Joop

PvdA wil dat zwangere vrouwen in trein gratis eerste klas mogen zitten

  •  
15-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
420 keer bekeken
  •  
22303358143_0a9a2f9c7b_o

© cc-foto: Esther Westerveld https://flic.kr/p/zYSxkD

Wie langer dan vijf maanden zwanger is moet in de trein in de eerste klas kunnen gaan zitten zonder daarvoor extra toeslag te betalen. Dat stelt de PvdA voor. De maatregel moet voorkomen dat de vrouwen geen zitplaats kunnen vinden in overvolle treinen. In de eerste klas is op drukke reizen meestal nog wel plek maar tweede klas reizigers mogen daar geen gebruik van maken. In België bestaat een dergelijke regeling al. In Nederland kan een vrouw aan de conducteur om clementie vragen maar die wordt niet altijd geschonken.
"PvdA-Kamerlid Habtamu de Hoop vraagt om een eersteklasregeling voor zwangere vrouwen. Hij roept staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Spoor) op om te regelen dat vrouwen in de laatste vier maanden van hun zwangerschap in de eerste klas mogen reizen met een kaartje van de tweede klas. ,,Zwangere vrouwen moeten met gemak kunnen reizen met het openbaar vervoer en niet hoeven te vechten voor een zitplekje in een overvolle coupé’’, vindt De Hoop. ,,Laat ze zonder extra kosten plaatsnemen in de eerste klasse, zodat ook die vrouwen met een kleine portemonnee veilig en ontspannen kunnen reizen.’’"
De staatssecretaris houdt de boot nog af en wil eerst onderzoek laten doen naar de zogeheten priority stickers die sinds enkele jaren in gebruik zijn. Zwangere vrouwen of reizigers met een beperking kunnen zo’n stoel opeisen als die door een ander bezet wordt. Onbekend is of dat goed werkt.
Op Twitter verschijnen in ieder geval regelmatig berichten van zwangere vrouwen die vertellen dat ze staand moeten reizen omdat niemand op wil staan. Er zijn overigens ook berichten van het tegenovergestelde. Het zijn ook niet alleen passagiers die weinig begrip tonen voor zwangere vrouwen. Drie jaar geleden werd een hoogzwangere vrouw door dienstdoende conducteurs de trein uitgezet omdat ze te laat was ingestapt.

Meer over:

nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (61)

Kuifje3
Kuifje316 jun. 2021 - 19:34

De PvdA kan zich beter druk maken om traditioneel linkse thema’s zoals de indexering van pensioenen, het stoppen van de achteruitgang van het onderwijs, het terugdraaien van de marktwerking in de zorg, de sluiting van ziekenhuizen terugdraaien, gemeentelijke belastingen omlaag, BTW terug naar 6%. Ik denk dat ik wel een kantje vol kan schrijven met onderwerpen waar ze mee aan de slag zouden kunnen. Prietpraat kunnen ze dan aan anderen overlaten. Verder zouden ze eens naar die dame van BBB kunnen luisteren: Het gezond verstand moet terug in de politiek!

Mr Ed
Mr Ed16 jun. 2021 - 12:07

Prima idee, maar hetzelfde zou dan moeten gelden voor mannen met een flinke bierbuik. Het is allebei een levenskeuze en ook allebei even zwaar.

2 Reacties
EenMening
EenMening16 jun. 2021 - 14:12

Personen met een beestje op hun rug zouden ook in aanmerking moeten komen voor een zetel in de eerste klasse.

Paul Spijkers
Paul Spijkers20 jun. 2021 - 0:32

Trol

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout16 jun. 2021 - 11:40

Eerste klasse reizen is een privilege voor de met koopkracht en welwaart begunstigden. Volkómen obsoleet in deze tijd waarin de autoloze burger toch al exorbitant hoge prijzen dient te betalen voor een tweederangs billet per onwelriekend en onhygiënisch transport, vol vertragingen, van A naar B. De NS is verworden tot een schánde voor ons Rijk.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 jun. 2021 - 10:22

Ik vind het prima. Eigenlijk zou het geen vraag moeten zijn!

