Joop

Raad Zeewolde stemt voor komst omstreden Facebook-datacenter

  •  
17-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
154 keer bekeken
  •  
Dronefoto's van mogelijke locatie datacenter in Zeewolde

© ZEEWOLDE - De locatie waar Meta, het moederbedrijf van Facebook, Whatsapp, Instagram en Messenger, mogelijk een datacenter wil bouwen in de gemeente Zeewolde. ANP SEM VAN DER WAL

In Zeewolde zal een immens datacenter verrijzen van Meta, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp. Donderdagavond stemde de gemeenteraad van Zeewolde in meerderheid voor. Uiteindelijk waren slechts 8 van de 19 raadsleden tegen.
Opvallend is dat de doorslaggevende stem van de fractie PvdA/GroenLinks kwam, partijen waarvan zowel de achterban – lokaal en landelijk – als de Haagse Kamerfracties tegen zijn. In het tv-programma Op1 noemde GroenLinks-leider Jesse Klaver de stem voor het omstreden datacenter zelfs ‘buitengewoon dom’. Het laat volgens Klaver zien dat er voor lokale partijen ‘landelijke regie nodig’ is.
De komst van het datacenter naar de Flevopolder is omstreden, onder meer vanwege het immense energieverbruik. Het datacenter gaat 166 hectare in beslag te nemen, waar onder meer landbouwgrond voor moet wijken, en heeft de energiebehoefte van ruwweg een stad als Amsterdam. Ook levert het nagenoeg geen extra werkgelegenheid op. Volgens de lokale partijen die voor stemden – VVD, D66, CDA, PvdA/GroenLinks, Zeewolde Liberaal en BurgerBelang – staat daar tegenover dat de restwarmte gebruikt kan worden om woningen in de omgeving Zeewolde te verwarmen. Onvoldoende menen experts, en tegenstander ChristenUnie vond de materie te complex voor de gemeenteraad. Maar volgens de overige raadsleden hadden ze zelf genoeg kennis van de materie om een afgewogen beslissing te nemen.
Donderdagavond liepen de gemoederen in het gemeentehuis van Zeewolde hoog op. Voor de deur protesteerden boeren en milieuactivisten zij aan zij tegen de komst van het datacenter, binnen kregen dertien burgers spreektijd: zij wilden zonder uitzondering de plannen van tafel hebben.
Dat de raad, voorgezeten door burgemeester Gorter die deze week opzien baarde door een grondige analyse van NRC te bestempelen als Zeewo , de motie aannam, betekent niet dat het datacenter er werkelijk komt. Een deel van de beoogde grond is in eigendom van het Rijksvastgoedbedrijf en de gemeente Zeewolde moet nu aantonen dat het aan alle randvoorwaarden kan voldoen. Ook kan er nog beroep worden aangetekend bij de Raad van State. In het deze week gepresenteerde regeerakkoord wordt ook over datacenters gesproken, in die zin dat voor dergelijke ingrijpende bouwwerken landelijke regie nodig is en niet slechts lokale.
Meta heeft laten weten ‘blij’ te zijn met het oordeel van de raad.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (101)

Paul Spijkers
Paul Spijkers18 dec. 2021 - 12:15

Zo zie je maar weer. Dat is niet groene energie. Dat koper en lithium komt uit een mijn die de natuur vernietigd en dan word het gebruikt om de uitbreiding van energie gebruik te steunen. Het volk blijft buitengesloten van de relatie tussen mens en natuur want de corporatie bezit die en de regering is de bediende.

spelregeltoerist
spelregeltoerist18 dec. 2021 - 9:18

Nog één keer dan, voor alle voorstanders van dit soort bedrijvigheid omdat het arbeidsplaatsen zou opleveren: in de gemeente Hollands Kroon wordt in 20 jaar tijd € 660.000.000,- subsidie gegeven op de groene stroom die geheel verdwijnt in een groot datacenter. Dat bedrijf levert naar eigen zeggen 250 arbeidsplaatsen op. Dat is € 2.640.000-, per arbeidsplaats. De Nederlandse consument betaalt deze subsidie middels de opslag duurzame energie op de energierekening. Dat geld vloeit dus linea recta in de zakken van buitenlandse multinationals die belasting betalen een vies woord vinden die niet in hun vocabulaire thuis hoort. De beslissers van bovengenoemde gemeente zijn gepaaid door de multinational met een reisje naar het moederbedrijf in de USA alwaar ze uiteraard volledig in de watten zijn gelegd. Verder genereert de bouw en exploitatie van zo’n datacenter voor de gemeente een bak duiten op in de vorm van leges en WOZ. Daarom ben ik voor een onmiddellijk mortuarium op dit soort bedrijvigheid van anders kunnen we beter per omgaande stoppen met de energietransitie want anders is het dweilen met de kraan volledig open en water naar de zee dragen tegelijkertijd. GroenLinks en de PvdA hadden een statement kunnen maken door de verantwoordelijke gemeenteraadsleden in Zeewolde te royeren maar daar hadden ze het lef niet voor, jammer…

JanB2
JanB218 dec. 2021 - 0:54

Naieve, narcistische mafkezen!

Frans Kwakman
Frans Kwakman17 dec. 2021 - 20:08

Dirk, er is een probleem met transport van electriciteit in dit land. Het net raakt aan z'n capaciteit en op sommige plaatsen er over. Ik dacht dat Flevoland ook er over was maar misschien is dat niet juist. En ja ik gebruik dat Facebook niet , wat mij betreft kunnen ze beter in Noord Zweden gaan staan, veel meer ruimte en waterkracht.

Jozias2
Jozias217 dec. 2021 - 18:50

Ironisch, al die mensen die op internet en met name op Facebook aan het klagen zijn over de komst van data centra.

5 Reacties
EUpiet
EUpiet17 dec. 2021 - 20:21

Ja ik rij ook 20 kilometer per maand met een auto maar ben toch niet zo blij met die snelweg voor mijn deur.

Jozias2
Jozias217 dec. 2021 - 21:48

@eupiet Nu komt dat datacenter midden in de polder maar ook voor die 20km per maand zijn er wegen, garages en benzine stations etc nodig.

Zandb
Zandb18 dec. 2021 - 8:32

Jozias Zelfs voor de mensen die daar geen gebruik van maken, worden wegen, garages en tankstations aangelegd en gebouwd.

Joe Speedboot
Joe Speedboot18 dec. 2021 - 10:28

'maar ook voor die 20km per maand zijn er wegen, garages en benzine stations etc nodig.' Als iedereen maar 20 km/mnd zou rijden dan zouden we met aanzienlijk minder wegen toe kunnen. Je kan zo'n datacentrum ook in de Sahara naast een zonnepark bouwen. Dat werkt net zo goed.

