Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rabobank is lachende derde in stikstofcrisis

  •  
03-04-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
4900 keer bekeken
  •  
rabobank

Voor de Rabobank is de stikstofcrisis met de huidige overheidsplannen altijd een win-win situatie.

In de discussie over het stikstofbeleid wordt weinig aandacht geschonken aan de riante positie van de Rabobank als de belangrijkste financier van bedrijven in de agrarische sector. Als geldverstrekker met hypothecaire zekerheden op alle bezittingen van een gefinancierd boerenbedrijf kan de bank vanuit een fluwelen zetel rustig toekijken wat de afloop zal zijn van het complexe stikstofdossier. Zorgen over het noodgedwongen zelf moeten aflossen door boeren van hun individuele schulden hoeft de Rabobank zich met de huidige plannen van de overheid niet te maken. Linksom of rechtsom zal zij haar schulden betaald en afgelost zien worden.

De Nederlandse belastingbetaler staat immers garant voor een megabedrag aan uitkoopgelden dat Rutte IV voor de uitkoop van boeren heeft gereserveerd. Mocht dat bedrag voor een individuele boerenondernemer toch te weinig zijn om alle op het bedrijf drukkende schulden af te lossen, dan weet de Rabobank zich via haar hypothecaire zekerheid van de grond verzekerd dat zij financieel nooit iets tekort zal komen.

Voor de Rabobank is de stikstofcrisis met de huidige overheidsplannen altijd een win-win situatie. Financieel zal zij altijd aan haar trekken komen. Met eventueel de mogelijkheid, als de uitkomst van de stikstofcrisis daadwerkelijk een forse reductie van het aantal boerenbedrijven tot gevolg heeft, om haar business- en verdienmodel als bank meer te richten op sectoren waarvan het rendement maatschappelijk minder ter discussie staat en meer in lijn is met duurzaamheid en door de bank beoogde rendementseisen.

De door boeren gewenste innovatie om de stikstof crisis op te lossen zal veel geld kosten. Daarvoor zullen aanvullende leningen aangetrokken moeten worden. Als de Rabobank als financier dat zal moeten verstrekken dan zullen er hogere bancaire eisen gesteld worden aan het verstrekken van zo’n lening. Ongewis is immers of die innovatieplannen uiteindelijk het rendement van het bedrijf zullen verbeteren om die gestegen kosten terug te kunnen verdienen. Garantiestellingen vanuit de overheid voor deze innovatietransitie zullen gevraagd kunnen worden maar onduidelijk is of de overheid dat zal willen doen.

Voornoemde ontwikkelingen moeten voor veel agrarische ondernemers dan ook een wake up call zijn.

Alle agrariërs met een zwakke bedrijfsbalans zullen derhalve goed moeten nadenken of de continuïteit van hun onderneming met alle overheidsplannen over duurzaamheid en klimaatveranderingen op vele terreinen in de toekomst nog wel geborgd is. Zeker als wordt nagedacht over de in de toekomst te verwachten strengere eisen aan leningen en kredieten in deze sector om verzekerd te blijven van voldoende bedrijfsfinanciering.

De hamvraag voor iedere individuele agrarische ondernemer die beantwoord zal moeten worden is, los van het stikstofprobleem, of de onderneming überhaupt in de toekomst nog bedrijfseconomisch en financieel kan overleven met de gevolgen van de huidige kennis over klimaatverandering, energietransitie en duurzaamheid.

Ook de banken gaan vanzelfsprekend hun kredietdoelstellingen en voorwaarden aan agrarische ondernemingen aanpassen aan voornoemde veranderingen in de samenleving. Met alle kostenverhogende gevolgen ervan voor de boeren. Het is maar de vraag of die extra kosten ooit kunnen worden terugverdiend. Het kan derhalve geen kwaad om als agrarisch ondernemer in deze tijd de bedrijfsbalans met een financieel deskundige kritisch tegen het licht te houden om antwoord te krijgen op de hiervoor genoemde allesbepalende (bedrijfseconomische) vraag.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (26)

