Joop

PvdA wil einde aan megastallen

  •    •  
05-12-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
De manier waarop wij met dieren omgaan in Nederland is niet normaal
De PvdA wil geen megastallen meer. Het dierenleed dat deze kwalijke vorm van veehouderij veroorzaakt is onacceptabel. Met een einde aan de megastallen kiest de PvdA voor een innovatieve, duurzame veehouderij in Nederland.
Het is overduidelijk dat megastallen leiden tot onaanvaardbaar dierenleed, dat ze grote gevolgen hebben voor de volksgezondheid en een zware aantasting zijn voor het landschap. Megastallen passen niet in een beschaafd land als Nederland.
Het dierenleed dat de runderen, varkens en kippen in megastallen moeten doormaken is enorm. Zo worden varkens weggestopt in benauwde, smalle stallen zonder enige vorm van beweging. Puur en alleen voor vleesproductie. Nederland herbergt maar liefst 16 miljoen varkens. Bijna net zoveel als er inwoners zijn van Nederland. Maar je ziet zelden een varken. Dat geeft je een idee van op wat voor kleine ruimte die arme dieren opeengestapeld worden.
Ook maakt de PvdA zich grote zorgen over de gevolgen voor de volksgezondheid. Zogenoemde Plofkippen uit vleeskuikenstallen zijn grotendeels besmet met de gevaarlijke ESBL-bacterie. Hierdoor vormen de dieren een levensgroot gevaar voor de voedselveiligheid en volksgezondheid. Daarnaast zijn er varkens die besmet zijn met een andere gevaarlijke bacterie, verstopt in mest, die levensbedreigend is voor andere diersoorten. Ook is er soms sprake van dioxine in varkensvlees en op mensen overdraagbare ziektes als de vogelgriep.
De manier waarop wij met dieren omgaan in Nederland is niet normaal. Blijkbaar is er niks geleerd van de MKZ-crises, varkenspest en de Q-koorts en gaan we op de oude voet verder. Onbegrijpelijk. Het kabinet en de PVV kunnen het niet ontkennen: de megastal is schadelijk voor de gezondheid van mens en dier.
De PvdA wil dat bestaande megastallen zich zo spoedig mogelijk aanpassen aan nieuwe, strengere normen voor dierenwelzijn, volksgezondheid en milieu, zodat er sprake is van duurzame veehouderij. Dat moet volgens een puntensysteem, zoals er nu al nummers op eieren worden gedrukt. In het geval van vlees worden sterren gebruikt, waarbij drie sterren worden toegekend aan biologisch gehouden dieren. Minder sterren duidt dan op een minder goede behandeling. Zo weet je of het vlees dat je koopt afkomstig is van boeren die hun dieren goed behandelen.

Meer over:

opinie, groen
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (28)

nextcase
nextcase5 dec. 2011 - 15:48

Volgens Gerda Verburg kan de wereld niet gevoed worden met biologische landbouw. Het gaat wel om iemand die maatregelen om de Q koorts te beteugelen tegenhield, totdat geiten gedekt waren en dus tegen een hogere vergoeding voor de geitenfokkers konden worden geruimd, hoe cynisch. Maar goed, stel dat megastallen veel beter zijn voor dier, milieu en volksgezondheid, ze horen niet meer thuis op het platteland maar op een industrieterrein. En de het mestoverschot hoort niet meer geloosd te worden in de grond maar als bacterieel en chemisch afval te worden verwerkt.

Yggdrasil
Yggdrasil5 dec. 2011 - 15:48

Hoe triest dit hele gedoe rond de megastallen is bleek vanavond bij een uitzending van 1Vandaag waar betoogd werd dat "de koe in de wei" opgenomen moest worden als oer Hollands tafereel voor de immateriële werelderfgoedlijst van UNESCO. Blijkbaar is "de koe in de wei" een uitstervend verschijnsel.

lancelot2
lancelot25 dec. 2011 - 15:48

De pvda wil wel meer........................... Wie dieren fokt is aan bepaalde regels gebonden, het zijn de strengste van de EU. Is het komkommertijd?? ;-)

