Aan het adopteren van kinderen uit het buitenland moet een einde komen. Dat vindt de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). De Raad heeft in een brief aan minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) laten weten dat wat hen betreft Nederland hier direct mee stopt.
De RSJ noemt het belang van het kind de belangrijkste factor en een die zwaarder weegt dan het belang van de wensouders. Hulp bieden in het land van herkomst is volgens de Raad een beter middel om kinderen zonder gezin te beschermen dan interlandelijke adoptie. Ook zou interlandelijke adoptie de opbouw en uitbouw van systemen van jeugdbescherming in de landen van herkomst belemmeren.
De landen waar de meeste adoptiekinderen vandaan komen zijn China en de Verenigde Staten. Daarnaast worden er ook kinderen geadopteerd uit andere EU-landen. In het geval van China schrijft de RSJ dat het voor Nederland onmogelijk is om toezicht te houden op de procedures. Reden om adoptie uit China direct te verbieden. Maar ook voor de EU en de VS moet er volgens de RSJ direct een verbod worden ingesteld.
Voor de EU-landen en de VS geldt dat kinderen vaak vanwege armoede ter adoptie worden afgestaan. Iets dat officieel niet mag. Uit wetenschappelijk onderzoek is ook gebleken dat adoptie een aanzuigende werking heeft en dat de vraag naar adoptiekinderen een aanbod creëert in kindertehuizen. De RSJ noemt het dan ook van het grootste belang dat eerst wordt gekeken of de biologische ouders geholpen kunnen worden. Is dat niet het geval, moet een alternatief gezin worden gezocht zo dicht bij huis mogelijk.