Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

PVV’ers laten zich voor het karretje van het Kremlin spannen

  •  
19-10-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
20452 keer bekeken
  •  
wilders

PVV’ers hebben deelgenomen aan Russische propaganda-activiteiten. Dat blijkt uit gelekte documenten waarover Follow The Money bericht. Zo verbleef PVV-Europarlementariër André Elissen in 2017 op kosten van het Kremlin als ‘verkiezingswaarnemer’ in Moskou. Hij was daar niet met een internationaal erkende waarnemingsmissie, maar op verzoek van de Russian Peace Foundation, een organisatie van het rechts-populistische Doema-lid Leonid Slutsky.

Deze Slutsky speelt een centrale rol in de pogingen van het Kremlin om westerse politici in te palmen. De politici uit Europa worden gefêteerd door de Russen. “De bedoeling is dat ze zich in eigen land verzetten tegen sancties, en tegen het idee van een soeverein Oekraïne”, schrijft Follow The Money.

De beïnvloedingscampagnes van het Kremlin sorteren effect. Zo laten politici van het Vlaams Belang als Filip Dewinter en Frank Creyelman zich positief uit over de idealen van het Kremlin. Follow The Money schrijft: “Over de invasie van Oekraïne zei Creyelman bijvoorbeeld dat die door het Westen is uitgelokt. En net als Dewinter zegt hij te dromen van een groot Europa, van ‘​​Lissabon tot Vladivostok’.

Het Kremlin heeft vanaf 2013 met name succes bij extreemrechtse partijen, als het Front National, de Lega, de FPÖ en de AFD. Ook bij de PVV vindt het Kremlin een gewillig oor. Als Follow The Money de voormalige Europarlementariër Elissen confronteert met de Russische documenten over de betrokkenheid van Slutsky, schrikt hij zich “de pleuris”. “Dit is pure omkoping”, zegt hij nu over de reis die hij na bemiddeling van Creyelman heeft gemaakt.

Geert Wilders laat zich eveneens beïnvloeden door het Kremlin. Follow The Money: “Over de Maidan Revolutie in Kyiv zegt Wilders in de Tweede Kamer dat de protesten ook het werk zijn van ‘nationaalsocialisten, Jodenhaters en andere antidemocraten’. Termen die je veel hoort in rechtse kringen, zegt Jakub Kalensky. ‘Maar puur Russische propaganda.’

Wilders reisde in 2018 naar Moskou. Dat deed hij ná het neerhalen van de MH17 en de annexatie van de Krim. Ook die reis was georganiseerd door Slutsky. De PVV veroordeelde weliswaar de Russische invasie van Oekraïne in 2022, maar verzet zich nog altijd tegen anti-Kremlin-sancties. Ook is de partij tegen wapenleveranties aan Oekraïne.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (75)

JoostJK
JoostJK23 okt. 2023 - 19:47

Zo vind ik bijvoorbeeld dat er 7 miljard en 983 miljoen teveel buitenlanders zijn!!

JoostJK
JoostJK23 okt. 2023 - 18:24

Mevrouw de voorzitter, Ik hoor de heer Wilders al jaren fulmineren tegen Turken en Marrokanen met een zogenoemd "Dubbel Paspoort". Waar komt het zwijgen over dubbele paspoorten van Nederlandse Israelis /Israelische Nederlanders vandaan?

Martin van der Linde
Martin van der Linde21 okt. 2023 - 17:21

Wilders net als Baudet moet het voor een belangrijk deel hebben van zijn foute uitstraling. Dat veronderstelt een mate van rebelsheid, niet echt maar het heeft de zweem van iemand die het op durft te nemen tegen de gezapige burgerlijke orde. Daarom is de retoriek nooit feitelijk maar onderdeel van het verhaal dat we nooit zonder Wilders of Baudet kunnen. Wilders is nodig om ons te beschermen tegen het gevaar dat moslims zouden zijn. Baudet trekt het breder, het gevaar is overal, het verhaal over reptielen die onder ons zijn lijkt rechtstreeks ontleend aan klassiekers als The invasion of the body snatchers. Politiek als amusement. Angst en beven als politieke drijfveer. Het sluit aan op de manier waarop rechts in het leven staat. De mens is slecht en het gevaar kan altijd toeslaan. Niemand is te vertrouwen. Het Is eten of gegeten worden. Dat verklaart het heulen met Rusland. In hun ogen is Poetin het toonbeeld van iemand die nodig is om weerstand te kunnen bieden tegen alles wat ons bedreigt. Wilders en Baudet willen graag in dat licht gezien worden. Als mini me's die er zijn als je ze nodig hebt. Levend in een schijnwereld voor mensen die zelf niet altijd het verschil zien tussen echt en niet echt. Hun perceptie van de werkelijkheid wordt gemaakt door het beeld dat hun leiders hen tonen, net als in de film. Spannend en net echt. Daar houden ze van. Wetenschappers betitelen dat als verobjectivering van anderen. Mensen beoordelen op louter hun uiterlijk of afkomst.

moush1
moush120 okt. 2023 - 20:35

Yep, Wilders was ook al zo trots op z’n Poetin vriendenspeldje toen , veel later had hij nog “nergens spijt van”. Over de rug van MH17. Ranzige praktijken.

