Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Quinsy Gario over 5 jaar Zwarte Piet is Racisme

  •  
16-11-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
14502008502_f92e13110a_k
"Het gaat niet om jou. Het gaat om het erkennen van ons koloniaal verleden."
In Dipsaus, dé podcast voor en door vrouwen van kleur, een gesprek met Quinsy Gario, de activist en kunstenaar die het protest tegen de racistische kenmerken van Zwarte Piet op gang bracht.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (48)

hartpine
hartpine22 nov. 2016 - 13:35

Is die "Flat Earth Society" niet doodgewoon keigoeie britse humor?

hartpine
hartpine22 nov. 2016 - 13:30

Lubbe 17 november 2016 at 08:37 HET sop is DE kool niet waard http://www.woorden.org/spreekwoord.php?woord=Het%20sop%20is%20de%20kool%20niet%20waard

Creature from the Black Lagoon
Creature from the Black Lagoon22 nov. 2016 - 6:58

Nee hoor, afgelopen zondag een heel leuke en gezellige en Sinterklaas middag op het werk met mijn kinderen, familie en collega's gehad. Inclusief 4 zwarte pieten, rode lippen en kroeshaar. Geen enkel punt van discussie geweest. Beter nog, zoals mijn voorganger hieronder ook schrijft: ik haal mijn schouders op en vier Sinterklaas als altijd met zwarte piet. En dat gaat de komende jaren ook niet veranderen.

Kepler
Kepler21 nov. 2016 - 17:13

Ik blijf het een hoop onzin vinden maar Quinsy heeft het recht om zich te uiten. Dat is het mooie van onze democratie. En heel waardevol. Dus ik haal mijn schouders op en vier Sinterklaas als altijd met zwarte piet. Ik denk er namelijk anders over. En dat mag gelukkig ook. No big deal.

Butske Batstol
Butske Batstol17 nov. 2016 - 21:59

Na jaren van discussie over t hele zwarte pieten-gebeuren, moeten we het eindelijk eens hebben over waar het werkelijk om gaat. En dat is: Het gaat hier over een KINDERfeest. En we moeten onze kinderen beschermen. We horen allerlei argumenten voor en tegen. De één meer vergezocht dan de ander en de gemoederen lopen daarbij vaak hoog op.Dan vind ik het toch jammer dat in al die jaren van discussie het belangrijkste wordt vergeten: De gezondheid van onze kinderen!! Al jaren vergiftigd Zwarte Piet onze kinderen met snoep en suikergoed. Ik pleit er dus voor dat pepernoten en ander strooigoed vervangen wordt door spruitjes,snoeptomaatjes, knabbelwortels en ander rauwkost (een zak soepgroente gooit ook lekker weg). SAVE THE CHILDREN say no to peppernuts!!!

3 Reacties
OlavM
OlavM18 nov. 2016 - 2:18

@ Butske Batstol: Dan gaat het afschaffen van vergiftigende zwarte schmink toch in één moeite door?

FactChecker
FactChecker18 nov. 2016 - 8:59

Butske Batstol 17 november 2016 at 22:59 - (een zak soepgroente gooit ook lekker weg)- Als je daarmee bedoelt dat ieder kind boos wordt en die zak weggooit dan heb je gelijk http://www.dieetvandaag.nl/3923/2013/12/04/pepernoten-zijn-gezond/

Butske Batstol
Butske Batstol18 nov. 2016 - 10:28

@factchecker: Ik bedoelde eigenlijk dat zo'n handje soepgroente lekker strooit ,je kunt grote groepen kinderen tegelijk bestrooien.Maar inderdaad het zal door de kids niet in dank worden afgenomen. oh en ik las je pepernoten receptje en er zitten idd weinig onverzadigde vetten in, maar wel een hoop suiker. en daar ging het om.