Paul Spijkers
Paul Spijkers18 dec. 2021 - 12:19

Veel mensen rijden met een auto elke dag een uur om naar het werk te gaan om geld te verdienen om een huis te betalen die de bank bezit en waar die mensen de hele dag niet zijn. Welkom bij kapitalisme weer. We leven als buitenlanders van de natuur.

Petra Privacy
Petra Privacy17 dec. 2021 - 17:28

Op Teletekst kwam ik al tegen dat het nieuwe kabinet nog veel meer datacentra gaat plannen en plaatsen. De verdozing van dit land, zal dus nog toe gaan nemen. En dat gaat over datacentra, distributiecentra voor de online koopverslaving en ze zijn bezig met het voorbereiden van meer kerncentrales, die ook wel wat grond, water en energie nodig hebben. En als Meta (FB) dit mag, dan zijn er nog wel een paar bedrijven die dit gaan proberen in ons land. Dat is met PVDA/GroenLinks lokaal wel te regelen, te beginnen in Zeewolde, maar dan kan het ook in andere gemeenten als het tegenzit. Met de bevolking als brave belastingbetalers, die verder weinig opschieten met de realiteit en grond die voor een flut bedrag wordt 'verpatst' aan grote bedrijven. Met als leugen wat werkgelegenheid, maar dat kunnen ook wat expats worden die dan worden ingevlogen. Doe je braaf wat zonnepanelen op je dak, maar er is geen plaats meer op het energie netwerk voor de extra energie die je aan het net terug kan geven. Dat gebeurt steeds vaker, doe je als burger je best met je zonnepanelen, om 'straks' FB van energie te gaan voorzien.....

BobBlack
BobBlack17 dec. 2021 - 17:12

...plaats zouden kunnen hebben (dan denk ik niet per se aan de voor een groot deel op export gerichte landbouw); het landschap (Nederland dozenland); het (lokale) klimaat (vanwege de immense warmteproductie) en bovenal ten koste van de schaarse elektriciteit, die voor de gewone man nog duurder zal worden. De baten voor de werkgelegenheid zullen tegenvallen. Kortom: behalve Zuckerberg en Willem Engel zijn er alleen maar verliezers.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland17 dec. 2021 - 17:05

Hebben onze voorvaderen daarvoor dat land aan de zee ontworsteld ?

BobBlack
BobBlack17 dec. 2021 - 16:49

De wereld wordt steeds dystopischer, en Nederland in het bijzonder: het wappiemedium bij uitstek krijgt alle gelegenheid om nóg meer geesteszieken en intellectueel uitgedaagden een podium te geven om nóg meer weerzinwekkende waanzin en geestdodende flauwekul de wereld in te slingeren. Dit alles ten koste van: schaarse grond, waarop ook núttige bestemmingen

1 Reactie
JanB2
JanB218 dec. 2021 - 0:57

Nog raker kun je het niet stellen. Vol in de roos.

dirk den boer
dirk den boer17 dec. 2021 - 16:17

Bij zien van de geprojecteerde bedrijfshallen, zie ik nauwelijks verschil met wanneer daar 18 hallen bioindustrie zouden hebben neergeplempd zijn. verschil: in dat geval 10 of 15 miljoen kippen of ander gevogelte en 1000en hectares grond elders, ver weg, gekapte oerbosgrond of zo, en in geval van facebook enorm windmolenpark, zonpanelen of kernenergie binnenlands. Ander verschil: die bioindustrie levert ca 100x minder in geld op per ha dan dat facebook gebeuren (ruwe schatting, misschien weten Daan en Danielle het beter). Wat te doen? Tsjto delat? De wethouders zullen het ongetwijfeld of getwijfeld beter overwogen hebben, voor ze gingen stemmen....

2 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens17 dec. 2021 - 19:27

@ dirk den boer Jij schrijft: Bij zien van de geprojecteerde bedrijfshallen, zie ik nauwelijks verschil met wanneer daar 18 hallen bioindustrie zouden hebben neergeplempd zijn. Die gedachte herken ik wel. Ik kom soms in het westelijke deel van Noord Brabant en zie daar grote hallen voor, koeien, varkens, geiten en kippen. En een enkele manege van gigantische omvang. Maar 20 meter is wel erg hoog. Dat halen niet alle stallen. Wel de distributiecentra in Nood en Zuid Hollland en Utrecht.

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 dec. 2021 - 8:48

@Dirk niet mijn expertise maar Nederland lijkt mij minder geschikt als megaleverancier van electriciteit. Uiteraard maken de hallen die het landschap gruwelijk verpesten mij ook niet gelukkiger.

Alter
Alter17 dec. 2021 - 14:06

Als de benodigde stroom door Zeewolde opgewekt en geleverd zou worden, dan zou het normaal zijn dat Zeewolde hierover beslist. Als zij echter een beroep doen op de windmolens en zonnepanelen in andere gemeenten dan klopt de besluitvorming niet. Het zal landelijk vele jaren kosten om de extra vraag naar duurzame energie bij te bouwen. Zeewolde plukt de vruchten, de rest betaalt het gelag. Daarnaast is Facebook een bedrijf dat opzettelijk de geestelijke gezondheid van haar gebruikers en de democratie ondermijnt, zoals recent weer is gebleken. Kortom, er is geen enkele reden om het datacentrum toe te staan.

2 Reacties
Dick Roelofsen
Dick Roelofsen17 dec. 2021 - 14:57

"Als zij echter een beroep doen op de windmolens en zonnepanelen in andere gemeenten dan klopt de besluitvorming niet." Als we zo gaan redeneren hebben de steden in Nederland ook een energieprobleem en had Loppersum tot het einde der tijden genoeg aardgas gehad.

