Joop

Rabobank waarschuwt voor forse stijging boodschappenprijzen

  •  
09-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3392 keer bekeken
  •  
ANP-445753440

"De consument heeft het ergste nog niet gezien.’ Met die alarmerende woorden waarschuwt onderzoeker Sebastiaan Schreijen van de Rabobank in het AD voor een forse stijging van de prijzen in supermarkten. Reden is dat de voedselproducenten nog steeds kampen met hogere kosten als gevolg van de energiecrisis. De prijs van een verpakkingsmateriaal als glas bijvoorbeeld is verdubbeld. De prijzen zullen daarom met 10 tot 20 procent stijgen.

Buiten de hoge energiekosten hebben voedselproducenten ook te maken met de dure dollar, oplopende personeelskosten en personeelstekorten. Schreijen denkt dat het ergste nog niet voorbij is. ,,Ik zie nog altijd vier croissantjes voor 1 euro in de supermarkt liggen, net als in 2019. Een product dat feitelijk bestaat uit roomboter, graan en een heleboel energie. Dat zijn precies drie grondstoffen die erg duur zijn geworden, maar ik zie geen verandering in prijs. Dat zegt mij dat niet alle kosten zijn doorberekend. En nog lang niet alle kostenstijgingen zijn gedekt.’’

Supermarkten zullen zich volgens Schreijen verzetten tegen de prijsverhogingen, bijvoorbeeld door het assortiment terug te dringen. Ook is het mogelijk dat overgestapt wordt op economischere transportmethodes, bijvoorbeeld door vrachtwagens minder frequent te laten leveren. Dat kan wel leiden tot vaker lege schappen. Ongeacht de effectiviteit van die maatregelen voorziet de expert dat de prijzen in de eerste maanden van 2023 zullen stijgen. 

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (47)

Leman
Leman10 dec. 2022 - 13:20

Jammer dat de EU samen met de VS geen enkele poging heeft ondernomen om de oorlog in Oekraïne te voorkomen door vol in te zetten op toetreding van dit land tot het bondgenootschap op militair en economische vlak. In de wetenschap dat Rusland dit als een bedreiging zou zien is men doorgegaan met deze provocatie met alle gevolgen van dien. Je moet je afvragen wat dit allemaal waard is geweest. Tot nu toe heeft het allemaal averechts gewerkt en hebben we onze burgers en bedrijven zwaar in de problemen gebracht met sancties en boycotacties die Poetin nauwelijks hebben geraakt maar Europa in een zware recessie gaat storten.

3 Reacties
KritischKijken
KritischKijken10 dec. 2022 - 15:01

Oftewel het eten gaat voor de moraal. Want als we iedereen z'n gang laten gaan, en landen zelf niet meer mogen beslissen of ze voor hun eigen veiligheid tot een bondgenootschap mogen toetreden omdat ze, terecht zoals nu weer is bewezen, niet opnieuw onder een terreurbuur willen leven, dan maakt dat u niet uit want dan blijven uw boodschappen tenminste goedkoop.

Déjà vu
Déjà vu11 dec. 2022 - 10:08

Kritischkijken, 'De moraal' in deze wereld is ver te zoeken en ook onze eigen regering heeft daar duidelijk geen boodschap aan. Wat er zich nu in de Oekraïne afspeelt, is voor het westen van geopolitiek belang. De toestand van de bevolking, interesseert ze echt geen ene moer. U geeft mensen een 'rode kaart' met betrekking tot hun moraal? Dat mag, als je niet hypocriet bent in dezen. We zullen zien.

MG1968-2
MG1968-211 dec. 2022 - 10:50

@KK "Oftewel het eten gaat voor de moraal." Je kunt je afvragen of de redenen van het nee tegen het referendum wel zoveel met moraal te maken heeft gehad. De eigen agenda van degene die wilde dat je tegenstemde hadden weinig met oekraine van doen en het 'ik stem tegen' concept waarmee deze of gene nu ook de overstap alhier naar klein rechts 'verklaren'. Met een sterkere inbedding in de EU (die door met name dit referendum is tegengehouden) was dit alles met hoge mate van waarschijnlijkheid voorkomen. Wat mij betreft hebben degene die jou op oneigenlijke gronden hebben overgehaald tegen te stemmen bloed aan de handen. En iedere dag meer.

