Joop

Dividendbelasting: PvdA wil Algemene Financiële Beschouwingen heropenen

  •    •  
06-10-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
30826014430_2c6ccfd705_o
Dov5sn9X0AA3-zC

© De betekenis van 'heroverwegen' volgens de Van Dale Woordenboek app

Nu premier Rutte bekend heeft gemaakt het plan voor afschaffing van de dividendbelasting te ‘heroverwegen’ – wat volgens Van Dale Haags is voor intrekken – wil de PvdA dat de Algemene Financiële Beschouwingen opnieuw geopend worden. Door het intrekken van het plan komt er immers twee miljard euro vrij op de begroting. Tweede Kamerlid en woordvoerder financiën Henk Nijboer zegt tegen NRC : “Je kan niet zomaar zonder debat 2 miljard op een begroting verschuiven. (…) In crisisjaren hebben we de AFB ook wel eens weken opgeschoven omdat de begroting nog niet af was.”
Nijboer verwacht brede steun voor zijn voorstel dat hij mogelijk dinsdag al aan de Kamer voorlegt. De Algemene Financiële Beschouwingen, het debat van de Kamer met de minister van Financiën over de Miljoenennota en het begrotingsbeleid, vonden afgelopen week plaats.
In een verklaring op de PvdA-site schrijft Nijboer:
"“Het gaat om veel geld. Nu onduidelijk is welke keuzes worden gemaakt, moeten de financiële beschouwingen worden heropend. Wij willen een open debat over alternatieve keuzes. Het parlement heeft bijvoorbeeld niet vastgelegd dat de 2 miljard ten goede moet komen aan multinationals of aan bedrijven moet worden besteed. Er is ook woningnood en de werkdruk in de zorg en het onderwijs zijn hoog. Daar kan je ook voor kiezen. Het is democratisch niet juist dat de coalitie ná de APB en AFB nog 2 miljard zouden verschuiven zonder een openbaar debat in de Tweede Kamer. Het kabinet heeft bij de Financiële Beschouwingen  geen enkel alternatief van de oppositie voor alternatieve bestedingen overgenomen, ook niet als deze budgettair neutraal of heel beperkt van omvang waren. Het zou ongepast zijn in achterkamertjes weer nieuwe maatregelen te bedenken om de multinationals en de VVD te behagen. Dat doet geen recht aan het parlement.”"
Foto: PvdA
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

Uitgekleed
Uitgekleed11 okt. 2018 - 9:37

Hoe zit dat nu met die ruling welke de Britse beleggers van shell vrijwaart van divided belasting via de kaaiman route ? Dit geld wordt al jaren in de begroting opgenomen. Verder is het van de zotte dat Rutte weer een onderonsje kan regelen om 1,4 miljard te spenderen voor het oppoetsen van zijn blazoen.

punt2
punt27 okt. 2018 - 10:10

De meest logische maatregel is het opheffen van de maatregelen die zijn genomen om dit tekort van 2 miljard te dichten.

Joop Schouten
Joop Schouten7 okt. 2018 - 9:23

Ik heb liever een debat over het geldsysteem an sich. Dat is verrot. Breek de geldmacht. Dat kan en is bewezen: https://libertaireorde.wordpress.com/2011/10/27/het-vrijgeld-van-silvio-gesell-1862-1930-ontneem-geld-zijn-machtsfunctie/

Break on through
Break on through7 okt. 2018 - 8:20

Gewoon doen, goed idee namelijk... En de claim uit het bedrijfsleven (via Hans de Boer) dat het pertinent in het bedrijfsleven terecht moet komen gewoon negeren. Bepaalt de Boer hoe belastinggeld word besteed in dit land of zo?

Hiltermann
Hiltermann6 okt. 2018 - 17:11

Leuk idee maar het gaat het niet worden. Die twee miljard wordt door Hoekstra even apart gehouden en bij de eerste de beste tegenslag ingezet om het dan ontstane tekort te dichten. De overheid heeft nooit geld genoeg. Het is net een klein kind dat zijn zakgeld altijd op maakt.

