Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

PVV'er gaat af tijdens debat met mislukte imitatie Amerikaanse politiek

  •  
27-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5615 keer bekeken
  •  
tweede kamer

PVV-Kamerlid Gidi Markuszower wilde tijdens het debat over de spreidingswet voor de opvang van asielzoekers een zogeheten filibuster houden. Dat is een methode die in de VS wordt gehouden om stemmingen in de Senaat te voorkomen zo lang mogelijk uit te stellen. Een spreker kan daarbij in de vergaderzaal aan het woord blijven tot hij er bij neervalt, bijvoorbeeld door de bijbel voor te lezen. Het record staat in de VS op 24 uur en 18 minuten.

Al is de term filibuster naar verluidt afgeleid van het Nederlandse woord 'vrijbuiter' kent de politiek hier geen ruimte voor dergelijke fratsen. Een Kamerlid mag wel lang aan het woord blijven maar op voorwaarde dat de tekst betrekking heeft op het onderwerp. Sprookjes voorlezen kan een parlementariër ook, maar dan gewoon in de kinderopvang of een andere ruimte en in de eigen tijd.

Markuszower had voor het debat over de spreidingswet 6 uur spreektijd aangevraagd. Hij had echter veel te weinig te melden om die tijd te vullen. Na twee uur was hij al uitgekletst. Daarop liep PvdA-Kamerlid Kati Piri naar de interruptie microfoon en kopte de bal in over deze ongewenste poging om het wetgevingsproces te frustreren.

"Hij komt in plaats van zes uur niet verder dan 2 uur en 5 minuten, inclusief interrupties. Laat in ieder geval voor de Handelingen noteren dat Markuszower niet de eerste man is die zijn eigen uithoudingsvermogen overschat," merkte Piri fijntjes op. De in Tel Aviv geboren Markuszower werd in het verleden opgepakt wegens verboden wapenbezit en geschorst bij een synagoge wegens grensoverschrijdend gedrag.

De spreidingswet, bedoeld om de opvang van asielzoekers eerlijker te verdelen over het land zodat bijvoorbeeld ook gemeenten met veel kapitaalkrachtige inwoners hun steentje bijdragen, is een voorstel van staatssecretaris Van der Burg. Hij wordt echter tegengewerkt door zijn eigen partij VVD. De VVD liet zelfs het kabinet vallen over de opvang van asielzoekers waardoor alle grote politieke kwesties in Nederland maandenlang stil komen te liggen. 

De wet komt ook zonder steun van de VVD vermoedelijk wel door de Tweede Kamer maar de vraag is of deze daarna sneuvelt in de Eerste Kamer, waar BBB nu een grote fractie heeft. De partij van de boeren, geleid door een lijsttrekker met een Ierse achtergrond, zegt tegen migratie te zijn maar beperkt dat tot asielzoekers, ook al zijn dat er veel minder dan het arbeidsmigranten.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (35)

onyxcumulus
onyxcumulus28 sep. 2023 - 11:49

###Sprookjes voorlezen kan een parlementariër ook, maar dan gewoon in de kinderopvang of een andere ruimte en in de eigen tijd.### Ah, dat was dus Markuszower daar in Rotterdam https://decorrespondent.nl/14440/dragqueens-lezen-voor-aan-kinderen-extreemrechtse-mensen-boos-maar-wat-gebeurt-er-nou-echt-in-dat-zaaltje/cb56639f-09b4-030c-1db1-1ce0aa37e86a

Peterrr3
Peterrr328 sep. 2023 - 8:02

"Sprookjes voorlezen kan een parlementariër ook, maar dan gewoon in de kinderopvang of een andere ruimte en in de eigen tijd." Dit zijn de leuke opmerkingen, compliment voor de schrijver. De reactie van Kati Piri vond ik ook top!

PVDB2
PVDB227 sep. 2023 - 17:05

1 van de PVV kamerleden, Harm Beertema, heeft zich terug getrokken van de verkiezingslijst. Op nummer 16 geplaatst dus kans dat hij er deze keer naast grijpt en meer het gezapige leven uit de belastingruif kan voortzetten. 12 jaar lang kamerlid á 125K per jaar. Oftewel 1,5 miljoen euro belastinggeld. Maar in de 12 jaar 129 moties waarvan 77 afgekeurd. 20 amendementen, 18 afgekeurd. 150 kamer vragen. 10 per jaar en 2 per jaar gemiddeld. Dat is aardig verdient. Nevenfuncties: lanterfanten de rest van het jaar. Al kan het nog minder. Van Weerdenburg; 25 moties, 2 amendementen in 6 jaar tijd. Á 125.000 Euro per jaar. Slapend rijk worden.

Vega !
Vega !27 sep. 2023 - 15:24

Petri reageert snel en adequaat !!

1 Reactie
Peterrr3
Peterrr328 sep. 2023 - 8:03

Ze zei in die paar seconden waarschijnlijk meer zinnige dingen dan die PVV'er in die 2 uur en 5 minuten...

