Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

PVV-Senator slaat op de vlucht voor de waarheid

  •  
03-10-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
842 keer bekeken
  •  
nieuwsuurfaber
PVV-Senator Marjolein Faber weigert terug te komen op haar bewezen onjuiste tweet, waarin ze beweert dat de man die vorige week op twee studenten instak in Groningen ‘een Noord Afrikaans uiterlijk’ had. Ondanks het feit dat de verdachte reeds door de politie in hechtenis is genomen en het volgens de politie om een witte Groninger van 67 jaar gaat, verklaart Faber aan Nieuwsuur : “Mijn tweet klopt.”
Wat de zaak extra lelijk maakt is dat juist het slachtoffer van buitenlandse afkomst is. De student Berk Kaykanat, die oorspronkelijk uit Turkije komt,  zat met een vriend op het terras toen hij uit het niets door een vreemde met een mes werd aangevallen op de Grote Markt. De 26-jarige student werd in zijn nek gestoken, maar kwam er uiteindelijk met lichte verwondingen vanaf omdat zijn vriend zeer alert reageerde en de man van zijn vriend af en over hun tafel heentrok. Hij verklaarde aan het Dagblad van het Noorden :
faber
"Anders was het denk ik heel anders met mij afgelopen. We waren gewoon een biertje aan het doen. Er kwam een totaal onbekende man op ons af. Volgens mij vanaf mijn rechterkant, Anne zag het beter dan ik. En toen werd ik in m’n nek gestoken. Ik had ‘m nog nooit gezien. Hoe hij eruitzag? Grijs haar, een wat oudere man, ik denk een jaar of zestig. Wat ik zo raar vond: hij zei helemaal niets. Ik woon al drie jaar in Groningen, het is een hartstikke leuke stad. Zoiets als dit heb ik hier nog nooit meegemaakt. Had ik ook nooit verwacht."
Nieuwsuur sprak het andere slachtoffer , Anne Clerc, de vriend van Berk die in zijn hand werd gestoken toen hij zijn vriend redde. Ook hij bevestigt dat de dader een witte man van in de 60 was, met grijze haren en ‘een grote neus’. Ook aan zijn verklaring hecht Faber geen enkele waarde. Zij weigert haar ongefundeerde verdachtmaking in te trekken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (65)

ojee662
ojee66211 okt. 2019 - 11:55

Mijn collega lijkt op een turk, toch is hij van hollandse komaf. dus de tweet kan nog steeds waar zijn :)

TELTLI
TELTLI6 okt. 2019 - 11:01

Schandalig! Demagogie ten top. Het lijkt de aanloop vh brexit-drama wel. Past ook in het PVV-/FvD-patroon van halve waarheden en hele leugens. Maakt mensen onzeker, achterdochtig en wantrouwend. En bang zelfs. Bang voor de verkeerde....

Sonic2
Sonic25 okt. 2019 - 10:31

Bedankt Mevrouw Faber. U neemt mij werk uit handen. Als u dit doet, hoef ik het allemaal hier niet meer te typen. Wie zijn die mensen die dit nog steunen? Zelfs al zou ik zeer rechts conservatieve standpunten hebben dan nog stem je toch niet op dit zootje ongeregeld? En wat Paul al zegt. Dit zit gewoon allemaal in de senaat. Deze leugenaar en ophitser zit gewoon in de senaat. Ook nog door een mandaat. Van echte mensen die hier echt op gestemd hebben. Ik bedank Joop dat ze blijven strijden tegen dit soort alt right idioterie. Hoe meer ik er over nadenk hoe meer ik Clinton gelijk moet geven. Ze had in 2016 gelijk met de opmerking over de basket of deplorables. En die opmerking wil ik graag in Nederland herhalen. En gelukkig ondersteunt Mevrouw Faber mijn betoog en die van velen.

Uilenspiegel
Uilenspiegel5 okt. 2019 - 10:10

Ze gelooft vast dat er een complot is, of zou zij een Alien zijn?

