Joop

PvdA-voorzitter Spekman stapt op na historische nederlaag partij

  •    •  
17-03-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
PvdA congres

© 2017-01-14 17:35:20 UTRECHT - Partijvoorzitter Hans Spekman tijdens het PvdA partijcongres in de Fabrique in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen 2017. ANP BART MAAT

Het werd in de wandelgangen al geïnsinueerd maar nu is het zeker volgens RTL. PvdA-voorzitter Hans Spekman stapt op. Na de historische nederlaag van de PvdA ontving Spekman veel kritiek, Hij blijft aan tot er een nieuwe voorzitter wordt gekozen op het congres op 7 oktober.
De PvdA leed woensdag een historisch verlies van 29 zetels. De partij zit nu met enkel 9 zetels in de Kamer. Spekman weigerde eerst op te stappen maar toen het bleek dat het partijbestuur ging vertrouwen meer in hem had, moest hij wel.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (149)

Suuzje
Suuzje19 mrt. 2017 - 13:28

De enige die ideologische veren had en links sociaal democraat was is de heer Spekman. Hij is als zondebok gebruikt wegens campagne nonsens. Daarmee heeft de PVDA nogmaals duidelijk gemaakt hoe ver ze van de burgers af staan en compleet de binding met burgers verloren zijn. Ze zijn AFGESTRAFT wegens kiezersbedrog door kiezers te belazeren dat ze links zouden regeren maar hebben de VVD agenda ondersteund en uitgevoerd. En dan maar op de heer Spekman gooien. Mijnheer Spekman, ik ben trots op u en blij dat u de autistische judassen en gladde aalen partij verlaat. U bent meer waard dan als zondebok gebruikt te worden. Succes in de toekomst wens ik u waardige principiële man.

Erik20
Erik2019 mrt. 2017 - 8:25

Volgens mij snappen ze het nog steeds niet bij de PvdA, het gaat niet om Spekman, Asscher of de campagne. De (linkse) kiezers waren niet tevreden met de koers van de afgelopen 4 jaar. Toch zie ik nog eigenwijze PvdA'ers en aanhangers klagen over de "domme en vooral ondankbare kiezers" die niet snappen dat ze het uitstekend hebben gedaan. (In hun ogen) Ze hebben het inderdaad goed gedaan... tenminste, als je een voorstander van VVD beleid bent

2 Reacties
arjenZH
arjenZH19 mrt. 2017 - 10:29

Volgens mij snap je het zelf niet. Had jij gedacht dat er een regering zou komen die niets hoefde te bezuinigingen met een economische crisis die een gat in de begroting heeft veroorzaakt van tussen de 30 en 40 miljard per jaar? Jij had verwacht dat je er gewoon op vooruit zou gaan?

FransAkkermans1947
FransAkkermans194719 mrt. 2017 - 12:10

U had liever gezien dat de VVD nog meer zijn stempel op het beleid had kunnen drukken. Want daar komt uw standpunt op neer. Wat nou solidariteit met de onderkant. Partijbelang eerst. “Opstappen op het moment dat grote politieke moeilijkheden zich voordoen, zou in de politiek betekenen dat men slechts regeringsverantwoordelijkheid wil dragen in vakantietijd.” (De Goes Naters)

Minoes2
Minoes219 mrt. 2017 - 8:06

http://www.volkskrant.nl/archief/-nederland-wacht-mestvloed~a3519669/ En waar heeft mevrouw Spierings gewerkt? Inderdaad bij Arcadis....

2 Reacties
L.Brusselman
L.Brusselman19 mrt. 2017 - 11:25

Ze noemen D'66 niet voor niets VVD Light.

L.Brusselman
L.Brusselman19 mrt. 2017 - 11:32

"Ik wil Brabant vooruit brengen, laten zien dat met innovatie en ondernemerschap een duurzame toekomst mogelijk is. Voor mijn portefeuille betekent dit een agrarische sector die in harmonie met haar omgeving gezond voedsel produceert en daar een goede boterham mee kan verdienen." Anne-Marie Spierings

Minoes2
Minoes219 mrt. 2017 - 7:41

Zet ze maar in het landsbelang in Den Haag en/of omstreken, Wassenaar of in de Randstad neer. Die kunnen best wel wat innovatie gebruiken en experimenten met mestverwerking. De stank en luchtvervuiling die ongetwijfeld zal volgen krijgen ze er gratis bij. Nog liever in Wageningen in de achtertuin van Pechtold. dan kan hij iedere dag genieten van stank en hoe innovatie ruikt.. Een mooi experiment. Het aan en afvoerend verkeer neem je er ook nog bij. een file meer of minder, wat maakt het nog uit. Brabant het 'afvoerputje' van Nederland. Ik word hier zo ziek van!

7 Reacties
arjenZH
arjenZH19 mrt. 2017 - 10:40

We zijn een Volk van vreselijk verwende klagers geworden. Ga eens een maand in Manila wonen in een krottenwijk en schaam de ogen uit je hoofd over je voortdurende verongelijkte toontje. Zeker zijn er veel mensen geraakt door de crisis en zeker hebben velen het lastig. Maar hou op met net te doen of we hier in een derde wereld land leven. Prijs jezelf gelukkig dat je in Nederland bent geboren, miljoenen mensen zouden er een moord voor doen om met jou te ruilen.

Minoes2
Minoes219 mrt. 2017 - 13:03

arjenZH; Ga eens gewoon in op de inhoud! Zou je sieren.

L.Brusselman
L.Brusselman19 mrt. 2017 - 14:32

Arjen komt weer met een bekende dooddoener.

arjenZH
arjenZH20 mrt. 2017 - 13:40

@Minoes Ik kan werkelijk geen bericht van jou lezen zonder negativiteit of geklaag. Het is gewoon ziekelijk. We moeten in Nederland een balans vinden tussen economie, natuur en overlast. Prima als jij altijd tegen bedrijven en economie bent, maar de consequentie zal wel zijn dat we dan in Nederland minder geld gaan verdienen en dat heeft consequenties voor de inkomsten van alle burgers. En ik weet al weer wie als eerste gaat klagen als dat gebeurt. Inderdaad Minoes....

Minoes2
Minoes220 mrt. 2017 - 18:33

Arjan Ik ben niet tegen bedrijven ik ben voor milieu en gezondheid van mensen. Zo positief genoeg.

Minoes2
Minoes220 mrt. 2017 - 19:09

arjenZH Nog even over klagen gesproken! "Sociale verbanden zijn aangetast, wijken van kleur veranderd, taalachterstanden, verschillen van inzicht over culturele waarden, ouders die hun kinderen niet onder controle hebben omdat ze zelf de taal niet spreken, import van problemen uit het Midden Oosten, inclusief dreiging terreuraanslagen. Dat zijn reeële problemen. De mensen willen veiligheid en zijn tegen culturele veranderingen. We kunnen wegkijken van die werkelijkheid en het thema helemaal aan de PVV overlaten. Maar dat lijkt me niet verstandig." Dit alles schreef jij toch echt helemaal zelf.

Pater
Pater21 mrt. 2017 - 2:18

@Minoes Echt waar? Kostelijk.

Minoes2
Minoes219 mrt. 2017 - 7:17

http://www.ed.nl/eindhoven/provincie-geeft-groen-licht-voor-mestfabrieken~ac315fee/ Volksverlakkerij en politiek. Wie denkt dat D66 een progressief linkse partij is, met aandacht voor de toekomst klimaat en het milieu, ga vooral niet in Noord-Brabant wonen. Volksverlakkerij. Dat laatste zet ik er maar bij uit voorzichtigheid, je weet nooit waar een persoonlijke mening toe kan leiden. Weet waarvoor je getekend hebt. Deze mevrouw, gedeputeerde zit daar nl. voor jawel D66. Ze willen dat misschien wel vanwege de onderwijsagenda innovatie noemen en verdiensten ter export maar intussen gaan ze gewoon door met vervuiling, in tegen de gezondheid van en leefbaarheid voor burgers in Brabant. Ik ben woest, nee, verdrietig is een beter woord. Weet waarvoor je gestemd hebt als je jezelf links en progressief durft te profileren..Volksverlakkerij of je bent gewoon zoals alle andere machtspartijen, totaal ongeloofwaardig gebleken. Komt dit nu toch geheel toevallig na de verkiezingen naar buiten!

L.Brusselman
L.Brusselman19 mrt. 2017 - 5:41

De hele top verantwoordelijk voor de collaboratie met de VVD heeft zal moeten verdwijnen.

Don Quichote
Don Quichote19 mrt. 2017 - 4:40

Mijn lidmaatschap van de Partij heb ik net gestopt. Mijn hoop dat het wel weer goed komt is vervlogen, ik had nog hoop... goede hoop dat wij als Partij tot inkeer zouden komen en eindelijk het verouderde en zwaar verstofte juk van onze schouders konden laten vallen. Er gaat niets veranderen, helemaal niets. Vastgeroest in vervlogen idealen, en maar niets willen leren van de toekomst, het gaat niet meer gebeuren. De krampachtige pogingen om " we moeten met z'n allen naar de toekomst kijken" " leren van onze fouten" " we zijn niet begrepen" ......... Er zal niets veranderen zonder een algehele " schoonmaak" Spekman blijft tot oktober... Asscher kan er niets aan doen..... we mogen niet deelnemen aan een nieuw kabinet! Maar als er een mogelijkheidje is...... Helemaal niets zal er veranderen, op een ijsberg gevaren maar het orkest blijft rustig de " Internationale" spelen en de " elite" stapt met een roos in de hand in een reddingsbootje. " we hebben het niet goed uitgelegd.... we zijn niet goed begrepen" ..... klinkt er over de stillen oceaan, maar er is niemand meer die luistert.

Minoes2
Minoes219 mrt. 2017 - 2:45

Ik las in Trouw dat Samsom gehoopt had op een ministerspost. Die vond het denk ik dus niet zo erg dat Asscher lijsttrekker werd en zou blijven. Dat kwam hem zelfs goed uit. Ook las ik daar van de heren redacteuren en journalisten in hun duiding, dat de jonge kiezer uit de middenklasse, meer rechts beleid wilde i.p.v. minder. Wel progressief in de vorm van vergroening maar niets had met rechtstreekse solidariteit met de zwakkeren in de samenleving. Spekman zou de PvdA teveel naar links trekken volgens hen en dat zou de oorzaak zijn zoals met Cohen. Tja dat ligt eraan wie je spreekt van de kiezers natuurlijk, Velen die meer sociaal wilden zijn niet meer gaan stemmen, sommigen overgelopen naar SP en VVD, sommigen naar zelfs de PVV, naar Denk en sommigen naar GL. Beetje vreemde conclusie; Ga je nu een partij oprichten vanuit je eigen visie? Of ga je een partij oprichten puur voor de macht en je richten op de grote vijver der neo-liberalen om maar zoveel mogelijk stemmen te krijgen enkel t.b.v. de macht? Dan kun je net zo goed opgaan in VVD en D66 en is politiek voorbehouden aan machtswellustelingen zonder maatschappij-visie. Ik denk dat het rechtse blok binnen de PvdA heeft gewonnen.

Spelchecker2
Spelchecker218 mrt. 2017 - 21:39

Toch jammer. Iemand met empathie voor kwetsbare mensen, met een sociaal hart op de goede plaats. Is dat niet precies waar het bij de PvdA aan schort?