Kit2
Kit216 jun. 2021 - 10:17

Geniaal. Dit gaat de PvdA uit de modder trekken. Op naar de 10 trotse zetels bij de volgende verkiezingen. Moet dit soort onzin de grote gaten in de ideevorming van links opvullen? Dan heb ik nog wat voorstellen voor het PvdA -programma van 2024: - elke Nederlander een vlaggetje op zijn fiets - een herdenkingspostzegel voor de uitvinding van de snelkookpan - een verkeersbord dat waarschuwt voor gevaarloze situaties De arbeider snakt al jaren naar deze maatregelen en zal de rijen weer sluiten en de internationale zingen.

1 Reactie
Middenman
Middenman16 jun. 2021 - 12:04

Helemaal eens met Kit. Dat ze bij de PvdA überhaupt tijd steken in dit soort dingen. En dan ook nog verbaasd zijn dat rechtse populisten er met de zetels vandoor gaan.

Frans Kwakman
Frans Kwakman16 jun. 2021 - 10:16

Waarom geen aparte vrouwencoupe? Dan kan iedere vrouw kiezen, apart met andere vrouwen of gemengd met de andere kunne. Zeer eenvoudig te realiseren. En ja die eerste klas zal binnenkort wel afgeschaft worden, dat lijkt mij duidelijk. Wij zijn allemaal gelijk.

2 Reacties
Buitenstaander
Buitenstaander16 jun. 2021 - 11:26

@Frans Ja lijkt me een echt progressief idee: Gescheiden. Daar hebben we inmiddels fraaie voorbeelden van. Volgende voorstel; zwemmen?

Frans Kwakman
Frans Kwakman16 jun. 2021 - 12:52

ja buitenstaander, zwemmem zeker. Ook dat samen slapen is maar zo, zo. En aparte scholen, je wilt toch niet dat jouw dochter zwanger raakt van zo'n vent uit de verkeerde groep. Nee we moeten scheiden tot de dood er op volgt. Ik stond altijd op voor een duidelijk zwanger vrouw maar dat kun je nu niet meer maken. "Waar bemoei je je mee". Moet erbij zeggen dat men voor mij bijna altijd plaats maakt. Oud en grijs, weet je.

EenMening
EenMening16 jun. 2021 - 9:54

In een aantal treinen is de eerste klas al afgeschaft. Dat is bijvoorbeeld het geval in de arriva-treinen in het Noorden des land. In deze treinen is zowel een afgesloten stiltecoupé als een werkcoupé aanwezig. Op dit moment rijdt Qbuzz tussen Dordrecht en Geldermalsen al met treinen waarin geen eerste klasse meer aanwezig is. Door afschaffing van de eerste klas zou het aantal stoelen met 20% toenemen: "Ook internationaal zijn er veranderingen. Een van de grootste spoorwegmaatschappijen in Groot-Brittannië is druk bezig de eerste klasse op veel trajecten af te schaffen. „In combinatie met langere treinen neemt het aantal stoelen met 20 procent toe”, zei commercieel directeur Martin Moran van Greater Anglia eerder. „Zo verminderen we het aantal overvolle treinen.” https://www.arriva.nl/a/noordelijke-lijnen/noordelijke-lijnen/meer-comfort-en-reisbeleving/verdwijnen-1ste-klas.htm https://www.limburger.nl/cnt/dmf20200226_00149305

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen16 jun. 2021 - 9:43

Goed idee, maar als een trein overvol is, is er geen conducteur die een ronde maakt, dus gewoon in de eerste klas gaan zitten, als je die tenminste bereiken kunt want ook de balkons en gangpaden staan dan ramvol.

tinekea2
tinekea216 jun. 2021 - 9:09

Is het al weer verkiezingstijd???

Michaela2
Michaela216 jun. 2021 - 8:33

Op zich een prima voorstel, maar vind ook dat hoogzwangere vrouwen (net als in het vliegtuig) ook niet met de trein zouden moeten/mogen reizen. Nooit begrepen, dat in de auto iedereen keurig z’n gordel om moet en dat in de trein maar iedereen overal staat en hangt in de paden en bij de in/uitgangen en over elkaar heenvalt als de trein remt.

4 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin16 jun. 2021 - 10:13

Dus als ze geen auto hebben mogen ze niet reizen, of eigenlijk mogen ze helemaal niet reizen volgens jou. Een vliegtuig is toch echt wat anders. Beetje onrealistisch.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 jun. 2021 - 10:27

Vrouwen zonder auto moeten maar thuis blijven als ze toevallig een keertje zwanger zijn?

