Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Droogte dreigt Rijn onbevaarbaar te maken, industrie in de problemen, prijzen omhoog

Klimaatcrisis hindert bestrijding klimaatcrisis
Joop

Racisme is geen kritiek of grap

  •  
26-05-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4257907826_c1ba3d9bb5
Racismeklachten worden weggezet als futiele kwesties of gezeur
Racisme domineert het sociale debat weer. Zo leidde de politieke aspiraties van tv-persoonlijkheid Sylvana Simons tot ordinaire scheldpartijen en heftige reacties. Het ging zelfs zo ver dat Sylvana Simons zich bij RTL Late Night en DWDD moest verantwoorden. Ook werd ze door Giel Beelen op het matje geroepen, want hoe haalde ze het in haar hoofd om een clubje te gaan vormen samen met anderen die op dit thema strijden?
Bij de talkshow van Humberto Tan ging het zelfs nog verder. Daar werden consequent (ook wanneer gecorrigeerd door tv-collega Simons) de ordinaire scheldpartijen en bedreigingen geframed als ‘stevige kritiek’. En volgens sommige gasten bij de beide talkshows werd het onderwerp aangevlogen als een totaalpakket dat Simons maar dient te accepteren want ja, ‘je bent toch een bekendheid’.
Kritiek Racisme is geen vorm kritiek. Simons heeft nog voor ze een stap in de Tweede Kamer heeft gezet haar sporen al verdiend: ze heeft blootgelegd waar de rest van het parlement secuur omheen danst.
Het kan nog verder gaan. Zo werd de jonge student Ouassim door Lauteslager Makelaars als sollicitant geweigerd omdat zijn naam niet ‘Nederlands’ was. Per ongeluk werd de afwijzing met die reden naar de jongen gestuurd zodat we nu weten dat Lauteslager Makelaars u wellicht wel een huis kan verkopen maar in ieder geval geen ‘thuis’. Want om het thuisgevoel te begrijpen moet men inzien dat een huis pas een thuis wordt als het een veilige omgeving is.
Grap De communicatiemanager van het kantoor kwam op het ‘briljante’ idee om de storm te doen gaan liggen. “We zeggen gewoon dat het een grap was.” En zo geschiedde. Want zo zegt het makelaarskantoor via Facebook:
“Als makelaarskantoor (zelf met een on-Nederlandse naam) komen wij sinds jaar en dag klanten tegen uit alle windstreken van deze aardbol en met veel (wederzijds) plezier, respect en resultaat.”
Waarom dan dit bericht? Omdat een intern bedoeld mailtje toch bij een student met een buitenlandse naam – die om een stageplaats had gevraagd – is terecht gekomen met een flauwe ongepaste grap over zijn naam. Dom? Ja!! Onhandig? Nogal!! Foute humor? Mwaaa! Racistisch? Nee!!
Tenenkrommend Die reactie is om meerdere redenen tenenkrommend. Want wat is bijvoorbeeld een on-Nederlandse naam? Daarom het verzoek aan Lauteslager Makelaars en al die andere asociale medelanders die denken dat je anderen op basis van ras (in breedste zin van het woord) tot speelbal kunt maken van het eigen superieure gedachtegoed: racisme en discriminatie zijn nooit onderwerp van een fatsoenlijke samenleving, vormen geen fundament voor kritiek en zijn ook niet leuk of om te lachen. Het is, om maar in makelaarstermen te blijven, gewoon onverkoopbaar.
Cc-cartoon: herkenbare problematiek in Australië, getekend door  Bearman2007

Meer over:

opinie, leven, racisme,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (53)

peterh2
peterh226 mei 2016 - 15:18

Racisme-inflatie heeft het voor gezorgd dat de term nietszeggend of geworden, gevolg is dat uitgemaakt worden voor racist geen schok-effect meer teweeg brengt, het is bijna een geuzennaam geworden als men niet oppast...

il viaggiatore
il viaggiatore26 mei 2016 - 14:52

Racisme is geen kritiek of grap. Inderdaad Racisme is nooit grappig of kritisch. Kritiek of een grapje is echter niet altijd racisme. Dit onderscheid weten de linkse moraal ridders en de rechtse roeptoeters helaas vaak niet te maken waardoor het debat verstomd.