JoostJK
JoostJK20 okt. 2023 - 17:59

Gelukkig staat Geert Wilders met al z'n hebbe en houwe, hart en ziel 100 miljoen procent achter Israel

Miss Piggy
Miss Piggy19 okt. 2023 - 18:37

Schokkend, maar niet heel verbazingwekkend. Het geeft ook maar weer hoe belangrijk het is om waakzaam te blijven voor dit soort buitenlandse invloeden en gekonkel als democratie.

MarcusLucas
MarcusLucas19 okt. 2023 - 17:08

Wilders is en blijft onbetrouwbaar.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin19 okt. 2023 - 17:08

Overigens weet ook de sp van wanten, regelmatig werden hier stukjes van hun leden gepubliceerd, Rusland, China, Cuba en Venezuela waren hun "werkterrein", de laatste twee hebben geen koloniale aspiraties dus dat valt dan weer mee, nu komt het even niet goed uit openlijke steun uit te spreken maar zodra het tij keert gaan we ze weer daarover horen.

11 Reacties
MarcusLucas
MarcusLucas19 okt. 2023 - 20:26

Ach, is het alweer de schuld van links? Die arme Wilders, in zijn eeuwige slachtofferrol, kan er weer niks aan doen. Nee, nou is het de schuld van de SP.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin19 okt. 2023 - 20:39

"Ach, is het alweer de schuld van links?" Ik weet niet hoe je aan die conclusie komt, dat moet je zelf uit je duim hebben gezogen. "Die arme Wilders, in zijn eeuwige slachtofferrol, kan er weer niks aan doen. Nee, nou is het de schuld van de SP." Ik heb nergens Wilders genoemd, ik heb alleen gezegd dat de sp ook zoiets doet.

appeltje eitje
appeltje eitje20 okt. 2023 - 9:54

De SP is van oorsprong een Communistische partij ( o.a. CPN )

Gentleman
Gentleman20 okt. 2023 - 11:38

@appeltje eitje De SP komt niet voort uit de CPN maar Groen Links.

onyxcumulus
onyxcumulus20 okt. 2023 - 12:10

Hullie ook.. Wat een geloel zou Happel zeggen..

JoostJK
JoostJK20 okt. 2023 - 18:05

Overigens weet ook de sp van wanten Wat beweer je nu eigenlijk? Ik begrijp dat je graag hapklare brokken serveert, maar hier lusten zelfs de honden van de buurman geen brood van. Kom eens met , al is het maar een aanzet tot, een verduidelijking van je prietpraatjes Als het je blieft

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin20 okt. 2023 - 19:40

"Wat beweer je nu eigenlijk?" Kan je niet lezen, als je op de namen in de personen index kijkt en de sp leden bij de kop neemt zou je kunnen weten wat ik bedoel, schaamteloze propaganda voor China en Rusland, als je niet precies weet waar het over gaat zou ik iets terughoudender zijn met je stoere taal. "Kom eens met , al is het maar een aanzet tot, een verduidelijking van je prietpraatjes Als het je blieft" Je maakt je blij met een dooie mus, hier wat links zodat je weet waar het over gaat, en Joost mag het weten. https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/china-kan-rol-wereldleider-van-vs-overnemen https://krapuul.nl/sp-senator-tiny-kox-heeft-banden-met-russische-geheime-dienst/ https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/russische-spionnen-zien-sp-senator-tiny-kox-als-bondgenoot https://www.bnr.nl/nieuws/internationaal/10476217/sp-spanningen-met-rusland-gaan-alleen-maar-toenemen https://www.groene.nl/auteur/sadet-karabulut

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin20 okt. 2023 - 19:41

"Hullie ook.. Wat een geloel zou Happel zeggen.." Het is erger omdat de russen goed door zullen hebben dat ondanks de vriendschapsbanden je weinig aan een nul als Wilders hebt, dat in tegenstelling tot de sp, Kox wist ze b.v. de Raad van Europa weer in te krijgen, enfin ze zijn er weer uit geschopt wegens wangedrag op het wereldtoneel.

JoostJK
JoostJK20 okt. 2023 - 21:50

@ Raymond Bhagwandin "als je niet precies weet waar het over gaat zou ik iets terughoudender zijn met je stoere taal" Wat is er stoer aan mijn taal? Wat moet ik met links naar artikelen waaruit blijkt dat "Links" altijd nog ERGERE DINGEN heeft gedaan? Joost weet het zeker niet altijd, gelukkig maar Joost weet wel dat dit artikel over Geert Wilders en de PVV gaat

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin21 okt. 2023 - 17:27

"Wat is er stoer aan mijn taal?" Aannames als hapklare brokjes terwijl je mijn ietwat genuanceerde opvattingen niet kent, niet weet hoe de hazen lopen omdat je volgens mij hier nieuw bent. "Wat moet ik met links naar artikelen waaruit blijkt dat "Links" altijd nog ERGERE DINGEN heeft gedaan?" Fout, het gaat niet om links maar om de sp, van dik hout, ik durf mezelf links te noemen en toch heb ik een hekel aan de sp, moeilijk he. "Joost weet het zeker niet altijd, gelukkig maar Joost weet wel dat dit artikel over Geert Wilders en de PVV gaat" Over Wilders en de pvv is genoeg geschreven, in het verleden heb ik daar genoeg woorden aan vuil gemaakt, ik heb de discussie willen verbreden, meer niet en dat is toegestaan.