EenMening3
EenMening39 dec. 2022 - 18:04

De ECB heeft jarenlang de rente op 0 % te gehouden om Italië en Spanje in de lucht te houden. Dat heeft geleid tot een lage inflatie. Die was echter kunstmatig, de reële inflatie komt toch een keer. De pandemie en de oorlog in Oekraïne hebben alles op zijn kop gezet. De uitgestelde inflatie is er uiteindelijk toch gekomen. Dat zag je eerst met de huizenprijzen en nu met de prijzen van voedsel, energie, bouwmaterialen etc. Er zijn twee mogelijkheden om hier iets aan te doen: de lonen verhogen of de rente verhogen. Het verhogen van de lonen wordt doorberekend in de prijzen, wat weer leidt tot inflatie etc. de zogenaamde loon-prijs spiraal. Het verhogen van de rente drukt als het goed is de inflatie. De rentekosten worden echter wel doorberekend in de prijzen. Er zijn wel lichtpuntjes. De hogere rente biedt de pensioenfondsen de mogelijkheid om de pensioenen te verhogen zelfs soms to bijna 15 %, dit, gecombineerd met de AOW-verhoging van 10 % houdt de koopkracht van ouderen min of meer op peil.

12 Reacties
Jansen7
Jansen79 dec. 2022 - 20:38

"De ECB heeft jarenlang de rente op 0 % te gehouden om Italië en Spanje in de lucht te houden. Dat heeft geleid tot een lage inflatie." Dat heeft geleid tot verborgen inflatie maar het was te zien is alles dat waardevast is. Huizen en aandelen stegen in prijs. Ook een 'gering inflatie' van 2 procent per jaar kan na 10 jaar al voor ruim 20% koopkrachtsverlies zorgen, en binnen 5 jaar al voor 10% koopkrachtverlies. Wat de ECB moet doen is stoppen met het opkopen van ZuidEuropese obligaties.

DaanOuwens
DaanOuwens9 dec. 2022 - 21:57

@ EenMening3 Jij schrijft: wat weer leidt tot inflatie etc. de zogenaamde loon-prijs spiraal. Dat is een gevolg van rechts beleid. Inmiddels gaat een groot deel van het bnp naar eigendom en bezit en niet naar de lonen van werkenden. Wat zou moeten gebeuren is het verhogen van de lonen zonder de prijzen te laten stijgen. Geen groot probleem want het merendeel van de producten in Nederland worden hier niet geproduceerd. Dus meer salaris voor de werknemers leidt helemaal niet meer vanzelfsprekend tot een hogere kostprijs product. Die tijd ligt al een jaar of 40 achter ons. Ook de rente doet er weinig toe. Althans de de lage rente is niet de oorzaak van de hoge inflatie. De rente is als jaren extreem laag, dus als dat de oorzaak zou zijn, was de inflatie allang ophoog geschoten. De huidige inflatie is dus gewoon het gevolg van Poetins oorlog. Dat is de schuldige. Dus van je helle analyse klopt dus erg weinig.

EenMening3
EenMening310 dec. 2022 - 9:52

Niet alle inflatie is aan de oorlog te wijten. De inflatie begon al in augustus 2021 te stijgen (2,4 %). In februari 2022 bedroeg deze 6,2 %. In 7 maanden steeg de inflatie dus met 3,8 %, dat is 0,54 % per maand. Als je dit extrapoleert naar december 2022, komt er nog eens 9 x 0,54 = 4,86 % bij. De totale inflatie zou dan 3,8 + 4,86 = 8,66 % hebben bedragen. Minder dan de huidige inflatie maar nog steeds aanzienlijk. Algemeen geldt dat, als de rente kunstmatig op 0,0 % wordt, gehouden, mensen hun geld niet op de bank zetten maar investeren in andere zaken zoals onroerend goed. Als de vraag groter is dan het aanbod, stijgen de prijzen van huizen (en ander onroerend goed). Dat hebben we dan ook gezien. Daarbij komt nog dat huizenkopers, door de lage rente, veel kunnen lenen, wat prijsopdrijvend werkt. Dit wordt wel verborgen inflatie genoemd, die op een bepaald moment toch naar boven komt. Dan de loon-prijs spiraal: loonstijging zit verwerkt in: - alles wat in Nederland wordt geproduceerd - diensten - geïmporteerde goederen. In de verkoopprijs van geïmporteerde goederen zitten allerlei bijkomende kosten verwerkt, zoals opslag-, transport-, marketing en verkoopkosten; deze kosten zijn door de loonstijging ook hoger Dit veroorzaakt inflatie. Als de inflatie gecorrigeerd wordt, stijgen de prijzen verder, wat weer inflatie veroorzaakt, die weer gecorrigeerd wordt etc. https://indeflatie.nl/cpi-inflatie-nederland-2021/ https://indeflatie.nl/cpi-inflatie-nederland-2022/

