PvdA wil Judith Merkies niet als lijsttrekker Europarlement
• 25-10-2013
• leestijd 2 minuten
Merkies kwam onlangs in opspraak nadat bleek dat ze jarenlang te veel vergoeding heeft ontvangen
PvdA-Europarlementariër Judith Merkies mag zich niet kandideren voor het Europees lijsttrekkerschap. Het partijbestuur van de PvdA lijkt hiermee het vertrouwen in Merkies op te zeggen. Vrijdagavond reageert de Europarlementariër zelf in het tv-programma Nieuwsuur.
PvdA-voorzitter Hans Spekman komt later vrijdag met een verklaring.
Merkies kwam onlangs in opspraak nadat bleek dat ze van juli 2009 tot eind 2012 bijna 85.000 euro te veel aan onkostenvergoeding heeft ontvangen. Jarenlang maakte ze gebruik van de volledige dagvergoeding, terwijl ze volgens de interne gedragscode van de PvdA eigenlijk alleen aanspraak mocht maken op eenderde van die vergoeding. Merkies heeft in juli het bedrag al terugbetaald.
De Europarlementariër verklaarde dat er geen druk is uitgeoefend op haar om de teveel ontvangen vergoeding terug te betalen. “Ik heb de gedragscode ondertekend en daarmee wist ik dat ik op een moment een deel van de verblijfsvergoeding moest terugbetalen en dat heb ik gedaan”, aldus Merkies.
Robbert Baruch, Bernard Naron, Zita Schellekens en Paul Tang zijn nu de overige kandidaat-lijsttrekkers.
Update 17.50
Op de PvdA-website is inmiddels de verklaring van Spekman te lezen. Hij schrijft onder meer:
Helaas heeft het partijbestuur ook het besluit moeten nemen om een kandidaat niet toe te laten tot de procedure. Uit de media heeft u inmiddels kunnen vernemen wie dit betreft: onze huidige Europarlementariër Judith Merkies […] De adviescommissie onder leiding van Job Cohen heeft op grond van functioneringsgesprekken, rapportages van bemiddeling en eigen gesprekken geconcludeerd dat Judith op het gebied van samenwerking niet voldoet aan de profielschets. […] Voorts is er in het partijbestuur gesproken over de wijze waarop Judith Merkies is omgegaan met de dagvergoedingen binnen het Europees Parlement. Het te veel ontvangen bedrag van de 2/3 dagvergoeding is weliswaar teruggestort naar het Europees Parlement, maar het heeft vier jaar geduurd alvorens werd overgegaan tot terugbetaling. Het partijbestuur rekent het Judith aan hoe zij is omgegaan met afspraken waarvoor zij heeft getekend en die de partij van belang vindt.