JoostJK
JoostJK22 okt. 2023 - 16:46

@Raymond Bhagwandin "Fout, het gaat niet om links maar om de sp, van dik hout, ik durf mezelf links te noemen en toch heb ik een hekel aan de sp, moeilijk he" Nee, dat is niet moeilijk Het artikel gaat over Wilders en de PVV, en ik zou graag weten waarom je de aandacht verlegt naar de SP. "Aannames als hapklare brokjes terwijl je mijn ietwat genuanceerde opvattingen niet kent, niet weet hoe de hazen lopen omdat je volgens mij hier nieuw bent" Me dunkt dat ik minder nieuw ben dan jij denkt, en over je "ietwat genuanceerde opvattingen" zou ik graag meer horen.

PVDB2
PVDB219 okt. 2023 - 16:50

Dit is weinig verrassend. Alles om de economie ten gronde te richten (Nexit; wie verzint het) . De naïeve achterban die er achteraan loopt en denkt dat het ook gaat werken. Uit de EU is uit de Euro. Een nieuwe munt die een waarde moet hebben en dus zeer waarschijnlijk gekoppeld gaat worden. Alsof het dan goedkoper word. Op eigen houtje, dus op verzoek van de Nederlandse staat naar het Kremlin gaat en trots met het speldje pronkte. Als vriend van Rusland. Terwijl de ramp met MH7 was gebeurt, men wist dat de Russen erachter zaten en de Krim al was bezet. Behorend tot een onafhankelijk land met democratisch gekozen leider. Geert die al eerder erg goede banden had de Israëlische overheid en zijn moslim haat graag etaleert. Het bekende sprookje van de islamisering van Nederland. Dat moet je toch wel dom rechts zijn al je daar in geloofd(e). Net as Thierry vonden dat de banden beter moesten met Rusland. Falikant tegen de energietransitie. Minder afhankelijkheid van Rusland, wiens fossiele energie in de vorm van olie en gas veruit het grootste export product zijn.Punt is dat de achterban dat niet toe zal geven, als testosteron gedreven personen. Die niets heeft met gelijke rechten van moslims. Of het nu de grondwet is of het vluchtelingenverdrag. Het ontbreken bij de videocall van Zelensky, en bij de interview van Nieuwsuur tijdens de laatste 2dekamerverkiezing. Triest en een zwakkeling. Kijken wat hij de komende weken gaat doen. Behalve provoceren en polariseren.

Farmer3.0
Farmer3.019 okt. 2023 - 14:40

Diep in mijn geheugen gravende kan ik me iets herinneren over de CPN ( voorloper GL ) en hun onvoorwaardelijke steun aan de Sovjet Unie.

4 Reacties
MG1968-2
MG1968-219 okt. 2023 - 15:52

En daarvoor is de CPN behoorlijk door het stof gegaan en hebben ze een zeer lange tijd de attentie getrokken van de veiligheidsdiensten. Individuele leden van die partij zijn nogal tegengewerkt binnen het maatschappelijk verkeer. Ik begrijp dat je een zelfde behandeling voor de PVV en haar expliciete sympathisanten bepleit. Is niet eens een zo'n slecht idee.

Farmer3.0
Farmer3.019 okt. 2023 - 17:01

@MG1968-2, Ik ga er vanuit dat alle politieke partijen een beetje in de gaten worden gehouden door de veiligheidsdiensten. Ook nu met het conflict tussen Israël en de Palestijnen.

MG1968-2
MG1968-219 okt. 2023 - 18:12

@Farmer3.0 "een beetje in de gaten worden gehouden" Dat heeft helemaal niets te maken met de behandeling die de CPN en haar sympathisanten ten deel viel. Die ging wel iets verder. Nogmaals de vergelijking was van jou en het is een waardevolle: het zou niet verkeerd zijn dat de PVV en haar sympathisanten een zelfde behandeling ondergaan.

MarcusLucas
MarcusLucas19 okt. 2023 - 20:31

Farmer3.0. Neen, het is niet de schuld van een communistische splinterpartij in de tweede helft van de vorige eeuw dat Wilders zich nu gedwongen ziet om te heulen met het criminele Poetin-regime.

henk-alexander
henk-alexander19 okt. 2023 - 14:13

Als Wilders echt zou weten hoeveel moskeeën er in Rusland zijn, zou hij meteen zijn 'Russisch-Nederlandse vriendschapsspeldje' afrukken. Zo staat in Moskou de grootste moskee van het Europese continent en heeft onlangs nog de zoon Kadirov iemand mogen aftuigen die zich aan de Koran vergrepen heeft. Kortom een land waar nog een door fractielid Bosman o zo verfoeide communistische partij bestaat.

2 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens19 okt. 2023 - 17:16

@ henk-alexander Jij schrijft: Als Wilders echt zou weten hoeveel moskeeën er in Rusland zijn, zou hij meteen zijn 'Russisch-Nederlandse vriendschapsspeldje' afrukken. Wel nee. Moslim die zich voegen naar de regels van de dictatuur zijn geen probleem voor Poetin en dus ook niet voor Wilders. Die blijft gewoon met zijn speldje rondlopen. Een Poetin kan gebruik maken van Tsjetsjeense extremisten in Oekraïne. Voor moskeeën en de islam is er in Rusland alleen plaats als het gewetenloze moordenaars oplevert.

randomjooperd
randomjooperd19 okt. 2023 - 19:56

Deze reactie is verwijderd

Joop  den Uil
Joop den Uil19 okt. 2023 - 10:35

Verheug me al op de debatten tussen wilders en timmermans ... en waar dan de 3e er met het been vandoor gaat.