DaanOuwens
DaanOuwens10 dec. 2022 - 12:11

@ EenMening3 Jij schrijft: Niet alle inflatie is aan de oorlog te wijten. Nee want inflatie is als zodanig goed. De ECB streeft niet voor niets naar 2 % inflatie per jaar. En ook de inflatie voor feb 2022 was niet te wijten aan de loonsverhogingen. Die waren destijds nogal beperkt. En zelfs de VVD meldde toen al dat de lonen te weinig stegen. De loon/prijs wordt door jou gebruikt als argument om de werknemers op te laten draaien voor toename van allerlei kosten. Dat is sinds 2008 gebeurd en wel zodanig dat de lonen aan de onderkant van het loongebouw te laag zijn om van te leven. Vandaar dat ik meldde dat het tijd wordt dat de eigenaren, financiers en aandeelhouders deze kosten voor hun rekening nemen. Dat jij daar niet van gediend bent en net doet alsof je iets weet van het onderwerp is geen verrassing. Als er gewoon gebeurd wat ik schreef. Dus wel de lonen verhogen maar niet de prijzen. Ontstaat dus geen extra inflatie. En de prijzen van huizen stijgen zo omdat de VVD een dom woningbouwbeleid voert en vanwege de veel te hoge hypotheekaftrek. De lage rente is alleen gunstig voor mensen die al een huis hebben/hadden. Je hebt weer een tekst opgeschreven waarin je dat benoemd wat past binnen je zeer rechtse opvattingen en dat wat reden zou om nog eens goed na te denken over je opvattingen probeer je niet te zien.

DaanOuwens
DaanOuwens10 dec. 2022 - 12:22

@ Jansen7 Deze stelling is op zich al volstrekt onjuist: "De ECB heeft jarenlang de rente op 0 % te gehouden om Italië en Spanje in de lucht te houden. Dat heeft geleid tot een lage inflatie." De ECB heeft de andere grote economieën hierin gevolgd. De centrale banken van de VS, Canada, Japan en het VK namen eerder en soms al veel eerder rente maatregelen. Ook Trump wilde de rente laag houden toen de centrale bank in de VS kleine rente stapjes omhoog wilde maken. Denk jij nou echt dat Trump dat wilde ten behoeve van de Zuid-Europese landen? Het lage rente beleid is een, wellicht inmiddels achterhaalde, manier om een economie te stimuleren. Mogelijk moeten economen daar anders over gaan denken. Maar dan is dat de discussie. Het koopkracht verlies treedt pas op als de lonen achterblijven. En dat is de afgelopen jaren gebeurd. Je kan zeggen dat de vakbonden te veel bezig waren met het loon, de rechtspositie en het pensioen van de oudere werknemers en niet met het claimen van voldoende loon voor alle werkenden. En dat levert minder leden dus minder invloed op. Dat in combinatie met VVD-beleid, inhalige financiers, kortzichtige werkgevers is de oorzaak van de problemen anno nu. Niet de inflatie of de rente.

Jansen7
Jansen710 dec. 2022 - 14:32

@DaanOuwens: Positief gezegd: misverstand. Iets scherper gezegd: iets beter lezen. Ik had de eerste zin tussen haakjes staan. Het was dus een quote en wel van een EenMening. Alle overheden hebben de verleiding om de geldpersen aan te zetten. Spaarders (het deel dat niet in effecten kan vluchten) en gepensioeneerden betalen dan geld aan de overheid (monetaire belasting) en aan bedrijven die veel vreemd vermogen hebben. Je zegt wel dat geldpersen geen invloed op de lonen, maar het dogma onder economen, beleidsmakers, overheid en werkgevers in Nederland is altijd geweest dat je een loon-prijsspiraal moet voorkomen. Dus Nederland is altijd te voorzichtig geweest met lonen laten meestijgen met de geldpersen. Dat jij liever vakbonden de schuld geeft dan werkgevers en economen dan heb ik al eerder opgemerkt.