Paul250371
Paul2503715 okt. 2019 - 8:52

Dezelfde leugens en dezelfde kapper als Sharia veroordeelde Geert W. En dit zit in de senaat, wat een treurig, treurig, politiek klimaat.

1 Reactie
Gi Raf
Gi Raf6 okt. 2019 - 8:49

''Volgens de politie gaat het om een witte Groninger van 67 jaar'' De politie zou natuurlijk discriminerende berichten voor zich moeten houden. Nergens voor nodig om te gaan vermelden dat het om een ''witte'' gaat. Als je dat gaat doen dan moet je straks om (de schijn van) discriminatie te vermijden bij ieder incident gaan melden welke ''kleuren'' er bij betrokken zijn. Ook al hebben populisten daar blijkbaar totaal geen moeite mee.

OlavM
OlavM4 okt. 2019 - 21:56

Glashard blijven liegen kan je verwachten van een PVV-er. Diep treurig en zielig tegelijkertijd.

1 Reactie
Katootje2
Katootje24 okt. 2019 - 22:51

Cursus gevolgd aan de Trump-universiteit.

Wilma3
Wilma34 okt. 2019 - 19:14

Dit heb ik op tv gezien Wat zet je jezelf dan ongelooflijk voor schut als politicus! Aan alles wat zij voortaan zegt moet meteen worden getwijfeld of het waar is.

Norsemen
Norsemen4 okt. 2019 - 13:00

Faber is een product van haar aanhang.

3 Reacties
Katootje2
Katootje24 okt. 2019 - 15:57

Ik dacht altijd dat ze -net als Wilders- een onecht kind was van de VVD.

OlavM
OlavM4 okt. 2019 - 22:15

@ Katootje: Pinokkio Rutte is echt te jong on haar te hebben kunnen verwekt.....

Katootje2
Katootje24 okt. 2019 - 22:50

Mollie Geertsema misschien?

madbako
madbako4 okt. 2019 - 11:39

Twee t krijgt nog 1.1K likes ook. Best wel gestoord.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland4 okt. 2019 - 10:48

Ik zat te denken aan de man in 1989 die per ongeluk dit filmpje op zijn TV zag van een politicus uit de toekomst. "Die twiet die klopt" de man zou denken dat we gek zijn geworden in de toekomst zelfs al leggen we het uit. Die man heeft natuurlijk groot gelijk

1 Reactie
Katootje2
Katootje24 okt. 2019 - 15:58

:)

Rutger Groot
Rutger Groot4 okt. 2019 - 10:29

Dat is toch prima dat zij dat zo doet - en nog beter dat dit zo mooi in beeld is gebracht? Zo kan een breder publiek zien hoe belachelijk dit is - en hoe bizar het is dat de PVV partij niet ingrijpt..

1 Reactie
Wilma3
Wilma34 okt. 2019 - 19:16

Alleen dat haar aanhangers waarschijnlijk dit niet op tv zien en ook niet hier. Zij halen hun nieuws van Facebook of andere internet sites vol met nepnieuws. Dat is nou net het enge.

Me, Myself and I
Me, Myself and I4 okt. 2019 - 9:54

Ik zou eigenlijk willen zeggen dat we politici die aantoonbaar liegen op staande voet ontslagen zouden moeten worden en nooit meer dit vak mogen uitoefenen. Echter dan houden we hier geen politicus over.

1 Reactie
Paul250371
Paul2503715 okt. 2019 - 8:44

Ik ook. De spoeling wordt idd heel dun.

Bernie2
Bernie24 okt. 2019 - 9:13

Marjolein Faber is eigenlijk een man die na het lezen van 50 Tinten Bruin nieuwe paden in sloeg. Dat heb ik uit betrouwbare bron. Mijn tweet klopt. PVV-kopvoddenrukker Faber liegt glashard (en niet voor het eerst) en de vraag is waarom ze dat doet? Gaat ze 'Trumpjes' doen? Aantoonbare leugen de wereld in helpen en deze met staalhard ponum voor waar verklaren? Führer Wilders heeft er ook al geen moeite mee zijn feitjes bij elkaar te liegen. Krijgt het PVV smaldeel de opdracht om de perverse inhoud dagboeken van Goebbels tot zich te nemen?

