Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Nooit eerder waren er zoveel bosbranden in Europa

Branden breiden zich uit naar steeds meer landen
Joop

Racisme in Nederland, zo erg is het

  •  
30-11-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
254 keer bekeken
  •  
pris_300.jpg
AT5-verslaggever Clarice Gargard over alledaags racisme en het gevoel er niet bij te horen
Clarice Gargard ging voor de Amsterdamse zender AT5 op zoek naar racisme in de stad. Opvallend is dat veel blanke Nederlanders menen dat het niet bestaat of amper een probleem is. Dat wordt anders als je het aan gekleurde Nederlanders vraagt.
Niet-blanke jongens moeten meer dan iemand anders oppassen voor de politie. Meer dan andere Nederlanders worden ze voortdurend gecontroleerd. Voor je het weet krijg je als gekleurde onschuldige klappen en zit je op het bureau. Om maar een enkel voorbeeld te noemen.
Alex van Stipriaan, historicus aan het Tropen Instituut legt uit wat racisme is en hoe het werkt. Anderen vertrellen hun ervaringen uit de dagelijkse praktijk. Het sluimerende racisme wordt misschien nog het best verwoord door theatermaakster Priscilla Vaudelle, geboren en getogen in Amsterdam. Altijd leeft ze met het idee dat ze extra haar best moet doen om er in Nederland gewoon bij mogen te horen. Ze barst spontaan in tranen uit.

Meer over:

leven, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (62)

MichelReiziger
MichelReiziger30 nov. 2013 - 11:45

@Harrie Haribo, za 30 november 2013 13:08 Er is in Nederland inderdaad weinig racisme. Ik moet wel zeggen dat ik alleen de vergelijking kan maken met de VS (boston) en Japan (osaka) het racisme in deze landen is beduidend meer en duidelijker aanwezig. Ik heb hier genoeg voorbeelden van meegemaakt. Er is in Nederland wel veel discriminatie. Omdat velen, ook hier op Joop het verschil niet (willen) weten tussen discriminatie en racisme en alles vaak op 1 hoop wordt gegooid kan het overkomen dat er in Nederland sprake is van veel racisme. Ik heb zelf een buitenlandse vrouw en buitenlandse kinderen zij ervaren in Nederland nauwelijks racisme, maar discriminatie of discriminerende opmerkingen hebben ze wel eens mee te maken. Maar dat zelfde heb ik in Japan ook.

sjaakie2
sjaakie230 nov. 2013 - 11:45

Ik vind niet echt dat er duidelijke voorbeelden van racisme in Nederland worden gegeven in het filmpje. Wat die jongeman vertelde over het feit dat hij uit een politiewagen is gesleurd is natuurlijk schokkend, maar ik ken helaas ook genoeg verhalen van blanke mensen die te maken kregen met buiten proportioneel politiegeweld. Overigens dat er enkel aan blanke mensen werd gevraagd of ze racistisch waren en niet aan mensen met een kleurtje, was het meest duidelijke voorbeeld van onderhuids racisme in Nederland. Blijkbaar zijn er nog steeds veel mensen in Nederland die denken dat racistische gevoelens gerelateerd is aan een blanke huidskleur.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa30 nov. 2013 - 11:45

Wie denkt dat er bestaat geen racisten in de niet- blanke gemeenschap is een bezopen gek en egoïst. Het racisme moet je niet alleen bij blanke Nederlanders bestrijden , maar in het algemeen en voor het algemeen belang, een gezonde democratische Maatschappij zoals het altijd was, na de Tweede Wereld oorlog.

insignia
insignia30 nov. 2013 - 11:45

Hebben jullie het hier al over de postcode discriminatie gehad? Dat is ook zo'n onderwerp waar je eindeloos over kunt doorgaan. Rijke postcode, arme postcode en ze zijn haarfijn bekend...... Gisteravond heb ik mij rot gelachen tijdens de Jeff Durham show. Nu ben ik er bijna zeker van dat delen niet door de beugel kunnen maar ja, het was geweldig. Dus bij deze belijd ik mijn schuld. U heeft met een potentiele overtreder te doen.