Bert Vlierman
Bert Vlierman18 mrt. 2017 - 19:44

De koers van de partij, de inhoud van het verkiezingsprogramma, de inhoud van het regeerakkoord: niets van dat alles werd bepaald door Spekman alleen. Sterker: dat alles werd slechts marginaal bepaald door Spekman. Mensen als Wouter Bos, Diederik Samsom, Jeroen Dijsselbloem en Frans Timmermans hadden, en hebben nog steeds, veel meer invloed op al die hoofdzaken. Spekman mag wat mij betreft verdwijnen, maar dat geldt óók, en in veel meerdere mate, voor de hele top van de PvdA. Blijft die aan, en daar lijkt het op, dan duurt het bedrog door de voormalige socialistische partij onverminderd voort.

Henk Daalder Pak de Wind
Henk Daalder Pak de Wind18 mrt. 2017 - 19:12

De PvdA kannog decennia vooruit, maar moet het internet gaan gebruiken om de achterban te omarmen. Ze hebben al een app, om peilingen te houden. Maar d elobbycratie in de PvdA blokkeerde dat die directe democratie werd gebruikt. Directe democratie geeft juist weer inhoud aan de politiek, voor vele burgers. daarmee geef je mensen weer invloed. Leer als PvdA weer om de goede referendum vragen te stellen. Daarmee kun je ook in de oppositie veel invloed ontwikkelen. En zet die vervloekte PvdA lobbycratie aan de kant. http://www.duurzamebrabanders.nl/blog/2016/11/populisme-bestrijd-je-met-meer-directe-democratie/

2 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen19 mrt. 2017 - 8:56

[Leer als PvdA weer om de goede referendum vragen te stellen.] Goede referendumvragen voldoen aan 3 voorwaarden; Iedere kiezer begrijpt de vraag De vraag kent een eenduidig ja of nee antwoord De kiezer kan begrijpen wat de consequentie is van een ja of een nee uitkomst. Laten we zeggen; Moet de oude eik op het grasveld voor het zwembad verwijdert worden". Veel ingewikkelder kan het niet worden, dan voldoet het niet meer aan de voorwaarden.

LaBou
LaBou 19 mrt. 2017 - 14:57

Inderdaad Tweeling. Stel je voor dat de burger echt invloed zou krijgen. Zo'n referendum over die eik kun je dan ook nog eens in de vakantietijd houden dan weet je zeker dat er geen hond komt opdagen om te stemmen.

Meta Foor3
Meta Foor318 mrt. 2017 - 19:08

zelfde oplossing als voor PSP indertijd. die is men ook volledig vergeten

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen18 mrt. 2017 - 18:54

Kortom hij stapt op in Oktober, en zal plaatsmaken voor de nieuw verkozen voorzitter. Iets doet mij vermoeden dat we ergens eind augustus de kandidaten te zien krijgt. Spekman en Spekman

2 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer18 mrt. 2017 - 20:24

knap hoor!!!

Cliff Clavin
Cliff Clavin19 mrt. 2017 - 16:03

@ Tom - wat verwacht je anders van iemand die Jansen & Jansen heet?

[verwijderd]
[verwijderd]18 mrt. 2017 - 17:21

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Perro caliente
Perro caliente18 mrt. 2017 - 18:25

Vergeten, waarom gaat het beter in Noorwegen, olie, olie, olie dus onuitputtelijk veel geld ter beschikking.

bob b.
bob b.18 mrt. 2017 - 16:08

Misschien is dit wat Marx bedoelde. De vervreemding van de arbeider en zijn rooms in de kapitalistische economie. De arbeider die volgepropt met allerlei materialistische spullen uiteindelijk net zo wordt als zijn kapitalistische bazen, egoïstisch, kleinburgerlijk en xenofoob. De PvdA leiding heeft dat nooit willen inzien. Zij dacht dat met de opwaartse sociale mobiliteit de arbeiders ook betere inzichten zouden krijgen, een hoogstaander moreel wezen zou worden. Helaas, de verheffing van de arbeider zorgde alleen voor meer trivia als de Tros, de Telegraaf en de PVV. Nadat hij voldoende centen bij elkaar had gegraaid vond hij het allemaal wel best. Want er kwamen nieuwe arbeiders, migranten die net als hij vroeger iets van hun leven wilde maken. Daar zat de arbeider helemaal niet op te wachten. Degenen die het woord arbeider in de mond nemen doen dat van uit een vorm van nostalgie. Alsof het een heilig balsem is dat je onfeilbaar maakt of op zijn minst iets om respect voor te hebben. Arbeiders bestaan allang niet meer. De sociaal democratie heeft zijn werk gedaan en degenen waarvoor zij zich inspanden eisen nu min of meer voor de rest van hun vadsige leven in de watten te worden gelegd. De PvdA was er enkel om hen te behagen. Toen de PvdA daar toe niet in staat bleek - net als de SP overigens, wier machteloosheid zorgvuldig uit het zicht wordt gehouden door geen verantwoordelijkheid te willen nemen - keerde de oude aanhang de partij massaal de rug toe. Behaagziek als zij waren door dat jarenlange geknuffel kwamen zij terecht bij de partij die beloofde hen te beschermen tegen de nieuwe zwakkeren van deze tijd, de migranten en de vluchtelingen. Het is werkelijk om je ogen uit je hoofd te schamen. De teloorgang van de sociaal democratie is veroorzaakt door de monsters die zij zelf creëerde. Niet allemaal gelukkig. Maar Marx had zeker een punt toen hij voorspelde dat de klassenstrijd zou leiden tot een nieuwe onderklasse. Waarbij de oude onderklasse zich vanzelfsprekend zou voegen aan de kant van hun vroegere bazen. De PVV als wapen van de heersende klasse om de klassenstrijd te winnen en de sociaal democratie de nek om te draaien. Wacht maar tot de SP aan de beurt is. Zij probeert de dans te ontspringen maar het simpele feit dat het enorme verlies van de PvdA de SP helemaal niets opleverde zegt genoeg.

5 Reacties
bob b.
bob b.18 mrt. 2017 - 16:09

Rooms = roots

Piet de Geus
Piet de Geus18 mrt. 2017 - 18:14

"Helaas, de verheffing van de arbeider zorgde alleen voor meer trivia als de Tros, de Telegraaf en de PVV." Wat daar is blijven hangen is het deel dat het vertikt zich te verheffen of waaraan weinig te verheffen valt. "Maar Marx had zeker een punt toen hij voorspelde dat de klassenstrijd zou leiden tot een nieuwe onderklasse." Hij had anders verdomd weinig compassie met wat hij het lompenproletariaat noemde en zich niet voor zijn karretje liet spannen.

Jhonathan
Jhonathan18 mrt. 2017 - 19:06

@ Bob de la Bob 18 maart 2017 at 17:08, Onzin. De PvdA heeft gewoon de achterban in de steek gelaten.

msj_meijerink
msj_meijerink19 mrt. 2017 - 0:00

@Piet de Geus ofwel 90% van de opportunisten, die na het het behaen van het materiële gewin (dat de verheffing ook opleverde) zonder blikken of blozen overstapte naar de erfvijand, de vvd.

Piet de Geus
Piet de Geus19 mrt. 2017 - 0:51

"De PvdA heeft gewoon de achterban in de steek gelaten." De achterban had de PvdA al veel eerder in de steek gelaten, door achter Janmaat, Fortuyn, Marijnissen enzovoorts aan te hobbelen.

Puin Ruimer
Puin Ruimer18 mrt. 2017 - 14:05

Een afscheid in tranen. Ja, berouw komt na de zonde. Krokodillentranen! De enige die terecht huilen zijn de kiezers die genadeloos door het duo Spekman/Samsom in de steek zijn gelaten en nu ook weer niet gaan profiteren nu het weer beter gaat. Integendeel. Die huilen terecht als ze niet meer weren hoe dr touwtjes aan elkaar te knopen. Spekman huilt. Laat me niet lachen. Die hoeft zich geen zorgen te maken. Een groot acteur als die zich wat beter zou kleden. Nooit zal ik nog enige compassie voelen met welk PvdA lid dan ook. Nooit. En dan te weten dat ze weer vrolijk gaan meeregeren in het volgende kabinet. Dat is bijna onverdraaglijk en pas echt een rede om te huilen

5 Reacties
John Bu
John Bu18 mrt. 2017 - 15:08

Onzin dat de kiezers door het duo Spekman/Samsom (?) in de steek zijn gelaten. De PvdA heeft het goed gedaan de afgelopen 4 jaar. Ik ben blij dat ik toen en nu op ze gestemd heb. Voor wie het nog niet wist: de PvdA is een middenpartij aan de linkerkant. Linksmidden heeft verloren deze verkiezingen. En daarmee is naar mijn mening het evenwicht kwijt. Verder hoop ik dat ze nu weer verantwoordelijkheid nemen in een nieuw te vormen kabinet. Daarom heb ik ook op ze gestemd, omdat NL nu meer dan ooit goede bestuurders nodig heeft. Mensen als Ploumen, Arib, Aboutaleb, Koenders Dijsselbloem. Barbertje moet hangen zei Multatuli al, in dit geval is het Spekman. Laat dat de enige concessie zijn aan de onderbuikgevoelens. Nu vooruit weer!

arjenZH
arjenZH18 mrt. 2017 - 16:13

Misschien dat u mij kan uitleggen hoe welke regering dan ook een (door de crisis veroorzaakt) gat in haar begroting van 40 Miljard kan dichten en volledig uit de hand gelopen stijging van de AWBZ kan beteugelen, zonder dat de burgers van Nederland daar wat van merken? U had verwacht er op vooruit te gaan in tijden van de grootste economische crisis sinds de jaren 30?

Cliff Clavin
Cliff Clavin18 mrt. 2017 - 18:34

@ ArjenZH - waarom zet je in drie threads precies hetzelfde verhaaltje? Dat duidt op onzekerheid. Ik heb je elders al van repliek gediend: die enorme crisis kwam niet door het toeval, niet van God, maar is helemaal 'man-made'. Van de rechterkant van het politieke spectrum, wel te verstaan. Pure en gewelddadige hebzucht, minachting, sadisme, en sociopathie, die vindt men op rechts. Bij het neoliberalisme. Hieruit volgt onherroepelijk dat die crisis, die nog altijd voortgaat, nooit door datzelfde neoliberalisme opgelost kan worden. (Een verslaafde lost zijn probleem in het algemeen ook niet op door almaar méér te gaan drinken en roken, weet je?)

arjenZH
arjenZH18 mrt. 2017 - 21:11

@Cliff Ik heb je geantwoord in het draadje verder naar beneden Veel te kort door de bocht om te stellen dat de teloorgang van de PvdA volledig aan het "neoliberale beleid" (die plaat heb je nu wel beetje erg grijsgedraaid Frank) te wijten is. De teloorgang is al zeker 20 jaar geleden ingezet, omdat het niet meer zoals vroeger lukt onder de vleugels van de PvdA een verbinding tot stand te brengen tussen kansarmen, laagopgeleiden en degenen die door scholing/verheffing een treetje hoger zijn gekomen op de maatschappelijke ladder. De politieke crisis in Nederland is niet economisch van aard, maar cultureel. -Laag opgeleiden zijn massaal uitgeweken naar PVV (onvrede immigratiebeleid) of SP (klassieke socialisten) – Hoger opgeleiden zijn overgestapt naar D66 en Groen Links. – Allochtonen hebben op DENK gestemd In Rotterdam Zuid staan voormalige PvdA kiezers zelfs lijnrecht tegenover elkaar; de PVV aan de ene kant en DENK aan de andere kant. Probeer eens wat breder te kijken dan "neoliberalisme" Dat is slechts een klein deel van het verhaal

Jo4Hanna
Jo4Hanna19 mrt. 2017 - 1:07

Eens - met mijnheer Lenssen ( dat is Cliff) en tot op zekere hoogte met Bob ( bovenin). Liberalisme zoals door VVD uitgeleefd heeft niets met Thorbecke te maken. Ik verdenk VVD - behalve onbetrouwbaar - van een dieper conservatisme dan de oude bestuurders partijen. Het CDA overigens heeft m.i. helemaal niets gewonnen - inachtnemende dat deze onder Lubbers op 54 zetels stond. Dit land wordt 'bestuurd' door technocraten cq bedrijfsleven (grootkapitaal), banken, pensioenfonsden, de ECB, verzekeraars, John de Mol en de lobby's - pluche uit handen gegeven door VVD. De politiek doet alleen nog aan belangenvertegenwoordiging onder verkapte burgerpolarisatie door Wilders - gedreven door kapitalisme = winstbejag ( voor de buhne) en dat wat groei wordt genoemd - ten koste van alles ( mens, dier & aarde). M.i. kan de tweede kamer tevens opgeheven worden

Django3
Django318 mrt. 2017 - 14:00

Mooi en laat de rest ook eens goed nadenken over hun eigen relevantie. De "gewone" man is nl geen kansenparel meer voor de sociaaldemocratie, maar eerder een rancuneuze PVV bedreiging.