D'Holbach
D'Holbach26 mei 2016 - 14:08

Als iemand in een praatprogramma, waar Sylvana overigens uit vrije wil kwam om te praten, een vraag stelt is dat dan "op het matje roepen"? Aanstellen is ook een vak zullen we maar zeggen maar het gevolg van dit soort overdrijven is dat eventuele terechte opmerkingen dan ook met een korreltje zout genomen zullen worden.

Sussan
Sussan26 mei 2016 - 13:49

De schrijver vergeet even te melden dat Sylvana Simons klaagt over vermeend racisme maar zelf de Armeense genocide afdoet als 'een kwestie'. Dat roept heftige reacties op. Dat is schandalig en mw Simons zou eigenlijk berecht moeten worden.

3 Reacties
Quibus2
Quibus226 mei 2016 - 15:16

Berecht? Is er ooit een Brit berecht (herhaaldelijke) genocide in Ierland? Is er ooit een Amerikaan berecht voor genocide in Vietnam? Is er ooit en Brit berecht voor genocide in India? Is er ooit een Belg berecht voor genocide in Zaïre? Is er ooit een Fransman berecht voor genocide in Algerije? Goed, Luxemburg gaat waarschijnlijk vrijuit. Voor de rest is dat hele genocideverhaal meer een politiek punt dan een zinnige historische categorie. Het standpunt van DENK mag in dat opzicht stupide zijn, het is niet meer stupide dan diverse volstrekt genegeerde genocides.

D'Holbach
D'Holbach26 mei 2016 - 16:10

Mijn waarde quibus, geen van de door u genoemde landen valt onder de noemer genocide. Dat daar gruwelijke zaken hebben plaatsgevonden (evenals op vele andere plaatsen) wil niet zeggen dat dat gelijk staat aan genocide. Genocides hebben we gelukkig maar vrij weinig gehad in de historie maar de armeense was er wel een van.

Lozerech
Lozerech27 mei 2016 - 19:30

Mijnheer Holbeek kent de geschiedenis niet erg goed: https://en.wikipedia.org/wiki/Genocides_in_history

Lester2
Lester226 mei 2016 - 13:41

Zolang niemand een duidelijke definitie van racisme kan geven is dit allemaal onzin.

1 Reactie
Quibus2
Quibus226 mei 2016 - 15:18

Net zulke grote onzin als vertrouwen, hoop, liefde, schoonheid en willekeurig welk abstract en dus lastig definieerbaar begrip?

Neill Page
Neill Page26 mei 2016 - 13:18

Beetje open deuren allemaal, dat makelaarskantoor probeert natuurlijk te redden wat er te redden valt nu ze zo openlijk in het nieuws komen. Dan noemen ze zoiets een grap, onzin natuurlijk. Net zoals dat meisje die een selfie maakte met het vlaams belang, die de meest racistische dingen over joden op twitter had gegooid, die komt nu ook met "ik heb niets tegen joden maar tegen zionisten", ja tuurlijk.

Cornee Kooyman
Cornee Kooyman26 mei 2016 - 12:50

Duidelijk. Het gegeven voorbeeld van het makelaarskantoor is racistisch. Maar iedere grap over Sylvana is niet racistisch maar zo wordt het wel vaak geframed. Haar kapsel vergelijken met dat van een alpaca is niet racistisch. Vele bekendheden met een 'apart' kapsel moeten lijden onder dat soort vergelijkingen. Zoek maar eens op Donald Trump, Boris Johnson of David Cameron. Ik geloof dat Geert Wilders zich ook regelmatig dat soort ongein moet laten welgevallen. Misschien niet leuk en weinig smaakvol maar niet racistisch.

