Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

PvdA: Willem IV wordt franje-koning

  •  
26-08-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
94 keer bekeken
  •  
willemiv_300_01.jpg
Socialisten willen politieke rol vorst terugdringen
Prins Willem-Alexander zal als koning Willem IV geen rol meer spelen in de vorming van een kabinet. Ook zal hij als het aan de PvdA ligt geen voorzitter meer zijn van de Raad van State.
De PvdA heeft een rapport opgesteld waarin de rol van de toekomstige koning ver wordt teruggedrongen. Na verkiezingen stelt de Kamer zelf vast wie de formateur wordt. Voorheen was dat een taak van de koning. Ook wordt de omvang van het Koninklijk Huis teruggebracht tot ‘een ijzeren minimum’: De koning en zijn vrouw, de afgetreden koning en de toekomstige koning.
De Volkskrant schrijft:
Commissievoorzitter en staatsrechtgeleerde Joop van den Berg: ‘Er is van oudsher ongemak tussen de sociaal-democratie, in essentie een republikeinse beweging, en het koningschap. Met deze voorstellen is beter gewaarborgd dat wij in de democratische rechtsstaat een bindend en geen politiek koningschap hebben.’
Voor de voorstellen lijkt een meerderheid te zijn van PvdA, PVV, SP, D66, GroenLinks en Partij voor de Dieren (91 zetels). Voor het schrappen van het voorzitterschap van de Raad van State is een tweederde meerderheid van 100 zetels nodig omdat de Grondwet daarvoor gewijzigd moet worden.
Update 18.30
Volgens Rutte is het niet nodig om de koning(in) het voorzitterschap van de Raad van State te ontnemen omdat die volgens hem al symbolisch is. Dat meldt de NOS.
cc-foto:  FaceMePLS
Maak een koninklijk gebaar: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.