Jiji Fukuyama
Jiji Fukuyama18 mrt. 2017 - 13:28

Blij dat die racist Asscher op zijn donder heeft gekregen. Die man was zo onsmakelijk bezig.

1 Reactie
John Bu
John Bu18 mrt. 2017 - 15:10

Onsmakelijk is het Asscher een racist te noemen

Minoes2
Minoes218 mrt. 2017 - 12:58

De VVD wil graag verder met de PvdA...daar hebben ze uitstekend mee samengewerkt..... De VVD ziet Dijsselbloem natuurlijk heel graag als voorzitter van de Europese raad om de VVD plannen verder gestalte te geven. Dat heeft hij immers al die jaren meer dan voortreffelijk gedaan!

1 Reactie
Jo4Hanna
Jo4Hanna19 mrt. 2017 - 1:10

PvdA gaat voorlopig écht niet meer regeren

rbakels
rbakels18 mrt. 2017 - 12:56

Volgende vraag is of het nog loont een opvolger van Spekman te kiezen. Misschien kan hij beter nog even aankomen om de opheffing van de PvdA te leiden. Socialisme ontstond in de 19de eeuw toen de industrialisatie "Het Kapitaal" dat de kostbare machines bezat te machtig dreigde te maken ten opzichte van de arbeidersklasse. Tegenwoordig kun je met een laptop van een paar honderd euro een bedrijf starten, bijv. als programma-ontwikkelaar. Weg is de macht van Het Kapitaal, en weg is de noodzaak van socialisme.

1 Reactie
Uitgekleed
Uitgekleed18 mrt. 2017 - 14:48

"Weg is de macht van Het Kapitaal, en weg is de noodzaak van socialisme." Voor zo'n hoog opgeleide elite, althans zo U zichzelf omschrijft, klopt dit van geen kant. U weet het werkelijk niet of u speelt de onschuld.

Minoes2
Minoes218 mrt. 2017 - 12:46

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/03/18/anderhalf-miljoen-wilders-kiezers-kunnen-geen-ongelijk-hebben-7432450-a1550865 Zo had je Wilders ook kunnen stoppen!

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen19 mrt. 2017 - 22:23

Anderhalf miljoen wilders kiezers kunnen geen ongelijk hebben. De 8,5 miljoen die tegen wilders stemmen natuurlijk wel. Logisch.

JasDon
JasDon18 mrt. 2017 - 12:40

Ik heb medelijden met de vrijwilligers en de actieve leden die echt met goede bedoelingen werken voor de idealen van de partij, terwijl de partijelite cynisch honderden, wellicht duizenden baantjes verdeeld met een inkomen van rond de ton of meer. De PvdA is er niet voor de arbeiders, het is een grachtengordelpartijtje geworden die helemaal niets meer met sociaaldemocratie te maken heeft. Hans, "ik accepteer zonder problemen een FC-Utrecht seizoenskaart voor het leven" op basis van door publiek geld gefinancierde reddingsactiviteiten is een exponent van die partijelite, ondanks zijn kleding. Over een wolf in schaapskleren gesproken....

Drents Bartje
Drents Bartje18 mrt. 2017 - 12:10

Wachtgeld, Commissaris der Koning, burgemeester, ABN/Amro, Shell, KLM, zomaar wat dingen die mij te binnen schieten als ik lees dat Spekman zelf ontslag heeft genomen en wat er in de toekomst gaat gebeuren. Maar goed, hij is vast niet die de enigste PvdA'er die op zoek (moet?? ) gaat naar een betaalde baantje, er gaan er nog velen van deze splinterpartij, ook van wachtgeld genieten en dan na verloop van tijd weer ergens aan de bak gaan komen, met hulp van hun linkse vrienden.

3 Reacties
RU486
RU48619 mrt. 2017 - 8:29

Bespeur ik daar enige nijd bij Drents Bartje?! Mag ik Drents Bartje er ten eerste op wijzen dat Spekman de man was die wil dat de duur en de hoogte van het wachtgeld voor politici welke werkloos werden zou worden verlaagd! Verder is wachtgeld gewoon een uitkering voor politici die werkloos worden gelijk aan die van u als werknemer die werkloos is/wordt. Gewoon een recht.. Tevens hebben zij net zoals u als arbeider die werkloos is/wordt een sollicitatie- en meldplicht. Wachtgeld Per 1 september 2012 is de maximumduur voor de wachtgeldregeling i voor politici gelijk aan de maximumduur van een 'gewone' werkloosheidsuitkering: drie jaar en twee maanden. De wachtgelduitkering bedraagt 80% van de schadeloosstelling in het eerste jaar. Vanaf het tweede jaar is het 70%. Ten tweede, Spekman is partijvoorzitter van de PvdA en partijvoorzitters hebben/kunnen geen aanspraak maken op wachtgeld zoals politici.

ValsPlat
ValsPlat20 mrt. 2017 - 8:25

@RU486 Toch zijn er belangrijke verschillen. De WW is gemaximeerd tot ongeveer € 1.600 netto per 4 weken. De wachtgeldregeling voor tweedekamerleden is véél hoger. Ten tweede krijg je geen WW bij vrijwillig ontslag. Politici zouden het goede voorbeeld moeten geven en voor zichzelf de normale WW moeten toepassen; wat goed genoeg is voor werknemers is goed genoeg voor politici. Overigens vraag ik me af of een partijvoorzitter recht heeft op wachtgeld; hij is immers geen ambtenaar en ook geen gekozen volksvertegenwoordiger.

ValsPlat
ValsPlat20 mrt. 2017 - 8:28

...mijn opmerking over wachtgeld voor partijvoorzitter heeft geen toegevoegde waarde.

Cliff Clavin
Cliff Clavin18 mrt. 2017 - 11:28

Het is niet zinvol en fatsoenlijk om leedvermaak te hebben over Spekmans vertrek - dat doe ik dan ook niet. Wat hier gebeurt is volgens mij het gevolg van een situatie die je vandaag de dag overal waarnemen kan. Politiek is theater geworden, fictie. Overheden en media zijn elke dag weer in een rituele (parings-)dans verstrikt, ze kunnen niet zonder elkaar. In zo een situatie zie je ook dat de band tussen taal en werkelijkheid steeds fragieler wordt, en tenslotte in het niets verdwijnt. In fictie bestaat geen absolute waarde: daden hebben soms gevolgen, maar heel vaak ook niet. Een leugen is helemaal niet erg, als niemand hem als zodanig ontmaskert. Hij is zelfs niet erg als hij uitkomt, er wordt altijd wel weer een mouw aan gepast. Ik denk hierbij onwillekeurig aan het personage Ludo Pieters, in GTST. Onsterfelijke figuur, eigenlijk. In dit decor kan de VVD zich werkelijk alles permitteren. Die partij is eigenlijk Nederlands meest invloedrijke 'mob'. Ze ruïneert al geruime tijd zorg, onderwijs, huisvesting, kunst, cultuur, alles wat ons als mensen bindt. Maar ja: ze heeft 'friends in high places', en binnen de VVD neemt men elkaar nooit de maat. De Mafia opereert exact hetzelfde. Nu naar de PvdA: die leeft ook al heel lang in een bubbel, een nogal lang durend toneelstuk. Of een B-film, zo men wil. Drieëneenhalf jaren lang breekt, sloopt, en hakt men in de samenleving, men vernedert uitkeringsgerechtigden, en vernielt het bestand aan vaste banen. Omdat geld en macht corrumperen. Een half jaar vóórdat er verkiezingen komen, 'ontdekt' de PvdA haar oorspronkelijke waarden, en men gaat vrij snel een hoop 'authentieke solidariteit' in haar advertenties ontwaren. Gratuit worden er allerlei beloften voor de toekomst gedaan (Asscher wilde nog maar enkele dagen best met Roemer 'meedenken' over een beter toegankelijke tandzorg - terecht trapte Roemer niet in deze truc: je neemt van de PvdA geen aalmoezen aan, wanneer fundamentele onwentelingen nodig zijn). Hans Spekman had een rol in de PvdA-soap. Die kennen we, hoef ik niet te beschrijven. Nu stel ik een vraag: wanneer een partij zichzelf verkocht heeft aan een heilsleer die op geen enkel punt strookt met haar eigen 'raison d'être', en jaar op jaar hetzelfde theaterstuk opvoert - is het dan mogelijk dat de acteurs zo vergroeid zijn met hun rol, hun script, dat ze zelf de kunstmatigheid (en 'doorprikbaarheid') van hun optreden niet meer zien? Zodat twijfel, schaamte, en onzekerheid er gaandeweg niet meer zijn? Glunderde Jetta écht, toen ze moestuintjes aanbeval, en toen ze in New York de Amerikaanse methoden van vernederende tewerkstelling van uitkeringsgerechtigden zag? Waar was en is haar morele kompas? In de debatten kwam met name Asscher (eh, onze eigen Mozes?) op mij over als een B-acteur die in audities heel erg zijn best doet om foutloos te zijn. Waar is Asschers morele kompas? ------- Van de PvdA vind ik bovenstaande allemaal heel erg, betreurens- en beklagenswaardig. Vele jaren heb ik mijn stem aan haar gegeven, maar al lang gaat die naar de SP. Van de VVD anno 2017 verwacht ik niets anders dan vernedering, uiteendrijven van mensen, fraude, leugens, en criminaliteit. Die mensen, die zíjn namelijk zo. Ze spelen geen rollen. Écht VVD, kan men zeggen. Misschien stemde één vijfde van de kiezers op de VVD, omdat zij zelf óók zo zijn. Achterbaks, veel te verbergen, en geen menselijke moraal van betekenis. Daarom is de VVD ook goed weggekomen. ------- Ik wens overigens Hans Spekman het beste toe. Hij moet niet geïdentificeerd worden met datgene wat het bindweefsel van de PvdA een naar het schijnt onomkeerbaar verrottingsproces toegebracht heeft.