4 Reacties
De gewone nederlander
De gewone nederlander19 okt. 2023 - 13:17

Timmermans zal dit debat maar al te graag uit de weg gaan. Die gaat niets winnen met een heftig debat over migratie. Een deel van de PvdA aanhang is ook voor een streng migratiebeleid. Timmermans wil liever zeuren over klimaat en duurzaamheid en mensen het idee geven dat de planeet vergaat als je niet op hem stemt.

Zandb
Zandb19 okt. 2023 - 14:02

nederlander Discussies met mensen die misbruik maken van de, vaak ook nog zelf veroorzaakte angst, angst van mensen, dan wel met mensen die door angst geleid worden, kun je inderdaad niet winnen.

De gewone nederlander
De gewone nederlander19 okt. 2023 - 14:05

@ Zandb [angst]. Onzin, met goede argumenten kun je angst wegnemen. Dus kom eens met goede argumenten!

appeltje eitje
appeltje eitje20 okt. 2023 - 9:57

Dat debat gaat Wilders winnen of je wilt of niet. Wilders heeft ook zijn linkse kanten

Adaestuo
Adaestuo19 okt. 2023 - 10:20

Was het niet ook de PVV die deze week in de tweede kamer in koor meeschreeuwde dat VluchtelingenWerk nieuwe vrijwilligers beter moet screenen? Maar ondertussen wel zelf als partij zonder onderzoek en reflectie je incestueus intiem inlaten met een fascistische dictator die Oekraïne als eerste station ziet in zijn bloedige campagne voor het vergaren van nieuwe lebensraum. Echter nog steeds gaan er ontelbaar veel mensen in dit trieste landje ziedend van razernij schuimbekken wanneer je Geert Wilders benoemt als wat hij toch werkelijk is: een volleerde fascist.

Frits Jansen
Frits Jansen19 okt. 2023 - 9:46

Wilders merkt dat de bangmakerij tegen de islam steeds minder werkt. Ja, in het Midden-Oosten lopen islamitisch geïnspireerde idioten rond, maar als ik de assistente van mijn huisarts met een hoofddoek zie lopen schrik ik echt niet. Dus Wilders moet zich verbreden met zijn haatzaaierij. Maar leent het Oekraïne probleem zich tot de bangmakerij die een essentieel bestanddeel is van het populisme? Het zal wel weer uitdraaien op het tot de draad versleten verhaal dat we het geld dat we aan de steun aan Oekraïne besteden beter binnen Nederland kunnen besteden. Nu zal Poetin niet zo snel de EU landen binnenvallen, maar het gevaar van een nieuwe koude oorlog is reëel. En dan moeten er alsnog scheppen met geld worden uitgegeven voor de verdediging van onze oostgrens. Ik houd het erop dat gewetenloze populisten heel graag in troebel water vissen.

1 Reactie
Woeki Hypo
Woeki Hypo19 okt. 2023 - 14:36

@ Frits Jansen, 19 okt. 2023 - 11:46, " ... de bangmakerij die een essentieel bestanddeel is van het populisme" Negatieve retoriek: per definitie negatief populisme. "Ik houd het erop dat gewetenloze populisten heel graag in troebel water vissen." Bestaan er ook gewetenloze (hoogopgeleide) elites, of kwaadaardige (hoogopgeleide) elites? Woeki Hypo is gematigd liberaal.

De gewone nederlander
De gewone nederlander19 okt. 2023 - 9:35

Ik denk niet dat iemand die op de PVV wil stemmen hier een probleem mee heeft. Die willen gewoon minder islam en een streng migratiebeleid.

16 Reacties
Zandb
Zandb19 okt. 2023 - 10:11

nederlander 1. Zoiets moet wel bekend zijn. Anders wordt het wel heel raar menen dat PVV-kiezers daar geen probleem mee hebben. 2. Als PVV-stemmers de dictatuur van Rusland verkiezen boven die van de islam, dan zijn die PVV-kiezers wat mij betreft wel heel dom bezig. 3. Het is maar te hopen dat er straks nog landen zijn, die er een menselijk immigratiebeleid op na houden. Gezien ons voorland, of een islamtische of een Russische overheersing, zou dat wel prettig zijn.

MichielV2
MichielV219 okt. 2023 - 10:18

Ik bennhet net u eens. Fascisten hebben geen moeite met fascisten.

Sonic2
Sonic219 okt. 2023 - 10:37

Zo kun je alles wel recht lullen. Zou links eens moeten zeggen. Ik denk niet dat iemand van Groenlinks of SP moeite heeft met het communisme. Ze willen alleen hogere uitkeringen. Zou je eens moeten typen. Dan krijg je de hele "duimpjes" brigade over je heen. Wilders was gewoon in 2018 in het Kremlin. Het regime in Moskou is nu niet bepaald fris. Kun je gewoon niet toegeven dat het niet deugt wat de PVV doet? In plaats van elke keer maar weer dat goed praten. Tot het ziekelijk en vermoeiende aan toe. En als u gelijk heeft dan is het niet erg ethisch van de PVV aanhanger. Het is niet bepaald een positief punt voor je beweging dat je je voor het karretje laat spannen van het Kremlin. Zou Groenlinks of SP eens moeten doen? Dan staat heel "rechts" op de barricade.

