Joop

Racisme op de tribune bij ADO-Ajax

  •  
17-01-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bazoer
In het Kyocera stadion speelde ADO Den Haag tegen Ajax. Iedere keer dat Ajacied Riechedly Bazoer aan de bal was, klonk het oorverdovende oerwoudgeluid uit het ADO-vak op. Ondanks de racistische uitingen, ging de wedstrijd gewoon door. Toen de omroeper na de 44e minuut de supporters eindelijk probeerde te vermanen, zetten ze zelfs het bananenlied in. Behalve oerwoudgeluiden en het bananenlied, moest ook de moeder van de voetballer het ontgelden. ‘Bazoer, Bazoer, je moeder is een hoer’, zongen de ADO-aanhangers. Tot grote ontsteltenis van andere supporters, die op onder meer Twitter hun afschuwen uitten.
Behalve een scheidsrechter doof voor het racisme, leek ook voetbalcommentator Arnold Bruggink doof voor hetgeen op de tribunes plaatsvond. Tijdens de rust repte hij met geen woord over het gejoel van de ADO-aanhangers. Pas nadien op Twitter maakte hij een ‘statement’. Te laat, zo vinden velen, die hem verwijten er op tv niets over gezegd te hebben.
In een reactie zegt Brugging de geluiden eerder niet gehoord te hebben. De verantwoordelijkheid voor het stilleggen van duels ligt overigens sinds 2005 bij de thuisclubs. Scheidsrechters mogen bij spreekkoren de wedstrijd wel staken.

Meer over:

racisme, nieuws, voetbal
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

Poezenmens
Poezenmens18 jan. 2016 - 14:07

Ook in het voetbalstadion voelt het racistische tuig van de richel zich onaantastbaar.

Jetze2
Jetze218 jan. 2016 - 12:24

Ben ik te cynisch als ik zeg dat oerwoudgeluiden brullen niet erg is, want niet "antisemitisch" (zoals in Utrecht)?

blues boy
blues boy18 jan. 2016 - 9:03

Als een voetbalclub hun ''supporters'' niet in toom kan houden dienen ze de rest van de competitie zonder publiek te spelen.

ronald8
ronald818 jan. 2016 - 8:35

Het is misschien tijd om elkaar (alle 22 voetballers ) bij de hand te nemen en gezamenlijk van het veld te lopen wanneer een paar hersenloze individuen menen te denken dat ze op deze wijze gekleurde tegenstanders uit hun concentratie te kunnen krijgen.

Casparus2
Casparus218 jan. 2016 - 4:38

Ach ja...Den Haag en Rotterdam..hoofdsteden van het racistische pvv tuig.

kapitanlaipose
kapitanlaipose17 jan. 2016 - 22:48

Voor donkere voetballers is het misschien handiger als vluchtelingen en/ of moslims oerwoudgeluiden naar ze maken. Dan krijgen ze tenminste wel de steun van boze blanke mannetjes en natuurlijk steun van de "bezorgde burger"

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai17 jan. 2016 - 20:35

Patjepeeërs publiek, met constant van dit soort racistische ellende. Bah!

Mark Gh
Mark Gh17 jan. 2016 - 18:21

"De KNVB gaat de oerwoudgeluiden die een deel van de ADO-supporters zondag maakte in de wedstrijd tegen Ajax voorleggen aan de aanklager betaald voetbal." http://www.nu.nl/voetbal/4199205/knvb-legt-oerwoudgeluiden-ado-publiek-aanklager.html . Mooi. Dat systeem werkt dus. ADO een tijdje zonder publiek en, als ze ze kunnen identificeren, die jongens een stadionverbod.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen17 jan. 2016 - 16:16

De eerste keer dat ik dit issue hier op de site besproken zie terwijl sinds de oprichting dit als het niet wekelijks is toch minstens om de week gebeurt. Wat is opeens de nieuwswaarde?