DaanOuwens
DaanOuwens17 dec. 2021 - 16:36

@ Dick Roelofsen Jij schrijft: Als we zo gaan redeneren hebben de steden in Nederland ook een energieprobleem en had Loppersum tot het einde der tijden genoeg aardgas gehad. Die steden hebben nooit een besluit genomen in het kader van hun ruimtelijke ordening dat gevolgen had voor een groot deel van het jaarlijkse gasverbruik. Dus je vergelijkt zaken die niet met elkaar te vergelijken zijn.

zekernietjoops
zekernietjoops17 dec. 2021 - 13:51

Allereerst wil ik duidelijk maken dat ik absoluut tegen m.n. zulke, want gebruikelijk in achterkamers bekonkelefoeste, plannen -dictaten..?! - ben. Waarom?... vooral ook omdat ik er vrijwel zeker van ben dat in die achterkamers de meeste, zo niet alle, van de nu volgende punten voor FB niet volledig en/of niet verplichtend/bindend aan de orde zijn geweest: 1) Het was/is overduidelijk dat zulke enorm geconcentreerde data-hectiek energie zal vreten die uitsluitend daarvoor opgewekt moet gaan worden. Vanzelfsprekend zouden dan ook alle denkbare infrastructurele investeringen daartoe en daarna, alle operationele en onderhoudskosten voor de opwekking van die gigantische hoeveelheden elektriciteit, door “facebook” moeten worden betaald: Daarbij vooral niet te vergeten, eventuele additionele - en frequente! - stroomlevering door het conventionele elektriciteitsnetwerk dat daartoe OOK kostbaar zal moeten worden aangepast. 2) En daar hoort natuurlijk ook bij: alle kosten voor het afvoeren van de restwarme, of die nu hergebruikt (belachelijk in die omgeving!) zal gaan worden, of niet. 3) Ook de volledige kosten van beveiliging en een stevige vinger daarin van de overheid, zouden volledig voor rekening van FB moeten zijn. 4) En wat te denken van de hoogst waarschijnlijk afschuwelijke, eentonige lelijkheid van zoveel merendeels mensenlege bouwsels?: het uiterlijk daarvan zal niet uitsluitend of zelfs merendeels door FB mogen worden gedicteerd. 5) En tenslotte: FB zou ook volledig en ruimhartig garant moeten staan voor alle eventuele schade en leed als gevolg van die activiteiten, zolang die daar plaats vinden.

Poeh, poeh
Poeh, poeh17 dec. 2021 - 13:10

Het laat volgens Klaver zien dat er voor lokale partijen ‘landelijke regie nodig’ is. Tja, het geeft onomstreden aan dat centraal machtsdenken niet alleen meer is voorbehouden aan Rutte zijn bestuursstijl, maar ook aan de progressieve politiek. En dan nog durven te beweren dat we de burger serieus moeten nemen.

2 Reacties
EUpiet
EUpiet17 dec. 2021 - 13:31

Het gaat niet om machtsdenken maar om het feit dat de mensen die daar in de gemeenteraad zitten niet de know how hebben om zulke beslissingen te kunnen nemen. Beslissingen met gevolgen voor de regio, niet alleen voor Zeewolde. Het is de VVD geweest die de besluitvorming ook over zulke complexe zaken lokaal heeft belegd. Deze mensen zijn ingepakt door snelle jongens met vlotte babbels.

Paul Spijkers
Paul Spijkers18 dec. 2021 - 12:22

Klaver is een glitter groene, niet een diep groene. Hij gelooft in het sprookje dat windmolens die natuur opeten een goed idee zijn.

Geen3
Geen317 dec. 2021 - 12:32

Ik zie alle dagen zowat iedereen met het hoofd in het scherm! Vaders/ moeders achter de kinderwagen, studenten op de fiets, zwabberende automobilisten (van de eenzijdige ongelukken)! What you see is what you get.

1 Reactie
Markzelluf
Markzelluf17 dec. 2021 - 13:51

Dag 'Geen', eens! Maar als je ook die enorme milieuverontreiniging accepteert en - zoals hier - zelfs faciliteert, welke prikkel is er dan om verstandiger met energie om te gaan als ict-bedrijf? Je kunt moeilijk beweren dat je om het klimaat etc. geeft als je dergelijke vervuiling mogelijk maakt. Ik denk dat bedrijven als facebook veel harder op zoek gaan naar innovatieve mogelijkheden die klimaatvriendelijk zijn als hun vestigingsklimaat verslechtert.

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -17 dec. 2021 - 12:14

een goede zaak als het datacentrum er komt: ik kan geen nadelen ontdekken ! zonnepanelen, geen vervuiling, 400+ werkgelegenheid, international allure, geen fabruiken met herrie, logistiek, rook etc etc ga eens met 2 benen op de grond staan en laat je niet leiden door sentimenten en zgn ''links-principes''., alleen omdat er ''kapitaal'' achter zit ? Het zou goed zijn voor economie, uitstraling en milieu. En laten we wel wezen ... over 30 jaar zijn dei datacentra niet eens meer nodig vanwege voortschrijding der technologie. Kunnen de hallen dan omgetoverd worden in sporthallen , huisvesting en scholing.

5 Reacties
EUpiet
EUpiet17 dec. 2021 - 13:07

Geen herrie? Bent u wel eens in een datacenter geweest? U heeft echt gehoorbescherming nodig. Geen vervuiling? Al die dataunits moeten gekoeld worden en daar wordt heel veel koelwater voor gebruikt. En dat is ons drinkwater. https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-actueel/watergebruik-datacenter-begint-steeds-meer-vragen-op-te-roepen Lees u zelve toch eens in.

rvb2
rvb217 dec. 2021 - 14:36

@EUpiet: in datacentra worden de servers gecentraliseerd, zodat bedrijven en mensen die servers niet thuis of op kantoor hebben staan. Dat is efficienter. Zo besparen datacentra energie t.o.v. het zelf neerzetten van servers.

EUpiet
EUpiet17 dec. 2021 - 15:12

@rvb. Dat klinkt plausibel maar dat is het niet. Die vlieger zou opgaan als Facebook alleen de Nederlandse of de data van mensen uit Zeewolde zou opslaan. Facebook slaat voor lage stroomtarieven de data van miljoenen mensen over de hele wereld op in Nederland. Wij dus de lasten en Facebook profijt.

EUpiet
EUpiet17 dec. 2021 - 15:32

En verder rvb. Juist door het scheppen van mogelijkheden om enorme hoeveelheden data op te slaan en te bewaren zonder er over na te hoeven denken, (disk space kost niets) ontstaat de behoefte om steeds meer veelal nutteloze data voor eeuwig te bewaren en uiteindelijk gaat dat ons opbreken. Het zelf hosten van een servertje beperkt bedrijven met de hoeveelheid data die ze kunnen hosten. De facto is dat dus efficiënter. Alhoewel ik niet hoop dat bedrijven dat blijven doen want de gevaren zijn enorm tegenwoordig.

Smldrs
Smldrs17 dec. 2021 - 17:36

Dus u vind het wel best dat er 14 vierkante kilometer zonnepanelen of 115 windturbines bijkomen die ons geen elektriciteit opleveren? Niet erg rechts van u, eerder ondoordacht.

jantje
jantje17 dec. 2021 - 12:02

Daar zijn we weer mooi klaar mee. De windmolens bij onze achterdeur zijn gebouwd door mensen die niet van Nederlandse afkomst waren. Ook een groot fabriek verderop, komt geen Nederlander, laat staan een Groninger aan te pas. Hoezo werkgelegenheid? Wij dragen wel de lasten maar niet de lusten.

