Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Bye, bye!

Boris Johnson treedt af, kan zich nu volledig richten op carrière als clown
Joop

Racisme-debat barst los rond Duits carnaval

  •  
24-02-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3303911091_c477163c15_o

© cc-foto: Martin Jütte https://flic.kr/p/632ETG

In Duitsland worden op verschillende plaatsen door carnavalsvierders racistische uitdossingen gebruikt waarover nu debat ontstaat. Studenten van een hogeschool in Fulda bijvoorbeeld hebben hun beklag gedaan bij de plaatselijke carnavalsvereniging. “Ook als zij zich daar niet van bewust zijn, verspreid u zo racistische stereotypes en houdt u koloniale wereldbeelden in stand”, schrijven ze in een brief aan de vereniging.
Ze storen zich ook aan de klassieke tropenpakken die de feestvierders aantrekken, uniformen van de Duitse koloniale machthebbers die hebben huisgehouden in onder meer Namibië. “Zo worden volkerenmoord, onderdrukking en onrecht in vermaak veranderd en goedgepraat.” De carnavalsverenigingen vinden de verwijten brutaal en schaamteloos. De burgemeester van Fulda bemoeit zich er ook mee en zegt dat de klagers niets van carnaval snappen. De politie is om extra maatregelen gevraagd.
De discussie doet daarmee sterk denken aan het Nederlands-Belgsiche zwartepiet-debat.
In Düsseldorf blijken carnavalsvierders genaamd ‘noga-negers’ zich uit te dossen met blackface. Daartegen wordt via sociale media geprotesteerd door racismebestrijder. De vrees bestaat dat de achterhaalde traditie op den duur kan gaan leiden tot gewelddadige confrontaties. De caranavalsstoet van maandag krijgt daarom politiebescherming. In Fulda heeft de carnavalsvereniging inmiddels besloten te stoppen met blackface.
3304742774_4a194b3910_o

© cc-foto: Martin Jütte

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (77)

Poezenmens
Poezenmens26 feb. 2017 - 10:40

In Duitsland bijna 10 racistische aanvallen per dag. ???? http://nos.nl/l/2160159

3 Reacties
Gluteus Maximus
Gluteus Maximus26 feb. 2017 - 18:04

Tsja - eventjes 1 miljoen mensen binnen laten die alleen maar hun hand ophouden, krijg je spanningen over en weer er gratis bij. Is uitgebreid voor gewaarschuwd. Alleen Links en vooruitkijken dat gaat niet zo goed samen. Opvallend dat u alleen "begaan" bent als de migranten slachtoffer zijn. Als ze dader zijn, bent u altijd denk ik net even met wat anders bezig.

Cliff Clavin
Cliff Clavin26 feb. 2017 - 18:39

@ Gluteus - je zet jezelf voor de zoveelste keer voor schut. En je hebt dat zelf geeneens in de gaten. Dus ik verwacht recidive van jouw kant.

Windowjan
Windowjan26 feb. 2017 - 21:29

@clif, Kijk eens naar de gematigde/realistische berichtgeving in Duitsland en Zweden. Ik verwacht recidive van jouw kant.

Ballonnendoorprikker
Ballonnendoorprikker26 feb. 2017 - 8:52

Oei, ik ben in het verleden heel vaak fout geweest. Tenminste, als ik Duitse studenten uit Fulda mag geloven. In Fulda storen studenten van de plaatselijke universiteit zich aan de kostuums die mensen met Karnaval aantrekken, zo valt bij Joop te lezen. Het zijn soms ook de uniformen uit vroeger tijden en dus de uniformen uit de tijd van de koloniale oorlogen in Namibië. Dat was een hele smerige oorlog, een genocide avant la lettre. “Zo worden volkerenmoord, onderdrukking en onrecht in vermaak veranderd en goedgepraat,” zo beweren de studenten. Ook de noga-negers uit Dusseldorf kunnen niet door de beugel, ze hebben een ‘blackface’ en ook dat roept protest op. ‘De Amerikaanse creatie Blackface kwam in december ook al naar Nederland als zwarte Piet. Nu is hij in Duitsland als noga-neger. Toch verwarrend als verschijningen uit verschillende culturen op een hoop worden gegooid. Cowboy, indiaan, Romein, huzaar, oermens, lila paus, radijsje, schot, journalist, sjeik Jabber el Gooie Gabber, ik ben het allemaal geweest en vandaag ga ik als admiraal van de marine. Karnaval, als Venlonaer heb ik het liever over Vastelaovend, is een feest waarbij de bestaande orde overhoop wordt gegooid. Het is een feest van gelijkheid, een feest zonder rangen en standen en ook een feest waarbij machthebbers op de hak worden genomen. Mede door je als een ander uit te dossen, wordt die gelijkheid bereikt. Die uniformen zijn niet bedoeld om superioriteit uit te stralen of iets goed te praten, ze zijn juist bedoeld om degenen die ze serieus namen en nemen, op de hak te nemen. Wie echt het gevoel van Vastelaovend in Venlo wil begrijpen en beleven, luister naar het lied Venlonaer. Voel je het, kom dan mee vieren en trek dich en moei pekske aan. Dit stuk is eerder gepubliceerd op mijn site www.ballonnendoorprikker.nl. Daar vind u ook een link naar het genoemde lied.

