Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

Quest zet Gordon neer als voorstander extreem racistische humor

  •  
15-04-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
gordon_300_03.jpg
Publiek getest op tolerantie racistische humor met 'schaal van Gordon' ... Gieren om 'doodrijden negers' ... Wetenschappers willen invloed 'feminisering' meten
Het Meertens-instituut ‘voor onderzoek en documentatie van de Nederlandse taal en cultuur’ heeft een online test gelanceerd waarin de zanger Gordon wordt neergezet als een extreme racist. De test, waarbij gebruikers moeten aangeven of ze een ‘grap’ wel of niet aanvaardbaar vinden, wordt uitgevoerd in samenwerking met de populaire-wetenschapsuitgave Quest.
In de test ‘Hoe scoor jij op de Schaal van Gordon?’  krijgen bezoekers een reeks aan ‘moppen’ voorgelegd rond stereotypen, nationaliteiten, sekse en etniciteit. “Quest vraagt zich af waar jij de grenzen van een grap legt. Wat vind jij nog leuk en wat niet? Hoe scoor jij op de Schaal van Gordon?,” stelt de site. Voordat de online keuzetest aanvang neemt staat er nog een waarschuwing:
Het is mogelijk dat je sommige moppen als kwetsend ervaart. Als je daar liever niet aan wordt blootgesteld, dan kun je de test beter niet doen. Daarnaast raden we kinderen onder de 18 jaar af om de test te doen, ook al omdat het representatieve onderzoek waarmee je je kunt vergelijken alleen is uitgevoerd bij volwassenen.
Vervolgens volgt een hele reeks al ‘moppen’ waarvan sommige extreem racistisch van aard, zoals over het ‘doodrijden van negers in Amsterdam’ en over luie Surinamers met stelende Marokkanen. Na elke vraag moet de deelnemer antwoorden of deze de grap ‘hilarisch, leuk, neutraal, niet leuk of afschuwelijk’ vindt. Vervolgens moet aangegeven worden of de ‘mop’ publiekelijk verteld kan worden: ‘Ja, zeker; Ja, moet kunnen; Neutraal; Nee, beter van niet; Nee, dat is te pijnlijk.’
RTEmagicC_test_300.jpg
Wie op alle ‘grappen’ antwoordt dat ze ‘hilarisch’ zijn en ‘zeker’ in het openbaar verteld moeten kunnen worden, krijgt als uitslag:
Je bént Gordon
Je maakt er geen geheim van: stiekem zou je best Gordon willen zijn. Je zit te schateren voor de buis wanneer hij weer eens een Chinees, een bejaarde of een andere bevolkingsgroep afzeikt. In het café probeer je je idool te imiteren, tot plezier van je vrienden die ook best Gordon zouden willen zijn. Bij de afhaalchinees maak je gewoon luidkeels grappen over afhaalchinezen. Leuk toch? Nou dan! WHOEHAHAHAAA!
Je scoorde 5 van 5 op de Schaal van Gordon
Wie op alle grappen negatief antwoordt wordt medegedeeld geen gevoel voor humor te hebben: “Eigenlijk heb je een hekel aan moppen in het algemeen. Je lacht er zelden om en vertelt ze zelf nooit.”
De op een na laagste score maakt de deelnemer ook al meteen medeplichtig aan racistische humor:
Je hebt niks met Gordon, maar onwillekeurig moet je wel eens grinniken om zijn foute grappen. Zelf zou je ze nooit maken: daar zijn ze te hard en te kwetsend voor. Je probeert wel eens een mop te vertellen, maar die is dan meestal zo braaf dat niemand erom lacht.
Theo Meder, senior onderzoeker Orale Cultuur bij het Meertensinstiituut verklaart tegenover Joop dat het onderzoek tot doel heeft in kaart te brengen of grappen steeds sneller als ‘pijnlijk’ worden ervaren. 
Vroeger konden grappen veel botter zijn maar onder invloed van de feminisering van de maatschappij lijken dit soort opmerkingen nu veel sneller als pijnlijk te worden ervaren. Dat willen we onderzoeken, in hoeverre we opschuiven.
Wat het ijkpunt is ter vergelijking ‘met vroeger’ kan Meder niet zeggen. Op de vraag of het verstandig is dergelijke racistische grappen als onderzoeksinstituut verder te verspreiden wijst de onderzoeker er op dat de test vooraf gegaan wordt door een waarschuwing. De online test is op basis van gegevens van het instituut opgezet door Quest. 
Maar ik moet even kijken hoe ze dat precies gedaan hebben want nu lijkt het alsof je Gordon al erg snel leuk vindt, merkte ik zelf tijdens het uitvoeren van de test. Terwijl ik niks van die humor moet hebben.
De vraag of het te rechtvaardigen is om Gordon neer te zetten als een exponent van extreem racisme roept twijfels op bij Meder. “Ik weet niet of je het etiket zo aan één persoon mag ophangen. Dat is ook meer Janmaat dan Gordon.” Hij kondigde aan te zullen overleggen met Quest.
Gordon was dinsdagochtend niet voor commentaar bereikbaar. Eind vorig jaar nam de zanger publiekelijk afstand van zijn lollig bedoelde maar racistische opmerking over Chinezen. Ik zou die grap nu niet meer maken, verklaarde hij tegenover het AD. Hij zei bij die gelegenheid ook het heel erg te vinden dat het woord ‘racist’ opduikt als zijn naam wordt gegoogled.
cc-foto: Wikimedia