2 Reacties
Oki Doki
Oki Doki17 dec. 2021 - 17:40

Als je graag windmolens wilt bouwen dan kun je vast wel ergens terecht, er zijn vacatures genoeg.

Paul Spijkers
Paul Spijkers18 dec. 2021 - 12:25

Corporaties doen het beter met de EU. Ooit begonnen als kolen en staal syndicaat. Socialisme in een land mag niet meer.

EenMening
EenMening17 dec. 2021 - 11:22

Dezelfde mensen die hun hele leven doorbrengen op het internet, zijn tegen de komst van een data center in Zeewolde. Dat is een goed voorbeeld van NIMBY-gedrag. Een groot nadeel is de enorme hoeveelheid elektriciteit die nodig is om de boel draaiend te houden. Die elektriciteit kan niet meer gebruikt worden voor huishoudens. Het data center beslaat bovendien een enorme oppervlaktte. Nederland is populair bij de technoreuzen omdat enkele belangrijke internet-kabels hier aan land komen. De geografische positie is voor hen ook interessant: binnen een straal van 300 km van Utrecht wonen zo'n 45 miljoen mensen Er is hier ook voldoende hoogopgeleid personeel, dat heel redelijk Engels spreekt. Kortom, Nederland is een aantrekkelijk vestigingsland voor de technoreuzen. Dan het werkgelegenheidsaspect. De bouw duurt 5 tot 7 jaar en wordt uitgevoerd door lokale aannemers. Daarna biedt het data center werk aan ca 500 hoogopgeleide technici. In geval van uitbreiding verdubbelt dat aantal. Om het data center draaiend te houden zijn allerlei bedrijven nodig, wat ook weer zorgt voor veel werkgelegenheid.

2 Reacties
EUpiet
EUpiet17 dec. 2021 - 11:46

In die datacenters werken maar heel weinig mensen en het hoogopgeleide personeel werkt remote. Gewoon vanuit Amerika. In dit geval is het primair dataopslag. Het fysieke werk zal er uit bestaan dat iemand hele units met een heftruck op zijn plaats rijdt en de netwerk en stroomstekkertjes aansluit. Unit kapot op die manier vervangen. Eenmaal netwerk en stroom kan het remote. Dus voor de werkgelegenheid hoef je het niet te doen.

KeesVanZundert
KeesVanZundert17 dec. 2021 - 13:39

EenMening , weet niet of u weleens in een datacenter komt, waar ik kom werkt een man of 10. Als er iets stuk is wordt de unit vervangen, en zoals ierboven gemeld gaat de rest vanaf afstand.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout17 dec. 2021 - 11:20

Strategisch gezien is het ook nog eens een sitting duck voor vijandelijke elementen die korte metten kunnen maken met het USA-datacentra door de polder te inunderen.

1 Reactie
Dick Roelofsen
Dick Roelofsen17 dec. 2021 - 12:14

Klopt, Hannes, het zou zonde zijn als al die kattenfilmpjes verloren zouden gaan.

EUpiet
EUpiet17 dec. 2021 - 11:18

Er staan er nog een stuk of 25 op de planning. https://nos.nl/artikel/2409866-kabinet-nog-plannen-voor-20-tot-25-datacenters-in-nederland. Aanleg van zonneparken en windmolens is voor kosten van de gemeenschap bedrijven zoals Facebook profiteren er van. Werkgelegenheid in datacenters is gering. (ben er heel vaak zelf geweest en heb er gewerkt als techneut jaren geleden op de Zuidas) Het zijn gebouwen vol met racks waarin duizenden servers draaien. Die allemaal remote door de eigenaren van die servers bediend worden. Dat zijn mensen die in dit geval in Amerika werken. Het fysieke werk is in en uit rack halen van servers en aansluiten of loskoppelen op netwerk en stroom.

JoostdeV
JoostdeV17 dec. 2021 - 11:10

Grootgebruikers als Meta hoeven voor onze zon en windstroom ook maar een fractie te gaan betalen van de prijs die huishoudens daarvoor betalen. Als ze de volle 22 cent per KWh moesten betalen, hadden ze de raad nooit zo onder druk gezet. De raad denkt dat tot 80% van de gebruikte energie ingezet kan worden doorgegeven aan het imaginaire nog te bouwen warmtenet Zeewolde. Het datacentrum gaat volgens de NOS 1380 terrawattuur per jaar verstoken. Daarvan zal dus 80% in de richting van de 8800 huishoudens in Zeewolde worden getransporteerd. Dat komt neer op 125 MWh per huishouden. Een gemiddeld huishouden in Nederland gebruikt 1240 kubieke meter aardgas. Daar zit ongeveer 12 MWh aan energie in. Dat scheelt een factor 10! De temperatuur in de huiskamers in Zeewolde zal naar onleefbare hoogte stijgen, of 90% van de energie lekt tijdens transport weg uit het net. In Zeewolde zal hooguit 10% van de afvalwarmte die uit dat datacentrum komt kunnen worden weggezet. Dit nog afgezien van het feit dat de warmte uit een datacentrum nauwelijks geschikt is voor een warmtenet.

1 Reactie
Juppé🎗
Juppé🎗17 dec. 2021 - 11:29

Er komt uiteraard ook meer szomers beschikbaar, maar dan moeten ze in Zeewolde de airco maar wat harder laten draaien.

DaanOuwens
DaanOuwens17 dec. 2021 - 10:58

Op zich is het goed lokale politici een ruim mandaat te geven. Een besluit als dit kan best op lokaal niveau plaatsvinden. De rol van een gemeente is ook de lokale belangen goed tegen elkaar afwegen. Maar dan ook alle belangen. Qua energievraag zijn er voor het datacenter volgens info 140 windmolens nodig. Wat mij betreft kan het niet zo zijn dat Zeewolde een datacenter neerzet en het probleem van de windmolens over de schutting gooit bij een andere gemeente. Die moeten dus ook in Zeewolde komen. En vanuit dat perspectief moet Zeewolde dan nog eens een goede belangen afweging maken. Waar komt het datacenter en de windmolens. Naast elkaar is handig want dan wordt het nationale net niet overbelast.