Mirzas
Mirzas27 sep. 2023 - 10:06

Hahaha, heerlijk die Kati Piri

JanHaring
JanHaring27 sep. 2023 - 8:37

Deze reactie is verwijderd

1 Reactie
Satya
Satya27 sep. 2023 - 15:11

"Dus wie blijven uiteindelijk nog steeds de rekening (en echt niet alleen in euro's) betalen?" Nederlanders iig niet. Niet dat het jou iets uitmaakt hoe internationale geldstromen gaan, zolang jij mensen maar kunt vertrappen. "(en echt niet alleen in euro's)" De moderne variant van het Goebbeliaans antisemitisme. Jouw gestook, velen met jou, begin ik steeds meer te voelen. Een gelijkwaardige wereld zal een droom blijven. Kapitaalvlucht uit de 3e naar de 1e wereld 25 tegenover 1. Diefstal.

Vega !
Vega !27 sep. 2023 - 8:27

Deze reactie is verwijderd

Mathijsco
Mathijsco27 sep. 2023 - 8:22

Filibuster'. 'Een ráásjuh uit Amerikááá'. Haast net zo aandoenlijk als Justin Trudeau modelleren en een zaal afhuren bij de Valk voor je 'Meet-Up's". Of als Hollandse vrouw A-ritmisch gaan meeboemselebonselen in een Ghanees Gospelkoor. Doe dat toch niet. Ik zie wel wat in het voorstel van BBB: 'afkopen'. We zitten hier met een gigantische Ruttiaanse wooncrisis: het kán gewoon niet. Houdt opvang voorlopig alleen beschikbaar voor politiek vluchtelingen.

2 Reacties
Sonic2
Sonic227 sep. 2023 - 9:15

Wat heeft Trudeau met dit bericht te maken? En heft het wangedrag van deze losgeslagen PVV"er de foute keuze die er in Canada is gemaakt op? Ik dacht dat "rechts" Nederland zo van regel is regel was. En de wet is de wet. Gewoon een achterlijk toneelstukje van deze PVV"er. En al die smoesjes en uitvluchten zijn niet relevant. Ik had uw reactie wel kunnen raden als het van een Groenlinks kamerlid was gekomen.

BrotherV
BrotherV27 sep. 2023 - 10:16

Even afleiden van deze racistische eikel?

Sonic2
Sonic227 sep. 2023 - 8:07

Schandalig toneelstukje weer van die PVV clown. Die alleen maar weer zijn inhoudsloze PVV momentje kreeg. Goed dat Kati Piri hem volslagen belachelijk maakte, want die mislukte imitatie van de Amerikaanse politiek is zo zielig. Het origineel vind ik al zielig. En dat had ik ook gezegd als het van links was gekomen. Maar dit is dus nog extra zielig. Al had ik de lat bij Markuszower al ontzettend laag gelegd. Het blijft me ergens verbazen dat PVV en Forum nog zetels hebben. En dan bedoel ik niet dat er geen problemen zijn, maar ik bedoel dat dit niets met politiek te maken heeft. Alles met het circus. Als ik een clown of acrobaat wil zien zet ik Videoland wel op. Het schijnt dat Bassie en Adriaan daar op zitten. Die wil ik liever niet in het parlement zien zitten.

BrotherV
BrotherV27 sep. 2023 - 7:59

Men maakt zich druk over Russisische invloeden maar met dit sujet zit de Mossad gewoon in ons parlement.

Markzelluf
Markzelluf27 sep. 2023 - 7:38

Er wordt even fijntjes gemeld dat de man in Tel Aviv is geboren.... Overigens ging de PVV deze week ook al af in de Tweede Kamer omdat haar woordvoeder dacht dat je door het bezoek aan de huisarts je eigen risico moest gebruiken. Slecht geïnformeerde mensen, dat is al vreselijk, maar slecht geïnformeerde mensen die ook nog eens wat te zeggen hebben, dat is vaak rampzalig.

8 Reacties
Dexter6
Dexter627 sep. 2023 - 8:51

Deze reactie is verwijderd

Sonic2
Sonic227 sep. 2023 - 9:18

Klopt inderdaad. Je hoeft niet eens links te zijn om dit soort matige parlementair werk te beoordelen voor wat het is. Het is bijzonder dat het altijd in een politieke sfeer word getrokken. Je zult wel woke zijn. Je zult wel de VS van Europa. Je zult wel voor open grenzen beleid zijn en voor lockdowns. Terwijl ik geen van allen ben. Dit is gewoon zwak parlementair werk van meerdere PVV"ers. En het zou niet eens een kwestie van links of rechts moeten zijn. Ik had Klaver ook afgebrand als hij zo tekeer was gegaan als Wilders vorige week. Dat was ook onfatsoenlijk geweest. Net als ik Tjeerd de Groot af en toe veel te grof vind. Een mooi betoog van u

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk27 sep. 2023 - 9:45

"Terwijl ik geen van allen ben." Waarom de hele tijd alles naar jezelf toe trekken? Ging de discussie niet over wat een parlementariër heeft gezegd in de Tweede Kamer. "Je zult wel voor open grenzen beleid zijn" OK, een inhoudelijke vraag. Wanneer is die begrenzing wel bereikt of wanneer komen doen kenmerken zich voor dat men die grens aan het bereiken is?