Rechtse Bal4
Rechtse Bal44 okt. 2019 - 9:00

naast het Stockholm-syndroom is er nu dus ook het afgeleide Groningen-syndroom. Met dank aan Faber.

1 Reactie
Verver
Verver5 okt. 2019 - 10:03

Nee, het Groningen-syndroom bestaat al. Dat is het G-syndroom oftewel gas-syndroom. We noemen onze provincie en plekje op aarde ook wel G-spot. Dat bekt internationaal wat beter.

de Boer2
de Boer24 okt. 2019 - 7:54

Elke partij kent zo zijn bizarre kanten, zo heb je bij de VVD bijvoorbeeld Fred Teeven en nu ook weer zijn leerling, Sander Dekker. Maar net zo min als elke moslim een terrorist is dienen de uitzonderingen als zodanig te worden beschouwd. Maar de PVV is de uitzondering op de hoofdregel,die kan daar niet aan voldoen.Het is namelijk geen partij, maar voldoet aan de kenmerken van een sekte. En wie de sekte verlaat, nou met degene die dat doet loopt het meteen verkeerd af. Vraag maar aan Hero Brinkman. De sekte is er enkel voor de behoeften en de eer van de leider. .

2 Reacties
Molly Veenstra
Molly Veenstra4 okt. 2019 - 9:09

Gaat het zo slecht met Hero Brinkman? Dat valt best mee volgens mij. Laten we niet overdrijven.

LaBou
LaBou 4 okt. 2019 - 9:38

VVD-top vreest electorale afstraffing. Leg, als je dan toch bezig bent dit ook even uit. Gezien je schrijverstalent kun je er vast wel wat anders van maken.

RaymondenJoop
RaymondenJoop4 okt. 2019 - 6:50

Verzwijgen of liegen, het is allebei vergif voor de samenleving

Frits Jansen
Frits Jansen4 okt. 2019 - 6:38

De kop "PVV-Senator slaat op de vlucht voor de waarheid" is veel te vriendelijk. Mevrouw Faber volgt trouw de PVV-versie van het "Handboek Populisme", en propageert alternative facts die het allesoverheersende doel van Wilders dienen: de Nederlander indoctrineren dat de islam verschrikkelijk en doodeng is. Ik vrees dat ook menige niet-PVV-stemmer dat idee heeft. Zelf heb ik echt moeite moeten doen om een genuanceerder beeld te krijgen. Overheersend misverstand is dat islam synoniem is met Arabische cultuur. Maar er zijn bijv. in Europa miljoenen autochtone moslims, van de Balkan tot Rusland (de Tataren). Waar je zelden een hoofddoek ziet, laat staan een burqa of niqaab.

3 Reacties
Qizilbash2
Qizilbash25 okt. 2019 - 10:05

@ Jannes Er zit heel wat ruimte tussen 'islam is verschrikkelijk en doodeng' en 'islam is het ultieme geloof van de vrede'. Jij bent duidelijk zelf geradicaliseerd als jij iemand die alleen een genuanceerder beeld voorstaat aanvalt omdat hij protesteert tegen de anti-islamitische indoctrinatie van de PVV met leugens zoals van deze PVV-mevrouw. Jij ziet het bestaan van islamitisch geweld als het bewijs dat de islam dus wél verschrikkelijk, kwaadaardig en doodeng is. Dan kun je echter ook het christendom, atheïsme, kapitalisme, socialisme en zelfs ‘freedom and democracy’ als verschrikkelijk, kwaadaardig en doodeng zien want in de naam daarvan is er ook ontzettend veel geweld gepleegd. Ik denk dat ze in Vietnam en Irak niet zo blij waren met de ‘freedom and democracy’ die de VS bracht middels napalm en bombardementen.

