Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

PVV-stemmers zijn zélf de vijfde colonne

  •  
21-11-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
4494 keer bekeken
  •  
ANP-350669873

Ze ondermijnen de normen en waarden die de Nederlanders zich in een proces van eeuwen hebben eigen gemaakt.

De PVV klimt in de peilingen terwijl de laatste dagen Omtzigt de grote verliezer is. Dit betekent in ieder geval dat veel kiezers terugkomen van hun opvatting dat hij de nieuwe Messias is die hen naar het paradijs zal voeren. Het wordt weer gewoon de gast die beweert Nederlanders op één te zetten. Hij zal de bokken van de schapen scheiden zoals wij in hoofdstuk 25 van het Mattëus-evangelie lezen: "De schapen zal hij rechts van zich plaatsen, de bokken links. Dan zal de koning tegen de groep rechts van zich zeggen: Jullie zijn door mijn vader gezegend, kom en neem deel aan het koninkrijk dat al sinds de grondvesting van de wereld voor jullie bestemd is".

Zo stellen de stemmers op Wilders het zich voor. De ongewenste elementen worden verwijderd. Daarna komt alles goed.

Naïeve mensen menen dat de fans van Geert Wilders het zo kwaad niet bedoelen. Zij willen het establishment een signaal geven. Zij maken zich zorgen om het slechte bestuur van dit land. Ze willen dat er een eind wordt gemaakt aan de neoliberale gekte. Zij dulden het eigen risico in de zorg niet langer. Zij schamen zich voor de voedselbanken in een rijk land als het onze. Daarmee verneder je deze categorie van de bevolking. Ze weten heel goed wat Wilders drijft: haat jegens iedereen die niet als blank gedefinieerd kan worden, een afkeer van levensstijlen die ook maar enigszins afwijken van de kleinburgerlijke normen en waarden van voor de Beatles en de Stones. Zij hebben die haat ontwikkeld omdat zij ervan overtuigd zijn dat een vijfde colonne ons land komt ondermijnen om er een Hollandistan van te maken. En dat zij daarmee worden geholpen door klimaat- en milieuactivisten die worden aangestuurd door George Soros en het World Economic Forum. Dat drijft hen en niets anders. Ze hebben lak aan democratie en mensenrechten. Ze haten onze grondwet. Ze klappen de handen stuk als ze Wilders weer eens tekeer horen gaan tegen de Europese Unie of de mensenrechtenverdragen waaraan Nederland zich heeft gebonden. Zo zijn die mensen. Neem ze serieus. Het "minder, minder" klinkt hen nog steeds als muziek in de oren. Ze hebben zich even laten afleiden door Lientje en Pieter. Ze keren nu van hun dwaalweg terug.

De kiezers op Wilders zijn zélf de vijfde colonne. Zij ondermijnen zélf de normen en waarden die de Nederlanders zich in de loop der eeuwen hebben eigen gemaakt. Ze stemmen op een man die zijn partij als een dictator regeert. Ze prijzen een sujet dat openlijk Poetin bewondert en tegen alles stemt wat Oekraïne in zijn overlevingsstrijd zal steunen.

Dat laatste is consequent want wat het binnenlands beleid betreft vertoont Rusland grote overeenkomsten met de ideale samenleving die Wilders zich voorstelt. Dit is het voorland waar hij en zijn stemmers op hopen.

