Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rabobank waarschuwt voor forse stijging boodschappenprijzen

  •  
09-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3635 keer bekeken
  •  
ANP-445753440

"De consument heeft het ergste nog niet gezien.’ Met die alarmerende woorden waarschuwt onderzoeker Sebastiaan Schreijen van de Rabobank in het AD voor een forse stijging van de prijzen in supermarkten. Reden is dat de voedselproducenten nog steeds kampen met hogere kosten als gevolg van de energiecrisis. De prijs van een verpakkingsmateriaal als glas bijvoorbeeld is verdubbeld. De prijzen zullen daarom met 10 tot 20 procent stijgen.

Buiten de hoge energiekosten hebben voedselproducenten ook te maken met de dure dollar, oplopende personeelskosten en personeelstekorten. Schreijen denkt dat het ergste nog niet voorbij is. ,,Ik zie nog altijd vier croissantjes voor 1 euro in de supermarkt liggen, net als in 2019. Een product dat feitelijk bestaat uit roomboter, graan en een heleboel energie. Dat zijn precies drie grondstoffen die erg duur zijn geworden, maar ik zie geen verandering in prijs. Dat zegt mij dat niet alle kosten zijn doorberekend. En nog lang niet alle kostenstijgingen zijn gedekt.’’

Supermarkten zullen zich volgens Schreijen verzetten tegen de prijsverhogingen, bijvoorbeeld door het assortiment terug te dringen. Ook is het mogelijk dat overgestapt wordt op economischere transportmethodes, bijvoorbeeld door vrachtwagens minder frequent te laten leveren. Dat kan wel leiden tot vaker lege schappen. Ongeacht de effectiviteit van die maatregelen voorziet de expert dat de prijzen in de eerste maanden van 2023 zullen stijgen. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.