Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Kwart van de VS wordt onleefbaar heet als gevolg van klimaatcrisis

Temperaturen lopen op tot boven de 50 graden Celsius
Joop

Rabobank bekent schuld aan afname biodiversiteit, maar werkt verandering tegen

  •  
28-01-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
115 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2021-01-28 om 08.53.47
De Rabobank erkent medeschuldig te zijn aan de afname van bodemkwaliteit en biodiversiteit als gevolg van intensieve landbouw. De bank doet dat in een nieuwe uitzending van onderzoeksprogramma Zembla (BNNVARA). Door overmatig gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen, steeds meer dieren en hogere opbrengsten per hectare, zijn veel bodemorganismen, bestuivende insecten en weidevogels uit het boerenlandschap verdwenen. Ook is de landbouw een van de grootste uitstoters van stikstof.
Onder het naoorlogse motto ‘nooit meer honger’ is de Nederlandse landbouw de afgelopen decennia sterk geïntensiveerd. In Zembla zegt Bas Rüter, directeur duurzaamheid bij de Rabobank:
"Dat was wel een belangrijke maatschappelijke vraag. Meer voeding voor meer mensen op deze wereld. De problemen zijn onderdeel van een systeem dat voedsel produceert waarvan we allemaal afhankelijk zijn. Dus het is een schuld voor de neveneffecten en het is ook mede eigenaarschap van het belangrijke product dat uit de landbouw voortkomt. Wij zijn medeverantwoordelijk voor de problemen."
De Rabobank is van oudsher de boerenbank, ontstaan uit een fusie tussen de Raiffeisen-Bank en de Boerenleenbank. Zo’n 85 procent van de Nederlandse boeren en tuinders is klant bij de Rabobank, die nu zegt als ambitie te hebben om de landbouw te verduurzamen. Volgens Rüter is de investering van de bank in biologische landbouw nu nog ‘relatief klein’, maar wordt jaarlijks met klanten besproken hoe de bedrijfsvoering duurzamer kan.
Toch blijkt dat het aantal boeren dat de overstap naar biologische landbouw maakt al enkele jaren op rij te dalen. En ook dat komt weer op rekening van de Rabobank, zo ontdekte Zembla. Het blijkt dat de bank veel aanvragen voor leningen om te verduurzamen afwijst. De zogeheten groenfinanciering, een speciale regeling voor duurzame investeringen waarmee je minder rente hoeft te betalen, is voor veel boeren niet beschikbaar. Volgens de bank bijvoorbeeld omdat het ‘een moeilijke tijd in de landbouw’ is, zoals een van de boeren die Zembla sprak te horen kreeg.
Rüter erkent dat zijn bank het werkelijk verduurzamen van boeren, bijvoorbeeld door het broodnodige verkleinen van de veestapel, vaak in de weg staat:
"Laten we reëel zijn, het is niet veel geld verdienen op dit moment in de Nederlandse landbouw. Vaak is het zo dat de transformatie naar biologisch bijvoorbeeld leidt tot minder koeien per hectare en minder liter en als gevolg daarvan minder saldo en dan vaak ook nog de wens om minder koeien te hebben. En als je dat bij elkaar optelt, dan kan het vaak niet uit."
Zembla – ‘Het excuus van de boerenleenbank’ – is donderdag 28 januari 2021 om 20:25 uur te zien bij BNNVARA op NPO2.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

agnar123
agnar12311 feb. 2021 - 12:23

Volgens taxateurs van de Rabobank moet een ha. landbouwgrond minimaal 60.000 euro kosten. Maar een ha. aardappelen levert maximaal 45 ton aardappelen of maximaal 9.000 euro aan inkomsten. De kosten om die aardappelen te telen zijn minimaal 7.500 euro. Van de resterende 1.500 euro moet de boer zijn inkomen halen, de risico' s op misoogsten afdekken en de rente betalen. Dan blijft er maximaal 250 euro per ha. over voor de rente. Dan man de grond 7.500 euro kosten. De Rabobank heeft de afgelopen 40 jaar de prijs van landbouwgrond opgedreven, zodat boeren zelden failliet gaan. met en pyramide spel hebben ze de lasten steeds doorgeschoven naar de volgende generatie boeren. En wij belastingbetalers betalen het verschil bij in de vorm van steeds hogere subsidies voor boeren. Die vervolgens in de kas van de Rabobank verdwijnen. Zie: https://www.groenepolitiek.info/index.php?pi=2798 De oplossing is vrij simpel: 1. Nationaliseer de Rabobank. 2. Nationaliseer alle agrarische gronden. 3. Betaal de boeren het aankoopbedrag plus rente terug. Gebruik hiervoor het vermogen van de Rabobank. (40 miljard euro.) 4. Verpacht de grond voor een symbolisch bedrag aan de boeren. Bijvoorbeeld 1 euro per ha. Op voorwaarde dat men zo ecologisch mogelijk boert. 5. Gebruik het restant van het eigen vermogen van de Rabobank om de boeren te helpen bij hun transitie. 6. Breng de Rabobank terug naar een oerdegelijke uiterst saaie boerenleenbank voor boeren en kleine lokale ondernemers. 7. Vervang de overbetaalde Rabo directeuren voor oerdegelijke, conservatieve lokale directeuren, met een maximum salaris van bijvoorbeeld twee ton. 8. Geef de huidige rabo directie wat kalmeringsmiddelen. Als ze dit lezen zouden ze wel eens opgewonden kunnen raken. LOL.