20 Reacties
De buurman
De buurman17 dec. 2021 - 11:14

Ik vind het nogal een belangrijke beslissing, FB is echt een hele grote speler en ik vind dat zaken doen met dit soort bedrijven door meerdere kamers (landelijke politiek of extern bureau) moet worden goedgekeurd, want wat is het voordeel voor Zeewolde en omgeving dat dat grote datacenter er komt?

DaanOuwens
DaanOuwens17 dec. 2021 - 12:17

@ De buurman Jij schrijft: want wat is het voordeel voor Zeewolde en omgeving dat dat grote datacenter er komt? Geen idee, dat moeten ze in Zeewolde zelf maar bepalen. Waarom zou jij dat voor die mensen daar willen bepalen? Weet jij het beter?

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 dec. 2021 - 13:02

Korte samenvatting: "Een handvol lokale deeltijdpolitici moet een besluit nemen dat landelijke gevolgen heeft voor het stroomverbruik. In de polder wordt gemord." https://www.nrc.nl/nieuws/2021/11/26/facebook-vs-zeewolde-hoe-een-handvol-lokale-politici-plots-staat-voor-een-besluit-met-landelijke-implicaties-a4067020

Juppé🎗
Juppé🎗17 dec. 2021 - 13:37

@ DanielleDefoe 17 december 2021 at 14:02 Zeewolde, heette dat vroeger niet Juinen?

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 dec. 2021 - 15:29

Dat zou zomaar kunnen! Mooie foto van de burgemeester en wethouder Hekking. Beide heren ontsnapten in maart 2018 even uit de oude doos in ‘Van Kooten en De Bie snappen geen bal van de natuur’. https://www.trouw.nl/opinie/weerzien-met-een-paar-dubieuze-lokale-politici~b793f813/

KM2
KM217 dec. 2021 - 16:16

"Naast elkaar is handig want dan wordt het nationale net niet overbelast." Transport vindt voornamelijk plaats via hoogspanningsnetten, waarvan de spanning vaak hoger is dan de opgewekte of afgenomen spanning. Doordat de netten op nationaal en internationaal niveau met elkaar gekoppeld zijn, verkrijgt men een stabiel transportnet met een hoge bedrijfszekerheid. De internationale connectie maakt het mogelijk om energie uit te wisselen tussen verschillende landen. De elektriciteitcentrales worden op het hoogspanningsnet aangesloten. Dit geldt ook voor grote decentrale opwekkers, zoals clusters van warmte/krachtcentrales en windmolenparken. De regionale tussenspannings- of middenspanningsnetten en grote industriële netten zijn via transformatoren altijd aan het hoogspanningsnet gekoppeld, dus ook bij datacenters, tata steel of andere grootverbruikers. Transportnetten zijn meestal zodanig ontworpen dat zij, zelfs in geval van een storing, zonder onderbreking de elektrische energie leveren. Hierbij is sprake van een enkelvoudige storingsreserve zonder energieonderbreking. Het net blijft bij storing van een enkele component goed functioneren en is daarmee n-1 veilig. Het net heeft meerdere wegen van de voedingsbron naar de belastingen. Dit stelt eisen aan de beveiliging, die ervoor moet zorgen dat de gestoorde component direct afgeschakeld wordt, waarbij de elektriciteitsvoorziening zonder onderbreking gehandhaafd blijft.

Wieowie
Wieowie17 dec. 2021 - 16:21

Daan: “geen idee” Er zijn twee voordelen waarom vooralsnog voor het datacenter is gestemd : extra banen : aantrekking andere bedrijven De omvang hiervan is lastig te berekenen. De voordelen zijn niet specifiek voor Zeewolde, maar worden altijd genoemd.

Uw Psychiator
Uw Psychiator17 dec. 2021 - 18:08

@ Juppé (14:37u) - je hebt gelijk, en je gooit er dan wel met de pet naar, maar wél raak. Juinen, ach, lokatie van ons aller dromen, ooit. Bestuurd door de voorbeeldig nette en luisterende burgemeester Hans van der Vaart, en diens zeer pro-actieve en ambitieuze, ietwat dominante wethouder Tjolk Hekking. Bezie ik het goed, dan is die burgervader Gorter van hedendaags Zeeworde in feite een nogal goedkope afspiegeling van Hekking, iemand van de B-categorie, autoritair, zonder humor, en naar alle waarschijnlijkheid vatbaar voor geheime donaties, als je begrijpt wat ik bedoel. Meneer Gorter wil graag handel en bovenal 'contact' met de Grote Jongens. Hij voelt zich thuis in een of andere Bling-Bling Eregalerij, hoewel die voor hem vele maatjes te groot is. Ach, nog steeds heb ik er goede hoop op dat deze hele kwestie, die heel onwelriekend is (ik ruik Zeewolde sinds twee dagen op honderden kilometers afstand nog) een spoedig en gelukkig einde zal krijgen; dat wil zeggen: dat voortschrijdend inzicht bij de juiste mensen zal leiden tot het succesvol 'cancelen' van de komst van Meta. Het mooist zal zijn als Zeewolde meteen daarna herdoopt kan worden tot 'Juinen'. En weer een eigen courant zal bekomen.

Uw Psychiator
Uw Psychiator17 dec. 2021 - 18:09

(Zeewolde i.p.v. 'Zeeworde', natuurlijk.)

Juppé🎗
Juppé🎗17 dec. 2021 - 18:10

« Mooie foto van de burgemeester en wethouder Hekking. #….het lijkt er zelfs op dat deze heren steeds actueler worden, Danielle. Ik herinner me nog een aflevering dat ze in de VS uitgenodigd waren en terugkwamen met het goede nieuws dat ze Juinen verblijd hadden met een Disneypark. Nog dichter bij de actualiteit. Helaas heb ik deze aflevering niet kunnen vinden op YouTube.

LHTJ
LHTJ17 dec. 2021 - 18:16

{Geen idee, dat moeten ze in Zeewolde zelf maar bepalen. Waarom zou jij dat voor die mensen daar willen bepalen? Weet jij het beter?} Ai, ik denk dat het account van Daan is gehackt.

DaanOuwens
DaanOuwens17 dec. 2021 - 18:59

@ KM Verdiep je in het onderwerp en je ziet dat op verschillende plaatsen in Nederland onvoldoende netcapaciteit beschikbaar is. Ook een van de redenen waarom er kritiek is op dit lokale besluit. En dan kom jij met dit niet ter zake doende verhaal. Slaat nergens op.