Anke Niehof
Anke Niehof16 jun. 2021 - 19:28

@Michaela Misschien omdat de trein een veel veiliger vervoermiddel is dan de auto? En vrouwen die langer dan 5 maanden zwanger zijn, naar hun werk moeten en geen auto hebben? Mogen die op jouw kosten een taxi nemen of thuis blijven? Vreemde opmerking.

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 jun. 2021 - 18:45

Het gevaar van vliegen is iets anders, dat heeft niets te maken met over elkaar heenvallen bij remmen.

Arbeider4
Arbeider416 jun. 2021 - 8:23

De PvdA elite komt beter met voorstellen die de verloedering van de maatschappij/cultuur tegen gaan. Als je dit soort probleempjes met maatregelen/wetten moet gaan oplossen dan heb je als samenleving toch wel heel hard gefaald. Schaf dan als sociaal-democraten die hele tweedeling in de samenleving bevestigende 1e klas helemaal af. Dan kunnen PvdA elite die altijd 1e klas reizen het goede voorbeeld gaan geven.

plato12
plato1216 jun. 2021 - 8:04

Goed idee, direct invoeren!

Klein zonnetje
Klein zonnetje16 jun. 2021 - 7:45

Misschien dat de PvdA dit in het regeerakkoord kan krijgen als ze GL laten vallen in de formatie?

BlackUhuru
BlackUhuru16 jun. 2021 - 7:35

Het is verstandiger wanneer de PVDA eerst druk zet op de NS om de trein een alternatief voor de auto te maken, niet alleen voor zwangeren maar voor iedereen. Met dit voorstel lijken ze te accepteren dat bomvolle treinen normaal zijn. Daarna is het verstandiger om mensen sociaal op te voeden: gewoon opstaan voor zwangeren, ouderen, gehandicapten etc. Daarna is het misschien verstandig om regels op te stellen voor doelgroepen zoals zwangeren, die onder bepaalde omstandigheden (tijd / plaats / toestand) in de eerste klas mogen zitten. Daar kunnen ambtenaren in werkgroepjes dan heerlijk hun zegje over doen om daarna in al hun grootsheid een nieuwe structuur zitplaatsen beleid 1e klas over de samenleving uit te storten.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin16 jun. 2021 - 10:17

Wij hebben het meegemaakt dat je in de bus voor een oudere wilde opstaan en je de wind van voren kreeg. Best geschrokken van die reactie. Mijn kinderen heb ik zo opgevoed. Nu vraag ik me af. Wat deden we verkeerd?

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 jun. 2021 - 21:34

Niemand wil natuurlijk een "oudere" zijn in andermans ogen.

Mokker
Mokker16 jun. 2021 - 6:39

Wat betere opvoeding voor figuren die niet opstaan voor zwangeren zou meer de kern van het probleem aanpakken, maar daar hoort de overheid zich niet te veel mee te bemoeien.

Freddy2
Freddy216 jun. 2021 - 3:32

Mensen met een kleine portomonee, die kunnen in Nederland toch al geen gebruik maken van het OV, dus dat is geen argument.

1 Reactie
Mini2
Mini216 jun. 2021 - 9:01

Eens eens, de trein is echt bizar duur.

Déjà vu
Déjà vu15 jun. 2021 - 23:34

Wist niet dat PvdA-ers zoveel eerste klas reizen, om zich hierover op een dergelijke manier uit te kunnen laten.

Hoofdschuddend
Hoofdschuddend15 jun. 2021 - 22:47

Pff.. gelukkig dat de PvdA de echte problemen in de samenleving aanpakt.. #fail

Paul Spijkers
Paul Spijkers15 jun. 2021 - 21:26

Er is mischien wel her en der een klojo die niet opstaat. Maar als het er te veel worden, zou je een campagne kunnen beginnen om dat recht te zetten. Wel een beetje sociaal voor nu zo'n individualistisch liberaal land als Nederland, maar zorgen voor je buur is menselijk, dus het is nooit te laat om te veranderen.

9 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens16 jun. 2021 - 5:24

@ Paul Spijkers Jij schrijft: Er is mischien wel her en der een klojo die niet opstaat. Er is niemand die opstaat op een enkele uitzondering na. Wanneer heb jij voor het laatst frequent met de trein gereisd? Ik heb bijna een jaar minimaal 3 maal per week tussen Rotterdam en Amsterdam gereisd ik heb minder dan 10 maal iemand zien opstaan voor een ander.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 jun. 2021 - 7:57

In mijn huidige Nederlandse omgeving buiten de randstad wordt ook in de bus nog wel opgestaan.