CJJelle
CJJelle26 mei 2016 - 12:38

"Ook werd ze door Giel Beelen op het matje geroepen, want hoe haalde ze het in haar hoofd om een clubje te gaan vormen samen met anderen die op dit thema strijden?" Giel Beelen vroeg wat en was het niet helemaal eens met haar, dat jij dit opvat als op het matje geroepen worden zorgde ervoor dat ik je niet serieus neem als journalist, debatleider en eindigde per direct het lezen van je column, omdat ik dan al weet welke richting het opgaat.

truusbeek2
truusbeek226 mei 2016 - 11:57

"Simons heeft nog voor ze een stap in de Tweede Kamer heeft gezet haar sporen al verdiend" ze heeft het item racisme uitvergroot , soms met een non discussie, en de afstand tussen wij/zij alleen maar vergroot als dat is haar verdienste.

2 Reacties
Zandb
Zandb26 mei 2016 - 13:42

truus: U benoemt volgens mij "aantonen" als "vergroten". U leefde blijkbaar nog in een zalige onwetendheid die ruw verstoord is, begrijp ik.

truusbeek2
truusbeek226 mei 2016 - 19:54

Zandb. als u zich er prettig bij voelt mag u haar de eer geven.

omaoeverloos
omaoeverloos26 mei 2016 - 11:43

"Racismeklachten worden weggezet als futiele kwesties of gezeur" Klachten wel, ja. Gewoon aangifte doen.

Jhonathan
Jhonathan26 mei 2016 - 11:16

"Racisme is geen kritiek of grap"... Dat klopt. Maar die constatering betekent uiteraard niet dat een grap of kritiek dus racisme is.

3 Reacties
Zandb
Zandb26 mei 2016 - 13:47

En, Jonathan: Een ezel is bv geen mens maar niet elk mens is een ezel. Waarom is het volgens u nodig dat dit type onzalige redenering onder de aandacht van de schrijver en ons als lezers gebracht moet worden?

Jhonathan
Jhonathan26 mei 2016 - 14:06

@ Zandb 26 mei 2016 at 15:47, Met alle respect, maar klaarblijkelijk weet u zich niet zo goed raad met feitelijkheden die u eigenlijk wenst te ontkennen. Voorts, met: "Een ezel is bv geen mens maar niet elk mens is een ezel.", laat u zien het niet helemaal te begrijpen. Buiten dat uw vergelijking van elke logica gespeend is, slaat u de plank ook nog eens volledig mis. Maar eerlijk gezegd denk ik dat u heel goed begrijpt wat ik zeg. Maar omdat u er weinig tegenin weet te brengen, reageert u geïrriteerd met een vergelijking die niet klopt.

Zandb
Zandb27 mei 2016 - 8:52

Jhonathan: Ondertussen hebt u mijn vraag niet beantwoord. Waarom zouden mensen gewezen moeten worden op iets als "een grap of kritiek is geen racisme". Met het "een ezel is geen mens maar niet elk mens is een ezel" als een zelfde wijze van redeneren, probeer ik laten ervaren dat zoiets inderdaad en "uiteraard"- zoals u zegt - zo is. Daarom de serieuze vraag: Waarom wilt u daar op wijzen.

truusbeek2
truusbeek226 mei 2016 - 11:11

U haalt nu veel dingen door elkaar en gooit alles op een hoop. Ik heb de DWDD uitzending gezien en zag Beelen toch echt geen racistische opmerking maken. Beelen vroeg iets over hoe zij dat zagen verbinden en of zij dat, gezien de opstelling in afgelopen periode, dat als partij wel deden. Een zinvolle vraag aan een politicus die beweert dat ze gaan voor verbinding. Ik vind dat u smaad pleegt ten aanzien van Beelen en op zijn minst daarom terug moet komen. ik lees dagelijks kritische opmerkingen over politici en sams in een onaardige haatdraghende stijl (schelden) Dat mag je verwachten als je kiest voor een bepaalde partij ogf ideologie. Maar ik begrijp dat dat nu racistisch is omdat het tegen mevrouw Simons is. Vreemd vindt u zelf ook niet?

