Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

PvdA wil intrekking omroeplicentie Ongehoord Nederland na nieuw kritisch rapport Ombudsman NPO

  •  
01-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2703 keer bekeken
  •  
51303473488_471fc21970_k

© cc-foto: Marco Verch

PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis wil dat de ultrarechtse, racistische omroep Ongehoord Nederland uit het publieke bestel wordt gezet. De volksvertegenwoordiger zegt dat in reactie op een tweede kritisch rapport van NPO Ombudsman Margot Smit. Zij constateert onder meer dat de omroep, die wordt geleid door voormalig journalist Arnold Karskens, de Journalistieke Code van de NPO schendt.

Wat Mohammed Mohandis (PvdA) betreft vraagt de NPO na een tweede sanctie aan staatssecretaris Gunay Uslu (Media) om de vergunning van de omroep in te trekken. “Twee keer geel is rood”, aldus het Kamerlid. “ON mag dan nog steeds content maken, maar niet met belastinggeld”, aldus Mohandis. Hij vindt ook dat het wettelijk moet worden vastgelegd dat omroepen sowieso uit het bestel moeten na een tweede financiële sanctie, zonder dat het kabinet hiertoe moet besluiten.

Ook Sjoerd Sjoerdsma van D66 wil dat er opgetreden wordt tegen de disfunctionerende omroep. "De omroep verspreidt onjuiste informatie en dat wordt nauwelijks gecorrigeerd. Ik hoop op een snelle en daadkrachtige reactie van de NPO," twittert hij.

Ook Stephan van Baarle van DENK wil de publieke thuishaven voor extreemrechtse politici sluiten.

De NOS meldt dat het rapport van Margot Smit de werkwijze van ON veroordeelt. Aanleiding was een item over zogenaamd racistisch geweld tegen witte mensen. Onderzoek wees uit dat bij geen van de gewelddadigheden die de omroep toonde racisme een motief was. Die aanpak, het brengen van verzinsels als nieuws, is geen uitzondering bij ON:

Ze spreekt verder van een "patroon van het delen van aantoonbaar onjuiste informatie", zeker als het in de uitzendingen van Ongehoord Nieuws gaat over thema's als stikstof, gender, asielzoekers en coronamaatregelen. Zowel gasten als presentatoren verstrekken hierover incorrecte informatie, staat in het rapport. Als een gast omstreden beweringen doet, moet een presentator daar op z'n minst vraagtekens bij zetten, aldus de ombudsman. Ook moet de omroep in zulke gevallen duidelijker maken dat het om een mening gaat.

ON zegt in een verklaring het niet eens te zijn met het oordeel van de Ombudsman. 

cc-foto: Marco Verch 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.