Overigens is het verhaal van de bokken en de schapen nog niet afgelopen. Matteüs vertelt verder. De koning vertelt de schapen waarom ze door zijn vader gezegend zijn en deel mogen nemen aan zijn koninkrijk. "Want ik had honger en jullie gaven mij te eten, ik had dorst en jullie gaven mij te drinken. Ik was een vreemdeling en jullie namen mij op, ik was naakt, en jullie kleedden mij. Ik was ziek en jullie bezochten mij, ik zat gevangen en jullie kwamen naar mij toe". Dan zullen de rechtvaardigen hem antwoorden: "Heer, wanneer hebben wij U hongerig gezien en te eten gegeven of dorstig en U te drinken gegeven? Wanneer hebben wij u als vreemdeling gezien en opgenomen, u naakt gezien en gekleed? Wanneer hebben wij gezien dat U ziek was of in de gevangenis zat en zijn we naar U toegekomen?". En de koning zal hun antwoorden: "Ik verzeker jullie alles wat jullie gedaan hebben voor een van de onaanzienlijksten van mijn broeders of zusters, dat hebben jullie voor mij gedaan".

Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.

Beluister Het Geheugenpaleis, de wekelijkse podcast van John Knieriem en Han van der Horst over politiek en geschiedenis. Nu: branchevervaging bij Extinction Rebellion?

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (22)

JoostJK
JoostJK21 nov. 2023 - 22:52

Ik heb dit al eerder gepost bij artikel over de verkiezingen in Argentinië. Moeiteloos toe te passen op "Onze Verkiezingen" . Bij alle verkiezingen, overal ter wereld, de laatste 15 jaar valt mij steeds meer de overeenkomst op met de film "Idiocracy" . Aan te raden, ten eerste omdat 'ie humor bevat, ook ten tweede, en #3 omdat je nooit kan geloven dat "de samenleving" ooit zo van de rails kan raken, en tegelijkertijd denkt : "Shit, het is al bijna zover"!

JoostJK
JoostJK21 nov. 2023 - 17:02

een arabisch spreekwoord luidt: "Volg niet de raad van hem die u doet lachen, maar die van hem die u doet huilen" In een vorig stukje van Han van der Horst, wees hij al op de manier waarop Wilders via verschillende kanalen, ook de door hem zo verafschuwde Publieke Omroep alle gelegenheid heeft gekregen om de mensen te overtuigen van zijn "metamorfose" ( Het gesprek met Marielle Tweebeke bij Nieuwsuur was daar een tenenkrommend voorbeeld van ; ze kwam nog net niet z'n pantoffels brengen ) Het stemvee maakt het niet uit, die horen graag geschreeuw, en juichen het liefst samen; liever een land vol met varkens(stallen) dan met AZC's. Een kinderhand is gauw gevuld, maar ook net zo snel weer gewoon een lege kinderhand. Arm volk!

Pedas
Pedas21 nov. 2023 - 16:03

Het is wel allemaal heel selectief. Wilders heeft ook veel punten waar links zijn vingers bij aflikt. Ik citeer uit het programma *Verlaging BTW op boodschappen van 9% naar 0 *Verlagen energierekening (lagere belasting en btw) *Verlagen sociale huren Verhogen wettelijk minimumloon *Verhogen van de huurtoeslag *Afschaffen van het eigen risico in de zorg *Verlaging van de brandstofaccijnzen *Verhoging ouderenkorting *10.000 extra politieagenten en veel meer agenten zichtbaar op straat, heropenen politiebureau in de wijk *Afschaffen eigen risico • Meevallers op zorg naar lagere zorgpremie • Acute zorg uit marktwerking • Tandarts in basispakket • Geen wachttijd medicijnen na positief advies Europees Medicijn Agentschap • Meer handen aan het bed. *Extra verpleeghuisplekken en ouderenwoningen • Verzorgingshuizen terug •Terugdringen wachtlijsten in de jeugdzorg *Sociale huren verlagen • Huurtoeslag verhogen *Snellere schadeafhandeling en versterking van huizen in Groningen *Verbod op ritueel slachten • Financiële steun aan ouderen met een laag inkomen voor kosten dierenarts bij zieke huisdieren *20 procent salarisverlaging voor bewindslieden, Kamerleden en Europarlementariërs *Kleinschalig onderwijs • Taal en rekenen weer centraal • Meer leraren voor de klas

5 Reacties
Pedas
Pedas21 nov. 2023 - 18:05

Ik zie heel veel punten die meneer van der horst heel erg aanspreken. Ik verwijs naar zijn betoog voor o% btw op groente en fruit. Nou, dan moet hij bij Wilders zijn.

