Joop

Quebec voert gezondheidsbelasting voor ongevaccineerden in

  •  
12-01-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
167 keer bekeken
  •  
CANADA - VACCINE - CHILDREN

© A nurse prepares the Pfizer-BioNTech Covid-19 vaccine for children for distribution in Montreal, Quebec on November 24, 2021. Today is the first day that children are allowed to receive the v

In de Canadese provincie Québec moeten mensen die zonder medische reden ongevaccineerd zijn, binnenkort een extra gezondheidsbelasting betalen. De overheid werkt aan een nieuwe wet die dat mogelijk maakt. Ongevaccineerden komen onevenredig vaak met coronaklachten in het ziekenhuis terecht, de extra belasting moet een deel van die zorgkosten vergoeden.
Wanneer de nieuwe regeling ingaat en hoe hoog de belasting wordt, is nog niet duidelijk. Wel heeft de regionale premier Francois Legault laten weten dat het om een ‘aanzienlijk’ bedrag gaat. Hij noemt de vaccinweigertaks verdedigbaar, omdat ongevaccineerden ‘een financiële last’ vormen. In Québec is slechts zo’n 12 procent van de bevolking ongevaccineerd, maar die groep bezet ruim 50 procent van de ic-bedden in de provincie.
Québec geldt als een strenge provincie qua coronamaatregelen. Zo geldt er een striktere lockdown dan in overige delen van Canada en geldt er tijden een avondklok. Onlangs kondigde het provinciebestuur aan dat vanaf volgende week alchohol- en cannabis verkoop alleen nog mogelijk is op vertoon van een vaccinatiebewijs.
Bron: HLN
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (46)

FransBrinkman
FransBrinkman13 jan. 2022 - 19:09

Heel goed. Zware taxen voor wapenbezitters!

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 jan. 2022 - 10:20

Levensgevaarlijke ontwikkeling!

1 Reactie
Ivan61
Ivan6113 jan. 2022 - 14:24

Vind ik ook Minoes.

The Apple
The Apple12 jan. 2022 - 23:56

Nou de mensen met obesitas en de rokers nog. Om te beginnen, want bij sporters is het ook maar de vraag wat het oplevert en hoeveel blessures het oplevert. Bergbeklimmers in de moeilijkheden redden we natuurlijk helemaal niet meer. In welke tariefgroep vallen jullie? Voetballers en wintersporters?

Duralex
Duralex12 jan. 2022 - 21:56

Lachen man, Corona is griep geworden. Maar in Quebec is het internet stuk nieuws gemist. Het land van Trudeau, China light, het is niks het was niks en het wordt niks.

2 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen13 jan. 2022 - 15:11

Quebec is geen Canada. (en ook geen 'China light', wat dat ook moge betekenen)

johannn2
johannn214 jan. 2022 - 12:28

stokkickhuysen, Daat moet je maar uitvechten met de Canadese regering. (En wijlen Charles de Gaulle) .

johannn2
johannn212 jan. 2022 - 16:12

Als aanvulling op een 2G- beleid om besmettingen te voorkomen. Niet vaccineren zonder speciale medische reden is niet-solidair of behoorlijk van het padje. .

Berend22
Berend2212 jan. 2022 - 14:09

Ja laten we het solidariteitsbeginsel afschaffen, goed idee. Mag ik dan vanaf dit jaar slecht 5% van mij zorg premie betalen, meer gebruik ik niet. Kan ik de rest opzij zetten voor later.

5 Reacties
Daniel Blank
Daniel Blank12 jan. 2022 - 15:00

Ja dat is het wel.

rvb2
rvb212 jan. 2022 - 15:06

Die solidariteit was al afgeschaft door de vaccinatieweigeraars. De gevaccineerden betalen nog steeds graag de prikjes voor ongevaccineerden, en blijven dus solidair.

johannn2
johannn212 jan. 2022 - 16:05

rvb, Mee eens. .