10 Reacties
Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon18 mrt. 2017 - 15:14

"Ik denk hierbij onwillekeurig aan het personage Ludo Pieters, in GTST." Had nou gewoon al die jaren het NOS achtuurjournaal gekeken, je bent mooi in dat vermaledijde kwaadaardige RTL-opzetje getuind.

arjenZH
arjenZH18 mrt. 2017 - 16:19

In jouw wereld (de SP?) is het blijkbaar mogelijk om iedereen er tijdens de grootste economische crisis sinds de jaren 30 -die een structureel(!) gat van 40 miljard sloeg in onze begroting- er op vooruit te laten gaan. Zolang je die vraag niet serieus wilt beantwoorden ben je gewoon aan het brallen zonder enige inhoud.

Cliff Clavin
Cliff Clavin18 mrt. 2017 - 17:07

@ arjenZH - wat in jouw wereld kennelijk niet wil doordringen: die grootste economische crisis sinds de jaren dertig werd veroorzaakt door: onbeteugeld kapitalisme. Niet door 'linkse elites', niet door sociaal-democraten. Het is mogelijk om iedereen erop vooruit te lagen gaan, flink zelfs; maar daarbij denk ik niet in de eerste plaats in financiële termen. Ik vrees dat jouw weg die zal zijn van nog meer neoliberalisme, en nog meer austerity. Dat is de weg naar de dood. Misschien voor de mensheid als geheel; want het kapitalisme houdt niet van eerlijkheid en waarheid; het zal zonder pardon de aarde leegplunderen. Ik bral niet. Ik breng inhouden die jij niet wil zien. 'Unbridled capitalism and democracy are mutually exclusive', las ik vandaag in een beschouwing in de LA Review of Books. Denk daar maar eens over na.

JasDon
JasDon18 mrt. 2017 - 17:11

"Het is niet zinvol en fatsoenlijk om leedvermaak te hebben over Spekmans vertrek" Zodra iets enigszins aan de rechterkant van de PvdA in het nieuws komt is fatsoen bij jou ver te zoeken. Lekker hypocriet dus.

arjenZH
arjenZH18 mrt. 2017 - 18:07

@Cliff "wat in jouw wereld kennelijk niet wil doordringen: die grootste economische crisis sinds de jaren dertig werd veroorzaakt door onbeteugeld kapitalisme" Daar ben ik het volledig met je eens. En er is ook een correctie opgekomen. Nieuwe regelgeving voor banken, verscherpt toezicht. Ook zijn we het erover eens dat de marktwerking te ver is doorgeschoten. Maar wat dat ook van moge zijn. Onze land werd geconfronteerd met een structureel(!) gat van 40 miljard per jaar en volledig uit de hand lopende AWBZ kosten. Hoe had dat opgelost kunnen worden zonder pijn?

LaBou
LaBou 19 mrt. 2017 - 6:25

Arjan, "er is ook een correctie opgekomen. Nieuwe regelgeving voor banken, verscherpt toezicht". Waar baseer je dat op? De banken zijn met milliarden aan publiek geld gered en gaan gewoon weer verder. Kijk bijv. naar de opmerkingen vanuit de ING over de betaling van hun topmannen. "volledig uit de hand lopende AWBZ kosten". Na het onderzoek van Leyten waaruit naar voren komt dat van de betaalde AWBZ premie minstens een derde niet gebruikt wordt voor het doel waarvoor wordt betaald kom je met zo'n opmerking?

arjenZH
arjenZH19 mrt. 2017 - 9:53

"Na het onderzoek van Leyten waaruit naar voren komt dat van de betaalde AWBZ premie minstens een derde niet gebruikt wordt voor het doel waarvoor wordt betaald" Dat is pure demagogie. De AWBZ premie die wordt ingehouden op salaris wordt niet over het gehele inkomen geheven maar slechts een deel daarvan. Al het AWBZ geld wordt ook volledig aan de AWBZ besteed. Wil Leyten soms een belastingverhoging van een paar miljard invoeren? Er is wel degelijk strenge regelgeving voor banken zoals Basel 2 en de aandeelhouders van banken die failliet zijn gegaan zoals Fortis SNS en DSB zijn (terecht!) al hun geld kwijt. Banken zijn overeind gehouden om u en mij te beschermen. Anders was al ons spaargeld en pensioengeld verdampt.

LaBou
LaBou 19 mrt. 2017 - 15:03

Tja, Arjan, als jij je eigen uitleg wilt dan houdt het natuurlijk op. Tenslotte is Leyten van de SP, dus kan het gewoon niet waar zijn. Als het nou een VVD rapport was, ja dan was het wat anders.

arjenZH
arjenZH20 mrt. 2017 - 13:32

@Senior Anders dan jij heb ik het rapport blijkbaar gelezen. In het rapport staat toch dat werknemers niet over hun volle salaris AWBZ premies moeten afdragen en Leyten concludeert daaruit dat niet al het geld aan AWBZ wordt besteed. Dit is natuurlijk bullshit. Als de VVD met een dergelijk idioot rapport zou komen zeg ik precies hetzelde. Ik stem namelijk geen VVD.

LaBou
LaBou 20 mrt. 2017 - 21:52

ArjanZH, anders dan jij kan ik nagaan dat dit door het CBS is doorgerekend, hetzelfde CBS dat door jou als uiterst betrouwbaar wordt genoemd. Of geldt dat alleen als de uitslag in je voordeel is? En helaas voor jou, ik heb het rapport ook gelezen.

RoodGevaar
RoodGevaar18 mrt. 2017 - 11:23

De PvdA heeft haar ziel verkocht aan de duivel. Niet alleen vanwege hun samenwerking met de VVD, maar vooral wegens hun rigide bezuinigingsbeleid ten aanzien van de lagere inkomensgroepen. Dijsselbloem, Klijnsma en Asscher waren de uitvoerders en laatstgenoemde wordt dan ook nog eens lijsttrekker. Dan vraag je om moeilijkheden. De traditionele aanhang is totaal vervreemd van de machtige sociaal-democratische beweging van weleer. Spekman doet een stap opzij, maar voor de rest blijft alles hetzelfde. Dijksma is de personificatie van de arrogantie der elite. Alsof SP en GroenLinks figuranten zijn voor progressief Nederland. Het komt echt nooit meer goed met de Partij van de (empathische) Armoede. Vandaar dat Joop.nl reeds een In Memoriam heeft geplaatst.

DFVJGOP
DFVJGOP18 mrt. 2017 - 10:39

De sociaaldemocratie is verslagen dan wel verpletterd, maar de nationale en internationale media schrijven in chocoladeletters dat het populisme verslagen zou zijn. Integendeel, het patriottisme groeit met meer dan dertig procent en de partij die consequent tegen ieder voorstel van de PVV stemde, zelfs als het ze eigenlijk best een goed voorstel vonden, is gedecimeerd. Een overwinning voor de democratie. En nu bier en chips erbij en toekijken hoe het laatste restje PvdA aan onderlinge verwijten en achterbaks venijn ten onder gaat.

4 Reacties
adriek
adriek18 mrt. 2017 - 11:02

Dat tegenstemmen is nu precies het probleem in Den Haag: men stemt tegen -omdat- een voorstel van een bepaalde partij komt. Het gaat niet om de inhoud, maar om het spel. (De PVV speelt dat spel overigens uitstekend: de kiezers hebben het blijkbaar niet eens in de gaten. De partij stemt buitengewoon opportunistisch - steunt soms linkse voorstellen als die geen kans maken, stemt tegen als ze de doorslag zouden kunnen geven, en stemt in veel gevallen tegenstrijdig met het eigen 'programma'.) De PvdA heeft de klappen opgevangen die het kabinet Rutte heeft gekregen, knap gespeeld van Rutte, dat moet je hem nageven, zwak gespeeld door de PvdA, de sociaaldemocratie is alleen dood als je het marxisme bedoelt, sociaal en democratisch is nederland nog best wel. Nog wel.

H.Witte
H.Witte18 mrt. 2017 - 11:35

U vergeet gemakshalve maar even dat u het algehele sociale stelsel, de 38-urige werkweek (vrije zaterdag) de A.O.W- (Drees),het vakantiegeld, de afschaffing van kinderarbeid, de wet op de ondernemingsraden, menselijke woonomstandigheden i.p.v. plaggenhutten, het onderwijs voor iedereen, de werkeloosheidsuitkeringen, al meer dan zeventig leven in vrede en nog zo veel meer geheel of gedeeltelijk aan de sociaal democratie te danken heeft. U vergeet ook dat u uw mening mag uiten dankzij de vrijdenkers, zeker niet dankzij de conservatieven die het plebs liever in hun hok hadden gehouden. De bijdrage aan de samenleving van de PVV is vooral - onnodige - onrust geweest.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*18 mrt. 2017 - 11:40

Dag DFVJGGOP. Nooit gehoord van de fenix, die uit de as zal herrijzen?. Met een linkse koers, een nieuwe partijvoorzitter (liefst iemand jong, met elan, een *Tim Hofman* b.v. die heel erg goed met de sociale media omgaat) en liefst ook een nieuwe partijleider (liefst een sterke vrouw graag, met wat meer uitstraling, deze keer, mevrouw Lilianne Ploumen b.v.!), beide ergens in het najaar als dat mogelijk is, kan de PvdA hopelijk rond 20 zetels halen, bij volgende Tweede Kamerverkiezingen. De heer Lodewijk Asscher kan nog altijd de nieuwe burgemeester van Amsterdam of ergens anders worden, op een dag, neem ik aan. Whether you like it or not, de sociaal democratie van de PvdA blijft belangrijk in Nederland, wat mij betreft. Een fijne dag.

rbakels
rbakels18 mrt. 2017 - 12:52

U snapt er niets van. Populisme is kwaadaardig: die kiezer naar de mond praten met borreltafeloplossingen voor niet bestaande of tenminste zwaar overdreven problemen. De populist Wilders lost niets op. Hij is alleen maar uit op macht. Misschien hoopt hij een keer de eerste dictator van Nederland te worden, in het voetspoor van Poetin en Erdogan, die bij hun bevolking vooralsnog ook heel populair zijn. Overwinning van de democratie? In de organisatie van zijn beweging laat Wilders al duidelijk zien niet zo voor democratie te voelen. Heeft de LPF niet laten zien dat je van democratie alleen maar gedoe krijgt? Wilders meent het "gezonde volksgevoel" te kennen en heeft dus helemaal geen democratie nodig - op de zwarte dag dat hij echt macht krijgt. "Het gezonde volksgevoel" (dat een "nep-parlement" zou tarten) is een geliefde fictie van dictators in de loop van de geschiedenis. Het frappeert me dat Rutte nu zo uitgesproken tegen elke samenwerking met Wilders is. Hij wijt dat eraan dat Wilders in het "Catshuisoverleg" te onbetrouwbaar is gebleken. Maar ik vermoed dat Rutte via geheime diensten informatie heeft over duistere connecties van Wilders die hem tot een gevaar voor de veiligheid van het land maken.

Break on through
Break on through18 mrt. 2017 - 10:02

PvdA kan het beste mensen het gevoel geven dat ze er voor hen zijn. De afbraak van de sociale zekerheid van de afgelopen decennia is direct debet aan de teloorgang van de PvdA. Wellicht samen gaan met SP en GL?

