Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

PvdA'er Martin van Rijn nieuwe minister Medische Zorg

  •  
20-03-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
114 keer bekeken
  •  
Debat over mijden van zorg vanwege kosten

© 2017-04-13 13:55:08 DEN HAAG - Staatssecretaris Martin van Rijn van VWS tijdens het Tweede Kamerdebat over het bericht dat tien procent van de Nederlanders zorg om financiele redenen mijdt. A

PvdA-er Martin van Rijn wordt de nieuwe minister voor Medische Zorg. Dat werd vrijdagmiddag bekendgemaakt door minister-president Mark Rutte. Van Rijn was tussen 2012 en 2017 staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in het kabinet-Rutte II.
Van Rijn was de afgelopen periode directeur van het Hagaziekenhuis in Den Haag. Hij volgt Bruno Bruins op die donderdag zijn ontslag indiende. Een dag eerder was Bruins onwel geworden tijdens een Kamerdebat, hij liet zelf weten dat de oorzaak daarvan oververmoeidheid was.
De keus voor Van Rijn is uitzonderlijk: niet eerder was een minister afkomstig van een oppositiepartij. Overigens benadrukte Rutte dat Van Rijn de ministerspost ‘op persoonlijke titel’ bekleedt en niet namens de PvdA. De aanstelling van Van Rijn is voor ten minste drie maanden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (117)

Thuru
Thuru21 mrt. 2020 - 18:22

Een onverwachte, dappere en goede keuze.

2 Reacties
Libertain
Libertain22 mrt. 2020 - 10:52

(“ Een onverwachte, dappere en goede keuze.”) Dit zou zeker kloppen indien het harde neoliberaal Rutte voor drie maanden door een sociaal-Democraat vervangen zou worden om het land uit de virus-crisis te gaan trekken.

wegmetons
wegmetons22 mrt. 2020 - 18:59

Want dan maakt het virus minder slachtoffers Libertain? Als nu Asscher de premier zou zijn dan worden er minder mensen ziek, zijn er opeens plenty ic bedden, etc.?

Klaas Punt
Klaas Punt21 mrt. 2020 - 17:01

Krachttermen zijn niet toegestaan op Joop. OK, dus hoe is het in godsnaam mogelijk dat een paar notoire SP haters de discussie over de nieuwe minister kunnen omvormen in een scheldpartij naar de SP toe is mij een raadsel. Het kabinet heeft voor minstens 3 maanden deze man gekozen, hij is in elk geval ter zake kundig, een goede bekende van Rutte. Je mag geen wonderen of omkeren van de VVD-lijn van de man verwachten. Er kunnen echter beslissingen nodig zijn over zeer gevoelige punten en ik ben bereid in deze spannende tijd de daden af te wachten. En wie weet, misschien weet hij wel tot nationalisatie van de gezondheidszorg over te gaan?

10 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens22 mrt. 2020 - 2:18

@ Klaas Punt Jij schrijft: OK, dus hoe is het in godsnaam mogelijk dat een paar notoire SP haters de discussie over de nieuwe minister kunnen omvormen in een scheldpartij naar de SP toe is mij een raadsel. Dat komt door de teksten van de SP-achterban. Zoals jouw teksten. Als typische SP-er reageer je op de man. verwijt je mensen dat ze jouw verouderde idealen niet nastreven en noem jij ze neoliberaal. Wie kaatst kan de bal verwachten. Hier doe je het in je deze reactie weer. Je schrijft: Je mag geen wonderen of omkeren van de VVD-lijn van de man verwachten. De man heeft een PvdA lijn geen VVD lijn. En je schrijft: En wie weet, misschien weet hij wel tot nationalisatie van de gezondheidszorg over te gaan? Waarom zou een PvdA-er streven naar een slechtere gezondheidszorg? Kortom je roept maar wat. Je verwijt Van Rijn VVD-beleid. Zonder enig argument. Maar ook zonder te accepteren dat het de PvdA opvattingen anders zijn dan die van de VVD en de SP. Je eigen mening is heilig, je eigen visie is heilig en die van anderen wordt niet geaccepteerd. Daar reageren sommige mensen op. Nie omdat jij alleen dat doet maar een heel contingent SP-aanhangers met dezelfde gebrekkige tolerantie van anderen. Als je je eigen gedrag aanpast krijg je ook een andere respons en hoef je je niet te beklagen over de vreselijke behandeling van de SP. Ik zou het ook wel prettig vinden als het afgelopen zou zijn met dat infantiele gejank.

wegmetons
wegmetons22 mrt. 2020 - 8:51

dat gaat niet gebeuren, nationalisatie van de gezondheidszorg. Nog afgezien van het feit dat het private van ziekenhuizen hier in de praktijk wel mee valt (ze mogen geen winst uitkeren, etc.) zou het ook echt niks oplossen. Er zou geen extra IC bed bij komen als het ziekenhuis weer staatseigendom wordt...

gimli55
gimli5522 mrt. 2020 - 9:08

@Daan Als er iemand is, die juist op de persoon speelt, is het rechts. Jij dus. Beschuldigingen, veronderstellingen, wijzen en dat allemaal zonder inhoud. Ik zie geen enkele SP uitspraak in geen van de 110 reacties, alleen bij jou, lucas, en Raymond. Die beginnen constant hoe verschrikkelijk de SP wel niet is. Dit onderwerp gaat over van Rijn als nieuwe minister en de opmerkingen zijn een gevolg van zijn uitvoering als staatssecretaris. Niet meer en niet minder, hij heeft het slim gespeeld met zijn €2,1 miljard en hopelijk trekt hij nog zo'n truc uit zijn hoge hoed. Zoals zo vaak wordt de SP er met de haren bij getrokken en zonder inhoudelijk relevante argumenten. We stellen dat het al vaak gezegd is of dat er honderden op de plank liggen, maar merr dan veronderstellingen, beschuldigingen, kromme redeneringen komen jullie niet. Het is een brei tekst zonder inhoud. Welke achterban bedoel je? @Wegmetons Nederland heeft een van de laagsten IC bedden aantallen per 100.000 inwoners van de EU. Dat is een gevolg van de marktwerking, waarbij de kosten geminimaliseerd zijn. Nu zijn ze hard nodig en is een duur systeem aan verandering toe. De zorg is niet duur, zeker gezien de inkomens van de zorgverleners. De verpleegsters en verplegers. Het zorgsysteem is duur, door een overmaat aan bureaucratie en controle, wat niet bijdraagt aan de zorg. Derhalve is er een verandering noidzakelijk en niet alleen in de zorg, maar ook in het onderwijs, de veiligheid (politie).

DaanOuwens
DaanOuwens22 mrt. 2020 - 9:46

@ gimli55 Jij schrijft: . Ik zie geen enkele SP uitspraak in geen van de 110 reacties, Dat ligt aan jou. Ik heb er al een aantal aangewezen. Ook van jou. Dus je wil het niet zien dat maakt dit tekstje ook weer hypocriet en laf. En je schrijft: Zoals zo vaak wordt de SP er met de haren bij getrokken en zonder inhoudelijk relevante argumenten. De SP wordt er niet bijgetrokken maar de uitspraken van de SP-aanhang worden veroordeeld. Van jou Klaas Punt en een reeks anderen. Hou op met dat schijnheilige zelfbeklag. De reacties worden gegeven op jouw opmerkingen. Daar is geen enkele onderbouwing voor nodig. Dat doe je keer op keer en in deze reactie van jou weer. Het gaat niet eens om standpunten het gaat om de manier waarop je iedereen aanvalt die het niet met je eens is en behoort tot jouw sekte.