Satya
Satya5 okt. 2019 - 23:04

Jannes46 Probeer de zoekterm holocaust, koloniale misdaden, genocide Congo, genocide Herero, genocide Amerika, genocide Australië, drone aanvallen, bombardementen Irak. Tja vrij onzinnig. Net als jouw tekst. Ik ben overtuigd dat jij een gevaar voor de rechtsstaat en vrijheid bent.

Qizilbash2
Qizilbash28 okt. 2019 - 16:21

Ik heb mijn opleiding inderdaad aan de UvA genoten. Ik ben destijds zelfs lid geweest van de internationale socialisten. Het is natuurlijk voor jou zeer fout dat wij fascisme, oorlog (in Irak destijds), imperialisme, kapitalisme, misogynie, homofobie en islamofobie bestreden. Wat een afschuwelijk links bolwerk is de UvA toch.

Eric Minnens
Eric Minnens4 okt. 2019 - 1:18

Het kan natuurlijk theoretisch zo zijn dat die Groninger van 67 wel wit is, maar toch een Noord Afrikaans uiterlijk heeft... Net als die PVV-mevrouw immers, al zit ze waarschijnlijk dichter in de buurt van de 77. En als je goed kijkt heeft ze ook typisch Chinese trekjes, die ze waarschijnlijk van de buurman van haar moeder heeft. Haar horkerige gedrag daarentegen is weer typisch Nederlands. En om misverstanden te voorkomen: dit bericht klopt! Als een zwerende vinger.

1 Reactie
madbako
madbako4 okt. 2019 - 11:36

(❁´◡`❁)

Satya
Satya3 okt. 2019 - 22:55

Een PVV -er die boos op zijn vrouw was omdat ze zijn blikje Aldi bier niet kwam brengen en weigerde zijn knakworst op te warmen. Hij dacht aan de foto van zijn zoon die de beheerder van de buurtkinderboerderij hem had laten zien met het verzoek zijn zoon te vertellen de geiten verder met rust te laten. Toen hij iemand met een moslim uiterlijk zag en dacht aan zijn dochter die net had bekend dat ze ging trouwen met de Marokkaanse buurjongen en ze gingen toeteren als ze door de buurt rijden na de bruiloft sloegen de stoppen door. Uit zeer betrouwbare bron vernomen.

Paul!
Paul!3 okt. 2019 - 22:18

Misschien zijn er tegenwoordig gewoon meerdere "werkelijkheden", afhankelijk van de bubbel waarin je je bevind. Natuurlijk liegt ze, maar in haar pvv-bubbel wordt haar leugen vermoedelijk desondanks als waarheid gezien. Steeds meer mensen lezen geen krant, kijken geen TV, ze zien alleen nog dat deel van de social media die is afgestemd op hun eigen bubbel. Zo horen, zien en lezen ze daar de alternatieve feiten die passen bij de meningen die het bindmiddel van die bubbel vormen. Hoe spijtig ook, we moeten het vroeg of laat onder ogen zien. Waarheid, werkelijkheid en feiten zijn achterhaalde begrippen uit de vorige eeuw.

3 Reacties
Robbels
Robbels4 okt. 2019 - 7:25

'we moeten het vroeg of laat onder ogen zien.' Het enige wat 'we' onder ogen moeten zien is het feit dat mevrouw Faber in dit geval een ranzige leugenaar is. Niets meer. Niets minder. Dat zal het 'alternative facts' gedeelte van Nederland linksom, rechtsom, goedschiks danwel kwaadschiks MOETEN accepteren.

OlavM
OlavM4 okt. 2019 - 22:10

@ Paul!: [Waarheid, werkelijkheid en feiten zijn achterhaalde begrippen uit de vorige eeuw.] Welnee, het blijven belangrijke beginselen in de communicatie, politiek of niet. Dat tegenwoordig zoveel mensen, met name rechts-populistisch geïnspireerd, daarmee een loopje nemen, betekent niet dat je je daarbij moet neerleggen. Integendeel.