PVDB2
PVDB221 nov. 2023 - 18:05

En hoe gaat hij dat realiseren en betalen Petas. Wie draait er voor op? Waar komen de lasten? Waarschijnlijk ook bij jezelf. De vraag is, wil je dat? Geert wil geen steun meer aan Oekraïne, wat ze zwakker maakt en zijn grote vriend en voorbeeld Poetin sterker. Wil geen energietransitie. Blijven bij fossiele grondstoffen. Het grootste exportproduct van Rusland. Ging daar naar toe toen al lang bekend was dat Rusland/Poetin achter de aanslag op MH17 zat. Een dolk in de rug van 198 Nederlandse families. Die volop Netanyahu steunt. Die nu 13.000 doden op zijn geweten heeft. Waaronder 4.000 kinderen. De grootste ramp die hulpverleners zeggen gezien te hebben. En die onder vuur genomen worden. Het is een populist ten voeten uit. 1 die een gevaar is voor de democratie.

Volrin
Volrin21 nov. 2023 - 18:36

PVV roept vaak links, maar heeft qua stemgedrag vooral met de VVD gemeen.

Gentleman
Gentleman21 nov. 2023 - 19:10

Typisch Wilders, een redelijk links programma om de PVV kiezer over te halen om daarna in de Tweede Kamer gewoon rechts stemmen.

Pedas
Pedas21 nov. 2023 - 20:38

Volrin, de pvv roept niet links. Maar de hele lijst van punten wil de pvv. Daar hebben ze ook amendementen voor ingediend en kwamen ze ook voor uit in diverse debatten. Ja, Wilders is ook tegen immigratie. Maar er is een hele lange lijst van linkse punten.

Olav Meijer
Olav Meijer21 nov. 2023 - 15:44

Niet moet de verraderlijke rol van VVD-lijsttrekker Yeşilgöz worden vergeten. Zij heeft de deur voor Wilders open gezet. En die is, geslepen als hij is, gauw door het kiertje geglipt. En kwam naar voren met een ware "make over": hij verklaarde bereid te zijn tot concessies en zou zelfs het e.e.a. in de koelkast willen zetten. Al liegt zijn partijprogramma er nog steeds niet om. Veel kiezers trappen erin. Nu, nadat Yeşilgöz Wilders als "salonfahig" heeft voorgesteld -want zij wilde niet een miljoen kiezers negeren, wat staatsrechtelijk pure quatsch is-, is zij zich toch rot geschrokken vanwege het gevolg, en heeft zij vandaag verklaard dat ze niet aan een regering wil deelnemen met Wilders als premier. Maar dat is te laat. Zij heeft het onheil zelf uitgeroepen. De VVD blijkt weer eens schadelijk voor het land. Hopelijk zullen voldoende kiezers morgen anders dan Yeşilgöz bij zinnen zijn en ervoor zorgen dat noch de VVD, noch de PVV als grootste fractie uit de bus komt.

1 Reactie
Pater
Pater21 nov. 2023 - 16:23

Ik hoop met je mee. De keus van de VVD om de weg naar Wilders open te houden was m.i. niet een tactische truc, het was gewoon bedoeld om een zeer rechtse regering mogelijk te maken, na 10 jaar iets rechts van het centrum. En in het ergste geval gaan we die ook krijgen: VVD, PVV en Omtzigt. Die hebben nu in de peilingen een meerderheid.

Oki Doki
Oki Doki21 nov. 2023 - 15:31

In een conservatief land dat geradicaliseerd is passen geen andere culturen.