Dehnus
Dehnus28 jan. 2021 - 11:36

Tja dat was te verwachten, maar durf het maar te benoemen. Je word gelijk van zelfhaat beschuldigt of "iedereen heeft schuld!", zodat de geldwisselaars in de tempel lekker door kunnen gaan met wisselen. Want de mensen buiten slaan mekaar wel de hersenen in.

Braxon
Braxon28 jan. 2021 - 11:02

Wij dragen allemaal mede verantwoordelijkheid. En iedereen die dit ontkent is een hypocriet!

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander28 jan. 2021 - 10:48

Wereldwijd ziekenhuis In wezen oud nieuws. De Rabobank en ook andere banken en grootindustriëlen werken zich soms op maffia-achtige wijze in allerlei maatschappelijke, lees greenwashingsprojecten. Het is inherent aan het systeem. Ook de Club van Rome- minder consumeren, meer leven- weigerde en weigert afstand te nemen van het sluwe kapitalisme. Zij stellen zich de vraag: Hoe kunnen we het kapitalisme zodanig aanpassen dat we zonder groei en met minder consumptie kunnen blijven leven. Het slimme kapitalisme zal zich op een paar ouderwetse ondernemers na dan ook steeds meer richten op groei en industrialisering betreffende immateriële goederen en diensten zoals milieu, natuur, water, bodem, lucht, landschap en zon. Maar ook in zorg, onderwijs, gezondheid,sex . Illich zei al meer dan 50 jaar geleden in dit verband daarover: "Het is niet uitgesloten dat de mensen uit angst voor de gevaren die hen bedreigen zelf hun lot in handen geven van technocraten, die zich ermee belasten de groei juist beneden de vernietigingsgrensdrempel van het leven te houden. Een dergelijk technocratisch fascisme zou de mensen maximaal ondergeschikt maken aan de techniek, als producenten en als consumenten. De mens zou overleven op voorwaarden die het leven alle waarde ontnemen: opgesloten van wieg tot graf in een wereldwijde School en een wereldwijd ziekenhuis die zich alleen in naam van een wereldwijde gevangenis zouden onderscheiden". Allemaal nog zeer actueel. Een goed voorbeeld van greenwashing om vooral het kapitalisme in stand te houden is het 'Deltaplan Biodiversiteit'. Veel 'groene' bedrijven en organisaties willen, hoe naïef, de boot niet missen en hebben zich bij deze beweging als financiële partner aangesloten. Kijk u eens wie dat zoal allemaal zijn: BASF, De Rabobank, Agrifirm, For Farmers(financiële ondersteuners van de boeren acties), Nefyto( branche organisatie voor bestrijdingsmiddelen) en het LTO die bij de eerste beste wolf aan de horizon niet verder komt dan afschieten. Deze organisaties zitten er echt niet bij om- wat voor een werkelijke verbetering van biodiversiteit en nog meer van leven nodig is- zichzelf op te heffen. Maar het lijkt of 'groene' organisaties zich al neerleggen bij de suprematie van banken en grootindustriëlen. Dat ze nog denken dat het systeem van banken en grootindustriëlen welke de problemen 'duurzaam' hebben veroorzaakt die problemen ook nog op kan lossen. Een systeem gericht op maximale controle en levensverlenging met ontneming van individuele en collectieve autonomie op leven. Dat is naïef en zeer verontrustend. Greenwashing 2.0, een degeneratie en uitholling van duurzaamheid, biodiversiteit, milieu, leefomgeving en uiteindelijk leven nu en volgende generaties. PS: Zembla kan met wat doorgraven blijven putten uit de systemische misstanden.

