Joop

PvdA wil einde aan verspreiding van gratis Telefoongids

  •  
03-04-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
martin-van-dam-lacht-300px.jpg
[Update 11:00] Na oproep 13.000 afmeldingen ... Huis-aan-huis gedistribueerde kolos is ongewenst en draagt substantieel bij aan papierconsumptie
De huis-aan-huis verspreiding van de papieren Telefoongids moet stoppen. Dat zei PvdA-Kamerlid Martijn van Dam zaterdag in het tv-consumentenprogramma Kassa.
Het drukken van de zeven miljoen gidsen zorgt voor 0,5% van alle papierconsumptie in Nederland. Uit een onderzoek van Kassa blijkt dat bijna 60% van de Nederlands de gids niet meer in de bus wil hebben.
Ruim 30% van de Nederlanders gooit de gids rechtstreeks in de oud-papierbak, zo blijkt uit het online onderzoek van Kassa onder 13.000 personen. De papieren gids is ingehaald door internet, zo stellen veel respondenten.
Van Dam pleit ervoor dat de gids alleen nog bezorgd wordt bij mensen die er zelf om vragen:
Zoals het nu gaat is het drukken en verspreiden van de Telefoongids een verspilling die niet meer van deze tijd is.
Bekijk hier de uitzending van Kassa.
Update 6 april (11:00) Ruim 13.000 mensen hebben sinds zaterdagavond via internet aangegeven dat ze de papieren Telefoongids niet meer hoeven te ontvangen, meldt De Telegraaf. Een woordvoerder van de Telefoongids stelde in de Kassa-uitzending dat via een bonnetje in de gids of via internet de gids is af te bestellen, zodat hij niet meer bezorgd wordt. Dat hebben dus sindsdien duizenden mensen gedaan. Volgens een zegsvrouw is er sprake van een “flinke stijging” vergeleken met het aantal mensen dat zich normaal via internet afmeldt.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (30)

morgaine2
morgaine23 apr. 2010 - 18:32

Heb hem net bij het oud papier gedaan... Kijk er nooit in, maar gebruik internet indien nodig daarvoor. ;)

JohannesM2
JohannesM23 apr. 2010 - 18:32

Volgens mij is KPN tegenwoordig gewoon een privaat bedrijf en heeft de Nederlandse overheid daar dus niets over te zeggen. Of gaat de PvdA met het wetsvoorstel komen genaamd "Wet op de telefoongidsen"?? Los van het feit dat dat ding inderdaad nergens meer voor nodig is.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman3 apr. 2010 - 18:32

Prima plan, maar dan wel gratis wifi door heel Nederland, en het budget voor minima zo berekend dat ze er een PC/notebook van kunnen hebben. Want een internetverbinding is een basisbehoefte geworden: zonder dat kom je niet meer aan de informatie die je nodig hebt.

Joeri2
Joeri23 apr. 2010 - 18:32

Hoe wil Van Dam dit doen? De Telefoongids is een commercieel bedrijf dat inkomsten heeft aan reclame in het papieren boek. Kranten ook maar afschaffen? En weekbladen zijn ook niet veel meer dan reclamedragers. Onzinnig proefballonnetje.

objectivist
objectivist3 apr. 2010 - 18:32

Vreselijk dat ik het een keer met de PvdA eens moet zijn. Maar ik kan niet anders.

BATikker
BATikker3 apr. 2010 - 18:32

Wat in het artikel niet vermeld staat is dat KPN wel de mogelijkheid geeft tot opt-out, maw aangeven dat men de gids niet meer wil ontvangen. Dit lijkt me voorlopig voldoende en ik denk dat er belangrijkere dingen zijn voor Van Dam.

cappuccinometsuiker
cappuccinometsuiker3 apr. 2010 - 18:32

Zonde, de Telefoongids die wij op het toilet hebben liggen komt altijd goed van pas wanneer mijn dochter weer eens is vergeten om het toiletpapier te vervangen.

Yggdrasil
Yggdrasil3 apr. 2010 - 18:32

Op zich zou je denken, goed plan. Maar ik bedacht me dat die telefoongids een jaarlijkse uitgave is. Als ik al die pakken reclame die in de bus wordt gestopt gedurende een jaar verzamel heb ik waarschijnlijk meer papier dan de telefoongids. Misschien zou het verstandig zijn om in plaats van een nee/nee sticker dat iedere Nederlander aangeeft of hij/zij reclame wil ontvangen. Ik heb dus zo'n nee/nee sticker maar de pakken reclame die ik voor die sticker ontving zijn door mij nog nooit ergens gevraagd. Zo lees ik in de krant dat veel winkels op tweede paasdag open zijn omdat de consument dat wil, yeah right.