1 Reactie
Frank Lenssen2
Frank Lenssen217 jan. 2016 - 17:25

Ben je geïrriteerd dat dit bericht er staat, Gerbie? - . Als dat zo is, waarom is dat dan? Misschien vinden anderen het wél van belang, in een nationaal klimaat dat onplezierig onder spanning staat. Ik bijvoorbeeld, ben er zo een. . Er gebeurde iets dat niet mag. Iets dat evident een demonstratie van racisme is. Terwijl van de rechterzijde opvallend vaak getuigd wordt dat in Nederland geen racisme bestaat. Dat gebeurt juist in deze tijd. Er is een verband met de komst van vluchtelingen. Heel actueel. Diezelfde rechterzijde scheldt, raast en tiert tegen vluchtelingen, die bijzonder frequent een andere huidskleur hebben als wij authentieke, volbloed, raszuivere Hollanders. Al dat gevloek mist een basis. Ook is men zich aan de rechterkant nu sterk aan het profileren als voorvechters van vrouwenrechten, galante verdedigers van homoseksuelen, en fiere ridders inzake trouw aan normen, waarden, en de wet. Nu is dat wel een anders geweest, hoor. Reactionair zijn, en co-feminist, en homovriendelijk, dat heeft elkaar historisch altijd wat gebeten. . Dat er kennelijk helemaal niets gebeurde met die spreek- en zangkoren, dat de gebeurtenissen op de televee niet gemeld werden (= bescherming van rechts tuig), dat is ook opvallend. . Bijeengenomen heeft het dus wel degelijk flinke nieuwswaarde (en dingen die niet mogen hebben dat eigenlijk altijd, ook al gebeuren ze al jarenlang). . Nu laat ik mij niet polariseren, hoor. Ik zou zeggen: lees bovenstaande driemaal door, wordt je er goed van bewust, je zult dan rustig worden en zeggen: ja, zo is het, die Lenssen die heb gelijk.

JStokx
JStokx17 jan. 2016 - 16:09

ADO is als thuisclub blijkbaar hoofdverantwoordelijk om het spel stil te leggen bij dit soort spreekkoren. Welke beleidsmaker laat nou een club oordelen over de eigen supporters? ADO zegt wel lafjes achteraf eens te kijken wie het kan bestraffen.

Bob Moon
Bob Moon17 jan. 2016 - 15:54

Ach, daar staan tegenover veel geld en de garantie op een platinablonde voetbalvrouw.

Bart Voortman
Bart Voortman17 jan. 2016 - 13:29

En wat deden de spelers? Gewoon doorspelen zeker? Maar de gebruikelijke ontkenners zullen dit gedrag wel weer goed gaan praten en met allerlei argumenten komen waarom dit geen racisme is maar gewoon ouderwetse en gezellige Hollands Glorie en dat de doelgroep zich vooral niet zo aan moet stellen.

2 Reacties
PocoPoco
PocoPoco17 jan. 2016 - 17:48

Wat valt hier aan te ontkennen? Die domme oerwoud geluiden bij het voetbal hebben altijd de intentie gehad donkere spelers te kwetsen. Maar goed, misschien is het wel zelfkennis van deze 'supporters'. Dat ze dus zelf al doorhebben een stel losgeslagen primaten te zijn..

kapitanlaipose
kapitanlaipose18 jan. 2016 - 0:19

@PocoPoco Voor een aantal rechts xenofoben valt hier nog genoeg aan te ontkennen. Als je regelmatig het JOOP forum leest zal alles er bij gehaald worden om racisme in Nederland te ontkennen. Een kleine greep van excuusjes voor racistisch gedrag: 1. Mensen met brillen worden ook gepest. Mensen met rood haar worden ook uitgemaakt voor vuurtoren. Zeggen we toch ook niet racisme 2. Racisme is als je vindt dat een ras superieur is aan een andere ras. Oerwoudgeluiden zeggen hier helemaal niets over. 3. De oerwoudgeluiden waren richting de speler Riechedly Bazoer. Niet tegen de eigen donkere spelers Schaken en Kanon. Ook niet tegen andere donkere spelers van Ajax. als bijvoorbeeld Tete. Het was op de persoon Bazoer gericht en daarom kan het geen racisme zijn. 4. Dan heb je ook nog deze: Maar donkere mensen en moslims laten zich ook racistisch uit. Hoe dat dan precies een weerlegging van racisme is weet ik niet maar dit argument wordt wel vaak gebruikt om racisme te ontkennen of te bagetelliseren.