Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

PVV ontving enorme donatie van Amerikaanse anti-moslimorganisatie

  •  
15-10-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
730 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-10-15-om-10.32.26
De Stichting Vrienden van de PVV ontving vorig jaar ruim 108.000 dollar van het rechts-conservatieve David Horowitz Freedom Center (DHFC) uit Californië. Dat meldt het FD. Dat is flink meer dan het jaar daarvoor. In 2014 ontving de PVV een kleine 20.000 dollar van het Center.
De donatie van 108.000 dollar werd aan het begin van 2015 in drie termijnen in de stichtingskas van Wilders gestort, zo blijkt nu uit de jaarrapportages van de politieke partijen. Die werden vrijdag openbaar gemaakt door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Giften van meer dan 4500 euro moeten door de partijen aan het ministerie worden gemeld.
Dat het sterk anti-islamitische en pro-Israëlische DHFC Geert Wilders financieel ondersteunt is niet nieuw. In 2012 liet Horowitz al via zijn eigen website weten twee lezingen van Wilders in de Verenigde Staten te hebben vergoed. Daarnaast had Horowitz de beveiligingskosten en de hotelkosten voor ‘vier of vijf’ Nederlandse bodyguards betaald.
Horowitz ligt in eigen land al langer onder vuur omdat hij met zijn Center islamofobie zou aanwakkeren. In een rapport uit 2011 van het Center for American Progress (CAP), getiteld “ Fear, Inc.” wordt David Horowitz aangehaald als een van de belangrijkste financiers van anti-islamitische organisaties, zoals bijvoorbeeld Jihad Watch van rechtsextremist Robert Spencer, een organisatie die karikaturen van de islam en leugens over Amerikaanse moslims rondstrooit. Horowitz reageerde op dit rapport door te beweren dat het CAP was ‘ toegetreden tot de Moslim Broederschap ’.
Behalve de enorme donatie van het DHFC ontving de stichting van Wilders ook tweemaal een donatie van 4500 euro van een tweede donateur. Die naam is, tegen de regels in , door Wilders onleesbaar gemaakt. Eerder deze week liet de Commissie toezicht financiën politieke partijen in een brief aan de Tweede Kamer al weten dat Wilders een ‘redelijke termijn’ krijgt om de naam en het adres van deze anonieme gever alsnog te openbaren. Zo niet, dan wordt de PVV gesommeerd 8000 euro over te maken naar een daartoe aangewezen rekening van het ministerie.
cc-foto: Gage Skidmore

Meer over:

politiek, nieuws, pvv
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.