De Boomkweker
De Boomkweker4 apr. 2023 - 5:34

Misschien moet een regering eens inzien dat je niet ongestraft maatregelen kan maken. Na de Corona kun je nergens meer een fatsoenlijk restaurant bezoeken. Ik denk dat er 15% is omgevallen. Ook moet er nog een groot deel achterstallige belastingen betalen. Verder als Patat salade en een stukje vlees of vis kan er niet geserveerd worden. Er is gewoon geen geld voor personeel en lasten dat kan je gewoon zien. Als de regering hun idee over het invullen van het door hun geschreven beleid wilt uitvoeren kost dat geld. De EU heeft niet je verplicht de lat zo hoog te leggen. Deze is zo hoog gelegd door het ambtenaren apparaat en de desbetreffende wetten aangenomen door de tweede en eerste kamer. Als je deze zo wilt uitvoeren kost dit geld veel geld. Anderzijds kan je als boeren organisatie naar het Europese hof gaan. en veel geld eisen. De ambtenaren klasse had dit op een minder ingrijpende manier op kunnen lossen. De Rabo bank is een ander verhaal. Deze coöperatieve bank is geen beursgenoteerd bedrijf. Hij kan daardoor ook niet overgenomen worden door een hedgefonds. De bank heeft in 30 jaar een metamorfose ondergaan. Misschien van 800 kleine zelfstandige bankjes met een eigen bestuur. Naar 50 grote banken met een centraal bestuur. Als ondernemer ben ik hier niet blij mee. Er zijn ook geen bedrijfsleden meer. Iedere hypotheekhouder kan lid worden. Diepte discussies zijn er niet meer. En ook de echte MKB leden controle is weg. Alleen nog eiland bewoners in directie en bestuur.

1 Reactie
dirk den boer
dirk den boer4 apr. 2023 - 11:52

Plus het communicatie en p.r. personeel vd rabobank natuurlijk, zie elders op Joop deze week. Zij moeten signalen opvangen en luisterend oor bieden aan de maatschappij, wat wille die maatschappij? Vandaag daarover in de NRC stuk van medewerker dat 90% een kleinschalig, natuurvriendelijk landchap wil, en geen rabobank of BBB landschap van raaigraslakens zonder weidvogels. Dus krijgen we van die romotiemensen filmpjes te zien van mensen met rieten hoed of op klompen, kokosnoot bomen, of weides met blije koeien en kippen die tussen het gras met bloeiende distels en hazen fourageren. Fraai is dat.....transitie? duurzaam? toekomst van onze kinderen? Hou toch op heren....

Panthera
Panthera3 apr. 2023 - 17:27

Als voorbeeld kun je de MKB'ers bij die boeren gaan opvoeren, omdat sommige MKB'ers ook in andere tijden hun opgebouwde pensioen in rook zagen opgegaan.

onyxcumulus
onyxcumulus3 apr. 2023 - 16:35

Rabo, CDA en nu BBB... handen op één buik..die van de boeren...

2 Reacties
BrotherV
BrotherV3 apr. 2023 - 17:41

Mooi!

onyxcumulus
onyxcumulus4 apr. 2023 - 7:12

@BrotherV 3 apr. 2023 - 19:41 ""Mooi!"""" Noem incest maar mooi...

agnar123
agnar1233 apr. 2023 - 15:21

Groenepolitiek voert al jaren strijd tegen de praktijken van de Rabobank. Er loop momenteel een artikel 12 procedure, waarin het gerechtshof is gevraagd het OM te sommeren: 1 om de Rabobank strafrechterlijk te vervolgen wegens diefstal c.q. oplichting middels rente manipulatie, wegens poging tot afpersing d.m.v. dreiging met incasso en dergelijke en wegens het economisch klemzetten middels een onrechtmatige BKR registratie; 2 om de hoofddirectieleden van de Rabobank strafrechterlijk te vervolgen wegens leiding geven aan een criminele organisatie; 3 om een strafrechterlijk onderzoek te beginnen tegen de Rabobank en de taxateurs waarmee de Rabobank werkt wegens het manipuleren van de prijs van landbouwgrond; 4 om een strafrechterlijk onderzoek te beginnen tegen de lokale Rabobanken wegens het medewerken aan de productie van drugs en het witwassen van inkomsten uit drugs. Zie: "Rabo top naar de gevangenis" https://www.groenepolitiek.info/index.php?pi=2892

bouwvarken
bouwvarken3 apr. 2023 - 13:40

En wéér de oplossing van de N-uitdagingen bij de agrarische sector wegleggen.....zinloos. Al staken we alle economische activiteiten en emigreren we allemaal naar een ander land, de N-depositie op de aangewezen natuurgebieden zal steeds te hoog blijven voor de normen waaraan Nederland zich geconformeerd heeft. Op Ameland, lage bevolkingsdichtheid, geen industrie, nauwelijks veehouderij, weinig verkeer heeft een te hoge N-depositie. Dus stop ajb ns met het bashen vd agrarische sector