MG1968
MG19685 okt. 2019 - 10:10

"Waarheid, werkelijkheid en feiten zijn achterhaalde begrippen uit de vorige eeuw." We moeten inzien dat het blijkbaar een voorspelbare reactie van de menselijke geest is (als de werkelijkheid te complex (en daarmee te bedreigend)) om de werkelijkheid te ontkennen en/of onbewust foutief in te kleuren. De geest waakt er immers over dat het lichaam nog kan slapen.

Mostafa
Mostafa3 okt. 2019 - 22:11

Hoe dan ook, denken in groepen mensen is een gore gare onbeschoft eigenschap en is het resultaat uit een slechte opvoeding.

And it's gone
And it's gone3 okt. 2019 - 20:56

Help me even..... volgens mij willen we geen verschil in huidskleur maken maar door dit soort artikelen wordt de huidskleur juist onderstreept (bespeur zelfs dezelfde racistische ondertoon maar dan omgekeerd). Wat is de toegevoegde waarde? Pvv-er bashen? Wel heel erg goedkoop. Kunnen we politici die echt mooie prestaties belonen met aandacht? Ik weet het. Is een stuk moeilijker maar waar zijn onze helden???

8 Reacties
Robbels
Robbels4 okt. 2019 - 7:27

'Wat is de toegevoegde waarde? Pvv-er bashen? Wel heel erg goedkoop.' - Klopt. Het is dan ook volstrekt terecht en volledig zelf verdiend. Dat het goedkoop is interesseert mij geen bal.

Satya
Satya4 okt. 2019 - 9:02

Wat heeft de huidskleur ermee te maken?

Norsemen
Norsemen4 okt. 2019 - 9:07

Je merkt het Robbels, voor de aanhang van dit soort partijen is het geen enkel probleem dat hun senator een domme achterbakse racist is.

Molly Veenstra
Molly Veenstra4 okt. 2019 - 9:34

'Wat is de toegevoegde waarde? Pvv-er bashen?' Liegen in de politiek is niet uitzonderlijk maar mevrouw Faber maakt het wel erg bont. Als een politicus van een andere partij met dit soort doorzichtige leugens zou komen was de ophef net zo groot geweest en dat is maar goed ook.

madbako
madbako4 okt. 2019 - 11:38

Ach ja, het is maar een pvv'er. Heeft geen enkele toegevoegde waarde. Dat die pvv'ers achterlijk zijn hoef je niet elke keer te vermelden. Ze bewijzen dat dag in- dag uit

And it's gone
And it's gone4 okt. 2019 - 21:59

@ikzelf: niet meteen in de aanval. Ik verdedig niemand. Het enige punt dat ik wil maken is waarom we hier aandacht aan schenken. Het is een triest persoon in de eerste kamer. Net als zovelen in de 1ste en 2de kamer. Ik schaam me voor dit niveau dat ik telkens in de politiek zie. Wat ik op dit forum wel merk is het enorm uitvergroten van fouten van "rechts" en het bashen van rechts. Persoonlijk vind ik dit erg jammer. Veel negatieve energie vandaar de vraag/hoop op het belonen van politici die echt mooie dingen bereiken.

OlavM
OlavM4 okt. 2019 - 22:06

@ And it's gone: [Wat is de toegevoegde waarde? Pvv-er bashen? Wel heel erg goedkoop.] Tja, kennelijk een beetje pijnlijk voor je hè, als een racistische PVV-leugenares wordt ontmaskerd.

Paul250371
Paul2503715 okt. 2019 - 8:44

Dan ga je toch lekker weer een leugenaar verdedigen

Greendutch
Greendutch3 okt. 2019 - 20:55

en dan zit zo iemand in de eerste kamer?! daar waar verstandige mensen horen te zitten. die rekening houden met minderheden en andersdenkenden soms wordt mij gevraagd of ik vertrouwen heb in de politiek?