1 Reactie
Jo4Hanna
Jo4Hanna18 mrt. 2017 - 12:41

Het wordt al jarenlang luid geroepen - vooral uit het land. Geen resultaat. Zo gaat dat in een belangenvertegenwoordiging ipv 'burger'vertegenwoordiging

Voice
Voice18 mrt. 2017 - 9:26

Lijkt me niet meer dan logisch gezien de uitslag. Heb ook mijn twijfels over Ascher, omdat dit mensen zijn die veel te elitair zijn. Ik denk dat de PvdA het zou moeten hebben van mensen zoals Jacobi en Monasch, hoewel Monasch mij ook al veel te elitair overkomt. Monasch zou terug in de PvdA moeten komen om die partij een beetje meer naar rechts te rukken wat betreft integratie en immigratie. PvdA moet kwa milieu en economie juist minder rechts worden vandaar Jacobi. Maar zoals ik al vaker gezegd heb, heb ik het liefste een directe democratie en ben ik blij met de winst van FvD. Ook al heeft deze ook politici en vindt ik Baudet een kwal. Politiek moet niet gaan over poppetjes, ego's, partijen, macht enz. het moet gaan over de richting waar een bevolking heen gaat en wat voor hen het beste is. Daar zijn imo politici niet voor, die zijn er op de eerste plaats voor zichzelf en hun cluppie. Dat houdt dus ook in, dat ze dingen zullen doen, die mss goed zijn voor zichzelf en hun cluppie, maar slecht voor volk en land. Daarom directe democratie, die voorkomt dat er zich een laag vormt tussen Volk en richting, waardoor zij juist de macht zijn of worden. En zoals men weet macht corrumpeert.

2 Reacties
adriek
adriek18 mrt. 2017 - 11:03

Je hebt iets tegen de elite, maar vind FvD wel een goeie partij?? Zelden zo'n elitair type gezien als Baudet....

Voice
Voice18 mrt. 2017 - 15:29

AdrieK, Goed lezen! Je leest toch dat ik walg van een Baudet. Maar het is wel een partij die mensen laat stemmen op voorstellen en punten. Voor mij is FvD een tussenstap tot een instantie/instituut uiteindelijk, waar werknemers/ambtenaren voorstellen dan wel punten samenstellen, die voorgelegd worden aan de bevolking, waarna zij kiezen. Voor mij aub. geen politici of politieke partijen meer.

Molly Sweet2
Molly Sweet218 mrt. 2017 - 9:16

Mooi dat-ie gaat. En nu zet ik er geld, veel geld, op in dat de volgende voorzitter weer een man wordt. Uiteraard wordt het een man. We hebben het hier over Nederlandse politiek. Ik bid dat het Arib wordt, wat een vrouw en wat een politica, maar ik weet intussen wel stukken beter. Zal wel Asscher worden. Gaap. En dan nog steeds verbaasd zijn over dat er dus niks verandert in die partij en dat men weer verder zakt in de peilingen.

1 Reactie
Jiji Fukuyama
Jiji Fukuyama18 mrt. 2017 - 13:22

Man en WIT

RU486
RU48618 mrt. 2017 - 9:12

Als het elftal slecht draait en dreigt te degraderen dan is er de meest gebruikte optie om de trainer of het bestuur te ontslaan. Of dat terecht is of niet lijkt mij niet relevant. De vraag zou eigenlijk moeten zijn of er nog wel behoefte is aan een sociaal democratische partij die opkomt voor de rechten van de 'arbeider'. In mijn optiek niet echt. Mede dankzij de PvdA is er voor de arbeider door de PvdA, en niet te vergeten de vakbonden, erg veel bereikt. De welvaart is dermate toegenomen dat er kennelijk geen behoefte meer is aan een dergelijke partij. Het gemiddelde opleidingsnivo is erg hoog. De mensen die vroeger op de PvdA stemden kunnen zich nu permittteren om uit te wijken naar andere partijen zoals GL en D66. De mensen die nu nog aan de onderkant van de maatschappij zitten hebben het alternatief SP en pvv. PvdA is geen sociaal democratische partij meer, maar zou je centrum-rechts kunnen noemen. Alleen daar hebben we er al genoeg van. Misschien zou je de partij moeten opheffen?! Een naamsverandering? Kortom de PvdA is klaar met haar klus. Voor alles wat de PvdA voor de arbeider heeft gedaan in het verleden zeg ik haar uit de grond van mijn hart: "Dank u PvdA"!

3 Reacties
Jo4Hanna
Jo4Hanna18 mrt. 2017 - 12:44

Iedere zichzelfrespecterende burger heeft behoefte aan sociaal-democratie

Arend Wortel
Arend Wortel18 mrt. 2017 - 20:03

[Voor alles wat de PvdA voor de arbeider heeft gedaan in het verleden zeg ik haar uit de grond van mijn hart: “Dank u PvdA”!] Daar sluit ik me heel graag bij aan.

RU486
RU48619 mrt. 2017 - 8:35

@Jo4Hanna 18 maart 2017 at 13:44 Iedere zichzelfrespecterende burger heeft behoefte aan sociaal-democratie Kennelijk zijn er dus niet zo heel veel zichzelf respecterende burgers meer..Of hebben heel veel mensen geen behoefte meer aan sociaal-democratie. Waarvan akte

Bert Vlierman
Bert Vlierman18 mrt. 2017 - 9:04

Over opstappen gesproken: Spekman is het kleine werk. Een meeloper met initiatief, af en toe. Neem Asscher (citaat uit Trouw): - In de rubriek ‘Tien Geboden’ in Trouw vergeleek hij zichzelf met Mozes: “Mozes kreeg de opdracht het volk bij elkaar te houden en naar het beloofde land te brengen. Dat is nu mijn rol: die van een hedendaagse Mozes. Iedereen heeft zo zijn ‘taak’ in het leven.” - Zolang deze gelovige en zijn adepten deel uitmaken van de partijtop heeft de PvdA op aarde niets te zoeken.

1 Reactie
PHJoop
PHJoop18 mrt. 2017 - 13:07

Asscher is het voorbeeld van het type politicus welke zijn handen schoon wast. Wat te denken van het volgende citaat uit dat interview in Trouw. "Ik heb dat als vicepremier gedaan door in januari 2016 het besluit te nemen om te gaan bombarderen in Irak. Voorafgaand aan die beslissing voelde ik de verplichting om me extreem in de zaak te verdiepen. Ik ben ook naar Jordanië gegaan om daar met F16-piloten te praten. Hoe wordt een doel geselecteerd? Wat zijn de overwegingen? Kan een piloot nog besluiten níet te bombarderen als hij in de gaten krijgt dat er te veel burgerslachtoffers zullen vallen? Ik heb gezien hoe ze helemaal opgerold in die cockpit zitten, hoe op hun bovenbeen nog allerlei stappen staan die genomen moeten worden vóór er uiteindelijk een bom mag worden gegooid. Hiermee praat hij dus zijn toestemming om mee te doen aan de oorlog in Irak goed. Om te kotsen!

[verwijderd]
[verwijderd]18 mrt. 2017 - 9:01

--- Dit bericht is verwijderd —

4 Reacties
Uilenspiegel
Uilenspiegel18 mrt. 2017 - 11:14

Rouwen is een kunst Erwin.

LaBou
LaBou 18 mrt. 2017 - 11:37

Lamme, heb je eigenlijk ook maar één van de reacties op jouw reaguursel gelezen? Als Asscher zich niet alsnog (en veel te laat) halfslachtig had afgezet tegen de VVD hadden we het niet eens meer over 9 zetels van de PvdA gehad. Dan was de vraag meer geweest of ze nog maar 2 à 3 zetels gehad. Natuurlijk heeft Puinruimer gelijk. Waar haal jij je informatie vandaan. Van de VVD site?

joloe
joloe18 mrt. 2017 - 13:23

En nog heeft Nederland nog genoeg geld over voor ontwikkelingshulp wie snap dit nog ?

Cliff Clavin
Cliff Clavin18 mrt. 2017 - 14:30

Erwin - ik wacht al een week of wat op de preciese uitsplitsing van je getallen. 1. waar heb je ze vandaan? 2. hoeveel van al die bedragen komt niet terecht bij diegenen waarvoor ze bedoeld zijn, maar bij al die managers, submanagers, afdelingshoofden, en andere cententellers en regelneven? 3. hoeveel gaat er eigenlijk op aan de peperdure combinatie 'bureaucratie + ICT'? ------- Persoonlijk geloof ik, net als Hugo Borst, dat de ICT een zwaar overschatte en extreem dure belasting voor ons zorgstelsel is. Niemand waagt het de noodzaak van dat waterhoofd te betwijfelen; dat doe ik dan hier, en nu. De informaticawereld wint altijd, omdat het over abstracte en aan snelle veranderingen onderhevige kennisarsenalen gaat; als doorsnee verpleegkundige heb je het aan te horen, steeds nieuwe cursussen te doen, en onderdanig te zijn. Kortom: die eigenaardige en ondoordringbare sector heeft alle troeven in handen om geld aan te trekken, en zichzelf 'onmisbaar' te maken, altijd weer opnieuw. De mens kennende, is van de aanbiedingen van de ICT-verstrekkers heel veel niet nodig, bijzonder duur, en dus een vorm van geldverspilling. Een kladblok en een potlood plus gum, en wat hoofdrekenen en van mens tot mens overleggen vermogen heel veel - alleen zijn de mensen dat vergeten, schijnt het. (Ik weet uit de zorg zelf (GGZ) hoeveel tijd er opgaat aan verslaglegging, notuleren, vergaderen, verantwoording voor van alles en nog wat - managers en ICT hebben de zorg overgenomen, en eten haar leeg; voor de patiënten blijft er steeds minder over - Kafka en Orwell lopen bijkans zelf in de gangen en werkruimtes te huilen van hopeloosheid, zo erg is het.)

Kees Stop
Kees Stop18 mrt. 2017 - 8:37

Het is dus een feit. De laatste sociaal-democraat Spekman gaat de PvdA verlaten. Daarmee is het proces van ideologische veren afschudden ingezet door W. Kok eindelijk voltooid. En dan hebben diehard PvdAers ook nog eens voorkeurstemmen uitgedeeld aan PvdA elite die plaats mogen nemen in de 2e kamer. Zoals bijvoorbeeld PvdA Ploumen, die in Rutte2 getekend heeft voor miljardenbezuiniging op ontwikkelingshulp. Opvang asielzoekers door dik profiterende ondernemers en gemeenten heeft gefinancierd met geld bedoeld voor de meest hulp behoevende elders in de wereld. Militaire operaties met ontwikkelingshulp heeft gefinancierd. En vooral veel gebonden ontwikkelingshulp vanuit Nederland waar dik aan verdiend wordt.

Molly Veenstra
Molly Veenstra18 mrt. 2017 - 8:30

De beelden van Spekman en Asscher spraken boekdelen en verklaarden waarom de Partij van de Arbeid zijn bestaansrecht heeft verloren. Een gebroken Spekman kondigde zijn vertrek aan met zweetplekken onder de oksels van zijn versleten T-shirt. Asscher beheerst, strak in het pak, meelevende blik in de ogen. Meneer de directeur heeft zojuist Jan de arbeider de laan uitgestuurd.