menage
menage26 feb. 2017 - 7:50

Kostuums van oude kolonisten kan ik nog wel begrijpen. Je gaat ook niet in een nazi kostuum de straat op. Ik vind de "inboorling" altijd moeilijk te vatten. Het is niet zo dat ze nooit bestaan hebben of dat een opgelegde constructie is. Het is iets uit het verleden. Net als je verkleden als viking of holbewoner. En omdat het stereotyp met carnaval de kast uit komt betekent verder ook niks voor hoe men normaal met elkaar omgaat. Daar zoekt men echt teveel achter. Ik denk persoonlijk dat gezeik hierover meer racisme oplevert dan het wegneemt.

frenkie2
frenkie225 feb. 2017 - 21:34

Daartegen wordt via sociale media geprotesteerd door racismebestrijder. De vrees bestaat dat de achterhaalde traditie op den duur kan gaan leiden tot gewelddadige confrontaties. Ongelooflijk dat het altijd zo snel op geweld kan uitdraaien met antifa,s Blijven toch linke gasten!

2 Reacties
Libertain
Libertain26 feb. 2017 - 8:25

Neehoor, Dresden was niet door linkse gaten gebombardeerd.

Don Quichote
Don Quichote26 feb. 2017 - 13:08

En zo komen we via verklede carnavalsvierders weer uit bij de tweede wereldoorlog ... Duurt nooit echt lang.,.. wat een zwaktebod

Cliff Clavin
Cliff Clavin25 feb. 2017 - 18:42

Ik vind dit alles, op grond van alleen dit artikel, niet erg, niks om je druk over te maken. En ik geloof niet dat die vierders bedoelingen hebben met hun uitdossingen. Je moet erg uitkijken, als je kien wil zijn op racisme en sexisme en wat voor ellende al niet meer, dat je niet alles door je activistische bril gaat bekijken. Je zou dan nietsvermoedende, naïeve mensen die alleen lol willen hebben, pijn kunnen doen. Het kan nog verder gaan: je kunt met je eigen interpretatie (die niet strookt met de intenties van de carnavalisten) diezelfde mensen weerspannig maken, en dat is een heel menselijke en begrijpelijke reactie. Zozeer, dat ze een hekel krijgen aan activisten in het algemeen; ze voelen zich onterecht beschuldigd. Vergis je niet: deze gevoelens hebben mede de verkiezing van Trump tot president mogelijk gemaakt. Wanneer je als activist (student, betoger, noem maar op) wangedrag gaat identificeren waar dat er niet is, dan doe je je eigen zaak bepaald geen goed. Je komt over als onverdraagzaam, humorloos, belerend, elitair zelfs. Ik zou zeggen: neem je eigen interpretatie niet als maat van alle dingen; drink met die verklede mensen een lekker biertje, en je zou zomaar kunnen ontdekken dat het warme en aimable landgenoten zijn. En geen vuige racisten die altijd op buitenlanderjacht zijn. Uiteindelijk is dat erg bevorderlijk voor je eigen idealen, en het kan zelfs ongewenste politieke consequenties voorkomen.

Maarten Heemskerk
Maarten Heemskerk25 feb. 2017 - 18:07

Carnaval is carnaval daar zal je de gekste dingen mee maken dat is te verwachten ..... maar dit gaat wel wat te ver waar je eigenlijk afrikanen als continentale groep mensen indirect belachelijk maakt als primitieve figuren die geen civilisatie kenden wat toch wel gebaseerd is op de ideologie van witte supramacisme van 18 en 19 de eeuw waar afrikanen altijd werden geporteerd als een stel primitieve barbaren en kannibalen met boten door hun neus en spreken in een klankjes taal je zag het ook vaak terug in oude Europese stripverhalen,boeken etc. dit is wat je eigenlijk in wezen een backhand insult kunt noemen die zich voor doet in naïviteit,plezier en een verkleedpartijtje met de boodschap dat afrikanen een paar primitieven zijn en dit is ook wat ook vele zullen opvatten als ze naar donkere afrikanen kijken. Met het geweten dat zij kwa culturen allemaal er zo bij lopen en uitzien wat in realiteit ver weg staat van de uiterlijkheden die gepresenteerd worden hierboven. En vele in het westen inclusief Duitsland hebben een zeer beperkte kennis over Afrika en de volken die daar wonen alles wat op tv vertoond word of het specifiek in Congo drc of Nigeria afspeelt is in de ogen in menigte gewoon Afrika zonder te kijken naar de specificatie zoals dat wel bij azie gebeurt onder ons.

