Joop

PvdA wil integriteitspolitie

  •  
18-12-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Heijnen.jpg
PvdA-Kamerlid Heijnen: nu verdienen allerlei bureaus fors aan onderzoek naar in opspraak geraakte bestuurders
De PvdA pleit voor een landelijke bureau voor integriteitsrecherche. Die moet worden ingeschakeld als bestuurders in opspraak raken. De onafhankelijke organisatie moet onderzoek doen als burgemeesters, wethouders, ambtenaren of landelijke politici integriteitsregels lijken te schenden, aldus de coalitiepartij.
Allerlei bureaus verdienen nu veel geld aan onderzoek naar in opspraak geraakte bestuurders, zegt Heijnen tegenover de NOS. Het onderzoek naar de directeur van het COA, Nurten Albayrak, heeft bijvoorbeeld ongeveer een miljoen euro gekost.
De integriteitsrecherche moet op dezelfde wijze functioneren als de rijksrecherche. Heijnen: 
“Als een politieagent de regels overtreedt, wordt de rijksrecherche onmiddellijk ingeschakeld. Bij integriteitsschendingen van bestuurders wordt het onafhankelijke bureau gevraagd, dat tegen redelijke kosten de zaak onderzoekt.
Heijnen zal vandaag bij minister Plasterk van Binnenlandse Zaken aandringen op het opzetten van een landelijk bureau voor integriteitsrecherche.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

Klungel2
Klungel218 dec. 2012 - 11:11

Een taskforce witteboordencriminaliteit zou zeker geen weggegooid geld zijn, lijkt mij.

JanB2
JanB218 dec. 2012 - 11:11

Zo'n bureau is er al: de nationale recherche. Schandelijk dat opsporings en recherchewerk op dit gebied echter wordt uitbesteed aan graaiende bureautjes.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman18 dec. 2012 - 11:11

Eindelijk begint het dan te dagen dat uitbesteden aan "de markt" veel duurder is dan het zelf doen...

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa18 dec. 2012 - 11:11

Nee, gewoon zwaar bestraffen die Fraudeurs die NU betrapt zijn, of wil de PVDA lief zijn tegen de VVD? Trouwens, de VVD vind het niet erg, want de VVD wilde altijd de onbeschoften zwaar bestraffen.

Sternenstaub
Sternenstaub18 dec. 2012 - 11:11

Dan kan de PvdA maar het beste beginnen met die "integriteitspolitie" van hun af te sturen op de eigen integriteitspollutie, m.a.w., de maatschappelijke, sociale vervuiling die deze partij zelf aanricht door valse pretenties, hypocrisie, leugens en bedrog, oftewel de schade die deze partij in de maatschappij aanricht door arrogantie, morele corruptie en opportunisme. En dan gelijk ook maar voor hetzelfde hun "integriteitspolitie" afsturen op hun partners in crime, de VVD, zou ik zo zeggen. Maar als hypocrieten strenge moraliteit en daadkracht voorwenden, treffen zij met hun januskopmethoden slechts de kleine jongens, de bliksemafleidende zondebokken, daar zorgt men wel voor vanuit zijn ivoren torens, zijn burchten met poortwachters, slotgracht en ophaalbrug. Sociaal-democratie is bij dit kabinet een met uitsterven bedreigde eenhoorn; waarmee ik bedoel, ze geloven er niet echt in, of eigenlijk, echt niet in, alle mooi- en stoerpraterij, die zo langzamerhand de verschaalde kwalitiet van borrelpraat heeft, ten spijt.

lembeck
lembeck18 dec. 2012 - 11:11

Meneer Heijnen, begint u dan eens met .... ohja.... de heer Jacques Monasch. Voorvalletje 1 toen de heer Monasch bij de Woonbond aanwezig was op 7 september. Helemaal vóór het 4.0 plan en mooie uitleg waarom het dat het beste kan worden. Ik denk dat de enige die hem toen al doorhad Sadet Karabulut van de SP was. Ik geloofde meneer Monasch nog op zijn mooie, blauwe ogen. Ik hoefde me helemaal niet ongerust te maken, vertelde hij bijna vaderlijk. En dat te bedenken dat ik minstens 10 jaar ouder ben dan hij. Nu de PvdA in het Kabinet zit viel plan 4.0 opeens zomaar in het water en was van tafel, want de heilige VVD had een heel ander plan. Een plan dat repressie en hogere huren en meer ellende ging veroorzaken. Gelukkig stemde de Eerste Kamer vanmiddag TEGEN! http://www.woonbond.nl/nieuws/3001 Dus, meneer Heijnen, begin eens met deze notoire leugenaar?

witwas
witwas18 dec. 2012 - 11:11

Het is zoals altijd weer hetzelfde liedje: de overheid veroorzaakt een probleem en de zogenaamde oplossing is zoals altijd weer: méér overheid. Maar zolang foute bestuurders elders in de publieke sector weer net zo makkelijk aan een comfortabel baantje worden geholpen zal er nooit iets veranderen. Op overtreding van integriteitsregels en/of graaien dient gewoon de volgende straf te staan: oneervol ontslag, geen recht op wachtgeld/ww en nooit meer een publieke functie kunnen bekleden. Moet je eens opletten hoe integer bestuurders ineens worden.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai18 dec. 2012 - 11:11

tja tja een slager die zijn eigen vlees moet keuren.. Plus het grote voordeel dat er weer wat ambtenaren bij kunnen en een zooitje externe adviseurs natuurlijk.

[verwijderd]
[verwijderd]18 dec. 2012 - 11:11

En dan maar hopen dat de integriteitsrecherche nooit in opspraak komt.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten18 dec. 2012 - 11:11

Moest ik ook aan denken Anja. 'Who controls the controllers?' Het kost weer klauwen met geld en 'de politiek' kan zaken alsnog in de doofpot stoppen.