Meer over:

gordon, nieuws, media

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen15 apr. 2014 - 9:45

[extreem racistische humor] Nou nou, heb alle moppen bekeken. Slaapverwekkend, flauw, inderdaad, net alsof ze van Gordon komen. Maar extreem racistische humor? Welnee,... Het zijn moppen die stereotypen gebruiken waarvan iedereen weet dat het stereotypen zijn.

kindval
kindval15 apr. 2014 - 9:45

wat een treurigheid...

Donutz
Donutz15 apr. 2014 - 9:45

Op zich moet elke grap kunnen, hoe walgelijk die ook is. Het ligt echter maar net aan met wie je hem deelt of aan wie je je grap richt. De ontvangende zijde moet er namelijk ook om kunnen lachen. Als die keer op keer dezelfde grap hoort is dat niet leuk meer of ronduit diep kwetsend, evenals de ontvanger kan denken dat je serieus bent. En Gordon? Die vindt zichzelf volgens mij fantastisch, ik kan niet om hem lachen. Niet mijn soort humor om iedereen en alles te kakken te zetten (inclusief groepen waar hij zelf toe behoort zoals dikkerds, homo's etc.). Hij zal het wel niet verkeerd bedoelen als hij weer eens de joker uit hangt maar enkele grappen die hij maakte zijn niet goed ontvangen door degene aan wie ze gericht werden en waren daarmee dus niet grappig meer. Een beetje als vrijheid van meningsuiting: je mag alles kunnen zeggen maar je moet dat niet altijd willen uitvoeren in de praktijk...

meijerlahn
meijerlahn15 apr. 2014 - 9:45

Ik heb de test gedaan om een oordeel te kunnen geven over de inhoud van de moppen. Na ze allemaal gelezen en beantwoord te hebben, ben ik tot de conclusie gekomen dat je wel een erg zieke en verknipte geest moet hebben om zulke moppen te verzinnen. Gelukkig is het niet mijn humor. Maar dat bleek ook wel uit het eindoordeel van de test.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194715 apr. 2014 - 9:45

" Op de vraag of het verstandig is dergelijke racistische grappen als onderzoeksinstituut verder te verspreiden wijst de onderzoeker er op dat de test vooraf gegaan wordt door een waarschuwing. " Daar moet ik dan weer om lachen.

Michiel Online
Michiel Online15 apr. 2014 - 9:45

Beetje laat met je excuus Gordon.