Daslief
Daslief12 jan. 2022 - 17:48

Volgens mij betalen ongevaccineerden ook heel solidair mee aan vaccins...

Fabian4
Fabian413 jan. 2022 - 21:34

Rvb. Waar ik me over blijf verbazen is dat mensen zoals jij nog steeds denken dat vaccinatie of geen vaccinatie de enige bepalende factor voor ernstig ziekworden bij Covid. Het vaccineren van jonge gezonde mensen heeft geen zin omdat die amper ernstig ziek worden. Degene die dat wel worden hebben ofwel heel heel erge pech, ofwel onderliggend lijden. Ouderen mensen, mensen met overgewicht en een verzwakking van het immuum systeem hebben het meeste baat bij vaccinatie. De rest kan Covid prima aan. Dus wat Quebec hier doet is volslagen onzinnig.

De Vries3
De Vries312 jan. 2022 - 13:51

Ik zou het iets anders aankleden. Gewoon de zorgverzekeringspremie verdriedubbelen en dan zeggen dat je een vette korting krijgt als je gevaccineerd bent.

1 Reactie
gimli55
gimli5513 jan. 2022 - 16:44

Of als je BMI onder de 25 is, of Zo lang de dagelijkse nicotine bepaling 0 is, of wanneer blijkt dat de blessure niet door sport is ontstaan of wanneer de dagelijkse blaasproef negatief is? Bedoel je die manier van werken?

Kortdoordebocht
Kortdoordebocht12 jan. 2022 - 13:05

Goed idee??? Wellicht ook extra zorgbelasting vragen aan rokers, veelvraten, zuipschuiten, bankzitters, lachgas-inhaleerders en partypil-poppers? Aan mensen die door rood lopen of na te hard rijden een ongeluk veroorzaken? En misschien ook een goed idee dit op te leggen aan vrouwen die geen abortus plegen, terwijl ze weten dat ze een kindje met een bepaald syndroom verwachten? Vanwege de extra zorgkosten? Mag het dan ook omgekeerd? Dat ik ergens kan tekenen, dat ik, hoe ik er ook aan toe ben, nooit zorg wil afnemen, zodat ik nooit meer zorgpremie hoef te betalen? En weet je wat, schrap dan ook de belastingen voor mij die naar scholen en kinderopvang gaan, want kinderen, die heb ik niet. Is er nog iemand aanwezig hier, die weet wat solidariteit is?  Overigens ben ik zelf gevaccineerd, maar de derde prik wil ik niet. Tot welke categorie zou dat dan gaan behoren?

10 Reacties
Wieowie
Wieowie12 jan. 2022 - 13:52

Je mag toch gewoon roken, net zoals je Corona mag oplopen. Als er echter een vaccin is wat voorkomt dat je van roken of Corona ernstig ziek wordt, dan mag je best wat vragen als iemand dat niet neemt.

Juppé🎗
Juppé🎗12 jan. 2022 - 13:53

« Overigens ben ik zelf gevaccineerd, maar de derde prik wil ik niet. Tot welke categorie zou dat dan gaan behoren? »………volgens wat U hier voor zelf schrijft behoort U dan tot de categorie van mensen voor wie de solidariteit grenzen heeft. Twee prikken is voor U kennelijk (voorlopig) genoeg. Hier is het duidelijk. Ik had al een maand geleden mijn derde prik gehaald, maar vergeten hem in mijn iPhone in te voeren. Gisteren kreeg ik de mededeling dat mijn Pass Sanitaire dientengevolge zijn geldigheid op 15 januari ging verliezen. Op dit moment giert omicron met meer dan 300.000 geconstateerde besmettingen per dag door het land dus kun je maar beter even wachten om in het ziekenhuis terecht te komen, ook al is die kans erg klein. Dus gebruik ik die pass toch niet, maar eind februari wordt het hier weer lekker in de zon en is omicron waarschijnlijk goed uitgeraasd en de zorg weer rustiger. Dan nemen we het risico en gaan we heerlijk weer op terrasjes zitten. Het is kinderachtig, maar zo wordt de solidariteit beloond. Prima systeem.