AnneMarie1969
AnneMarie196930 nov. 2013 - 11:45

Ik word er zo treurig van wanneer ik op dit forum lees dat er geen racisme bestaat in Nederland. Ik word er ook zo treurig van dat veel witte Nederlanders niet begrijpen waarom gekleurde Nederlanders zich hier niet thuis voelen. Ik word soms zelf voor een Turkse aangezien en word dan soms ook uitgescholden. Soms krijg ik ook te horen dat ik terug moet naar Turkije, terwijl ik gewoon uit Nederland kom. Natuurlijk zullen beschaafde mensen dit nooit tegen mij zeggen. Maar toen ik als twintiger een keer ging solliciteren bij een bekende luchtvaartmaatschappij, kreeg ik te horen dat ik een 'te donkere' uitstraling had, nog voordat ik mijn CV kon inleveren. Ik kreeg ook wel eens te horen dat blonde mensen nou eenmaal vriendelijker overkomen. Lieve donkere Nederlanders, ik VOEL met jullie mee - en om eens andersom te discrimineren- ik voel me ook geen 'echte' Nederlander. Vorig jaar hebben een paar ooms en neven van mij uitgezocht dat wij wel degelijk mediterraan bloed hebben. EN DAAR BEN IK TROTS OP! Ik ben er TROTS op dat ik een wereldburger ben!

JoopSchouten
JoopSchouten30 nov. 2013 - 11:45

Mijn dochtertje van 6 vertelde mij vandaag dat Zwarte Pieten geschminkte mensen zijn die met Sinterklaas zijn meegekomen. Het is maar dat jullie dit weten (...). ; )

JoopSchouten
JoopSchouten30 nov. 2013 - 11:45

Ik hou ervan als 'systemen' synchroon lopen. http://www.youtube.com/watch?v=GjK3tfAxPF8

JoopSchouten
JoopSchouten30 nov. 2013 - 11:45

LP version. http://www.youtube.com/watch?v=3uDzy9rOyQM + http://www.youtube.com/watch?v=x-_YZI4dfLU x

7anpau1
7anpau130 nov. 2013 - 11:45

Volgens mij worden hier toch twee zaken door elkaar gehaald door de programmamakers. Er is in Nederland zeker etnocentrisme. Het tegendeel beweren zou al etnocentristisch zijn, want etnocentrisme is een menselijke eigenschap. We hebben 10duizenden jaren in kleine familiegroepjes gewoond. recourses waren schaars. De groepsband moest sterk zijn om te overleven en vreemden moesten met argwaan worden bekeken om diezelfde reden. Voor je wist steelden ze eten en vrouwen. De tijd dat we in complexere samenlevingen leven vallen in evolutionair in het niet bij de periode dat etnocentrisme net zo nuttig was om te overleven als de oerangst voor spinnen en slangen, hoogtes, etc. ik leg het wat simpel uit, maar dit is het in een nutshell. Dus zijn er in Nederland racisten. Nieuwkomers moeten zich bovendien altijd extra bewijzen. Het enige dat we misschien fout hebben gedaan is dat 'we' tot de jaren 90 zowel Nederlanders als immigranten hebben laten geloven dat dit in NL niet zo was. Maar racisme en je niet welkom voelen in Nederland zijn niet hetzelfde. We zijn in Nederland nu eenmaal niet erg gastvrij en open, althans niet op een manier zoals dat in grote delen van de wereld wordy beleefd. Ik ben getogen net boven de rivieren en ter illustratie, ik kom het liefst pas op 5 januari weer op kantoor om al het gezoen te ontlopen, maar zelfs ik kon moeilijk aarden in Overijssel. Ook Spanjaarden, Italianen, Fransen en Vlamingen ervaren dit zo. Je wordt uitgenodigd voor een kop thee om 15.30 uur, maar om 17.00 uur wordt je de tent uitgekeken, want om 18.00 uur moeten de piepers op tafel. Spontaan voorstellen of je mee wilt eten? Haha, het idee. Die gesloten, lauwe of zelfs kille benadering heeft niets te maken met dat u uit Turkije, Marokko of Suriname komt, bruin of geel bent. Ik raad iedereen aan om nog maar eens Geen Gewoon Indisch Meisje te lezen. Marion Bloem trekt de scheidslijn tussen racisme en culture clash goed. Of ga op zaterdag op de Markt in Groningen zitten. Kijk hoe twee Surinaamse of Antilliaanse vriendinnen van een jaar of 40 elkaar begroeten en hoe twee vriendinnen van diezelfde leeftijd uit Groningen. Zoek de verschillen en bedenk dan dat die twee Groningse vriendinnen elkaar waarschijnlijk al twee maanden niet gezien hebben en die Surinaamse of Antilliaanse alleen maar even naar een andere winkel zijn geweest.