DaanOuwens
DaanOuwens22 mrt. 2020 - 10:01

@ gimli55 En ook dit is weer zulk hopeloos SP-gezwam: Nederland heeft een van de laagsten IC bedden aantallen per 100.000 inwoners van de EU. Dat is een gevolg van de marktwerking, waarbij de kosten geminimaliseerd zijn. Belastinggeld wordt in Nederland zorgvuldig gebruikt. IC-bedden worden in Nederland zelden volledig benut. Jij als SP-er houdt dus weer eens een betoog om belastinggeld uit te geven aan zaken die niet gebruikt worden. Ik heb liever dat ze geld voor de zorg uitgeven aan zorg en niet aan IC-bedden die niet gebruikt worden. Trouwens de ziekenhuizen leiden al 25 jaar te weinig IC-verpleegkundigen op. Door hun waardeloze persoonsplanning deden ze dat ook al onvoldoende in de tijd van het ziekenfonds. Door onvoldoende medewerkers wordt al jaren lang de operationele IC-capaciteit beperkt. Maar daarvan is de marktwerking niet de oorzaak. Bovendien wat heeft dit met marktwerking te maken? Ook dat is weer een ongefundeerde kreet. Waarom zou marktwerking leiden tot weinig IC-bedden? Als er sprake was van marktwerking waren er juist veel IC-bedden. De zorg op een IC-bed is namelijk heel duur dat levert in een commerciële setting veel opbrengst op. Dus zouden ziekenhuizen dan investeren in veel IC-bedden. Met een gebroken pink op de IC, dat is marktwerking. Een SP-er, zoals jij, roept markwerking en vindt dat hij daarmee een argument heeft. Dom geschreeuw zonder enige onderbouwing. Wijzen naar anderen en zelf niets presteren. Typisch de SP. En maar huilen dat je onredelijk wordt behandeld. Pas je eigen gedrag aan en je krijgt normale respons.

Klaas Punt
Klaas Punt22 mrt. 2020 - 11:18

Ik wist het, ik had niks moeten schrijven. Die ouwens leest niet eens wat ik schrijf. Dus ik laat hem verder in z'n sop gaarkoken. Dat is heel oud-hollands voor de was doen.

gimli55
gimli5522 mrt. 2020 - 12:26

@Daan Het is dus de bedoeling dat we onze mond houden. Als we iets zeggen, volgen de bekende beschuldigingen en scheldpartijen van de 3 bekende reageerders. Onze aanwezigheid is voldoende om onterecht reacties op te roepen waarna de schuld bij ons neergelegd wordt. Ik snap niet dat dat getolereerd wordt door Joop. Het is een forum voor sociale vraagstukken, niet een forum waarop mensen monddood moeten worden gemaakt door een kleine minderheid, ik hoop dat het gedeeld wordt en voor alle sociale medemensen, blijf strijden voor een rechtvaardig en gelijkwaardige wereld. Na deze crisis zal het zeker nodig zijn om verbeteringen door te voeren en hebben we niets aan het huidige TINA systeem, die heeft ons daar gebracht waar we nu zijn. Zonder kritiek en andere denkbeelden, geen veranderingen en zelfs verbeteringen. Hooguit nog meer van hetzelfde.

wegmetons
wegmetons22 mrt. 2020 - 16:26

Ik heb geen idee hoeveel IC bedden wij hebben ten opzichte van andere landen maar het doet er ook niet toe in het onderwerp waar we het over hebben. We hebben het erover of nationalisatie van private ziekenhuizen per direct voor een oplossing zou zorgen en dat is gewoon niet het geval. Nog even daargelaten dat er ten tijden van het ziekenfonds niet meer IC bedden waren als er nu zijn. De zorg in Nederland is over het algemeen van een prima kwaliteit, tot de corona crisis uitbrak waren er nauwelijks wachtlijsten afgezien van de GGZ. Maar Nederland had 1150 ic bedden waarvan er gemiddeld grofweg de helft in gebruik waren. Dan heb je er toch niet te weinig? Al hadden we nu 2500 ic bedden dan nog zou het zomaar met 2 weken tekort kunnen zijn. Je kan niet plannen op een pandemie van zulk formaat.

DaanOuwens
DaanOuwens22 mrt. 2020 - 16:40

@ Klaas Punt Jij schrijft: Die ouwens leest niet eens wat ik schrijf. Dat doe ik wel, je beweert dat deze man de VVD-lijn volgt terwijl het een PvdA politicus is. En dat is exact datgene waar je kritiek op krijgt. @ gimli55 Jij schrijft; Het is dus de bedoeling dat we onze mond houden. Dat jij die conclusie trekt is al belachelijk. Dat is niet mijn bedoeling. Wel zegt dit veel over jouw gebrek aan inzicht. Je trekt conclusies waarvoor geen enkel aanleiding wordt gegeven. En je schrijft: Als we iets zeggen, volgen de bekende beschuldigingen en scheldpartijen van de 3 bekende reageerders. Ook dat is niet waar het gaat erom wat je zegt. Zoals bijvoorbeeld: SP-leugen 4. Ook de pvda is verworden tot een neo-liberale partij en deze meneer vR. is daar een exponent van. Daar wordt je op aangesproken. De PvdA is geen neoliberale partij en zeker deze meneer niet. En je schrijft: Ik snap niet dat dat getolereerd wordt door Joop. Ik ga daar niet over, maar ik denk dat Joop vindt dat ik reageer op je opvattingen en uitingen en niet op de persoon. Dat is in ieder geval wel mijn intentie. En je schrijft: Zonder kritiek en andere denkbeelden, geen veranderingen en zelfs verbeteringen. Dat is inderdaad mijn kritiek op jullie opvattingen. Geen andere denkbeelden, geen vernieuwing, geen verandering en sowieso geen verbetering maar keer op keer teruggrijpen op het verleden. Geen van jullie is in staat zijn oude irrelevante maatschappijvisie ter discussie te stellen en op zoek te gaan van vernieuwing. Je bent alleen bezig je oude gedateerde oplossingen op te dringen aan anderen.

wegmetons
wegmetons22 mrt. 2020 - 18:58

Overigens wil ik nog iets toevoegen aan het aantal ic bedden, dat heeft ook te maken met het feit dat wij met nogal veel mensen op een nogal klein stukje aarde wonen. Je moet altijd binnen een bepaald gebied een bepaalde overcapaciteit hebben, mensen moeten niet te ver van een IC af zitten. Capaciteit op oppervlakte in combinatie met hoeveelheid mensen. In Duitsland wonen er veel minder mensen per vierkante kilometer, om iedereen alsnog een IC op relatief korte afstand te kunnen garanderen zijn er dus simpelweg meer bedden nodig per 100.000 inwoners.

henk-alexander
henk-alexander21 mrt. 2020 - 12:59

Het was Deng Xiaoping die zei dat het niet uitmaakt of een kat wit of zwart is, als dat beest maar muizen vangt. De keuze voor Martin van Rijn, als pragmaticus en loyale technocraat is, gelet op de huidige gevaarlijke tijd, volledig te rechtvaardigen. Dat iemand wat bedenkingen uit over zijn track record, specifiek omtrent de ouderenzorg in het voorgaande kabinet, moet kunnen. Want is het niet zo dat deze voormalige regering, met haar virulent bezuinigingsbeleid, de nationale zorginfrastructuur beschadigd heeft? Dat mag toch wel genoemd worden, toch? Het prima dat Van Rijn het departement de komende drie maanden gaat leiden - hopelijk laat hij zich niet nog een keer als katvanger gebruiken.

