Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

PvdA vertelt het hele, soms moeilijke verhaal

  •  
14-08-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Deze crisis kun je alleen via Europese samenwerking bestrijden
Twee weken geleden ontving ik een brief van een tuindersvrouw. Met haar man runt ze een kas in het Westland. Hard werken, goed verdienen. Niets mis mee. Maar verdienen is er de afgelopen jaren nauwelijks meer bij. De vraag zakt terug, de prijzen van energie en levensonderhoud stijgen. Ze krijgt het benauwd als ze denkt aan de btw-verhoging die de VVD en andere Kunduz-partijen willen invoeren. De volgende klap zou weleens de laatste kunnen zijn.
Het is een van de vele verhalen van een Nederland dat zijn kracht en zelfvertrouwen is kwijtgeraakt. Vóór de komst van Rutte presteerde ons land goed. Twee jaar later staat Nederland onderaan de internationale ranglijsten. De economie is gekrompen, het consumentenvertrouwen is volledig zoek en de kloof tussen arm en rijk is fors toegenomen. Chronisch zieken en gehandicapten kregen de rekening voor de pech die hen is overkomen, terwijl de villasubsidie in stand bleef. De premier ontkent glashard dat er armoede bestaat in Nederland, maar het aantal kinderen dat in armoede opgroeit neemt weer toe. Rutte krijgt, kortom, een dikke onvoldoende.
Inzet van onze campagne is een andere toekomst. We voeren campagne met de slogan ‘Nederland Sterker & Socialer’. En het is in die slogan dat de missie en de strategie van de partij besloten ligt.
De PvdA biedt de kiezer op 12 september een betere oplossing: groei, banen en eerlijk delen. Want alleen door de economie te stimuleren, keer je de crisis. daarover gaat onze campagne. Economische groei behaal je door bedrijvigheid te stimuleren. In ons verkiezingsprogramma ( pdf ) besteden we veel aandacht aan het mkb.
Onze partijleider Diederik Samsom bezoekt al maanden bedrijven om hen een hart onder de riem te steken en te leren van de innovatieve oplossingen die ze soms zelf hebben bedacht.
Groei haal je ook door voldoende kennis in huis te hebben. Daarom hamert de PvdA in deze campagne zo op het belang van goed en betaalbaar onderwijs. Je zult ons veel op universiteiten en scholen zien: we willen dat de leraar weer de baas is over zijn of haar eigen onderwijs. Maar ook de student is voor ons belangrijk: we draaien de langstudeerboete terug.
Campagne voer je om steeds je eigen verhaal te vertellen — de kracht van een goede campagne ligt in de herhaling. Maar dat doe je ook door je af te zetten tegen andere partijen. De VVD is onze grootste tegenpool van waar we voor staan. De VVD wil de crisis afwentelen op de gewone gezinnen, wij doen dat niet. Wij draaien de forenzentaks en de hogere btw op boodschappen terug. Van de hogere inkomens vragen we wat meer. We schrappen het liggeld voor zieken en stoppen de verspillende marktwerking in de zorg. In één adem noem ik D66: deze architect van het Kunduz-akkoord toont tot mijn spijt geen oog te hebben voor de sociale kant van Nederland.
Op sociaal terrein is de SP onze bondgenoot, maar de verschillen met deze partij zijn ook duidelijk.
Ze heeft geen antwoord op de vraag hoe zij deze crisis oplost. Het geld moet wel eerst verdiend worden, voordat het kan worden uitgegeven. Alleen dan kun je het stelsel van de sociale zekerheid ook op de lange termijn in stand houden.
De PvdA wil het hele, soms moeilijke verhaal vertellen. Deze crisis kun je alleen via Europese samenwerking bestrijden. De geldpers aanzetten, zoals de SP suggereert, werkt niet. En alleen in Europees verband kunnen we de banken aanpakken, om zo ons spaargeld veilig te stellen. En ja, wij gaan ook bezuinigen, maar dan op een verantwoorde manier, om het herstel niet in de kiem te smoren. ‘Nederland Sterker én Socialer’.
Het een sluit het ander niet uit, integendeel, het maakt ons land er beter op.
Dit artikel verscheen eerder op de website van de PvdA en in Het Financieele Dagblad

Meer over:

politiek, opinie

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (58)