2 Reacties
OlavM
OlavM6 okt. 2018 - 17:56

@ Hiltermann: [Die twee miljard wordt door Hoekstra even apart gehouden en bij de eerste de beste tegenslag ingezet om het dan ontstane tekort te dichten.] Dat lijkt me vanuit democratisch en staatsrechtelijk oogpunt niet gelegitimeerd. De Tweede Kamer heeft het budgetrecht. Bovendien lijkt het me begroting-technisch niet uitvoerbaar zo'n grote vage pot apart te zetten.

Hiltermann
Hiltermann6 okt. 2018 - 18:52

Het is nog geen procent van de rijksbegroting. Hoekstra had al een potje van drie miljard waarvoor geen bestemming was. Daar is ook nauwelijks over gesproken. Mocht Hoekstra de opbrengst willen inzetten voor defensie oid dan heeft hij toestemming nodig van de kamer. Je kunt er aardig wat ondergoed en winterkleding voor kopen, een deugdelijke schietbaan voor het corps commando troepen voor bouwen om een paar nijpende problemen bij defensie te noemen. Onderwijs kan ook wel wat geld gebruiken om het VMBO in Limburg behoorlijk te organiseren. Geef die nieuwe geneesmiddelen tegen kanker vrij en zorg dat ze geleverd worden. Dat zijn allemaal zinvolle bestedingen waar het parlement zeker mee akkoord zal gaan. Dat budgetrecht is mooi. Vraag eens aan de rekenkamer wat er van terecht komt bij IT projecten bij defensie en de belastingdienst. O UWV vergeten daar is recent nog even 100 miljoen in rook opgegaan wegens een mislukt I project. Met deze kwaliteit bestuur en budget controle is een buffer van 2 miljard geen luxe maar noodzaak.

msj_meijerink
msj_meijerink6 okt. 2018 - 14:45

Lijkt mee een goed idee van Nijboer, maar ik vrees dat 76 niet nader te noemen kamerleden tegen zullen zijn!

Klaas Punt
Klaas Punt6 okt. 2018 - 14:10

Dit lijkt mij een sympathiek voorstel. Natuurlijk zal een groot deel van de Kamer voor zijn. Hoop ik.

1 Reactie
Piet de Geus
Piet de Geus7 okt. 2018 - 14:10

"Dit lijkt mij een sympathiek voorstel." Wat is er sympathiek aan om de kosten voor de afschaffing van de dividendbelasting te dekken door de lasten voor het bedrijfsleven te verhogen en als die afschaffing niet doorgaat het geld te verjubelen aan de eigen achterban? Me dunkt dat je dan gewoon die lastenverzwaring ook terugdraait.

Bouwman2
Bouwman26 okt. 2018 - 13:52

De APB eindigt steevast met een stevige warme hand aan vak K. Dit jaar was er zelfs een wave ingezet door die sympathieke staatssecretaris Mona. Als de wave over is en de high five is gedaan is de party over. Mona heeft elders ook nog wel een en ander te doen. Ze maakte het gebaar van doorlopen, opschieten allemaal, niet het gebaar van een jengelend draaiorgel dat Nijboer er in bespeurde aan te treffen..

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai6 okt. 2018 - 13:36

Als de Tweede Kamer geld wil verschuiven tussen de diverse begrotingen, dan moet dat tijdens de AFB al geregeld worden. Om te voorkomen dat bij de afzonderlijke begrotingsbehandelingen overal tot uitgavenverhogingen wordt besloten (waardoor de totale overheidsuitgaven ongebreideld zouden worden verhoogd) is het gebruikelijk dat bij deze afzonderlijke begrotingsbehandelingen alleen nog verschuivingen binnen begrotingen worden voorgesteld. Financiële problemen en geschilpunten die tijdens de APB aan het licht komen en niet direct opgelost kunnen worden worden vaak doorgeschoven naar de AFB, waar de financieel specialisten er verder over kunnen praten.(bron parlement.com) In dit geval van de 2 miljard heeft de heer Henk Nijboer gelijk het openen van de AFB is noodzakelijk.