5 Reacties
truusbeek2
truusbeek226 mei 2016 - 11:18

Trouwens voorbeeld van die makelaar was discrimineren en misschien wel racistisch en ik neem aan dat net als in Drachten betreffende persoon een genoegdoening krijgt. Ik denk dat ook niemand dat zal tegenspreken.

truusbeek2
truusbeek226 mei 2016 - 11:20

Trouwens het was een popie jopie reactie van een medewerker met zeer kwetsende gevolgen voor sollicitant en beschadiging van het kantoor.

Zandb
Zandb26 mei 2016 - 13:51

truus: Als je racisme bespreekbaar wilt maken en je krijgt als kritiek dat je niet verbindt...... Dan kan dat toch niet anders betekenen dan dat die kritiek betekent dat je alleen maar oog hebt voor bepaalde vormen van racisme. Dus dat je zelf discrimineert?

truusbeek2
truusbeek226 mei 2016 - 19:18

Zandb tot nu toe heeft mevr Simons alleen maar gepolitiseerd en zeer zeker geen bruggen gebouwd en dat is waar Beelen terecht op doelde en hij geen antwoord op kreeg.

truusbeek2
truusbeek226 mei 2016 - 19:56

Sorry politiseren=polariseren.

nesje2
nesje226 mei 2016 - 11:08

Wat is een flauwe grap. Mijn dochter loopt stage bij een kantoor paar mannen praten over een voetbalwedstrijd. laat een van de mannen het woord zwarten vallen, roept een collega aan de andere kant van het kantoor. Laat Sylvana het maar niet horen Gister zat ik na een van daag te kijken.Zat Cemil Ylmaz te vertellen hoe de discriminatie al met de verkeerde schooladvies was begonnen. Zei die zelfde dochter, ik heb ook een verkeerde schoolkeuze gekregen maar ik ben wit en met een Nederlandse naam bij wie kan ik mijn beklag doen

2 Reacties
Zandb
Zandb26 mei 2016 - 13:53

Inderdaad: Flauwe grappen. Behalve als dat laatste, van die dochter, gemeend is.

Minoes2
Minoes226 mei 2016 - 17:22

Zandbergen; Onderzoek wijst uit dat kinderen met laagopgeleide ouders een te laag schooladvies krijgen. Heeft dus niets met kleur of ras te maken.

BassievonToor
BassievonToor26 mei 2016 - 11:01

Stevige kritiek op DENK prima, maar het op de man spelen en racistische bagger spuien is gewoon fout en verwerpelijk. Ik denk overigens dat Joop wel weet dat Humberto Tan met 'stevige kritiek' natuurlijk niet die racistische bagger bedoelt..

Bram Emanuel
Bram Emanuel26 mei 2016 - 11:00

"Zo leidde de politieke aspiraties van tv-persoonlijkheid Sylvana Simons tot ordinaire scheldpartijen en heftige reacties." De kritiek was voornamelijk op de ontkenning van de Armeense genocide. Er bestaan namelijk mensen in Nederland die niet begrijpen hoe je racisme kunt bestrijden als je zelf 1 van de grootste racistische misdaden uit de geschiedenis niet erkent.

4 Reacties
truusbeek2
truusbeek226 mei 2016 - 12:19

Ze heeft er geen mening over!!??? notabene in een partij met een Turkse naam

Zandb
Zandb26 mei 2016 - 13:56

De kritiek ja. Bram. Daar is niets mis mee. Met ordinaire scheldpartijen en heftige reacties wel: Er wordt in dit artikel dan ook beweerd, dat het om het "totaalpakket" ging: Bij de kritiek hoorde die bagger ook. Want het ging om "stevige kritiek".