ColorHugo949
ColorHugo94914 aug. 2012 - 9:43

Aha alleen de PvdA vertelt het hele verhaal? ESM, EFSF, bankenunie kosteloos? EU, EP, ER efficiënt bezig met uitbreiding van taken, bevoegdheden en nieuwe Debiteurenstaten? Geen vertrouwen in de PvdA als onderhandelingspartner van NL in EUzaken. Nederland mist een minister van EUzaken in de regering. Gezien de EUropese belangen van Nederlnad zou het ministerie van BZ een duo ministerschap nodig hebben. De Atlantische lobby van dat ministerie houdt dat vast tegen. Breng die minister anders naar Binnelandse Zaken, kwam niet 90% van nieuwe wetgeving uit Brussel? EUzaken moeten beter uitgelegd en verantwoord worden in de TK op minister niveau. De EUROcrisis toont dit manco aan.

basOoms
basOoms14 aug. 2012 - 9:43

Tot dusver is het alleen nog maar blabla van de PvdA. Zie geen concrete voordelen om naar deze partij terug te keren. Het zou al beter zijn als ze zich publiekelijk zouden distanciëren van hun, nu volop graaiende, voormalige leiders en hen royeren en met duidelijke plannen zouden aankomen waarbij de werknemers (voormalige arbeiders) zich kunnen vinden en daden stellen tegen het gegraai.

BasVV
BasVV14 aug. 2012 - 9:43

Wat een vreemd verhaal van die mevrouw. Als bedrijf kun je van alle bedrijfskosten de BTW terugkrijgen. Het percentage maakt niet uit. De verhoging geldt alleen voor gewone consumentkosten.

Woeki Hypo
Woeki Hypo14 aug. 2012 - 9:43

Als man van een midden en gematigd liberaal, stem ik als oud stemmer op de PvdA en daarna GroenLinks tegenwoordig op de SP voor de tegenkracht t.b.v. een evenwicht. Dat hele en moeilijke verhaal ken ik wel in grote lijnen en hoef ik van de PvdA niet te horen. Ik wil van de PvdA horen wat ze tegen de neoliberale economie, een extreem radicale ondemocratische antisociale topwetenschap, en haar uitwassen en geïnstitutionaliseerde corruptie gaat doen. Als mannen of voormannen van de PvdA, of vrouwen natuurlijk, iets schrijven betreffende de partijdoelen, dan komt dat bij mij al lang niet meer geloofwaardig en betrouwbaar over. De neoliberale economie, een topwetenschap, creëert namelijk intrinsiek ongeloofwaardigheid, onbetrouwbaarheid en een integriteitsprobleem. Als sociaal democraten, hogeropgeleid, dat met hun verleden en wetenschappelijke kennis niet begrijpen, dan hebben zij en wij een heel groot intellectueel en maatschappelijk probleem. Woeki Hypo is gematigd liberaal.

jonh16144
jonh1614414 aug. 2012 - 9:43

Misschien een overbodige tip maar u verliest veel mensen door te verwijzen naar het verkiezingsprogramma. We zijn tegenwoordig lui en hebben liever oneliners. (en niet de overbekende groei is goed) Dus wat maakt de PvdA goed. Waarom zou ik op deze partij moeten stemmen? Een kort en krachtige boodschap mis ik.

neutralist
neutralist14 aug. 2012 - 9:43

Kolderiek maar tegelijk dom om de schuld van een internatioanle crisis bij de VVD te leggen. Dan overzie je nog steeds de omvang en ernst niet. Dit is goedkope verkiezingsretoriek van een verklaard PvdA-aanhanger. Mag hor, maar ik ben blij als de verkiezingen achter de rug zijn. Dan kunnen we ophouden met dit soort kroegwijsheden.

rbakels
rbakels14 aug. 2012 - 9:43

Het is winst dat Wilders andere politici dwingt om duidelijk stelling te nemen vóór Europa. Helaas is er op dat punt erg veel achterstallig onderhoud, en blijft zelfs Spekman steken in een platte kosten-baten analyse. Daarom: Ten eerste is *minimaal* op Europees niveau beleid nodig om banken, de farmaceutische industrie en andere graaiers aan te pakken, die het gebrek aan publieke belangstelling voor de EU misbruiken om daar hardhandig te lobbyen voor hun egoïstische belangen. Ten tweede gaat de EU óók over solidariteit, met name met de lidstaten in Zuid- en Oost-Europa dit luttele decennia geleden nog onder een dictatuur zuchtten. Nee, niet om geld in bodemloze putten te smijten, zoals Wilders graag roept, maar om die landen tot volwaardige (handels-)partners te ontwikkelen. De socialistische beweging was altijd internationaal, nietwaar? En als het dan toch over bodemloze putten gaat dan stel ik voor dat we Limburg uit Nederland gooien, want als er één bodemloze put is dan is het wel deze provincie, met z'n hoge werkloosheid, waar velen zich ook maar nauwelijks Nederlander voelen. En dan krijgt ook Wilders natuurlijk geen dubbel paspoort: als Limburger moet hij dan zijn Hollandse paspoort inleveren. Het leuke is dat juist de EU dit soort ontwikkelingen vergemakkelijkt. Slowakije is al onafhankelijk geworden in EU verband, de Schotten zijn onderweg, en waarom Limburg dan niet, een landstreek die ooit lid was van de Duitse Bond en die we alleen maar hebben ingelijfd voor de steenkool, die er nu al lang niet meer gewonnen wordt.