alchemist2
alchemist217 nov. 2016 - 11:35

Door een Amerikaans verschijnsel (blackface) te projecteren op een eeuwenoud Europees kinderfeest (zwartmaken van gezichten werd hier al in de oudheid gedaan ,check film wild geraas), heeft men alleen maar het tegengestelde bereikt dan men heeft beoogd. Meer polarisatie, de creool staat weer hoog boven in de pispaaltjes top 10 (waar ze 5 jaar geleden niet meer in stond) en het woord 'racisme' heeft totaal geen betekenis meer. Racisme betekende voor de meeste Nederlanders namelijk: een groep mensen veroordelen op uiterlijk, zonder naar de daden te kijken. En dat is hier nou precies ten aanzien van Zwarte Piet gedaan. Racisme bestrijden met racisme is hetzelfde als vuur met vuur bestrijden... Sommige intochten (2 maar liefst) hebben geen Zwarte Pieten meer, maar de protesten houden aan. En terecht. Want laten we even wel wezen, waarom is de aanblik van een Zwarte Piet nou eigenlijk zo kwetsend voor dit groepje? Stelt men zich niet vreselijk aan? Zwarte Pieten bestaan niet, het zijn mythische figuren. Wel eens een Nederlander gezien die zich druk maakt om afbeeldingen van boertjes met klompen met daaronder 'dutchman'? En daar zit hem nou net de kneep: de overgrote meerderheid heeft geen enkele sympathie voor egoistische mensen met lange tenen die klagen en zeuren dat ze zich zo 'gekwetst' zouden voelen om een plaatje van een mythisch figuur. Stel je voor dat iedereen zo gekwetst zou zijn en op de zelfde wijze zou gaan protesteren... Dan zouden we net zo goed -om maar een voorbeeld te noemen- hoofddoekjes kunnen verbieden omdat die voor veel mensen als 'kwetsend' worden ervaren want die staan symbool voor 'het eeuwenlang onderdrukken en vervolgen van vrouwen'.

1 Reactie
Viper2
Viper218 nov. 2016 - 8:03

Ze schelden mij uit voor "vuurtoren" vanwege het pigment in mijn haar. Kunnen die vuurtorens weg. Ze herinneren mij aan een heel naar verleden. O wacht dat zijn mijn gedachten, mijn werkelijkheid, mijn idee, mijn oude pijn. Daar kan ik zelf mee aan het werk! Of zit het juist in het laatste woord van de vorige zin?????

Jaacob52
Jaacob5217 nov. 2016 - 8:26

We zullen het zien. Ik woon even buiten Amsterdam, niet ver van de ring, er zijn vooralsnog slechts zwarte Pieten te zien, inktzwarte pieten, als signaal dat men zich niet laat koeioneren. Het is mij via onder andere deze site wel duidelijk geworden dat de meningsverschillen verhard zijn.

altijd-beleefd
altijd-beleefd16 nov. 2016 - 22:08

altijd beleeft over 5 jaar ik heb geen bewijs maar ik voel dat het zo is dus het is zo. feat. nog geen duizend protestanten vormen de besluitvormende meerderheid in een land met 17 miljoen mensen.

BingoGrubb
BingoGrubb16 nov. 2016 - 17:45

ik erken dat verleden wel ik erken alleen jou zo genaamde pijn niet en ben van mening dat het je te doen is om je eigen ego. de hoeveel het pigment in je huid zal mij dan ook werkelijk waar een worst wezen.

Beppy2
Beppy216 nov. 2016 - 17:45

welnee

Patrick Faas
Patrick Faas16 nov. 2016 - 16:38

Als iemand een transscript heeft wil ik dat graag lezen. Er staat hier muziek aan die ik van anderen niet mag uitzetten.

2 Reacties
Baytep
Baytep16 nov. 2016 - 18:09

Ik raad je aan van de muziek te genieten

Patrick Faas
Patrick Faas17 nov. 2016 - 0:21

@Baytep :-)

van der Pol
van der Pol16 nov. 2016 - 16:33

Over vijf jaar mag jij je dus nooit meer (in welke context dan ook) schminken als een zwart persoon? Heb het gevoel dat het daar naar toe gaat.

1 Reactie
Roze Ridder
Roze Ridder16 nov. 2016 - 18:04

U mag dan nog wel uzelf wit sminken. Hoe blij ben je dan?!

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen16 nov. 2016 - 16:24

Ondertussen wachten we vijf jaar op de aangifte in relatie tot de persoon die Quincy's moeder beledigde. Er kan maar een reden zijn voor het feit dat die aangifte er niet is, angst voor artikel 188 wetboek van strafrecht.

