Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Racisme is een gifslang die ontwrichtend werkt

  •  
18-06-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
296 keer bekeken
  •  
slang

© cc foto: sahana_md

PvdA-raadslid reageert op Leefbaar Rotterdam die haar wegzette als 'Simons': deze manier van politiek bedrijven is een schoffering van alle Rotterdammers,
PvdA-raadslid Peggy Wijntuin werd deze week in de raad door coalitiepartij Leefbaar weggezet als ‘mevrouw Simons’. In haar opiniestuk reageert de Pvda’er op de vernedering en pleit zij ervoor om ook wantrouwende Rotterdammers bij het integratiedebat te betrekken.
Racisme en discriminatie zijn onderwerpen waarover velen kunnen meepraten. Of dat nu op de werkvloer is, in het onderwijs of in het alledaagse leven. Racisme is een stekend, etterend en ontwrichtend gif in de samenleving. In een raadsdebat kreeg ik daar woensdag een sterk staaltje van mee, toen ik de wethouder vroeg om zich in te spannen en te kiezen voor verbinding bij zijn integratietour. Deze door Leefbaar geïnitieerde gesprekkenreeks beperkt zich tot integratie van vooral niet-westerse Rotterdammers, in de hoop hen de Nederlandse normen en waarden bij te brengen. Een typische wij-zij-benadering, waarbij ‘zij’ nog iets moeten leren.
Gemiste kans Deze eenzijdige benadering is wat de PvdA betreft een gemiste kans. Immers, juist ook de reaguurders met hun racistische uitingen op sociale media horen kennis te nemen van de normen en waarden die bij deze samenleving horen. We willen namelijk dat in Rotterdam iedereen meedoet. En als ik dat in het debat bepleit, blijken de rapen gaar. De woordvoerder van Leefbaar spreekt mij dan bij herhaling provocerend aan als ‘mevrouw Simons’, kennelijk verwijzend naar mijn huidskleur en suggererend dat ik een ‘zeurpiet’ ben. Terwijl wij nota bene de verbinding zoeken, die past bij het diverse dna van Rotterdam.
Zoals gezegd stellen we voor om ook juist die Rotterdammers bij de integratietour te betrekken, die met wantrouwen naar nieuwkomers kijken en moeite hebben met het multiculturele Rotterdam. Het zijn deze ontmoetingen die kunnen leiden tot meer begrip voor én kennis van elkaar. We moeten af van onbekend maakt onbemind. Het contrast met de wijze waarop Leefbaar mij op basis van mijn huidskleur wegzet, kan niet groter zijn.
Wat wil Leefbaar met deze abjecte uithaal bereiken? Als politica heb ik een dikke huid. Maar deze bedenkelijke manier van politiek bedrijven is bovenal een schoffering van alle Rotterdammers, die dagelijks discriminatie en racisme ervaren en voor de mensen die zich een slag in de rondte werken om buurtbewoners met elkaar te verbinden. Terwijl enkele weken geleden uit onderzoek bleek dat de haat jegens moslims in Rotterdam sterk toeneemt, slaat Leefbaar een pleidooi voor verbinding op bedenkelijke wijze af en kiest voor de beschimping en labeling.
Er zitten naar mijn idee ook verstandige partijen in het college. Ik doe dan ook een appèl op D66 en CDA om de integratietour uit de ideologische Leefbaar-klem te halen en te kiezen voor een tour die verbindt en niet polariseert. Juist nu we op 1 juli gedenken en vieren dat de slavernij in 1863 werd afgeschaft. Het is echter niet alleen het kunnen herdenken van het verleden, maar ook het bestrijden van racisme nu, waar ik me voor in zal blijven zetten.
Want samen maken we de stad. Samen brouwen we het medicijn tegen de gifslang genaamd discriminatie en racisme, nu en in de toekomst.
Dit opiniestuk verscheen zaterdag eerder in het AD.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.