Molly Veenstra
Molly Veenstra12 jan. 2022 - 16:52

@kort - 'Wellicht ook extra zorgbelasting vragen aan rokers, veelvraten, zuipschuiten, bankzitters, lachgas-inhaleerders en partypil-poppers? Aan mensen die door rood lopen of na te hard rijden een ongeluk veroorzaken? En misschien ook een goed idee dit op te leggen aan vrouwen die geen abortus plegen, terwijl ze weten dat ze een kindje met een bepaald syndroom verwachten?' Het probleem is dat roken, teveel eten en al die ander dingen zich grotendeels onttrekken aan de vrije wil. Rokers roken niet omdat ze zo graag wíllen roken, ze zijn verslaafd. Als er een medicijn of een vaccin zou bestaan dat bewezen heeft goed te werken om iets aan het soort problemen te doen die jij hier opsomt, dan mogen de mensen die dat weigeren enkel en alleen uit irrationeel wantrouwen, van mij best een hogere ziektekostenpremie of extra belasting betalen. Zo'n medicijn is er niet. Dus gaat de vergelijking niet op.

Daslief
Daslief12 jan. 2022 - 17:46

@Molly, er zijn allang prima medicijnen en behandelingen die helpen tegen verslavingen. Nicotinepleisters, maagverkleiningen, gedragstherapieën. Dus je vindt het een goed idee dat iedereen die zo'n behandeling weigert ook meer premie betaalt?

michellekepen
michellekepen12 jan. 2022 - 18:56

Juppé, Slechts een correctie. Factor 10 :) - "Op dit moment giert omicron met meer dan 300.000 geconstateerde besmettingen per dag door het land" Per week? Of per dag, maar dan een nulletje verschreven?

Jozias2
Jozias212 jan. 2022 - 21:48

@daslief De risico’s van een maagverkleining zijn vele malen groter dan die van de vaccinatie. Ook vraagt het ervoor en erna iets meer van iemand dan een zere arm. Daarnaast zijn er behoorlijke criteria voordat men überhaupt in aanmerking komt. Er is meer animo dan behandelingen worden toegestaan. En als het gaat om zorgkosten is het macro gezien niet gunstiger als iedereen stopt met roken en drinken etc. Uiteraard wel op de korte termijn maar op de lange termijn zal de levensverwachting toenemen en de zorgkosten niet dalen. Aldus het cbs.

Juppé🎗
Juppé🎗12 jan. 2022 - 22:16

@michel, » Slechts een correctie. Factor 10 ???? »….mijn fout maar anders fout, ik woon in Frankrijk en daar is dat per dag. 4 maal zoveel mensen, maar dat maakt het nog geen week getal per aantal inwoners. Over de grens in Italië zitten ze vrijwel op hetzelfde. Als je je derde prik hebt schijnt het wel mee te vallen en komen er weinig in het zieken huis, maar probeer het te vermijden….ze zijn daar geweldig, maar nu zitten ze niet op klanten te wachten.

Daslief
Daslief13 jan. 2022 - 15:23

@jozias, De risico’s van cognitieve gedragstherapie zijn vele malen kleiner dan die van de vaccinatie. Die laatste vraagt namelijk van sommigen veel meer dan een zere arm, zelfs met de enorme onderrapportage van nu is dat volkomen duidelijk. [En als het gaat om zorgkosten is het macro gezien niet gunstiger als iedereen stopt met roken en drinken etc. Uiteraard wel op de korte termijn maar op de lange termijn zal de levensverwachting toenemen en de zorgkosten niet dalen. Aldus het cbs.] Deze vind ik wel errug cynisch. Als jij dat echt een geldige reden vindt, dan ben je er dus voor om per direkt te stoppen met ALLE coronamaatregelen?? (kost wel wat op de korte termijn maar op de lange termijn zullen de kosten van zorg en AOW flink dalen...)

