Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte tracht stikstofbom van Hoekstra onschadelijk te maken

Sigrid Kaag wil draaiend CDA aan afspraken houden
Joop

Racisme is drijvende kracht achter de hetze tegen Turkse Nederlanders

  •  
30-07-2016
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
19111124353_143c5f5953_m
Nederlanders met Turkse wortels zijn geen makke schapen
De couppoging in Turkije door delen van het leger en de reactie hierop door Erdogan heeft ook in Nederland gevolgen. Veel Turkse Nederlanders volgen de ontwikkelingen op de voet, maar worden hiervoor in Nederland met argusogen bekeken. Onterecht.
Op zaterdag 16 juli kwamen in Rotterdam ongeveer duizend mensen samen om te protesteren tegen de coup. Ook de Rotterdamse partij Nida steunde het protest. Op het moment dat de massa’s in de Turkse straten de coup al hadden voorkomen, toonden zij zich betrokken bij hun land van herkomst. Internationale solidariteitsprotesten zijn niets nieuws. Zo werden er afgelopen jaren ook verschillende acties georganiseerd in solidariteit met de Griekse arbeidersklasse.
Erdogan gebruikt de coup om zijn macht te vergroten en wijst met zijn vinger naar de conservatieve geestelijke Gülen als brein achter de coup. De gevolgen hiervan zijn ook in Nederland te merken. Gülen-aanhangers worden geïntimideerd en op verschillende plekken werden stichtingen verbonden aan de in de VS levende leider aangevallen.
Hypocrisie Dat een deel van de Erdogan-aanhangers in Nederland meedoet aan deze heksenjacht is een zorgwekkende ontwikkeling. De steun voor Erdogan op zichzelf is dat niet. De trouwe steun in de Nederlandse bible belt voor het Israëlische apartheidsregime en de bijna jaarlijks terugkerende massabombardementen, resulteert toch ook niet in een oproep deze mensen maar uit te zetten?
Leefbaar Rotterdam stelde: ‘De demonstratie toont aan dat de integratie van Turken in de stad is mislukt.’ Kennelijk ben je alleen goed ingeburgerd als je je niet druk maakt om couppogingen vanuit het leger. De meeste Nederlandse partijen zijn zelf trouwens niet principieel tegen staatgrepen. Nadat Sisi in Egypte zijn dictatuur vestigde over de ruggen van meer dan duizend dode protesterende moslimbroeders op het plein van Rabaa, werd hij beloond met een Nederlandse wapendeal.
VVD’er Han ten Broeke zag in de protesten de ‘sinistere’ hand van Hamas en de Moslimbroederschap. In de Telegraaf stelde hij dat we de ‘import van dit islamisme en sektarisme uit het Midden-Oosten kunnen missen als kiespijn’. Maar de aantrekkingskracht van organisaties zoals Hamas en Moslimbroederschap komt juist voort uit westers beleid zoals de voortdurende bezetting van Palestina en de verdeel-en-heerspolitiek tijdens de bezetting van Irak.
Linkse geldingsdrang Maar de hetze tegen Turkse Nederlanders beperkt zich niet tot de trouwe steunpilaren van het Nederlandse oorlogsbeleid. Via Twitter stelde Paul Ulenbelt: ‘Als je Erdogan top vindt, Turkije je “vaderland” is, je rotzooi schopt, dan vertrek je of zetten we je uit.’ Deze oproep tot aparte berechting was niet slechts een uitglijder. Ulenbelts opmerking ligt in lijn met zijn eerdere uitspraak over een ‘tsunami van Polen’ en is het symptoom van een partij die al jaren veel te ‘tolerant’ is voor het giftige racisme van blogs als TPO en GeenStijl.
Ook columnist Zihni Özdil is de weg kwijt als hij stelt dat er ‘geen groep zo slecht geïntegreerd is als de Turken’, dat protesten zoals in Rotterdam ‘de extreem-rechtse xenofobie van Wilders’ in de kaart spelen en dat de groep Turkse Nederlanders de ‘trekjes lijkt te hebben van een vijfde colonne’. In een interview met het AD stelt Özdil dat dit alles het resultaat is van de Nederlandse tolerantie, en soms zelfs steun, voor ultra-nationalistische Turkse organisaties. Dit laatste zal vast een rol spelen bij een gedeelte van de meer gewelddadige incidenten, maar Nederlanders met Turkse wortels zijn geen makke schapen.
Zij groeien op in een maatschappij doordrenkt met racisme, moslimhaat en dubbele standaards. Al jaren worden zij geconfronteerd met uitspraken zoals ‘de islam is een achterlijke cultuur’ en verwijzingen naar ‘de lange arm van Turkije’ – terwijl ze zien dat de Amerikaanse arm veel verder reikt. De Turkse identiteit biedt hen een schild hiertegen en een gevoel van eigenwaarde. Het conservatisme onder een deel van de Nederlandse Turken is in de allereerste plaats het product van het racisme tegen Turken in Nederland zelf.
Erdogan niet heilig Terecht schrijft Dyab Abou Jahjah van MovementX over deze islamofobe publieke opinie over Erdogan: ‘Er bestaan weinig mensen die het morele gelijk hebben om op een geloofwaardige manier kritisch te zijn over Erdogan. Dat zijn mensen die op alle fronten consequent denken: kolonialisme, racisme, burgerrechten in de VS en Europa, Palestina, Syrië, Rusland, etc.’
Maar dit betekent niet dat alle kritiek op Erdogan islamofoob is. Abou Jahjah schrijft over de steeds autoritairder opererende leider dat hij ‘af en toe deze rechtsstaat tot het uiterste (durft) te stretchen’. Nogal een eufemisme voor een president die de oorlog tegen de Koerden heropende voor electoraal gewin, over de ruggen van vluchtelingen een moorddadige deal sloot met de Europese elite en nu onder het mom van ‘Gülen-infiltranten’ het staatsapparaat zuivert van onwelgevallige elementen.
Erdogan heeft een grote basis onder de Turkse bevolking, maar het feit dat hij democratisch gekozen is, betekent nog niet dat hij democratisch opereert. In heel Europa – van Griekenland tot Frankrijk – voeren gekozen regeringen ook op autoritaire wijze neoliberaal beleid door waar alleen grote bedrijven op zitten te wachten. Het is de taak van links in die landen hier verzet tegen te organiseren.
De westerse reacties die Erdogan als een uitzonderlijke (islamitische) dictator presenteren, vergroten enkel zijn legitimiteit. Zij bevestigen slechts het beeld van een Europa gedomineerd door moslimhaat en dubbele standaarden. Dat beeld buit Erdogan maar wat graag uit om zijn macht te verstevigen en om progressieve bewegingen en organisaties die in Turkije strijden voor verandering – zoals onze zusterorganisaties – in een kwaad daglicht te stellen.
Voor socialisten in Nederland is het taak zij aan zij te staan met Turkse Nederlanders in een klimaat gedomineerd door racisme. Samen willen we de strijd aanbinden tegen ‘onze’ leiders. Of het nu gaat om de bezuinigingen, de bombardementen van Irak en Syrië of de deal tussen de EU en Turkije om nog meer vluchtelingen te laten verdrinken.
Dit artikel verscheen eerder op Socialisme.nu

Meer over:

opinie, turkije, racisme, wereld,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (209)

Rarar
Rarar2 aug. 2016 - 19:40

Ik ben het helemaal eens met de schrijver. De Turken staan terecht achter Erdogan en tonen betrokkenheid bij Turkije. Wat ik alleen niet snap, is waarom cameraploegen niet op een gewone manier verslag kunnen doen van hun betoging http://www.dagelijksestandaard.nl/2016/07/nederturkse-hooligans-belagen-nederlandse-media-in-rotterdam/ Juist via de media kunnen zij hun mening tonen

Spelchecker2
Spelchecker21 aug. 2016 - 19:21

'De trouwe steun in de Nederlandse bible belt voor het Israëlische apartheidsregime en de bijna jaarlijks terugkerende massabombardementen, resulteert toch ook niet in een oproep deze mensen maar uit te zetten?' Helaas hebben die mensen uit de bible belt naast de Nederlandse geen Israëlische nationaliteit.

2 Reacties
Dirk2
Dirk22 aug. 2016 - 6:18

Waarom mogen de Joden zich niet verweren tegen de talloze aanslagen die op hen gepleegd worden?

Quint2
Quint22 aug. 2016 - 11:41

En ook "jagen" die bible belt personen niet op politieke tegenstanders. Zoals de Erdogan aanhangers wel doen.

Cees Groninger
Cees Groninger1 aug. 2016 - 16:54

Een links fascist die het opneemt voor rechtsfascisme.

1 Reactie
Dirk2
Dirk22 aug. 2016 - 6:25

Om indruk te maken moet u naast het woord 'fascist' ook de woorden racist, xenofoob en islamofoob gebruiken en vooral geen zinnige argumenten gebruiken want dan moeten mensen nadenken en daar hebben sommigen de pest aan.

omaoeverloos
omaoeverloos1 aug. 2016 - 8:41

"Het conservatisme onder een deel van de Nederlandse Turken is in de allereerste plaats het product van het racisme tegen Turken in Nederland zelf." Merkwaardig, Nederlandse Turken worden dus conservatief door racisme. Ik vraag me dan toch af hoe de vele Turken in Turkije zo conservatief geworden zijn.

1 Reactie
Dirk2
Dirk22 aug. 2016 - 6:28

Foei oma, niet van die kritische vragen stellen.Sommigen zijn al blij dat ze de worden racist, fascist, xenofoob en islamofoob kunnen gebruiken om anderen de mond te snoeren.

X4
X431 jul. 2016 - 22:57

Erdogan aaanhangers zijn extreem.rechtse nationalisten. Waarom moeten socialisten daar zij aan zij mee staan? Bizar.

1 Reactie
EdjePedje
EdjePedje1 aug. 2016 - 10:36

Wilders heeft kritiek op Erdogan, dus dan MOET links Erdogan verdedigen. Dit gaat niet over principes, dit is het stigmatiseren van een hele grote groep Nederlanders. Pure paniek!

Leowieke
Leowieke31 jul. 2016 - 22:23

Wat een warrig en vreemd verhaal. Neder Turken die aleviet/Gülen aanhanger/atheïst of politiek tegenstander van ultrarechtse fascistische Erdogan zijn heeft hij waarschijnlijk niets gevraagd

Joop discrimineert
Joop discrimineert31 jul. 2016 - 18:17

Ipv stelling te nemen tegen de Turken die hier en daar onterecht getreiterd en vervolgd worden volgt er een warrig stuk. Ewout kan zichzelf socialist noemen maar dat betekend niet dat hij ook een socialist is, wat hij overduidelijk bevestigd in zijn stuk.

4 Reacties
slopsma
slopsma31 jul. 2016 - 21:31

DaanOuwens 31 juli 2016 at 19:27 moeten deze Turken kiezen voor een leven in Turkije of Nederland. Wat is hier op tegen, voor wat betreft de 2de en alle daaropvolgende hier geboren generaties?

DaanOuwens
DaanOuwens1 aug. 2016 - 8:26

@ slopsma Je schrijft: Wat is hier op tegen, voor wat betreft de 2de en alle daaropvolgende hier geboren generaties? Die vraag komt voort uit het idee dat een natiestaat een zinnig concept is. Dat is het niet, het is een visie op de samenleving van 1970. Een deel van de NederTurken zal zowel Nederlander als Turk zijn. Het heeft weinig zin die mensen achterhaalde normen op te leggen. En het heeft zeker geen zin die keuze gedwongen op te leggen.

BingoGrubb
BingoGrubb1 aug. 2016 - 16:27

@Daan en waarom is een natiestaat geen goed idee als ik vragen mag?

Jon Blackers
Jon Blackers1 aug. 2016 - 22:34

Daan Denk je dat ik er mee weg kom in Turkije te gaan wonen en mijzelf en de generaties na mij als Nederlander te verklaren, mijn loyaliteit elders leggen dan in Turkije, de taal nog steeds maar matig te spreken, etc. Misschien als ik genoeg geemigreerde idioten vind die ook een NL enclave willen vormen maar dan grijpen de turken wel in, denk je niet? Hoe vindt je de natiestaat en haar uitwerking van Turkije trouwens?

DaanOuwens
DaanOuwens31 jul. 2016 - 17:27

Zowel deze tekst als de reacties erop vind ik zorgwekkend. Op zich heeft de schrijver gelijk als hij stelt dat kritiek op de Turkse Nederlanders wordt ingegeven door racisme. Op het moment dat de staatsgreep plaatsvond in Turkije waren juichende reacties te lezen van vooral extreem rechts reageerders die verwachtten dat het resultaat een nieuwe regering zou zijn en het beëindigen dat de dominantie van de islam in Turkije. Dat dit mensenlevens zou kosten was niet de belangrijkste zorg. Maar hoewel een grote groep nederlanders zich schaart achter extreem rechts is het een minderheid. En hier slaat de schrijver dus de plank mis. Maar het optreden van de nationalistische NederTurken en Erdogan heeft in enkele weken tijd de weerstand opgewekt bij alle Nederlanders. En dat is dom en gevaarlijk. Nog een voorbeeld. In Duitsland wordt een bijeenkomst georganiseerd waar 200.000 westeuropese Turken naartoe gaan. Daar wilde Erdogan spreken, maar dat is hem verboden door de Duitse overheid. Echter het feit dat Erdogan in een ander land zijn speeches wilde houden geeft aan dat de man zijn verstand kwijt is. Als hij dezelfde teksten zou uitspreken als in Turkije zou de Duitse justitie hem direct moeten oppakken voor haatzaaien. Met alle problemen van dien. Maar er is blijkbaar niemand die tegen Erdogan zegt dat je niet in een ander land je achterban moet motiveren voor een burgeroorlog. Of het wordt wel gezegd maar hij luistert niet meer. Maar ook de hier wonenden mensen van Turkse afkomst zijn hun verstand deels kwijt en spelen met vuur. Het militante nationalisme gaat heel snel de vraag oproepen of deze Turken wel een Nederlands of Duits paspoort moeten hebben. En als het bedreigen van anders denkenden door deze niet snel ophoud is er ineens een meerheid voor slechts 1 paspoort en moeten deze Turken kiezen voor een leven in Turkije of Nederland. Er is alle reden om nu het verstand te blijven gebruiken en ervoor te zorgen dat Erdogan gaat inbinden. Doet hij dat niet dan zullen mensen van turkse herkomst hier ervaren dat haat ook voor hen consequenties heeft.

7 Reacties
Jon Blackers
Jon Blackers31 jul. 2016 - 21:37

"Op zich heeft de schrijver gelijk als hij stelt dat kritiek op de Turkse Nederlanders wordt ingegeven door racisme." Hoe en waar werd/wordt dit bewezen , geschraagd met feiten? "Op het moment dat de staatsgreep plaatsvond in Turkije waren juichende reacties te lezen van vooral extreem rechts reageerders die verwachtten dat het resultaat een nieuwe regering zou zijn en het beëindigen dat de dominantie van de islam in Turkije." Jij noemt waarschijnlijk hele meutes normale mensen extreem rechts. Heb je je ooit bedacht dat de Islam een extreem rechtse ideologie is? Mensen hier geven ook vaak aan dat ze hoopten dat er betere tijden zouden komen voor ongeveer de helft aan Turken in Turkije dat NIET achter Erdogan staat. Als die mensen racistisch zouden zijn waarom dan niet tegenover die groep Turken?

Piet de Geus
Piet de Geus1 aug. 2016 - 1:16

"Nog een voorbeeld. In Duitsland wordt een bijeenkomst georganiseerd waar 200.000 westeuropese Turken naartoe gaan." Dan moet je even helpen zoeken, want er zijn er nogal wat verdwaald: slechts 40.000 hebben Keulen bereikt.

Pater
Pater1 aug. 2016 - 6:56

Ben benieuwd hoe Ouwens ervoor gaat zorgen dat Erdogan gaat inbinden. Natuurlijk zijn er Neder- en Duitsland-turken die nu doodraaien in hun steun aan E. Maar in Duitsland kwamen er 20.000 opdagen, geen 200.000. Dus het valt voorlopig nog erg mee.

DaanOuwens
DaanOuwens1 aug. 2016 - 8:20

@ Jon Blackers Jij schrijft: Hoe en waar werd/wordt dit bewezen , geschraagd met feiten? Blader gewoon even door de reacties hier, dan kan je het zelf constateren. En schrijft: Jij noemt waarschijnlijk hele meutes normale mensen extreem rechts. een opvallend kenmerk van extreem rechts is dat zij zichzelf normale mensen vinden. Zij vinden ook de PVV een normale partij. Dat neemt niet weg dat hun denkbeelden niet normaal zijn. Mensen geven hier niet vaak aan dat zij hopen dat het beter gaat in Turkije. Zeker niet mensen die hier extreem rechtse standpunten verkondigen. @ Piet de Geus In een vertaald Turks persbericht werd eerst 200.000 genoemd. Ik las later in een ander Duits bericht dat het er minder waren.

DeKist
DeKist1 aug. 2016 - 13:48

"Dat dit mensenlevens zou kosten was niet de belangrijkste zorg." Dat de islam nog veel meer mensenlevens kost is ook allerminst jouw belangrijkste zorg. "In een vertaald Turks persbericht" Tuurlijk "Daan". Wat is door de mand vallen in het Turks?

DaanOuwens
DaanOuwens1 aug. 2016 - 17:12

@ DeKist Jij schrijft: Dat de islam nog veel meer mensenlevens kost is ook allerminst jouw belangrijkste zorg. Dat kan jij niet beoordelen. Jij schrijft: Tuurlijk “Daan”. Wat is door de mand vallen in het Turks? Ik heb niet beweert dat ik turks spreek. Is dit overigens je derde account naast de andere twee?