KritischKijken
KritischKijken10 dec. 2022 - 15:09

@Daan Ik snap dat die ballon van rechts beleid t altijd goed doet, maar leg eens uit hoe u inflatie koppelt aan het opslokken van bnp door eigendom en bezit? En daarnaast ben ik ook nog benieuwd hoe u lonen gaat verhogen zonder prijzen te verhogen, tenzij .... u de belasting op loon drastisch wil verlagen door belasting op bezit te verhogen. Eigen huis? Spaargeld? Dat heeft nog nooit gewerkt. Valse Piketty droom geldend voor Zuid Amerika of het MO.

DaanOuwens
DaanOuwens10 dec. 2022 - 17:58

@ Jansen7 Jij schrijft: Ik had de eerste zin tussen haakjes staan. Het was dus een quote en wel van een EenMening. Beter lezen. Waar schrijf ik dat het jouw quote is? En je schrijft: ... maar het dogma ... Nee het was geen dogma. Het was soms een nep argument. In het akkoord van Wassenaar onder andere om het te verkopen. Maar verder werd er over CAO-s gewoon onderhandeld terwijl zowel werkgevers als werknemers zicht hadden op wat er aan loonruimte was in de bedrijfstak. Verder geef ik de vakbonden, de werkgevers en de politiek de schuld, zoals je kan lezen. Ik noem de vakbonden specifiek omdat zij hierdoor hun eigen bestaansrecht ter discussie hebben gebracht.

DaanOuwens
DaanOuwens10 dec. 2022 - 18:06

@ KritischKijken Jij schrijft: maar leg eens uit hoe u inflatie koppelt aan het opslokken van bnp door eigendom en bezit? Waar exact in mijn tekst koppel ik volgens jou inflatie aan eigendom en bezit? En je schrijft: En daarnaast ben ik ook nog benieuwd hoe u lonen gaat verhogen zonder prijzen te verhogen Dat heb ik gedaan. Gewoon doen. Ten laste van het bedrijfsrendement, de eigenaar, de financiers en de aandeelhouders. In plaats van deze stakeholders, de werknemers belonen. Zo ingewikkeld is dat niet. De werknemers krijgen meer, de aandeelhouders, eigenaar en financiers niets. Die hebben de afgelopen 10 jaar in alle rust hun zakken kunnen vullen.

Jansen7
Jansen710 dec. 2022 - 20:59

@DaanOUwens: dogma of nepargument, er was veel vaker wel dan niet een twee tegen een situatie van werkgevers en economen en overhed die loonmatiging voorstelden als de rationele optie die het beste was voor iedereen. Dat vakbonden de specifieke kritiek krijgen, en de rest hooguit algemene kritiek past bij de BV Nederland. Dat velen de loonmatiging vergeten zijn die de vakbonden hebben gevolgd op advies van wetenschap en overheid zegt al het een en ander.

DaanOuwens
DaanOuwens11 dec. 2022 - 10:36

@ Jansen7 Jij schrijft: dogma of nepargument, er was veel vaker wel dan niet een twee tegen een situatie van werkgevers en economen en overhed die loonmatiging voorstelden O? Probeer dat eens te onderbouwen. De overheid zit niet aan tafel bij de CAO-onderhandelingen. Zowel werkgevers als werknemers sturen elkaar een eerste brief bij de start van de onderhandelingen waarin zij tegen elkaar zeggen hoe groot de loonruimte is, het eerste bod en ook de eerste discussie. Geen overheid die zich daarmee bemoeit. En al jaren lang geven veel economen en ook de overheid aan dat de lonen te laag zijn. Zonder veel effect op de hoogte. Blijkbaar moet het toch tussen werkgevers en werknemers geregeld worden. Kortom het enige serieuze voorbeeld van jouw visie is het akkoord van wassenaar. 40 (VEERTIG) jaar geleden. En ondertussen lopen de vakbonden leeg en de lonen achter bij de winstgevendheid van bedrijven. Je hebt dus geen enkel steekhoudend argument voor je opvatting.