Jozias2
Jozias214 jan. 2022 - 12:34

@daslief Kijk stelt voor een hogere bijdrage te vragen bij bepaald gedrag. Ik geef alleen aan dat dat gedrag niet zal leiden tot hogere kosten op de lange termijn. En dan blijft staan dat een vaccinatie halen, zoals je er al velen hebt gehad in de loop der jaren, wel even iets anders is dan het afkomen van een rookverslaving of overgewicht. Ik weet 100% zeker dat als je dat met een prikje zou kunnen het aantal rokers en mensen met overgewicht nihil zou zijn.

Daslief
Daslief17 jan. 2022 - 15:06

@Jozias, "een vaccinatie halen, zoals je er al velen hebt gehad in de loop der jaren" klopt niet helemaal. Hoeveel vaccinaties heb jij in je leven gehaald die maar een half jaar bleven werken? Het is dan ook een nieuwe techniek (met een nog steeds voorwaardelijke goedkeuring), waar weliswaar al veertig jaar aan gewerkt wordt maar al die tijd gaf het middel zoveel bijwerkingen dat het alleen bij ernstig zieken werd ingezet. De nieuwste lichtingen (de coronavaccins) blijken gelukkig een heel stuk veiliger, maar die zijn dus nog in hun voorwaardelijke goedkeuring. Je kunt de mRNA vaccins gewoon niet vergelijken met de vaccinaties die je als kind of voor tropische reizen kreeg. Verder heb je natuurlijk helemaal gelijk dat het erg lastig is om van eet- of drinkverslavingen af te komen. Maar is dat een reden om er niet op aan te dringen dat mensen het proberen? IC-arts Peter van der Voort (ook Eerste Kamerlid voor D66) ziet zelfs een sterkere relatie tussen covid en overgewicht dan tussen covid en vaccinatie: ongeveer tweederde voor vaccinatie en ongeveer driekwart voor overgewicht: [(vraag:) In het UMCG wordt onderzoek gedaan naar de relatie tussen covid en obesitas. Klopt het dat de meeste patiënten op de ic ongevaccineerd zijn? (Peter vd Voort:‘Ja, grosso modo is het merendeel nog ongevaccineerd, maar er zijn ook gevaccineerden. Van een afdeling zijn dat niet zulke betrouwbare cijfers, maar in mijn beleving is ongeveer twee derde ongevaccineerd.75 à 80 procent heeft een BMI van boven de 25. In landelijke cijfers is het BMI van alle covid-patiënten op de ic’s in Nederland over twee jaar toegenomen van 28 tot 30.] https://decorrespondent.nl/13045/deze-ic-arts-leert-jonge-dokters-de-dood-is-niet-altijd-het-slechtste-scenario/919577949840-2573e60f

Ivan61
Ivan6112 jan. 2022 - 12:45

Ik moet hier aan The handmaid's tale denken. De schrijfster is ook Canadese, dat is toevallig of niet. Ik heb mijn prikken gehad mocht iemand zich afvragen maar krijg koude rillingen bij zulke maatregelen.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe12 jan. 2022 - 17:23

"The handmaid’s tale" Margaret Atwood's klassieker uit 1985 is een roman die een "dystopian world in which women are stripped of the most basic of human rights" beschrijft. Dat ging heel veel verder dan een "boete" voor ongevaccineerden.

Ivan61
Ivan6112 jan. 2022 - 18:28

Dat weet ik Danielle, Zij zijn ook begonnen om land ecologisch te maken.

