Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Raad van State geeft Johan Vollenbroek gelijk en fluit provincie Noord-Holland terug over ‘bossencrematorium’

  •  
30-08-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2644 keer bekeken
  •  
biomassabomen

Weer krijgt Johan Vollenbroek gelijk. De natuurbeschermer en stikstofdeskundige verzet zich met zijn milieuorganisatie MOB al jaren tegen de vergunning voor een biomassacentrale in Diemen. De provincie Noord-Holland verstrekte die vergunning in 2019 aan de Zweedse energiegigant Vattenfall. De provincie ‘vergat’ echter om een milieueffectrapportage te maken. Dat had wel gemoeten, oordeelt de Raad van State nu.

Vollenbroek is blij met het oordeel van de hoogste bestuursrechter. Hij noemt de biomassacentrale “het grootste Nederlandse bossencrematorium”. “Vattenfall wil daar roofhout gaan verstoken”, schrijft hij in een verklaring. “Het gaat om 212 miljoen kilo hout per jaar. Vattenfall, dat binnen een generatie fossielvrij beweert te willen opereren, laat zich hiermee wel van haar lelijkste kant zien: eerst nog ernstige schade toebrengen aan bossen in de VS en Baltische staten en dan omschakelen naar fossielvrij? Eerst nog profiteren van de bijna € 400 miljoen fossiele subsidie die Mark Fossiel nog net voor zijn vertrek naar Vattenfall kon schuiven?”

Het verbranden van hout in Diemen zal ernstige schade toebrengen aan natuurgebieden zoals het Naardermeer en de Oostelijke Vechtplassen. Vollenbroek waarschuwt voor de neerslag van stikstof, zoutzuur, fluoride, dioxines en zware metalen.

De zaak die MOB aanspande, draaide om de vraag of de houtpellets die Vattenfall wil verstoken als afval moeten worden beschouwd. Publiekelijk verklaarde de energiereus telkens dat het om houtafval uit bossen zou gaan, maar in de rechtszaal beweerden de Vattenfall-advocaten bij hoog en bij laag dat er geen afval zou worden verstookt. Dat laatste vond de Raad van State niet overtuigend. En dat betekent dat de centrale een afvalverbrandingsinstallatie is waarvoor een milieueffectrapport moet worden opgesteld.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.