Bram Emanuel
Bram Emanuel26 mei 2016 - 16:30

@ Zanb Dit artikel rept met geen woord over de ontkenning van de Armeense genocide door Sylvana Simons en haar partij DENK, mijns inziens de grootste reden voor de kritiek die haar ten deel is gevallen. Waarom? Omdat de auteur dan 0.0 verhaal heeft. Ook iemand die de holocaust of de slavernij ontkent krijgt een lading bagger over zich heen. De meningen verschillen alleen of dat terecht is,

Zandb
Zandb27 mei 2016 - 8:56

Bram: Zal ik ook nog eens zeggen wat ik al zei?

rechtdoorzee
rechtdoorzee26 mei 2016 - 10:59

Een vriend van me zei ooit "Als ik dan toch beschuldigd wordt van vreemdgaan, dan doe ik dat maar,want niets is zo erg als vals beschuldigd worden" Wanneer de de "witmens" de retoriek van Dhr Dami maar vaak genoeg te horen krijg, ben ik bang dat velen mijn vriend zijn filosofie gaan overnemen.

2 Reacties
truusbeek2
truusbeek226 mei 2016 - 12:21

dat bedoeling de door Simons cs gestarte discussie heeft tot niets geleid en alleen maar het WIJ Zij vergroot.

Zandb
Zandb26 mei 2016 - 14:01

rechtdoorzee: Hoe komt u er toch bij, dat bepaalde mensen zo maar mensen beschuldigen van discriminatie? Als ik aantoon dat binnen een bepaalde groep mensen stelen, beschuldig ik dan die hele groep van stelen? En mag ik dan mensen die beweren dat het niet zo is, verwijten dat ze selectief kijken? En mag ik ze er dan van overtuigen dat het wel zo is? Als dat zo is, dan begrijp ik meer van dat gescherm met die "groepen mensen die op verkeerde lijstjes staan" waar sommige mensen steeds aan refereren als het om moslims gaat.

Phoenix van Milete
Phoenix van Milete26 mei 2016 - 10:58

" Want wat is bijvoorbeeld een on-Nederlandse naam? " Een naam die duidelijk herkenbaar is als zijnde van een andere nationaliteit. Namen die bijvoorbeeld duidelijk, Marokkaans, Turks, Chinees ed zijn. " racisme en discriminatie zijn nooit onderwerp van een fatsoenlijke samenleving, vormen geen fundament voor kritiek en zijn ook niet leuk of om te lachen. ' Iedereen discrimineert elke dag opnieuw. Onze geliefde burgemeester van R' dam discrimineert bijvoorbeeld ook; hij wil niet dat zijn kinderen met niet moslims trouwen. Dat is zijn goed recht. Het is ook het goed recht van bedrijven om mensen met bepaalde religieuze of culturele achtergronden te weigeren. Bedrijven hebben ook voorkeur voor vrouwen, mannen, jong, oud etc etc. Het gelijkheidsprincipe is een leuk maar in een vrije samenleving onhaalbaar ideaal. Je moet er juist wel om kunnen lachen met zijn allen; humor is een onmisbare tool om verschillen te relativeren en te overbruggen; het is heel goed om jezelf niet steeds zo serieus te nemen.

3 Reacties
Zandb
Zandb26 mei 2016 - 14:10

Phoenix: U doet net of ik niet de moeite heb genomen om u, nu al voor de -tigste keer, duidelijk te maken dat discrimineren is, dat je mensen in gelijke gevallen gelijk behandelt. En dat in zaken waarin sprake is van een soort van vrijwilligheid - wie mag er bij thuis komen, op wie word ik verliefd, wie kies ik uit om op vakantie te gaan enz - het absoluut niet gebruikelijk is om van een strafbare vorm van discriminatie te spreken. Het gelijkheidsideaal is onhaalbaar. Inderdaad. Maar is dat een reden om zoiets niet als uitgangpunt te nemen? Dat mensen niet stelen is ook onhaalbaar........ Niet maar naar streven? Humor is inderdaad een goed middel en dan vooral de zelfspot: "Ik vind dat je moslims moet doodschieten", beweerde laatst iemand in de kroeg. Iemand stelde: "Maar er zijn toch ook goede moslims." "Nou vooruit", zei de man, "schieten we die apart dood". Kijk dan laat je de absurditeit van hoe veel discriminatie werkt, zien.