Jon Blackers
Jon Blackers1 aug. 2016 - 22:41

Daan Totale non antwoorden. Alleen al omdat velen hier geen PVVr zijn en ook dezelfde kritiek uiten. Btw, je beroepen op de uitgebreide defintie van racisme die zo'n beetje alles wat te verzinnen viel om maar iemand racistisch te kunnen noemen, dat wordt m niet. "Mensen geven hier niet vaak aan dat zij hopen dat het beter gaat in Turkije. Zeker niet mensen die hier extreem rechtse standpunten verkondigen." Vermoedelijk vindt je mij extreem rechts vanwege kritiek op Islam en Erdogan? Ik heb meermaals mijn bezorgdheid geuit over de niet Erdo stemmers.

arjenZH
arjenZH31 jul. 2016 - 15:56

De kop had beter kunnen luiden: "Marxisme is de drijvende kracht achter de waandenkbeelden van de Internationale Socialisten" Zelden iemand gezien die nog zo in de vorige eeuw leeft.

1 Reactie
insignia
insignia1 aug. 2016 - 8:02

".. zelden iemand gezien die nog zo in de vorige eeuw leeft..." waar blijkt dat uit, beste arjen? Misschien uit het feit dat hij het ongelooflijk handelen van de regeerders van ons land toont? Het is duidelijk dat als ons handelen tov. Israel en Egypte als voorteken tot ons handelen tov Turkije mag gelden dat het regiem van Erdogan niets te vrezen heeft. Mijn eigen indruk is dat de 2de generatie Nederlanders met Turkse roots uitstekend integreert, natuurlijk kom ik maar een gering aantal tegen. Uiteraard hebben ze eigen opvattingen en politieke mening, net als alle andere landgenoten.

Dubbeldenker
Dubbeldenker31 jul. 2016 - 14:28

Eerst even een citaat "Het conservatisme onder een deel van de Nederlandse Turken is in de allereerste plaats het product van het racisme tegen Turken in Nederland zelf." Heb je daar bewijs voor Ewout of zou het net zo goed andersom kunnen zijn? Dat Nederlanders neer kijken op deze groep Turken omdat ze vasthouden aan die conservatieve -uit Turkije meegenomen-waarden. "Stadse" Nederlanders kijken over het algemeen op dezelfde manier neer op de Nederlandse "proviciaal", met "plattelandse" normen en gewoonten. Is dat dan ook discriminatie? De deal met Turkije heeft overigens gezorgd voor veel minder verdrinkende vluchtelingen op de route naar Griekenland, wat je verder ook van die deal mag vinden. En moeten wij socialisten de strijd aanbinden met onze leiders, of vooral met de mensensmokkelaars die een belangrijke oorzaak zijn van de verdrinking van vluchtelingen en het in stand houden van de migratiestroom. Kortom, niet geheel eens met je artikel.

koffieleut2
koffieleut231 jul. 2016 - 13:15

Praat eens met een Nederturk over hoe hij denkt over de aanpak van Erdogan, en de nekharen gaan overeind staan. Het zijn gewoon kleine Wildersjes. Het is begrijpelijk dat ALLE mensen die op een school of opleiding van Gülen hebben gezeten ontslag krijgen, en eventueel in het gevang gaan, want ze zijn allemaal gehersenspoeld door Gülen zijn ideeën. En dat komt niet uit de mond van een, nee van meerdere die ik heb gesproken. Wie zegt hetzelfde over de islam n.a.v. alle aanslagen?. Zij die geen begrip hebben voor Wilders zijn ideeën kunnen na mijn idee ook geen begrip hebben voor de ideeën van de Erdogan aanhangers, anders ben je wel heel hypocriet.

Prosecco
Prosecco31 jul. 2016 - 9:47

Telkens maar weer wordt Israel opgevoerd als het land van het Ultieme Kwaad. Het beeld dat ik echter van Israel heb is 100% het tegenovergestelde. Ik zie Israel als een baken van licht, beschaving, mensenrechten en democratie, omringd door theocratisch bestuurde landen waar het tegenovergestelde orde van de dag is. Het maakt mij bijzonder kwaad om dit te lezen op een links forum terwjjl ik me de dagen van Joop den Uyl nog heel goed kan herinneren. Hij was als een van de weinigen en een van de eersten in Europa solidair met de Israeli' s en nam de ernstige gevolgen, namelijk de olieboycott, er op de koop toe. Toen had links nog de juiste idealen. Toen had de PvdA nog de juiste idealen, het is ook van geen wonder dat de PvdA bij de volgende veriezingen geheel zal worden weggevaagd. Zij hebben nu de verkeerde idealen en de verkeerde vrienden gekozen. Deze meneer die zogenaamd de Internnationale Socialisten vertegenwoordigt, maakt mij boos en bijzonder teleurgesteld. Het zijn in ieder geval niet mijn idealen, verre van. Het verbaast me dan ook niks dat de PvdA de strijd om de gunsten van de kiezer verliest, als ze dit soort standpunten vertegenwoordigen, wil ik never ever iets met de PvdA te maken hebben. Ik weet 100% zeker dat er velen zijn, die net zo denken als ik.

5 Reacties
willemb2
willemb231 jul. 2016 - 18:23

Klopt.

Zandb
Zandb31 jul. 2016 - 18:27

Prosecco; als u er zeker van bent dat meer mensen "denken als u", is dat heel knap: U beweert namelijk alleen maar zonder ook maar enige onderbouwing. Wat u doet is zoiets als beweren: Ik vind dat Jansen niet deugt. En ik weet zeker dat heel veel mensen, net zo denken als ik! Populisme ten top. U ziet Israël, zoals u zelf beweert "als een baken van licht, beschaving, mensenrechten en democratie, omringd door theocratisch bestuurde landen waar het tegenovergestelde orde van de dag is." Dat mag. Maar als dat een reden is om boos te worden op iemand die er anders over denkt en om dan te beweren, dat zo iemand Israël voorstelt "als het land van het Ultieme Kwaad" - waar staat dat dan in dit artikel? -, dan vraag ik waarom ik u serieus zou moeten nemen. Verder mag u ook echt wel duidelijk maken wat de schrijver met de PvdA te maken heeft! Want ook dat lijkt me noodzakelijk, wilt u bv serieus genomen worden.

Edwin038
Edwin03831 jul. 2016 - 18:27

Internationale Socialisten staat helemaal los van de PvdA. Wel hebben ze contact met de SP en op plaatselijk niveau soms met GL. IS is net als AFA vooral Activistisch van inslag. Voor je gemoedsrust. AFA Nederland is vandaag wezen protesteren tegen de betoging voor Erdogan in Keulen. PvdA verliest vooral kiezers omdat ze zich teveel naar de VVD opschuiven. Maar dat is eigenlijk al sinds de kabinetten Paars zo.

Pater
Pater1 aug. 2016 - 7:44

@Prosecco en Willemb ik denk dat uw verhaal uit uw hart komt. Maar ik wil graag uitleggen dat ik het er niet mee eens ben. Ik deel ook niet de visie dat Israel een vertegenwoordiger van het Kwaad vormt, zoals de meest fervente anti-zionisten inderdaad wel beweren. Maar het is ontegenzeggelijk dat de staat Israel berust op bezetting van het land van anderen en vervolgens de verdrijving van die anderen, ik meen in de buurt van de twee miljoen. En dat de staat Israel vele malen meer Palestijnen en Arabieren heeft gedood dan andersom. Daarmee ben ik zeker niet de verdediger van alle Palestijne, verre van, maar de oorzaak van het conflict ligt bij Israel, niet bij de Palestijnen. En ja, die dagen van Den Uyl. Al eind 1973 besloot zijn minister van Buitenl.Z. Max van der Stoel, minister van Buitenlandse Zaken, om het Nederlandse standpunt inzake Israël-Palestina onder te brengen bij de Europese Gemeenschap (EG). En zo staat plotseling de Nederlandse handtekening onder een EG-verklaring waarin teruggave van de bezette gebieden wordt gevraagd en de rechten van de Palestijnen worden erkend...

OlavM
OlavM3 aug. 2016 - 10:00

@ Prosecco: [Ik zie Israel als een baken van licht, beschaving, mensenrechten en democratie, omringd door theocratisch bestuurde landen waar het tegenovergestelde orde van de dag is.] Tja, wat een “baken van licht” enz., hè? Dat dat “baken” honderdduizenden Palestijnen van huis en haard heeft verdreven, duizenden Palestijnen heeft vermoord door terroristische aanslagen en grove oorlogvoering (met morbide namen als “Cast Lead” en “Protective Edge”), honderden Palestijnen (inclusief minderjarigen) zonder behoorlijke procesvoering lange tijd gevangen houdt, telkens weer nieuw land bezet en Palestiijnse boomgaarden vernielt, enz. enz., ach, daarop moeten we natuurlijk niet letten, want wie dat doet, is een kniesoor, hè.

Alleen feiten
Alleen feiten31 jul. 2016 - 9:16

"een president die de oorlog tegen de Koerden heropende voor electoraal gewin" Erdogan voert geen oorlog tegen de Koerden maar tegen de PKK.

Russia Today
Russia Today31 jul. 2016 - 7:39

@zandb 08:58 Quote "Nog duidelijker gesteld: als de PVV de grootste partij wordt, krijgen we in Nederland helemaal een zelfde “democratie” als in Turkije". Dus als ik u en deze opiniemaker mag geloven dan krijgen we met de PVV aan de macht ook Erdogan achtige maatregelen zoals het vermoorden en opsluiten van journalisten, rechters, onderwijzers, het sturen van tanks naar een etnische minderheid en het platgooien van hun huizen. Dat noem ik pas angst zaaierij.

7 Reacties
Zandb
Zandb31 jul. 2016 - 18:34

Rusland; als de islam een gewelddadige ideologie moet zijn en als islamisering niet mogelijk moet zijn in Nederland, hoe zou u dat binnen de huidige democratische rechtsstaat dan willen verwezenlijken? Turkije schaft de democratie democratisch af. Dat is de overeenkomst met wat de PVV wil. Hoe de PVV dan e.e.a. gaat bewerkstelligen, dat is inderdaad met een bang hart af te wachten.

Mark Gh
Mark Gh31 jul. 2016 - 19:09

Gerrit, heb je een bron waarin staat dat de PVV de democratie af wil schaffen? Kan me de daarover te verwachten terechte ophef niet herinneren namelijk.

peterh2
peterh231 jul. 2016 - 20:44

[het sturen van tanks naar een etnische minderheid en het platgooien van hun huizen.] We hebben helemaal geen tanks meer... :-)

Zandb
Zandb1 aug. 2016 - 7:31

Mark Gh; als u een bron wilt, dan zou ik in eerste instantie mijn bijdragen moeten noemen, hier, waarin ik dat talloze malen heb betoogd. Maar die blijkbaar aan uw aandacht zijn ontsnapt. Verder: Het partijprogramma van de PVV en de keren en de wijze waarop dat verwoord wordt. In die bijdragen leg ik uit - net zoals ik in deze hier doe - dat de PVV van mening is dat de islam geen religie maar een gewelddadige ideologie is. Nou kunnen ze mensen veel wijsmaken maar dat een politieke partij die zoiets vindt ruimte biedt aan zo'n "religie"........ En dat blijkt dan ook, want de PVV is ronduit tegen "islamisering". Zoals ik al vroeg: Hoe zal de PVV dat kunnen verwezenlijken in de huidige democratische rechtsstaat! De ophef is inderdaad zeer minimaal. Omdat we nu eenmaal een democratie democratisch kunnen en mogen opheffen. Daar kunnen en mogen we niets aan doen, behalve dan als het om de islam gaat. Vandaar...... Met excuses voor de zoveelste keer, dat ik de moeite neem om uit te leggen. Misschien dat het tijd wordt, dat ik hier en daar eens wat hulp zou krijgen; hetzij van mensen die mij definitief aantonen dat ik het mis heb, tenzij van mensen die deze dreiging nog beter kunnen verwoorden.

slopsma
slopsma1 aug. 2016 - 8:57

Zandb 1 augustus 2016 at 09:31 Een heel verhaal, om alleenmaar te zeggen dat u geen andere bron heeft dan uzelf!

Mark Gh
Mark Gh1 aug. 2016 - 9:52

Erdogan is bezig met het afschaffen van de democratie, met het centraliseren van de macht en met het uitschakelen van de kritische oppositie. De PVV wil niets van dat. Ja, de PVV staat voor een beperking van de rechtsstaat en dat is kwalijk, maar dat is absoluut niet hetzelfde als het afschaffen van de democratie en al helemaal niet met wat Erdogan aan het doen is. Dat de democratie zichzelf kan en mag opheffen ben ik overigens niet met je eens.

D'Holbach
D'Holbach1 aug. 2016 - 11:01

Mijn waarde Peterh, graag iets minder factfree. Onze landmacht beschikt op dit moment over 18 Leopard tanks en nog een heleboel ander materieel wat de leek als tank zou benoemen. https://www.defensie.nl/organisatie/landmacht/inhoud/materieel/voertuigen

van der laak
van der laak31 jul. 2016 - 7:38

Racisme argument kunnen we kort over zijn, totale flauwekul. Als het zo was kwam er geen islamiet meer deze kant op, maar de laatste jaren zijn er aardig wat binnen gestroomd. anders hadden ze wel asiel aangevraagd in 1 van de andere landen waar ze doorheen zijn gekomen. Erdogan is een fascist, zoveel is nu wel duidelijk, dus ik vind dat we daar onze handen zoveel mogelijk vanaf moeten trekken. Dat u vind dat socialisten met Erdogan aanhangers moeten optrekken, is op z,n minst dubieus, al hebben socialisten natuurlijk ook een geschiedenis van vervolging en dictatuur. Al met al geen stuk die bij mij sympathie voor de auteur en zijn club opwekt, but hey thats just me!

Rosa3
Rosa331 jul. 2016 - 6:50

Ik heb zelden zoveel onzin in een column gelezen. Altijd weer Israel (waar deze schrijver nog nooit is geweest) erbij halen. "Bijna jaarlijks terugkerende massabombardementen"?? Je hoort hem nooit over de bijna dagelijkse raketbeschietingen vanuit de Gaza. Verder zijn in Israel man en vrouw gelijk, je kan er als homo gewoon hand in hand met je vriend over straat lopen, enz. Dat hoef je in Gaza niet te proberen! Israel is een voorbeeld waar de rest van de Arabische wereld jaloers op is. (Vandaar dat er altijd pro Gaza demonstraties zijn als er bommen vallen op de (door Hamas gecreëerde menselijke schilden) Gaza strook, maar als er 400.000 mensen in Syrie worden afgeslacht, hoor je hem hier nooit over. Dan over onze "maatschappij doordrenkt met racisme, moslimhaat." Altijd maar weer de slachtofferrol aanmeten. Waarom willen er zoveel buitenlanders naar Nederland toe, als het hier zo racistisch is? Hoe zou het toch komen dat er inderdaad een groter wordende groep mensen in Nederland negatief kijkt naar de Moslims?? Zou dat ook een heel klein beetje aan de Moslims zelf liggen (of een deel hiervan)...? Ik denk aan straatterreur, weigeren handen te schudden, anti homo geweld, vrouwenonderdrukking, enz. Wellicht een keer zelfkritisch zijn kan ook geen kwaad.

tinekea2
tinekea231 jul. 2016 - 6:28

Zij bevestigen slechts het beeld van een Europa gedomineerd door moslimhaat en dubbele standaarden. lachen zeg....dus daar wordt europa door gedomineerd?

1 Reactie
Zandb
Zandb1 aug. 2016 - 7:34

Als u uitgelachen bent kunt u wellicht inhoudelijk reageren?

willemb2
willemb230 jul. 2016 - 23:06

Naast het geven van een antwoord op de ook hier weer gestelde vraag hoe het toch valt te verklaren dat zovelen zich willen vestigen in dat "Europa gedomineerd door moslimhaat en dubbele standaarden" om vervolgens zelden of nooit meer te vertrekken, zou het nuttig zijn als de heer Van den Berg de bijdrage op Joop.nl van Gard Simons leest over onder andere de hetze die door studenten van de Berlijnse Humboldtuniversiteit wordt gevoerd tegen de Nederlandse socioloog Ruud Koopmans. Deze wetenschapper laat zien dat islamitisch fundamentalisme onder moslims in Europa een niet te onderschatte omvang heeft die ontwrichtend kan uitwerken op onze samenleving. Dit draagt bij aan een wat beter inzicht in oorzaak en gevolg in deze kwestie.

8 Reacties
Zandb
Zandb31 jul. 2016 - 6:58

De kern van dit verhaal is volgens mij, dat volgens Ewout Erdogan net zo "democratisch" is - in die zin, dat leiders zich "gesteund" weten door "het volk" - als de rest van Europa maar als gevaar gezien en behandeld wordt omdat hij islamitisch is. Nog duidelijker gesteld: als de PVV de grootste partij wordt, krijgen we in Nederland helemaal een zelfde "democratie" als in Turkije. En juist dáár - tegen dergelijke "democratieën - moeten we ons gezamenlijk tegen verzetten! Aldus Ewout.

Jon Blackers
Jon Blackers31 jul. 2016 - 11:51

Zandb Die variabele van het volk in meerderheid(waar zoals je weet trouwens nogal wat twijfel over bestaat)dat achter een leider/partij staat is niet de enige variabele. Als 51% van de kiezers de partij of leider steunt in zijn/haar streven de pers monddood te maken, oa door vervolging en opsluiting, is dat volk niet democratisch bezig. Je vindt ook het opsluiten of ontslaan van vele rechters democratisch verantwoord? Waar blijft het bewijs overigens dat Gulen achter deze coup zat? Zelfs al zat Gulen erachter, hoe kan Erdogan binnen uren weten welke rechters/journalisten deel uitmaakten van een zogenaamd complot? Vooralsnog lijkt het er meer op dat Erdogan dit zelf geensceneerd heeft om zodoende de democratie juist verder af te breken.