Milieunet
Milieunet3 apr. 2010 - 18:32

Mooi dat er nu vanuit de politiek ook eindelijk eens iemand roept dat het tijd wordt om te stoppen met de bezorging van De Telefoongids en de Gouden Gids http://goo.gl/J3g4

Samanya
Samanya3 apr. 2010 - 18:32

''Of gewoon een aantal op het postkantoor klaarleggen? '' Dat is de oplossing. En niet gratis.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa3 apr. 2010 - 18:32

De heer Van Dam heeft zeker van paaseieren genoten en heeft diep in zijn eieren gekijken. Goed plan hoor.

1 Reactie
Samanya
Samanya3 apr. 2010 - 18:32

hahaha, proost, als het kalf verdronken is dansen de muizen op tafel Mostafa. Deze eiervergelijking snap ik echt niet.

[verwijderd]
[verwijderd]3 apr. 2010 - 18:32

"Het drukken van de zeven miljoen gidsen zorgt voor 0,5% van alle papierconsumptie in Nederland." Dit geloof ik niet. Onmogelijk.

2 Reacties
paulvr2
paulvr23 apr. 2010 - 18:32

Groot gelijk, kijk alleen maar eens naar het papiergebruik bij de overheid en bedrijfskantoren. Daarnaast bezorgt men wekelijks al een half zo dikke stapel reclamerotzooi om van dingen als de IKEA catalogus maar te zwijgen.

vaclavklaus
vaclavklaus3 apr. 2010 - 18:32

Als de 7 miljoen telefoongidsen 0,5% van al het papierverbruik is, dan verbruiken wij in totaal zo'n 1400 miljoen telefoon gidsen, per persoon zo'n 85 telefoongidsen per jaar. Ik verbruik het niet...

Pjotrs
Pjotrs3 apr. 2010 - 18:32

Vond die jonge columnist in Kassa wel grappig. Telefoongidsen zijn inderdaad erg handig als onderzetter als je monitor niet hoog genoeg staat en de poot niet verstelt kan worden. Kreeg overigens niet echt de indruk dat die Van Dam het PvdA-standpunt aan het verwoorden was. Dat een kamerlid zich voor zo'n onderwerp naar de studio begeeft lijkt me ook meer dan zat politieke bemoeienis. Het enige zinnige aan het presenteren van de enquête is het verzieken van de handel van de Telefoongids. Want die onderzoeken zelf ook het gebruik maar zullen de resultaten natuurlijk niet aan de adverteerders presenteren: dan gaat het alleen over de gedrukte oplage. Het zijn immers merendeels kleine adverteerders die niet al te diep zullen nadenken over het werkelijke bereik.

1 Reactie
paulvr2
paulvr23 apr. 2010 - 18:32

Van Dam gaat met name over het mediabeleid. Maar ik heb hem nog nooit betrapt op het iets zinnigs daarover te zeggen...

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa3 apr. 2010 - 18:32

Ook van chocolade eieren?! kakelen? Daarom geef ik deze laatste twee dagen en hele rare stem, merkt ook oma! Ik wens je een prettig dag.

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa3 apr. 2010 - 18:32

Was voor Franke bedoelde. Bedankt.

chanelta
chanelta3 apr. 2010 - 18:32

prima micro-voorstel van Van Dam. Hopelijk horen we ook nog echte grote mensen voorstellen! Overigens worden de gidsen van recycled papier gemaakt, dus de 'bomen-uitspraak' van Van Dam klopt niet.

1 Reactie
Klaas2
Klaas23 apr. 2010 - 18:32

---[Overigens worden de gidsen van recycled papier gemaakt, dus de 'bomen-uitspraak' van Van Dam klopt niet.]--- Dat klopt wel, de hoeveelheid gerecycled papier is niet oneindig, als die op is wordt weer hout als grondstof gebruikt.

MrOoijer
MrOoijer3 apr. 2010 - 18:32

De telefoongids is in 2003 door KPN verzelfstandigd. Daarvoor was het al lange tijd een joint venture. Sinds 2008 is het een combinatie-uitgave van- en met De Gouden Gids. Er gaat geen cent van ons naar toe, en het is een lucratieve business door alle betaalde vermeldingen. Het is dus eigenlijk een heel dikke reclamefolder. Die 0,5% papierconsumptie, al of niet waar, is nauwelijks relevant sinds er bijna geen hout meer gebruikt wordt voor het maken van papier. Goed, nu we dit allemaal weten vragen we ons af of de overheid enige zeggenschap heeft over het al of niet verspreiden van juist dit product. Volgens mij niet en is dit een hele losse flodder van Martijn van Dam.

2 Reacties
paulvr2
paulvr23 apr. 2010 - 18:32

Dank je Jan, ik vermoedde al zoiets. Zelf stoorde ik me enorm over dat dikke zinloze blad "De Kampioen" van de ANWB. Wilde het liever niet ontvangen en dacht zo misschien wat korting op mijn lidmaatschap te kunnen krijgen. Het omgekeerde bleek waar: men verdient handenvol geld aan de adverteerders in dat blad en meldde doodleuk dat ik meer zou moeten betalen als ze "De kampioen" niet zouden mogen toesturen.