5 Reacties
Minoes2
Minoes226 feb. 2017 - 5:31

Dat is nu zo typisch. Waarom zeg je niet dat ze die blanke mensen in dat pak belachelijk maken, dat ze dat gebeuren op zich belachelijk maken. Je doet net alsof die blanke mensen in die uitdossing er niet bijstaan. Of denk je dat blanke mensen zich daar wel nog graag mee identificeren? Dan is ook dat een behoorlijk vooroordeel. Carnaval is juist iets op de hak nemen, niet iets bevestigen.

menage
menage26 feb. 2017 - 8:06

Holbewoners waren ook dom en wit, met een knots en ugh ugh. Inboorlingen hebben net zo hard bestaan. Betekent niet dat ik ze nog steeds zo zie. Het enige verschil zit hem erin dat er een kolonisten verleden asnhangt, maar die koppeling is ook indirect. Heeft in principe niks met de vorm te maken (het uiterlijk), maar met de context waaron men het wil plaatsen (he die blanke ziet me nog steeds zo, wat natuurlijk een dikke aaname is). Ik zou me nooit zo verkleden nu, maar eerder omdat je gewoon gezeik krijgt en ik weet dat het sommige "kwetst". Maar dat betekent niet dat ik het uitfangspunt van het "gekwetst" zijn nogal mager vind. Het gaat er namelijk vanuit dat mensen dit echt vinden, wat natuurlijk helemaal niet zo hoeft te zijn. Allemaal eugen invulling en aannames.

Maarten Heemskerk
Maarten Heemskerk26 feb. 2017 - 15:13

@Minoes minoes met alle respect, had je mijn berichtgeving beter moeten lezen ik had het over witte suprematie iets wat u niet als synoniem moet stellen met blanke mensen in het algemeen. en we hebben hier ook over duitsers niet nodig om blanken als collectief bij te halen tenzij u kijkt naar blanke mensen als een collectieve groep die hetzelde denken en doen ? @Menege zoals je sterk zelf aangeeft ''Betekent niet dat ik ze nog steeds zo zie'' maar in witte supremacistishe kringen zien zij donkere volken in africa allemaal nog steeds zo. En zelfs onder de grote meerderheid in west europa kijkt nog steeds zo naar afrika en afrikanen in het algemeen als primitief, onderontwikkeld, laag beschaaft terwijl het een continent is dat groter is dan ons europa en verschillende volken heeft die verschillen zijn van elkaar zoals wij verschillen van polen, kroaten, serviers etc ieder met zijn eigen beschaving. en het klopt '' onboorlingen hebben bestaan zowel als holbewoners maar het verschil in beide is dat iedereen in die tijd holbewoners waren niet alleen wij '' witte'' maar dat het beeld van inboorling op raciale manier op heel het continent afrika en deel azie en zuid amerika maar voornamelijk afrika word geplakt en waar wij in westen die beeld in ook sterk instand houden wat niks met koloniale verleden te maken heeft maar maar met witte suprematie

Haastig
Haastig26 feb. 2017 - 18:24

Heb je ook bezwaar tegen iemand in Fred Flintstone outfit?

foxdie
foxdie26 feb. 2017 - 18:42

@maarten Het is inderdaad waar dat de verhoudingne destijds oneven waren. Maar ja, je kan het blanken ook weer niet kwalijk nemen dat ze toevallig eerder aan de overkant waren? Ik durf er makkelijk op te wedden dat als zaken omgekeerd waren we nu met en zwarte suprematie gezeten hadden. Suprematie zit er altijd al in bij elk volk (onderling waren Afrikanen nu ook niet echt pais en vree, huttu's en tutsies bijvoorbeeld (sorry voor de spelling, weet het niet meer), laat staan andere groepn als alle -ieten in het midden oosten, islamieten vs joden, etc. Het feit dat blanken nu in de suprematie zitten heeft gewoon te maken met puur mazzel en geografische voordelen.

Buzzer
Buzzer25 feb. 2017 - 15:40

Carnaval is het feest van verkleden en vermommen, als dat ook al niet meer mag van de hoogstaande mensen.

Don Quichote
Don Quichote25 feb. 2017 - 14:43

Overal kan men racisme achter zoeken en dus vinden, we zijn met z'n allen zover gekomen dat parodieën alleen op blanken gemaakt kunnen worden. Anders is het racisme. En dan de dreiging met geweld , geweld tegen carnavalsvierders...... alsof het de Klu Klux Klan is op een verkleedpartijtje. Een werkelijke dialoog over vermeend racisme is al niet meer mogelijk. En dat is jammer.