7anpau1
7anpau131 jul. 2016 - 14:13

als Ewout cs aan de macht komen zal het natuurlijk niet veel beter gesteld zijn met de democratie zo leert de geschiedenis.

willemb2
willemb231 jul. 2016 - 15:08

@Zandb: Het spijt me zeer, maar deze rode lijn is voor mij onzichtbaar. Volgens mij is de kern van het betoog van Van den Berg duidelijk dat wij racistisch zijn. De titel luidt niet voor niets "Racisme is drijvende kracht achter de hetze tegen Turkse Nederlanders". Niks Erdogan, niks Wilders. Hij heeft het over "Europa gedomineerd door moslimhaat en dubbele standaarden." Hij laat zich zien als adept van Abou Jahjah. Dat mag, maar maak er niet iets moois van. Bovendien ligt het wel erg ver van de realiteit om te denken dat als de PVV de grootste partij wordt, in Nederland journalisten en rechters achter slot en grendel worden gezet. En denken dat Wilders ooit de meerderheid van stemmen krijgt is helemaal absurd. Zo bang hoef je voor dat menneke uit Limburg nou ook weer niet te zijn. Maar dan nog. Dan is in Nederland de revolutie al uitgebroken. En dat is precies waar het hier om draait. In Turkije komen ze in opstand als hun geliefde dictator dreigt te worden afgezet (en ondervinden daarbij ook nog eens steun van de Internationale Socialisten). In Nederland krijgt zo'n man niet eens de kans aan het bewind te komen.

Zandb
Zandb1 aug. 2016 - 7:44

Willemb: Van een volk een PVV tot grootste partij maakt, mag je wat mij betreft beweren dat dat er racistische motieven en vooral dubbele standaarden op na houdt. Op welke wijze die partij dan ook haar ideologische standpunten gaat verwezenlijken. U denkt daar, ten onrechte gezien de feiten, geheel anders over.

Pater
Pater1 aug. 2016 - 7:52

Klopt. Verontrustend. Christelijke en islamitische religies zijn wat dat betreft meer verschillend dan (sommige? veel?) Gutmenschen denken. Een goed doordachte campagne, met enerzijds begrip en respect voor de Islam en anderzijds een veroordeling plus uitleg van de fundamentalistische aspecten zou misschien helpen, liefst i.s.m. moslims zelf.

willemb2
willemb21 aug. 2016 - 9:11

@Zandb: Iedereen heeft recht op zijn eigen opvattingen, hoe dom deze ook zijn. Daarover hebben we geen verschil van mening. En gelukkig ook niet over de laatste twee zinnen van mijn vorige reactie die u onweersproken laat. Terecht, want dat zijn de (onprettige) feiten.

Jon Blackers
Jon Blackers1 aug. 2016 - 22:48

Zandb Heb je het te druk met losse flodders en kromme redenaties/omkeringen, zelfverzonnen feiten om te antwoorden of vindt je het wel best zo?

J.Vermeer
J.Vermeer30 jul. 2016 - 21:34

Even voor alle duidelijkheid Ewout. Kritiek op Israel is volgens jou geen anti semitisme gezien deze uitspraak: "’. Kritiek op Israël wordt hierbij steevast en bewust gelijkgesteld aan het antisemitisme dat leidde tot de Holocaust." Maar kritiek op Turkije komt door racisme? Hypocrisie ten top. Karl Marx zou zich kapot schamen.

3 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman31 jul. 2016 - 14:39

Als je het artikel gelezen zou hebben dan zou je weten dat Ewout scherpe kritiek heeft op Erdogan en de Turkse staat. Wat hij als racistisch bestempelt zijn de aanvallen uit de hoek van LR, de Telegraaf en Ulenbelt op Turkse Nederlanders die tegen de couppoging demonstreerden en uitspraken als ‘de islam is een achterlijke cultuur’. Bovendien lijken er voor een islamitische autoritaire politicus andere normen te gelden dan voor seculiere autoritaire politici. Ter vergelijking: ‘Israel is een apartheidsstaat’ = legitieme kritiek. ‘Het jodendom is een achterlijke cultuur’ = antisemitisme.

Pater
Pater1 aug. 2016 - 8:52

@Huysman Ewout spreekt zichzelf zo kostelijk stegen, niet 1 x maar herhaaldelijk. Hij heeft scherpe kritiek op E., zeker, onbegrijpelijk dat anderen dat niet zien, maar zegt tegelijk dat zulke kritiek, tenzij afkomstig van, samengevat, een betrouwbare antizionist en anti-imperialist, voor E. werkt als legitimering en ook nog eens islamofoob is. Wat onvermijdelijk betekent dat 99,99 % van de Nl-bevolking géén kritiek op E. mag hebben. Wat een onzin. En nee, Ewout bestempelt niet alleen LR en de Telegraaf als racist. "Zij (de Nederturken, mijn toevoeging) groeien op in een maatschappij doordrenkt met racisme, moslimhaat en dubbele standaards." Erger dan een karikatuur. De dubbele standaard inzake de autoritaire politicus bewijst hij door de Fransen te beschuldigen van antidemocratisch handelen, wat nergens op slaat (ja, ik weet wat hij bedoelt en het slaat nog steeds nergens op) en te doen alsof dat vergelijkbaar is met het handelen van E. Huysman, mijn conclusie is dat Ewout ernstige schade toebrengt aan de linkse zaak! Misschien ben je het nog wel met me eens ook! Inleveren partijboekje! (Ewout dan, jij bent geen lid denk ik ondanks je kromme verdediging van Ewout).

Mark Huysman
Mark Huysman2 aug. 2016 - 10:07

[..maar zegt tegelijk dat zulke kritiek, tenzij afkomstig van, samengevat, een betrouwbare antizionist en anti-imperialist, voor E. werkt als legitimering en ook nog eens islamofoob is.] Ik denk dat veel kritiek op Erdogan idd islamofobische (dubbele standaard) trekken heeft. Ik ben zelf eind jaren 80, begin jaren 90 betrokken geweest bij politiek//culturele actieviteiten van Koerden in Nederland. Turkije werd toen afwisselend geregeerd door de Moederlandpartij en de DYP: beide neoliberaal/conservatieve non-religieuze partijen. De repressie tegen de Koerden was toen net zo hard als nu en misschien wel harder: onder de Moederlandpartij mocht er niet eens van ‘Koerden’ gesproken worden, ‘bergturken’ werden ze genoemd. Koerdische partijen waren verboden. Toch was er in Nederland, en zeker bij rechts Nederland, geen enkele interesse in de onderdrukking. Die interesse is pas ontstaan toen Turkije een islamitische regering kreeg (die overigens in eerste instantie veel opener stond tegenover het Koerdische streven dan haar voorgangers; vervolgens is dat om electorale redenen weer veranderd). [“Zij (de Nederturken, mijn toevoeging) groeien op in een maatschappij doordrenkt met racisme, moslimhaat en dubbele standaards.” Erger dan een karikatuur.] Volgens mij is dat geen karikatuur maar de werkelijkheid. Kijk naar het feit dat mensen met een Turkse of Marrokaanse naam minder vaak uitgenodigd worden bij sollicitaties, kijk naar de praktijk van etnisch profileren bij de politie, kijk naar het feit dat een anti-moslimpartij virtueel de grootste partij is in dit land en al een keer als gedoogpartner mee heeft mogen regeren, kijk naar hoe moslims in de media worden neergezet. [De dubbele standaard inzake de autoritaire politicus bewijst hij door de Fransen te beschuldigen van antidemocratisch handelen, wat nergens op slaat (ja, ik weet wat hij bedoelt en het slaat nog steeds nergens op) en te doen alsof dat vergelijkbaar is met het handelen van E.] Hij haalt Frankrijk (en Griekenland) niet aan om de critici van Erdogan terecht te wijzen maar juist degenen (zoals Abou Jahjah) die Erdogan verdedigen met ‘hij is democratisch gekozen’. E. wil laten zien dat ‘democratisch gekozen’ niet automatisch betekent ‘democratisch optreden’. Hij wil duidelijk maken dat het verzet in Turkije legitiem en noodzakelijk is, net als in andere landen.

msj_meijerink
msj_meijerink30 jul. 2016 - 21:28

Hè, hè, neet klaar met lachen,. Zelden zo'n verdacht-makend stuk leuterende tekst gelezen als dit. Het enige wat me tegenvalt is dat de schrijver niet de CIA 'overtuigend duidt' als de club achter de coupe.

4 Reacties
Zandb
Zandb31 jul. 2016 - 7:09

U begrijpt blijkbaar niet dat we in Nederland ronduit streven naar een vergelijkbare "democratie" als in Turkije, alleen omdat zo'n "democratie" fantastisch is als het maar tegen "de islam" is? Elk land dat "democratisch" - want gesteund door het volk, zoals in Turkije - zich ondemocratisch gedraagt verdient bestreden te worden. Helaas schat Ewout de rol van de Nederlandse Turken die het regime van Erdogan steunen daarbij veel te "onschuldig" in en stelt hij die veel te nobel voor.

Mark Gh
Mark Gh31 jul. 2016 - 7:26

Zolang we het in Turkije laten gebeuren moeten we niet zeuren als iemand het hier probeert, Gerrit. Daarbij verwacht ik dat het wel mee zal vallen, Wilders zal geen Erdogan blijken te zijn, die angst is denk ik onterecht. Ozturk misschien wel...

Jon Blackers
Jon Blackers31 jul. 2016 - 12:20

Zandb Volgens mij maakt Meijerink slechts een grapje . " Zandb 31 juli 2016 at 09:09 "U begrijpt blijkbaar niet dat we in Nederland ronduit streven naar een vergelijkbare “democratie” als in Turkije" Dit is weer zo'n creatie van u. Hoezo dat? 1 absoluut heerser die alle oppositie de mond snoert en of opsluit? En ook de pers die hem onwelgevallig is? Streven wij daar naar?

Pater
Pater1 aug. 2016 - 12:49

@Meijering Breng hem nou niet op ideeën!

J.Vermeer
J.Vermeer30 jul. 2016 - 21:27

" Islamofobe kritiek op Erdogan..." Het zal niet helpen maar kunnen we stoppen met dit onzinnige begrip? Elk stuk is inmiddels doorspekt met deze holle term die net zo irritant begint te worden als " in je kracht staan " " de toon van het debat" " populistisch" en " verbinden" . Islam, zoals elke religie, belichaamt een idee. En elk idee – met name ideeën die misogynie, homofobie en antisemitisme promoten – kan bekritiseert worden in wat we het ‘publieke debat’ noemen, door het gebruik van ‘vrijheid van meningsuiting’. In een functionerende democratie hebben ideeën geen rechten. Mensen hebben rechten. Daarmee wordt dan ook direct het essentiële verschil tussen islamofobie en antisemitisme duidelijk: het eerste gaat om een set van ideeën (islam), het tweede om een ras (Joden).

1 Reactie
willemb2
willemb231 jul. 2016 - 7:08

Of joden een apart ras vormen betwijfel ik, maar Ik ben het met u eens als u onderscheid wil maken tussen geloof (islam, jodendom, christendom) en de volgers ervan (moslims, joden, christenen). Zelfs Wilders houdt zich hieraan bij mijn weten. Hij bestrijdt de islam, niet de afzonderlijke moslim.

7anpau1
7anpau130 jul. 2016 - 20:34

"Er bestaan weinig mensen die het morele gelijk hebben om op een geloofwaardige manier kritisch te zijn over Erdogan. Dat zijn mensen die op alle fronten consequent denken: kolonialisme, racisme, burgerrechten in de VS en Europa, Palestina, Syrië, Rusland, etc." Leggen de Jahjah en u de lat ook zo hoog voor uzelf?

4 Reacties
Zandb
Zandb31 jul. 2016 - 7:36

Goede vraag. Ik ben benieuwd naar het antwoord van de betrokkenen. Dat zit er niet in, dus zal ik het met uw inschatting moeten doen: Wat denkt u; leggen Jahjah en Ewout de lat voor zichzelf ook zo hoog?

7anpau1
7anpau131 jul. 2016 - 14:21

het was een vrij retorische vraag. Dus het antwoord is, nee natuurlijk niet. Zij werpen vrolijk de eerste steen na anderen de les te hebben gelezen dat ze zondig zijn. Op zich neem ik de heer Jahjah niet kwalijk dat hij kritisch is jegens de staat Israël. Wat ik hem kwalijk neem is dat hij meent dat de (over)gevoeligheid van Europeanen met betrekking tot antisemitisme de (over)gevoeligheid van moslim rechtvaardigt als het gaat om hun religie. Dat hij vrolijk verkondigt dat de kritiek op de overgevoeligheid bij moslims na bijvoorbeeld Charlie Hebdo hypocriet is omdat zijn clubje 'ook' vervolgd zou zijn voor het publiceren van een duidelijk antisemitische cartoon. Alsof een voorwaardelijk geldboete hetzelfde is als afgeknald worden met een Kalasjnikov.

Zandb
Zandb1 aug. 2016 - 8:15

Als je "de eerste steen mag gooien" ben je zonder zonde. Het lijkt me een gotspe te veronderstellen dat welk mens dan ook zonder zonde is. Niemand mag de eerste steen gooien. En dat is dan ook, wat niemand doet. Iedereen gooit, op zijn minst voor zijn eigen gevoel, terug. En dat is Jahjah volgens mij dan ook wèl doet: De steen teruggooien. En hoe gooit Ewout volgens u "de eerste steen"?

7anpau1
7anpau11 aug. 2016 - 16:18

dat niemand zonder zonden is, is een beetje de kern van deze bijbels wijsheid. Ik ben niet blond dus u hoeft dat niet uit te leggen. Ik neem het noch de heer Van den Berg noch de heer Jahjah kwalijk dat ze met verbale stenen gooien. Ewout mag los gaan op de critici van Erdogan en Turks nationalisme met zijn 'het zijn racisten, allemaal!' en mijnheer Jahjah mag los gaan op Israël. Maar ik het alleen niet nalaten die self righteous / holier then thou attitude even te benoemen. Beide zijn bij uitstek one trick ponies die zich heel selectief druk maken over een probleem en een soort leed. U geeft er maar weer eens blijk van weinig van begrepen te hebben, maar dat is dan wel weer heerlijk vertrouwd.

Maarten Heemskerk
Maarten Heemskerk30 jul. 2016 - 20:15

Er iets dat opvalt in dit artikel en dat is de statement van rascimse in Nederland tegen Turkse Nederlanders. Grappig dat ik dit nu observeer want hoe kan een land dat gedefineert word als een blanke /europese land “ rascistish zijn” tegen een ander etnishe minderheids groep die zelf volgens blanke westerse antroplogen als Christoph Meiners, Johann Friedrich Blumenbach,Julien-Joseph Virey die de raciale termen/catogorien hebben gecreert die we nu in on onze hedendaagse samenlevingen gebruiken de turkse volk bestempeld als deel van “kaukasishe ras”wat de simple vertaald de blanke ras is. Want eigenlijk vertaald word is dat etnishe Turken volgens de raciale klassen systeem die door “ westerlingen zelf zijn gecreert, turken gewoon blank zijn en het lijkt me moeilijk ‘’ras”istish te zijn tegen een ander blanke ras. En vanuit een logishe redenering worden Grieken in Nederland gezien als blanken europeanen, maar als je gemidddelde Griek en een Turk naast elkaar zet zijn er nauwelijk verschillen. Je zou kunnen zeggen dat er tot een bepaalde hoogte etnicisme en Etnocentrisme bestaat tegen Turkse Nederlanders, maar dat iets wat zich ook in turkijke voordoet tegenover ander etnishe minderheden in Turkije zelf. Maar rascisme tegen turken zou volgen de zelfde blanke “ras”creerders niet rascime zijn aangezien de ‘’nederlander” en de “turk’’ beiden blank zijn. Dit zie je ook voornamelijk terug onder mensen die half nederlands en half turks zijn de individualen met deze achtergrond valen nauwlijks onder “blanke nederlander”

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens31 jul. 2016 - 17:10

@ Maarten Heemskerk Wat opvalt in jouw reactie is dat je blijkbaar niet weet wat racisme is. https://nl.wikipedia.org/wiki/Racisme Gelukkig biedt wikipedia uitkomst. Overigens de juridische inhoud van het begrip racisme is het meest relevant. En dat betekent dat mensen veroordelen op basis van afkomst ook als racisme wordt gezien. Dat maakt dat jouw verwijt aan de schrijver enige onderbouwing mist.

slopsma
slopsma30 jul. 2016 - 19:16

Wel mooi dat de internationale socialisten even hun masker laten vallen. Zij aan zij met Turkse nationalisten/facisten! Het kan verkeren.