Leprechaun
Leprechaun30 nov. 2013 - 11:45

Erg melodramatisch vind ik dit. De Knappe dame Priscilla, die naar mijn mening dezelfde getinte kleur heeft als vele Noord Afrikanen (wat overigens niet echt donker te noemen is) stelt zich wel erg kwetsbaar en zwak op. Het onderwerp racisme wordt teveel uitvergroot over vrij kleine dingen moet ik zeggen. Als ik het racisme onder de loep neem van bijv. veel mensen met een streng conservatieve islamitische of hindoestaanse achtergrond, en de opvattingen vanuit deze culturen tov de westerse cultuur zie staan, dan zijn wij nog behoorlijk tolerant.

Paulpeters
Paulpeters30 nov. 2013 - 11:45

Het lastige is dat gevoelens en feiten in de hele discussie door elkaar heen lopen. Ik heb zelf ook wel de ervaring dat iemand onterecht van racisme werd beschuldigd. (Een Marokkaanse jongen die er op het werk een zootje van had gemaakt, en de baas voor racist uitschold alleen maar omdat hij door hem op zijn prestaties had aangesproken; terwijl die baas NB zijn nek had uitgestoken om hem binnen te halen; die baas was er echt helemaal kapot van.) Dus ik vind dat je niet iemand van racisme mag beschuldigen als je het niet zeker weet. Neem nu die groep met jongens die door de wijk lopen. Er is een aantal factoren waardoor ze er door de politie kunnen worden uitgepakt: - geslacht (een groep donkere vrouwen was er wellicht niet uitgepikt); - leeftijd (een groep oudere mannen was er waarschijnlijk niet uitgepikt); - kledingstijl (was niet goed te zien, maar een zonnebril blijven dragen zodat je je ogen niet kunt zien en geen echt contact kunt maken, zelfs als je met de politie praat, is wel verdacht; ik zou dat nooit doen); - gedrag (nou, eerlijk gezegd gedragen ze zich netjes, dus dat zal het niet zijn geweest; behalve dan die zonnebril); en inderdaad hun huidskleur. We weten niet of dat bepalend is geweest, als je maar één casus hebt. Dan moet je statistieken hebben. Nu weet ik dat huidskleur statistisch relevant is, daar is wel onderzoek naar gedaan. Dus dit soort racistische incidenten gebeurt in de praktijk wel. Maar het lastige is dat je niet kunt zeggen dat de huidskleur hier in dit specifieke geval bepalend is geweest, omdat vermoedelijk een groep blanke jongemannen die door een woonwijk loopt op een doordeweekse dag, er ook wel uitgepikt zal zijn.

[verwijderd]
[verwijderd]30 nov. 2013 - 11:45

--- Dit bericht is verwijderd —

5 Reacties
PSteenwinkel
PSteenwinkel30 nov. 2013 - 11:45

He Harrie, beweer je nu echt dat de aanwezigheid van meerdere nationalisteiten betekent dat er tussen die nationaliteiten niet gediscrimineerd wordt? Vind ik best wel een beetje dom. Maar erger is harteloosheid: zie je het verdriet van dat meisje niet? Tot slot: racistisch is met een -c-. en fascistisch met -sc-.

kapitanlaipose
kapitanlaipose30 nov. 2013 - 11:45

In de VS wonen waarschijnlijk meer verschillende nationaliteiten dan in Nederland. Maakt dat de VS minder racistisch? Te makkelijk om gevoelens van mensen af te doen als "huilebalken". Wel begrijpelijk dat je hier naar terug grijpt. Dan hoef je er verder ook niet over na te denken.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen30 nov. 2013 - 11:45