De gewone nederlander
De gewone nederlander19 okt. 2023 - 12:21

Vreemd dat jullie het niet snappen. Zo ingewikkeld is het niet. Veel mensen lezen in de krant over de overlast in de omgeving van een AZC of hebben er rechtstreeks mee te maken. Dan horen mensen dat er wellicht een AZC in hun buurt komt. Daar worden mensen bang van. Ook zijn er regelmatig terroristische aanslagen. Ook daar worden mensen bang van. Dat Wilders in het Kremlin is geweest en af en toe een biertje drinkt mee met zijn goede vriend Putin nemen mensen op de koop toe. Als er een goed alternatief is zouden veel mensen daar wel op stemmen. Daarom zie ik ook kansen voor een sociaal democratische partij met een streng migratiebeleid zoals in Zweden.

De gewone nederlander
De gewone nederlander19 okt. 2023 - 13:18

@ Sonic Wat voor stemadvies geef jij aan iemand die voor een streng migratiebeleid zoals een migratiestop is?

Sonic2
Sonic219 okt. 2023 - 13:44

@ De Gewone Nederlander Als je voor een streng immigratie beleid bent kun je op een rechtse CDA'er of VVD'er stemmen. Ook Omtzigt en BBB willen terug met immigratie. En als je het dan echt niet meer weet dan kun je eventueel nog BVNL of JA21 stemmen. Die ik( met een pistool op mijn hoofd) netter vind in vergelijking met Forum en PVV. Er zijn dus ALTERNATIEVEN. Dat veel PVV'ers dat niet willen, geeft mij dan weer ernstig te denken. Want als je een "oorzaak-gevolg" stemmer bent( zoals Gimli ons vaak voorspiegelt) dan kun je wel wat meer zinnig stemmen. Voor de rest moet je voor een migratiestop uit de EU stappen en alle verdragen opzeggen. En dat weet u net zo goed als ik. De PVV spiegelt je dus geen streng migratiebeleid voor, maar een beleid op luchtkastelen, sprookjes en leugens. Hoe ziet u dan een Nexit voor zich? In Engeland met veel minder partijen werd het al een puinhoop. Hoe ziet het dat dan voor zich? Morgen uit de EU? Uit de euro? Eindeloze rechtszaken en correcties voor de rechter? Overigens maakte Wilders in Rutte 1 ook helemaal niets waar van zijn immigratie leugens/beloftes. Dus hoe "rechtse" mensen het als realistisch zien en als haalbaar zien is mij een raadsel. Wat de PVV voorstelt in haar programma is een voorschot op een nieuwe val van het kabinet. Want geen enkele partij zal dit samen met de PVV voor elkaar krijgen. Dat weet Wilders volgens mij zelf ook wel.

Zandb
Zandb19 okt. 2023 - 13:59

nederlander Het mag toch uit de geschiedenis bekend zijn, dat keuzes die mensen maken omdat ze bang zijn (gemaakt) hele desastreuze gevolgen hebben.

De gewone nederlander
De gewone nederlander19 okt. 2023 - 14:00

@ Sonic - Een rechtse CDA'er - Schiet niet op, het CDA is niet voor een streng migratiebeleid. - Een rechtse VVD'er - Schiet ook niet op, de VVD zoekt altijd samenwerking met links. Links gaat niet akkoord met een streng migratiebeleid. - Omtzigt. Die wil maximaal 50.000 migranten. Dat is behoorlijk veel. Maar laten we afwachten tot zijn definitieve programma. - BBB. Die wil maximaal 15.000 asielmigranten. Dat begint al ergens op te lijken. Maar van der Plas heeft helaas verteld dat dit getal niet heilig is. Ben bang dat ze in de onderhandelingen boeren belangrijker vindt. - JA21 of BVNL. Het schiet niet op om op een partij te stemmen die niet boven de 10 zetels gaat komen. Dit hebben straks weer niets te zeggen... Dus echt goede alternatieve zitten er niet bij. Zoals ik al aangaf zou het mooi zijn als er een sociaal democratische partij zoals in Denemarken was met een streng migratiebeleid. Verder hoef je voor een asiel migratiestop niet uit de EU te stappen. Je kunt om te beginnen het zo onaantrekkelijk mogelijk maken. Begin eens met een totaal stop op permanente verblijfsvergunningen en stoppen met gezinsherenigingen en maak illegaliteit strafbaar. Dat zou al een goed begin zijn. Hopelijk volgen alle andere EU landen zodat alleen de echte vluchtelingen nog komen.

De gewone nederlander
De gewone nederlander19 okt. 2023 - 14:03

@ Zandb [Het mag toch uit de geschiedenis bekend zijn, dat keuzes die mensen maken omdat ze bang zijn (gemaakt) hele desastreuze gevolgen hebben.] Waarom wordt dan getracht om mensen middels dit topic bang te maken voor de PVV?