Zakenpief
Zakenpief14 aug. 2012 - 9:43

""Van de hogere inkomens vragen we wat meer." Dat moet natuurlijk zijn: Van de hogere inkomens vragen we NOG wat meer. Misschien dat de redactie het schrijffoutje van de heer Spekman kan aanpassen.

NicoSchouten
NicoSchouten14 aug. 2012 - 9:43

Spekman stelt: ".. alleen in Europees verband kunnen we de banken aanpakken, om zo ons spaargeld veilig te stellen". Maar dat willen enkele grote landen niet, ihb Engeland. Europa als wonderolie erbij halen werkt niet bij (de)kreet. En het kan als trucje werken om in Nederland iets niet te hoeven doen. Dus Spekman moet concreter argumenteren ern niet zo maar wat roepen.

adriek
adriek14 aug. 2012 - 9:43

"... Het geld moet wel eerst verdiend worden, voordat het kan worden uitgegeven..." Dat is nou precies wat vrijwel geen enkele regering de afgelopen tientallen jaren heeft gedaan. Vrijwel elke regering heeft begrotingstekorten opgevuld met kredieten. En nu hebben we een kredietcrisis. En wat doen we: bekvechten over hoeveel tekort (en daarmee groei van de staats- en andere schulden) acceptabel is...

bruces
bruces14 aug. 2012 - 9:43

Vóór de komst van Rutte presteerde ons land goed. Voordat regeringsbeleid, door de commissies zijn, door de 1ste en 2de kamer en gepubliceerd staat in de Staatscourant, dan ben je al 2 jaar verder. Zolang zat Rutten er niet. Weer een broodje aap van de PVDA. Hans. Kiezers zijn niet dom, kunnen rekenen en nadenken. Daarom lopen ze massal weg bij de PVDA.

bruces
bruces14 aug. 2012 - 9:43

En ja, wij gaan ook bezuinigen, maar dan op een verantwoorde manier, om het herstel niet in de kiem te smoren. Waarop gaan wij bezuinigen ? En hoeveel gaan wij bezuinigen ? Getallen graag. Dat willen wij kunnen controleren en beoordelen, zodat er iets ligt voor de komende 4 jaar.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen14 aug. 2012 - 9:43

[PvdA vertelt het hele, soms moeilijke verhaal] Dat is natuurlijk onzin, het hele verhaal valt niet te vertellen, daar is het veel te groot voor. De prententie dat je dat wel doet is waar kiezers op afknappen, en het is de essentie van populisme. Dat is natuurlijk bij de PvdA wel wat minder het geval dan bij SP en PVV omdat de PvdA nu eenmaal net iets uitgebreidere samenvatting maakt van het hele verhaal. Eerlijkheid begint ermee dat je uitlegt dat het hele verhaal juist niet te vertellen valt, vervolgens uitlegt wat dat deel van het hele verhaal is waar je de partij op wilt laten focussen, en dan welke principes je gebruikt om oplossing te definieren. Tot slot wat voorbeelden van oplossingen, waarbij je duidelijk maakt dat er meer is dan voorbeelden.

bruces
bruces14 aug. 2012 - 9:43

Willem. Ik kom van oorsprong uit een PVDA-omgeving. Omdat wij de PVDA niet meer kunnen volgen, hebben wij de PVDA verlaten. Wij willen geen deel uitmaken van de kuddedieren, die uit traditie PVDA stemmen, zonder dat te kunnen onderbouwen. NEE zeggen en JA stemmen.

bruces
bruces14 aug. 2012 - 9:43

Waarom zijn PVDA-ers zulke gemakkelijke prooien om af te schachten ? Ze hebben geen leiders, geen concreet programma en geen charisma.