DaanOuwens
DaanOuwens17 dec. 2021 - 19:03

@ Wieowie Jij schrijft: De voordelen zijn niet specifiek voor Zeewolde, Dan is er dus geen reden dit besluit te nemen dat de lokale gemeenschap beschadigd. Het heeft geen specifieke voordelen. @ LHTJ Jij schrijft: Ai, ik denk dat het account van Daan is gehackt. Je maakt nog even duidelijk waarom een andere discussie jou zo boven de pet gaat. In tegensteling tot jou wil ik voor anderen niet bepalen wat ze wel en niet mogen doen maar ik wil geen last van ze hebben. Jij hebt er lak aan dat je anderen overlast bezorgd en anderen mogen er niets van vinden.

Wieowie
Wieowie17 dec. 2021 - 21:22

Daan: een generiek voordeel kan voor Zeewolde wel belangrijk zijn. Je hebt het blijkbaar niet goed gevolgd. Want ze vonden de werkgelegenheid erg belangrijk. Dus nu heb je vast wel een idee waarom Zeewolde voor is.

DaanOuwens
DaanOuwens18 dec. 2021 - 9:44

@ Wieowie Jij schrijft: Je hebt het blijkbaar niet goed gevolgd. Ik heb het prima gevolgd. En jou ook. Dat de raadsleden werkgelegenheid belangrijk vonden heb ik ook gelezen. En jij beweert dat die werkgelegenheid niet specifiek voor Zeewolde is. Dan hoeft dat datacenter dus ook niet in Zeewolde te staan om te zorgen dat Zeewolde van profiteren van de werkgelegenheid. Dus er is geen enkele reden volgens jou om als raadslid van Zeewolde te stemmen voor een datacenter binnen de gemeente grenzen.

KM2
KM218 dec. 2021 - 11:59

@Daan, Er is geen enkel stroomnetwerk dat produceert in een gesloten kring, alles wordt aangesloten op het netwerk. Dat het net het niet aankan is een ander verhaal. Windmolens naast het datacenter lost dus niks op.

Wieowie
Wieowie18 dec. 2021 - 18:58

Daan, jij weet niet waarom Zeewolde voor het datacenter is. Dat is dus werkgelegenheid. Daar zitten ze in Zeewolde om verlegen. Ook willen de het gebied hierdoor aantrekkelijker maken voor andere bedrijven. Zeewolde heeft weinig andere prikkels. Hopelijk weet je het nu wel.

DaanOuwens
DaanOuwens18 dec. 2021 - 19:53

@ KM Jij schrijft: Dat het net het niet aankan is een ander verhaal. Windmolens naast het datacenter lost dus niks op. Dat lost alles op. Het datacenter wordt lokaal van stroom voorzien. Deze discussie over het net die jij begonnen bent is dus totaal irrelevant. Er is een haperend netwerk en te weinig stroom. @ Wieowie @ Dat is dus werkgelegenheid. Daar zitten ze in Zeewolde om verlegen. Ook willen de het gebied hierdoor aantrekkelijker maken voor andere bedrijven. Die werkgelegenheid voor inwoners van Zeewolde kan ook in Almere en Harderwijk gevonden worden. Jij schrijf ook a eerder: De voordelen zijn niet specifiek voor Zeewolde, Dus ook voor Harderwijk dus als het datacenter in Harderwijk komt is het niet specifiek voor Harderwijk maar ook voor Zeewolde. Dus hoeft het niet in Zeewolde. En je schrijft: Ook willen de het gebied hierdoor aantrekkelijker maken voor andere bedrijven. Dat kan dus ook in Harderwijk en Almere. Geen enkele reden om het in Zeewolde te doen. Dat heb je zelf dus al eerder opgeschreven.

Wieowie
Wieowie19 dec. 2021 - 13:13

Daan, je begrijpt het niet. Er zitten voordelen aan de vestiging van een groot bedrijf. Jij kent die voordelen niet, maar het zijn algemeen bekende voordelen. Harderwijk of Almere hechten minder belang aan die voordelen (nog los of Meta daar zelf wel een data Centre wwil). Zeewolde meer. Ook een stationauto heeft in algemene zin voordelen (meer ruimte). Als je daar belang aan hecht, prima. Als je het voordeel niet nodig hebt, ook prima.

DaanOuwens
DaanOuwens20 dec. 2021 - 9:25

@ Wieowie Jij schrijft: maar het zijn algemeen bekende voordelen. Er zijn geen algemeen bekende voordelen. Er zijn ook geen algemene voordelen. De specifieke voordelen voor Zeewolde zijn niet eens bekend. Niet het aantal arbeidsplaatsen, niet het aantal arbeidsplaatsen voor mensen in Zeewolde. Er is niets bekend dat een serieus besluit mogelijk maakt. En er is geen stroom voor het datacenter. En als die er moet komen zullen er elders 140 windmolens moeten komen. Kortom het is een dom besluit. En dat is ook een passende kwalificatie voor jouw pogingen het domme besluit te onderbouwen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 dec. 2021 - 10:51

Weten we eigenlijk nog wel waar GL en de PvdA voor staan, of weten de dames-heren afgevaardigden in de gemeente dat nog wel?

Phil2
Phil217 dec. 2021 - 10:43

Intens dom dat PvdA/GroenLinks locaal vóór heeft gestemd. Weg is het hele idee dat deze partijen gua groenere toekomst het verschil kunnen en vooral willen uitmaken. Laten tegenstanders er vooral werk van maken welke beloftes zijn gedaan. Als de FakeBook doos er eenmaal staat, kan niemand meer terug. Het zal immers een miljardeninvestering zijn.

1 Reactie
Phil2
Phil217 dec. 2021 - 10:59

Overigens, als je dieper tast, lijkt de kwestie samen te hangen met een 'onhandig opererend' raadslid dat door zijn eigen partij was geroyeerd. Dit raadslid (Rob Smeets) was tegenstander, hij is vervangen voor iemand die vóór is. Het kan toch niet zijn dat de komst van één persoon afhankelijk is....

erikbos
erikbos17 dec. 2021 - 10:32

Ik denk dat er nu gelijk een geschikte locatie is gevonden voor een van de nieuw te bouwen kerncentrales. Lekker veel CO2 vrije elektriciteitproductie daar moeten ze in Zeewolde toch blij van worden.

2 Reacties
LaBou
LaBou 17 dec. 2021 - 11:04

Kan facebook die centrale ook zelf bouwen incl. alle bijkomende kosten zonder enige financielle steun vanuit de overheid.

rvb2
rvb217 dec. 2021 - 11:39

prima, maar sla het afval dan op in den haag, bijvoorbeeld de kelder van het binnenhof.

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 dec. 2021 - 10:28

Stupide beslissing die nooit locaal had mogen worden genomen.