EenMening
EenMening16 jun. 2021 - 9:34

@DanielleDefoe In het Oosten en Noorden des land is behulpzaamheid nog wel meer aanwezig. Met name in rurale gebieden, Het is daar ook nog normaal om iedereen te groeten. De (Rand)stad is veel onpersoonlijker.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 jun. 2021 - 10:29

Buiten de randstad is het ook minder druk.

Buitenstaander
Buitenstaander16 jun. 2021 - 11:31

@Daan Ja Daan dat is individuele hufterigheid van de hedendaagse mens. Grote mond over alles en nog wat, maar galant zijn? Heeft te maken met opvoeding. Kunnen we natuurlijk wel weer 'centraal" gaan regelen om het werkelijke probleem te omzeilen..

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 jun. 2021 - 12:50

[DanielleDefoe 16 juni 2021 at 12:29 Buiten de randstad is het ook minder druk.] Daar houdt de NS wel rekening mee hoor - de trein Groningen richting de rest van het land is vaak een sta-trein . Tenminste als je al met de trein kunt want met enige regelmaat is er weer iets aan de hand en worden er bussen ingezet .

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 jun. 2021 - 14:26

Ik reis al decennia of en toe naar Groningen maar ik reis bij voorkeur 's avonds laat en neem de sprinter Zwolle-Groningen vice versa. Aan dat gedoe met bussen heb ik ook een hekel.

DaanOuwens
DaanOuwens16 jun. 2021 - 14:51

@ Buitenstaander Jij schrijft; Ja Daan dat is individuele hufterigheid van de hedendaagse mens. Prima toch. Blijkbaar zijn de tijden veranderd. Dus daarom zwangere vrouwen 1ste klas laten reizen.

Paul Spijkers
Paul Spijkers20 jun. 2021 - 0:39

@Daan Waar ik woon staat men gewoon op. Als dat niet zo is waar jij woont dan is het dus tijd voor een campagne van voorlichting, gewaarwording en uitdraging. Een beetje dat individualisme van het liberalisme tegengaan.

Winterdepressie
Winterdepressie15 jun. 2021 - 21:12

Op zich sympathiek beginsel, maar is het praktisch? Wat als iemand zwanger is, maar het nog niet zo goed te zien is? Of wat als iemand een kussentje gebruikt om de indruk te wekken? Het lijkt me niet dat trein personeel mogen vragen naar medische details of dat reizigers gedwongen kunnen worden een foto van de ultrasound te tonen gezien dat bij het medisch dossier hoort.

2 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 jun. 2021 - 0:35

Heb je wel eens een zwangere vrouw gezien?

Winterdepressie
Winterdepressie17 jun. 2021 - 0:19

@Griezel, Ja, en ook wel eens een vrouw waarvan ik wist dat ze zwanger was waarvan jet het op dat moment niet kon zien.... Hoe is dit een vreemd concept voor jouw? Heb je wel eens een mens gezien?

Jozias2
Jozias215 jun. 2021 - 21:08

Dus de conducteur geeft geen toestemming om 1e klas te gaan zitten maar sommeert reizigers ook niet om op te staan voor een zwangere? Als het probleem komt door mensen die zich asociaal gedragen in de 2e klas en werk weigerende conducteurs dan doen we daar niets aan en dan zoeken we een oplossing waarbij deze mensen niet worden aangesproken en gewoon kunnen blijven zitten?

9 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 jun. 2021 - 0:34

Die conducteur komt toch helemaal niet tussen die opgepropte menigte door?

DaanOuwens
DaanOuwens16 jun. 2021 - 7:02

@ Jozias Jij schrijft: ... dan zoeken we een oplossing waarbij deze mensen niet worden aangesproken en gewoon kunnen blijven zitten? Dat is het resultaat van het gedachtegoed dat jij talloze malen hebt uitgedragen op deze site. Als er geen sprake is van een wettelijke regeling, geen rechtsgang en geen veroordeling dan mag het. Beetje merkwaardig om nu moeilijk te doen over het gevolg van je eigen opvattingen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 jun. 2021 - 8:00

Voor de conducteurs is het mpgelijk om iemand naar de eerste klas te verwijzen. Probleem is wel dat die in de spits ook vol kan zitten.