Libertain
Libertain21 mrt. 2020 - 7:22

(“De aanstelling van Van Rijn is voor ten minste drie maanden.”) Deze mededeling klinkt zeer frivool. Indien je de wetenschappelijke standpunten van vooraanstaande instituten doorneemt, blijkt dat de wereld gemeenschap bereidt zich om deze pandemie op de lange termijn te blijven bestrijden, derhalve zijn de strategieën op basis van wetenschappelijk onderzoek ver vooruitkijkend en de maatregelen er ook. Tegen dit achtergrond bekeken, lijkt alsof dit aanstelling meer bedoeld is als spreiden van de verantwoordelijkheid voor het jarenlange verwoestend neoliberaal beleid in het gezondheidszorg over meerderе koppen. Daarna wordt natuurlijk weer verwisseld.

Astuiver
Astuiver21 mrt. 2020 - 5:38

Wens hem veel succes. Het landsbelang gaat nu voor alles. De SP kan samen met de PVV gaan protesteren tegen dit besluit, en het landsbelang maar aan de PVDA overlaten.

1 Reactie
manic
manic21 mrt. 2020 - 13:49

Landsbelang -pvda ? Sorry dat ik zuur klink , maar de pvda heeft alles wat gesloopt kon worden destijds gesloopt. Wens hem verl succes maar vertrouwen heb ik er zeker niet in.

gimli55
gimli5520 mrt. 2020 - 21:30

@Raymond, Daan en Lucas Ik zie nergens bij de onderstaande reacties iemand die ook maar iets over de SP of de standpunten van de partij heeft. De haat zonder inhoudelijke relevante argumenten moet wel erg groot zijn. Inhoudloze beschuldigingen en name calling, verder dan dat komen jullie reacties niet. Dit is een discussie forum, liefst op inhoudelijke gronden, jullie bijdragen missen inhoud en relevantie. Ik hoop dat het geplaatst wordt, indien niet dan is dit forum het zoveelste forum waar rechts neoliberale onzin mag verkondigen. De SP staat niet ter discussie, dus ik snap niet waarom er constant reacties worden geplaatst met als enige doel de SP te beschadigen en van allerlei onzin te beschuldigen.

11 Reacties
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin21 mrt. 2020 - 11:06

Je reageert denk ik aan de emotionele kant, ik heb wel degelijk argumenten, ik heb ze al jaren klaar liggen, dat zou je kunnen weten, een goede en grondige discussie met een sp’er kan ik me niet herinneren, ergens gaat het mis in de uitwisseling van argumenten, voor zover geldig en geaccepteerd, het moet niet ontaarden in een tribunaal.

gimli55
gimli5521 mrt. 2020 - 11:48

Ik reageer inhoudelijk met relevante argumenten, jij bent degene die met ongefundeerde beschuldigingen komt. Je zegt ze te hebben, maar het enige waar jij mee komt is met MAO, Noord Korea en andere foute vergelijkingen. Het zijn altijd inhoudloze opmerkingen over een tribunaal. Kom maar met inhoudelijke relevante argumenten, ik zie ze niet. Wij wijzen al jaren naar de noodzaak van solidariteit. De zwakkeren hebben de afgelopen jaren de rekening betaald, waardoor het kabinet de afgelopen 4 jaar €60 miljard heeft bezuinigd. Nu is het hard nodig en het is wel frappant dat er niet eens €10 miljoen vrij komt om de voedselbanken te ondersteunen. Het systeem is ziek en het enige wat jij, Daan doen is wijzen naar de SP. Je ontwijkt ieder debat met inhoudelijke relevante argumenten, daarom heb je geen herrineringen. Het is de bekende strategie, hierna volgt neerbuigende opmerkingen over het opleidingsniveau van de gemiddelde SP stemmer en aanhanger. Zoals je ziet is het onzin om mij te beschuldigen van emotionele kant, al mijn reacties zijn goed onderbouwd en mist juist de emotionele kant.

DaanOuwens
DaanOuwens21 mrt. 2020 - 11:56

@ gimli55 Jij schrijft; De SP staat niet ter discussie, dus ik snap niet waarom er constant reacties worden geplaatst met als enige doel de SP te beschadigen en van allerlei onzin te beschuldigen. De SP wordt ter discussie gesteld door de SP-aanhang hier. De SP-aanhang doet namelijk niets anders dan het beschadigen van PvdA-politici. Dus waarom mogen deze mensen daarop niet aangesproken worden? dat jij dat niet wil snappen is jouw probleem en kermerkend voor de aanhang avn de SP. Je oogst wat je zelf zaait, jezelf daarover beklagen is nogal infantiel.

Klaas Punt
Klaas Punt21 mrt. 2020 - 12:27

@gimli55 - voor sommige lieden, zoals bhagwandin of ouwens is alle leed in de wereld de schuld van de SP. Persoonlijk heb ik mij er ook over verwonderd dat ze over welk onderwerp ook altijd de SP weten te noemen. En ik heb nij afgevraagd waarom. Een goed antwoord heb ik niet tenzij ik mijn mening dat alle mensen in principe van goede wil zijn, opgeef. Daarom probeer ik deze bijdragen zoveel mogelijk te ontlopen, er zijn zat lieden op Joop waar ik het niet mee eens hoef te zijn zonder mij te ergeren aan onhebbelijkheid.

Bert de Vries
Bert de Vries21 mrt. 2020 - 12:46

Bhagwandin, als je jouw argumenten al jaren klaar hebt liggen, kom er dan mee voor de dag. Want anders lijkt het wel heel Ouwensiaans. Verwijten of beschuldigen zonder onderbouwing is eigenlijk schelden. En schelden is de taal van de verliezer. Kom met argumenten in plaats van met gehoon. Je kunt er alleen maar bij winnen.

gimli55
gimli5521 mrt. 2020 - 15:16

@ Klaas Bedankt voor je terechte opmerkingen, eigenlijk geef ik ze te veel waarde door te reageren op hun onzin verhalen. Het beste is ze gewoon te negeren, inhoud hebben ze niet en veranderen doen ze niet. Derhalve is het negeren de beste oplossing voor hun aanwezigheid.

DaanOuwens
DaanOuwens21 mrt. 2020 - 15:45

@ Klaas Punt Jij schrijft: voor sommige lieden, zoals bhagwandin of ouwens is alle leed in de wereld de schuld van de SP. Persoonlijk heb ik mij er ook over verwonderd dat ze over welk onderwerp ook altijd de SP weten te noemen. Ik verwijt de SP helemaal geen leed. Ik verwijt de SP-aanhang de belachelijke reacties hier. @ Bert de Vries Jij schrijft: Verwijten of beschuldigen zonder onderbouwing is eigenlijk schelden. Onderbouwing. SP-leugen 1: De steun van Van Rijn voor die 2 miljard was niet het gevolg van een welbewuste keuze voor die uitgave maar van een misverstand. SP-leugen 2: Ook bij jou mis ik inhoud, de verwijzing naar doctrine is zo 2008, SP-leugen 3. Een P.v.d. A. die onder een eerder kabinet al bewezen heeft dat hij geen enkel gevoel heeft met mensen. SP-leugen 4. Ook de pvda is verworden tot een neo-liberale partij en deze meneer vR. is daar een exponent van. SP-leugen 5. Ik vraag me af of het in een crisistijd als deze slim is om types op dit soort posten te zetten die bewezen hebben vooral geïnteresseerd te zijn in bezuinigingen en afslanken. Enz.enz.ens Kortom ik scheld niet ik reageer op de enorme hoeveelheid rotzooi die door de SP-achterban over van Rijn wordt uitgestrooid. Die over de PvdA wordt uitgestrooid. Die door jou en je geestverwanten op mij en anderen wordt gericht. Geen argument maar persoonlijke aanvallen. Dat je terwijl het bewijs hier duidelijk te vinden is en dat je nog durft op te schrijven dat je onderbouwing mist tekent het gebrek aan fatsoen bij jou en overigens ook bij de rest van je sekte. Even door de reacties scrollen van jezelf en je vrienden was voldoende geweest. Net zoals extreem rechts is de SP een populistische club, die als het zo uitkomt zelf ook extreem rechtse standpunten inneemt. Maar wellicht is de grootste overeenkomst tussen de SP en extreem rechts de primitieve normen en waarden van de achterban.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin21 mrt. 2020 - 16:22