Stephan25
Stephan2512 jan. 2022 - 12:33

Dat mogen ze hier ook doen, mits het onder de voorwaarde is van een opname. Want als je kiest om ongevaccineerd te zijn en je zorgt dat je veilig bent dan geef je geen extra kosten.

Sonic2
Sonic212 jan. 2022 - 12:07

Ik snap de basis onder de belasting. Ongevaccineerden zijn inderdaad oververtegenwoordigd in het ziekenhuis. We moeten vind ik wel een midden gaan zoeken. Als ik straks over een half jaar weer naar de prik locatie moet, wordt het mijn vierde. In een jaar tijd en dat voor een dertiger. We zijn op dit moment bezig met gevaccineerden minder gemotiveerd te maken voor een prik en ongevaccineerden mensen nog meer ongemotiveerd te maken. De eerste 2 prikken heb ik me volle overtuiging genomen. De derde vind ik een beetje asociaal naar de 3e wereld, want die zijn nog nauwelijks geprikt. En we hebben 0,0 zekerheid dat we na 14 januari versoepelingen hebben. Ik zei het al eerder: Hou mensen weg uit het ziekenhuis. Geef ongevaccineerden Vitamine D of Zink. Nu wil ik geenszins ongevaccineerden overal van vrij pleiten, maar ik denk dat we meer naar een genuanceerd midden moeten. Waarbij je ongevaccineerden misschien weg houdt van zeer drukke plekken, maar dat we gewoon weer naar normaal gaan. Zo snel mogelijk

Vervatte
Vervatte12 jan. 2022 - 11:54

20000 doden per jaar in Nederland aan alcohol en drugs + heel veel maatschappelijke en financiële gevolgen en dat schijn je dan als beloning nog te mogen doen voor je 'goed gedrag' En dan maar weer eens het voorbeeld: als je je vreselijk misdraagt in het leven, ontzettend lui en dik bent, maar wel gevaccineerd bent of je bent een voorbeeldig burger, kerngezond, afgetraind en fit, doet veel vrijwilligerswerk etc, maar niet gevaccineerd. In het eerste geval wordt je beloond, in het tweede geval bestraft. Daarnaast zie je dat gevaccineerden menen dat ze immuun voor alles zijn en zich totaal niet aan de regels houden. Ik vergelijk dat dan maar weer eens met een gordel dragen en menen dat je onkwetsbaar bent en met 200 km/uur door het verkeer gaat rijden. In mijn optiek een ontzettend domme maatregel van Quebec.

Erik20
Erik2012 jan. 2022 - 11:51

Van mij zou je hier wel extra mogen betalen als je ongevaccineerd in het ziekenhuis komt te liggen. (Of zelfs zou worden geweigerd) Ik weet dat sommigen dan graag de vergelijking met bijvoorbeeld alcohol of roken maken, maar het is meer alsof je een "wondermiddel" tegen de nadelige gevolgen van dat ook zou weigeren.

DitIsDeLaatsteKeer
DitIsDeLaatsteKeer12 jan. 2022 - 11:22

Voor de fijne mensen die vóór zo'n belasting zijn, kunnen jullie uitleggen, op basis van de beschikbare data, hoe groot de absolute kans is op hospitalisatie met en zonder vaccinatie voor een gezonde 30-jarige zonder overgewicht? En wat als deze 30-jarige al besmet is geweest? Hoeveel neemt dan het absolute risico op hospitalisatie af door te vaccineren? Jullie weten de antwoorden hierop wel, toch? Anders zouden jullie geen verregaande belasting willen invoeren voor vaccinweigeraars. Toch?

3 Reacties
FromValue
FromValue12 jan. 2022 - 16:11

Pre-Omicron was de kans voor een 30-er is ongeveer 1 op de 1000 om op de IC te komen. Een gevaccineerde 30-er heeft een kans van 1 op de 33.000. Dat is een slok op een borrel en zorgt bij 200.000 besmettingen, 200 IC opnames versus 6 opnames. BMI geeft een hoger risico op een ernstig beloop van COVID. Volgens De Lancet is het verschil in risico met mensen met een normaal BMI met name het grootst bij zwarte en aziatische mannen onder de 40. Ook bij de "normale griep" geeft een hoge BMI een verhoogd risico op een ernstig beloop. Interessant "feitje" uit de studies; het verschil in risico op overlijden is bij de griep groter dan bij COVID.