Jansen7
Jansen712 dec. 2022 - 19:48

@DaanOuwens: ik zie dat u in uw offensieve reactie de term "loonmatiging" negeert waarmee vakbonden ook in de decennia na 'Wassenaar' mee om de oren zijn geslagen. 1) overheid is de grootste werkgever, zo niet een van de grootste. 2) uiteraard zit de overheid niet rechtstreeks aan tafel bij tafel bij loon- en CAO-onderhandelingen, maar ik doelde (uiteraard) op een minister van Economische zaken, of (heel vroegah) een deskundige van de DNB (Nederlandse Bank), of een deskundige die instituut die waarschuwt voor een 'loon-prijs-spiraal' of tijdens de onderhandelingen waarschuwt voor het ondergraven van de Nederlandse concurrentiepositie. Wat jij jaren noemt, is pas de laatste jaren. En met een toespraak over hogere lonen van onze grote premier M. Rutte, en van zelfs werkgevers zelf die ook klagen dat de lonen te laag zijn kan ik niet zoveel, als in de praktijk alweer blijkt dat de lonen minder hard stijgen dan de inflatie. En eh, ik snap dat jij heel graag de vakbonden de schuld geeft van koopkrachtellende terwijl de bedrijven (voor de diverse crises) feest aan het vieren waren. Ondertussen zeg ik uit respect voor EenMening3 die het over de ECB had: de ECB moet de geldpersen uitzetten: dat is een transfer van iedereen met schulden, in de praktijk ook mensen met hypotheek- en studieschulden, de gelukkige hoger opgeleide helft in westerse landen.

Ontheemde
Ontheemde9 dec. 2022 - 17:53

We moeten stoppen met sancties aan Rusland die onze eigen bevolking treffen want zo komt extreem rechts aan de macht en dan is Poetin de lachende derde.

Ontheemde
Ontheemde9 dec. 2022 - 17:51

Alsof de teringzooi niet erg genoeg is Nog een hoge stijging en de prijzen zijn zowat verdubbeld. Pak volle melk was 95 cent en is nu 1, 29

2 Reacties
KM2
KM29 dec. 2022 - 21:30

Minimaal 2 euro de liter voor volle melk zou eerlijke prijs zijn, gelijk alle subsidies afschaffen... Kilo koffie voor 30 euro zou eerlijke prijs zijn. Nederlanders en het gejank om goedkope drek, middelmatigheid ten top, aangevoerd door Ahold en Unilever.

PGS
PGS10 dec. 2022 - 7:06

Op zich heb je een punt. Echter je realiseer je niet dat heel veel mensen geen andere keuze hebben om die goedkope drek te kopen. Want anders verhongeren ze. De salarissen staan al ruim 10 jaar op slot. En daarom ben ik blij dat ik in de buurt zit van een boerenwinkel. Alles wordt lokaal geproduceert zoals eieren, melk en kaas. Mijn geld gaat gelijk naar de producent en niet naar allerlei tussenpersonen. Ik betaal nu 1 euro voor 1 liter verse melk en 2 euro voor 12 eieren.

Farmer2
Farmer29 dec. 2022 - 16:12

Nederland heeft wereldwijd bekeken zo'n beetje de hoogste belastingen op brandstof. Dit heeft ook grote gevolgen voor de voedselprijzen. Nederland is van oorsprong een sterke munt gewend. Hier is ons hele systeem op ingericht. Dit zie je momenteel vooral terug bij de mensen met lage lonen of een uitkering. Deze worden maar zeer langzaam verhoogd. Voedsel en energie is vooral voor deze groep een grote hap uit hun besteedbaar inkomen. Nederlandse politiek leeft in de wereld van vergaderzalen en Twitter. Zijn dus altijd te laat met maatregelen. En iets uitvoeren gaat ook altijd moeizaam. Hoge inflatie blijft nog wel even. Zuid Europa en Frankrijk kunnen niet eeuwig ongestraft op geleend geld leven. Vooral Zuid Europa heeft te weinig potentie in de economie zitten om stappen vooruit te maken.

agnar123
agnar1239 dec. 2022 - 15:53

"De dure dollar"? De dollar is afgelopen maand 5% in waarde gedaald. Twee scenarios: 1. De ECB verlaagt de rente en de dollar wordt duurder. 2. De ECB houdt de rente gelijk en de dollar wordt nog goedkoper. Misschien kan de Rabobank beter hun eigen zaakjes op orde brengen. Ze worden momenteel vervolgd voor witwassen, na een aanklacht van groenepolitiek. zie: Strafrechterlijke vervolging Rabobank https://www.groenepolitiek.info/index.php?pi=2889&n1=323