U laat nu precies zien waar het fout gaat. Dank daarvoor. Gevoelens moeten we serieus nemen. En nare grappenmakerij die de laatste tijd aan de oppervlakte komt is het wat bizar om iets af te doen als huilebalken. Daarmee geeft je aan mensen niet serieus te nemen. Dat is niet behulpzaam bij het oplossen van maatschappelijke problemen. Ik vind dat als gekleurden niet mogen zeuren over hun gevoelens, dan moeten "ons blankes" niet zeuren dat "we" voor racisten worden uitgemaakt. Eerlijk oversteken dus. "Zij" niet zeuren, "wij" dan ook niet. "Hen" niet serieus nemen leidt tot het niet serieus nemen van "ons". Het valt wel op dat blanke mannen en vrouwen bepalen wat gekleurde mensen moeten voelen. Daarbij negeren ze een grote hoeveelheid aan incidenten. Het zeggen van dat ze iets niet mogen voelen, want dat is huilebalken, is daar een voorbeeld van. Het aantal nationaliteiten in een land maakt iets niet erger of beter. Ik zou zeggen tegen u: zit niet zo te zeuren en accepteer dat er een min of mindere mate van racisme zit in de Nederlandse maatschappij. Het zou mooi zijn geweest als u dat racisme streng veroordeelde. U koos ervoor de slachtoffers van racisme te veroordelen.

RosaLange
RosaLange30 nov. 2013 - 11:45

Er wonen veel nationaliteiten in Nederland dus is er geen racisme. Dat is toch echt een flauwekulredenering.

Beisser
Beisser30 nov. 2013 - 11:45

Amsterdam: 178 nationaliteiten, de meeste ter wereld (2010) Ruim 50% allochtoon, ±35% niet-westers allochtoon.

HanvanderHorst1
HanvanderHorst130 nov. 2013 - 11:45

Nederland is niet racistisch. Anders had Clarice Gargard nooit een baan als redacteur bij AT5 gekregen. In Nederland komt wel veel informaal racisme voor en dat is een belangrijk probleem. Aan het begin van de uitzending komt een jongen voor met één Ghanese ouder en die zegt dat hij in Nederland als bruin wordt beschouwd en in Ghana als blank. Er komen in de wereld steeds meer mensen die ik bij gebrek aan een betere term maar aanduidt als gemengdbloedigen. Een van de nare kanten van het giftige rassendebat dat in Nederland opkomt, is dat zij gedwongen worden een keuze te maken tussen de beide partijen, terwijl er helemaal geen scherpe grens is tussen de verschillende etnische groeperingen. Daar zorgt de liefde wel voor. De liefde tusseen mensen, tusssen individuen.

5 Reacties
Sarah45
Sarah4530 nov. 2013 - 11:45

Han, je bent zo beperkt in je denken. En ik vind ook een beetje wishful thinking in je woorden terug. Je zou toch moeten weten dat racisme verder gaat en meer is dan wat je noemt. En de uitzonderingen op de regel bevestigen niet dat het hele probleem dan opgelost is en zich beperkt tot het krijgen van dat specifieke baantje. En dan nog, tel het aantal Clarice-jes hier maar eens: http://www.algemenebestuursdienst.nl/organisatie/wie-is-wie

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman30 nov. 2013 - 11:45

Han, wat is dan jouw woord voor de situatie dat niet je gedrag maar je huidskleur de kans bepaalt of je door de politie wordt staande gehouden? Wat is dan jouw woord voor de situatie dat de klank van je achternaam de kans bepaalt of je voor een sollicitatiegesprek wordt uitgenodigd?

Beisser
Beisser30 nov. 2013 - 11:45

[" In Nederland komt wel veel informaal racisme voor en dat is een belangrijk probleem."] Inderdaad, een belangrijk probleem dat bestreden moet worden, maar ik noem het liever domme discriminatie, zodat de term 'racisme' beschikbaar blijft voor kwade opzet, die bestraft moet worden.