Max4
Max419 okt. 2023 - 15:08

@Sonic2. Als je voor een streng immigratie beleid bent kun je op een rechtse CDA'er of VVD'er stemmen. Nou, de VVD regeert onafgebroken sinds oktober 2010. Volgens het CBS zijn er vanaf 2011 op de kop af 2.728.658 immigranten bijgekomen. Als dat de cijfers zijn bij "streng immigratiebeleid" dan vraag ik mij af wat die cijfers zouden zijn bij "soepel immigratiebeleid". Naar mijn idee is er maar één reden waarom we dit soort aantallen nog kunnen behappen en dat is dat er in diezelfde periode ook bijna twee miljoen mensen zijn geemigreerd. Misschien omdat ze het hier helemaal niet zo'n "gaaf land" vonden? 2011 162,962 2012 158,374 2013 164,772 2014 182,949 2015 204,615 2016 230,739 2017 234,957 2018 243,737 2019 269,064 2020 220,853 2021 252,528 2022 403,108

Little monster
Little monster19 okt. 2023 - 16:32

Deze reactie is verwijderd

Little monster
Little monster19 okt. 2023 - 17:16

Max Moet je eens kijken hoeveel geld in diezelfde periode naar Nederland is gekomen op oneigenlijke wijze. Ga je dat ook demoniseren of alleen zwarte mensen? Verschrikkelijke invloed hebben jullie op deze samenleving. Je slachtoffers laten je koud.

Abdu
Abdu19 okt. 2023 - 18:10

@Max “Volgens het CBS zijn er vanaf 2011 op de kop af 2.728.658 immigranten bijgekomen.” De bevolking van NL in 2011 telde 16.66 miljoen. Met je cjvers zou de bevolking eind 2022 ruim 19,38 miljoen zijn. Met 17,59 miljoen eind 2022 en nul interne groei mis ik 1,8 miljoen migranten. Waar zijn deze 1,8 migranten nu?

Sonic2
Sonic219 okt. 2023 - 19:59

@ De Gewone Nederland en Max Wat Wilders wil met de Koran verbieden wil de PIS in Polen nog niet eens en Orban in Hongarije nog niet eens. Als ik jullie betogen zo lees en ik zie hoe jullie de VVD naar links schuiven dan is het allerergste dat jullie het nog niet eens door hebben. Hoe gemakkelijk veel linkse mensen ook hier de PVV al als rechts zien. Het gedachtengoed van die beweging is zo totaal genormaliseerd. De tegenstanders worden alsmaar verder naar (woke/radicaal) links geduwd. Ik vind het fantastisch dat PVV en Forum aanhangers VVD/CDA zien als het verlengstuk van Groenlinks. Laat ze lekker op nep rechts elkaar de tent uitvechten. Heerlijk hoe de twee meest vreselijke soorten nep "rechts" elkaar de tent uitvechten. Misschien komt er ooit weer een normaal rechts voor terug. Die wel liberaal is. Die wel voor de middenklasse is. Die niet haat en economische zakelijkheid als boventoon heeft. Ik ben blij met de eerste reactie van de Gewone Nederlander. Want hij geeft precies aan hoe laag PVV aanhangers al gedaald zijn. Blij dat gewone Nederlander het weer typt. Dat scheelt mij weer wat scheld tirades en "Sonicjes" toevoegingen van PVV aanhangers.

Sonic2
Sonic219 okt. 2023 - 20:20

@ De Gewone Nederlander&max Voor de rest begrijpen jullie een coalitie stelsel niet. Dat een PVV stemmer misschien de grens dicht willen gooien is een partij standpunt. Daar zullen ze in dit landschap nooit een meerderheid voor krijgen. Dus als je minder immigratie wilt kun je ook stemmen op partijen die het aantal immigranten wil terug dringen. Van 70.000 naar 40.000 bijvoorbeeld. Dus in dat opzicht kan je prima BBB of NSC stemmen. Die wel een grote kans hebben om te regeren. Heel veel PVV stemmers WILLEN het niet. Ze volharden in de totaal kansloze koers van radicaal Wilders. Dat zal eerder leiden tot Frans Timmermans in het kabinet als tot een daadwerkelijk resultaat. Geen idee waarom ik nu stemadvies moet geven voor "rechtse" mensen. Alsof dat andersom zo werkt Het laat maar weer zien hoe eenzijdig het debat is. Het werkt altijd maar 1 kant op. Het is niet dat er ook maar 1 greintje empathie van PVV en Forum aanhangers komt richting D66/ Groenlinks of PvdA aanhangers. Louter haat. Louter wegzetten.

De gewone nederlander
De gewone nederlander19 okt. 2023 - 20:57

@sonic Jij hebt een aparte manier van discussiëren. Je verzint er van alles bij. Trekt zelfs conclusies die nergens op gebaseerd zijn en knoopt het allemaal met een hoop moeizame tekst aan elkaar. In de kern is mijn reactie: PVV stemmers voelen zich niet thuis bij andere partijen en dus hebben ze weinig keus. Jouw reactie is dat ik het coalitie stelsel niet snap en geen greintje empathie heb met D66/ Groenlinks of PvdA aanhangers. Zo staan er nog wel beweringen in. Vreemd dat je dat allemaal uit mijn tekst kan destilleren. Dat terwijl je zelf altijd reageert als een gebeten hond op het moment dat iemand jou woorden in de mond legt.

Ben  Liberaal
Ben Liberaal19 okt. 2023 - 9:22

De one-issue politieke partij van wilders behoort tot de 4 grootste en wint nog steeds aan (virtuele) stemmers. Niet een partij dus om te blijven negeren.