Hannes  Achterhout
Hannes Achterhout9 dec. 2022 - 14:37

Tja, het begint óp te vallen aan de kassa bij de supermarkten: langere wachtrijen omdat veelal armere mensen niet meer pinnen, maar hun schamele boodschappen betalen met múntgeld, centen, koperlappen en soms wat euri, die allemaal moeten worden uitgeteld voor een ongeduldige caissière. Dat krijg je als ze moeten beknibbelen op elk dubbeltje aan leeftocht. Geraspte káás bijvoorbeeld is bijna anderhalf keer duurder geworden. Veel voeding dúbbel zo duur als een jaar geleden, en vijftig procent méér is eerder regel dan uitzondering bij vis en vlees. Tevens ziet men steeds grotere aantallen bedelaars voor de koopcentra. Ziedaar, aldus wordt een nieuw lompenproletariaat uitgerold door de rabiate rentefetischisten van obsceen en obscuur neoliberalisme. De Verelendungstheorie is wederom tot trieste gestalte gekomen.

2 Reacties
Doomsdayshaman
Doomsdayshaman9 dec. 2022 - 16:50

Tip als je grensbewoner bent. Lidl Duitsland 18 eieren, soms uit Nederland €3,18 Pakje echte boter €1,45 Drankenhandel krat 20 x 0,5 l Konigshof Alt €9,00 E5 98 benzine €1,70 Wasmiddel 6kg €8,99 untsoweiter untsoweiter. Ik ben blij met de buren.

PGS
PGS10 dec. 2022 - 7:12

Het zijn niet armere mensen maar slimmere mensen die contant betalen. Die weten precies wat zij besteden en wat zij willen besteden. Een ieder weet dat een bewuste consument een budget gebruikt. En daarnaast is de situatie zo gek geworden hier in Nederland dat als ik 1 x per week naar Duitsland rijdt, om boodschappen te doen en te tanken, dat ik nog goedkoper uit ben ondanks de benzinekosten.

Radio-Head
Radio-Head9 dec. 2022 - 14:24

Tsja, 2 uur in de rij, om voor een happie te bedelen. (De Stok) https://twitter.com/hashtag/voedselbank?src=hashtag_click ,t Kan verkeren toch?

2 Reacties
Doomsdayshaman
Doomsdayshaman9 dec. 2022 - 16:43

Om je kapot te schamen. Hoe is het zover gekomen?

oproerkraaier
oproerkraaier9 dec. 2022 - 23:41

shaman: omdat mensen in dit land merendeel rechts stemmen.

EUpiet
EUpiet9 dec. 2022 - 14:19

Deze tweet wil ik even meegeven, mensen staan twee uur in de rij voor de voedselbank. https://twitter.com/bartmaat/status/1601194448234614784 Wat hebben we van dit land gemaakt.

 (Bewerkt door redactie)
RaymondenJoop
RaymondenJoop9 dec. 2022 - 13:57

Ik begrijp sowieso die optimische geluiden niet. QE wreekt zich. Dat is geen snelle ondergang maar een hele langzame. De hoofdoorzaak van QE is het monetaire beleid vd EU. Zonder Euro geen EU. Voordat we daaraan gaan schroeven ben ik allang van deze aardkloot af. Gevolg is dat onze welvaart langzaam verdampt, het is de prijs die je indirect betaald middels verdamping van je pensioen, spaargeld, etc. Zie het maar als een EU taxatie. Versterkt door idioot sanctiebeleid met Ukraine en het gepruts is compleet.

1 Reactie
Y-Line
Y-Line9 dec. 2022 - 19:33

Jaaa maar nu gaat Italië wel niet failliet...

EenMening3
EenMening39 dec. 2022 - 13:37

Deze zorgwekkende ontwikkelingen pakken goed uit voor het klimaat. Minder energie, minder productie en minder transport verlagen de CO-uitstoot aanzienlijk. Het betekent echter wel minder groei en minder welvaart. En dat niet voor een korte periode maar blijvend. Deze ontwikkelingen zouden klimaatactivisten aan moeten spreken. Het zijn globale ontwikkelingen waarop Nederland en zelfs de EU geen grip hebben. De regering kan alleen de gevolgen voor de zwakken in de samenleving proberen te verzachten.