2 Reacties
Maarten Heemskerk
Maarten Heemskerk25 feb. 2017 - 18:13

zelfs als er een dialoog zo zijn over vermeend racisme zouden mensen het vermijden want dan zullen vele met de mond vol tanden staan en vele wegkijken waar het echt om draait in deze wereld.

Don Quichote
Don Quichote25 feb. 2017 - 21:45

Nee Maarten, dat gebeurt niet. Wat wel zou gebeuren in een oprechte discussie is dat er een overschot is aan demonstraties tegen vermeende ongefundeerde discriminatie . Vragen aan de carnavalsvierder of hij aan het discrimineren is en het antwoord zal nee zijn. Hij bezigt een overtrokken parodie, en of hij nou een Engelse bolhoed opzet met dikke sigaar en hele dikke buik als dat bij het thema zou passen of zijn huidige uitdossing .... het is de man niet te doen om een rascistische uiting, het gaat hem om een feest. Maar juist om echt alles waar iets met een kleurtje wordt uitgebeeld als racisme te betitelen slaat werkelijk nergens op! Dan kan je net zo goed gaan protesteren dat er zwarte banden onder een auto liggen ( rubber is zwart door toevoegen die ook andere kleuren zouden kunnen geven) En juist deze instelling van de demonstranten is dat niemand meer oprecht kan luisteren naar het " racisme" geklaag

Meta Foor3
Meta Foor325 feb. 2017 - 13:23

als ik zo rondgoogle heb ik niet de indruk dat er maar 1 persoon in duitsland is die zich er druk over maakt , laat staan gaat staan schreeuwen , demonstreren en medieren

Wittemuis2
Wittemuis225 feb. 2017 - 13:00

Ben blij dat ik boven de rivieren woon en deze onzin dagen aan mij voorbij kan laten gaan maar voor de zuiderlingen een prettig carnaval toegewenst.

1 Reactie
menage
menage26 feb. 2017 - 8:08

Carnaval is gewoon Koningsdag met meer creativiteit.

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer225 feb. 2017 - 12:29

En als ze zich hadden verkleed als vikingen, was het dan wel goed geweest?

4 Reacties
KnorretjeBig
KnorretjeBig25 feb. 2017 - 16:51

Niet voor de nakomelingen van de slachtoffers.

Maarten Heemskerk
Maarten Heemskerk25 feb. 2017 - 18:06

je vergelijking is niet logisch, als zij zich als vikingen hadden aangekleed was dat geen vertoning van raciale stereotype die een groep belachelijk neerzet. van vinkingen zijn gebaseert op scandinaviers uit noord europa wat in essentie geen ras is maar een geografishe groep die kwa uiterlijk niet veel verschillen van ons west europeanen.

Don Quichote
Don Quichote25 feb. 2017 - 21:52

Maarten, geef dan eens echt aan wat het echte verschil is tussen overtrokken uitdossen als Viking zoals nu gebeurt. Simpel zeggen dat een Viking geen ras is is wel heel makkelijk, voor de carnavals vierder zal er geen verschil tussen zitten namelijk, of beschuldig jij deze mensen nu als racisten? Alleen op hun huidige uiterlijke kenmerken?.. Jij maakt namelijk zelf wel onderscheid tussen de Vikingen en de uitgebeelde Afrikaanse mannen. Aangeven dat er onderscheid tussen zou zijn is al racisme op zichzelf , dus in hoeverre ben hij dan eigenlijk beter dan de mensen die jij beschuldigd?

foxdie
foxdie26 feb. 2017 - 9:06

@Maarten Naast dat carnaval altijd belachelijk is, zowel een inboorling als een Viking, als een holbewoner, als een indiaan, als een Hollander met klompen. Ik weet niet of het nu echt de bedoeling is dat het ene belachelijker is dan het andere. Dat wordt dan weer geïnterpreteerd. Ik kan me ook als niet christen verkleden als een non, maak ik dan christenen belachelijk, of kan ik beter op safe een witte overal aan? christenen zitten in sommige delen van de wereld ook redelijk klote.

Molly Sweet2
Molly Sweet225 feb. 2017 - 12:04

Ballonnetje: een zwart mens in Westerse kleding vindt iedereen normaal; spijkerbroek, driedeling pak of leuk cocktailjurkje is volslagen normaal. Een blank mens in Afrikaanse kleding is racisme. Zijn wij werkelijk zover doorgeslagen in ons superioriteitsdenken dat we het normaal vinden dat andere culturen de onze overnemen, maar we pas opkijken als wij, superieur als we menen te zijn, onszelf een inferieure cultuur aanmeten? Nog afgezien van de vraag of het werkelijk racisme is als ik me kleed als een vrouw uit bijvoorbeeld de Masai-stam? Ik begrijp dat de manier waarop het gebeurt meetelt: dit voorbeeld, hierboven op de foto's, is te zien als ridiculiseren. Maar dat hoeft het niet te zijn - zie de Zwarte Piet discussie. Maar waarom mag iedereen van ons, van Aziatisch tot Afrikaans, wel onze kleding dragen als norm, en vinden we het vreemd als het omgekeerd ligt?