7 Reacties
Frits Jansen
Frits Jansen19 okt. 2023 - 9:53

De meeste politici zijn nette doctorandussen. De politieke partijen moeten meer straatvechters aantrekken, links én rechts. Niet in plaats van, maar erbij. Want je kunt er niet omheen dat Wilders een zeer bekwaam Politicus is. Ik denk aan wijlen PvdA politicus Jan Schaefer die riep "in gelul kun je niet wonen". Wilders is onlangs zestig geworden. Hoe lang gaat hij door? Kan Floortje Dessing geen paradijselijk eiland zoeken waar blonde Geert veilig zijn levensavond kan slijten?

MichielV2
MichielV219 okt. 2023 - 10:21

Waarom niet?

E w T
E w T19 okt. 2023 - 10:26

BL. De one issue van de PVV is de democratie en onze waarden ruilen voor soort putin reich. Met Greet als grote leider hè. Ga d'r maar fijn op stemmen denk ik dan.

Sonic2
Sonic219 okt. 2023 - 10:45

De PVV wordt helemaal niet genegeerd. Door Wilders zijn koers van haat en polarisatie wil geen enkele normale partij met hem samenwerken. De schuld van de PVV. Overigens zijn PvdA/Groenlinks groter maar die mag kennelijk volgens de "rechtse" toetsenbord helden tot in het oneindige worden genegeerd en alles van Verenigd Links mag worden gedownplayed. Mocht de PVV de grootste worden dan zou het ondemocratisch zijn om PvdA/ Groenlinks te negeren. Maar daar gaat het "rechts" niet om. Dat ultra rechtse kabinet moet er komen. En dat "negeren" en "buitensluiten" is alleen relevant als het om de PVV gaat. Want de PVV moet in de regering volgens "rechts". Daar gaat het om. Het gaat niet om de democratie. Het gaat niet om dat partijen wel of niet in de regering komen. De PvdA werd in 2010 met 30 zetels buitengesloten. De PVV mocht met 24 zetels gedogen. Daar hoor je de rechts radicalen niet over. Want dat past niet in hun politieke straatje

gerryj
gerryj19 okt. 2023 - 12:01

En in al die jaren heeft Wilders nog geen deuk in een pakje boter kunnen slaan. Alleen haatzaaien en als gimmick aan het begin van belangrijke debatten bij voorbaat een motie van wantrouwen indienen. En door zijn grote mond beveiliging gebruiken waarvan de kosten worden opgehoest door de belastingbetaler.

Sonic2
Sonic219 okt. 2023 - 13:49

@ Frits Jansen Het zeer pijnlijke is dat alle beeldvorming rond Wilders verkeerd is. Hij is geen geweldige debater. Hij kan goed grappen van Martin Bosma oplezen. Hij is niet iemand die sterk en daadkrachtig is. Hij is eerder onzeker en wantrouwend. Hij houdt vast aan een vaste kern van vertrouwelingen. Dit heb ik niet allemaal zelf verzonnen. Staat gewoon in boeken van Ex PVV'ers. Die ik gelezen heb. Wilders is geen slimme politicus. Hij helpt links met zijn zinloze polarisatie koers in het zadel. Uit Rutte 1 stappen was een strategische blunder. Dat hij ooit aan de bak komt is daardoor uiterst twijfelachtig. En hij trekt het debat zeker op beleid niet naar "rechts". En ook niet op inhoud. Wilders is een matige politicus. Ik vind Bosma veel en veel sterker. Dat is een redelijk goede kamervoorzitter. Los van wat ik van zijn punten vind

JoostJK
JoostJK22 okt. 2023 - 19:50

Elke stem telt,vooral van die van een opgehitste meute Hoelang moeten we nog de constant volgescheten luiers van mensen die te beroerd zijn om naar de plee te gaan verschonen?

Norsemen
Norsemen19 okt. 2023 - 9:15

PVV'ers zijn te dom om door te hebben dat ze 'gekocht' worden. Dat is nu eenmaal inherent aan het gedachtegoed.

2 Reacties
Zandb
Zandb19 okt. 2023 - 10:15

Norsemen Wat doet het er toe dat mensen dom zijn als het resultaat er niet anders van wordt. Ik vind het ook heel dom om niet in te zien dat je om een islamtische overheersing te vermijden in zee zou moeten gaan met een land als Rusland, dat je dan van de regen in de drup komt. Maar daarmee kom je wèl van de regen in de drup.

Woeki Hypo
Woeki Hypo19 okt. 2023 - 14:52

@ Norsemen, 19 okt. 2023 - 11:15, "PVV'ers zijn te dom om door te hebben dat ze 'gekocht' worden." "Gekocht". Wat is er niet gekocht in een dominant globaal neoliberale maatschappij, ons Westen (met netwerk corruptie)? Woeki Hypo is gematigd liberaal.

dirkzeeman
dirkzeeman19 okt. 2023 - 9:08

Het is misschien een ouderwetse term, en het lijkt wellicht overdreven, maar Landverraders is toch de enige correcte term voor deze vijfde kolonne van Putin.

3 Reacties
Richie Bystander
Richie Bystander19 okt. 2023 - 10:40

dirkzeeman, 19 okt. 2023 - 9:08 'Het is misschien een ouderwetse term, en het lijkt wellicht overdreven, maar Landverraders..." Beste Dirk Zeeman, Dat is inderdaad de enige correcte term, vooral met betrekking tot het neerhalen van de MH17. Om zijn eigen vocabulaire te bezigen, zou ik zeggen: "Knettergek!