2 Reacties
Frans Kwakman
Frans Kwakman17 dec. 2021 - 11:19

Danielle, inderdaad zo'n zwaarwegende beslissing aan de gemeenteraad van dat dorp over laten is dom. Maar wellicht kan de provincie nog iets ondernemen. In elk geval hoop ik dat het laatste woord in deze affaire nog niet gezegd is. Als je een real time indruk wil krijgen van wat te gebeuren staat, rij eens over de A7 door de Wieringermeer.

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 dec. 2021 - 14:28

Geen auto. Ik kom daar ook al jaren niet meer.

Pieter15
Pieter1517 dec. 2021 - 10:17

Een Facebook datacenter met een totaalverbruik van 1,4 terrawatt, evenveel als het verbruik van Amsterdam. 1 Terrawatt is een miljoen megawatt. 13 Megawatt zonne-energie gaan ze zelf opwekken Nou, dan zullen er nog wat bossen in Oost-Europa gekapt moeten worden om het verschil bij te leggen denk ik? Of we doen gewoon alle boeren weg? Of alle Amsterdammers? Of moeten we allemaal toch maar niet overschakelen op elektrische auto's?

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen17 dec. 2021 - 10:16

De boerenhaters zullen niet rusten totdat heel het buitengebied is volgeplempt met huizen, wegen en industrieterreinen en ze hebben de meerderheid in de politiek. Ze boeken hier een mooie overwinning.

1 Reactie
rvb2
rvb217 dec. 2021 - 14:41

De boerse haters nemen het merendeel van de oppervlakte van Nederland in beslag. Die boeren krijgen daar extreem veel subsidie voor, en geen beroepsgroep kent zo veel miljonairs als de boeren.

Juppé🎗
Juppé🎗17 dec. 2021 - 10:00

Heel erg onverstandig om deze data centra in Nederland te ondersteunen. Ze geven weinig blijvende werkgelegenheid en voorzover ze dat doen zijn dat hoogopgeleide technici, die er al tekort zijn en die er voor de energietransitie nog meer nodig zijn. Ze gebruiken niet alleen veel energie, maar dat energiegebruik is niet zonder energieopslag stuurbaar. Die stroom zal dus bij windarm weer uit fossiele bronnen komen of uit waterstof of kernenergie, maar daar staan veel andere stroomgebruikers al op te wachten. Ook de enorme lap grond die ze gebruiken ( en tel daar nog de grond die de windmolens innemen bij op ) kan in NL beter voor andere zaken worden gebruikt. Ik ben niet iemand van het moet er wel komen maar niet in mijn tuin, maar dit is ronduit dom. Begint eindelijk de VVD te begrijpen dat je al je afwegingen moet laten bepalen door je beleidsprioriteiten, wordt locaal GL wel erg locaal.

Mark Bonte
Mark Bonte17 dec. 2021 - 9:50

Dan zullen de burgers van Zeewolde naar ik hoop een boodschap hebben voor deze raadsleden en hun bijbehorende partijen bij de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen. Waarom het "opvallend" zou zijn dat ook de raadsleden van GroenLinks en de PvdA hebben ingestemd met de komst van het datacenter is mij overigens duister. Deze partijen en hun mensen op dergelijke plaatsen, of ze nu in een gemeente, provincie, waterschappen, parlement, of de senaat zitten zijn niet minder vaak opportunistisch en gedreven door andere belangen dan die van burgers die ze veinzen te vertegenwoordigen.

FromValue
FromValue17 dec. 2021 - 9:50

Tja, in Nederland zijn wij een groot Internet knooppunt en vanuit de EU bril bekeken willen we eigenlijk data binnen de EU houden. Dan is Nederland voor datacenters erg interessant. Kunnen we misschien ook niet willen, maar wat willen we dan eigenlijk wel in Nederland?

3 Reacties
De buurman
De buurman17 dec. 2021 - 11:16

Rust ruimte en gewoon blijven.????

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine17 dec. 2021 - 11:20

@FromValue, inderdaad, dat is de vraag. We zitten in de top van de wereld qua data consumptie, en enorm veel van onze energie gaat daar reeds nu al aan op. Alle Jopers doen hier overigens ook aan mee. Probleem is dat zo'n groot datacenter zo zichtbaar en tastbaar is, dan wordt het ineens heel concreet en eng.

EUpiet
EUpiet17 dec. 2021 - 12:56

Probeer eens een beetje uit je eigen bubble te denken. https://news.microsoft.com/innovation-stories/project-natick-underwater-datacenter/

Break on through
Break on through17 dec. 2021 - 9:47

Het zou zo maar eens kunnen dat zelfs de raad zichzelf voor dr kop slaat als daadwerkelijk met de realisatie begonnen word. Dat gebeurt veel vaker. Nu lijkt het allemaal nog geweldig positief en alleen maar gouden bergen. Voor de energievoorziening zal een hele infrastructuuraanpassing moeten plaats vinden. Of dat dwars door Zeewolde is valt nog te bezien natuurlijk. Compleet met procedures? . En waar laat je de warmte in de zomer bij +25 graden Celsius? En mijn belangrijkste vraag. Is de locatie van META nog steeds Nederlands grondgebied of valt het automatisch onder US wet en regelgeving?

adriek
adriek17 dec. 2021 - 9:36

Facebook is de nieuwe kerk: de plaats waar de waarheid verkondigd wordt. (Ieders eigen waarheid zelfs). En een kerk verdient een tempel. Zie daar: een tempel zoals we die in 2021 mogen aanbidden.

Joop den Uil
Joop den Uil17 dec. 2021 - 9:35

zulke beslissingen krijg je als GL en PvdA samenwerken; Rutte heeft nu spijt dat hij niet in zee met hen is gegaan maar in plaats daarvan met de linkse D66. Dat zou helpen bij de investeringen van schiphol en snelwegen.

Bernie2
Bernie217 dec. 2021 - 9:31

Pure zelfbevrediging van Gerrit Jan Gorter van Zeewolde. Hij moest en zou als populist (waarmee hij het journaille de grond in trapte) dat datacentrum binnen de poorten hebben en ik vraag me af wat er voor hem tegenover staat. Buitendien heeft CU gelijk, deze broek was té groot, té omvangrijk om zelfstandig aan te trekken. Gorter en zijn meelopende kleiboeren dachten er anders over.Komt nog bij dat hij nu Zuckerman's bedrijf faciliteert dat wereldwijd zwaar onder vuur ligt om bijvoorbeeld privacy redenen. Dit zuigt.... De race is trouwens nog niet gelopen.