7 Reacties
OOF
OOF25 feb. 2017 - 13:32

De Namibische genocide is door de Verenigde Naties aangemerkt als de eerste genocide van de 20e eeuw. Deze genocide heeft aan de meerderheid van de Herero- en de Namabevolking in de toenmalige kolonie Duits-Zuidwest-Afrika het leven gekost. Tussen 1904 en 1908 zijn circa 80.000 mensen omgekomen tijdens hevige gevechten en onder erbarmelijke omstandigheden in concentratiekampen. Deze periode werd in het verleden aangeduid als de opstand van de Herero en de Hottentotten (Nama) tegen de Duitsers. Ach ja, het waren er geen 6 miljoen. Igonrance is a bliss. Je grappig uitdossen als de mensen die je in concentratiekampen heb uitgemoord is fun. Volgend jaar een joodse karikatuur misschien ?

Friedrich Feuerbach
Friedrich Feuerbach25 feb. 2017 - 14:21

>>Ballonnetje: een zwart mens in Westerse kleding vindt iedereen normaal; spijkerbroek, driedeling pak of leuk cocktailjurkje is volslagen normaal. >>Maar waarom mag iedereen van ons, van Aziatisch tot Afrikaans, wel onze kleding dragen als norm, en vinden we het vreemd als het omgekeerd ligt? In het ene geval is er sprake van jezelf op een bepaalde manier kleden, dus gewoon in het dagelijks leven. Dat is bij zo'n stereotyperend verkleedpartijtje toch niet het geval, of wel soms? Gaan deze mensen aldus gekleed naar hun werk, doen ze zo boodschappen enz.? Nee, ze vinden het gewoon leuk om een keer een 'inferieur' volkje na te doen en oeleboele te roepen. En hoezo spreek je over "onze kleding", het is gewoon kleding die iedereen mag dragen. Of denk jij als je een gekleurd persoon in een pak ziet lopen: "wat doet die nu in onze kleding"?

Haastig
Haastig25 feb. 2017 - 20:52

Cultural appropriation bedoel je?

OlavM
OlavM26 feb. 2017 - 1:15

@ Molly Sweet: Het gaat uitdrukkelijk niet alleen om de kleding, maar vooral om de combinatie met "blackface".

foxdie
foxdie26 feb. 2017 - 10:19

@OOF Dus hele Afrika is off limits? Want die zijn toch allemaal hetzelfde hoor ik hierin.

Molly Sweet2
Molly Sweet226 feb. 2017 - 10:59

Friedrich: 'En hoezo spreek je over “onze kleding”, het is gewoon kleding die iedereen mag dragen.' Tuurlijk mag iedereen het dragen, van mij wel, maar het eerste deel van je zin in krek wat mij dwars zit: het is 'gewoon' kleding. Dat is het dus niet. Het is kleding die oorspronkelijk niet bij de Indiase, Afrikaanse of voor mijn part Inuit culturen horen. En toch heeft de culturele kleding van jet westen de norm bepaald voor de kleding van alle culturen. Ander voorbeeld: in mijn studietijd typte ik vaak interviews en artikelen uit voor een blad dat over Nepal en Tibet ging. Zo bewerke ik ooit een artikel over fanfares in Nepal. Fanfares, die dus in westerse kostuums (denk de gemiddelde fanfare uit Brabant), op westerse intrumenten, westerse muziek speelden. In de binnenlanden van Nepal. Dat werd, in het artikel in ieder geval, gezien als een norm: als je serieus musiceert speel je de grote componisten op de bekende instrumenten. Terwijl de Nepalese muziekcultuur verloren gaat speelt met daar op tuba's en klarinetten stukken van Duitse componisten in wetsers fanfare-livrei, met epauletten en glimmende knopen en petten op de kop. What's wrong with this picture? Het is heel makkelijk om je eigen norm als standaard te zien. Heel makkelijk.

Friedrich Feuerbach
Friedrich Feuerbach26 feb. 2017 - 16:12

@Molly Sweet: op zich heb je daar wel een punt natuurlijk: de westerse veronderstelde suprematie kan tot een kritiekloos aanvaarden van westerse kledij of cultuur leiden. Ik denk ook aan het feit dat veel gekleurde mensen spul gebruiken om hun huid lichter te maken, om meer 'blank' te zijn. Heel jammer en onnodig, maar wel een duidelijk gevolg van de sociale realiteit - des te witter, des te hoger je status. Maar het punt gaat voorbij aan het punt waar het hier om gaat en dat is het belachelijk maken en tot een karikatuur maken van andere culturen. Ik ga steeds meer geloven dat dit een exclusief wit fenomeen is. Vanwaar toch die arrogantie dat wij dit denken te kunnen doen?

