Nederlands en Fries in de grondwet? Dan ook Engels en Papiamento
De Raad van State ziet weinig in het kabinetsvoornemen om het Nederlands als officiële landstaal in de grondwet vast te leggen. Dat meldt Trouw woensdag. Er zijn geen dringende redenen voor en het past ook niet bij het ‘sobere karakter’ van de grondwet, blijkt uit een woensdag gepubliceerd advies van het hoogste adviesorgaan van de regering.
Het kabinet wil met de nieuwe bepaling in de grondwet zeker stellen ‘dat men in Nederland te allen tijde met de Nederlandse taal terechtkan’. Ook het Fries als officiële taal in de provincie Friesland zou in de grondwet moeten worden vastgelegd, zo meldt Trouw.
In het advies aan de regering wijst de Raad van State er op dat het “niet ter discussie staat” dat de taal van Nederland het Nederlands is. Als het al nodig zou zijn, kan het vastleggen van de officiële taal ook met een normale wet worden geregeld, daar is geen grondwetswijziging voor nodig.
Het adviescollege vindt verder dat het recht op het gebruik van Nederlandse taal door burgers wanneer zij met de overheid van doen hebben niet tot de klassieke grondrechten behoort. En als het kabinet het Fries wil vastleggen als officiële taal, dan moet dat ook gebeuren voor het Engels en het Papiaments. De overzeese eilanden Bonaire, St. Eustatius en Saba, waar deze talen worden gesproken, zijn vanaf volgende maand namelijk Nederlandse gemeenten, redeneert de Raad van State.