Oordop
Oordop3 okt. 2019 - 20:44

“Ik was er bij”, zei Faber toen zij een Pete Hoekstra’tje deed.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland3 okt. 2019 - 19:13

ja maar het was een noordafrikaan verkleed als groninger, dat doen ze altijd namelijk, dat mag je niet weten van de pers maar het is echt waar allemaal verkleed dat moet van de koran - je verkleden als groninger dat heb ik uit zeeeer betrouwbare bronnen

2 Reacties
Satya
Satya3 okt. 2019 - 22:40

Je kunt er zo het podium mee op deze tekst. Zo een grappig typetje kunnen worden als je het uitwerkt.

madbako
madbako4 okt. 2019 - 9:16

De dagen van Koot en de Bie zullen herleven....

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij3 okt. 2019 - 19:05

Wie Peter Burger op Twitter volgt weet dat met name PVV'ers voortdurend fake news retweeten. https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2304514-politici-plaatsen-steeds-vaker-desinformatie-op-sociale-media.html

1 Reactie
Satya
Satya3 okt. 2019 - 22:41

Interessant. Zo zijn er nog al wat buitenlandse accounts actief geloof ik.

Joop den Uil
Joop den Uil3 okt. 2019 - 18:57

Faber heeft haar uitspraak waarschijnlijk overdrachtelijk bedoeld. Negatieve aandacht zou ook kunnen.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde3 okt. 2019 - 18:01

Ik vermoed dat de senator de dader, een grijsharige pvv stemmer, alleen een excuus voor zijn daad gaf. "Hoezo een misdrijf? Hij zorgde juist voor de uitvoering van Wilders politieke boodschap. Minder, minder toch?"

2 Reacties
Semmel
Semmel4 okt. 2019 - 0:10

"de dader, een grijsharige pvv stemmer" Dank voor deze inside info. Mooi dat u de vinger op de zere plek legt en niet meegaat in het stigmatiseren van criminelen.

OlavM
OlavM4 okt. 2019 - 22:00

@ MartinvanderLinde: Ja, maar het ging Wilders toch om minder Marokkanen? Nou ja, het valt een PVV-er natuurlijk niet helemaal kwalijk te nemen, dat hij het verschil met mensen met een Turkse afkomst niet weet.....

Dr. Drees
Dr. Drees3 okt. 2019 - 17:41

Tja, het had kunnen kloppen natuurlijk, maar je moet de feiten checken.

msj_meijerink
msj_meijerink3 okt. 2019 - 17:37

Die heeft net zo'n harde kop al het opperhoofd.

Kilted
Kilted3 okt. 2019 - 17:03

Het is maar hoe alternatief je je feiten wil hebben.... Dus zal die tweet wel kloppen, ergens...

Kruimeltjes2
Kruimeltjes23 okt. 2019 - 16:53

Ach ja, alternative truth, de fascisten weten er wel weg mee.

[verwijderd]
[verwijderd]3 okt. 2019 - 16:39

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Sonic2
Sonic25 okt. 2019 - 20:00

@ Jannes46 Altijd grappig dat hyper ideologisch denken van nationalisten types zoals u. Nederland is ten eerst een coalitie land. Dus ga er maar vanuit dat er nogal wat water bij de wat troebele wijn moet. Dat ten eerste. En bovendien wordt die blinde volgers altijd weer getrakteerd op dit soort fraaie senatoren. Of een partij interne ruzie. Of een strijd tussen ego's. Of een verantwoordelijkheid vakantie. Of een faal in het debat. Of weet ik veel wat nog meer wat je er gratis bij krijgt als je op die nationalistische troep stemt. En FvD kan over een paar jaar in het rijtje van TON/VNL/ EEN NL/ CD/DS 70/CP/ Boeren partij . En uiteraard de LPF en Leefbaar Nederland. En dan heb je dus voor niets iedereen hier uitgescholden. Het is enigszins aandoenlijk aan het worden.