Nossie2
Nossie25 dec. 2011 - 15:48

PvdA wil einde aan megastallen......... Ja hoor, laten we ons ook maar weer afhankelijk maken van het buitenland. Alle megastallen weg, het vlees onbetaalbaar en uit het buitenland importeren zal nog de enigste optie zijn. De pvda maakt meer kapot dan mij lief is. Er blijft straks niks meer over in dit land.

neutralist
neutralist5 dec. 2011 - 15:48

Megastal of stal maakt niets uit. Het zit tussen onze oren. De plek per dier is op de 10e etage even groot als op de BG.

rgeurtsen
rgeurtsen5 dec. 2011 - 15:48

Tjeerd het idee klinkt goeiïg, maar is een beetje raar. We gaan binnenlands productie aanpassen maar promoten, stiumuleren of staan toe de verkoop van rotzooi-vlees. Zonder een systeem oplossing voor de grote hoeveelheid vlees en ander 'vreten'' dat de nederlandse bevolking onnodig tot zich neemt, is dit niet eens een druppel op een gloeiende plaat. Het voorstel mist een intelligente onderbouwing. Het meest pregnante voorbeeld daarvaan is de illusie dat 'biologisch' als label relevant en beschermd is. Niet dus. 'biologisch' heet iets als het een hogere prijs waard is. AH kijkt dan niet alleen naar de productie maar vooral de andere smaak en uiterlijkheden van de verpakking. En onze Tjeerd gaat een dergelijk misbruikt label gebruiken om dierenwelzijn te bevorderen. Er dient een veel ambitieuzere bovengrens te worden geformuleerd. Wat onder andere inhoud dat het topvlees een stressloze slacht moet krijgen. dit heeft grote invloed op kwaliteit en smaak van vlees. De slacht zoals in de zogenaamde moderne slachthuizen met zogenaamd 'biologisch' gestempeld vlees, is een onvoldoende modieus stukje waarmee je de plank misslaat. Zijn er nog slagers in de PvdA achterban die de fractie een cursus vleesproductie en -verwerking kunnen geven?

1 Reactie
DonCarlos
DonCarlos5 dec. 2011 - 15:48

Ik kan het in grote lijnen met u eens zijn,met name dat de frase "zonder een systeem oplossing voor de grote hoeveelheden vlees en ander "vreten"dat de nederlander tot zich neemt"wel aanspreekt,dat ook een ambitieuzere bovengrens moet worden geformuleerd klinkt goed,maar wat is topvlees?vlees van uw kinderen? Uw {schoon}moeder?Hoewel ik uw reacties altijd met plezier lees,slaat u hier de plank niet helemaal raak.

varkensboer
varkensboer5 dec. 2011 - 15:48

Nieuw ontworpen en te bouwen stallen zijn veelal groter. Echter deze stallen komen meer tegemoet aan dierwelzijn en milieu dan de bestaande verouderde stallen. Omdat het totaal aantal dieren in Nederland is vastgesteld d.m.v. een systeem van dierrechten, neemt door nieuwbouw en schaalvergroting de milieubelasting per saldo af. Dierwelzijn en antibioticagebruik in de veehouderij hangt veel meer samen met het vakmanschap van de betreffende dierhouder, dan met de schaalgrootte van het bedrijf.

2 Reacties
Jan Jansen2
Jan Jansen25 dec. 2011 - 15:48

Leugens.

rgeurtsen
rgeurtsen5 dec. 2011 - 15:48

Bert, geloof jij maar lekker in individueel ondernemerschap... de kracht van het systeem van de gewoontes in de branche waarin je operreert zijn echt veel groter dan die enkele individuele ondernemer die het anders probeert te doen. Pas als hij of zij veel meer verdient dan degenen die het oude model volgen, zal die 'gezondere' en 'vakbekwamere' ondernemer voorbeeldgevend zijn.

[verwijderd]
[verwijderd]5 dec. 2011 - 15:48

Ik wordt een beetje triest van het feit dat een kamerlid in Nederland zoveel oppervlakkige stemmingmakerij kan produceren, vol onjuistheden, demagogie en drogredenen. In het kort komt het erop neer dat een "megastal" helemaal niet slechter uitpakt voor dierenwelzijn en milieu. Maar met het woordje "megastal" kun je in ieder geval wel met goedkope stemmingmakerij komen. Als het van Milieudefensie of iets dergelijks zou komen, soit. Maar van een kamerlid? Wat een niveau zeg.