4 Reacties
Wir sind Pabst
Wir sind Pabst3 apr. 2023 - 14:11

Klopt volledig! Net over de grens in Duitsland mogen de boeren 4.000 (vierduizend) keer zoveel stikstof uitstoten als hun collega’s aan de andere kant van de grens. En die Duitse stikstof waait gewoon over onze grens, vandaag hebben wij noordoosten wind dus is dit al het geval. Maar een stel politici met oogkleppen op ziet dit niet of wil dit niet zien. Denk persoonlijk het laatste want dat komt hen beter uit, de stakkers…

DaanOuwens
DaanOuwens3 apr. 2023 - 14:21

@ bouwvarken Jij schrijft: Dus stop ajb ns met het bashen vd agrarische sector Er is geen sprake van bashen. Er is veel harde maar terechte kritiek. Ook kan je overal op internet informatie vinden over de situatie op Ameland waaruit blijkt dat er helemaal niets waar is van de bewering over Ameland die jij hier doet. De agrarische sector is veruit de grootste vervuiler. En wordt daar dus op aangesproken. En zal dus ook zijn bijdrage moeten leveren. Met bashen heeft dat niets te maken. Het zou mooi zijn als mensen zoals jij op zouden houden met het verspreiden van allerlei fake informatie. Maar ik weet inmiddels dat de kans dat jullie gevolg geven aan een dergelijke oproep nihil is.

onyxcumulus
onyxcumulus3 apr. 2023 - 16:37

Als we toch met eilanden gaan gooien, kan je beter Rottumeroog als voorbeeld geven. Lekker rustig

DaanOuwens
DaanOuwens3 apr. 2023 - 18:23

@ Wir sind Pabst Jij schrijft: En die Duitse stikstof waait gewoon over onze grens, vandaag hebben wij noordoosten wind dus is dit al het geval. Ik snap niet dat je zulke oogkleppen op hebt dat je niet ziet dat dit helemaal niet van enige belang is. Dit probleem is talloze malen uitgelegd, er is bergen informatie beschikbaar en dit soort simplistische teksten worden eindeloos herhaald door mensen die het niet willen begrijpen.

DaanOuwens
DaanOuwens3 apr. 2023 - 13:33

Ik vind de hele aanpak van de problematiek om gek van te worden. Er is een groep van ruim 50.000 ondernemers die met hun bedrijven de samenleving enorme schade toebrengt, waar via ministerie en EU miljarden subsidie naartoe moet, die grote milieuschade toebrengt, de gezondheid van schade burgers beschadigt en honderdduizenden arbeidsmigranten werft omdat er geen normale salarissen betaald kunnen worden. En die ondernemers gaat de samenleving - als ze dat willen - dik miljonair maken zonder dat er iets anders tegen over staat anders dan stoppen met hun verziekende werkwijze. En dat gaan alle Nederlanders gezamenlijk betalen. En inderdaad de financier van deze ondernemers, de RABO-bank gaat ook nog een deel van het geld opstrijken. En het maffe is inderdaad zelfs dat het miljonair zijn deze lui niet gaat tegenhouden elders in Nederland op exact dezelfde wijze opnieuw aan de slag te gaan om het land opnieuw te verzieken. Met grote instemming van de partij die de laatste verkiezingen de grootste werd. Boeren houden altijd al hun hand op bij hun medeburgers maar nu hebben ze echt de jackpot te pakken. Wat zou het toch mooi zijn als de miljardenrekening voor deze flauwekul gewoon bij alleen de kiezers van BBB neergelegd kon worden. Dan zouden ze betalen voor hun eigen beleid. Wellicht gaat er dan bij een enkeling een lampje branden.

2 Reacties
Pietje Puk139
Pietje Puk1393 apr. 2023 - 15:00

Inderdaad. Zo zou ik het ook heel mooi vinden als mensen die op een liberale partij stemmen en dus van Nederland weer een nachtwakersstaat willen maken, geen enkel recht meer hebben op wat voor sociale voorziening dan ook (AOW). TOT ze bij de volgende verkiezingen op een sociale partij stemmen. Maar ook dát gaat niet gebeuren. Want dan houden VVD, CDA, D66, PvdA, Volt, JA21, Forum, 50 Plus, PVV en BBB samen misschien nog 25 zetels over.