Phoenix van Milete
Phoenix van Milete26 mei 2016 - 15:07

@ ZandB Inderdaad, ik deel uw "mening" meestal niet, zover je van een duidelijk geventileerde mening kan spreken; meestal zie je dingen die er niet zijn; zoals nu; je beweert dat je tig keer mij iets hebt uitgelegd over discriminatie; geef mij 1 datum en tijd waar ik dat zou kunnen terug zien? Nee, het gelijkheidsideaal is geen goed streven maar een zeer gevaarlijk streven. Menig poging hiertoe liep desastreus af in de historie. PS Ik steel niet, en ken veel mensen die dat ook niet doen.

Zandb
Zandb27 mei 2016 - 9:09

Ja, Phoenix, laten we het vooral over de data en de tijd hebben waarop ik u duidelijk maakte wat dan wel discriminatie is. Lekker belangrijk.... Waar het wel om gaat: Het is niemands "goed recht" om te discrimineren zoals de wet dat verbiedt. En "het gelijkheidsideaal" is iets heel anders dan "mensen in gelijke gevallen gelijk behandelen". Dat je niet mag discrimineren, betekent eenvoudigweg niet dat iedereen gelijk is en dat je moet doen alsof iedereen gelijk is. Dat mensen dus niet mogen discrimineren - zoals de in wet omschreven zeg ik maar even voor Moeder Pietje - is precies hetzelfde als dat de wet voorschrijft dat mensen niet mogen stelen. Daarom: bedrijven mogen mensen met een bepaalde religieuze of culturele achtergrond als regel NIET weigeren.

Snugger
Snugger26 mei 2016 - 10:49

"Zo werd de jonge student Ouassim door Lauteslager Makelaars als sollicitant geweigerd omdat zijn naam niet ‘Nederlands’ was." Dat is niet wat ik gelezen heb, namelijk: 'Zijn naam zit niet mee.' Dit is toch echt wat anders. Is dit rascistisch? Niet per definitie. Ik vind het ook lastig om Ouassim juist te benaderen. Hoe schrijf je dat, het spreek je het uit. Vragen die ook potentiele klanten van de makelaardij zullen hebben. Sommige Nederlandse namen zitten ook niet mee Pasgeleden vernam ik dat een bekende Nederlander zijn kind "Muck" had genoemd. Als Nederlander met Engels begrip, betekend Muck "viezigheid, drek". Tja, success. Feit blijft wel, dat als dit de enige reden is om hem te weigeren, dit onrechtmatig is. Ik weet niet of er ook andere gronden waren. Kun je bij voorbaat zeggen, dat hij onrechtmatig geweigerd is? Het is goed mogelijk dat ook andere motieven, objectieve motieven, bij de beslissing zijn betrokken.

rbakels
rbakels26 mei 2016 - 10:46

Terminologisch geneuzel vervuilt de discussie. technisch gesproken zijn Marokkanen ook blanken (geen negers in elk geval), dus niet van een ander ras. Mag je dan nog van racisme spreken? Volgende vraag is of denigrerende uitingen racisme genoemd kunnen worden. Volgens mij wordt het pas echt erg als "andere" mensen anders behandeld worden. Discriminatie heet dat. Hoewel er ook positieve discriminatie bestaat (bijv. een voorkeursbeleid voor vrouwen) wordt het begrip toch vooral voor nadelige discriminatie gebruikt. Misschien kunnen we beter consequent van discriminatie spreken. Dan nemen we meteen de problematiek mee van de discriminatie van oudere autochtonen. Zo werd ik laatst voor dement aangezien omdat ik om half twee 's nachts nog op straat liep (met een goede reden, dat wel).