“De haat zonder inhoudelijke relevante argumenten moet wel erg groot zijn.” Haat is een groot woord, ik hou het op de nuchtere vaststelling dat de sp bij wijze van vliegen op stroop zich storten op hun prooi, het klopt toch, iedereen kan het zien, daar zijn verder geen argumenten voor nodig. “Inhoudloze beschuldigingen en name calling, verder dan dat komen jullie reacties niet.” Als je me vertelt welke inhoudsloos is kan ik je misschien helpen. “Je zegt ze te hebben, maar het enige waar jij mee komt is met MAO, Noord Korea en andere foute vergelijkingen.”” Mao hoort tot de ideologische veren van de sp, daar schaam je je voor?, wat te denken van de opvolging, Kim Jong Jan door Kim Jong Lilian, helemaal volgens het Noord-Koreaanse boekje, zoiets verzin je toch niet. “ Wij wijzen al jaren naar de noodzaak van solidariteit.” Dan moet je zeker meer Brusselmans filmpjes maken, ik hou wel van dat soort solidariteit, met 0 zetels naar Brussel. “De zwakkeren hebben de afgelopen jaren de rekening betaald, waardoor het kabinet de afgelopen 4 jaar €60 miljard heeft bezuinigd. Nu is het hard nodig en het is wel frappant dat er niet eens €10 miljoen vrij komt om de voedselbanken te ondersteunen.” Ik ben dat grotendeels met je eens, maar wie wou je daarvan de schuld geven, de uitslag wordt door de kiezer bepaald. “Het systeem is ziek en het enige wat jij, Daan doen is wijzen naar de SP.” Zelfreflectie, ho maar. “Je ontwijkt ieder debat met inhoudelijke relevante argumenten, daarom heb je geen herrineringen.” Je moest eens weten hoeveel krantenartikelen, kamerstukken en een goed geheugen ik heb ingezet om mijn punt te maken, ik kan niet zeggen dat ik onder de indruk van de tegenargumenten ben, er valt niks te ontwijken. “Het is de bekende strategie, hierna volgt neerbuigende opmerkingen over het opleidingsniveau van de gemiddelde SP stemmer en aanhanger.” Niet van mij.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin21 mrt. 2020 - 16:24

“als je jouw argumenten al jaren klaar hebt liggen, kom er dan mee voor de dag.” Ik doe niet anders, als ik me niet vergis heb ik je de laatste keer het argument voorgelegd dat ik het hypocriet vind dat Renske zich als Jeanne DÁrc opwerpt voor de slachtoffers van de belastingdienst terwijl de ophaaldienst van de sp (de afdracht) net zo meedogenloos is, geen antwoord, ik heb je op je wenken bediend, als het nodig is zal ik het doen maar niet omdat je het niet wil of kan zien, dat vind ik voor de gek houden.

Bert de Vries
Bert de Vries21 mrt. 2020 - 21:03

Bhagwandin en Ouwens, jullie argumenten zijn meningen. Meningen zijn geen argumenten, maar conclusies. Als jullie het hebben over argumenten, kom dan met feiten die ontkrachten wat ik stel. Ik denk trouwens, dat het verschil tussen conclusies en de onderbouwing daarvan jullie boven de pet gaat. (een vermoeden in jullie stijl) En kinderen, toen de formatie van Rutte 2 ter hand werd genomen, werd deelname van de SP gezocht. Frans Timmermans wees die optie vierkant af. Toen Wouter Bos sprak met de SP en GroenLinks, op zijn!! initiatief, plande hij dat gesprek in een cafetaria, aan een tafeltje bij het raam. Kort na hun komst kwam de pers, toevallig!!, langs. Laat reacties maar achterwege. Ik heb het wel gezien.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin21 mrt. 2020 - 22:13

“jullie argumenten zijn meningen.” Mijn mening onderbouw ik met links naar documenten, krantenartikelen van die tijd, kamerverslagen, dat je daar geen kennis van neemt kan je doen geloven dat ik zomaar een mening erop na hou omdat ik nou eenmaal een pesthekel aan de sp heb. “Als jullie het hebben over argumenten, kom dan met feiten die ontkrachten wat ik stel.” Voor de duidelijkheid, wat stel je dan. “toen de formatie van Rutte 2 ter hand werd genomen, werd deelname van de SP gezocht.” O ja?, door wie dan, je roept wat en dat moet voor zoete koek geslikt worden terwijl je o.a. mij verwijt niet met onderbouwing te komen, althans als ik jouw ietwat warrig verhaal heb begrepen, de pvda had het handje van dead body Roemer moeten vasthouden en eventueel 38 zetels daarvoor door de plee spoelen terwijl Rutte rooie vlekken van de sp krijgt, ik weet niet in welk land je leeft, voor dit land ben je me een tikkeltje wereldvreemd. “Toen Wouter Bos sprak met de SP en GroenLinks, op zijn!! initiatief, plande hij dat gesprek in een cafetaria, aan een tafeltje bij het raam. Kort na hun komst kwam de pers, toevallig!!, langs.” Sorry hoor maar dit vind ik een zielig argument, niet zolang geleden heb ik alles in het werk gesteld aan te tonen dat Jan Marijnissen de kluit belazerd heeft en verraad heeft gepleegd t.a.v. 25 zetels, een politieke misdaad van formaat, ik blijf niet aan de gang omdat je dat niet onder ogen kan/wil zien. “Laat reacties maar achterwege. Ik heb het wel gezien.” Je hebt niets gezien want je gaat nooit in op mijn argumenten.

Rechtse Bal4
Rechtse Bal420 mrt. 2020 - 21:10

van Rijn zit wel in spagaat: wordt het een puinzooi dan wijst men naar PvdA, gaat het prima dan wordt Rutte ea op het schild gehesen. Zal wel goed komen; alle succes en sterkte voor hem

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin20 mrt. 2020 - 20:45

Je kan erop wachten dat het sp contingent zich zal aandienen met een uniformiteit waar Mao blij van zou worden, de Brusselmansnijd in volle bloei, om de sp gaat bestuurlijk Nederland met een grote boog heen, de pvda heeft zich als bestuur bewezen en hoewel niet door de kiezer gewaardeerd gezien de uitslag van 2017 zit bestuurlijk Nederland te springen om mensen die beleid kunnen vormgeven, nood breekt wetten, dat de sp meute zal ageren ligt geheel in lijn der verwachting, begrijpen geen snars van ons bestuurssysteem of misschien eerder willen het niet begrijpen, gelukkig doet het er niet toe.

6 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin21 mrt. 2020 - 3:51

Raymond Bhagwandin Ik wist al dat Van Rijn jou op het lijf geschreven was. Vreemd? Nou nee. Ik heb al lang gezegd dat nood wetten breekt, maar dan behoef ik de persoon nog niet te waarderen en/of bewieroken. Dat jij iets tegen de SP hebt is al lang duidelijk. Dus ben je ook maar neerbuigend tegenover mensen die anders denken dan jij, wat en zwakte. Mensen begrijpen het echter prima, in tegenstelling tot degenen die overal blind achteraan hollen. Hij mag van mij dit werk doen, veel brokken kan hij niet meer maken, die heeft hij al gemaakt, eerder. Daar plukken we nu de vruchten van.

LaBou
LaBou 21 mrt. 2020 - 7:02

Tja, je moet natuurlijk wíllen zien wat je ziet.