8 Reacties
Pater Familias
Pater Familias18 mrt. 2017 - 9:44

Nep arbeider, die man heeft geen 1 dag fatsoenlijk gewerkt. Milieukunde, wijsbegeerte, politicologie. Oftewel, vooral veel studeren. Het is gewoon niet authentiek. Sorry, maar Marijnissen was lasser, Roemer was leraar. Zelfs Rutte spreekt meer aan dan Spekman, die staat elke week nog een keer voor de klas.

Jo4Hanna
Jo4Hanna18 mrt. 2017 - 13:14

Ach - komop Pater! Erdogan heeft Rutte 5 zetels cadeau gedaan! De VVD campagne- strategen hebben álles op het individu Rutte gezet - zullen we 't nog een keer over zijn vuile handen hebben?! Er wordt nu net gedaan alsof Rutte in z'n eentje het 'Europese Populisme' heeft stopgezet - zullen we 't nog eens over de ongeloofwaardigheid, schandalen, de manipulaties, de torenhoge particuliere schulden, het gelieg & gedraai van zijn partij en Opstelten, Teeven, vd Steur & consorten cq de destructie van de rechtsstaat? - of zijn versie van zijn Dikke Ik en dat gewauwel en projecties over littekens? Hij en zijn hoogst onbetrouwbare nationalistische partij heeft behalve een bloedbad - de bijl aan de wortel van de sociaal-democratie gezet. Het grootkapitaal en de overblijfsels & illusies van de hypotheekrenteaftrek heeft op Rutte gestemd - en verder niks -nul- nada. Alles wat in zijn handen komt en wat hij aanraakt - turns into shit. De kleine partijen en m.n. Seegers, Buma die kennelijk aan selectieve geheugenstoornis lijdt en zichzelf onmisbaar acht en zélfs Pechtold - staan hetzelfde noodlijdende lot te wachten als de PvdA

Cliff Clavin
Cliff Clavin18 mrt. 2017 - 14:19

@ Jo4Hanna - dat van Erdogans cadeautje aan Rutte blijft ook mij intrigeren. Tom-Jan Meeus (NRC) schreef er dit over: https://www.nrc.nl/nieuws/2017/03/14/het-hele-scenario-was-vorige-week-al-bekend-7358071-a1550171 Rutte was een weekend lang een internationale ster en verzetsheld richting fascisme. Maar hoe zat dat nou allemaal?

Pater Familias
Pater Familias18 mrt. 2017 - 14:20

Jo4Hanna, nu loop ik ook niet bepaald warm voor de VVD, maar het is juist bedoeld als tekenend beeld. Zelfs Rutte staat iedere week nog in de samenleving. Nog wel op een MBO school in de Schilderswijk. Het CDA heeft zich hard ingezet voor de regio, bijvoorbeeld met het openhouden van scholen. Als 2 rechtse partijen een socialer gezicht tonen dan de PvdA dan is er heel wat mis. PvdA had de VVD 4 jaar lang als coalitie genoot moeten controleren, maar in plaats daarvan keek men verwilderd als een bang konijn in de koplampen van de auto (VVD) Ze hebben het echt op alle fronten laten liggen. En de campagne was 3x niets, slap aftreksel van GL met het zoeken naar verbinding. Vervolgens een beetje leunen naar SP maar dat werd het ook niet. Noch vlees, noch vis.

Jo4Hanna
Jo4Hanna19 mrt. 2017 - 1:24

Rutte - is een rat, Pater- en met name zijn nationalistische deal-making partij. En dat heeft niéts met strategie te maken - maar met puur, 100% opportunisme. En het halve land waggelt nét zo opportuun erachteraan. Het zorgdebacle is een verzinsel van VVD'er Hoogervorst - en toen het heet onder de voeten werd- was hij wég - naar een baantje in London á 4 ton per jaar. En zo kan ik nog een stief kwartier dóórgaan. De PvdA is net zo goed voor het grootkapitaal gevallen als de VVD - om over Rouvoet maar te zwijgen of Ab Klink. Alle politici zijn chantabel en te vercorrumperen - en dát is het probleem van 'de politiek'. Opheffen die tweede kamer: een zinloos peperduur televisie- instituut die door u & mij betaald wordt

Jo4Hanna
Jo4Hanna19 mrt. 2017 - 1:41

Bingo-spelletjes, cliché-gewauwel & casino-politiek mijnheer Lenssen! Erdogan is in ieder geval 3 miljard rijker geworden van de mensonterende mishandeling van vluchtelingen + kinderarbeid - denk aan het dode varken in een boom in één van de dorpen waar een opvangbus binnen reed. Het échte probleem, nl. de botte bijl van Klaas Dijkhof die niet eens de moeite nam om de burgemeester - laat staan de dorpelingen zélf - te informeren wat hij allemaal wel/niet had 'geregeld' - werd in de 'deal' ingepakt onder het mantra: .. 'dat Nederland de opvangcapaciteit niet heeft' - terwijl de rest van het land bezig was met uitgebreide opvangcapaciteiten waar vluchtelingen wél welkom waren. En ZO 'werkt' de VVD - ook wel 'manipuleren' genoemd. Alle schandalen gaan over hetzelfde: het treden van de informatieplicht; eigengerecht, eigenrichting, oplichting. Het zijn geen bestuurders

Jo4Hanna
Jo4Hanna19 mrt. 2017 - 2:09

Wat TJ Meeus beschreef als enige journalist was dat Den Haag een week eerder op de hoogte was van de mededeling van de Turkse minister te willen komen - en dat niet naar buiten bracht = treden van de informatieplicht onder de 'rechtvaardiging' ( excuus) dat dat in campagnetijd geen goed idee was. Hierna is er door de VVD strategen een spin op gezet in het voordeel van Rutte ( veiligheid, onrust blabla). Waarna er dus een georchestreerde rel is veroorzaakt in de wetenschap dat Erdogan zou reageren - zoals hij reageerde: bingo en door Aboutaleb & Koenders gestuurd & min of meer gesust. Het enige dat Rutte heeft gedaan is een verongelijkte kop opzetten op televisie en Erdogan 'hysterisch' verklaren. Een exacte kopie van de 'werkwijze' van Wilders

Cliff Clavin
Cliff Clavin19 mrt. 2017 - 12:24

@ Jo4Hanna - mooie bijdragen! Aangenomen dat je een vrouw bent: ik zou je wel in levenden lijve je 'righteous anger' willen zien presenteren. Lijkt me een weldadige ervaring: een dame met een groot hart, die eens goed van leer trekt tegen de farizeeërs die onze samenlevingen kapot maken. En inderdaad: afgezien van Hoogervorst (eens een rat, altijd een rat, en die lui zijn altijd weg als de gevolgen van hun destructieve en inhalige beleid zichtbaar worden), hebben lieden als Klink, en nog veel meer Rouvoet, me ernstig teleurgesteld. Wat stelt het geloof van zulke windbuilen nu voor? Ik noem ook Aart-Jan de Geus, ooit Minister van SZW, onder Balkenende (2002-2007). De man die ooit, toen er flink gesneden ging worden in de uitkeringen, in Buitenhof uitriep: 'maar in vergelijking met Centraal-Afrika is het minimum in Nederland toch best hoog?' Grote graaier, onbetekende mens, deze Aart-Jan, net als zijn vrindje Jan Peter. http://www.bfna.org/person/aart-de-geus Mèh! Helemaal niets. Ze zijn te koop, net als de geldwisselaars in de Tempel.

Klapschaats2
Klapschaats218 mrt. 2017 - 8:16

De opkomst van het zogenaamde populisme is geen oorzaak maar een gevolg. Die benaming maakt deel uit van een frame als of er met het vertegenwoordigen van het volk wat mis is. Daar ligt de oorzaak van de glijpartij die de PVDA heeft meegemaakt. Moeilijke tijden? Niet voor het partijkader, maar voor de kiezers die zich 2 decennia in de steek gelaten hebben gevoeld. Die oorspronkelijke kiezers leven nu in een politiek correct frame dat op geen manier aansluit bij hun dagelijkse werkelijkheid. Trui of niet, zo gewoontjes is de PVDA niet meer. De boodschap is zo ongeloofwaardig geworden dat 9 zetels mogelijk nog een hoog loyaliteitsdeel hebben.

Gaarheid
Gaarheid18 mrt. 2017 - 8:05

Spekman weg, Samsom weg, beter die backstabbing (hoe vaak heeft ie dat kunstje nu al geflikt) Asscher weg en weer een paar echte Arbeiders (zonen/dochters) aan het roer in plaats van luxe pluche salon socialisten. Partij voor de Arbeid? Partij voor de Arrogantie.

Joker51
Joker5118 mrt. 2017 - 7:57

Bij een open democratische partij als de PvdA was loop je altijd het risico door infiltratie van rechts. Zolang die infiltranten niet opstappen/weggestuurd-worden voorzie ik geen verbetering. Einde oefening voor deze partij, sad but true. Overstappen naar de SP of GL lijkt me erg verstandig anders verdrink je in het zinkende schip.

1 Reactie
ton14024
ton1402418 mrt. 2017 - 10:42

Sad but true, laat mij de vrijheid deze hier te vertalen als: Gelukkig en Terecht. De partij die ik tot en met de verkiezing van Kok-1 koos als mijn vertegenwoordiger, is verworden tot de kleinste gemene deler.

worker
worker18 mrt. 2017 - 7:53

Het partijbestuur had geen vertrouwen meer, wat een gelul. Dat zelfde bestuur ging er vier jaar geleden toe over om de kans op een linkse samenwerking met o.a. de SP te torpederen. Nu moet barbertje ( Spekman) hangen,en pleiten zij zichzelf vrij. Weg met zo,n soort bestuur.

ikdus2
ikdus218 mrt. 2017 - 1:08

nu rest van de rechtse kliek nog te beginnen bij Asscher, Dijsselbloem, van Dam

Pater
Pater18 mrt. 2017 - 0:40

Onvermijdelijke stap. Ik gun de PvdA van harte het zware verlies, eigen schuld als je rechts beleid voert. Ik gun ze ook van harte een vruchtbare herbronning. Maar ik heb er weinig fiducie in als ik naar Dijksma kijk. Het besef dat de omarming van het neoliberalisme de oorzaak van de kwaal is ontbreekt. Evengoed heeft ze wel lef.

1 Reactie
Kepler
Kepler18 mrt. 2017 - 10:09

Je verwart noodzakelijke bezuinigingen met rechts beleid. Daarom ging het mis met de PvdA. Eindelijk werden ze realistisch. Maar mensen als jij willen gewoon geld zien. Dus haak je nu af als PvdA kiezer. Staat je goed.

Puin Ruimer
Puin Ruimer18 mrt. 2017 - 0:37

'Read my lips', de PvdA gaat gewoon meeregeren met de VVD, CDA en D'66. Alle neo-liberalen op een kluitje. Eerst moeten GL en de CU nog wel even voor de sier een wortel worden voorgehouden, maar deze partijen worden gewoon vermalen tussen de molenstenen van de machtspolitiek. De PvdA heeft dan wel geen kiezers meer, zijn nog even scrupuleus als voorheen.

1 Reactie
Cliff Clavin
Cliff Clavin18 mrt. 2017 - 11:03

Aardig en tegendraads idee - wat inschatting betreft zit je goed, Puinruimer. Ik zou alleen niet 'scrupuleus' geschreven hebben, in onze taal betekent dat: heel gewetensvol en precies. Ik denk dat je op het verkeerde spoor kwam door het Duitse 'skrupellos', en dat betekent: 'zonder scrupules' (letterlijk: scrupules-loos).