Okke2
Okke226 mei 2016 - 10:46

Kortom: het is allemaal zo slecht niet in Nederland: De ene Surinamer vind de kritiek op de andere Surinamer 'stevig', er was een jongen met een Marokkaanse naam die van een medewerker van een stageplaats te horen kreeg dat net met zo'n naam niet meevalt, hij mocht alsnog op stage komen maar dat wilde de jongen niet meer. wat de klu klux klan er weer mee te maken heeft begrijp ik niet helemaal, maar ik zie dan ook meer in tolerantie ipv polarisatie

4 Reacties
Zandb
Zandb26 mei 2016 - 14:13

Okke: U reageert niet alleen dom maar blijkt ook hardleers: Sylvana Simons is geen Surinaamse. Ze is volbloed Nederlands want in Nederland - Paramaribo was toen gewoon Nederlands net als Drenthe en Zuid-Limburg - ! En dat heb ik u al eerder uitgelegd.

Minoes2
Minoes226 mei 2016 - 17:26

Zandbergen; Dan zijn er beslist ook geen Limburgers, Brabanders etc...

Haastig
Haastig26 mei 2016 - 18:49

Zandb 26 mei 2016 at 16:13 Ach Zand, ik heb het jou ook al eens uitgelegd, maar je autisme verhinderd kennelijk een bredere blik. Simons is wel degelijk (ook) Surinaams. Zo noemen we nu eenmaal mensen die in Suriname geboren zijn, zeker als daar ook een etnische verwantschap bestaat. Deze onduidelijkheid bestaat nu eenmaal omdat Suriname na de onafhankelijkheid niet van naam is veranderd, als dat wèl het geval was geweest had je met je opmerking gelijk gehad. Nu niet. Simons is ook Nederlands, want ze heeft immers de Nederlandse nationaliteit en altijd gehad. Jij bent toch ook gewoon Fries? Als morgen Friesland onafhankelijk wordt, en jij verhuist naar de randstad, met behoudt van je Nederlandse paspoort, dan blijf je "Fries". Het is anders als je bv enkel met de Nederlandse nationaliteit en etniciteit in China wordt geboren omdat je ouders daar een jaartje woonde. Dan ben je geen Chinees, maar enkel Nederlander. Met de Nederlandse nationaliteit en - etniciteit, geboren in Curacao ben ik "Antiliaans", Nederlands en omdat ik inmiddels wat jaar in DH woon beschouw ik mezelf ook als "Hagenees". Je kan meer zijn dan "Nederlands".....

Zandb
Zandb27 mei 2016 - 9:26

Minoes: Natuurlijk zijn er Limburgers en Drenten en Surinamers. Zoals er ook lange en dikke en domme mensen zijn. Haastig: Inderdaad benoemen we mensen maar zoals het ons het best uitkomt. Dat is in dit geval juist ook mijn bezwaar. Deze man verkeerde bv in de veronderstelling dat Sylvana twee paspoorten zou hebben. En nu suggereert hij dat twee in Paramaribo geboren Nederlanders elkaar toch maar mooi mogen bekritiseren, zie zijn eerste zin: "Kortom het is allemaal zo slecht nog niet in Nederland". Ik word daar een beetje kregel van, met uw permissie.

JStokx
JStokx26 mei 2016 - 10:29

Racisme is zeker geen kritiek, maar racisme. U moet daarentegen kritiek ook niet verwarren met racisme.

3 Reacties
Zandb
Zandb26 mei 2016 - 14:14

Waarom verwart de schrijver dan kritiek met racisme?

JStokx
JStokx26 mei 2016 - 16:12

Bij bijvoorbeeld Humberto en Pauw is zij niet racistisch bejegend. Maar er is wel (terecht vind ik) kritiek op haar geuit. Bijvoorbeeld over het feit dat ze slap reageerde op de Armeense genocidekwestie binnen Denk. Niet alle negativiteit richting Sylvana is racistisch alleen omdat ze een donkere huidskleur heeft.

Zandb
Zandb27 mei 2016 - 9:28

Volgens mij spreekt de schrijver van een "totaalpakket": Bij de kritiek hoort nu eenmaal ook bagger......