DaanOuwens
DaanOuwens21 mrt. 2020 - 10:29

@ Minoes&tuin/LaBou Jullie vinden dat mensen iets tegen de SP hebben. Nog los van de opstelling van de gestaalde partijkaders hebben mensen iets tegen de SP vanwege mensen zoals jullie. Het is gewoon een onvermijdelijke respons op jullie eigen gedrag. Dat kan je anderen dus niet verwijten.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin21 mrt. 2020 - 10:49

“Ik heb al lang gezegd dat nood wetten breekt, maar dan behoef ik de persoon nog niet te waarderen en/of bewieroken.” Dat zou ik ook nooit van je verwachten, ik loop hier al een tijdje rond en weet een beetje hoe de hazen lopen. “Dat jij iets tegen de SP hebt is al lang duidelijk.” Tegen Jan Marijnissen en zijn doctrine in de eerste plaats, het presidium Kox-Marijnissen heeft de teugels nog even strak in handen denk ik, zolang dat het geval is blijft het een carrousel van immer repeterende thema’s/obsessies, “pacifisme”, neoliberalisme (dat in de mond van de sp ligt bestorven), Europa, buitenlanders, de pvda, enfin je kent ze. “Dus ben je ook maar neerbuigend tegenover mensen die anders denken dan jij, wat en zwakte.” Ik heb niets tegen sp stemmers persoonlijk, als we het niet over de sp hebben kunnen we de beste maatjes zijn, ik probeer dat onderscheid te maken, wat me tegenstaat is de dogmatische opstelling van de sp brigade alhier, bijna zonder uitzondering, onze dierenvrienden hebben er ook een handje van denk ik, je kan politiek verschillend benaderen, vanuit je doctrine, met een devotie waar jehova’s niet terug van hebben, met verborgen agenda’s , je kan politiek ook benaderen met een pragmatische houding, dit is de situatie, het uitgangspunt, we hebben binnen onze democratie niet het alleen recht, dat kan betekenen dat je voor onaangename taken komt te staan, kan zelfs op gespannen voet staan met partijstandpunten dat vraagt moed en durf, iets waar dogmatici van gruwen, half ei of lege dop, ik denk te weten waar je voor kiest. “Hij mag van mij dit werk doen, veel brokken kan hij niet meer maken, die heeft hij al gemaakt, eerder. Daar plukken we nu de vruchten van.” Tja, je moet natuurlijk wíllen zien wat je ziet, aldus een wijze uitspraak van LaBou.

gimli55
gimli5521 mrt. 2020 - 11:59

@Daan Ook bij jou mis ik inhoud, de verwijzing naar doctrine is zo 2008, verder komt het nooit met je reacties. Verwijzingen naar Mao en naamspelletjes zijn zo oud en sleets. Kom eens met inhoudelijke relevante argumenten, wij wijzen al tientallen jaren naar solidariteit, en afbreken van het neoliberale systeem. Altijd op inhoud, en meestal met oplossingen. Uiteraard niet zoals jij tegen de problemen aankijkt en de oplossingen ziet. Dat mag maar kom dan wel met inhoud en niet onzin argumenten, beschuldigingen en vergelijkingen.

LaBou
LaBou 21 mrt. 2020 - 17:34

Wow Ouwens, dat zijn pas echt doorslaggevende argumenten die jij naar voren brengt. Misschien kun je ook nog even aangeven waar in deze discussie de SP genoemd wordt buiten jou pavlov-reactie Bhagwandin: alleen al de enorme woordenbrij van je reactie geeft aan dat je eigenlijk niets te zeggen weet en dat dan verbergt in rook.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194720 mrt. 2020 - 19:23

Van Rijn was de man die zorgde voor een paar jaar miljard meer voor de ouderenzorg, tegen de zin van de TK in maar in overeenstemming met het manifest van Hugo Borst. Lijkt me geen verkeerde zet in deze tijden. (https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/ongemerkt-2-1-miljard-extra-voor-ouderenzorg-het-perfecte-politieke-misdrijf~b29e8a24/).

2 Reacties
Bert de Vries
Bert de Vries20 mrt. 2020 - 20:24

De steun van Van Rijn voor die 2 miljard was niet het gevolg van een welbewuste keuze voor die uitgave maar van een misverstand. Voorzover dat geld een goede zaak is, is het dus geen verdienste van Van Rijn. Integendeel, hij heeft nog laten zoeken naar mogelijkheden om onder de betaling uit te komen.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194721 mrt. 2020 - 14:58

@Bert de Vries U heeft duidelijk dat artikel niet gelezen. Dat zoeken naar mogelijkheden om er onderuit te komen was op verzoek van de Kamer.

DaanOuwens
DaanOuwens20 mrt. 2020 - 19:15

Van Rijn is competent. Maar het blijft een bijzondere keuze. Maar ik vind het geen slechte. De reacties van de SP-aanhang hier laten exact zien waarom de PvdA en GroenLinks geen samenwerking moeten zoeken met de SP. De teksten laten goed zien welke gedachten leven binnen de SP. Onbetrouwbare club dus.

1 Reactie
Lucas2000
Lucas200020 mrt. 2020 - 20:40

De SP is zo'n verzuurde club geworden, ben het wel met je eens.

Somsweetikhetbeter
Somsweetikhetbeter20 mrt. 2020 - 19:08

Tamelijk koude, kille technocraat. Een rechtlijnige ambtenaar. Maar als crisismanager, en die hebben we nu hard nodig, mogelijk een goede keuze. Hij zou zijn 'nieuwe' omgeving moeten kennen. En dus moeten kunnen doorpakken, In algemene zin: meer mensen op ministeriële (en andere) posten die de toko én het metier van binnen en buiten kennen. Bruno Bruins voldeed volstrekt niet aan dat profiel. Geparachuteerd op een cruciaal ministerie zonder er wat voor sjoege dan ook van te hebben.

wegmetons
wegmetons20 mrt. 2020 - 18:16

Ik lees hier zoveel reacties over wat de man gedaan heeft tijdens de zwaarste economische recessie sinds die van de jaren twintig. Wat maakt dat op dit moment uit? Het gaat er om dat er snel weer een minister is die weet hoe de hazen lopen op het ministerie wat op dit moment de zwaarste en belangrijkste medische crisis mee maakt sinds de Spaanse griep. De man gaat geen beleid uit zetten voor de toekomst, de man gaat zorgen dat er genoeg mondkapjes zijn en genoeg beademingsmachines. Wees blij dat die het wil doen...

3 Reacties
Bert de Vries
Bert de Vries20 mrt. 2020 - 21:44

Van Rijn krijgt geen bemoeienis met het 'corona-beleid'.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 mrt. 2020 - 10:07

Bert de Vries Is meer bezig met de coördinatie ziekenhuizen, bedden, overplaatsingen etc...

wegmetons
wegmetons21 mrt. 2020 - 10:50

@Bert, natuurlijk krijgt Van Rijn daar bemoeienis mee. Hij zal wellicht niet het gezicht zijn maar die zit echt wel aan tafel als er maatregelen besproken worden. Maar er wordt achter de schermen zoveel geregeld wat wij helemaal niet zien. Der zijn waarschijnlijk zoveel groepen van ambtenaren bezig met het regelen van zorgbenodigdheden en dergelijke, die moeten ook aangestuurd worden.

Wijdeveld
Wijdeveld20 mrt. 2020 - 17:02

O Jé. Een P.v.d. A. die onder een eerder kabinet al bewezen heeft dat hij geen enkel gevoel heeft met mensen. Wel logisch dat deze man gekozen is omdat hij er in het recente verleden voor heeft gezorgd dat de P.v.d.A. gedecimeerd is tot een klein mee mag doen partijtje. Maar debiel blijft het wel

1 Reactie
Freek3
Freek321 mrt. 2020 - 9:35

[Een P.v.d. A. die onder een eerder kabinet al bewezen heeft dat hij geen enkel gevoel heeft met mensen.] Nou èn? Het beste dat er nu kan gebeuren is zo snel mogelijk, zo effectief mogelijk de verspreiding tot staan brengen, dat verg puur technocratische maatregelen die voorbij gaan aan het gevoel van mensen. Rekening houden met individuen is prima in tijden dat de samenleving als geheel geen bedreiging kent, maar niet nu.

