Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

PVV wil wéér lezing censureren

  •  
02-05-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
105 keer bekeken
  •  
Vlaghalfstok_300.jpg
Filosoof Rob Riemen mag PVV niet noemen in 4 mei-lezing Universiteit Utrecht
Alweer een lezing over de PVV die de vrijheid van meningsuiting op zijn grondvesten doet schudden. Cultuurfilosoof Rob Riemen houdt op 4 mei een lezing voor de Universiteit Utrecht en zal daarin waarschuwen voor het gevaar voor de politiek van Geert Wilders. René Derksen, PVV-fractieleider in de Provinciale Staten wil koste wat kost de lezing tegenhouden. Hij vindt het schandalig dat de oorlog wordt gebruikt om zijn partij ‘zwart te maken’.
RTV Utrecht meldt dat de Universiteit Utrecht niet wil reageren, maar wel heeft beloofd de PVV niet te noemen in de uiteindelijke lezing. Riemen schreef eerder het pamflet: ‘De eeuwige terugkeer van het fascisme’. Daarin vergelijkt hij het populisme van Geert Wilders met de begindagen van het fascisme in de jaren dertig.
Cultuurfilosoof Riemen omschrijft fascisme als ‘de politisering van de rancuneuze massamens, die geen geestelijke waarden erkent’, zo vertelde hij in een interview aan NRC in 2010. Die uitlating zorgde toen al voor felle reacties. Daarop ging Riemen in debat met historicus Arend Jan Boekestein (Universiteit Utrecht) in Nieuwsuur. Daarin zei hij: “Als we van iets zeker weten dat het niets oplost, dan is dat het fascisme en als er iemand is die niets gaat oplossen, dan is het Geert Wilders wel.” In zijn eerder verschenen boek ‘Adel van de geest. Een vergeten ideaal’ houdt hij een pleidooi voor het klassieke, Europese humanisme.
cc-foto: GwenDolen

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.