Jhonathan
Jhonathan25 feb. 2017 - 11:59

Grappig: Je druk maken over een verkleedpartijtje, maar het ondertussen heel normaal vinden dat er levensgroot reclame wordt gemaakt voor het dodelijke alcohol.

2 Reacties
DFVJGOP
DFVJGOP26 feb. 2017 - 9:04

Het leven is dodelijk. Geniet ervan.

artikel
artikel26 feb. 2017 - 11:31

@ Jhonathan Helemaal mee eens er sterven per jaar vroegtijdig 1919 mensen door alcohol en 19.475 door roken.

Hek de Goot
Hek de Goot25 feb. 2017 - 11:09

Maar een ebbenhouten man die tijdens ons carnaval een boerenkiel, boerenzakdoek, alpinopet en ambachtelijke Eenrumer klompen draagt, hoe moeten we dat dan duiden? #verward

Kalmthout
Kalmthout25 feb. 2017 - 10:38

Vanmorgen maar eens mijn foto's van carnavalsoptochten van de laatste jaren bekeken. Ik zag daarop eigenlijk niets anders dan allerlei stereotyperingen, voornamelijk blanke stereotyperingen. Misschien vormen stereotyperingen wel de essentie van carnaval. Een paar dagen lekker over de top en de rest van het jaar gewoon weer abnormaal doen.

altijd-beleefd
altijd-beleefd25 feb. 2017 - 10:19

stropdassen worden gedragen om genocide op het Slavische ras op te roepen, “Ook als zij zich daar niet van bewust zijn" dit is natuurlijk niet wetenschappelijk bewezen en dus puur mijn onderbuikgevoel maar, dat is schijnbaar ook bewijs.

Jan Klaasen
Jan Klaasen25 feb. 2017 - 8:58

Ik heb me afgelopen carnaval verkleed als Piet Piraat. Een zeer ernstige aantijging achteraf en zeer discriminerend voor het piratengilde, zie ik nu. Volgend jaar toch maar weer als smurf dan maar...

3 Reacties
menage
menage26 feb. 2017 - 12:11

#smurflivesmatter, #notmygargamel

Jan Klaasen
Jan Klaasen1 mrt. 2017 - 20:22

Lol

Jan Klaasen
Jan Klaasen1 mrt. 2017 - 20:27

Ik zie net googelend dat er een heuse "smurf lives matter" FB pagina is. Ohoh ik kom niet meer bij... :-D

Wesseling2
Wesseling225 feb. 2017 - 8:44

Je begrijpt carnaval of je begrijpt het niet.

Libertain
Libertain25 feb. 2017 - 8:36

In ons land leeft een enorme groep realiteitsontkenners (zal ik voorlopig niet ingaan op de vraag of ze vooral autochtonen of allochtonen zijn) die zich in alle hoeken wrikken om te blijven ontkennen wat de hele wreed ziet - de racistische Zwarte Piet figuur. Het mooie ervan is dat het laatste langzamerhand het boegfiguur van de extreem-rechtse PVV wordt waarbij de extremisten overal zich te kaak stellen. ("“Ook als zij zich daar niet van bewust zijn, verspreid u zo racistische stereotypes en houdt u koloniale wereldbeelden in stand”, schrijven ze in een brief....") Zou ik de Duisters vertellen dat we nooit afstand van de koloniale verleden hebben genomen omdat het gewoon onze cultuur is en tevens extreem-rechts vraagt de nieuwkomers in ons land om zich eraan te passen. Extreem-rechtse gekken.

4 Reacties
LisanneW
LisanneW25 feb. 2017 - 13:27

"Het mooie ervan is dat het laatste langzamerhand het boegfiguur van de extreem-rechtse PVV wordt waarbij de extremisten overal zich te kaak stellen." Noem dat maar mooi, ze hebben zwarte Piet gekaapt. Ik begrijp dat jij dat mooi vindt want dat maakt voor jou het vingerwijzen en het linken van mensen die geen kwaad zien in zwarte Piet met extreem rechts een stuk gemakkelijker.

pvlaren
pvlaren25 feb. 2017 - 16:17

"In ons land leeft een enorme groep realiteitsontkenners.." In ons land leeft ook een kleine groep mensen die een andere realiteit ziet. De logica leert dat racisme een intentie moet hebben. Is die intentie er niet dan kunnen we niet van racisme spreken. Uw realiteit is de mijne dus niet.

Libertain
Libertain26 feb. 2017 - 8:23

("Uw realiteit is de mijne dus niet") Uw perceptie is de mijne ook niet. Het heeft weer iets met die colonialisme te maken. Overigens geeft u met u reactie aan wat mogelijk de grondslag van multiculturalisme is. Het is tevens een harde feit.