Break on through
Break on through20 mrt. 2020 - 16:41

Beste keuze die je op dit moment kunt maken gegeven de omstandigheden. Mooi meegenomen dat het een PvdAer is. Word het toch nog een beetje linkser :)

4 Reacties
F.M.A. thoe Schimmelpenninck van de Oye
F.M.A. thoe Schimmelpenninck van de Oye20 mrt. 2020 - 16:45

Dat laatste is uw persoonlijke wens maar een 100% utopie.

Pater
Pater20 mrt. 2020 - 16:49

Linksiger ? Denk het niet. Altijd meer een topbureaucraat geweest dan een politicus. Maar hij kent het vakgebied betere dan buitenstaanders, dat wel.

Kruimeltjes2
Kruimeltjes220 mrt. 2020 - 17:18

Linkser zal het niet worden. Ook de pvda is verworden tot een neo-liberale partij en deze meneer vR. is daar een exponent van. Als ie maar beetje kan omgaan met een crisis.

Buitenstaander
Buitenstaander21 mrt. 2020 - 9:17

@Kruimeltjes Zolang je alles rechts van de linker SP vleugel als neo-liberaal bestempelt klopt het wel een beetje in uw visie. Ooit wel eens nagedacht over het verschil tussen realistisch beleid vs utopische niet te vervullen wens denken; Dat laatste doet het overigens wel goed altijd...op papier...

Joop den Uil
Joop den Uil20 mrt. 2020 - 16:36

gelukkig wordt er geen D66-truukje uitgehaald dat hij even snel lid wordt van een coalitiepartij. Prima keuze en lof dat hij onmiddellijk zal starten. Mijn vrees dat het Schippers zou worden is gelukkig niet doorgegaan.. vraag me af of ze gevraagd is

1 Reactie
vdbemt
vdbemt20 mrt. 2020 - 19:11

Volgens 'het nieuws" is ze dat. Maar wilde ze niet.

Frits Jansen
Frits Jansen20 mrt. 2020 - 16:33

Toch zijn politici er primair om tegenstellingen op te lossen. Als er geen tegenstellingen zijn maar pure eensgezindheid dan heb je geen politici nodig. Maar Van Rijn had als staatssecretaris een vreselijke portefeuille. Dat hij nog terugkomt bewonder ik.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt20 mrt. 2020 - 19:15

Nu is hij er om op die post kabinetsverantwoordelijkheid te dragen en zijn 'portefeuille', de zorg, goed door de crisis te leiden. Crisismanagement. Meer niet. Alsof dat niet genoeg is. En ja, Dat is te bewonderen.

Buitenstaander
Buitenstaander20 mrt. 2020 - 16:02

He Han, het nationale kabinet van een MP zonder visie. Top!

2 Reacties
Frits Jansen
Frits Jansen20 mrt. 2020 - 16:34

Hebben we nu een VISIE nodig? Me dunkt van niet.

Freek3
Freek321 mrt. 2020 - 9:38

Ha leuk, een visie. Laten we de uitslaande brand blussen door gezamelijk aan de tekentafel te gaan zitten om een nieuw type brandblusser te ontwerpen...

Greendutch
Greendutch20 mrt. 2020 - 15:34

goed van Rutte om partij overstijgend te werk te gaan

1 Reactie
madbako
madbako20 mrt. 2020 - 16:42

Tja, binnen zijn eigen partij en die van de coalitie partners zijn de kneuzen op.

Uitgekleed
Uitgekleed20 mrt. 2020 - 15:20

Hopelijk worden we nu op tijd voorgelicht. Zelf ben ik pas op 10 maart voorgelicht over de ernst van de besmetting door een Italiaanse arts Daniele Macchini van ziekenhuis Humanitas Gavazzeni in Bergamo, hier op Joop.. We zijn nu 9 dagen verder en nog geen lockdown. Maar wel een totale ommekeer in de opstelling van de de overheid.

6 Reacties
Tom7
Tom720 mrt. 2020 - 16:40

Beste Uitgekleed, begrijpelijk dat U over Lock Down begint, zeker omdat U de gebrekkige cynisch komische voorlichting die in het begin gegeven werd, als retorisch argument gebruikt. Wat ik nu vreemd vind en wat anderen ook vreemd zouden moeten vinden, is dat artsen van het ziekenhuis in Uden stad en land af bellen om patiënten naar elders in Nederland te plaatsen, behalve Gorkum vinden ze bijna nergens gehoor terwijl er plaats genoeg is, zo hebben privé klinieken (die leeg staan) ook hun diensten al aangeboden om bij te staan, ook geen of weinig gehoor. Daarnaast is het niet te begrijpen (schijnen bureaucratische redenen te zijn) dat defensie nog niet als ondersteunende dienst is ingezet om quarantaine kampen met prefabcontainers in elkaar te flansen, en nood hospitaal in te richten. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Loop deze week al bij regelmaat naar het boek "De shock Doctrine"van Naomi Klein te kijken, en heb hem zojuist (met een zucht) uit de boekenkast getrokken. Een uitleg in het begin van het boek, Shock and awe wil zeggen: gebeurtenissen die leiden tot angst, gevaar en vernietiging die onbegrijpelijk zijn voor de bevolking als geheel, specifieke elementen/sectoren van de vijandelijke samenleving of voor de leiders daarvan. In de vorm van tornado,s, orkanen, aardbevingen, overstromingen, oncontroleerbare branden, hongersnood en ziekte kan de natuur schock and awe teweegbrengen. Shock and awe: snel dominatie verwerven. Twee citaten uit het begin van het boek. "We zullen je leegknijpen, en daarna zullen we je vullen met onszelf" George Orwell, 1984 "De Industriële revolutie was slechts het begin van een revolutie die extremer en radicaler was dan wat fanatici ooit in opwinding heeft gebracht, maar de problemen konden worden opgelost bij een onbeperkte voorraad materiële goederen" Karl Polanyi, The Great Transformation Blijven nadenken, altijd blijven nadenken, en gelukkig doen veel mensen hier in Nederland dat, ze zijn, waar ze kunnen, ze steeds een stapje voor.

madbako
madbako20 mrt. 2020 - 16:48

Heb je het nu over Italië of Nederland.

Uitgekleed
Uitgekleed20 mrt. 2020 - 18:43

Tom 20 maart 2020 at 17:40 Beste, de Shock Doctrine zou best wel eens toegepast kunnen zijn met de financiële crisis van 2007 met als doel de financiële wereldheerschappij te bewerkstelligen, maar nu zal een pandemie iedereen treffen. Bill Gates heeft er in 2015 al voor gewaarschuwd. Dat andere ziekenhuizen en particuliere klinieken geen trek hebben in patiënten over te nemen is begrijpelijk vanwege onbekendheid met het virus hoe de besmettingen ontstaan.en gebrek aan testmateriaal apparatuur en bescherming.

Uitgekleed
Uitgekleed20 mrt. 2020 - 18:56

madbako 20 maart 2020 at 17:48 Ik het over Nederland omdat het eigenlijk vreemd is dat we via Joop gelegenheid krijgen tot essentiële dringend urgente informatie terwijl we overstroomd werden met de problemen in China als een ver van mijn bed aangelegenheid die de inpakt heel summier via Chinese controle ons bereikten.