De gewone nederlander
De gewone nederlander19 okt. 2023 - 13:13

Niet dat ik Russisch gezind ben. In tegendeel ik verafschuw communisme en socialisme. Maar stel dat D66 of de PvdA dit zou doen met Biden en de VS. Zouden we dan ook kunnen spreken van een 5e kolonne voor Biden?

Woeki Hypo
Woeki Hypo19 okt. 2023 - 15:29

@ De gewone nederlander, 19 okt. 2023 - 15:13, "Maar stel dat D66 of de PvdA dit zou doen met Biden en de VS. Zouden we dan ook kunnen spreken van een 5e kolonne voor Biden?" Je / deze vraag slaat de spijker op zijn kop. Woeki Hypo is gematigd liberaal.

Grooteman2
Grooteman219 okt. 2023 - 9:02

De wereld zag er in 2017 en 2018 heel anders uit dan nu. Vergelijken is derhalve onzin.

8 Reacties
E w T
E w T19 okt. 2023 - 10:33

Grooteman .putin was in 2017 /2018 ook al een smerige bloedzuiger. En Greet een van z'n adepten. Er is sinds toen niets beter of slechter geworden.putin is nog steeds een smeerlap en Greet is nog steeds een huichelaar die uitsluiten verward met vrijheid van meningsuiting . Dus wat is je punt?.

Sonic2
Sonic219 okt. 2023 - 10:40

Als het over links gaat, mag je terug grijpen tot ver naar het begin van jaren 70. Dan is vergelijken nooit onzinnig. Nu het om de PVV gaat is klaarblijkelijk 2017/2018 al niet meer te vergelijken. Alsof Poetin pas een barbaar is sinds 2022. Het is hetzelfde argument dat met Baudet altijd wordt aangehaald, zodat radicaal rechts nooit hun grote ongelijk hoeft te erkennen. Baudet had klaarblijkelijk een gematigde periode. Dat heeft iedere normale Nederlander gemist. De PVV heeft Poetin gewoon verkeerd ingeschat. Zoals ze wel vaker ( Trump/ Farage) op het verkeerde paard wedden. Een totaal gebrek aan politieke en mensenkennis.

MG1968-2
MG1968-219 okt. 2023 - 10:46

Het gaat er niet om of de wereld er anders uit ziet. Het gaat er om of een partij genegen is zich voor een karretje te laten spannen

Woeki Hypo
Woeki Hypo19 okt. 2023 - 14:19

@MG1968-2, 19 okt. 2023 - 12:46, "Het gaat er om of een partij genegen is zich voor een karretje te laten spannen" EU / Europa is een vazal van de VS. EU / Europa laten zich voor het karretje spannen van de VS. Fascisme. Volgens mij o.a. via fascistische globaal neoliberale krachten (intern binnenlands en extern buitenlands (geopolitiek)). Woeki Hypo is gematigd liberaal.

MG1968-2
MG1968-219 okt. 2023 - 15:59

@Woeki "EU / Europa is een vazal van de VS." Woeki heeft zich tegenwoordig achter Poetin geschaard. Vanaf dat moment dienden dit soort constateringen als hierboven weergegeven een ander doel. Woeki is al jaren geen gematigd liberaal meer *Op sommige punten uitgezonderd ( was dat niet zo'n vaste disclaimer van je dat je sommige hoogopgeleiden uitsloot van je vaststellingen)

Woeki Hypo
Woeki Hypo20 okt. 2023 - 9:46

@ MG1968-2, 19 okt. 2023 - 17:59, “Woeki heeft zich tegenwoordig achter Poetin geschaard." 1 Je conclusie is volgens de negatieve retoriek van een dominant narratief (van Westerse hoogopgeleide elites en hun vrienden (inclusief financiers)). 2 Negatieve retoriek is niet per definitie geldige logica. 3 Je conclusie is op de persoon of een groep, en niet op de zaak. 4 Je conclusie is volgens een sterk binair gepolariseerd vals denkpatroon, een drogreden (met superioriteit: wij zijn wit, en zij zijn zwart). 4A Dit denkpatroon is niet volgens geldige logische wetten. 4B Je conclusie is een stropop. 4C Je conclusie ondersteunt een vijandbeeld. 4D Dit denkpatroon is extreem en totalitair (een harde tweedeling), en miskent genuanceerdheid en pluriformiteit. 4E Dit (maatschappij en wereld) verdelende / maximaal polariserende denkpatroon doet (mij) herinneren aan zwarte bladzijden uit onze geschiedenis, waaruit de genoemde hoogopgeleide elites (blijkbaar) niet geleerd hebben in een wetenschappelijke, wiskundige, logische, filosofische, inclusief ethisch positieve zin. 5 Met dergelijke denkpatronen zijn koude en warme oorlogen mogelijk (inclusief een derde wereldoorlog). Woeki Hypo.

MG1968-2
MG1968-220 okt. 2023 - 22:25

Doe ermee wat je wilt woeki. De woeki in de vk-tijd had een hekel aan autoritaire systemen en vocht daar tegen in plaats van ze te omarmen.

MG1968-2
MG1968-220 okt. 2023 - 22:25

Doe ermee wat je wilt woeki. De woeki in de vk-tijd had een hekel aan autoritaire systemen en vocht daar tegen in plaats van ze te omarmen.