Minoes2
Minoes217 mrt. 2017 - 23:24

Jammer dat mensen een politieke nederlaag zo gemakkelijk menen te moeten neerleggen leggen bij een persoon i.p.v. bij de inhoud. Ik vind het heel jammer voor Spekman persoonlijk, dat gun ik die man niet.

4 Reacties
Jo4Hanna
Jo4Hanna18 mrt. 2017 - 0:22

Wie heeft die belachelijke afreken'cultuur' eigenlijk geintroduceerd in dit land? De schuld & schaamte doctrine? Hans houdt de eer aan zichzelf - wat in de VVD'ers in de verste verte niet zou opkomen. Het idee alleen al. Hans Spekman heeft gewerkt als een paard en regelmatig een nieuwe mentaliteit in de PvdA-clan te veroorzaken - waar mondjesmaat naar werd geluisterd. Hij heeft zich met man & macht verzet tegen bankbonussen & graaiziektes en als 't aan hem had gelegen had het land er totáál anders uitgezien. Hij kan mooie dingen gaan doen voor Utrecht op lokaal niveau waar zijn inspanningen meer op prijs worden gesteld ( hopelijk). Laat hem eerst 3 maanden gaan uitrusten

Bezorgde_Burger
Bezorgde_Burger18 mrt. 2017 - 3:40

Minoes, Vooropgesteld dat ik een voorstander ben van gelijkwaardigheid van individuen kan ik niet anders concluderen dat gelijkaardig niet hetzelfde is. U kunt falen jammer vinden en met onvoorwaardelijke liefde bedekken dat zal de wreedheid van het leven niet minder maken. Ik daag U uit de verhouding tussen Paul en zijn moeder te beschrijven en het falen van politici. https/de.m.wikipedia.org/wiki/Im_Westen_nichts_Neues

ATM2
ATM218 mrt. 2017 - 7:35

Zoiets heet politieke verantwoordelijkheid, zoals ook bij bewindslieden geldt. Hier hoeft het formeel niet, maar voor deze ene keer is Spekman wel slim.

Minoes2
Minoes218 mrt. 2017 - 11:39

Bezorgde Burger Ik vind op de eerste plaats falen niet jammerlijk maar vooral menselijk maar dat het falen niets met Spekman zelf te maken heeft maar met gevoerd beleid, de gekozen richting. Ik ben van mening dat het alles met inhoud te maken heeft waar heel de PvdA verantwoordelijk voor is. Ik hoorde weer een PvdA politica zeggen dat ze het niet goed uitgelegd hadden, het daaraan ontbrak, kortom dat de oorzaak was....Komen ze nu werkelijk met weer hetzelfde antwoord! Over blindheid gesproken en.of zelfreflectie,. Mag ik deze politica dan mede verantwoordelijk vinden voor wederom dit nietszeggende argument, voor wederom de blindheid voor...... Zij blijft aldus, zoals al die andere beleidsmakers verantwoordelijk voor de inhoud, gewoon zitten.

Karel de Vries
Karel de Vries17 mrt. 2017 - 22:58

Om maar meteen lomp te beginnen: het kader van de PvdA (Kamerleden, ministers en staatssecretarissen incluis) bestaat nu nog uit een verzameling volgevreten arrogante salonsocialisten met een meer dan prima salaris die in een hele andere wereld leven dan de doelgroep waar de partij ooit voor was opgericht. Het PvdA-kader is er meer voor zichzelf (check hun connecties maar via LinkedIn) dan voor de mensen die zo ontzettend hard een goede vertegenwoordiging nodig hebben. Ik kan een eindeloze lijst met dossiers opnoemen waar de PvdA het als linkse partij heeft laten liggen, maar die zijn al uitgebreid aan bod gekomen op Joop, dus laat ik mij de moeite besparen. Ik wil nog wel zeggen dat de opkomst van de populistische partijen naar mijn mening het gevolg is van het collectief falen van de gevestigde politieke orde, met de linkse partijen voorop. Schaam je diep, PvdA! Maar laten we nu vooral vooruit kijken, want er is werk aan de winkel. Deze nederlaag is misschien wel het beste wat de PvdA in haar bestaan is overkomen. Dit is hét moment om te vernieuwen en alle bedreigingen om te zetten in kansen. Het vertrek van Spekman is daarom goed, maar nog lang niet genoeg. Het voltallige bestuur moet vertrekken en: 1: Elke paarse broek bij de PvdA die de maatschappij een 'markt' noemt en het partijprogramma een 'product' (of woorden van gelijke strekking): meteen buiten de deur zetten. Vandaag nog. Spindoctors mogen er meteen achteraan. Dat soort figuren horen thuis bij partijen die denken dat hun achterban achterlijk is. 2: Dat afgrijselijke politiek-correcte gedoe moet afgelopen zijn. Hoe goed bedoeld ook, het is de doodsteek voor de integratie van alle Nederlanders in de multiculturele samenleving. Als het loopt als een eend, zwemt als een eend en kwaakt als een eend, dan is het ook een eend en geen ‘kansenjongere’ in een ‘kansenwijk’. Rob ‘kutmarokkaan’ Oudkerk had dat al begrepen, Ahmed ‘oprotten als het je hier niet bevalt’ Aboutaleb heeft het begrepen en nu de rest nog. Als problemen bij hun naam genoemd kunnen worden, is het ook veel eenvoudiger om met fatsoenlijke, niet-discriminerende maatregelen het gras voor de voeten van de populisten weg te maaien. De multiculturele samenleving verdient dat. 3: Aboutaleb (want die discussie gaat zeker komen): Voorlopig lekker in Rotterdam laten zitten. Hij is met afstand de beste burgemeester die we in Nederland hebben, hij kan nog heel veel voor Nederland en de PvdA betekenen, maar niet nu (althans, niet op landelijk niveau). Hem nu loslaten op deze puinhoop zou een waanzinnige verspilling van zijn talenten zijn. Als het al zou kunnen: je laat Rembrandt ook geen mooie muurschildering maken terwijl de brandweer nog aan het blussen is. Dus eerst orde op zaken stellen en hem dan over 3 of 7 jaar als lijsttrekker naar voren schuiven (als hij die ambitie tenminste heeft). 4: De partij moet weer wortels krijgen in die delen van de samenleving waar mensen het zwaar hebben. Dus moeten er regionale panels komen waar mensen uit de echte praktijk in zitten: De vuilnisman. De bijstandsmoeder- of vader. De politieagent. De mantelzorger. De verpleegkundige. De winkelmedewerker die met een werkweek van ruim 40 uur netto minder overhoudt dan iemand met een bijstandsuitkering + toeslagen. De beroepschauffeur die ingeruild is voor een goedkopere buitenlandse collega. De leraar die voor een te grote klas in een te grote school in een achterstandswijk staat. De jongere die in een narrige bui het onderwijs verlaten heeft en later geen tweede kans krijgt om alsnog een opleiding te volgen. Enzovoort. En die panels moeten, samen met de Jonge Socialisten, een grote stem hebben bij de koers die wordt uitgestippeld en bij het benoemen van kader- en bestuursleden. Ja, er is een ledencongres, maar daar komen precies niet die mensen op af waar de PvdA voor moet strijden (die kunnen de reis naar het congres vaak niet eens betalen). Heb de moed om na te denken over het inzetten van Internet om bij bijzondere dossiers de stemming bij de achterban te peilen. En heb vooral niet meer de arrogantie om te denken dat mensen die op de PvdA gestemd daarmee ook een onbeperkte volmacht voor 4 jaar hebben afgegeven. Ga vernieuwen, ga verjongen, omarm weer de verworpenen der aarde en de stemmen liggen echt voor het oprapen. Bij de PVV, GL, DENK, SP, zelfs bij de VVD en bij de 20% van de mensen die dit keer niet eens gestemd hebben. Of je trekt de stekker er gewoon uit, dan kan natuurlijk ook.

8 Reacties
Minoes2
Minoes217 mrt. 2017 - 23:47

Inderdaad. Ze zeggen bevlogen mensen te willen om de partij te dragen. Als iemand dat was dan was het Spekman wel. Die is er nu dus uitgewerkt. Altijd maar naar buiten kijken zowel intern als extern, i.p.v. naar binnen. Geen ideële partij meer maar een bestuurderspartij van stropdassen. Ik begrijp niet dat mensen zo autistisch kunnen zijn.

Pater
Pater18 mrt. 2017 - 0:33

Best een aardige aanzet.

Pindaklaas
Pindaklaas18 mrt. 2017 - 7:00

Geweldig uiteengezet!

Gerald2
Gerald218 mrt. 2017 - 7:57

Punt vier vind ik een heel interessante: regionale panels van vertegenwoordigers uit diverse beroepsgroepen die vanuit hun expertise hun stem kunnen brengen. Kun je wat nader uitleggen over een plan van aanpak: met name hoe er verder wordt gecommuniceerd. Eens met je dat voor mensen op bijstandsniveau of net daarboven de reiskosten naar congres vergoed wordt. Al moet dit wel betaald worden, aangezien er veel minder partij inkomsten zijn. Dat betekent dat er (veel) meer beroep moet worden gedaan op bijdragen van goedbetaalde partijleden.

Pater Familias
Pater Familias18 mrt. 2017 - 9:21

Ik heb deze verkiezingen Josse de Voogd een beetje gevolgd. Die heeft de verkiezingen een beetje kleur gegeven. Buiten de randstad is men cultureel rechts, economisch links. Dat sluit ook wel een beetje aan bij dit verhaal. Maar ja, in dat gat zit geen partij, dus je krijgt een continu kaatsspel tussen SP en PVV en alles wat daar tussen zit.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai18 mrt. 2017 - 10:05

Erg goed stuk geachte Karel de Vries 17 maart 2017 at 23:58 Werkelijk niets aan toe te voegen dan dat de oplossing de stekker er gewoon uit de meest plausibele is.

Jo4Hanna
Jo4Hanna18 mrt. 2017 - 13:19

Minoes- eens. Ik ook niet

Cliff Clavin
Cliff Clavin18 mrt. 2017 - 17:17

Uitstekend verhaal, Karel - niets aan toe te voegen (en dat betekent veel, want ik zit nooit om woorden verlegen).

[verwijderd]
[verwijderd]17 mrt. 2017 - 22:43

--- Dit bericht is verwijderd —

7 Reacties
Puin Ruimer
Puin Ruimer18 mrt. 2017 - 0:17

Trek jij de stekker er uit vandaag op de ledenraadpleging? De PvdA kan naar de mestvaalt van de geschiedenis. De partij is volkomen overbodig voor links naast GL, SP, D'66, 50 Plus, Denk en de PvdD. Het feit dat jij over minpuntjes praat en succesvol beleid, geeft aan dat je er geen snars van begrijpt. De PvdA is reddeloos verloren omdat ze haar bestaansgrond heeft verloochend. De partij was de afgelopen vier jaar de beul van de zwakkeren met Asscher, Klijnsma en van Rhijn voorop. Zeg vandaag maar dag met je handje tegen Spektrui. De opheffingsuitverkoop kan beginnen.

Pater
Pater18 mrt. 2017 - 0:35

Volgens mij snapt Karel de Vries het beter dan Lamme. Eigen risico zeker geen probleem voor jou, Lamme?