Prisunic
Prisunic27 sep. 2023 - 12:48

`Er wordt even fijntjes gemeld dat de man in Tel Aviv is geboren....' Ik doe maar even geen mening over ppv Markuszover, want voordat je er erg in hebt zit het CIDI achter je broek.

BrotherV
BrotherV27 sep. 2023 - 14:11

De man is een mossadagent.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk27 sep. 2023 - 15:03

"De man is een mossadagent. " Heb je daar bewijzen voor?

Satya
Satya27 sep. 2023 - 15:23

"Er wordt even fijntjes gemeld dat de man in Tel Aviv is geboren...." Nieuwsgierig: zeg je dat ook als er Syrië staat?

BrotherV
BrotherV28 sep. 2023 - 7:08

IHAG, niet dat er iets mee doet, waarschijnlijk parels voor de zwijnen , maar: https://archive.ph/NKufR

Norsemen
Norsemen27 sep. 2023 - 7:25

Een PVV'er gaat sowieso af.

6 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk27 sep. 2023 - 9:12

Want?

BrotherV
BrotherV27 sep. 2023 - 10:17

Omdat deze bananen krom zijn.

LaBou
LaBou 27 sep. 2023 - 10:25

Bananen zijn krom.

Norsemen
Norsemen27 sep. 2023 - 11:19

"Want?" Want PVV

Lalanke
Lalanke27 sep. 2023 - 13:08

Heeft Norsemen het koud, dat je hem een want aanbied?

Peterrr3
Peterrr328 sep. 2023 - 8:09

Voor de verandering een keer helemaal eens met @Norsemen !!! En, IHAG, jij weet zelf ook wel dat de PVV nog nooit iets zinnigs toegevoegd heeft in politiek opzicht.

Eric Minnens
Eric Minnens27 sep. 2023 - 7:22

Nu ben ik niet echt onder de indruk van de interruptie van Kati Piri, flauw hoor, die man/vrouw-grap. Verder heb ik dat Kamerdebat niet gevolgd. Dus is mijn reactie op Markuszower: Echt waar? Heeft die lul echt geprobeerd te filibusteren? En al doende getracht van ons parlement een NEPPARLEMENT te maken? Waar zijn voorman, zekere Geert, indertijd juist zo fel tegen van leer trok? Nepparlementariërs zijn ze. Allebei.

Scheef ehh ninger
Scheef ehh ninger27 sep. 2023 - 7:09

Ik zag vanochtend een filmpje langskomen van een stukje debat over deze wet. Van der Plas wil gemeentes als Rotterdam aanspreken op hun verantwoordelijkheid. Eerdmans gaf aan dat hij het niet vond kunnen dat tegen de wil van de bevolking asielzoekers ergens geplaatst worden. Ik ben het met Eerdmans eens! De bewoners van Ter Apel denk ik ook wel. Ik ben benieuwd of er ergens een gemeente zal zijn waar de inwoners het oneens zullen zijn. Toch zullen we mensen ergens op moeten vangen. Toch maar in Rotterdam doen dan? Van der Plas wil spreiding meer op basis van inwoneraantal. Dat lijkt me al een stuk beter dan wat er nu gebeurt. Nu mogen kleine dorpjes de ellende verwerken. Laat Amsterdam, Rotterdam en vooral ook Den Haag de eerste opvang maar gaan regelen. Ik denk dat de ruimhartige houding van bepaalde partijen dan snel zal veranderen.

6 Reacties
Vuurrood
Vuurrood27 sep. 2023 - 8:32

Wassenaar, Heemstede-Aerdenhout, Bloemendaal, het Gooi lijken mij ook uitstekende plekken om vluchtelingen op te vangen.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk27 sep. 2023 - 9:14

Je vergat Haaren te vermelden. Amsterdam-Zuid of de binnenstad zijn ook prima opvangplekken.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine27 sep. 2023 - 9:17

@Vuurrood, in Wassenaar worden tijdelijk 930 vluchtelingen opgevangen, en ook in het Gooi zijn opvanglocaties.

BrotherV
BrotherV27 sep. 2023 - 13:02

In Haarlem, Amsterdam Centrum en amsterdam-zuid worden ook vluchtelingen opgevangen. IHAG weet weer eens niet waar hij het over heeft in zijn mateloze domme provocaties.

Satya
Satya27 sep. 2023 - 15:19

Hopelijk ben jij niet een van mijn buren. Ook al zou ik het wel grappig vinden dat je geen nacht meer slaapt omdat er een donkere vrouw in je buurt woont. Waarom zou een vergelijking met een nazi ongepast zijn in dit geval?

Satya
Satya27 sep. 2023 - 15:20

Goebbeliaanse gelul.