JoopSchouten
JoopSchouten30 nov. 2013 - 11:45

Dat hier racisme voorkomt is duidelijk maar ook ik ervaar géén algemene tendens.

dleeblegeips
dleeblegeips30 nov. 2013 - 11:45

"is dat zij gedwongen worden een keuze te maken tussen de beide partijen" Op welke manier worden mensen "gedwongen" te kiezen, en tussen welke "beide partijen"? Leg eens uit; wat is dit voor merkwaardig dualisme? Want dat komt van jou, Han.

HanvanderHorst1
HanvanderHorst130 nov. 2013 - 11:45

Nog iets. In de jaren zestig kreeg ik op het Sint Franciscuscollege les van leraren die soms al op gevorderde leeftijd waren. Ze hadden nog herinneringen aan de discriminatie van de katholieken en zij vertelden dat we beter ons best moesten doen dan de protestantse jongens omdat we nou eenmaal bij niet-katholieke wergevers op de tweede plaats kwamen. Daarom kregen we ook bergen huiswerk en moesten wij ons een ongeluk werken want later gingen wij die protestantse meerderheid een poepie laten ruiken. Jos Palm zegt wel eens: "De katholieken waren de Marokkanen van de negentiende eeuw". Dat klopt ook. Er was sprake van veel vooroordeel en achterstelling, die door de katholieke krant De Tijd met lijstjes van hoge functionarissen werd bewezen. Er waren zelden katholieken bij.

1 Reactie
FransAkkermans1947
FransAkkermans194730 nov. 2013 - 11:45

Ik weet niet over welke tijd u het heeft maar er was volgens mij tot ver na de oorlog een opleidingsachterstsand van katholieken ten opzichte van andere gezindten. Die is denk ik ingelopen maar emancipatie gemeten naar topposities begint natuurlijk met toegang tot en deelname aan hoger onderwijs. Dat zie je ook bij de immigranten.

[verwijderd]
[verwijderd]30 nov. 2013 - 11:45

[Niet-blanke jongens moeten meer dan iemand anders oppassen voor de politie. Meer dan andere Nederlanders worden ze voortdurend gecontroleerd.] Zucht, gaan we weer. Dit komt niet door racisme van de blanken, maar door de oververtegenwoordiging van allochtonen in de criminaliteit. Daderprofiel weet u wel?

1 Reactie
dino_radja
dino_radja30 nov. 2013 - 11:45

Het gaat juist niet om daders. Het gaat om aangemerkt worden als verdachte alleen om je huidskleur. Dat noemen we racisme.

[verwijderd]
[verwijderd]30 nov. 2013 - 11:45

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
fratenca
fratenca30 nov. 2013 - 11:45

meen je dat nou erwin meer dan de helft van de rotterdammers wil hem niet.

[verwijderd]
[verwijderd]30 nov. 2013 - 11:45

Vreemde verhalen. Waar ik werk zie ik allemaal negers, Turken, Chinezen en weet ik wat allemaal rondlopen. En iedereen wordt beoordeeld op zijn/haar kunne. Kortom: ik herken hier niets van.

4 Reacties
itsme3
itsme330 nov. 2013 - 11:45

Als ik jou was zou ik een nieuw setje oogkleppen aanschaffen. Eentje dat niet zover naar ingebogen staan dat je geen kant meer op kun kijken.

Tom Meijer
Tom Meijer30 nov. 2013 - 11:45

"Waar ik werk zie ik allemaal negers, Turken, Chinezen en weet ik wat allemaal rondlopen" De discriminatie zit hierin al ingebakken Peet.

De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten30 nov. 2013 - 11:45

Ik zit nog te wachten op de eerste kleurling in een Nederlandse raad van bestuur/toezicht, als u het weet mag u het zeggen!

micros
micros30 nov. 2013 - 11:45

Precies. Je ziet die mensen. Maar je luistert naar hen niet

Sarah45
Sarah4530 nov. 2013 - 11:45

JUIST als je sterk bent en het je niet interesseert wat anderen van je vinden duurt het langer voordat mensen met een kleurtje in Nederland ontdekken waarom er onzichtbare muren zijn. Daarom zijn mensen als Wilders zo prettig. Weet je tenminste waar je aan toe bent en waarom je moet oprotten of je bepaalde dingen niet mag, zoals voorzitter van de Kamer zijn. Dat is beter dan een valse glimlach in combinatie met een hele andere gedachte.