BrotherV
BrotherV3 apr. 2023 - 17:45

Zeg Pietje, wat moeten we met deze opmerking? Daan is gewoon on topic.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans33 apr. 2023 - 13:05

Het lijkt wel of Kerstholt het de Rabobank kwalijk neemt dat ze de modernisering van de land-en tuinbouwsector heeft gefinancierd. Dat heeft de samenleving geen windeieren gelegd: een positieve handelsbalans, veilige voedselvoorziening tegen redelijke prijzen, een vooraanstaande positie in de wereld. Vergeet ook niet dat het moeten voldoen aan milieu-en dierenwelzijnseisen ook bij die modernisering hoort. Het liefst zag Kerstholt dat de Rabobank geheel vrijwillig een bedrag overmaakt aan de staat als compensatie voor het uitkopen van boeren. Kerstholt is econoom, hij weet dat dat niet gaat gebeuren.

6 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens3 apr. 2023 - 13:22

@ Frans Akkermans3 Jij schrijft: Het lijkt wel of Kerstholt het de Rabobank kwalijk neemt dat ze de modernisering van de land-en tuinbouwsector heeft gefinancierd. Dat doet hij niet, maar dat zou hij wel moeten doen. Want de schade aan de samenleving is enorm. En geheel in tegenspraak met jouw opsomming. De sector heeft vereist enorme subsidies om te kunnen functioneren en de bedrage aan de handelsbalans is nihil, de veilige voedsel voorziening si niet aan de sector te danken de meeste producten worden geëxporteerd en veel voedsel geïmporteerd, en de positie van Nederland zeker binnen de EU is dankzij de land-en tuinbouwsector erg discutabel. Dat is de werkelijkheid en jouw opsomming is daarmee een enorme Hoax. Het zou helemaal niet onverstandig zijn om als overheid namens de samenleving ook eens een rekening bij de bank neer te leggen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 apr. 2023 - 15:38

De veelgeprezen innovaties hebben dierenleed en milieuschade ook niet noemenswaardig verholpen.

BrotherV
BrotherV3 apr. 2023 - 17:46

"Het lijkt wel of " Its the eye of the beholder.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans33 apr. 2023 - 19:04

@Deefoe Met iemand die uit overtuiging tegen het houden van dieren is, is natuurlijk nooit een vergelijk mogelijk, wat je ook doet.

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 apr. 2023 - 21:29

De huidige huidige vorm van varkenshouderij hindert varkens op ontoelaatbare wijze in hun natuurlijk gedrag.

dirk den boer
dirk den boer4 apr. 2023 - 12:48

De Rabobank heeft 30 miljard uitstaan bij die paar duizend boeren die we nog hebben, plus dat er miljarden zijn gestoken in landbouwonderwijs, onderzoek, voorlichting, ruilverkaveling om het Ot en Sien landschap in ""transitie" te brengen naar moderne landbouw, want zonder die geldstromen zouden het de gewone keuteboertjes zijn gebleven die ik nog net ken uit mijn vroege jeugd.En nu staat er alweer 25 miljard klaar, het houdt niet op, terwijl, lees ik in mijn krant vandaag, 90% vd mensen gewoon een Ot en Sien landschap wil, kleinschalig, met knotwilgen (paard hoeft niet meer), en dus geen BBB groene raaigraslakens. Fraai, fraai, fraai toch..

AltJohan
AltJohan3 apr. 2023 - 12:54

Rabobank heeft natuurlijk niet het alleenrecht. Andere banken zouden hier ook in kunnen springen. Als er wat te verdienden valt. En als het gaat om innovaties met een grote stikstofreductie zou zelfs een groene bank als Triodos in kunnen springen. De vraag is of ze dat willen.

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens3 apr. 2023 - 13:16

@ AltJohan Jij schrijft: En als het gaat om innovaties met een grote stikstofreductie Er zijn geen innovaties met een grote stikstofreductie. Dat is een boerenfantasietje. Triodos doet er verstandig aan te investeren in zaken die wel rendement hebben.

Gerygrr
Gerygrr3 apr. 2023 - 12:48

En daar zit het probleem voor alle burgers! Linksom of rechtsom betaal je mee aan de neoliberale fouten…. Aandeelhouders lopen risico, toch? Waarom lopen ze tegenwoordig geen risico meer?

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens3 apr. 2023 - 18:25

@ Gerygrr Jij schrijft: Aandeelhouders lopen risico, toch? Waarom lopen ze tegenwoordig geen risico meer? De aandeelhouders zijn de boeren. Die zijn eigenaar van hun bedrijf. Die lopen geen risico omdat een groot deel van de kiezers van mening is dat de zakken van deze aandeelhouders gevuld moeten worden.