11 Reacties
Savio
Savio30 jul. 2016 - 20:14

Hoe hard je ook probeert slopsma. Het gaat je niet lukken mensen in je simplistische zwart/wit schema te proppen. Een korte cursus. https://nl.wikipedia.org/wiki/Vals_dilemma

peterh2
peterh230 jul. 2016 - 20:26

De Turkse socialisten steunen Erdogan ook onvoorwaardelijk in zijn strijd hoor: https://socialistworker.co.uk/art/43085/Socialist+Workers+Party+statement+on+the+Turkish+coup

peter e
peter e31 jul. 2016 - 1:33

Is het u niet opgevallen dat, met de opkomst van rechts, de armoede is toegenomen en de tegenstellingen zijn verhard Rechts stuurt continue aan op de confrontatie met anders denkenden. En steeds weer zie je daarbij hetzelfde stramien terugkeren: 1) de 'schuld' van e.e.a. ligt altijd bij een ander, 2) als men (de discussie) niet kan winnen, legt men de 'schuld' neer bij een derde partij (b.v. de rechterlijke macht).

slopsma
slopsma31 jul. 2016 - 7:11

peterh 30 juli 2016 at 22:26 De Turkse socialisten steunen Erdogan ook onvoorwaardelijk in zijn strijd hoor Verbaasd me niets. In de geschiedenis is zoiets al eerder gebeurt, dat socialisten en facisten zij aan zij stonden. Geef ze een sterke leider en een ideologie en je bent op die weg!

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen31 jul. 2016 - 13:22

[De Turkse socialisten steunen Erdogan ook onvoorwaardelijk in zijn strijd hoor:] Alsof dat iets betekend! Doen ze dat niet dan komen ze eerst op een ontslaglijst. Dat weten ze zelf ook heel goed. In Turkije geldt voor iedereen die Erdogan steunt dat je niet weet of dat echt is of lijfsbehoud.

Mark Huysman
Mark Huysman31 jul. 2016 - 14:37

@peterh 30 juli 2016 at 22:26 [De Turkse socialisten steunen Erdogan ook onvoorwaardelijk in zijn strijd hoor: https://socialistworker.co.uk/art/43085/Socialist+Workers+Party+statement+ ] Ten eerste zijn dit Britse socialisten en geen Turkse socialisten. Ten tweede steunen ze Erdogan totaal niet: “Opposing the coup does not imply political support for president Recep Tayyip Erdogan and his government.” “Undoubtedly Erdogan will try to use this bungled coup to increase his personal power and crush his political enemies. This would reinforce the drive to consolidate an authoritarian regime that has been expressed in attacks on press and academic freedom in the past few months.” “…the fight for democracy must continue – against Erdogan’s personal rule, against the idea that the military are the ultimate guarantors of the constitution, and for an end to the war against the Kurds. Socialists elsewhere must support the struggle of the Turkish people for their democratic rights, demand a reversal of the growing restrictions on civil liberties, and maintain their solidarity with the Kurdish people in their fight for national self-determination.” Ik begrijp niet hoe mensen continu dingen lezen die er helemaal niet staan. Hetzelfde geldt voor veel reacties op het artikel van Ewout van de Berg..

Van der Wal
Van der Wal31 jul. 2016 - 19:18

Briljant. Het Turkse Leger doet aan coups, en vecht een bloedige strijd met de Koerden. Ze vergeten even dat dat vechten op bevel van Erdogan is.

Savio
Savio31 jul. 2016 - 21:34

@Slopsma "Verbaasd me niets. In de geschiedenis is zoiets al eerder gebeurt, dat socialisten en facisten zij aan zij stonden." Geef voorbeelden slopsma! Niet gewoon maar wat roepen, als jij op een forum als deze je mening wilt ventileren zul je deze ook feitelijk-argumentief moeten verdedigen. Jij plaatst een impliciete beschuldig aan de auteur, namelijk dat hij heult met fascisten (wat Erdogan overigens niet is, maar dat terzijde). Dus als het eens gebeurt is dat "socialisten en fascisten zij aan zij stonden", dan is dus ook de nórm geweest tijdens de 20e eeuw (de relevante tijdsperiode voor gewapende strijd tussen ideologieën)? Althans dat is wat het geval moet zijn geweest, wil jou beschuldigende opmerking enige relevatie hebben. Dus dit is wat jij moet doen om jezelf geloofwaardig te houden: Maak aan de hand van voorbeelden duidelijk dat "socialisten", in welke verschijningsvorm dan ook, "zij aan zij streden met fascisten" en dat dit de norm is geweest tijdens de 20e eeuw. Succes!

Mark Huysman
Mark Huysman31 jul. 2016 - 21:47

@slopsma [In de geschiedenis is zoiets al eerder gebeurt, dat socialisten en facisten zij aan zij stonden.] Wanneer dan?

7anpau1
7anpau11 aug. 2016 - 16:26

Ik vermoed dat de heer Slopsma een stilstaande analoge klok is die toevallig een keer op de juiste tijd stond, maar ik gooi hem er vanuit historisch perspectief maar even in: "molotov ribbentrop" Altijd handig voor een avondje Triviant.

Savio
Savio1 aug. 2016 - 20:25

7anpau1 1 augustus 2016 at 18:26 Een tactisch verdrag tussen twee staten geleid door despoten. Prima te verklaren vanuit machtsrealistisch perpectief en had werkelijk geen bal te maken met samenwerking tussen ideologieën. De NSDAP had hartgrondig propaganda gevoerd tegen alles wat links was voor ze aan de macht kwam en de KPD leden (Duitse communisten) waren de eersten die naar de kampen werden gestuurd na de machtsovername. In werkelijkheid hebben socialisten en communisten van allerlei pluimage en schakeringen altijd tegenover fascisten gestaan. Zowel tijdens de Spaanse burgeroorlog, Griekse burgeroorlog, het verzet in bezet gebeid tegen de Nazi's, tijdens de halve burgeroorlog in Duitsland na WO1 en nog vele grote en kleine schermutselingen die er in het 20e eeuwse Europa zijn geweest. Dit vermeld trol slopsma echter niet. De is allang weer vertrokken om in een andere draad zijn getroll voort te zetten.

OlavM
OlavM30 jul. 2016 - 19:06

Het is altijd al zo geweest, dat mensen die uit andere landen naar Nederland zijn gekomen en zich hier hebben gevestigd vanwege werk, studie of als vluchtelingschap, hun oorspronkelijk vaderland a.h.w. “meenemen”. Het is volkomen natuurlijk dat ze zich bij de ontwikkelingen in hun geboorteland betrokken blijven voelen. Dat is over de hele wereld zo. Problemen kan dat opleveren, als zich grote politieke spanningen, revoluties, coups e.d. in de landen van herkomst voordoen. Omdat de migranten een andere toekomst voor hun land wensen, waarnaar ze misschien wel terug zouden willen keren, en omdat achtergebleven familieleden en vrienden daar in heel problematische situaties terecht kunnen komen, zeker als die in verzet gaan tegen de ontwikkelingen. De tegenstellingen in het land van herkomst leven dan uiteraard ook op in het nieuwe land van vestiging. Zo hebben we in Nederland ook jarenlang “de lange arm” van de Spaanse, Portugese, Griekse en Chileense dictators gekend. Nieuwe dictatoriale regiems in het land van herkomst bespioneerden, intimideerden en terroriseerden soms zelfs de landgenoten hier. Het punt is helemaal niet, dat Turken in Nederland zich niet zouden mogen uiten over de huidige ontwikkelingen in Turkije. Waar het wél om gaat is, dat de tegenstellingen tussen de Turken onderling en “de lange arm van Erdogan” niet mogen ontaarden in bedreigingen, geweld, enz., waarbij de grenzen van democratisch gedrag en strafbaarheid worden overschreden. Daarop moeten de inspanningen van de Nederlandse bestuurders gericht zijn en blijven.

3 Reacties
OlavM
OlavM30 jul. 2016 - 20:23

Aanvulling: [Het is volkomen natuurlijk dat ze zich bij de ontwikkelingen in hun geboorteland betrokken blijven voelen.] Dit geldt ook voor volgende generaties, maar dat zal steeds verder afzwakken, waarbij zich verschillen van snelheid tussen de diverse nationaliteiten zullen voordoen.. P.S.: Het woord "als" in de tweede regel moet geschrapt worden.

Van der Wal
Van der Wal30 jul. 2016 - 20:52

Kul, de Duitsers die in de 19-de eeuw zijn geimmigreerd zijn niet meer te onderscheiden van de Fransen en de Vlamingen die hier al in de 17-de eeuw zijn komen wonen.

Jon Blackers
Jon Blackers31 jul. 2016 - 12:51

Dit geldt ook voor volgende generaties, maar dat zal steeds verder afzwakken, waarbij zich verschillen van snelheid tussen de diverse nationaliteiten zullen voordoen.." Vooralsnog lijkt t r sterk op dat sommige groepen zich naarmate ze langer hier zijn zich stteds sterker vast bijten in een steeds weer opnieuw geculiveerde identiteit van de voorouders die zich hier vestigden. Het kan niet enkel liggen aan het feit dat via de computer en schotel zoveel manipulatieve hersenspoeling zijn werk kan doen. Immers, doen bijv Nederlanders levende in het buitenland dat ook tot in de tigste generatie? 1 van de, zoniet belangrijkste, splijtzwammen en integratie frustrerende inputfactor is de Islam. Assimilatie vinden ze een verwerpelijk iets. Integratie gaat nog maar dat moet volgens hen dan wel van 2 kanten komen.

Kees Ollopa
Kees Ollopa30 jul. 2016 - 17:54

''De trouwe steun in de Nederlandse bible belt voor het Israëlische apartheidsregime en de bijna jaarlijks terugkerende massabombardementen, resulteert toch ook niet in een oproep deze mensen maar uit te zetten?'' - Het sluitend bewijs is geleverd. De ''hetze'' tegen Nederturken is gebaseerd op racisme. Nog een geluk dat er helemaal geen hetze is tegen Nederturken. Nederturken mogen zelfs zonder zelfs zonder vergunning demonstreren op de Erasmusbrug van PvdA Aboutaleb c.s. - Als er al sprake is van discriminatie/racisme dan is het altijd nog positieve discriminatie.

1 Reactie
Zandb
Zandb31 jul. 2016 - 7:40

Kees; volgens de normen van de huidige democratische rechtsstaat mogen "Nederlandse Turken" demonstreren. Volgens de normen van de democratische rechtsstaat, die veel te veel "critici" van deze demonstratie zich voor ogen houden, mogen die "Nederlandse Turken" dat niet.

peterh2
peterh230 jul. 2016 - 17:43

Ik denk dat de schrijver vooral bedoeld dat men wel heel fanatiek Erdogan aanvalt terwijl hij alleen maar de democratie verdedigt en men het best vindt dat Sisi in Egypte via een staatsgreep aan macht komt en daar alle leden van de Moslimbroederschap laat vastzetten/ombrengen. Is het verschil dat Erdogan een socialist is en Sisi niet? Komt het omdat Erdogan niet goed ligt in Israël? Vertel het maar...

4 Reacties
badgast
badgast30 jul. 2016 - 21:54

Lezen. "Erdogan (...) alleen maar de democratie verdedigt". In bovendrijven. Nog eens lezen. Het staat er echt. Heb je tussen, pakweg, 2013 en nu geen nieuws gevolgd? Erdogan, die parlementaire onschendbaarheid opheft? Erdogan, die verkiezingen laat overdoen als zijn partij nog geen absolute meerderheid heeft? Erdogan, die de kiesdrempel opvolgt to 10% in de hoop daarmee zijn tegenstanders uit te schakelen? Die Erdogan zie je als verdediger van de democratie?

PeterMiddle
PeterMiddle30 jul. 2016 - 23:41

70000 man op non actief in afwachting van "due process" is bescherming van democratie.. Echt waar? Hihi "Zeg het maar" Eh nee

peterh2
peterh231 jul. 2016 - 6:30

Jullie gaan beide niet in op mijn vergelijking met Sisi in Egypte, die is minstens zo extreem als Erdogan maar is blijkbaar wel 'de juiste keus' voor de westerse elite? Waarom mag Netanyahu wel blijven na de massamoorden op de Palestijnen? Natuurlijk is Erdogan een dictator, maar Gulen is minstens zo erg. Democratie en collectivistische masculine samenlevingen met een ideologisch geïnspireerde religie is lastig, dat mag toch de les zijn na de 'Arabische lente'?

willemb2
willemb231 jul. 2016 - 7:27

Het verschil zit hem er volgens mij in dat we in Nederland geen last hebben van een lange arm van Sisi, terwijl we wel geconfronteerd worden met tot in de zoveelste generatie onaangepaste, gewelddadige Erdogan-aanhangers die hun strijd hier menen te moeten uitvechten.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen30 jul. 2016 - 17:33

[De trouwe steun in de Nederlandse bible belt voor het Israëlische apartheidsregime en de bijna jaarlijks terugkerende massabombardementen, resulteert toch ook niet in een oproep deze mensen maar uit te zetten?] Nee. Maar op het moment dat Likud in Nederland zodanig begint te stoken dat Likud's aanhang in Nederland vredelievende joden in Nederland gaat aanvallen, dan zou dat zomaar wel kunnen gebeuren, en dat is de vergelijking die hout snijdt, niet die van de jonge socialist.

1 Reactie
Kilted
Kilted30 jul. 2016 - 21:53

Goed... Democratie beschermen, Erdogan stijl: Eens kijken... 1) Sterk inperken persvrijheid 2) Muilkorven van iedereen die het niet met hem eens is. 3) Mishandelen van de gemaakte gevangenen. 4) Ernstige zuiveringen 5) Herinvoeren van de doodstraf etc.. etc. Ik moet toegeven, dat zijn de acties van een echte democraat.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen30 jul. 2016 - 17:27

[hetze tegen Turkse Nederlanders] Er is nog veel meer sprake van een hetze van Turkse Nederlanders tegen Turkse Nederlanders, en dat op verzoek van vreemde mogendheid Turkije. De Turkse Nederlanders hebben het volste recht over een evenuele hetze van racistische Nederlanders te klagen. Maar laten ze eerst Turkije in Nederland de mond snoeren.

3 Reacties
Zandb
Zandb31 jul. 2016 - 7:43

..... en dus, zegt u gewoon, hebben ze dat recht niet, als ze eerst wat anders moeten doen!

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen31 jul. 2016 - 13:23

Inderdaad dat zeg ik. Je kunt af en toe begrijpend lezen, hulde!

Zandb
Zandb1 aug. 2016 - 8:21

Mijn begrijpend lezen is beter dan uw begrijpelijk formuleren. Want als u eerst meent te moeten formuleren, dat "ze het volste recht hebben" terwijl u bedoelt dat ze "alles behalve het volste recht hebben", dan verdien ik inderdaad een groot compliment.

Pater
Pater30 jul. 2016 - 17:15

Warriger tref je het zelden. Aangezien kritiek op Erdogan volgens Ewout xenofoob is, slechts aanvaarbaar voor wie de kronkelwegen van Abou Jahjah volgt, is het de IS (hee, IS, wat toevallig) voortaan niet meer gegund kritiek op E. te hebben. Lullig hoor, zo'n leider. Bij dit soort gesloten denken kom je vaker tegen dat de feiten in een gewenste orde worden geplaatst. Niet de solidariteit met E. werd de betogers tegen de coup in eerste instantie aangerekend, maar hun eng-nationalistische agressie tegen de pers. En meteen daarna: hun agressie tegen Gülen-aanhangers en -welzijnsstichtingen, hun blijvende steun aan E., ook toen duidelijk werd dat hij de coup misbruikt om de regels en rechten van de democratie opzij te schuiven. Racisme en discriminatie bestaan, dubbele standaarden ook wel, een eigenzinnig Turkije komt het westen niet heel goed uit. En er zijn er heel wat in Nl die alle moslims over één kam scheren. Maar alleen een geest die wanhopig op zoek is naar onrecht, om daar vervolgens tegen te kunnen protesteren, ziet een maatschappij doordrenkt met een ziekelijke haat tegen moslims, die ook nog eens de oorzaak is van het conservatisme van een deel van de Nederturken. De grote socioloog VdBerg is de bocht! En dan ook nog eens tussen neus en lippen door de heel wat beter onderbouwde stelling van Özdil over de oorzaak van de (inderdaad opvallende maar door Ewout gewoon ontkende) geringe integratie en grote gerichtheid van een groep Nederturken op Turkije (hij noemt de in Nl kritiekloos getolereerde invloed van rechts-nationalistische Turkse organisaties als oorzaak) terzijde schuiven: wat een dedain. Er zou eens iets aan de Nederturken zelf kunnen liggen! De eigenlijk prachtige warrigheid van de vergelijking met de Biblebelt die we "toch ook niet uitzetten": dat zou relevant zijn als E. Turken het land uitzet, of als de Biblebelt-mensen Israeli's zouden zijn. Fransen die geheel binnen de grondwet verslechteringen doorvoeren in de bescherming van arbeidsrecht in alle ernst vergelijken met de autocraat in wording E.: te absurd om waar te zijn. Een slechter voorbeeld van de dubbele standaard is nauwelijks denkbaar. Nee lieve mensen, a.u.b. geloof me, dit is geen goed voorbeeld van socialisme. Een socialist onderkent de tegenstelling arbeid-kapitaal als van groot belang voor de vormgeving van de maatschappij, analyseert langs die weg een aantal problemen, probeert die problemen aan te pakken en op te lossen. Ewout is met alle macht alleen bezig de Klassevijand te zoeken en de problemen op te blazen. Eén troost: voor de meeste mensen is links-extremisme een fase in hun politieke ontwikkeling.

3 Reacties
Juppé🎗
Juppé🎗30 jul. 2016 - 20:06

Excellente analyse Pater. Dit heeft niets met socialisme te maken of je nu socialist bent anti of er tussenin. Gewoon gezocht. Proficiat voor hoe je het ontrafeld hebt.

Donostia2
Donostia230 jul. 2016 - 20:38

In your dreams, @Pater. Deze malligheid is net zo socialistisch, als IS zich verhoudt tot de Islam. Dit is de real deal. Het ware gezicht van het socialisme. En net zoals de Islam heel veel vredelievende moslims kent, kent het socialisme heel veel vriendelijke linksen, zoals U. Prima mensen. Maar niet hun ideologie. Het is een bizar monsterverbond, socialisme en islam.