Oki Doki
Oki Doki21 nov. 2023 - 15:24

De mensen die op de PVV stemmen zijn inderdaad echt geen vrijheidsstrijders zoals ze zelf beweren. Vroeger stemden mensen CDA, maar ze zijn niet opeens in vrijheidsstrijders veranderd, waardoor ze op de PVV zijn gaan stemmen. Het CDA is volgens hun nu te progressief en links. PVV´ers zijn geradicaliseerde conservatieven. Bijvoorbeeld toen in sommige steden het kruis op de mijter van Sinterklaas verdween of toen mensen opperden om het kerstfeest in winterfeest te veranderen zodat het een feest voor iedereen zou worden, toen werden de PVV´ers heel kwaad en noemden het verregaande islamisering terwijl het dat toch echt niet is. Dit valt allemaal onder het moderniseren van feesten zodat iedereen kan meedoen. Als het geen islamisering is dan is het wel heel fout om het wel zo te noemen.

Norsemen
Norsemen21 nov. 2023 - 14:21

Het werd tijd dat V/d Horst op zo'n duidelijke manier zegt dat Wilders fout tot op het bot is.

RaymondenJoop
RaymondenJoop21 nov. 2023 - 14:10

Ik vind het zelf zeer verwonderlijk dat men nog steeds niet begrijpt waarom Wilders zo op komt. Wilders was een geschenk uit de hemel al die jaren. Een blérmachine die het islam 'probleem' als enig probleem zag. Wilders heeft dit nu losgelaten, althans dat zegt ie. En voila, icm een meesterpoliticus als de grote Geert zelf laat ie de rest een poepie ruiken. De schuld van Wilders ligt vnl bij de generatie politici die zijn geroepetoeter verwelkomde. Dat was makkelijk opzij zetten. Of ie nu een punt had of niet, en of de NL'er het er nu mee eens was of niet. Dat doet nu zeer

Sam V
Sam V21 nov. 2023 - 14:00

Dhr. Van der Horst had iets beter onderzoek moeten doen naar de achtergrond van de PVV kiezer. Zijn beschrijving past vooral bij de leider en kiezers van FvD. Beetje vreemd. Zou dhr. Van der Horst niet weten dat ook mensen met een migratieachtergrond op de PVV stemmen. Veiligheid, verloedering en overbevolkte wijken zijn ook thema’s waarvoor mensen naar de PVV kijken.

3 Reacties
Satya
Satya21 nov. 2023 - 15:13

Wil die nuttige idioten wel eens zien als jullie ze deporteren.

Nicolay2
Nicolay221 nov. 2023 - 17:48

Satya 21 nov. 2023 - 16:13 “Wil die nuttige idioten wel eens zien als jullie ze deporteren.” Bedoel je met jullie daar het overgrote deel van de Nederlandse bevolking waarvan hun families al honderden jaren hier woonden/wonen?

Satya
Satya21 nov. 2023 - 19:10

"Bedoel je met jullie daar het overgrote deel van de Nederlandse bevolking waarvan hun families al honderden jaren hier woonden/wonen?" Waarom denk je dat ik dat bedoel? Sam heeft vaak van die pvv teksten. Vind jij dat jij meer recht op dit land hebt als ik heb op basis van hoe lang iemands familie hier woont?

Gerygrr
Gerygrr21 nov. 2023 - 13:38

Mooi dat we lezen hoe socialisme er uit ziet. Het gebeurde echt wel in kleine gemeenschappen, dorpen of wijken. Ongezien door bestuurders. Arme mensen hebben zeker hun buren bijgestaan en gevoed, maar dat deden ze respectvol en stiekem. Je wil de ander, je medemensen je buren in hun waarde laten.

JohnVKR
JohnVKR21 nov. 2023 - 13:16

Mee eens.

BrotherV
BrotherV21 nov. 2023 - 12:58

Eindelijk weer eens een verhaal van Han waar ik helemaal achter sta.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin22 nov. 2023 - 9:55

BrotherV Weet jij dan wat van der Horst bedoelt met 'normen en waarden'?