Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

R.I.P. Chipknip

  •  
27-03-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
72 keer bekeken
  •  
ANP-chipknip_300.JPG
Chippen in 2015 voorbij ... betaalmiddel nooit populair geworden
De chipknip verdwijnt definitief. Over anderhalf jaar is de elektronische portemonnee nergens meer te gebruiken. Chippen is nooit erg populair geworden in Nederland.
Dat meldt RTL. In 2010 werden nog 178 miljoen transacties gedaan met de chipknip, maar dat aantal liep de afgelopen jaren snel terug. Er wordt nu voornamelijk nog gechipt in kantines, parkeer- en snoepautomaten. Die zullen vervangen moeten worden. Banken moeten tegoeden gaan terugstorten.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (14)

MichelReiziger
MichelReiziger27 mrt. 2013 - 9:46

Ik denk dat aan de ene kant de kaart te vroeg was gelanceerd en aan de andere kant de pincard een eventueel succes van de chipknip in de weg stond... Strakjes pinnen we ook al niet meer, in het buitenland gebruik ik al regelmatig de telefoon om direct mee te betalen.

CliffClavin1993
CliffClavin199327 mrt. 2013 - 9:46

Ik denk dat het niet-afgeschermd zijn ervan (i.t.t. de PIN-methode) de grootste hinderpaal was. Ik althans heb er nog niet eens in mijn dromen aan gedacht om er ooit 500 Eurofanten op te laden. Nooit meer dan 5, om precies te zijn (om kopieën en printjes in de bieb te kunnen maken).

WendyB2
WendyB227 mrt. 2013 - 9:46

De Chipknip is van begin af aan mislukt door de onzinnige concurrentie van de totaal incompatibele Chipper van de Postbank. Consumenten moesten daardoor twee opgeladen Chipknip kaarten er op na houden, terwijl op dat moment de PIN-pas ook al overal geïntroduceerd werd.

toshiba
toshiba27 mrt. 2013 - 9:46

In 2005 was al duidelijk dat de chipknip een dood paard was. De andere europese financiele instellingen hebben toen te kennen gegeven niets in de chipknip te zien. Toch dreef IP zijn zin door en begon overheden over te halen de chipknip te gebruiken, vanwege de hoge investeringskosten die al gemaakt waren. IP had dus tijd nodig om haar foute investering recht te zetten. En voor die kosten heeft de burger braaf opgedraaid.

eeweew
eeweew27 mrt. 2013 - 9:46

Op de een of andere manier zijn mensen nogal slecht in het snel invullen van hun pincode, daarom is de chipknip een uitkomst in drukke kantines waar doorstroming nodig is. Daar zullen ze blij zijn...

johanw2
johanw227 mrt. 2013 - 9:46

Kortom, de chipknip werd alleen gebruikt op plekken waar men alle andere betaalmogelijkheden afgeschaft heeft en je dus niet anders kon betalen. een lot dat naar mijn mening alle andere nieuwe vormen van betalen, met name al die experimenten met mobiele telefoons, ook tegemoed gaan. Er zijn genoeg betaalmogelijkheden: contant (tot grote ewrgernis van overheden die het niet kunnen controlere en bedrijven die er geen marketing op los kunnen laten), pinnen, en internationaal heb je creditcards en dingen als Paypal.

1 Reactie
Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort27 mrt. 2013 - 9:46

Hahahahahaha. U heeft er weinig verstand van. M-Pesa. AliPay. TenPay. YeePay. Yandex. WebMoney. Qiwi. Konbini. ELV. GiroPay. Sofort. Pinnen is overigens allang geen pinnen meer, maar Maestro dus Mastercard.

opgeheven
opgeheven27 mrt. 2013 - 9:46

Ik vind de chipknip dan ook helemaal niet prettig. De enige plaats waar ik hem gebruik is bij de parkeermeter hier in Rotterdam omdat het hier de enige manier is om te betalen. Oftewel, ik gebruik hem alleen waar ik wordt gedwongen. En gelukkig gaat dat vervelende ding nu weg. Al vraag ik me af wat de gemeente Rotterdam nu weer bedenkt om te kunnen betalen bij de parkeerautomaat.

1 Reactie
adriek
adriek27 mrt. 2013 - 9:46

Een speciale pas (eigenlijk gewoon een chipknip natuurlijk) voor parkeren. Voor een tientje, geen geld toch voor regelmatige bezoekers?Weer een pas erbij, en geld waar je zelf niet meer aan kunt komen. Lekker vriendelijk.... Of via je mobiele telefoon. Gemakshalve vergeten dat daar allerlei toeslagen en kosten aan verbonden zijn. Lekker vriendelijk... Kortom, mijn advies, stem met je voeten (wielen in dit geval) en mijd steden waar je moet betalen om de winkels te kunnen bezoeken om je geld uit te geven. Is ook goed voor de noodlijdende winkelcentra in kleinere dorpen!

.3
.327 mrt. 2013 - 9:46

Jammer, ik heb liever zo'n pasje dan een knip met flappen en een bult kleingeld. Ik denk ook niet dat het aan de consument ligt maar aan de onwil van winkeliers. Toen ik met mijn nieuwe chipknip in de winkels wilde betalen werd dat vaak geweigerd of was het gewoon niet mogelijk.

1 Reactie
Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort27 mrt. 2013 - 9:46

Dat kwam omdat bij introductie de banken GIGA veel transactie kosten doorberekenden aan de klanten. De fysieke payment markt is inmiddels wel dood geconcurreerd. Ook dit kun je wer herleiden naar de onwil van Banken.

JanB2
JanB227 mrt. 2013 - 9:46

Weet je wat ECHT handig is? Cashgeld! Gewoon uit de muur trekken en laten rollen. Altijd zicht op hoeveel je nog bij je hebt en er is overal mee te betalen.

2 Reacties
CliffClavin1993
CliffClavin199327 mrt. 2013 - 9:46

Mee eens. Analoog is altijd beter en betrouwbaarder. Zowel de platenspeler, de LP (uiteraard), het analoge horloge, en de analoge fotografie leven nog steeds en worden weer groter. Ik geef digitaal, en dat hele internet, nog 3 jaar. Hooguit.

eeweew
eeweew27 mrt. 2013 - 9:46

Maar de volgende dag is het opeens verdwenen, en als ik het dan had uitgeven dan heb ik er nog wat aan, maar nee. Contant geld in mijn handen verdwijnt gewoon in het niets.