Zandb
Zandb31 jul. 2016 - 8:13

U zegt: "Warriger tref je het zelden. Aangezien kritiek op Erdogan volgens Ewout xenofoob is, slechts aanvaarbaar voor wie de kronkelwegen van Abou Jahjah volgt, is het de IS (hee, IS, wat toevallig) voortaan niet meer gegund kritiek op E. te hebben. Lullig hoor, zo’n leider." Zelden een eerste alinea gelezen die duidelijk maakt dat iemand niets heeft gelezen van wat er stond. U hoeft het nergens mee eens te zijn. Maar ik verwacht wel van u, dat u kritiek levert op wat wèl in het artikel staat. De rest van uw kritiek, doet wel recht doet aan (een deel van) de inhoud van het artikel. Het volgende citaat: "Maar alleen een geest die wanhopig op zoek is naar onrecht, om daar vervolgens tegen te kunnen protesteren, ziet een maatschappij doordrenkt met een ziekelijke haat tegen moslims, die ook nog eens de oorzaak is van het conservatisme van een deel van de Nederturken." vul ik aan met de opmerking dat de PVV de virtueel grootste partij van Nederland is. Ewout kiest voor een eenzijdige verklaring als de eenzijdige verklaringen die hij afwijst - waaronder de m.i. verstandige visie van Ödzil -. Maar ik begrijp wel, wat hij bedoelt al ben ik het er niet geheel mee eens: Generaliseren is zo lastig als je allemaal "een punt hebt". Het is in mijn visie dan niet zo zeer "of-of" maar "en-en".

J.Vermeer
J.Vermeer30 jul. 2016 - 16:56

Je kan in Nederland gewoon demonstreren tegen Israel zonder bedreigd of geintimideerd te worden door Bible belt bewoners. Ook vallen bible belt bewoners geen cameraploegen aan en verlinken ze nederlanders niet bij de mossad. Maar goed, elke aanleiding om Israel erbij te slepen wordt aangegrepen......

4 Reacties
Edwin038
Edwin03830 jul. 2016 - 18:08

Daarnaast stemmen Bible belt bewoners ook niet op Netanyahu. Je kan namelijk sociale projecten steunen in Israël en het toch niet eens zijn met Netanyahu.

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten30 jul. 2016 - 21:27

Je kan ook sociale projecten steunen in Israel en het wel eens zijn met Nethanyahu. En misschien kan je ook wel sociale projecten steunen in Turkije zonder het met Erdogan eens te zijn.

Zandb
Zandb31 jul. 2016 - 8:19

Vermeer: Veel mensen streven dan ook naar een "democratie" waarin demonstraties als van de Turkse Nederlanders niet meer mogen. Maar die kunnen nu nog weinig beginnen: Nederland is namelijk nog steeds een rechtsstaat, in de ogen van velen blijkbaar "helaas"! (Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat veel Turkse Nederlanders hoogstwaarschijnlijk ook niet zo veel op hebben met de Nederlandse democratie.)

Edwin038
Edwin03831 jul. 2016 - 10:12

@ Spijkermaarten 30 juli 2016 at 23:27 Mijn Beste SpijkerMaarten. Die mensen zullen er gerust zijn, maar dat zijn niet de mensen die onlangs over de Erasmus brug zwaaiden en wild zwaaiend met de vlag zoals Nationalisten dat wel vaker doen. Er zijn namelijk genoeg Nederlanders met een Turkse achtergrond die helemaal niets moeten hebben van Erdogan of Gülen. Maar die club raakt verdrukt tussen racisten hier in NL en Nationalisten aan de andere kant.

Contramine
Contramine30 jul. 2016 - 16:48

Voor een socialist moet "De staat verdrukt" toch bekend overkomen. En dat doet het Turkse bewind voluit. Ik ben bang dat deze socialist aan de verkeerde kant van de geschiedenis is gekomen.

12 Reacties
PieterPan3
PieterPan330 jul. 2016 - 17:38

"ben bang dat deze socialist aan de verkeerde kant van de geschiedenis is gekomen." Socialisten staan altijd aan de verkeerde kant van de geschiedenis. Het is ook onbegrijpelijk dat het socialisme niet de zelfde status als het nazisme heeft gekregen, na alle ellende en doden die het heeft veroorzaakt.

Donostia2
Donostia230 jul. 2016 - 20:40

@ PieterPan. Het is ook hetzelfde. Alleen de status ontbreekt nog.

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten30 jul. 2016 - 21:31

@PieterPan: Ook de socialisten die gestreden hebben voor arbeidsrechten, voor algemeen stemrecht, voor sociale woningbouw, voor behoorlijke beloningen? Ik vraag het maar.

badgast
badgast30 jul. 2016 - 21:58

Lezen. "Erdogan (...) alleen maar de democratie verdedigt". In ogen wrijven. Nog eens lezen. Het staat er echt. Heb je tussen, pakweg, 2013 en nu geen nieuws gevolgd? Erdogan, die parlementaire onschendbaarheid opheft? Erdogan, die verkiezingen laat overdoen als zijn partij nog geen absolute meerderheid heeft? Erdogan, die de kiesdrempel opvolgt to 10% in de hoop daarmee zijn tegenstanders uit te schakelen? Die Erdogan zie je als verdediger van de democratie?

badgast
badgast30 jul. 2016 - 22:01

@pieterpan kerel, volgens mij heb je een stel waarschuwingen over het hoofd gezien. Zoals: teveel Bosma kan uw geestelijke gezondheid schaden. En: Bosma bedreigt uw historisch besef.

Savio
Savio30 jul. 2016 - 23:40

Heb jij het track record van seculiere Turkse militaire regimes in het verleden wel eens bekeken ten opzichte van socialisten en "links"? Arrestaties, martelingen, executies. Maar voor velen hier geld: zolang de onderdrukking door niet-moslims geschied dan doen we daar niet al te moeilijk over.

slopsma
slopsma31 jul. 2016 - 7:19

Savio 31 juli 2016 at 01:40 Maar voor velen hier geld: zolang de onderdrukking door niet-moslims geschied dan doen we daar niet al te moeilijk over. Nou dat geld dan niet voor mij. Het zal mij jeuken wie in die islamitische landen wie onderdrukt. Dat gaat daar nou eenmaal zo. Erdogan boeit mij ook niet, de Turken krijgen waarom ze gevraagd hebben. Het gaat mij om wat hier gebeurd, de Turken (veel 3de en 4de generatie hier geboren) in Rotterdam die met veel vlagvertoon ,snachts over de Erasmusbrug stormen, die beangstigen mij wel. 5de colonne enzo.

Zandb
Zandb31 jul. 2016 - 8:38

PieterPan en Donostia: Nergens staat dat Ewout inhoudelijk de Turkse democratie verdedigt. Hij constateert terecht, dat de bevolking in Turkije blijkbaar het regime steunt en dat Turkije in die zin een "democratie" is als de onze: Als maar genoeg mensen het willen, dan is wit gewoon zwart! De idee, dat je zo'n "ongewenste gewenste democratie" afwijst, alleen omdat die islamitisch is en niet als die van de PVV is, dat is de kern van de kritiek. Het socialisme dat Ewout volgens mij verdedigt is gebaseerd op het volgende: Hoe we ook denken, we streven allemaal naar een staat, waarin iedereen dezelfde rechten heeft. Het dilemma is dan, dat Nederland zo'n rechtsstaat is en Turkije niet. Maar dat de grootste virtuele partij van Nederland de democratie van Turkije veroordeelt en streeft naar eenzelfde democratie. Dit socialisme gelijk te stellen aan "het streven naar een onderdrukkende staat" is natuurlijk het meest idiote verwijt dat je kunt maken.

PieterPan3
PieterPan331 jul. 2016 - 9:35

@badgast "@pieterpan kerel, volgens mij heb je een stel waarschuwingen over het hoofd gezien. Zoals: teveel Bosma kan uw geestelijke gezondheid schaden. En: Bosma bedreigt uw historisch besef." JA je hebt helemaal gelijk, badgast. Ik heb de verkeerde literatuur gelezen en heb helemaal over het hoofd gezien dat socialisme zo'n doorslaand succes was in ......eh......waar was het ook al weer? Je kunt me vast wel een paar fraaie voorbeelden geven, toch?

PieterPan3
PieterPan331 jul. 2016 - 18:00

@zand "Dit socialisme gelijk te stellen aan “het streven naar een onderdrukkende staat” is natuurlijk het meest idiote verwijt dat je kunt maken." Meer dan 100 miljoen doden door het socialisme, maar socialisme gelijk stellen aan het streven naar een onderdrukkende staat is natuurlijk het meest idiote verwijt dat je kunt maken. Veel gekker kun je het toch niet maken denk ik, Zandb

willemb2
willemb231 jul. 2016 - 18:44

@Zandb: "Als maar genoeg mensen het willen, dan is wit gewoon zwart!" Deze opvatting is symptomatisch voor uw gedachtenwereld en is vergelijkbaar met die van de katholieke kerk die bijvoorbeeld Galileo Galilei dwong te verklaren dat de zon om de aarde draaide in plaats van andersom. Maar de werkelijkheid laat zich niet de wet voorschrijven door mensen, hoeveel het er ook zijn.

M4
M431 jul. 2016 - 19:44

PieterPan, geen sociaaldemocratie en Communistisch/socialisme door elkaar halen.

Harry5
Harry530 jul. 2016 - 16:35

In Nederland wordt vaak gezegd dat minderheden zoals Chinezen, Indonesiërs, Vietnamezen nooit problemen veroorzaken, met geloof, overtuigingen, cultuur etc. Deze minderheidsgroepen worden vervolgens vaak vergeleken met Nederlandse moslims (Turken, Marokkanen etc) die wel hun eigen cultuur, godsdienst en waarden hooghouden en hiervoor respect en ruimte wensen. Dus wordt er vervolgens gezegd waarom kunnen chinezen, Indonesiërs etc wel zonder problemen inburgeren en Moslims niet? Dit is een drogreden en misleiding van de bovenste plank. Expliciet wordt er eigenlijk gezegd, als je in Nederland woont moet je je eigen cultuur, waarden en normen en je eigen geloof afzweren anders hoor je hier niet. Dit gaat volledig voorbij aan de sterke en zeer te waarderen cultuur van de Islam. Men moet juist ontzag hebben voor het feit dat onze Moslim Nederlanders hun eigen cultuur en geloof en vaderland hooghouden en hiervoor willen vechten want dit getuigd van kracht en moed. Wij moeten alle minderheden de ruimte geven in Nederland ongeacht wat hun overtuigingen zijn en waar ze vandaan komen, dat is democratie, dat is multicultureel denken en alleen op deze wijze zal een multicultureel Europa sterk en succesvol worden. Neem Indonesia's nationale motto alstublieft als voorbeeld "Bhinneka Tunggal Ika", dit betekent "Eenheid in diversiteit"., dit is wat een multiculturele samenleving moet voorstaan.

9 Reacties
Okke2
Okke230 jul. 2016 - 17:17

". Men moet juist ontzag hebben voor het feit dat onze Moslim Nederlanders hun eigen cultuur en geloof en vaderland hooghouden en hiervoor willen vechten want dit getuigd van kracht en moed" Stel ik ga naar noem-eens-wat Peru, of nee, Japan, of nouja maakt niet uit waar, en ik ga daar willen VECHTEN voor mijn cultuur, geloof en vaderland. hoe noem je dat?

C1953
C195330 jul. 2016 - 17:33

@Harry, deze bevolkingsgroepen zijn juist geïntegreerd met behoud van al hun gebruiken. Maar je hoort ze niet klagen over discriminatie, gewoon omdat ze er voor willen gaan om iets te bereiken. En dat lukt dan ook. Iedereen (!) mag zijn eigen cultuur etc behouden. Het interesseert mij niet of iemand wel of niet meedoet met Koningsdag of erwtensoep lekker of vies vindt. Wat bedoel je eigenlijk met 'willen vechten, want dit getuigt van kracht en moed'?

Albert Einstein
Albert Einstein30 jul. 2016 - 18:01

Europa was veel succesvoller toen het nog 100% Europees, en dus monocultureel was. Maar misschien was dat voor jouw tijd.

KalmAan
KalmAan30 jul. 2016 - 18:17

Draai het maar om. Slachtoffer wordt dader, dader wordt slachtoffer. Daarom worden overal de populisten gekozen: die draaien niks om en noemen alles bij de naam.

Kowalski
Kowalski30 jul. 2016 - 18:23

"Expliciet wordt er eigenlijk gezegd, als je in Nederland woont moet je je eigen cultuur, waarden en normen en je eigen geloof afzweren anders hoor je hier niet." Nee, dat wordt niet gezegd. Maar als die normen en waarden haaks op de traditioneel nederlandse waarden staan (bijvoorbeeld homofilie wordt niet geaccepteerd, van je geloof afstappen mag niet, vrouw is minder waard dan man, niet-moslim is minder waard dan moslim) dan heb je gewoon een probleem. Want je kunt het niet beiden hebben. "Men moet juist ontzag hebben voor het feit dat onze Moslim Nederlanders hun eigen cultuur en geloof en vaderland hooghouden en hiervoor willen vechten want dit getuigd van kracht en moed." Dus we moeten ontzag hebben dat 'onze' moslim nederlanders hun 'eigen vaderland' (dat is dus niet nederland, ook al zijn ze 3e generatie hier geboren?) hooghouden en voor dát vaderland willen vechten? Eh, nee. Daar heb ik niet alleen geen ontzag voor, dat vind ik ronduit een slechte zaak.

Maarten Heemskerk
Maarten Heemskerk30 jul. 2016 - 19:21

@Harry Dat valt me ook op dat het altijd door specifieke personen/groepen gezegd word dat dat minderheden zoals Chinezen, Indonesiërs( zijn toevallig ook moslims voornamelijk), Vietnamezen nooit problemen veroorzaken, met geloof, overtuigingen, cultuur etc. Er word ook specifiek vaak Aziatische allochtonen benoemd voornamelijk Chinezen die vaak als voorbeeld geprezen worden als model minderheid in dit land. Er worden ook vaak op bepaalde sites aangeven dat wij Nederlanders als westerlingen het meest compatible zijn met Aziaten omdat de cultuur ''soort" van dichter bij ons staat en dat zij de westerse cultuur zeer hoog hebben zitten. ( hhaha het zou ook kunnen zijn wij in Nederland heel erg van de aziatishe keuken houden en er ook elke avond in zitten en vele nederlandse mannen hebben ook relaties met aziatishe vrouwen voornamelijk in de randstad. Ook met verschillende artikelen en videos hoe goed het gaat met Chinezen in Nederland en dat zij nooit maar ook nooit problemen veroorzaken in dit land. En indirect aangeven dat zij de ideaale niet westerse allochtonen zijn. Terwijl je in dit land ook nooit last heeft Brazilianen, Ghanezen, Indiers, Ethopiers, Filipijnen etc. mensen die het ook bijvoorbeeld heel goed doen in dit land. Wat je trouwens benoemde werd ook toevallig hierin in 2009 ook vermeld https://www.youtube.com/watch?v=5TvEGTrGAUU

Donostia2
Donostia230 jul. 2016 - 21:04

@Harry. Ik heb hier best wel wat verstand van. Ik heb onder andere in Indonesie en 6 jaar in China gewoond en gewerkt, en ik heb een Chinese partner. Haar allereerste observatie over Nederland, een uurtje nadat ze op Schiphol geland was, was: "Hoezo is Nederland vol?' Wanneer je over de A4 naar het zuiden rijdt, zie je over 40 kilometer slechts akkers en grasland. De onderbouwing waarom zij zo veel lastige procedures door moest. "U moet inburgeren in Uw eigen land, want Nederland is te vol en wil geen buitenlanders meer". Braaf volgde zij de inburgeringscursus. Ze vroeg zich wel af waarom de vijftig jarige vrijwilligster elke keer 2 uur tijd besteedde aan het lezen van de Koran. Terwijl mijn partner in weer en wind op haar fietsje naar de inburgeringslessen ging, kwamen de Islamitische jonge dames niet wanneer het regende, of als ze geen taxi kregen. Vaak ging dat samen. Een heel mooie observatie was dat elke keer dat er een examen werd afgenomen, de Islamitische dames zwanger waren, bijna een baby kregen, of net een baby hadden gehad. Ik ben niet eens meer boos, ik ben trots op mijn partner. Nu heeft ze 4 jobs, en een eigen bedrijf. No way dat ze ooit nog voor een Nederlands bedrijf gaat werken, ze heeft een jaar voor een Nederlands bedrijf gewerkt.Met kop en schouder, 5 keer meer omzet dan de Nederlanders. De middelmatigheid, de grauwe niksigheid heeft geen toekomst.

Pater
Pater1 aug. 2016 - 8:07

@Albert Einstein Ja Albert, dat was die fijne tijd waarin we twee wereldoorlogen voerden...

Zandb
Zandb1 aug. 2016 - 8:37

Grote nonsens: “Expliciet wordt er eigenlijk gezegd, als je in Nederland woont moet je je eigen cultuur, waarden en normen en je eigen geloof afzweren anders hoor je hier niet.” Nee, dat wordt niet gezegd. Maar als die normen en waarden haaks op de traditioneel nederlandse waarden staan (bijvoorbeeld homofilie wordt niet geaccepteerd, van je geloof afstappen mag niet, vrouw is minder waard dan man, niet-moslim is minder waard dan moslim) dan heb je gewoon een probleem. Want je kunt het niet beiden hebben." Van de SGP wordt een dergelijke cultuur, worden dergelijke waarden en normen wèl geaccepteerd; sterker nog: Die horen hier gewoon thuis!

the don
the don30 jul. 2016 - 16:24

@Johan eldert Ik heb eerlijk gezegd geen idee wat de racisme monitor is. En die studies (waar je geen voorbeeld van geeft en geen bronnen vermeld) neem ik met een korreltje zout. Als Nederland volgens die studies wordt gezien als "doordrenkt met racisme, moslimhaat en dubbele standaards" hoe worden landen als Turkije, Saudi-Arabië of zelfs Polen dan wel niet beschreven?