LaBou
LaBou 18 mrt. 2017 - 7:02

En dat, Lamme, is nu de instelling waardoor de PvdA staat waar ze nu staat. En je reactie is het bewijs dat jij dat never nooit niet zult willen begrijpen.

worker
worker18 mrt. 2017 - 7:56

Juist het terechte grote wantrouwen tegen het Europesche instituut, is mede de oorzaak van het gigantische % stemmenverlies.

Johan eldert
Johan eldert18 mrt. 2017 - 9:22

int klimaatverdrag is geen prestatie van de pvda. wat een onzin. eurozone staat nog altijd onder zware druk. de problemen zijn niet opgelost en de boel blijft alleen nog staan door de immense QE van de ecb.. als je dat een oplossing noemt. LOL het toezicht op banken is volstrekt onvoldoende. ben je vergeten dat de Deutsche bank bijna was omgevallen. politieke vluchtelingen zitten nog altijd op ene kluitje in griekenland. honger en sterfte is hun part. knap hoor pvda minima zijn niet ontzien bij de bezuinigingen. ook hun koopkracht is gedaald. daling werkeloosheid is een farce omdat jij de verborgen werkloosheid vergeet mee te rekenen goh knaop hoor de abn terug naar markt . wat is de prestatie daarvan? de HR rente is nog altijd taboe. dat de regels voor een hypotheek wat scherper zijn, doet nog niets aan verlagen van de aftrek. die staat er nog altijd. dus geen enkel pluspluntje. wat jij hier doet is precies het probleem van pvda. knollen voor citroenen verkopen en dan achteraf gaan klagen dat de koper [kiezer] bij je wegloopt. de regenteske arrogantie van de pvda in een notendop

Ikbenhierniet...
Ikbenhierniet...18 mrt. 2017 - 9:38

... Tja. Ik ben even sprakeloos. Als dit de lessen zijn die de partijtop leert van deze verkiezingen, zijn er de volgende verkiezingen nog 3 zetels over. Even wat punten langslopen: - "Internationaal klimaatverdrag gesloten." En dit is de verdienste van de PvdA omdat...? - "Euromunt en EU overeind gehouden." Ja, ook dit is duidelijk de verdienste van de PvdA. Spekman heeft eigenhandig de EU bij elkaar gehouden. Dat hij daar nog geen standbeeld voor heeft in Brussel... - "Solidair met probleemlanden in Europa." Echt waar? Solidair met probleemlanden? Ga ze in Griekenland, waar de babysterfte en het aantal zelfmoorden schrikbarend is toegenomen sinds de crisis die wij daar deels hebben veroorzaakt, maar eens vragen wat ze vinden van Dijsselbloem zijn solidaire beleid. Dat hij nog steeds hartstochtelijk verdedigd als "noodzakelijk". Maar hee, het geld van de Europese banken is tenminste gered. Zeker solidair, alleen wel met de banken en niet met de vertrapten der aarde. - "Minima ontzien bij 50 miljard aan ombuigingen." Minima ontzien? Onder welke steen heb je geleeft? Zegt de term "PGB" je iets? "kostendelersnorm" wellicht? Anders "meer dan halvering van de budgetten voor re-integratie"? Sluiting van de sociale werkplaatsen. Invoering van de onbarmhartige boetewet, die mensen op het minimumniveau direct maximumboetes oplegde, ook bij het verkeerd invullen van een formulier. Totdat de rechter de regering terug floot. Bij de sociale diensten in Nederland zitten zitten dagelijks wanhopige mensen te huilen. Maar de minima zijn ontzien. Goed gedaan hoor. Schouderklopje. - "ABN terug naar de markt." HOERA! We hebben weer een bank geprivatiseerd! Ontwaakt, verworpenen, want nu komt het goed. - "Na 30 jaar taboe doorbroken op de hypotheekrenteaftrek." Ja. Door GroenLinks, ChristenUnie en D66, bij het lenteakkoord. Niet door de regering en de PvdA. DIt is geen bord voor het hoofd hebben, maar meterdik beton. Maar ik ben bang dat de PvdA-top ook zo zal denken. Asscher had het er ook over dat 'niet goed genoeg was uitgelegd' wat gepresteerd was. De echo van Melkert klonk door. Maar ergens geeft het vertrouwen: als de PvdA verdwenen is, gaan linkse mensen misschien weer op een linkse partij stemmen, en niet op een stiekem rechtse. Dat kan het land alleen maar ten goede komen.

ton14024
ton1402418 mrt. 2017 - 10:11

Dank Erwin, ik weet nu eindelijk weer waar die ´A´ voor staat: Allegaartje.

HarryP2
HarryP217 mrt. 2017 - 22:29

Echt jammer dat hij opstapt hoor. Ik had graag gezien dat hij nog even was aangebleven. Volgens mij is hij zeker in staat de partij goed te leiden, bij de volgende verkiezingen naar 4 zetels.

Puin Ruimer
Puin Ruimer17 mrt. 2017 - 22:28

De hele top van de PvdA moet weg en niet alleen Spekman. De rest is net zo verantwoordelijk. Maar aan de reacties te zien hebben die weinig zelfreflectie. Sharon Dijksma geeft in Jinek & Pauw een misselijke sneer naar de SP. Pure jaloezie omdat deze nu in de 2e Kamer veel groter dan haar minipartijtje is. Ze kan beter naar zichzelf kijken en opstappen na het debacle waar ze onderdeel van is. Dat wordt vier jaar genieten van de Calimero van de politiek. Weggevaagd en nog steeds een grote mond naar de echte socialisten.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*17 mrt. 2017 - 22:25

Mevrouw Lilianne Ploumen als de volgende PvdA partijleidster en een veel jongere iemand met elan, een *Tim Hofman* b.v., als de nieuwe PvdA partijvoorzitter, dat lijkt mij wat, met 100% hulp en inzet van de sociale media, om nieuwe en wat jongere kiezers met echte sociaal-democratische idealen, in heel Nederland, te trekken en leden van de PvdA te worden en daarna op weg naar hopelijk rond 20 zetels, bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen, over een paar jaar. De heer Lodewijk Asscher kan toch op een dag de nieuwe burgemeester van Amsterdam worden, neem ik aan.

3 Reacties
brambo2
brambo218 mrt. 2017 - 5:32

Het voordeel van Tim Hoffmann is dat de jongerendoelgroep kan worden uitgebreid tot en met 65+. Hij zal ook zeker zijn mannetje staan tegenover Baudet en de Jessias.

Johan eldert
Johan eldert18 mrt. 2017 - 9:26

dat zou kunnen. dan moeten ze net als GL in 2012 stevig schoon schip maken. deed pijn bij GL maar het heeft wel gewerkt. de koers van FH is def losgelaten en met opschoning van partijtop en fractie, [alleen liesbeth is nog over] kon gl compleet nieuwe koers uit zetten. dat is ook voor de pvda de aangewezen route. de vraag is of de pvda dat in zich heeft. pvda is veel meer een vastgelopen bestuurspartij.

Wesseling2
Wesseling218 mrt. 2017 - 13:45

U denkt dat de PvdA nog ergens een burgemeester mag leveren? Dit fantastisch resultaat zal zijn weerslag hebben hebben op de benoeming van burgemeesters en dergelijke. op dit moment heeft de PvdA meer dan 30% van de burgemeesters posten in handen, dit komt overeen met 47 kamerzetels. Als we echt democratisch zijn zal de komende jaren geen enkele PvdA burgemeester erbij komen. Net zolang het aantal burgemeesters nivelleren totdat het percentage op 6% is uitgekomen. Want vergeet niet: Nivelleren is een feestje!

brambo2
brambo217 mrt. 2017 - 22:02

Kan eindelijk aan een echte baan beginnen in de Rotterdamse havens.

Patrick Faas
Patrick Faas17 mrt. 2017 - 21:59

Jammer dat hij de eer niet aan zichzelf heeft gehouden. Ik snapte die hele fake concurrentie tussen Samson en Asscher eigenlijk niet. Was die bedoeld om de PvdA in perceptie los te maken van het kabinetsbeleid? Maar dat had alleen kunnen werken als je een echte dissident zoals Monasch aanbiedt en dat was ook weer niet de bedoeling. Een warrige strategie.

1 Reactie
Pater
Pater18 mrt. 2017 - 0:36

Daarom is het ook wel terecht dat Spekman opstapt. Die was daar verantwoordelijk voor.

stokkickhuysen
stokkickhuysen17 mrt. 2017 - 21:34

Het is enorm moeilijk om over jezelf tot de conclusie te komen dat het niet (meer) werkt, maar deze uitslag had toch moeten duidelijk maken dat de strategische keuzes die gemaakt zijn verkeerd zijn uitgevallen. Ministers van Rutte II zouden eigenlijk ook hun verantwoordelijkheid moeten nemen voor het gevoerde beleid en ik denk dat bijvoorbeeld HoiPipeloi meer invloed heeft gehad dan Spekman. Er is gegokt en verloren.

2 Reacties
Bezorgde_Burger
Bezorgde_Burger18 mrt. 2017 - 1:57

"Het is enorm moeilijk om over jezelf tot de conclusie te komen dat het niet (meer) werkt, maar deze uitslag had toch moeten duidelijk maken dat de strategische keuzes die gemaakt zijn verkeerd zijn uitgevallen. " Niks moeilijk. Besef van eigenwaarde, de mogelijkheid je eer en aanzien in de groep enigzins te behouden. De waarde van het "vrijwillig", de eer aan jezelf houden, opgeven van een machtspositie is een uitermate effectieve strategie de cohesie in een sociale groep te herstellen. Ideologische starheid, gekoppeld aan egoïsme, het behouden van de voordelen van een machtspositie, is uiterst verwerpelijk gezien de schade voor het groepsbelang. Dergelijke elementaire aspecten van "mens zijn als groepsdier" ontbreken volledig in de Marxistische levensbeschouwing als "intellectuele oplossing" voor een tijdelijk aanpassingsprobleem beter bekend als industriële revolutie. Het kapitalisme, geen theoretisch concept, groeide organisch, integraal, onvermijdelijk met de noodzaak van toenemende complexiteit en behoefte van samenleven tot in het heden. Ooit, waarschijnlijk een vrouw, vond een gemuteerde grassoort die uiteindelijk bezit onvermijdelijk maakte. Het Marxisme, inherent aan onderdrukking en geweld, heeft geen antwoord op de problemen van onze tijd anders dan de beproefde methode van uitsluiting en het spreekwoordelijke mes in de rug.

ton14024
ton1402418 mrt. 2017 - 10:01

Bezorgde-burger, hoe kun jij het rijmen dat egoisme schadelijk is voor het groepsbelang, terwijl kapitalisme een samenleving vereist?

SjarrelDeWroet
SjarrelDeWroet17 mrt. 2017 - 21:33

Op 7 oktober al? Ze hebben wel haast zeg.

jopie005
jopie00517 mrt. 2017 - 21:27

Tsja, het was te voorzien, alhoewel ik vrees dat het probleem bij de PvdA Veel omvattender is dan Spekman. De partij was erg ver afgedreven van hun fundament. Ben benieuwd.

BonChef
BonChef17 mrt. 2017 - 21:21

Het beste nieuws van de dag. Nu opheffen en begraven Uithuilen en opnieuw beginnen, net als in 1946.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen17 mrt. 2017 - 21:20

Hè hè. Dat had hij beter kunnen doen na zijn geblunder over het hele en het eerlijke verhaal dat niet bestaat en er dus nooit kwam.