Hakkepuf
Hakkepuf28 jan. 2021 - 9:35

Dit het probleem van de Rabobank. Je bent zowel bankier van de boeren als van de Supermarkten. Het verdienmodel van de Supermarkten is gebaseerd op dikke winsten op verse producten. Hiermee kan het stunten met houdbare producten worden betaald. Iedere Euro winst die een boer maakt, kan er door het supermarktkartel nog vanaf worden geknepen. De winsten van boeren en de supermarkten zijn dus communicerende vaten. Door het afknijpen van de boeren gaan ze zorgen voor zoveel mogelijk opbrengst per hectare. En dan de rol van de Rabobank: Wanneer een boer verlies lijdt is dat een probleem van de boer. Wanneer een grote supermarktketen verlies draait, dan is dat een probleem voor de bank. Zo houdt de Rabobank het steeds intensiever worden van de agrarische sector in stand.

J.janssen2
J.janssen228 jan. 2021 - 9:05

Waarom we deze "dienstverlenende" instellingen nog in stand houden is mij een raadsel. Aan dit soort bedrijven gaat de wereld ten onder. Gewoon een nationale bank zonder winstoogmerk

vdbemt
vdbemt28 jan. 2021 - 8:55

Ja, we zijn medeschuldig aan de afname van bodemkwaliteit en biodiversiteit als gevolg van intensieve landbouw. En ja, we staan het werkelijk verduurzamen van boeren, bijvoorbeeld door het broodnodige verkleinen van de veestapel, vaak in de weg. Maar daar gaan we gewoon mee door, want we zijn te beroerd om na te denken over hoe het anders kan.

2 Reacties
Ryan2
Ryan228 jan. 2021 - 9:48

Als je echt iets wil veranderen, dan zal de hele infrastructuur op de schop moeten. De boeren zijn nu veel te afhankelijk van juist de voedselindustrie en ook de voedseldistributie. Deze bedrijfstakken, de bedrijven en de supermarktketens, werken een verduurzaming van de agrarische sector tegen. Kijk eens wat beter op de verpakkingen in de supermarkt! Niet voor niets, moet je er al een loep bij houden! Wat de Rabobank met microkredieten in het buitenland investeert is een druppel op een gloeiende plaat. Er zijn heel veel landen, waar voedsel wordt geproduceerd ten koste van de belangen van de plaatselijke bevolking!!! Maar daar hoef je bij de regering Rutte ook niet mee aan te komen! Ik weet nog dat een ex-collega uit Somalië hemel en aarde bewogen heeft om een container met kleinschalige agrarische hulpmiddelen naar zijn eigen regio in Somalië te sturen, maar hij kreeg NUL op het request. Al die "hulpinstanties" zagen er geen brood in. Nee, natuurlijk niet, want ook ontwikkelingshulp is gewoon een kwestie van vestzak-broekzak. En zelfs als je tweedehands gerepareerd gereedschap zou willen verzenden, lukt je dat niet.

vdbemt
vdbemt28 jan. 2021 - 15:00

@Ryan. "Als je echt iets wil veranderen, dan zal de hele infrastructuur op de schop moeten" Precies. En wie zou daar de leiding in moeten nemen? Jij en ik kunnen ons eetgedrag aanpassen. Maar als banken zoals de Rabobank hun gedrag niet aanpassen. De regering de verkeerde boeren blijft subsidiëren, dan gebeurt er niet zoveel. Wat er wel gebeurt, gaat heel (te) langzaam.

jantje
jantje28 jan. 2021 - 8:11

De bank die groot is geworden met het spaargeld van schoolkinderen.

3 Reacties
Ryan2
Ryan228 jan. 2021 - 9:39

Overdrijven is ook een kunst.

Frans Kwakman
Frans Kwakman28 jan. 2021 - 9:53

Jannie, wij spaarden vroeger collectief bij de Rijkspostspaarbank, gewoon bij het postkantoor. Dit hele gedoe begint wel erg op de Chinese culturele revolutie te lijken, schuld bekennen en dan naar het platteland om te werken.

jantje
jantje1 feb. 2021 - 12:59

Rian, in de jaren '60 van de vorige eeuw kwamen er mensen van de Rabobank langs de scholen met cadeautjes en ze lieten kinderen (w.o. deze persoon) plakboeken onderhouden waar dan prijsjes mee te winnen waren. Via de school kon je op maandag een zegeltje van de leraar krijgen voor 0.10 cent. Het was in de tijd dat de Reifijsenbank samen ging met de boerenleenbank. Daar moest natuurlijk ook promotie voor gemaakt worden en waar kon dat beter dan op de scholen? Want in de dorpen kwamen ook mooie nieuwe bankgebouwen te staan. De meesten zijn alweer wegbezuinigd.