2 Reacties
PocoPoco
PocoPoco30 jul. 2016 - 19:09

Ach ja, de mensen die dat roepen zijn nog nooit in een ander land geweest..zo erg is het in NL niet gesteld.

Jon Blackers
Jon Blackers30 jul. 2016 - 21:24

Ik kende het ook niet en kwam er op uit dat het aan iets gelieerd is met de naam Anne Frank. Misschien , ik weet het eigenlijk wel zeker na heel veel gelezen te hebben erover, dat Joden Europeanen na eeuwen van vervolging en het verraad van 1933-1945 iets kwalijk nemen. En terecht ook, denk ik Maar dat Joden met eeuwen aan ervaring op het gebied van haat vanuit de moslims toch mee gaan op de toer dat die laatsten nu zielig/onderdrukt/etc zie je ook regelmatig. Het blijft bizar.

BingoGrubb
BingoGrubb30 jul. 2016 - 15:24

toch mooi hoe hier de Nederland weer in het racisme hokje gepropt word. het is ook wel een kunt die rare kronkels bedenken. kritiek is geen racisme leer dat nou eens een volk over 1 kam scheren is dan ook niet. verder vind ik Erdogan gewoon een enorme lul en dat vind ik al jaren. daar was geen toneelstukje zoals die coup voor nodig hoor. ik vind het trouwens wel lachen dat een socialist het op neemt voor de nationalisten maar kennelijk is het alleen erg om nationalist te zij als je Nederlander bent of niet ewout .

Bernhard3
Bernhard330 jul. 2016 - 14:57

Vooral een warrig artikel maar een ding wordt er wel duidelijk uit. Voor deze internationale socialist is alles beter dan wat hij het westers kapitalistisch model noemt, basis van voor hem alles wat slecht is in de wereld. Om dat te bestrijden is hij bereid op te trekken met de totalitaire aanhangers van Erdogan en de islamofascisten waar Abou jahjah ook wel warme gevoelens voor heeft. Dat afsluitende samen de strijd aanbinden tegen onze leiders is dan ook een holle frase. De meest abjecte leiders houdt Van den Berg niet alleen de hand boven het hoofd, hij zal ze uiteindelijk ook de voorkeur geven als ze maar anti-westers zijn. Anti-democraten aller landen en stromingen verenigt u, de internationale socialisten staan aan uw zijde.

1 Reactie
Jon Blackers
Jon Blackers30 jul. 2016 - 21:31

Sleep with the devil and then you must pay durf ik te voorspellen. Het is ook allemaal zo ongeloofwaardig, socialisten die van oudsher zeer anti religie waren en het nu al een tijdje presteren om zich op te werpen als beschermheer van weer een religie. En dan eentje die nog niet gepacifeerd is. Morgenavond dat programma met Abou Yah Yah. Misschien ga ik na vele weken van afwezigheid bij mijn kijkbuisje maar weer eens kijken. Benieuwd hoe/of hij weer zal kronkelen als een gladde aal met zijn welbespraaktheid en weer veel vreselijks zal weten te verkondigen

crumb2
crumb230 jul. 2016 - 14:56

Ja, het betoog van coördinator van den Berg rammelt aan zóveel kanten dat ik niet zou weten waar te beginnen. Gelukkig is titel, de aanhef van dit stukje al bizar genoeg om op te reageren. Een “hetze tegen Turkse Nederlanders” ? Misschien heb ik niet goed opgelet maar ik was mij niet bewust van een hetze. Volgens van Dale betekend HETZE “Lastercampagne”. Waarom zou iemand een lastercampagne tegen Turkse Nederlanders willen beginnen ? Het komt mij voor dat bedoelde bevolkingsgroep (van den Berg generaliseerd nogal, dus doe ik het ook maar), geen enkele hulp nodig heeft qua zelfbelastering. Zowel de Erdogan aanhangers als de religieus nóg orthodoxere Gülen sympathisanten, doen 24/7 en 365 dagen van het jaar, hun uiterste best om zichzelf zo onpopulair mogelijk te maken. Vanmorgen op Radio 1 hoorde ik bijvoorbeeld een audio verslag van een bezoek van heer Erdogan aan Duitsland. Tienduizenden Turkse Duitsers in een voetbal stadion reageerden wild enthousiast op de (onverstaanbare) toespraak van hun “Führer”. (dat betekend Aanvoerder in het Duits) De koude rillingen liepen mij persoonlijk over de rug. Een dergelijk evenement ten faveure van Israël/Netanyahu zie ik de NL Bible Belters nog niet zo snel organiseren. Of zelfs maar toestemming krijgen. Nog afgezien van het feit dat ik met de beste wil van de wereld niet de overeenkomst kan zien tussen Veluwse Israël sympathisanten, en Turks/Nederlandse Erdogan/Gülen aanhangers. Maar het feit dat ik e.e.a. in dit foutieve licht zie komt waarschijnlijk doordat ik een onbewuste racist ben. En mogelijk zelfs een xenofobe vrouwen/moslim/homo hater. Ik hou me beschikbaar voor herstel en heling en her-programmering door de Internationale Socialisten.

2 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus30 jul. 2016 - 17:18

"Ja, het betoog van coördinator van den Berg rammelt aan zóveel kanten dat ik niet zou weten waar te beginnen." Je zou, na het zoveelste betoog rond een variant op de stelling dat fout eigenlijk goed is, kunnen volstaan met te constateren dat IS steeds meer op IS lijkt.

Achterberghen2
Achterberghen230 jul. 2016 - 18:09

Google maar eens op "Erdogan Koeln". En bekijk de foto's eens. Brrrr.....

[verwijderd]
[verwijderd]30 jul. 2016 - 14:48

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Jon Blackers
Jon Blackers30 jul. 2016 - 21:41

Wat zo evident lijkt voor jou en mij en ook vele anderen heb ik regelmatig aan hen gevraagd in de afgelopen 3 jaar dat ik mij op fora begon te begeven Behalve verwensingen en de bekende kwalificaties als neo nazi, etc kreeg ik echt geen enkele keer een zinnig antwoord. Blijkbaar valt het ook echt niet uit te leggen.

Dirk2
Dirk230 jul. 2016 - 14:46

Door de schotel voelen veel Turken zich meer verbonden met Turkije dan met de Nederlandse samenleving met alle gevolgen van dien. Als Turken in Nederland demonstreren tegen de machtsovername door het Turkse leger dan zullen daar maar weinigen bezwaar tegen hebben maar als de aanhangers van de Turkse president andere Turken bedreigen en uitmaken voor landverraders dan is dat natuurlijk onaanvaardbaar. Turken krijgen niet alleen te horen dat de islam een achterlijke cultuur is maar ook dat niet-moslims niet deugen en gehaat worden door God, alle engelen en alle mensen. Ze lezen in de koran dat het voor moslims verboden is om vriendschap te sluiten met niet-moslims. Veel Turken in Nederland zijn afkomstig uit achtergebleven gebieden van Turkije waar de invloed van de moskee in het dagelijkse leven erg groot is. Nog niet zo lang geleden stonden socialisten er om bekend dat velen van hen zeer kritisch stonden tegenover religie. Marx noemde religie niet voor niets opium voor het volk. Religie werd te veel misbruikt om de bevolking dom te houden. Om de belangen van arbeiders te verdedigen schopte de SDAP hard tegen het conservatisme van de Kerken. Nog in met midden van de vorige eeuw werden de beminde gelovigen in een mandement (herderlijk schrijven) verboden om op een socialistische partij te stemmen of lid te worden van een socialistische vakbond. Sinds de komst van moslims is de houding van veel zich socialistisch noemende figuren nogal veranderd. Terwijl ze wel tegen het christendom schoppen durven ze niets te zeggen over de islam terwijl dat een ideologie is die veel conservatiever, gewelddadiger, intoleranter is dan de katholieke kerk. De helden van vroeger lijken nu eerder hielenlikkers te zijn.

1 Reactie
OlavM
OlavM30 jul. 2016 - 20:07

@ Dirk: [Terwijl ze wel tegen het christendom schoppen durven ze niets te zeggen over de islam terwijl dat een ideologie is die veel conservatiever, gewelddadiger, intoleranter is dan de katholieke kerk. De helden van vroeger lijken nu eerder hielenlikkers te zijn.] Je ziet dit niet scherp, en in elk geval zeer ongenuanceerd. Het ging “socialisten”(een op zich al problematische ,want op zeer uiteenlopende wijze in te vullen term) nooit zozeer om te “schoppen tegen het christendom”. Het ging wél om het bekritiseren van de conservatieve en reactionaire elementen binnen het christendom, die politieke bewustwording, progressieve levenskeuzes en streven naar meer vrijheid in de weg stonden. Er ontwikkelden zich ook progressieve stromingen binnen het christendom (Christenen voor het socialisme, marxistische priesters e.d.) , waarmee andere progressieven juist graag samenwerkten. Net als bij de islam gaat het bij het christendom om de wijze , waarop je het geloof interpreteert en in praktijk brengt. Progressieve mensen “durven” dan ook wel degelijk “iets te zeggen over de islam” waar die onderdrukkend , intolerant of zelfs extremistisch is. Waar het dus hout snijdt. Maar de islam als geheel kan niet als zodanig betiteld worden, en daarin zit het grote verschil met b.v. de PVV.

MarcoC
MarcoC30 jul. 2016 - 14:45

Mijn vader, qua uiterlijk, op en top Italiaan en spreekt gebrekkig Nederlands maar wel inmiddels meer dan 50 jaar wonend in Nederland. Voelt zich op en top Nederlands (zeurend over het weer, "gezellig koffie drinken bij de buren", lopend met de hond naar een veltje en keuvelen met andere hondebezitters over van alles en nog wat---> Nederlandse kan het bijna niet :-). ) Wil helemaal niet maar Italië toe, zelfs niet op vakantie, gaat met mijn ma naar Spanje. Lekker zonnen en Paella eten. Voelt zich ook daar dan ff Spanjaard. Zit inderdaad te schreeuwen tegen het Italiaanse elftal als die weer een blunder maakt. Voelt zich dan wel ff Italiaan. Maar gaat niet met vlaggen de straat op als ze een doelpunt maken, gaat niet met vlaggen de straat als er iets politieks in Italië plaatsvind. Zit niet te zeiken over racisme als iemand hem niet begrijpt, roept niet racist als iemand kritiek op Italie heeft. Waarom niet vraag ik me weleens af? Denk dat het heel erg te maken heeft met de manier hoe Italianen hier zijn ontvangen: je past je aan en je mag hier werken, kan je dat niet ga je maar terug naar Italië. Vroeger was er helemaal geen sprake van gezinshereniging. Verteld mijn ma dan. Alleen vrijgezelle mannen mochten hier komen. En alleen om te werken. Dus geen werk dan mocht je hier helemaal niet komen. Later is dat veranderd met de komst van andere immigranten en zijn zaken als gezinshereniging en later nog meer belachelijke maatregelen waar ik het maar niet over ga hebben (die hebben integratie alleen maar bemoeilijkt). Wat mijn punt is: als je in een land woont anders dan je geboorte land of geboorte land van je ouders wees dan daar trots op ! Wees trots op de mogelijkheden die je nu hebt die je geboorte land waarschijnlijk nooit had gehad. Wees dan een keertje trots om Nederlander te zijn. Maar goed dat is best moeilijk als aanpassen niet je sterkte punt is.....

2 Reacties
KalmAan
KalmAan30 jul. 2016 - 18:48

Turkije leuk, Nederland leuker, Turkije toch het leukst.

Juppé🎗
Juppé🎗30 jul. 2016 - 20:52

Ja Marco ik heb hier in Frankrijk Italiaanse buren. Net zo. Aanpassen en niet klitten. Dat is de boodschap

Patrick Faas
Patrick Faas30 jul. 2016 - 14:09

Inderdaad. Ben voor een Koerdische (en Armeense) staat, maar niet tegen Turken of tegen een Turkse staat, al houdt die staat momenteel gebied op Cyprus illegaal bezet. En ben voor een Palestijnse staat, maar niet tegen Israëliërs of de Israëlische staat, al houdt die staat momenteel gebied op de Westoever illegaal bezet. Wie zich tegen heel Turkije of heel Israël keert, is niet te vertrouwen. Zulke lieden willen geen vrede of recht voor onderdrukten. Zij zaaien haat en het kan hen niet schelen wat ze daarmee aanrichten. Noem Israëlhaters en Turkijehaters inderdaad maar “racisten.” Haat is het kwaad.

1 Reactie
Pater
Pater1 aug. 2016 - 8:17

Haat is het kwaad. Is me uit het hart gegrepen. Haat zaaien is groepen tegen elkaar op zetten in plaats van ze samen te brengen.

Albert Einstein
Albert Einstein30 jul. 2016 - 13:59

"De trouwe steun in de Nederlandse bible belt voor het Israëlische apartheidsregime" Een rare vergelijking, omdat de bewoners van de bible-belt gewoon Nederlanders zijn. Als het israeli's waren had de schrijver een punt.

2 Reacties
SpijkerMaarten
SpijkerMaarten30 jul. 2016 - 15:56

De demonstranten zijn waarschijnlijk ook gewoon Nederlanders.

PromdePom
PromdePom30 jul. 2016 - 19:44

SpijkerMaarten, ga ze het eens vragen, die demonstranten. Wees niet verbaasd als je uit die droom wordt geholpen.

slopsma
slopsma30 jul. 2016 - 13:52

Een land doordrenkt van racisme zegt de auteur. Zou het werkelijk zo zijn dat al die moslim migranten die jaar in jaar uit hier heen komen, al decennia lang, naar een land willen wat doordrenkt is van racisme? Welnee, natuurlijk niet, maar het blijft een geliefd argument van de goedmens. Ik zou ook graag willen weten van de auteur, tot welke generatie vind hij dat de dubbele nationaliteit moet worden toegekend? Tot de 10de generatie hier geborene? 20ste? ik persoonlijk vind dat na 1 generatie hier gebore de Turkse nationaliteit komt te vervallen, of leg ze de keuze voor, of Nederlands of Turks. Basta. Deze Nederturken praten over hun leider (Erdogan) en mijn land (Turkije) terwijl ze er niet geboren zijn, en alleen maar op vakantie gaan. Dat klopt niet, en daarom wordt er gesproken over 5de colonne. Hun loyaliteit ligt in Turkije, en niet hier. Dat is goed te zien nu ze de eerste conflicten hier heen halen. wat heeft Nederland met die ruzie van Erdogan en Gülen te maken? Niets mijnheer, dus doe dat lekker in Turkije!

[verwijderd]
[verwijderd]30 jul. 2016 - 13:22

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Mark Huysman
Mark Huysman30 jul. 2016 - 16:45

[U laat weer zien, dat socialisten helemaal niets tegen Hitlers hebben, als deze Hitlers maar niet blank zijn] ??? Hitler komt niet voor in het verhaal. Erdogan wel maar het is een beetje suf om die gelijk aan Hitler te stellen. Los daarvan: de schrijver heeft juist scherpe kritiek op Erdogan: “een president die de oorlog tegen de Koerden heropende voor electoraal gewin, over de ruggen van vluchtelingen een moorddadige deal sloot met de Europese elite en nu onder het mom van ‘Gülen-infiltranten’ het staatsapparaat zuivert van onwelgevallige elementen.” Hoe kom je er dan bij om te zeggen dat “socialisten helemaal niets tegen Hitlers hebben, als deze Hitlers maar niet blank zijn”. Heb je het gewoon niet gelezen???

truusbeek2
truusbeek230 jul. 2016 - 13:14

Ja hoor kritiek op nationalisme van een groep Turken en kritiek op handelen Erdogan wegzetten als racisme, je moet maar durven.

RoBru
RoBru30 jul. 2016 - 13:09

Dus kritiek op Erdogan, zijn beleid en zijn optreden is eigenlijk net zo racistisch als kritiek op Obama, Putin, Netanyahu, en hun beleid en hun optreden? Onzin, op deze personen (en ieder ander) kan kritiek geleverd zonder dat je meteen monddood gemaakt moet worden met een dooddoener als 'racisme".

Sjors Spruitje
Sjors Spruitje30 jul. 2016 - 12:34

"Racisme is drijvende kracht achter de hetze tegen Turkse Nederlanders" Wordt hier de hetze van tegen de Gülenbeweging door bepaalde in nederland wonende turken bedoeld? Ik zie namelijk geen andere hetze dan deze.

Bachstra
Bachstra30 jul. 2016 - 12:22

"Nederlanders met Turkse wortels zijn geen makke schapen" staat er. Dit blijkt toch duidelijk wel het geval. Erdogan komt met een onzinverhaal over de coup en ze rennen blind achter hem aan. Ze denken niet na maar die precies wat Erdogan vraagt. Dat we daar kritiek op hebben lijkt me logisch. Om dat dan weer te zien als racisme is natuurlijk grote onzin. Verder rammelt het hele betoog ook en schiet het van hot naar her. Moet ook zeggen dat het me volkomen onhelder is wat de Nederlandse bible belt en het Israëlische apartheidsregime (in 1 zin nog wel!) hier mee van doen hebben. Of schrijver moet al gaan voor de prijs van de grootste jij-bak van het jaar. Maar dat maakt het nog geen valide argument. Net als de rest. Als de Internationale Socialisten ons niet meer te brengen hebben dan dit, dan is het mij wel helder waarom ze zo marginaal en onbeduidend zijn in Nederland.