1 Reactie
Yggdrasil
Yggdrasil5 dec. 2011 - 15:48

Ik wordt een beetje triest van het feit dat een kamerlid in Nederland zoveel oppervlakkige stemmingmakerij kan produceren, vol onjuistheden, demagogie en drogredenen. ============ Heeft u het stuk wel gelezen ? Het gaat namelijk niet over Wilders.

[verwijderd]
[verwijderd]5 dec. 2011 - 15:48

Het artikel leest als een spreekbeurt van een brugklasser. Van een tweede kamerlid mag je toch meer verwachten:) Net als onderstaanden zeggen; een megastal is voor de dieren en het mileu veel beter dan de huidige intensieve veehouderij. De dieren krijgen meer ruimte en het afval kan mileuvriendelijker verwerkt worden (opwekken energie etc). Het antibioticagebruik is idd een probleem, al is de situatie in NL veel beter dan in de rest van Europa of in de VS.

2 Reacties
shoarmabakker
shoarmabakker5 dec. 2011 - 15:48

[Het artikel leest als een spreekbeurt van een brugklasser. Van een tweede kamerlid mag je toch meer verwachten:)] Treffend.

Jan Jansen2
Jan Jansen25 dec. 2011 - 15:48

"Het artikel leest als een spreekbeurt van een brugklasser. Van een tweede kamerlid mag je toch meer verwachten:)" En nog begrijp je er niks van. Treffend.

[verwijderd]
[verwijderd]5 dec. 2011 - 15:48

Na de miskleun met de rituele slacht ziet de PvdA nu blijkbaar waar het echte dierenleed zit: in de bio-industrie. Wel een goed plan van de PvdA om de bio-industrie aan banden te leggen. Je zou haast adviseren om iedere boer die normaal met dieren omgaat in het vervolg PvdA te stemmen ipv CDA. Maar hoe gaat dat met PvdA plannen. Na verkiezingen is een punt als dit snel ingeruild met VVD en/of CDA voor een plek op het pluche. Tijd voor de opvolger van boer Koekkoek dus.

1 Reactie
FransAkkermans1947
FransAkkermans19475 dec. 2011 - 15:48

U zou zich ook eens af kunnen vragen waarom die boeren dan CDA stemmen en niet op de PvdA. Er moet nog al wat gebeuren voordat boeren er vertrouwen in krijgen dat hunbelangen bij de PvdA in goede handen zijn. Dit artikel draagt daar natuurlijk totaal niet bij. Er spreekt geen enkele betrokkenheid uit met boeren.

kikilotta2
kikilotta25 dec. 2011 - 15:48

Ook in deze discussie is het woord megastal weer uitwisselbaar met bio-industrie. Deze twee zijn niet hetzelfde. Wil de pvda het systeem veranderen, of wil de pvda een soort van cosmetische oplossing? Een stal met 1.000 varkens heeft net zo veel ruimte per varken als een stal met 10.000 varkens. Praten over de grootte van de stal is sentimenteel geneuzel, de varkens worden op beide bedrijven op dezelfde wijze behandeld. Het enige verschil tussen kleine en grote bedrijven is het risico voor de volksgezondheid. En zelfs dan investeren grote bedrijven in luchtbehandelingsinstallaties waardoor die risico's sterk verminderd worden. Wil de pvda een echte verandering moet ze de discussie aangaan over de gehele bio-industrie, de wijze waarop wij met voedsel omgaan en een omslag proberen te maken in het denken over eten. We zijn compleet de connectie tussen wat op ons bord ligt en hoe dat geproduceerd is kwijt. Ik mis dat trouwens bij iedere partij. Iedereen is alleen maar bezig met roepen dat megastallen zo slecht zijn. en zoals altijd blijf ik benieuwd naar een echt sluitende definitie van een megastal danwel gigastal...