Jozias2
Jozias216 jun. 2021 - 9:21

@Daan Dat ik er voor pleit iemand voor onschuldig te houden totdat diegene is veroordeeld door een rechter en dat om te komen tot een vervolging er eerst gekeken wordt of er wel sprake is van een strafbaar feit ipv enkel morele verontwaardiging en in het algemeen uit te gaan van de rechtsbeginselen die zijn opgenomen in de grondwet dat klopt. Het zegt wat over jouw misvatte begrip van rechtszekerheid en rechtvaardigheid dat je dat kennelijk heel raar vindt.... Maar in dit geval is er een huisregel van de NS: opstaan voor minder valide en zwangere mensen. Dan is het volgens mij inderdaad stap 1 dat mensen dat uit zichzelf doen. Doen ze dat niet dan kun je daar om verzoeken. Doen ze dat nog niet dan volgt wat mij betreft een sommatie door de conducteur. Doen ze dat nog niet dan mogen deze personen wat mij betreft bij de eerstvolgende stop uit de trein worden verwijderd omdat ze zich niet houden aan de huisregels. @Griezel Als die zwangere door een overvolle trein kan om te vragen of ze eerste klas mag zitten dan kan de conducteur toch ook de eerste de beste zittende passagier verzoeken om op te staan? Dat is toch allemaal niet zo heel moeilijk?

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 jun. 2021 - 13:30

hoe moet je dan die trein door komen? over de hoofden lopen ? als je zwanger bent?

DaanOuwens
DaanOuwens16 jun. 2021 - 14:59

@ Jozias Jij schrijft: Maar in dit geval is er een huisregel van de NS: opstaan voor minder valide en zwangere mensen. Dan is het volgens mij inderdaad stap 1 dat mensen dat uit zichzelf doen. Doen ze dat niet dan kun je daar om verzoeken. Doen ze dat nog niet dan volgt wat mij betreft een sommatie door de conducteur. Doen ze dat nog niet dan mogen deze personen wat mij betreft bij de eerstvolgende stop uit de trein worden verwijderd omdat ze zich niet houden aan de huisregels. En dat gebeurt dus niet. Grappig dat je het opschrijft. Je leeft in een geheel fictieve werkelijkheid waar iedereen de regels volgt. Je onzinnige lijstje faalt. Net zoals jouw rechtstaat opzichtig faalt. Dus is het feit dat zwangere vrouwen staan in de trein het gevolg van jouw weinig realistische opvattingen. Voor jou is de procedure belangrijker dan het resultaat. Zoals bijvoorbeeld ook Graus zonder problemen vrouwen kan misbruiken. Jouw rechtstaat is een falende reeks procedures die met rechtvaardigheid niets te maken heeft.

Jozias2
Jozias216 jun. 2021 - 16:38

@daan Dus omdat mensen niet opstaan mogen ze lekker blijven zitten van jou? Ik reis regelmatig met het ov en zie zeer regelmatig mensen opstaan voor zwangere mensen of mensen slecht ter been. Maar wat is er mis met het idee dat de conducteur optreed? Waarom wegduiken ipv verantwoordelijkheid nemen. @griezel Als je als zwangere de trein door kan komen om aan de conducteur te vragen of je 1e klas mag zitten dan kun je ook de trein doorkomen om de conducteur te vragen op te treden.

DaanOuwens
DaanOuwens16 jun. 2021 - 19:24

@ Jozias Jij schrijft: Ik reis regelmatig met het ov en zie zeer regelmatig mensen opstaan voor zwangere mensen of mensen slecht ter been. Ik nooit. En dat is exact het motief voor dit voorstel. En je schrijft: Maar wat is er mis met het idee dat de conducteur optreed? Waarom wegduiken ipv verantwoordelijkheid nemen. Dat is wat jij doet. Jij laat zwangere vrouwen staan. Waarom duik je daarvoor weg waarom erken je niet dat het jou niet uitmaakt ? En je doet het structureel. Een groot deel van de vrouwen wordt aangerand, 10% van de studentes wordt verkracht. Waarom laat jij die meiden in de kou staan? Hetzelfde met discriminatie, waarom is het acceptabel voor jou dat gekleurde mensen minder kans op een baan of huis hebben? Waarom zijn regels voor jou belangrijker dan mensen? Geef daar nou eens gewoon een antwoord op.