JanMer2
JanMer230 jul. 2016 - 12:19

"Op het moment dat de massa’s in de Turkse straten de coup al hadden voorkomen, toonden zij zich betrokken bij hun land van herkomst." Juist, en dat is het probleem dat Ewout dan gelukkig ook erkend. Voor 2e/3e/4e generaties Turken is Turkije nog steeds 'het land van herkomst', terwijl ze gewoon in Nederland geboren zijn. Dit gevoel speelt bij Turken veel meer dan bij Chinezen/Vietnamezen/Bosniërs/Indonesiërs etc... Denkt Ewout dat er in die landen nooit iets gebeurd waarover zij zich op zouden kunnen winden? Veel van hen zullen niet eens een vlag in huis hebben liggen, laat staat er om 4 uur 's nachts mee de straat op gaan om en masse de nachtrust van anderen te verstoren. Dat de Turkse identiteit een gevoel van eigenwaarde biedt kan wel kloppen, maar het zou beter zijn als de Turken die behoefte hebben aan die eigenwaarde iets zouden presteren in de samenleving om die eigenwaarde aan te ontlenen. Dat is zoals veel andere immigranten het ook doen en dat lijkt toch beter te werken.

Juppé🎗
Juppé🎗30 jul. 2016 - 12:13

Door zij aan zij te staan met de groep turkse nederlanders die u hier verdedigt staat u zij aan zij met erdogan en verloochent u zaken als onderlinge solidariteit, gelijkheid voor vrouwen, rechten van lhtb, democratie en nog veel meer. Veel succes met uw socialisme. We kunnen beter zij aan zij staan met mensen in de turkse gemeenschap die door deze archaische fundamentalistische en dus rechtse golf in de problemen komen. Verder heb ik nog een tip voor u....ga eens met die groep praten en kijk naar de overeenkomsten met uw organisatie. Verder dan een phobie voor Joden Grieken en Fransen komt u niet.

Freeman2
Freeman230 jul. 2016 - 12:00

Beste Ewout, zou je jezelf een hoop onnodige kritiek besparen tevens zou je nog sterker in je schoenen gaan staan indien je helder maakt dat de kop bovenop "Racisme is drijvende kracht achter de hetze tegen Turkse Nederlanders" een klein onderdeel is van het algemene stand van zaken - Racisme/xenofobie is drijvende kracht achter de hetze tegen Allochtone Nederlanders.

1 Reactie
StHuck
StHuck30 jul. 2016 - 14:45

Het maakt hem niet uit om wie het gaat. De Turkse Nederlanders als zijnde Moslimbroederschap en extreem-nationalistische Erdogan-aanhangers, en dus expliciet niet andere Turkse Nederlanders met andere affiniteiten, die Internationale Socialist Ewout hier als geplaagde species etaleert zijn voor hem als bestrijder van alles wat staat voor westers, kapitalistisch, joods-christelijke cultuur, slechts instrumenten naar revolutionair leninistische gebruik, het doel, de wekelijks vijand te kunnen bestrijden. De vijand van zijn vijand is zijn vriend. Maar ik denk inderdaad dat Ewout in zijn obsessieve haat naar zijn vijand zich niet eens zo bewust is dat hij deze Turkse Nederlanders en Erdogan als middel ziet, maar gewoon als tegen de vijand, en dus hoe dan ook goed, en ze in ieder geval niet objectief kan beschouwen. Misschien dat hem een cursus bij zijn vrienden van AFA nog kan helpen omdat er daar nog zijn die de met Grijze Wolven meehuilende Erdogan en zijn ook in Nederland religieus-nationalistische aanhang anders duiden.

D'Holbach
D'Holbach30 jul. 2016 - 11:29

Je bent toch wel de weg goed kwijt als je als INTERNATIONALE socialist je vierkant schaart achter de NATIONALISTISCHE aanhangers van een fascistisch dictatot. Dit doet mij toch sterk denken dat het hoefijzermodel eerder een cirkel benadert. By the way, hoezo moslimhaat, is het nog niet tot u doorgedrongen dat een hekel hebben aan een religie niet betekent dat je de aanhangers daarvan haat? Dat is pas zwartwitdenken. Haat de boodschap, niet de boodschapper.

Visvijver2
Visvijver230 jul. 2016 - 11:18

Als je kijk naar flink-rechts (Leefbaar/PVV/Geenstijl) rammelt men van de ene boosheid na de andere in zo'n hoog tempo dat het ze zelf moet duizelen. Zijn het niet de Polen, dan zijn het wel Marokkanen, gisteren de anti-zwarte-piet-kliek, vandaag de Turken. Is dit een 'hetze'? Ik denk eerder dat er een groep Nederlanders is die 75% van de tijd kwaad is op bestuurders, andersdenkenden, 'elite' en iedereen die genuanceerd is. Overwegend aardige column, nogal ontsierd door die laatste zin: "...de deal tussen de EU en Turkije om nog meer vluchtelingen te laten verdrinken." Het is lastig een discussie te starten als de gesprekspartner al zo'n gallig humeur heeft.

1 Reactie
Jon Blackers
Jon Blackers30 jul. 2016 - 15:36

"I s dit een ‘hetze’? Ik denk eerder dat er een groep Nederlanders is die 75% van de tijd kwaad is op bestuurders, andersdenkenden, ‘elite’ en iedereen die genuanceerd is." Genuanceerd is massaal journalisten en andersdenkenden ontslaan of opsluiten?

StHuck
StHuck30 jul. 2016 - 11:06

Hetze? Houd je gewoon eens bij een paar feiten waarom er stevige kritiek klinkt op een deel van de Turkse Nederlanders i.c.m. en ieder voor zich, Erdogan en zijn regering, zoals zij nu, en voor de couppoging al, optraden. Eerst zoals i.c.m. elkaar t.a.v. de Gülen-beweging. Je zegt het zelf: "Dat een deel van de Erdogan-aanhangers in Nederland meedoet aan deze heksenjacht is een zorgwekkende ontwikkeling." Kritiek daarop zou ik geen hetze willen noemen. Ook al zit Gülen, tot voor kort religieus strijdmakker van Erdogan tegen het seculiere Turkije (!), nu achter de couppoging, dan waarschijnlijk omdat de definitieve zuivering er toch al zeer binnenkort aan zat te komen, net als die tegen nog weerspannige seculiere, en vrijzinnige of te kritische krachten in én buiten Turkije. Daarnaast heeft Turkije, ook al in de nog half seculiere tijd, en toenemend onder Erdogan steeds meer actief, aantoonbaar, zich sturend, ook dwingend bemoeid met de Turkse diaspora in de wereld en zeker ook in ons land. Dat deed en doet ze t.a.v. stevige sociale en religieuze druk via diverse direct of indirect onder Turkse overheden of diensten staande organisaties. Dat deed en doet zij ook via haar gunstig gestemde gestemde organisaties, zoals eerder dus de Gülen-beweging, maar ook via nationalistische organisaties t/m de openlijk fascistische Grijze Wolven/MHP aan toe. Dat deed en doet ze ook door rechtstreekse en indirecte politieke invloed op bestuur en politieke organen in Europese landen middels diverse diensten maar ook d.m.v. stromannen of persoonlijke druk.

Arend Wortel
Arend Wortel30 jul. 2016 - 10:46

"Het conservatisme onder een deel van de Nederlandse Turken is in de allereerste plaats het product van het racisme tegen Turken in Nederland zelf.” Waar komt dan het net zo sterke conservatisme onder in Turkije wonende Turken vandaan? Is dat ook het product van racisme?

Edwin038
Edwin03830 jul. 2016 - 10:35

Een beetje warrig betoog. Ook U gaat voorbij aan een groep mensen die aanwezig is maar vaak wordt vergeten. En dat zijn de seculiere Nederlanders met Turkse achtergrond. Persoonlijk kies ik er voor om met die groep op te trekken. Er is momenteel gewoon genoeg aan te merken op Erdogan, en op de grote groep die onlangs in Rotterdam de straat op ging. Ook al is het een minderheid in Nederland, een Turks-nationalistische beweging blijft gewoon een nationalistische beweging. En sorry, daar blijf ik het liefste ver vandaan. Bij de demonstratie was ook DENK aanwezig, deze partij profileert zich als links maar zou ik eerder als rechts-conservatief zien. Vergelijkbaar met het CDA. Dat men andere roots heeft wil nog niet zeggen dat men de linkse idealen onderschrijft. Een klassieke denkfout onder linkse partijen helaas. Ik vrees echter dat de Socialisten een Communistische Heilstaat hebben ingeruild voor een Islamistische Heilstaat als nieuwe keizer en zich als usefull idiots gebruiken. Nee, doe mij maar groen, progressief en seculier.

3 Reacties
Juppé🎗
Juppé🎗30 jul. 2016 - 14:53

Ben het vrijwel met u eens alleen moet ik het als apatheist het voor het CDA opnemen. Om hen met DENK gelijk te schakelen. En hoop dat u met groen niet die religie die met windmolens subsidie opzuigt bedoelt.

Edwin038
Edwin03830 jul. 2016 - 18:03

Mijn Beste Juppé. CDA zie ik als een behouden partij, rechts van het midden. Conservatief in sommige opvattingen en ondanks dat er wel ruimte is voor andere religie`s en atheïsten zijn hun meeste opvattingen nog gestoeld op Joods/Christelijk gedachtegoed. Denk is ook rechts, iets populistischer maar en meer gestoeld op Islamitisch gedachtegoed. Verder weinig linkse idealen ondanks dat ze zich wel zo profileren. Windmolengroen, nee meer Partij voor de Dieren groen.

OlavM
OlavM30 jul. 2016 - 19:40

@ Juppé: "Apatheïst"? Voor mij een nieuw begrip. Betekent dat iemand, die wél een geloof aanhangt, maar daar verder niets mee of aan doet? Wil je het laten weten, als ik het totaal mis heb?

Muxje3
Muxje330 jul. 2016 - 10:30

Racisme? Ik dacht dat het aan het falende integratiebeleid lag. Of aan onze Israëlpolitiek. De toenemende individualisering van de samenleving. De groeiende inkomensongelijkheid. Het gebrek aan marktwerking in de zorg. Of omdat er geen Surinaamse afbakbroodjes bij de Appie meer te krijgen zijn. Of aan het groeiend aantal columnisten dat moeilijke sociaal-culturele kwesties probeert te verklaren aan de hand van de eigen stokpaardjes. Dan wordt islamofobie er ook nog even bijgesleept. En dat terwijl verreweg de meeste kritiek op Erdogan te maken heeft met zijn streven om de democratie en de oppositie om zeep te helpen. Het idee dat er weinig mensen zouden zijn die het morele gelijk hebben om op geloofwaardige kritiek op Erdogan te leveren is dan ook flauwekul. Politici die Erdogan de maat nemen over een antidemocratische houding, of mensen die de vervolging van de Koerden veroordelen terwijl ze hun mond houden over Israël of wat dan ook, die zijn misschien hypocriet maar dat wil niet zeggen dat ze geen gelijk hebben. Uitgaande van democratische grondbeginselen is de kritiek op Erdogan gewoon objectief juist, en hoeven we de motieven of de morele statuur van de criticasters ook niet in twijfel te trekken. Dat Erdogan dergelijke kritiek gebruikt om zijn positie te versterken is niet te betreuren, het is nu eenmaal wat dictators doen. Als de maan morgen groen is misbruikt hij dat feit ongetwijfeld ook voor zijn eigen doeleinden. Het is ook helemaal niet zo vanzelfsprekend dat immigranten vasthouden aan alles waar ze een eigen identiteit aan kunnen ontlenen, ook niet in landen waar ze zich minder welkom voelen. Kijk eens naar andere groepen van migranten, en dan met name naar de migranten waar we weinig gedonder mee hebben. Het is hier juist een sterk nationalisme gevoed door propaganda en opvoeding die dit aanwakkeren: de oorzaak moet vooral bij de Turken (de immigranten plus clubjes als Diyanet) zelf gezocht worden, en niet (weer) bij Wilders en de zijnen. Dan Erdogan: waarom zouden de Westerse reacties op hem het beeld van een hypocriet en moslimhatend Europa versterken? Dat Europa wel (flink) wat democratischer mag staat buiten kijf, maar de reacties op de gebeurtenissen in Turkije komen vooral uit de individuele landen, waar de democratie en het rechtsgevoel gelukkig nog wel volop leven. Als de Turken de reacties op Erdogan's antidemocratische politiek zó interpreteren, dan toont dat alleen maar aan dat hun kernwaarden nog steeds haaks op de onze staan. Gecombineerd met de bereidheid om de straat op te gaan als de leider in zijn vingers knipt is dat een zeer zorgelijke constatering.

the don
the don30 jul. 2016 - 10:25

Ik zie Nederland eerlijk gezegd niet als een land doordrenkt met "racisme, moslimhaat en dubbele standaards". En geloof ook absoluut niet dat 'racisme' de drijvende kracht is achter een 'hetze' tegen Turkse Nederlanders (Turkse Nederlanders, zoals in de kop staat en niet Nederlanders met Turkse achtergrond, zegt denk ik meer dan de schrijver van dit artikel vermoed) Ik denk dat het feit dat er zomaar uit het niets duizend mensen met Turkse vlaggen staan te zwaaien op de Erasmusbrug, om steun te betuigen aan een islamist die alle macht naar zich toe zuigt en Europa graag en vaak onder drukt probeert te zetten, de ware oorzaak is. Dit gecombineerd met het gegeven dat groot deel, de meerderheid zelfs, zich op de eerste plaats Turks voelt, op de tweede plaats moslim, op de derde plaats weer Turks en Nederlander staat op plaats 12 of zo. Dit zelfs bij Turken die hier geboren zijn en soms nog nooit in Turkije zijn geweest, ze krijgen het vanaf de geboorte met de paplepel ingegoten (zie ook http://www.joop.nl/opinies/turkse-trots-staat-integratie-weg ) en dat maakt de integratie nagenoeg onmogelijk. Ik ga niet eisen dat iedere Nederlander met Turkse roots een windmolen op zijn borst laat tatoeëren, of al klompendansend door de straten gaat terwijl ze samen alle coupletten van ons volkslied zingen. En af en toe Turks eten ipv 3 keer per dag frikandellen met stroopwafels, sta ik ook nog wel toe. Wat ik wel vraag is een beetje dankbaarheid en respect voor het land dat, tussen alle "racisme, moslimhaat en dubbele standaards" door jou en je familie voorziet van uitkering, onderwijs, gezondheidszorg en je toestaat je gebedshuizen hier te bouwen. Het roept bij velen, inclusief mijzelf, een vraag op. Als ze werkelijk vinden dat Turkije zo geweldig is, zo groots, in alles zoveel beter dan Nederland. Wat doen ze dan hier? Ik durf wel te stellen dat Nederland in vrijwel alle opzichten een beter land is om te leven dan Somalië of Noord-Korea. Dat is dan ook meteen de voornaamste reden dat ik niet naar Somalië of Noord-Korea vertrek. Zelfs als ik daar om wat voor reden dan ook terecht zal komen ga ik niet de hele dag met een Nederlandse vlag rondrennen. Neemt niet weg dat Nederland in mijn hart zal blijven, al zal ik het niet op mijn kinderen forceren. Voor zover racisme tegen de Turken in Nederland bestaat is het een product van wat ik hierboven noem.

2 Reacties
Jon Blackers
Jon Blackers30 jul. 2016 - 11:31

"Het roept bij velen, inclusief mijzelf, een vraag op. Als ze werkelijk vinden dat Turkije zo geweldig is, zo groots, in alles zoveel beter dan Nederland. Wat doen ze dan hier?" Dit schijnt een rare, zo niet abjecte vraag te zijn. Wat is er onlogisch aan bijvoorbeeld? Het betekent namelijk helemaal niet dat dit voortkomt uit racisme of xenofobie. Je zou hetzelfde namelijk vragen aan een Nederlander die de mogelijkheid heeft op een leukere(smaak is subjectief maar dat vindt hij/zij in dit voorbeeld)plek op deze aardkloot te gaan wonen. Iets wat niet iedere Nederlander die ook baalt gegeven is. Het klimaat lijkt mij ook veel prettiger. En dat in combinatie met andere factoren als cultuur, taal en blijkbaar grote verbondenheid met regime lijken mij de vraag te rechtvaardigen.

Johan eldert
Johan eldert30 jul. 2016 - 13:36

[Ik zie Nederland eerlijk gezegd niet als een land doordrenkt met “racisme, moslimhaat en dubbele standaards”.] tjsa blijf het maar ontkennen ondanks de duidelijk bewijzen vanuit verschillende studies en de racisme monitor. Rechts Nl bagatelliseert, ontkent en kijkt weg

Herr Vorragend
Herr Vorragend30 jul. 2016 - 10:25

Racisme ?? Ewout ga je mond spoelen. Ik heb het hier al eerder betoogd dat zowel leden van mijn Turkse schoonfamilie als ook een Turks personeelslid ernstig bedreigd worden door Nederturkse aanhangers van het extreem-rechtse regime te Ankara. Waarom moet ik NB een socialist gaan uitleggen dat het onbestaanbaar is dat mensen die in opdracht van een bedenkelijke buitenlandse mogendheid hier in Nederland keer op keer strafbare feiten plegen hier niet thuishoren ?