Mark Huysman
Mark Huysman20 mrt. 2020 - 19:21

@Tom Zoals Naomi Klein uitlegt in onderstaande video kunnen we de huidige crisis ook gebruiken om dominantie te verwerven voor sociale, ecologisch verstandige en humane ideeën: https://www.youtube.com/watch?v=niwNTI9Nqd8&feature=emb_logo “If there’s one thing history teaches us it’s that moments of shock are profoundly volatile. We either lose a whole lot of ground, get fleeced by elites and pay the price for decades.Or we win progressive victories that seemed impossible just a few weeks earlier.”

Tom7
Tom721 mrt. 2020 - 5:50

@Mark "Blijven nadenken, altijd blijven nadenken, en gelukkig doen veel mensen hier in Nederland dat, ze zijn, waar ze kunnen, ze steeds een stapje voor." Daarom bovenstaande opmerking als laatst van mijn vorige reactie, Nederland toont al langer de potentie, om 'van onder op' die veranderingen door te willen voeren, er zijn alleen muren van macht zoals, multinationals, bewezen gecorrumpeerde wetenschappers -> bijv. een Osterhaus, propaganda -> verheerlijking van Egoïsme en Narcisme, falend gecorrumpeerde overheid (ambtenaren) apparaat -> Belastingdienst, Sociale diensten, NVWA, UWV etc., die doorbroken moeten worden. Misschien dat deze crisis de moker/bazooka is, om dat soort muren te helpen slopen.

[verwijderd]
[verwijderd]20 mrt. 2020 - 15:13

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof21 mrt. 2020 - 0:26

Exemplarisch voor hoe u in het leven staat. “De vijand”. Als iemand het niet eens is met uw ideeën dan is het gelijk een vijand. Wat moet u een eenzaam en troosteloos leven leiden. Ik heb een beetje medelijden met u.

Mark Huysman
Mark Huysman20 mrt. 2020 - 15:11

Ik vraag me af of het in een crisistijd als deze slim is om types op dit soort posten te zetten die bewezen hebben vooral geïnteresseerd te zijn in bezuinigingen en afslanken. Maar goed, van het huidige kabinet kun je natuurlijk niet anders verwachten.

11 Reacties
wegmetons
wegmetons20 mrt. 2020 - 15:38

En van communisten zoals u kunt u niet anders verwachten dan dat ze alles wat niet stalinistisch is afkeuren. U bent 80 jaar te laat en in het verkeerde land geboren

harmmeijer
harmmeijer20 mrt. 2020 - 15:54

Wie had u in gedachten om Bruno Bruins op te volgen? Iemand die alle ins en outs weet op het ministerie? Niet aankomen met Edith Schippers, want die wilde niet.

Buitenstaander
Buitenstaander20 mrt. 2020 - 16:04

@Mark Het zit in je DNA, he, overal een politiek verhaaltje bij. Triest.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 mrt. 2020 - 16:07

Mark Huysman Ik kan me dat voorstellen maar zal wel niet anders kunnen op zo'n korte termijn. Overigens zei Rutte dat hij een van de beste krachten was in zijn kabinet. Dat zegt genoeg toch! We wachten af!

Mark Huysman
Mark Huysman20 mrt. 2020 - 16:28

[Het zit in je DNA, he, overal een politiek verhaaltje bij. Triest.] Het gaat om een politieke benoeming dus wat voor verhaaltje wil jij erbij? Van Rijn heeft enthousiast meegeholpen de zorg in Nederland te verslechteren. Bij jou roept dat misschien vertrouwen op. Bij mij niet.

Frits Jansen
Frits Jansen20 mrt. 2020 - 16:38

@Merel: Schippers is een akelig rechtse VVD-ster. Zij vond onder andere dat het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens inmiddels wel achterhaald was. Baudet zou trots op haar zijn. Natuurlijk heeft zij dat verdrag nog nooit gelezen. Want het is één en al redelijkheid. Bij elke regel staat precies wanneer daar van mag worden afgeweken. Bovendien is het van de Raad van Europa waar alle Europese landen behalve Wit Rusland lid van zijn. Edith voelt zich vast meer thuis in Minsk.

madbako
madbako20 mrt. 2020 - 16:44

Precies Marc, Fleur was een betere keus geweest

harmmeijer
harmmeijer20 mrt. 2020 - 16:55

@ Frits Ik ben ook niet voor Schippers. Verre van dat. Maar zij is een van de weinigen die jaren Volksgezondheid heeft gedaan. Verder, op Van Rijn na, zou ik niet weten wie de opvolger van Bruno zou moeten worden. Ik ben longpatient. Ik heb er alle belang bij dat Nederland deze crisis zo adequaat mogelijk te lijf gaat. Ik heb al mijn hoop gevestigd op Van Rijn. Bij Hugo de Jong heb ik mijn vraagtekens.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 mrt. 2020 - 17:33

Merel Ik ben bang dat van Rijn ijdele hoop zal zijn. Hij zal redder en beul blijken te zijn.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 mrt. 2020 - 17:57

Het zit in je DNA. Je moest eens weten wat er in het DNA van Rijnders zit. Daar is al veel van aan het licht gekomen, maar het kan nog erger!

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 mrt. 2020 - 10:10

Van Rijn....zelfs de autocorrectie raakt van de wap als hij de naam Van Rijn hoort!

vdbemt
vdbemt20 mrt. 2020 - 14:16

Tenminste 3 maanden? Dat is erg kort. Anders zou ik zeggen: mooi, dan kan hij herstellen wat hij met Schippers als minister in de zorg aangericht heeft. Zelf heeft hij, als directeur van een ziekenhuis, na een paar jaar toegegeven dat zij 'doorgeschoten' waren met hun beleid. Dát herstel je niet even in 3 maanden.

1 Reactie
henk-alexander
henk-alexander20 mrt. 2020 - 14:59

Inderdaad, hij moet de kans hebben om zich te rehabiliteren. Vraag me alleen af wat er nog te herstellen valt. Maar je hebt gelijk; Van Rijn heeft zich onder Rutte laten verleiden een beleid te voeren dat zeer nadelig is geweest voor de hele zorgsector - wat overigens door de trouwe achterban keihard is afgestraft.

BonTon2
BonTon220 mrt. 2020 - 14:10

Dat is toch die kerel van de PGB-affaire.

1 Reactie
madbako
madbako20 mrt. 2020 - 16:52

Ja, en?

F.M.A. thoe Schimmelpenninck van de Oye
F.M.A. thoe Schimmelpenninck van de Oye20 mrt. 2020 - 14:08

Uitstekende keuze, hij is een uiterst intelligente bestuurder met de laarzen voldoende in de modder, om het zo maar te omschrijven.

nikita72
nikita7220 mrt. 2020 - 13:59

Martin van Rijn heeft als staatssecretaris in 2016 gezorgd dat het Zorginstituut normen voor ouderenzorg opstelde, zodat de overheid daarvoor geld uittrekken moest. Hij is blijkbaar iemand die weet hoe hij de regels benutten kan. Ik ben benieuwd hoe hij in een crisis handelt. https://nl.wikipedia.org/wiki/Martin_van_Rijn

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde20 mrt. 2020 - 13:40

Uitstekend. De man is thuis op het departement, kent de problematiek en is in staat om over de schaduw van partijpolitiek heen te springen. Goede keuze van Rutte. De juiste man op de juiste plek.

Bert de Vries
Bert de Vries20 mrt. 2020 - 13:29

Martin van Rijn is de ideale Minister van Gezondheid. Hij is een man zonder geweten, die doet wat moet worden gedaan omdat het gedaan moet worden. En in deze situatie is dat ongetwijfeld de kosten van de gezondheidszorg binnen de perken houden. In Rutte 2 heeft hij bewezen dat hij kan bezuinigen met voorbijgaan aan alles zonder eurotekn. Zijn WMO is uitgedraaid op een regelrechte nachtmerrie en voor de Jeugdwet geldt hetzelfde. Die nachtmerrie raakt alleen de mensen die van deze wetten afhankelijk zijn. Voor de schatkist waren en zijn deze wetten een zegen. Rutte heeft een meesterzet gedaan. Achter de gordijnen van de coronacrisis gaat hij de gezondheidszorg verder verbeteren. Niet omdat hij dat leuk vindt, of zo, maar gewoon omdat het gedaan moet worden.

