Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

PVV en BBB gaven kopers zonnepanelen drie maanden geleden valse hoop

  •  
23-05-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6382 keer bekeken
  •  
zonnepanelen

Per 1 januari 2027 gaat er een streep door de salderingsregeling. Deze regeling stelt de bezitters van zonnepanelen nu nog in staat om de aan het elektriciteitsnet teruggeleverde stroom weg te strepen tegen de stroom die van het net wordt afgenomen.

Plannen om deze regeling af te bouwen zijn er al tijden, maar in februari stak de Eerste Kamer daar een stokje voor. Ook PVV en BBB stemden tegen versobering. Maar uit het vorige week gepresenteerde hoofdlijnenakkoord blijkt dat de twee partijen nu opeens weer akkoord zijn gegaan met de rucksichtslose afschaffing van de regeling.

Dat is een tegenvaller voor de circa honderdduizend huishoudens die na de stemming in de Eerste Kamer besloten om toch zonnepanelen aan te schaffen, schrijft het AD. Zij kunnen nu immers veel minder lang profiteren van de gunstige voorwaarden. Volgens de krant hebben zij samen waarschijnlijk een half miljard euro uitgegeven aan zonnepanelen.

De vier partijen die samen een ultrarechtse coalitie willen vormen, hebben de situatie donderdagochtend nog ingewikkelder gemaakt. NSC, PVV, BBB en VVD willen de wet nu weer zo aanpassen dat consumenten nooit hoeven te betalen aan hun energieleverancier als ze zonnestroom aan het net leveren. Althans, zo lijkt het. Want NSC-Kamerlid Wytske Postma lijkt haar eigen amendement niet helemaal te doorgronden:

[O]mdat de tekst in het amendement dat zij indiende niet overeenkomt met de uitleg die Postma zelf op onder meer NPO Radio 1 gaf, zaait zij alleen maar meer verwarring. Onduidelijk is of de nieuwe coalitie de terugleverkosten af wil schieten of dat er geen negatieve stroomprijs gehanteerd mag worden. Zelfs op het ministerie van Financiën krabden ze zichzelf deze ochtend achter de oren: wat nu weer?

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.