Don Quichote
Don Quichote26 feb. 2017 - 13:12

Zwarte Piet, vraag een willekeurig kind uit de doelgroep van Sinterklaas en vraag deze wat hij/zij " voelt" bij zwarte Piet, er zal geen enkele keer slaaf worden genoemd. Hou nog toch eens op

Phil2
Phil225 feb. 2017 - 8:31

Krijg je hier weer de commentaren van mensen die voor anderen willen bepalen dat dit soort carnavelske toestanden anders zijn dan Zwarte Piet. Het gaat er om dat die anderen dat anders opvatten.

1 Reactie
menage
menage26 feb. 2017 - 12:15

Eens, met de kantekening dat het opvatten ook grenzen heeft.

Popiejopie3
Popiejopie325 feb. 2017 - 8:21

Radicaal rechts viert ook carnaval, net als dat dit tuig ook radicaal Sinterklaas viert. http://sleutelstad.nl/2016/11/20/boze-reacties-kannibaal-pieten-leidse-intocht/

1 Reactie
menage
menage26 feb. 2017 - 12:21

Met dit soort reacties krijg je alleen maar meer weerstand, en dan zit je 15 maart met onze witte overlord. Dat verhaal had meerdere kanten, dus u weet net zo goed als ons helemaal niks over wat nu echt zit of niet. Maar u schaart het weer op tuig en extreem rechts. Want dat voelt u in de onderbuik en u weet het gewoon. Links is top, alt links is zijn realiteitszin totaal kwijt. Met zijn kneejerk judgements, racistenalarm op de speeddial en naziroeperij. Hebben we dan niks geleerd van Trump? Want die zit er niet alleen maar omdat de echte rechtse maloten op hem gestemd hebben. Maar ook omdat extreem links niet kan ophouden met zeiken op mischien wat onwetende maar geen kwaadwillende mensen, als je dat dan tuig gaat noemen, dan gaan mensen terugduwen.

OlavM
OlavM25 feb. 2017 - 2:33

Nee hoor, het is allemaal héél onschuldig. Het is toch maar een "grapje"? Maar: "Alleen al de suggestie van de geprivilegieerdheid van witheid wekt razernij op. En deze ‘witte onschuld’ doordesemt de samenleving." (Citaat uit: https://decorrespondent.nl/3846/het-is-tijd-voor-een-conclusie-witte-onschuld-is-een-illusie/323802382002-5a0bc75f). Asha ten Broeke citeert Dienke Hondius: 'Het wordt beschouwd als vanzelfsprekend dat verscheidenheid in huidskleur onbelangrijk, irrelevant en betekenisloos is. Deze consensus blijft grotendeels onuitgesproken'. ".....in een cultureel systeem waar sommige mensen minder gewaardeerd en achtergesteld worden, profiteren anderen. Als we weten dat racisme bestaat en zwarte en bruine mensen benadeelt, dan moet het tegenovergestelde ook waar zijn: omdat racisme bestaat, hebben witte mensen een voordeel. Dat voordeel, dat is ons privilege." "Wanneer zwarte en bruine mensen mij wijzen op mijn white privilege, doen ze in feite een vrij bescheiden verzoek: dat ik niet net doe alsof zaken als racisme, voorrecht en kleur niet bestaan. Dat ik me ervan bewust word dat ik deel ben van een systeem dat onderscheid maakt, en dat ik daarvan profiteer. En dat ik vervolgens verantwoordelijkheid neem voor wat ik met mijn privilege doe." (Uit: https://blendle.com/i/de-volkskrant/nu-pas-zie-ik-dat-ik-privileges-heb-als-wit-mens/bnl-vkn-20151017-5231683)

2 Reacties
Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer225 feb. 2017 - 16:10

White privilege bestaat alleen als een signifcant deel van de bevolking niet-blank is. Dat is eigenlijk alleen zo in de randstad. In mijn dorpje wonen alleen blanken en dus wordt er niemand op huidskleur achtergesteldt en dus ook niemand ge-white-privilegeerd.

Maarten Heemskerk
Maarten Heemskerk25 feb. 2017 - 18:21

en wie is precies de zwarte en bruine mensen waar u het over heeft ? en waren er ook gele mensen die u wezen op u white priveledge

ElChe
ElChe25 feb. 2017 - 0:55

Dus de duitsers vieren/herdenken hun genocide in Namibië feestelijk.

Thijsv2
Thijsv224 feb. 2017 - 23:00

Lijkt mij een prachtig project voor Quincy en Sylvana. Zijn wij een jaar of wat van ze af.

Nigtevecht2
Nigtevecht224 feb. 2017 - 22:36

Sinds ik een keer op een besloten feestje een paar vrienden als SSers verkleed zag (Schutzstaffel) kijk ik nergens meer van op.