Klaas2
Klaas23 apr. 2010 - 18:32

---[Die 0,5% papierconsumptie, al of niet waar, is nauwelijks relevant sinds er bijna geen hout meer gebruikt wordt voor het maken van papier. ]--- Energie? Drinkwater? Geld? Wat denk je dat het kost om die zeven miljoen krengen te verspreiden? Uiteindelijk wordt het allemaal door de consument betaald. Er zijn misschien leukere dingen om geld uit hun handen te kloppen

Janssen3
Janssen33 apr. 2010 - 18:32

Kassa wordt ook door de Vara uitgezonden of niet? Verder sluit ik me aan bij Jan van Rongen.

1 Reactie
paulvr2
paulvr23 apr. 2010 - 18:32

Ja, een consumentenprogramma... dat het dus voor de consumenten lastiger wil maken om gewoon de telefoongids te kunnen raadplegen. Daar zitten we echt op te wachten!

paulvr2
paulvr23 apr. 2010 - 18:32

Ik vind het geheel een typische aso-discussie. Iedereen die dat ding niet wil ontvangen kan dat heel gemakkelijk aangeven en dan komt-ie niet meer. Wat wil je nog meer? Maar nee, je moet de zaak omdraaien zodat allerlei oudere en zwakker begaafde mensen die dat niet weten of in de gaten hebben ineens die gids niet meer krijgen. Typisch aso gedrag van de jeugd. Ikzelf gebruik de telefoongids doorgaans een of twee keer per week. Niet omdat ik niet weet hoe een telefoonnummer op het internet op te zoeken. Op telecom.startpagina.nl staan meerdere aanbieders. Maar als ik in de huiskamer zit en de keus heb tussen of de naast de telefoon liggende gids te raadplegen, of naar de computer te lopen, deze aan te zetten, dan de monitor aan te zetten, dan wachten tot het ding gebruiksklaar is, dan Mozilla Firefox opstarten, dan de bovengenoemde telecom site intypen, dan de telefoongids aanbieder aanklikken, dan de naam en de woonplaats van degene die ik wil hebben opzoeken...... En dan weer de pc afsluiten nadat je het nummer dat je vond op een opgezocht stukje papier hebt genoteerd nadat minstens twee balpennen het niet bleken te doen. Wat denkt U dat sneller gaat? En wat zou er milieuvriendelijker zijn? Naar mijn inschatting zijn al die keren de hele electronica handel aanzetten en daarna weer uitzetten heel wat energie consumerender dan die eenmaal per jaar gedrukte telefoongids die veel en veel minder papier bevat dat al die huis-aan-huis bladen die elke week worden bezorgd. Want daar moet je ook actie ondernemen om het niet meer te krijgen (deursticker), daar zal ook niemand zeggen dat je die bladen alleen maar krijgt als je je ervoor opgeeft. Nee, jammer, die Van Dam heeft nog ontzettend veel te leren voordat hij het niveau van zijn illustere voorganger Marcel zal hebben bereikt. Nu is het alleen maar goedkoop scoren zonder te denken aan met name de oudere mens die zijn pc niet 24 uur per dag laat draaien.

1 Reactie
Samanya
Samanya3 apr. 2010 - 18:32

@Paul Ik vind het ook redelijk 'aso' om 5% van het papier te verspillen voor uw uitstervend soort, waarna alsnog 4,5% bij het vuil beland. Ik denk ook niet dat 7 miljoen van die dikke gidsen beter voor het milieu zijn dan het gebruik van internetgidsen. Verder beperkt het computergebruik zich niet tot de asociale jeugd, er zijn ook veel ouderen die gebruik maken van internet. Het resterende 'zwakbegaafde' (uw woorden) deel schijnt toch al in een isolement te leven, dus die hoeven ook niemand meer op te bellen. De huisarts en de begrafenisondernemer staan al in de gemeentegids. Nee hoor, dat is een grapje. Ik wilde voorstellen om voor hen een bon rond te sturen (met hele grote letters) waarmee men een gids aan kan vragen, maar daar wordt dan waarschijnlijk zo weinig gebruik van gemaakt dat de gids geen adverteerdersinkomsten meer heeft en alsnog stopt.

doeidoei
doeidoei3 apr. 2010 - 18:32

Na armoedebeleid kennen we nu ook beleidarmoede en het komt bij alle politieke partijen voor. Zolang er over de grote onderwerpen binnen de partijen geen besluit genomen is, willen partijen en beoogd Kamerleden toch in het nieuws verschijnen, meestal in de vorm van ballonnetjes hoe futiel qua effect ook.

1 Reactie
vaclavklaus
vaclavklaus3 apr. 2010 - 18:32

Weet u hoeveel water er nodig is om 7 miljoen telefoongidsen te produceren? Dit is een heel eenvoudige manier om geld, water en energie te besparen. Iemand moet het voortouw nemen dit onzinnige ouderwetse tafereel te stoppen, ik ben blij dat Martijn van Dam dat doet.