Andy40
Andy4015 apr. 2014 - 9:45

Een beter voorbeeld van inflatie van het begrip (extreem) racisme kan ik me niet voorstellen. Hiermee doe je racisme bestrijding geen goed, integendeel.

inwoner
inwoner15 apr. 2014 - 9:45

uitgezonderd de grap over een jood met een lange neus zijn het allemaal grappen die naar mijn idee helemaal niet zwaar racistisch zijn. Behalve als je het serieus neemt,echter dat zegt meer over jezelf dan over deze vaak erg grove grappen Verder zijn ze eigenlijk allemaal universeel en kan je elke nationaliteit voor een andere inwisselen. echter ik heb een vaag vermoeden dat grappen over belgen, domme blondjes, pastoor en limburgers wel mogen, maar over negers, turken en Marokkanen niet. Uitgezonderd VARA cabaretiers dan..die horen wel bij het "goede" kamp

longlivemokum
longlivemokum15 apr. 2014 - 9:45

Zonder enige geweten heeft Gordon het hele Nederlandse-Chinees gemeenschap, volgens velen, blijkbaar het meest succesvolle en ingeburgerde allochtonen groep in Nederland (gebaseerd vooral op hun ondernermerschapgeest, cultuur, opleiding en hard werk) weggezet als *Lijst Nummer 39**. Wanneer bidt hij zijn excuuses aan, aan deze blijkbaar behoorlijk bijzondere en unieke groep Nederlanders?

inwoner
inwoner15 apr. 2014 - 9:45

Gordon maakt juist grappen over iedereen en vooral zichzelf en het homo zijn in het algemeen. erg foute vergelijking alleen maar om media-aandacht te krijgen verder nooit het verschil begrepen tussen een belgenmop en een chinezenmop. Het één is blijkbaar racistisch maar de ander niet. Grappen maken over de katholieken mag wel echter over moslims niet...

1 Reactie
MartPos
MartPos15 apr. 2014 - 9:45

Walgelijk om Gordon hier als racist neer te zetten. Heb de man diverse keren beroepsmatig ontmoet en ken hem niet anders als zeer vriendelijk en integer. Grappen maakt hij over iedereen alle geslachten geloven en kleuren. Zoals Jim Peeters als zei. Blijkbaar is een mop over een Belg minder racistisch als over een Chinees? Ben zelf actief geweest (en nog steeds) bij diverse verenigingen/stichtingen tegen rasisme. Maar ook ik heb vele Belgen moppen gemaakt vroeger en vast diverse keren gezegd "Sambal Bij". Wat een vreselijke hypocriete politiek correcte bullshit dit.

RobGeurtsen
RobGeurtsen15 apr. 2014 - 9:45

Prima keuze. De Gordon-maatstaf lijkt me een prima beeldsprakeruig bedoelde benaming voor een schaal van fout racistisch hufter gedrag. Dat Gordon iets heel erg vindt, lijkt me niet zo belangrijk, de geilheid van de media en en het BN-er spelen maakt dat je de gevolgen gewoon moet dragen. Wie zijn billen brand moet op de blaren zitten ome Gordon. Je neefje Rob.

1 Reactie
bEngel2
bEngel215 apr. 2014 - 9:45

kijk uit hoor... voordat je het weet ben je z'n geilneef. :-)

eeweew
eeweew15 apr. 2014 - 9:45

Hij is nu offline gehaald.

1 Reactie
lembeck
lembeck15 apr. 2014 - 9:45

Ik heb de test net nog gedaan, Eline. Haalde een 1 op de schaal van 5. Ze denken dat ik niet van moppen houd. Ach ja... :-))

[verwijderd]
[verwijderd]15 apr. 2014 - 9:45

'senior onderzoeker Orale Cultuur' Wat een lachwekkende baan is dat. Ik denk dat Gordon daar vast een leuke mop op weet.

2 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew15 apr. 2014 - 9:45

Inderdaad. Iets met anale cultuur.

lembeck
lembeck15 apr. 2014 - 9:45

Tamelijk smakeloos.

GingerTed
GingerTed15 apr. 2014 - 9:45

Zeer sneue pogingen om een volkse grappenmaker als racist weg te zetten. De enige reden is dat hij geen linkse grappenmaker is die werkt voor een van de linkse omroep. Het is niet te ontkennen dat die omroepen altijd al precies hetzelfde deden en zelfs veel vaker het type brutale volkse grappenmakers vertoonden met zeker vergelijkbare grappen.

1 Reactie
denmol
denmol15 apr. 2014 - 9:45

"De enige reden is dat hij geen linkse grappenmaker is die werkt voor een van de linkse omroep." Zo dat jij weet dat het überhaupt een linkse aanval is mag je even feitelijk onderbouwen want het zo neerschrijven suggereert om z'n minst dat jij over inside informatie beschikt dus voor de draad ermee.