1 Reactie
FransAkkermans1947
FransAkkermans194730 nov. 2013 - 11:45

Toch lijkt het me ook in uw belang dat Wilders c.s. het niet voor het zeggen heeft als u er zo over denkt.

[verwijderd]
[verwijderd]30 nov. 2013 - 11:45

Ik ben gestopt met dit onderwerp toen mij bekend werd, dat "bedacht" is dat het gooien van een banaan naar een blanke niet racistisch is. Simpel toch?

1 Reactie
RosaLange
RosaLange30 nov. 2013 - 11:45

"Ik ben gestopt met dit onderwerp" ... Is dit nu een voorbeeld van jezelf voor de gek houden?

[verwijderd]
[verwijderd]30 nov. 2013 - 11:45

Iedereen discrimineert maar er zijn er maar heel weinig die het ook durven te bekennen. Herken je dit van jezelf? 'Goh wat is die dik, ik kan me niet indenken dat ik daar ooit een bed mee deel'. 'Wat is rood haar toch lelijk'. 'Waag het niet om thuis te komen met een [...]'. 'Als je maar geen homo/lesbie bent'. 'Alleen mooie mensen maken kans op een baan als fotomodel'. enz.

1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman30 nov. 2013 - 11:45

Spreek voor jezelf, zou ik zeggen. Dat laatste is overigens niet waar: er zijn niet alleen mooie mensen nodig als fotomodel. Iedereen heeft de *neiging* tot discrimineren. Dat wel. Maar dat houdt niet in dat je aan die neiging bent overgeleverd. Je hebt ook je aangeboren verstand en je aangeboren vermogen tot empathie, om er voor te zorgen dat je *niet* discrimineert.

[verwijderd]
[verwijderd]30 nov. 2013 - 11:45

Tja, lijden en last, maar lijden op hoog nivo...racisme moet volledig uitgebannen, lijkt me net zo gewoon als ademen. Maar zelfs huisvrouwen worden nog behandelt als tweederangs. En hoe rechtser....

1 Reactie
FransLenaen
FransLenaen30 nov. 2013 - 11:45

' En hoe rechtser....' -- Geen idee. U bent, gezien uw reacties, tamelijk rechts. Dus vertel maar.

[verwijderd]
[verwijderd]30 nov. 2013 - 11:45

"Niet-blanke jongens moeten meer dan iemand anders oppassen voor de politie. Meer dan andere Nederlanders worden ze voortdurend gecontroleerd." Dit is geen discriminatie, want niet-blanke jongens zijn zwaar oververtegenwoordigd in de misdaadstatistieken. Dit is dus het focussen van de schaarse politiemiddelen op groepen die obv objectieve statistieken boven komen drijven. Om dezelfde reden worden blanke jongemannen vaker gecontroleerd door de politie dan oude omaatjes. En worden er vaker alcoholcontroles gehouden onder automobilisten die 's avonds laat rijden dan onder automobilisten die midden op de dag rijden. Dat noemen we toch ook geen discriminatie?

2 Reacties
GoRed
GoRed30 nov. 2013 - 11:45

Blits Kikker, racisme is het anders behandelen van mensen op basis van hun ras en/of kleur. Het voorbeeld wat je aanhaalt is dus wel degelijk racisme. Of niet-blanke jongens oververtegenwoordigd zijn in de misdaadstatistieken (ik zal je op je woord geloven dat dat zo is, ik weet het niet) doet niet ter zake. Door wat jij voorstaat behandel je de hele groep alsof ze allemaal crimineel zijn, want de statistieken laten zien dat die groep oververtegenwoordigt is... En wat nou als je wel tot die groep behoort en je gewoon netjes je leven leidt, naar school gaat, geen rotzooi trapt, oude omaatjes helpt oversteken en je moeder helpt met het vouwen van de was ?? Heb je dan maar gewoon pech en moet je dan maar accepteren dat mensen je behandelen alsof jij een crimineel bent ? Het voorbeeld over de automobilisten houdt ook geen steek; mensen kunnen kiezen hoe en wanneer ze met de auto gaan rijden. Mensen kunnen niet kiezen of ze die dag zin hebben om een donkere huidskleur te hebben.