DitIsDeLaatsteKeer
DitIsDeLaatsteKeer12 jan. 2022 - 17:17

Even uitgaande van de cijfers van FromValue. Als de kans bij besmetting op ziekenhuisopname 1 op 1000 versus 1 op 33.000 is voor ongevaccineerden/gevaccineerden, en we gaan er even vanuit dat de helft van alle mensen COVID krijgt in de komende maanden, dan voorkom je door een miljoen dertigers te vaccineren 485 ziekenhuisopnames. Om die miljoen 30-jarigen te vaccineren betaal je tweemaal €19,50 per persoon, oftewel €39 miljoen euro. Oftewel, je betaalt meer dan €80.000 aan vaccins per voorkomen ziekenhuisopname. En dat is voor de *gemiddelde* 30-jarige. Kijk je enkel naar slanke en gezonde mensen, dan gaat de prijs FLINK omhoog. Nog meer als je naar van het virus herstelde gezonde 30-jarige mensen kijkt. Conclusie: laat gezonde, jonge mensen die zich laten vaccineren extra zorgbelasting betalen, want ze kosten de regering bakken met geld.

Daslief
Daslief12 jan. 2022 - 17:42

@FromValue, interessant die cijfers, maar uit wiens duim komen die? Voor dit soort verregaande maatregelen mag toch stevig wetenschappelijk bewijs gevraagd worden? En nog interessanter, wat zijn de risico's voor een 30-jarige die al besmet is geweest?

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout12 jan. 2022 - 11:02

Verkeerd signaal. Gevaccineerden moet belasting terug krijgen.

Thuru
Thuru12 jan. 2022 - 10:41

Prima belasting om ook in de overige landen in te voeren.

Wieowie
Wieowie12 jan. 2022 - 10:21

Mooi voorbeeld. Ook hier zou een verhoging van bijvoorbeeld de zorgpremie bijvoorbeeld omhoog kunnen voor mensen die er bewust voor kiezen om geen vaccin te nemen.

5 Reacties
Duifje2
Duifje212 jan. 2022 - 12:18

En wat dacht je van premieverhoging voor mensen die nog steeds roken? En obesitas? En mensen die skiën of voetballen? En mensen van boven de 50?

Jozias2
Jozias212 jan. 2022 - 13:04

@duifje De premie voor de overlijdensrisico verzekering van rokers is ook hoger. Je hebt ook een aparte reisverzekering voor wintersporters. Mensen kunnen obesitas hebben en toch een gezonde levensstijl. Is deels ook genetisch bepaald. Maar zodra je een verslaving aan roken of obesitas kunt oplossen met een prikje dan heb je een punt.

Wieowie
Wieowie12 jan. 2022 - 13:38

Duifje: je begrijpt het niet. Het is geen enkel probleem om te roken of Corona op te lopen. Echter, als er een vaccin is om van roken of Corona minder of niet ziek te worden, dan wel graag extra betalen als je het vaccin niet wil.

Daslief
Daslief14 jan. 2022 - 11:14

@Wieowie, je begrijpt het zelf niet. Er zijn superveilige behandelingen tegen rook- en drinkverslaving. Wie geen zin heeft om daaraan te beginnen is niet principieel anders dan een prikweigeraar.

Daslief
Daslief14 jan. 2022 - 11:19

En ook tegen eetverslavingen. Dus als je deze toer op wil, moet dat ook gelden voor iedereen die obesitas heeft puur vanwege verkeerde eet- en bewegingsgewoonten.