Brave Hendrik3
Brave Hendrik316 nov. 2016 - 15:55

Dus het is alweer 5 jaar geleden dat Henk Westbroek als een dolleman schuimbekkend over tafel rolde? Een groter en vermakkelijker demasqué kan ik me niet heugen. (Alhoewel, was Henk ook niet die progressieve man die ons die Pias Fortuyn in de maag heeft gesplitst? Enfin, Henk zal ons heugen). Het denkbeeld dat de aarde plat is heeft het na Copernicus nog enkele eeuwen volgehouden. In dat licht gezien, is het niet slecht dat Zwarte Piet na een luttele vijf jaar nagenoeg van de aardbodem is verdwenen. (Hier en daar in een dorpje achteraf, in een fascistische enclave, een plattelands bolwerk waar de kruizen de daken sieren en waar 't zwarte garen nog moet worden uitgevonden, houdt-ie nog stand, maar een kniesoor die daarover valt). Je zou daarom misschien kunnen menen dat er iets van vooruitgang is... maar dat is natuurlijk maar wensdenken, het volk is bigotter dan ooit.

19 Reacties
Brave Hendrik3
Brave Hendrik316 nov. 2016 - 15:56

...vermakelijker...

freddieemmer
freddieemmer16 nov. 2016 - 17:11

Werk jij bij de Nederlandse media?? Daar dachten ze ook dat er buiten New York en Washington geen leven in de USA was. Zoals ze hier niet verder kijken dan de ring A4/A8/ A10.

Molly Sweet2
Molly Sweet216 nov. 2016 - 17:21

Lubbe: het denkbeeld dat de aarde plat was, zo het al ooit heeft bestaan, is al op zijn minst sinds de Oudheid niet meer in gebruik. Zucht.

RoBru
RoBru16 nov. 2016 - 17:28

...vermakelijker kan niet... Ik weet niet waar je woont, maar ZP is alive and kicking. Wellicht uitstervend in delen van de Randstad, maar er is nog een 'rest van Nederland'. Maak je nu dezelfde fout die Clinton maakte?

Contramine
Contramine16 nov. 2016 - 17:38

Het is een grote mythe dat men in de Middeleeuwen - en volgens Lubbe zelfs na Copernicus - dacht dat de aarde rond was. Er waren al volop afbeeldingen die uitgingen van een bolvormige aarde. Eratosthenes berekende ongeveer 240 jaar voor het begin van de jaartelling de omtrek van de aarde op een paar procent nauwkeurig. Zoek even in Wikipedia en je vindt dat ook de christelijke kerk (een enkele uitzondering daargelaten) overtuigd was van een bolvormige aarde. Zo ook bijvoorbeeld Augustinus, al dacht hij wel dat er op de andere kant geen mensen woonden. Dat had hij mis. Mogelijk verwar je dit punt met de zoektocht of de aarde om de zon draaide dan wel de zon om de aarde.

NooT2
NooT216 nov. 2016 - 17:41

@ Brave: "Het denkbeeld dat de aarde plat is heeft het na Copernicus nog enkele eeuwen volgehouden." Haha ach, als je nou weet dat de oude Grieken en nóg oudere volkeren al wisten dat de Aarde een bolletje is, hoe serieus kunnen we dan de rest van je reactie nog nemen? Het hele gedoe over Zwarte Piet heeft geresulteerd in een boemerang door idioten uit racistische hoek, maar daarvoor is een beproefde uitspraak zeer toepasselijk: Je oogst wat je zaait (ook bekend als 'You're gonna reap just what you sowed').

SjarrelDeWroet
SjarrelDeWroet16 nov. 2016 - 17:47

U doet me denken aan Muhammad Saeed al-Sahhaf. U weet wel: de Iraakse minister van informatie onder Saddam Hoessein. Er zijn geen Amerikaanse tanks in Bagdad en zwarte piet is bijna uitgebannen. Ik zal u uit de droom helpen: Alleen in grote deug-enclaves als Amsterdam en op NPO-hq maakt men zich druk om uw mening. Nog geen 10 kilometer verderop viert men Sinterklaas nog gewoon zoals het hoort.

pvlaren
pvlaren16 nov. 2016 - 17:51

Uw denegerende opmerkingswijze maakt nogal wat duidelijk. Henk Westbroek heeft het prima weten te verwoorden en het belachelijke proberen aan te tonen. Niet dat het uitmaakt. Eeuwenoude sentimenten voeren de bovenhand. Donkere mensen zullen het niet pikken dat het sinterklaasfeest op deze wijze gevierd wordt en hun tegenstanders zullen het niet pikken om aangevallen te worden als racist. Rassenrellen liggen in het vooruitzicht. Wat Fortuyn betreft, hij heeft het grootste offer gebracht dat een mens kan brengen. En u, behalve uw verwaande mening? Helemaal niets. En als u de betekenis ervan niet kan doorgronden wees dan beter voorzichtig met het woord facisme.