Jozias2
Jozias216 jun. 2021 - 21:51

@daan Als jij in het ov niet ziet dat mensen opstaan moet je misschien zelf ook niet blijven zitten. Ik zeg nergens dat het mij niet uitmaakt. Ik zeg alleen dat een andere oplossing wellicht passender is. Als mensen zich niet aan de huisregels houden dan maken we een wet zodat het niet meer erg is dat mensen zich niet aan de huisregels houden ipv de oorzaak weg te nemen. Dat mag je vinden maar ik sta een andere oplossing voor maar ik ben het er wel mee eens dat het probleem opgelost moet worden. Verder snap ik niet wat die studentes met dit onderwerp te maken hebben en helemaal niet wat ik daarmee te maken heb. Verder is het voor mij helemaal niet acceptabel dat mensen om wat voor reden dan ook minder kans op een baan of een huis maken. Sterker volgens mij zou het vooral daar over moeten gaan in plaats van het importeren van thema’s uit de vs om maar te deugen. Regels zijn ook niet belangrijker dan mensen. Het terzijde schuiven van regels omdat het gevoelsmatig even niet uitkomt klinkt leuk op de korte termijn maar mensen zijn op de lange termijn juist gebaat bij rechtszekerheid, voorspelbaarheid en het voorkomen van willekeur. Het vasthouden van regels ook als het even niet uitkomt beschermd juist de mensen. Een verdachte die wordt vrijgesproken vanwege gebrek aan bewijs ook als de publieke opinie anders is beschermd jou Daan.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland15 jun. 2021 - 20:56

mee eens natuurlijk al vind ik dat ze die eerste klas helemaal mogen afschaffen en de NS moet eens ophouden met India nadoen - als het aan hen lag zaten we zeker ook op het dak hoor. Hoeveel reizen ik wel niet gehad heb staand op het balkon zijn niet te tellen, het is meer uitzondering dan regel - en dan zie je een lege eersteklas

6 Reacties
Winterdepressie
Winterdepressie16 jun. 2021 - 1:27

Een overvol balkon is juist leuk! Gezellig, met een groep willekeurige mensen in een ongemakkelijke situatie zitten schept een band. Oke, die ene keer dat ik hutje-mutje met een groep als pakezels in het voorste balkon zat en we een aanrijding hadden was iets minder, maar gelukkig geen mens. Kort om, je maakt dingen mee. 2de klas is inderdaad iets dat eigenlijk niet van deze tijd is, maar weet wel dat ongeacht klasse, als het druk is zelfs de eerste klas aspirant forens door het balkon moet om naar buiten te komen. De stress op een 1ste klasser in een drukke trein is hilarisch! Als zo'n treintoerist met alle geweld uit zijn coupé wil omdat hij/zij geen flauw idee heeft hoe lang het duurt om uit de trein te komen, van perron a naar perron b en ook nog eens mega onpraktische bagage heeft. "Nee meneer, vrouwen en kinderen eerst. Nee, fietsen hebben hier voorrang". Ik weet niet of zo'n 1ste klas kaartje de stress wel waard is in het totaal plaatje.

Buitenstaander
Buitenstaander16 jun. 2021 - 6:33

@Griezel Tip: Dan betaal je in het vervolg gewoon voor de eerste klas kan je ook eens zitten.

Miss Piggy
Miss Piggy16 jun. 2021 - 7:36

Wat mij betreft ook. Het is vrij ouderwets. En vind het ook een raar gezicht, zeker bij drukte. 2e klas geen zitplaats meer, 1ste klas nagenoeg leeg.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 jun. 2021 - 8:18

De derde klas is al afgeschaft en in het Noorden schijnt Arriva dat met de eerste klas ook gedaan te hebben. Het huidige Nederlandse spoorwegnet wordt zeer druk bereden en langere treinen zijn ook niet overal en altijd mogelijk.

EenMening
EenMening16 jun. 2021 - 9:26

@Danielle Defoe Als argument wordt vaak aangevoerd dat je meer betaalt om rustig te kunnen zitten of te kunnen werken. Maar het is onderhand tijd, zeker met het oog op de enorme drukte, de eerste klas af te schaffen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 jun. 2021 - 10:32

Met de afschaffing van de eerste klas vervallen dan meteen toekomstige voorrechten voor zwangeren.

EenMening
EenMening15 jun. 2021 - 20:44

Dit is pas echt een sympathiek gebaar.