Beisser
Beisser30 nov. 2013 - 11:45

["Dit is geen discriminatie, want niet-blanke jongens zijn zwaar oververtegenwoordigd in de misdaadstatistieken."] Je kunt je ook afvragen hoe het komt dat die groep oververtegenwoordigd is. Ik denk dat dat komt door de (deels uit dom vooroordeel voortkomende) discriminerende houding waar de Nederlandse samenleving van doordrenkt is. Een vicieuze cirkel dus. Een spiraal van zichzelf versterkend 'racisme' en verzet. Precies waar mensen als Wilders op uit zijn.

kapitanlaipose
kapitanlaipose30 nov. 2013 - 11:45

Er wordt door een aantal op JOOP gezegd dat het meestal niet om racisme gaat maar om discriminatie. Maar maakt dat het minder erg?

1 Reactie
Beisser
Beisser30 nov. 2013 - 11:45

Racisme: extreme, kwaadaardige vorm van wij-zij-denken, waarbij de racist er vanuit gaat dat ‘de ander’ per definitie minderwaardig is en buitengesloten, vernederd, gekwetst kan/moet worden. Het is een levenshouding, een manier van naar de ander kijken. Racisme is de motivatie voor de racist om te discrimineren. Een foute instelling. Moet hard bestreden en bestraft worden. Discriminatie: ‘de ander’ op basis van een lichamelijk kenmerk, levenshouding, seksuele voorkeur, geslacht enzovoort anders behandelen (meestal negatief, maar er bestaat ook positieve discriminatie). Discriminatie KAN het gevolg zijn van een racistische levensvisie of politieke of religieuze ideologie. Moet hard bestreden en bestraft worden, te beginnen bij de bron: ideologie, levensvisie en vooral de aanstichters, 'meesters', politici als Wilders, (sommige) christelijke leiders, imams, ayatollahs, sekteleiders enz. Discriminatie KAN OOK het gevolg zijn van dom vooroordeel, gewoonte, stereotype denken, gemakzucht. Straffen helpt hier niet. Men beseft niet dat men discrimineert. Hier moet voorgelicht en opgevoed worden. Een enkel goed gesprek is soms al genoeg. Werkt vaak beter dan opgewonden geschetter over ‘racisme’ 


[verwijderd]
[verwijderd]30 nov. 2013 - 11:45

Als Limburger moet je inderdaad niet in Amsterdam wezen, daarom blijf ik daar weg!

2 Reacties
meijerlahn
meijerlahn30 nov. 2013 - 11:45

Houzee, lang leve Venlo!

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen30 nov. 2013 - 11:45

[Als Limburger moet je inderdaad niet in Amsterdam wezen, daarom blijf ik daar weg!] Gezien de recente geschiedenis zou het een stuk nuttiger zijn als Limburgers wegblijven uit (politiek) Den Haag.

[verwijderd]
[verwijderd]30 nov. 2013 - 11:45

Vraag me af hoe lang het racisme gezever nog gaat duren. De gediscrimineerde immigranten lijken niet te weten dat in alle landen immigranten niet meteen als volwaardig lid van de maatschappij worden geaccepteerd. Als al niet aan uiterlijk kan worden gezien dat iemand een immigrant is, merkt men het wel aan de taal, of aan niet de gewoonten helemaal begrijpen.

1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman30 nov. 2013 - 11:45

[De gediscrimineerde immigranten lijken niet te weten dat in alle landen immigranten niet meteen als volwaardig lid van de maatschappij worden geaccepteerd.] Ten eerste is dat onzin. Iemand die is geïmmigreerd is *wel* een volwaardig lid van de maatschappij. Mensen die dat niet accepteren zijn degenen die fout zitten. Ten tweede zijn het echt niet alleen immigranten die racistisch worden bejegend. Het gaat ook om mensen die in Nederland, als Nederlander geboren zijn.