4 Reacties
PieterPan3
PieterPan330 jul. 2016 - 10:48

"Waarom moet ik NB een socialist gaan uitleggen dat het onbestaanbaar is dat mensen die in opdracht van een bedenkelijke buitenlandse mogendheid hier in Nederland keer op keer strafbare feiten plegen hier niet thuishoren ?" Omdat een socialist slechts 1 vijand heeft en dat is rechts. En daarom is iedereen die zich wil aansluiten bij hun strijd tegen een vrije, open maatschappij, zoals rechts die voorstaat, van harte welkom bij een socialist als Ewout. Ook foute mensen als Erdogan of een foute ideologie als de islam is geen probleem voor een socialist.

Savio
Savio30 jul. 2016 - 13:50

Dus mensen die strafbare feiten plegen horen niet thuis in Nederland? Geld dat voor alle Nederlanders of alleen voor de Nederlanders met Turkse achtergrond?

Jennemen
Jennemen30 jul. 2016 - 15:35

@PieterPan 30 juli 2016 at 12:48 “Ook foute mensen als Erdogan of een foute ideologie als de islam is geen probleem voor een socialist." Spreek voor jezelf :) Als ik nog één stap verder naar links doe, val ik van de links-rechts schaal af. Maar dat weerhoud mij toch echt niet te ageren tegen *alle* geloven en de (gewelddadige) gevolgen er van.

Jon Blackers
Jon Blackers30 jul. 2016 - 15:42

Savio Waar wil je die criminele Nlrs dumpen bij gebrek aan een dubbel paspoort?

Donostia2
Donostia230 jul. 2016 - 10:13

@Ewout van den Berg Dank voor Uw heldere formulering van Uw standpunten en overtuigingen. U maakt goed duidelijk waar U staat, en wat Uw agenda is. Als coördinator neem ik aan dat U het mandaat hebt om namens de Internationale Socialisten te spreken. Uw keuze staat haaks op mijn overtuigingen, maar U geeft wel inzicht in wat "echt links" nu is. U zet de heer Erdogan in een slachtoffer rol, terwijl hij in mijn ogen een islamo fascistische agenda uitvoert. Zijn gedrag is geen reactie op het Westen, het is gewoon zijn eigen agenda. “De moskeeën zijn onze kazernes, de koepels zijn onze helmen, de minaretten onze bajonetten en de gelovigen onze soldaten… Er bestaat geen gematigde of niet-gematigde islam. Islam is islam en dat is het.” (Recep Tayyip Erdoğan). Helder.

5 Reacties
Jon Blackers
Jon Blackers30 jul. 2016 - 11:33

Het is een van mijn kopbrekens. Hoe komt het toch dat velen(niet iedereen)onder Links zo denken? Ik wil het echt begrijpen.

Savio
Savio30 jul. 2016 - 13:58

"U zet de heer Erdogan in een slachtoffer rol, terwijl hij in mijn ogen een islamo fascistische agenda uitvoert." Heb je artikel wel gelezen? Waar zet hij Erdogan neer in een slachtofferrol? Hij beweert dat al die zogenaamde critici eerst maar eens die bakken met boter van hun eigen hoofd moeten halen. De auteur schrijft namelijk: "Maar dit betekent niet dat alle kritiek op Erdogan islamofoob is. Abou Jahjah schrijft over de steeds autoritairder opererende leider dat hij ‘af en toe deze rechtsstaat tot het uiterste (durft) te stretchen’. Nogal een eufemisme voor een president die de oorlog tegen de Koerden heropende voor electoraal gewin, over de ruggen van vluchtelingen een moorddadige deal sloot met de Europese elite en nu onder het mom van ‘Gülen-infiltranten’ het staatsapparaat zuivert van onwelgevallige elementen." Daar is toch geen woord Frans bij of wel soms? Of wou je nu nog steeds beweren dat hij Erdogan neerzet in de slachtofferrol? Ben je het daar ook niet mee eens? Prima, maar maak dan dáár een opmerking over in plaats met een schijnargument te komen.

Donostia2
Donostia230 jul. 2016 - 14:55

@Savio. Een na laatste alinea. Kort samengevat: Erdogan is slachtoffer van het Islamofobe beeld, en maakt daar gebruik van.

Donostia2
Donostia230 jul. 2016 - 15:03

@Savio. U maakt de klassieke oorzaak en gevolg omwisseling. Dat mag, maar het helpt niet zoveel. Erdogan heeft zijn eigen agenda, dat daar kritiek op komt die IS "Islamofoob"noemt is volkomen legitiem. IS draait het om: omdat er "Islamofobe" kritiek is op Erdogan, kan hij niet anders dan dictator worden. Klassieke Marxistische omkering.

Savio
Savio30 jul. 2016 - 20:12

@ Donostia We pakken de één na laatste er even bij: "De westerse reacties die Erdogan als een uitzonderlijke (islamitische) dictator presenteren, vergroten enkel zijn legitimiteit. Zij bevestigen slechts het beeld van een Europa gedomineerd door moslimhaat en dubbele standaarden. Dat beeld buit Erdogan maar wat graag uit om zijn macht te verstevigen en om progressieve bewegingen en organisaties die in Turkije strijden voor verandering – zoals onze zusterorganisaties – in een kwaad daglicht te stellen." Hier staat helemaal niet dat Erdogan slachtoffer is! En als de rest van het artikel had gelezen (waaronder de alinea die ik hierboven citeerde) dat had je gezien dat de auteur blijkbaar erg kritisch is op Erdogan, dan kun je toch gewoon lezen? Waar de auteur tegen ageert zijn gebruikelijke islamofobe nonsensreacties die een potentaat als Erdogan naar zijn mening alleen maar in kaart spelen, omdat het zijn achterban van een gemeenschappelijk vijandsbeeld kan voorzien. Erdogan voert helemaal geen "islamofascistische" agenda uit. Die hele term is overigens gewoon bullshit. Erdogan is een potentaat waarvan er in Turkije (en andere mediterane landen) al velen zijn geweest. De meesten daarvan waren overigens seculier, maar dat telt zeker weer niet? Er is helemaal geen sprake van een "marxistische omkering". Wederom heb jij blijkbaar niet de moeite genomen het hele artikel te lezen of de geest ervan te begrijpen.

insignia
insignia30 jul. 2016 - 10:11

Ewout, met het kopje van dit verhaal ben ik het eens. Ik zie ook veel racisme hier op Joop.

2 Reacties
Achterberghen2
Achterberghen230 jul. 2016 - 10:37

Heeft u een link naar het racisme op Joop?

Jon Blackers
Jon Blackers30 jul. 2016 - 15:45

Ik vermoed dat Insignia redeneert vanuit de opgerekte definitie van "racisme". Echt racisme, dwz op rassen gericht kom ik volgens mij ook niet echt tegen. Is suggereren dat wij als NLrs een bepaalde "volksaard" hebben mbt bepaalde "negatieve eigenschappen"dan ook racistisch?

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon30 jul. 2016 - 10:11

Waarom zouden socialisten in hemelsnaam zij aan zij moeten staan met Turks nationalistische Nederlanders die een president steunen die Turkije wil omvormen tot een autocratische Islamitische dictatuur? Voor mij onbegrijpelijk.

3 Reacties
Mark Gh
Mark Gh30 jul. 2016 - 10:43

Ja heel bijzonder, het beleid van Erdogan - conservatief, extreem religieus - is toch in veel opzichten uiterst rechts te noemen. Waarom een uitgesproken linkse club zijn aanhangers meent te moeten verdedigen is mij een raadsel.

Donostia2
Donostia230 jul. 2016 - 11:19

Om nogmaals de visie van Martin Bosma te onderstrepen, ben ik bang. Het zijn verwarrende tijden hoor. Maar ik ben wel blij dat de aap nu uit de mouw is.

JanMer2
JanMer230 jul. 2016 - 11:52

Dat is ook bijna onbegrijpelijk. Dat sommigen (zoals Ewout) dat toch willen is vanwege de gemeenschappelijke vijand: de gevestigde orde in het westen. Zolang die dezelfde is ziet Ewout een bondgenoot, daarbij over het hoofd ziend hoe fout die bondgenoot wel niet kan zijn.

Russia Today
Russia Today30 jul. 2016 - 10:02

Rascisme is niet de oorzaak van de mentaliteit van Turken met hun sterk nationalisme. Wat een onzin. Laten veel Turken dan eerst maar eens naar zichzelf kijken, naar hun eigen rascisme, met name jegens de Koerden die niet eens hun eigen taal mogen spreken en de Armeense genocide wat nog steeds niet wordt erkend. Ga u diep schamen! Het nationalisme zit ingebakken in de Turkse cultuur. En er is geen enkel ander migrantenvolk m.i. waarbij dit zo sterk leeft als bij Turken. Meneer van den Berg vergeet dat we hier veel meer migrantenvoken binnen de grenzen hebben dan alleen Turken en dat deze net zo te lijden hebben onder het vermeende rascisme waarover van den Berg spreekt als alleen maar de Turken. Maar ik zie geen vlaggen zwaaiende chinezen NOS reporters bedreigen. De vergelijking met Bible Belt Nederlandes gaat hiermee ook behoorlijk scheef, niks hypocrisie, maar een onzinnige vergelijking van uw kant. U bent trouwens niet goed op de hoogte van de in feite goede relatie tussen Ankara en Tel Aviv, die in de oorlog in Syrie dezelfde belangen hebben en de moslim terreur tegen Assad steunen. http://www.reuters.com/article/us-israel-turkey-erdogan-idUSKCN0ZD0DS U weet helemaal niet hoe deze vork in de steel zit. U verzint maar wat uit uw duim. Uw laatste alinea is helemaal een domper. Turkse Nederlanders zijn, naar nu wel blijkt, geen eenheid gebleken. Dat is niet de schuld van het zogenaamde rascisme, maar ligt aan deze Turken zelf, die politiek gezien een bepaalde kant hebben gekozen in het Turkse spectrum. U noemt ineens bombardementen op Irak en Syrie, wel daarvoor moet u bij de Amerikanen zijn en de NAVO, welke de chaos in dit gebied zelf hebben gecreëerd door onder valse voorwendselen Irak binnen te vallen en de voedingsbodem voor iS hebben doen ontstaan. Het gaat om olie en geld meneer van den Berg, maar dat zie ik u niet schrijven. De deal met Turkije is er om nog meer vluchtelingen te laten verdrinken schrijft u. Mijn God dat is toch wel heel simpel gedacht. Ik meende toch het tegenovergestelde. Ik kan niet anders denken, dan dat uw fantasie met deze opinie volledig op hol is geslagen.

Mark Gh
Mark Gh30 jul. 2016 - 9:48

"Het conservatisme onder een deel van de Nederlandse Turken is in de allereerste plaats het product van het racisme tegen Turken in Nederland zelf." Een heftige doch in het geheel niet onderbouwde stelling. Lijkt me namelijk veel eerder een kip/ei verhaal, het deel van de Turken dat achtergesteld wordt, dat wordt vanwege hun conservatieve instelling. Een vicieuze cirkel, welke doorbroken kan worden door ieder element dat er een rol in speelt. Niet alle Turken in Nederland zijn conservatief en zeker niet alle Turken in Nederland worden gediscrimineerd - ik vermoed dat die twee groepen zeer veel overlap hebben. Als laatste: deze zin mag toch wel gelden als het understatement van het jaar: "Dat een deel van de Erdogan-aanhangers in Nederland meedoet aan deze heksenjacht is een zorgwekkende ontwikkeling."

Arend Wortel
Arend Wortel30 jul. 2016 - 9:47

Kort samengevat: als je het niet volkomen normaal vindt dat een belangrijk deel van de derde (!) generatie Turken in Nederland nog steeds veel meer op Turkije is gericht dan op Nederland, dan ben je een racist. Zoiets? Complimenten hoor.

4 Reacties
Savio
Savio30 jul. 2016 - 13:45

Ja inderdaad. Mensen leggen hun loyaliteit waar zij dat zelf willen en als jij daar niet tegen kan heb je niks te zoeken in een vrij land als Nederland.

Arend Wortel
Arend Wortel30 jul. 2016 - 17:33

@Savio: Nou, dan ben ik dus een racist, want ik heb er problemen mee dat mensen die in Nederland zijn geboren luidkeels hun loyaliteit betuigen aan een fascistoïde, extreemrechtse dictator in een ander land (waarbij bovendien sommigen van hen andersdenkenden intimideren en molesteren). Ik dacht altijd dat links fel gekant was tegen fascisme en extreemrechtse denkbeelden. Maar zolang die verschijnselen voorkomen onder mensen met een kleurtje, vind men het tegenwoordig wel prima, zo lijkt het. Die kritiekloze houding vind ik kortzichtig en gevaarlijk. Fascisme is fascisme, zou ik zeggen.

ATM2
ATM230 jul. 2016 - 18:45

@Savio In tegenstelling tot Turkije is Nederland inderdaad een vrij land waar je openlijk voor je mening mag uitkomen zonder in de gevangenis te konen, gemarteld te worden of eenvoudig te worden ontslagen. Als die Turken in Nederland zo blij zijn met deze vrijheid dan wordt het tijd dat zij zich eens verdiepen in de Nederlandse samenleving en daarin opgaan i.p.v. dogmatisch vast te houden aan de utopische gedachte dat Turkije een 'wereldrijk' wordt. Als ze dat niet kunnen of willen is er in de Nederlandse geen samenleving geen plaats voor ze. De 'vrijheid' die Turken in Nederland gebruiken om anderen te bedreigen leidt vanzelfsprekend tot minder vrijheid van die anderen.

van der laak
van der laak31 jul. 2016 - 7:45

Savio 30 juli 2016 at 15:45 Ja inderdaad. Mensen leggen hun loyaliteit waar zij dat zelf willen en als jij daar niet tegen kan heb je niks te zoeken in een vrij land als Nederland. U vind het dus prima dat er in Nederlandse straten een facist wordt toegejuicht, met veel vlagvertoon? Dat Erdogan een facist is, daar hoeft niemand meer aan te twijfelen toch? Dubieus dat u het voor aanhangers van een fascist opneemt.

Events, dear boy, events
Events, dear boy, events30 jul. 2016 - 9:43

''Via Twitter stelde Paul Ulenbelt: ‘Als je Erdogan top vindt, Turkije je “vaderland” is, je rotzooi schopt, dan vertrek je of zetten we je uit.’ '' Lijkt me helemaal niets mis mee. De pest is alleen dat eea nooit zal plaatsvinden. Als er al daders van bv de brandstichtingen worden gepakt, zullen ze slechts een ''slap on the wrist'' krijgen. ''In de Telegraaf stelde hij dat we de ‘import van dit islamisme en sektarisme uit het Midden-Oosten kunnen missen als kiespijn’'' Ja, dat kunnen we ook, maar ook hier zal in de praktijk helemaal niets veranderen; die import gaat onverstoorbaar verder..

2 Reacties
OlavM
OlavM30 jul. 2016 - 18:46

@ Events, dear boy, events: [”Via Twitter stelde Paul Ulenbelt: ‘Als je Erdogan top vindt, Turkije je “vaderland” is, je rotzooi schopt, dan vertrek je of zetten we je uit.’ ” Lijkt me helemaal niets mis mee.] Daar is juist álles mis mee! Daar staat immers feitelijk letterlijk:als je de AK Partij aanhangt, zetten we je uit. Dus politieke opvattingen kunnen op zich tot uitzetting leiden, zelfs als je (misschien zelfs uitsluitend!) de Nederlandse nationaliteit hebt? En er staat: als Turkije je vaderland is, zetten we je uit. Dus als je je Nederlander én (door geboorte) Turk voelt, zetten we je uit? Alsof je niet meer nationaliteiten dan één kunt hebben, zoals ook veel oorspronkelijk Nederlanders! (Hierbij moet ik meteen denken aan de titel "Patrides" (= "Vaderlanden") van een boek, geschreven door de Griekse Dimitra Sideri). En als je "rotzooi trapt"? Dan berechten we je zeker niet, maar zetten we je meteen uit? Wat een enorme uitglijder van Paul Ulenbelt!

Events, dear boy, events
Events, dear boy, events30 jul. 2016 - 21:15

Stel je niet zo aan, Olav! Het gaat uiteraard met name om het stukje: ''en je rotzooi schopt'', verwijzend naar die brandstichtingen in een aantal gebouwen waar Gulen-Turken hun vereniging/stichting hadden zitten, en de doodsbedreigingen aan het adres van Gulen-Turken. Dat, in combinatie met dat die lui beweren dat Turkije hun vaderland is, dat Erdogan hun ''vader'' is, dat ze zich 100% Turk voelen - niet Nederlander én Turk, zoals jij beweert (Nederlander voelen ze zich hooguit als het financieel voordeel oplevert) - dat maakt dat je ze wat mij betreft hun Nederlanderschap mag afnemen en er achter elkaar uit mag trappen. Hetzelfde geldt uiteraard ook voor de zg Syriegangers: dat zijn - gevaarlijke - aliens die helemaal niets met Nederland hebben (ze ''haten'' ons en het westen). Zodra ze in het kalifaat zijn aangekomen, moet je hun Nederlanderschap en paspoort vervallen verklaren, zodat ze nooit meer terug kunnen keren - bv om hier aanslagen te plegen. Nederland zou eindelijk eens een aantal zaken ''crystal clear'' moeten maken aan al die schooiers die denken dat ze hier maar alles kunnen doen; en als blijkt dat eea niet ''the easy way'' gaat - en dat blijkt nu al ca 40 jaar - dan wordt het hoog tijd voor ''the hard way''. Maar maak je niet ongerust, hoor: zoals ik hierboven al schreef, eea gaat allemaal niet gebeuren. Een ''Foei, niet meer doen, hoor!'' van de rechter, een taakstrafje, een ''heropvoedingscursusje'' of een ''deradicaliseringstrajectje'', en dat is het dan.

BingoGrubb
BingoGrubb30 jul. 2016 - 9:41

ik geloof niet in die het toneelstuk wat een coup genoemd word.