Baytep
Baytep16 nov. 2016 - 18:07

Bigotter? Is dat een soort pasta saus of ben je blijven hangen in de Guardian?

Brave Hendrik3
Brave Hendrik316 nov. 2016 - 19:25

Zucht. Zucht. O, o, o. Alsof de Flat Earth Society nimmer heeft bestaan. Ach, ach, al die wikipedia-geschoolden, ook.

Brave Hendrik3
Brave Hendrik316 nov. 2016 - 20:00

Maar goed, de juxtapositie van Copernicus en de platte aarde brengt de goegemeente in verwarring. Snap ik, tere zieltjes en zo. Volgende keer zal ik het 'cogito ergo sum' gebruiken, of het nog meer befaamde: 'zwijgen over hetgeen je niet kunt zeggen'. (Let op: geen letterlijke citaten, historisch inaccuraat!) Per slot van rekening heeft u het al zo zwaar, niet waar?

Brave Hendrik3
Brave Hendrik316 nov. 2016 - 20:22

A propos, @pvlaren, wat dat 'fascisme' aangaat, daar heeft u wel een punt, da's wat nodeloos gebruikt hier. Wat het overige betreft: laat je niet kisten, het zijn maar wat hyperbolen, hopelijk geëxalteerd genoeg opgedist opdat ze niet té serieus zouden worden genomen. Ik moet er niet aan denken iemand slapeloze nachten te bezorgen.

Peter Smit2
Peter Smit216 nov. 2016 - 22:35

Lubbe: het gebruik van moeilijke woorden maakt je niet intelligenter en intimideert al helemaal niet. Je probeert het maar helaas....

Molly Sweet2
Molly Sweet217 nov. 2016 - 6:33

Lubbe: wat Peter zegt. Man, doe eens normaal menselijk en geef je ongelijk toe.

Molly Sweet2
Molly Sweet217 nov. 2016 - 6:36

Overigens zou ik ook wel een uitleg willen, Lubbe, over waarom men op het platteland fascistisch zou zijn. Jezus, wat een arrogantie en wat een gelul in de ruimte.

Brave Hendrik3
Brave Hendrik317 nov. 2016 - 7:37

Ach, jongens, de kool is de sop niet waard. (Zoek dat maar op, Peter). Wie niet tussen de regels door kan lezen, zit hier verkeerd. Maar ten overvloede en voor de slechte verstaander: toegegeven het was een achteloos opgeschreven, verveeld en routinematig stukje met nogal wat slordigheden. Maar de kern huppelt nog steeds op het dek, al kun je dat natuurlijk anders zien. Zo, je moet de bloedhonden af en toe een stukje vlees toewerpen.

alchemist2
alchemist217 nov. 2016 - 15:59

Meer dan 200 intochten hebben gewoon uitsluitend zwarte pieten, slechts 2 geen. Dat zwarte piet zou verdwijnen is net zo'n grote zekerheid als de polls die stelden dat Hillary Clinton voor 97% de verkiezingen zou winnen. Wat is de werkelijke trend? Ouders uit Amsterdam wijken uit naar kleine intochten buiten de stad, Sinterklaasjournaal wordt minder bekeken, lokale intochten worden populairder, de best verkochte Sinterklaasboeken hebben uitsluitend zwarte pieten als afbeeldingen, er zijn nog nog zoveel Sinterklaashuizen als nu geweest. En nee, dit zijn geen 'fascistische enclaves'. Dit zijn gemeenschappen waar men al heel lang onbekommerd het Sinterklaasfeest met Zwarte Pieten heeft gevierd, zonder problemen. Al die duizenden vrijwilligers (noem ze het zwartepietenvolk) worden nu enkel en alleen vanwege hun uiterlijk neergezet als racist. Laten we wel wezen, wat is kwetsender, als je je jaren hebt ingezet om een leuk kinderfeest te organiseren en vervolgens wordt uitgescholden voor racist of een plaatje van een zwarte piet met rode lippen en oorbellen? Het verschil is hier dat de ene groep hysterisch gilt met spandoeken is terwijl de andere groep straks zwijgend in het stemhokje massaal de politici (denk aan Asscher) die het nodig vonden om de anti-pieters teegmoet te komen zal gaan afstraffen. Mark my words.