5 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin20 mrt. 2020 - 16:12

Tja oma, hier past uitstekend een neo-liberaal denker bij toch! Iemand die moeiteloos knopen doorhakt!

vdbemt
vdbemt20 mrt. 2020 - 16:34

Je praat met dubbele tong, de Vries. "In Rutte 2 heeft hij bewezen dat hij kan bezuinigen met voorbijgaan aan alles zonder eurotekn" De zorg zelf heeft hij, ogenschijnlijk zonder blikken of blozen, naar de kloten geholpen. "Achter de gordijnen van de coronacrisis gaat hij de gezondheidszorg verder verbeteren". Volgens jou is "de kosten laag houden" hetzelfde als de gezondheidszorg verbeteren? Hij heeft trouwens in zijn functie als directeur van een ziekenhuis toegegeven dat dat beleid onder Schippers is doorgeslagen. Hij ervoer in de praktijk wat het teweeg heeft gebracht. Hij weet dus wat hij (echt) zou kunnen verbeteren. Maar de eerste 3 maanden zal hij alleen maar met Corona bezig zijn.

madbako
madbako20 mrt. 2020 - 16:53

Leuk stukje satire Bert. PGB affaire vergeten

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 mrt. 2020 - 17:37

woke gasten, ik ken dat woord niet toch, dat Amerikaans gezeik. Nee.zweefteven zullen niet helpen, ik houd er ook niet van! ook niet van 'oeverloos' gezwets overigens.

Bert de Vries
Bert de Vries20 mrt. 2020 - 17:49

Oma-Oeverloos, ik begrijp dat je bent geteisterd door de jaren, maar de WMO is een faliekante mislukking geworden, enerzijds door willekeur in de uitvoering en anderzijds door extreme bezuinigingen. De jeugdzorg is een nachtmerrie geworden, met als prijs de nodige mensenlevens. Gegevens, oma, uit de eerste hand. Maar voor wie nog kan zien en kan denken is dit ook langs andere weg te achterhalen. Overigens vind ik de vergelijking met Wilders vulgair. Maar goed, ieder zijn smaak.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin20 mrt. 2020 - 13:16

Kwaliteit bewijst zich, in tijden van nood wordt de bestuurskracht van de pvda gewaardeerd, een uitstekende manager die bovendien zijn beleid op stevige gronden wist te verdedigen, wel een ongebruikelijke keus, ik hoop dat hij op even heldere manier zijn beleid uiteen kan zetten, het vorm en richting kan geven door meer bewegingsvrijheid dan in z’n vorige functie.

Libertain
Libertain20 mrt. 2020 - 12:58

Tot hoe ver is Martin van Rijn vrij om het verroeste neoliberaal beleid van Rutte niet te hoeven volgen? Het zou cruciaal blijken te zijn voor het effect van zijn Ministerschap.

3 Reacties
F.M.A. thoe Schimmelpenninck van de Oye
F.M.A. thoe Schimmelpenninck van de Oye20 mrt. 2020 - 14:07

Ja hoor, meneer van Rijn krijgt natuurlijk de volledige bevoegdheid om een grote PvdA-saus over zijn drie maanden ministerschap te gieten. Not! Maar had u dat niet zelf kunnen bedenken?

Mark Huysman
Mark Huysman20 mrt. 2020 - 15:07

[Tot hoe ver is Martin van Rijn vrij om het verroeste neoliberaal beleid van Rutte niet te hoeven volgen?] Heeft ie daar als staatssecretaris niet enthousiast aan meegewerkt?

Bert de Vries
Bert de Vries20 mrt. 2020 - 15:50

Libertain, Van Rijn hoeft die vrijheid niet. Hij is zelf overtuigd neoliberaal. Dat heeft hij in Rutte 2 wel bewezen.

e men
e men20 mrt. 2020 - 12:53

Zal mij benieuwen hoe de reacties op deze site zijn als er een lockdown komt, een voorstel wat hier werd afgekraakt omdat het van PVV en FvD, afkomstig was. Want die onvermijdelijke lockdown wordt dan ook gesteund door een PvdA'er, niet waar??

4 Reacties
vdbemt
vdbemt20 mrt. 2020 - 14:18

Die lockdown is niet afgewezen omdat de PVV en FvD daarmee kwamen. Een lockdown is altijd een alternatief geweest. En nog. Maar die wordt door deskundigen nog niet aangeraden. Het probleem is dat Baudet het altijd beter weet dan welke deskundige ook.

Tom Meijer
Tom Meijer20 mrt. 2020 - 14:20

Waar blijkt de onvermijdelijkheid dan uit?

Kuifje3
Kuifje320 mrt. 2020 - 14:21

PVV en FvD wilden ook (in januari) een debat over corona. Uiteindelijk kwam dat er ook. Los daarvan denk ik dat de aanstelling van deze nieuwe minister een goede zet is. Hij kent het departement goed en in zijn vorige periode vond ik het al een goede vent.

vdbemt
vdbemt20 mrt. 2020 - 16:39

@Kapje. "PVV en FvD wilden ook (in januari) een debat over corona. Uiteindelijk kwam dat er ook." Omdat de rest dat ook wilde. NU wil de rest (nog) geen lockdown. Maar ook Rutte sluit niet dat uit die er gaat komen. Het is maar goed dat het kabinet en de meerderheid van de kamer afgaan op de mensen die er verstand van hebben. Daar horen Wilders en Baudet niet bij.

Lowieke de Vos
Lowieke de Vos20 mrt. 2020 - 12:45

Wordt Martin van Rijn ook volledig lid van de Ministerraad? Of is hij alleen tijdelijk vakminister?

1 Reactie
MountEverest
MountEverest20 mrt. 2020 - 13:42

Hij is benoemd voor 3 maanden. Rutte hoopt dat dan het ergste leed geleden is.

de Boer2
de Boer220 mrt. 2020 - 12:35

De minister president was al zo ver vooruitziend dat ie twéé ministers voor gezondheidskwesties in Rutte III opnam, en nu dus wederom een geweldig goede keus. Martin van Rijn die belaagd werd door ontevredenheid, maar nu weer terug is in wat steeds meer gaat lijken op een nationaal kabinet met vrij en onbelemmerd zicht.

2 Reacties
ton14024
ton1402420 mrt. 2020 - 13:08

Volgens de boer is het een prettig vooruitzicht dat ze aan het eind van de rit het nationaal belang gaan inzien.

MountEverest
MountEverest20 mrt. 2020 - 13:49

@Ton Het in een zakken van ministers Bruin is het keerpunt geweest. Die beelden zijn nu al iconisch: twee politieke opportunisten, een rechtse en een linkse, die een dag en nacht werkende minister onder druk zetten. De MP zou nu al moeten nadenken welke mensen hij nodig heeft voor het Nationaal Kabinet.

tinekea2
tinekea220 mrt. 2020 - 12:28

Mooi dat dat kan! Samenwerken ipv politieke spelletjes

Middenman
Middenman20 mrt. 2020 - 12:27

Geweldig. Een duidelijker signaal van de politiek dat politiek er even niet toe doet kunnen we niet krijgen. Laten we dit voorbeeld volgen.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt20 mrt. 2020 - 14:21

Inderdaad. Een slimme keuze. Van Rijn kent de kanalen.

Vermeer2
Vermeer220 mrt. 2020 - 12:15

Alle hens aan dek. Nationaal belang nu. Goede beslissing.