JoopSchouten
JoopSchouten30 nov. 2013 - 11:45

'Eruit stampen, die gasten! Dat is de grondtoon in de Zwarte Piet-discussie en alle incidenten die erop volgden – het gezellig Hollandse gevoel van eeuwige miskenning. Het gaat eerder om narcisme dan om racisme. Het effect is misschien wel dodelijker.' Bas Heijne.: http://www.nrc.nl/heijne/2013/12/01/stampen/

1 Reactie
hannogroen
hannogroen30 nov. 2013 - 11:45

Bizar dat jij met die column op de proppen komt. Wat Heijne namelijk met die zin zegt is dat de voorstanders van zwarte piet, het idee dat zwarte piet ook maar iets met racisme te maken zou kunnen hebben, er het liefst zo snel mogelijk willen uitstampen. Precies waar bijvoorbeeld je grote vriend Han al artikelen lang mee bezig is.

meijerlahn
meijerlahn30 nov. 2013 - 11:45

Met de komst van Wilders en de verrechtsing van Nederland is het er niet beter op geworden. De tijd dat mensen nog het fatsoen nog in hun donder hadden om zich te gedragen, lijkt voorbij. Ze gaan nu helemaal los en het lijkt er op of ze er ook nog van genieten. Ik noem het vaak "de opmars van het verlies van decorum". Door het buitensluiten-programma van Wilders lijkt alles gepermitteerd en gelegitimeerd. Beschaving komt te voet en gaat te paard.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten30 nov. 2013 - 11:45

Ik had jaren geleden hier geschreven dat met Kwantumkop 'de ratten' uit hun holen durven komen.

[verwijderd]
[verwijderd]30 nov. 2013 - 11:45

@Joop Schouten "Ik had jaren geleden hier geschreven dat met Kwantumkop 'de ratten' uit hun holen durven komen." Zouden die ratten niet geinspireerd zijn geraakt door lieden als jij, die maar al te graag beledigende kwalificaties geven aan anders-denkenden. Alleen al het feit dat je een scheldwoord gebruikt zegt genoeg over jouw eigen fatsoen. De rat maakt de bever een verwijt.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten30 nov. 2013 - 11:45

'Kwantumkop' refereert aan zijn idiote gedachtesprongen en het woord Kopvoddentax.

rbakels
rbakels30 nov. 2013 - 11:45

In onze Nederlandse cultuur is hufterigheid de norm, en wordt bij discussies al gauw op de man gespeeld, waarbij je kunt worden uitgescholden op elk aspect waarin je afwijkt: zwarte! lange! ouwe! Niet per se racisme, maar wel discriminatie ( "ongerechtvaardigd onderscheid"). En iedereen wijkt wel af, want geen twee mensen zijn gelijk. Behalve een-eiïge tweelingen. Ik ga emigreren.

1 Reactie
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten30 nov. 2013 - 11:45

Helemaal mee eens. De Nederlander gaat prat op zijn "directheid" (lees ik mag alles zeggen tegen jou), maar als ik eens alles zeg tegen de Nederlander dan is ie boos en gekwetst en "wil hij erover praten" of nog beter dan wil hij niet meer met mij praten!..o gut o gut...

[verwijderd]
[verwijderd]30 nov. 2013 - 11:45

@ Frits Jansen: We zijn inderdaad afgegleden. Jaren geleden was dit nog mogelijk, vervang christelijk door islamitisch en de rapen zijn gaar. "een declamatieavond, met als thema: ‘2000 jaar ellende met het Christendom en de Christelijke politiek’. De eerste spreker is humanist, atheist en publicist Dr. Anton Constandse, in die jaren commentator van de VPRO radio. Een samenvatting van zijn bijdrage wordt uitgezonden in ‘Van Zolder’, van 16 februari 2009 (Villa VPRO, ca. 15.20-15.30" De hufterigheid kwam dus van links.....toch?

1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman30 nov. 2013 - 11:45

Verwoordde Wilders het probleem dat hij zegt te hebben maar op deze manier, zo netjes....