1 Reactie
FransAkkermans1947
FransAkkermans19475 dec. 2011 - 15:48

Heeft u al kennis genomen van het werk van Alders, partijgenoot van van Dekken? http://www.dialoogmegastallen.nl/art/uploads/files/110922%20Rapport%20Alders%20lowres%20def.pdf

varkensboer
varkensboer5 dec. 2011 - 15:48

Ik heb zelf een groot varkensbedrijf in Nederland met ongeveer 900 fokzeugen. Op jaarbasis produceren we ongeveer 27.000 biggen. We verkopen onze biggen naar een groot vleesvarkensbedrijf in Duitsland. De eigenaar hiervan verkoopt zijn varkens aan een slachterij onder het Duitse 'beter leven kenmerk'. Dit houdt onder andere in dat we onze mannelijke biggen niet meer castreren, extra leefruimte per dier en extra voorzieningen voor afleidingsmateriaal. Ik begrijp dat in de ogen van sommige mensen die graag willen dat varkens buiten in de modder zouden moeten kunnen scharrelen, we op ons bedrijf hierin nog veruit tekort schieten. Echter op ons bedrijf houden we dieren zoals de markt het vraagt. Hieruit blijkt dat ook op grote bedrijven, mede door marktwerking, stappen te zetten zijn die tegemoetkomen aan een beter dierwelzijn. Misschien juist wel omdat grotere bedrijven beschikken over meer kennis en financiele middelden om dit te kunnen realiseren.

2 Reacties
Ikweetnietwieikben
Ikweetnietwieikben5 dec. 2011 - 15:48

Ik begrijp gewoon niet waarom iemand over leven of dood van een ander zou willen beslissen... of waarom iemand in de dood zou willen handelen... Ik begrijp het serieus niet !?

Yggdrasil
Yggdrasil5 dec. 2011 - 15:48

Er vallen me in uw bijdrage een aantal dingen op ten eerste en ik quote: Echter op ons bedrijf houden we dieren zoals de markt het vraagt. Als de markt vraagt dat u de beesten voor ons dagelijkse karbonaadje moet mishandelen dan heeft u daar geen problemen mee want de markt vraagt er tenslotte om. Een tweede opmerking over iets wat me opviel en ik quote weer: Ik heb zelf een groot varkensbedrijf in Nederland met ongeveer 900 fokzeugen. Op jaarbasis produceren we ongeveer 27.000 biggen. Ergens las ik ook nog dat u de term dierenwelzijn durft te gebruiken, u "produceert" 27.000 biggen. U produceert ?????? Tsja als je maar zo weinig respect op kunt brengen voor een dierlijk leven dan kan uw bedrijf mij gestolen worden.

keck66
keck665 dec. 2011 - 15:48

Inmiddels weten we met zn allen dat alleen marktwerking ongewenste resultaten oplevert, en dat geldt niet alleen voor de handel in niet bestaand geld. Een overheid kan aan de vraagkant best ingrijpen door een vleesbelasting in te voeren.

1 Reactie
varkensboer
varkensboer5 dec. 2011 - 15:48

Marktwerking... Het woord zegt het al: de markt blijft in beweging (resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst) Vleestax... Heeft ook zijn nadelen, maar dat zullen ze vast wel weten bij de PVDA

[verwijderd]
[verwijderd]5 dec. 2011 - 15:48

"De PvdA wil geen megastallen meer. Het dierenleed dat deze kwalijke vorm van veehouderij veroorzaakt is onacceptabel. Met een einde aan de megastallen kiest de PvdA voor een innovatieve, duurzame veehouderij in Nederland." De PVDA is (gelukkig) een aflopende zaak en heeft helemaal niks te willen en dat is maar goed ook. De PVDA is een kwalijke vorm van politiek. De ellende die deze partij in Nederland heeft veroorzaakt is onacceptabel. Het volk kiest voor innovatie in de politiek dus voor de VVD en de PVV.

1 Reactie
Barmaley
Barmaley5 dec. 2011 - 15:48

"Innovatie in de politiek"? Van PVVD? Dream on...

Ikweetnietwieikben
Ikweetnietwieikben5 dec. 2011 - 15:48

Meneer Bert De Jong, Misschien kunt u hier inspiratie in vinden ... http://www.youtube.com/watch?v=aMfSGt6rHos&feature=youtu.be

1 Reactie
varkensboer
varkensboer5 dec. 2011 - 15:48

Mooi filmpje, mijn complimenten. Maak je geen zorgen hoor, ik kan uw idealen wel begrijpen. Alleen de manier om deze te realiseren zijn nog niet zo overtuigend.