Markzelluf
Markzelluf17 dec. 2021 - 9:31

De Nederlandse staat heeft een flink deel van het beoogde terrein in bezit. Als het pvda en GroenLinks menens is dan dienen zij vandaag een motie in de Tweede Kamer in om de fout van hun plaatselijke partijgenoten te herstellen. Of ze zwijgen en nemen hun verantwoordelijkheid

Radio-Head
Radio-Head17 dec. 2021 - 9:12

Kan me voorstellen dat het verwarrende tijden zijn, voor goedgelovigen in sociaal democratie en duurzaamheids links. Het vera Een paar kerncentrales a la Douce France, en Duitsland die op het aardgasorgel een ddurzaamheidliedje pingelt.

1 Reactie
Radio-Head
Radio-Head17 dec. 2021 - 9:13

Moet zijn: Het verraad in de Polder.

Hoi4
Hoi417 dec. 2021 - 9:07

Dat de lokale Rutte3/4 regeringspartijen D66, CDA en VVD en nog wat liberaal Zeewolde gepeupel voorstander zijn van het zoveelste mega veel schone stroom slurpende datacenter stemmen mag geen verbazing wekken. Maar dat nu juist GLPvdA rechtse partijen aan een meerderheid helpt is wel over de top. Blijkbaar zit ook bij GLPvdA het milieu/klimaat niet echt in de genen van die partijen. GL Klaver en PvdA Ploumen kunnen voor de buhne nog een beetje de schijn proberen op te houden en de bal richting Rutte4 spelen maar dat gaat echt niet helpen. Het belang van buitenlandse rijken en hun datacenters gaat bij de politieke elite duidelijk voor het Nederlands klimaat/milieu.

2 Reacties
Effie2
Effie217 dec. 2021 - 10:21

Als na verkiezingen de zetels verdeeld zijn, en er coalities gevormd zijn, heeft de burger het nakijken. Wethouders gedragen zich niet zelden, mede vanwege hun in de coalitieafspraken vastgelegde dictaten, als plaatselijke dictatortjes, die hun (over)macht uitbaten, en daarbij geen enkele tegenspraak dulden. De VVD heeft de landelijke besluitvorming over volkshuisvesting en ruimtelijke ordening overgeheveld naar de provincies en gemeenten, minister Wiebes van de VVD heeft dat datacentrum hierheen gelokt, de gemeenteraad is lekker gemaakt met wat later zal blijken een fooi, en overal waar neoliberaal het politieke klimaat domineert zijn de multinationals de baas. Jesse Klaver en Lilian Ploumen hadden hier overduidelijk geen stem in. Hou dus op met hen onterecht te beschadigen.

Hoi4
Hoi417 dec. 2021 - 11:12

''Jesse Klaver en Lilian Ploumen hadden hier overduidelijk geen stem in. Hou dus op met hen onterecht te beschadigen.'' Waarom zou ik Klaver en Ploumen willen beschadigen Fie? Zelfs als ik dat zou willen zou ik het niet kunnen. Het zijn de eigen partijgenoten uit Zeewolde die GL Klaver en PvdA Ploumen beschadigen. Door te laten zien dat de ze helemaal niks met het klimaat/milieu program van hun partij hebben als het nodig is. Wat ook opvalt is dat ze in Zeewolde hetzelfde gedoogbeleid hebben als in 2e kamer. Als rechts stemmen tekort komt om hun beleid door te kunnen zetten dan is altijd wel steun van GL en/of PvdA.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine17 dec. 2021 - 8:49

Ik snap de weerstand wel maar uiteindelijk is het ook een beetje nimby. De roep om data gaat niet minder worden, alleen maar meer, de verwachting is dat 2030 een kwart van ons energieverbruik data gerelateerd is. De internetlijnen uit de VS komen bij ons (knooppunt Amsterdam) de EU binnen en er zit hier in NW Europa een enorme grote groep gebruikers geconcentreerd die ook nog eens relatief veel data verbruiken. Als ik probeer er logisch over na te denken is juist qua totaal energieverbruik (minder data transport) Nederland best een logische plek voor dit soort data centers. Deze centra verder weg zetten van de VS (lijnen) en de data-gebruikers kan er alleen maar toe leiden dat er meer energie nodig is voor dezelfde functionaliteit. De landelijke partijen zouden zich beter kunnen inzetten op het minderen van social media door de Europeaan, dat zet meer zoden aan de dijk.

Paul250371
Paul25037117 dec. 2021 - 8:47

Wat een armoede. Miljarden inzet en de beslissing wordt genomen door Onkie en Donkie en Incompetentia. Ik snap niet dat Klaver niet van te voren contact heeft opgenomen met de GL raadsleden om in ieder geval te peilen hoe de vlag er bij deze mensen bij hangt.

Daniel Blank
Daniel Blank17 dec. 2021 - 8:46

Zullen we een facebook groep beginnen tegen de komst van dit datacenter, of via whatsapp.

Effie2
Effie217 dec. 2021 - 8:37

Dat krijg je ervan als je overheidstaken overhevelt naar provincies en gemeenten. Lokale belangen blijken dan zwaarder te wegen dan de landelijke.

spelregeltoerist
spelregeltoerist17 dec. 2021 - 8:22

Stop dan ook maar per omgaande met het bouwen van windmolens, tegen dit soort parasitaire stroomconsumenten is niet tegen te bouwen. Volstrekt krankzinnig!

3 Reacties
Daniel Blank
Daniel Blank17 dec. 2021 - 10:18

En dan wel hier op een forum, dat in een datacenter draait reageren. Daarmee je deze naar eigen zeggen parasitaire stroomconsumenten faciliteert.

Uw Psychiator
Uw Psychiator17 dec. 2021 - 11:23

@ Daniel Blank (11:18u) - nee en ja. 'Nee' heb ik voorop gezet. Het dataverkeer dat Joop in beslag neemt kan niet anders dan verwaarloosbaar klein zijn, in vergelijking met wat Meta in Zeewolde zal gaan dragen ('draaien'? 'mede mogelijk maken'? 'faciliteren'? ...zeg het maar). Je kunt iemand met een derdehands Fiat Multipla, die zijn bolide maar heel beperkt gebruikt, ook niet de schuld geven van de opwarming van de aarde en de verstoring van het klimaat. Iemand die ooit bij de Action een vulpen van € 1,79 kocht (twee vullingen inclusief), die zou ik niet betichten van het ondersteunen van de moderne slavernij in China. We zijn allemaal mensen, tenslotte.

Paul Spijkers
Paul Spijkers19 dec. 2021 - 8:37

Het is een gewoonte gewoonte om mensen die een scheet laten verantwoordelijk te stellen voor de klimaat verandering zodat het systeem en de mensen die aan de knoppen zitten te ontzien.