2 Reacties
Paddy3
Paddy326 feb. 2017 - 10:38

'leuke' vrienden heb jij.

RU486
RU48626 feb. 2017 - 10:39

Dat jij op een feestje van Prince Harry bent geweest is best wel gaaf

Loebkesman
Loebkesman24 feb. 2017 - 22:26

Ik denk dat de zogenaamde "Noga-negers" zich niet uitdossen als "Blackface" maar als "Noga-negers". Mensen die zich verkleden als Zwarte Piet verkleden zich niet als "Blackface" maar als "Zwarte Piet". Mensen verkleden zich om vervolgens gek te doen en te zuipen. Zij verkleden zich niet om de racist uit te hangen en te provoceren.

4 Reacties
Vera2
Vera225 feb. 2017 - 8:44

Precies dit

Willem Straxic
Willem Straxic25 feb. 2017 - 12:18

Volgens jouw kromme logica, kan ik dus ook rond lopen in een SS uniform, want mensen verkleden zich om vervolgens gek te doen en te zuipen. Zij verkleden zich niet om de racist uit te hangen en te provoceren.

Loebkesman
Loebkesman25 feb. 2017 - 17:16

@willem. Klopt. Je moet zeker gek zijn om in een SS-kostuum te lopen. Voor mijn part loop je in je adamskostuum. Maar met carnaval draagt niemand een boodschap uit. Hossen en zuipen.

Libertain
Libertain26 feb. 2017 - 8:40

Wat een smakeloos gedoe zeg, net als Zwarte Piet in ons land. Je moet gek zijn om in een Zwarte Piet kostuum te lopen.

Erik20
Erik2024 feb. 2017 - 22:00

Eigenlijk kan je het nauwelijks met het Zwarte Piet debat vergelijken, dit is "echt" blackface. Bij ZP kan je nog een discussie hebben over een mogelijk sprookjesfiguur (of niet), maar hier is sprake van mensen die zich bewust verkleden als stereotypen.

7 Reacties
Gaitj
Gaitj25 feb. 2017 - 0:42

Duits, en ook Nederlands carnaval: mensen verkleden zich als stereotypen. Ik zou me er niet al te erg over opwinden, het duurt maar een paar dagen.

RoBru
RoBru25 feb. 2017 - 8:46

Mee eens. En zelfs dan is het te simpel om te stellen dat je verkleden als een stereotype racistisch is: - je verkleden als een KKK-aanhanger is provocerend en suggereert een racistische houding, maar als een Limburger zich verkleedt als Jos van Rey is dat zeker per se niet bedoeld als verdediging van Van Rey's standpunten - je verkleden als een nazi is smakeloos en kan kwetsend zijn. Een verdedigende context is moeilijk voor te stellen, maar ook hier geldt dat niet alleen 'echte nazi's' zich met carnaval verkleden als nazi - je verkleden als zwarte of moslim of boertje uit Urk (of meer algemeen) als slachtoffer van racisme/discriminatie is nauwelijks een pleidooi voor racisme/discriminatie. Hoogstens voor het nieuwe policor-begrip "cultural appropriation"

HarryD2
HarryD225 feb. 2017 - 9:58

Bewust verkleden als stereotypen is zo ongeveer het idee achter carnaval, laat die mensen toch gewoon een paar dagen lol hebben.

Zephyr2
Zephyr225 feb. 2017 - 12:09

Is dat niet de essentie van verkleden tijden carnaval?

Don Quichote
Don Quichote25 feb. 2017 - 22:06

Tijdens de oliecrisis liepen er bijzonder veel Arabieren rond tijdens carnaval, daar was geen spatje racisme aan te bedenken.... hooguit de schuld van Farce Majeur.

Libertain
Libertain26 feb. 2017 - 8:36

("Een verdedigende context is moeilijk voor te stellen, maar ook hier geldt dat niet alleen ‘echte nazi’s’ zich met carnaval verkleden als nazi") Verdedigende context moeilijk voor te stellen? Kom op, maak gewoon een "kinderfeest" van als van vele anderen en niemand zal je in ons land ergens van verdenken.

Don Quichote
Don Quichote26 feb. 2017 - 14:59

Klopt Libertain, maak van een kinderfeest een uithangbord van slavernij! Misschien nog beter....: verbiedt carnaval, alscer nou ergens de draak met anderen wordt gestoken is het daar wel. Verbieden voorkomt dat . Lees kinderboeken na en verbrand de boeken met verwijzingen die je niet aanstaan, of nog beter: plaats de kinderopvang en de lagere scholen onder bewind zodat alleen de juiste leer op de kinderen overgebracht zal worden , verban gelijk internet en televisie. Of beter plaats de media onder strenge censuur.