1 Reactie
Jansen7
Jansen79 dec. 2022 - 20:42

Dat is inderdaad wat alle belanghebbenden zullen beweren: dat dit een natuurverschijnsel is. En mensen als Kaag zullen de komende jaren op TV als een soort verpleegkundige worden neergezet die bed na bed alle slachtoffers aflopen, te woord staan en verzorgen. Dus als probleemoplosser i,p.v. als probleemveroorzaker.

jantje
jantje9 dec. 2022 - 13:06

Een paar jaar geleden hebben wij al energiezuinige witgoed aangeschaft. Ook een diepvrieskast hoort daarbij. Als er ergens iets in de aanbieding is dan koop ik daar wat extra van. .In de zomer groene boontjes en lavas. Kort geleden een paar goedkope rode kolen kunnen kopen, daar appels en uien bij. We hebben er 13 zakjes in de vriezer kunnen maken. Daar komen we de winter dan wel mee door. Het is algemeen bekend dat er in de eerste maanden van het jaar alles zo wie zo veel duurder is. Ik gooi ook niet zomaar jampotten weg. Daar kan ook weer zelfgemaakte jam van in. Aardbeien uit eigen tuintje. Of appelmoes van gekregen appels. Als je een beetje vooruit kijkt dan zou men de dure maanden op zo'n manier wel door moeten komen.

1 Reactie
Jansen7
Jansen79 dec. 2022 - 20:49

Vroeger was je zuinig om te kunnen sparen voor later, of om de kids te laten studeren later. Nu zijn we zuinig zodat al die honderden euro's per huishouden naar de bekende energieleveranciers kunnen, ook na de Oekraine-oorlog als het aan de klimaatactivisten ligt.

weereenmening
weereenmening9 dec. 2022 - 12:39

Zolang rente in de EU op 0 blijft zal inflatie blijven stijgen. In enkele jaren zal het pensioengeld verdampen. Ik vrees dat we nog maar het begin hebben gezien van de gevolgen van het ECB beleid, of beter het gebrek aan beleid.

1 Reactie
Jansen7
Jansen79 dec. 2022 - 20:53

Het is bewust beleid geweest. Goed gevulde Nederlandse pensioenfondsen voor de burger, dat leidt tot scheve gezichten dus de ECB heeft de geldpersen aangezet, en dat is een transfer van mensen die (in de ogen van de ECB en van Zuid Europa 'teveeel' geld hebben) naar mensen die te weinig geld hebben. En dat is o.a. het frauderende Griekenland, en Italie en dan ga ik maar niet in op de feiten m.b.t. het zuiden van dat land.

tinekea2
tinekea29 dec. 2022 - 12:36

Ze vergeten iets. Er zal ongetwijfeld weer een forse verhoging op de bankkosten ook komen. Ongeremde graaiers.

Joop  den Uil
Joop den Uil9 dec. 2022 - 11:58

Is het Kabinet al met reces ?? Je hoort werkelijk helemaal niets meer over: - klimaatverandering (d66) - energie plafond (d66) - economische crisis (d66) - budget (zeer grote) verhoging defensie (d66) - onderwijsknelpunten (d66) - ggz knelpunten, zorgverzekering door plafond en personeel (d66) - migratie (vvd) vreemd die stilte (voor de storm?)

5 Reacties
Volrin
Volrin9 dec. 2022 - 12:52

Heb je niet goed opgelet. Om een voorbeeld te geven: "- migratie (vvd)" https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/bulgaarse-president-woedend-op-mark-rutte

Joop  den Uil
Joop den Uil9 dec. 2022 - 12:59

Volrin, mmmm... is eigenlijk buitenland maar reken ik goed. Blijft toch nog een heel lijstje met ''doodstil kabinet'' over.

Ejoth
Ejoth9 dec. 2022 - 14:05

VVD durfde in ieder geval te reageren.

MG1968-2
MG1968-29 dec. 2022 - 16:14

@Joop Vandaag al wat meer bediend?

Ontheemde
Ontheemde9 dec. 2022 - 18:22

@etjoh Vreemd dat ze dat dan nog nooit gedaan hebben. Reageren is niet regeren.

toentomatentomaten
toentomatentomaten9 dec. 2022 - 11:41

Gelukkig hebben we volgens het CPB maar 4% inflatie om de oren gehad in één jaar…

1 Reactie
Ejoth
Ejoth9 dec. 2022 - 14:06

Nadat de inflatie vorig jaar ook al hoger was dan normaal.