OlavM
OlavM18 nov. 2016 - 2:38

@ Molly Sweet: [Lubbe: het denkbeeld dat de aarde plat was, zo het al ooit heeft bestaan, is al op zijn minst sinds de Oudheid niet meer in gebruik. Zucht.] Dan moeten we je toch uit de droom helpen. Het denkbeeld dat de aarde plat is, heeft uiteraard bestaan, en wel veel langer dan de Oudheid. Pas aan het begin van de middeleeuwen werd, althans in Europa, algemeen aangenomen dat de aarde bolvormig is. Ja, zelfs nu nog zijn er mensen die dit idee aanhangen: de door Lubbe genoemde (International) Flat Earth Society, opvolger van de 19e eeuwse (Universal) Zetetic Society, is pas in 1956 opgericht. Die bedacht dan ook allerlei complottheorieën over de maanlandingen. Het is een soort extreem-fundamentalistisch christelijk groepje geworden. Dus jawel: "flat-Earthers" bestaan nog steeds..... (Ze: https://nl.wikipedia.org/wiki/Flat_Earth_Society_(organisatie).)

El Perro2
El Perro219 nov. 2016 - 19:30

OlavM 18 november 2016 at 03:38 "Dan moeten we je toch uit de droom helpen. Het denkbeeld dat de aarde plat is, heeft uiteraard bestaan, en wel veel langer dan de Oudheid. Pas aan het begin van de middeleeuwen werd, althans in Europa, algemeen aangenomen dat de aarde bolvormig is. " Welnee. Ten tijde van Pythagoras, Aristoteles en Eratosthenes was een bolvormige aarde al gekend en wiskunidg onderbouwd. "Dus jawel: “flat-Earthers” bestaan nog steeds….." Enkele malloten dus, die zich baseren op meningen in plaats van feiten. Waar heb ik dit nog meer gehoord? Ach ja! Anti Zwarte Piet activisten! Ook een klein stelletje malloten die meningen verwarren met feiten. Indien Zwarte Piet rascistisch is (mening), gelieve alsteblieft aangifte te doen van een strafbaar feit en ons op de hoogte te houden van het resultaat. Succes!

Sgt. Pepper
Sgt. Pepper16 nov. 2016 - 15:33

Welkom bij pastasaus. De podcast van de blanke man voor de blanke man.

Okke2
Okke216 nov. 2016 - 15:32

Leuk, zijn er ook podcasts speciaal voor en door witte mensen? Waar ze dan dingen zeggen als: 'Jij hebt nooit op een plantage gewerkt, Ik heb nooit een zweep gehanteerd, waar lullen we nu eigenlijk over?, nog voetbal gezien?'

1 Reactie
hansvanbaalen
hansvanbaalen16 nov. 2016 - 19:15

Nope, wel formule 1

Peter_K2
Peter_K216 nov. 2016 - 15:09

Een lustrum! Een mooi moment om deze discussie te stoppen en verder te vergeten. Het enige wat bereikt is, is polarisatie. Op een heel klein clubje agressievelingen na, is de consensus dat ZP er niet is om zwarte mensen af te zeiken, en ook nooit zo bedoeld is geweest. (Net zoals Capirote geen KKK is.) Wat wij ook hebben geleerd is dat BN'ers uit het amusement weinig diepgang hebben. Waarom wordt die mensen überhaupt nog naar hun mening gevraagd?

4 Reacties
FactChecker
FactChecker16 nov. 2016 - 16:56

Peter_K 16 november 2016 at 16:09 - Waarom wordt die mensen überhaupt nog naar hun mening gevraagd? - Omdat ze de juiste mening hebben

FactChecker
FactChecker16 nov. 2016 - 17:04

- Welkom bij dipsaus, de podcast door vrouwen van kleur, voor vrouwen van kleur. Dat waren 4 vermakelijke secondes. Jammer dat ik niet verder mag luisteren. Kan iemand me een samenvatting geven? Ben razend benieuwd.

RoBru
RoBru16 nov. 2016 - 17:26

Om dezelfde reden dat ze voor commercials worden gevraagd: ze worden als autoriteit gezien.

MichelD
MichelD16 nov. 2016 - 20:20

degenen die denken dat BN'ers uit het amusement een rolmodel zijn, dat zijn vooral die BN'ers zelf.