Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

PVV-prominent Graus in opspraak door onkostenvergoeding

  •  
23-04-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
246 keer bekeken
  •  
Debat over nieuwe acties en stakingen binnen Air France/KLM

© 2018-06-14 14:29:11 DEN HAAG - Dion Graus (PVV) tijdens het Tweede Kamerdebat over nieuwe acties en stakingen binnen Air France/KLM. ANP BART MAAT

De Volkskrant en EenVandaag berichten dat PVV-Kamerlid Dion Graus een verblijfskostenvergoeding van 24.297 per jaar ontvangt omdat hij heeft opgegeven in Heerlen te wonen. In de straat waar hij zou wonen, op het adres woont ook zijn moeder, wordt hij echter vrijwel nooit gesignaleerd. Hij huurt al twaalf jaar een appartement in Voorburg.
Voor Kamerleden die ver van Den Haag wonen bestaat een extra onkostenvergoeding omdat ze voor hun werk vaak overnachtingsmogelijkheden of tijdelijk onderdak in de hofstad moeten vinden. Ook maken ze extra maaltijdkosten. Hoe verder iemand woont, hoe hoger de vergoeding. Als Graus feitelijk in Voorburg woont bedraagt de vergoeding de helft minder. Voor iemand als Graus, die al ruim twaalf jaar in de Kamer zit, loopt het verschil in inkomsten over die periode al snel op tot ruim boven de 100.000 euro.
De regeling waar Graus gebruik van maakt is in de praktijk erg vaag en afhankelijk van de zuivere intenties van Kamerleden. Heel anders dan bijvoorbeeld de regels die gelden voor mensen met een bijstandsuitkering. Zo staat nergens omschreven hoe vaak iemand daadwerkelijk op zijn afgegeven huisadres moet verblijven, noch vindt er enige controle plaats. Volgens de door Gaus verstrekte gegevens woont hij al jaren bij zijn moeder, ook toen hij nog getrouwd was. Zijn ex-vrouw beschuldigde hem vorig jaar van seksueel misbruik.
"Zijn ex-vrouw wil niet reageren, maar zelf houdt de PVV’er vol dat hij elk weekend teruggaat naar Limburg. Graus zegt dat hij altijd tankt en boodschappen doet in Limburg, maar bij een afspraak om die bonnetjes te laten zien, komt de PVV’er niet opdagen. ‘Omdat jullie blijven liegen dat ik daar niet woon’, luidt de verklaring."
Graus wordt volgens eigen zeggen zwaar beveiligd omdat hij achterna gezeten wordt door bedreigers. Daarom reist hij in vermomming en parkeert hij zijn auto op grote afstand, beweert hij. Hij zegt ook vaak te verblijven op ‘onderduikadressen’ en heeft hij een gps-tracker aan zijn kleding. “Iedereen die moet weten waar ik ben, weet waar ik ben.”
Ook die beweringen roepen twijfels op in de Volkskrant:
"De NCTV wil niet ingaan op specifieke gevallen, maar volgens een woordvoerder wordt alleen ‘in zeer uitzonderlijke gevallen’ het advies gegeven om niet in de eigen woning te slapen. Dat de dienst precies weet waar Graus verblijft, klopt niet. ‘Wij maken bij de beveiliging van politici geen gebruik van gps-trackers. Ook volgen wij politici niet via hun mobiele telefoon.’ "
Opvallend is dat Graus in de Tweede Kamer fel uithaalt naar de ‘perverse onkostenvergoedingen’ die Kamerleden ontvangen. Hij doelt daarbij vooral op Kamerleden die een OV-jaarkaart gebruiken en daarnaast gebruik maken van de verblijfskostenregeling.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.