Cinema2
Cinema214 aug. 2012 - 9:43

"Twee weken geleden ontving ik een brief van een tuindersvrouw." Zo begint de heer Spekman altijd zijn betoog. Ik sprak een Pietje een Klaasje, ik kreeg een briefje van Henk. En dan, ja dan gaat de heer Spekman los. Meneer Spekman, ben ik nu gewoon slim of u gewoon dom? Agrarische goederen vallen onder het kopje goederen met een verhoging van 6% (in de vorm van BTW), dit is zo en dit blijft zo!. Ook binnen de VVD/ GL/ D66/ Pvda enzovoort.. Wist u dit niet, of bent u nu aan het framen voor politiek gewin?. Zo dom zijn zelfs uw eigen kiezers niet...

landauw
landauw14 aug. 2012 - 9:43

Oude wijn in nieuwe kruiken. Dit verhaaltje hoor en lees ik al decennia lang en de pvda veranderd zelf niet laat staan dat ze hun boodschap waarmaken. De pvda heeft geen bestaansrecht meer , ongeloofwaardig leugenachtig Samson heeft nog nooit gewerkt behave als activist de stoere jongen uithangen.

dries62
dries6214 aug. 2012 - 9:43

De grootste sinterklazen zitten nu in het kabinet, als het kabinet afgerekend wordt per miljard extra staatsschuld kunnen ze allen zonder wacht geld de bijstand in. Na 30 samen te hebben geregeerd mag er toch wel een keer van verantwoording komen en nemen. Als de PVDA toch in een kabinet met de VVD zal gaan zitten zal het zijn eigen achterban nog meer verloochenen omdat ze nu waarschijnlijk een sleutel positie in handen gaan krijgen.

JoopSchouten
JoopSchouten14 aug. 2012 - 9:43

'... de SP onze bondgenoot, maar de verschillen met deze partij zijn ook duidelijk. Ze heeft geen antwoord op de vraag hoe zij deze crisis oplost. Het geld moet wel eerst verdiend worden, voordat het kan worden uitgegeven. Frame-gelul. Er is genoeg geld, het wordt echter verkeerd verdeeld en uitgegeven. De economische plannen van de SP zijn ondubbelzinnig duidelijk.: 'Door de eenzijdige focus op bezuinigen heeft het kabinet haar hand overspeeld. In 2015 wil het kabinet voor ruim 13 miljard extra bezuinigen, maar doorrekening van die plannen laat zien dat Nederland daar meteen weer ruim 8 miljard euro van verliest aan uitverdieneffecten. De SP is niet de enige die waarschuwt voor overhaaste bezuinigingen. Ook veel economen en organisaties, waaronder het Centraal Planbureau, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), zijn van mening dat dat juist vanwege de dramatische economische situatie in Nederland en Europa niet verstandig is. De vraag zal er door afnemen, met als gevolg: steeds minder werkgelegenheid, afnemende winsten en teruglopende overheidsinkomsten. Door in Europa alle landen tegelijkertijd hard te laten bezuinigen, wordt bovendien de export naar elkaar om zeep geholpen. Het neerleggen van de bezuinigingen bij de laagste inkomens versterkt het probleem van de inzakkende vraag alleen maar, omdat het juist deze groep is die van elke euro het meest uitgeeft. Het risico bestaat dat we in Europa in een vicieuze cirkel terecht komen: Bezuinigingen remmen de economie af, wat leidt tot minder inkomsten voor de overheid. Rechtse politici zullen dat dan weer aangrijpen om er nog meer bezuinigingen door te drukken. Het argument dat direct harde bezuinigingen nodig zijn voor het herstel van vertrouwen van de financiële markten blijkt ook ongegrond. De rente die de overheid nu betaalt is historisch laag. Volgens het IMF kan juist te veel bezuinigen het herstel zodanig schaden dat financiële markten bezorgd raken.' Bron: http://www.sp.nl/service/rapport/120426_Het_sociale_alternatief.pdf

5 Reacties
FransLenaen
FransLenaen14 aug. 2012 - 9:43

U wilt alleen het geld uitgeven en verdelen. Het moet toch echt eerst verdiend worden en juist daar laat de SP het afweten met al haar belastingverhogingen. Spekman is wat dat betreft reeel en weet dat alleen het neo-liberalisme leidt tot gezonde groei.

hannogroen
hannogroen14 aug. 2012 - 9:43

'Ook veel economen en organisaties, waaronder het Centraal Planbureau, het Internationaal Monetair Fonds (IMF)' Het IMF was volgens jou toch een foute neo-liberale club? En over het CPB schrijf je regelmatig dat ze uitgaan van verkeerde rekenmodellen..

toshiba
toshiba14 aug. 2012 - 9:43

Ja dat klopt dat het IMF dat zegt, maar het IMF zegt nog wat in zijn rapportages waar de SP het niet over heeft. Dat er begrotingsevenwicht dient te komen ook voor nederland. Alleen het tempo waarin, daar heeft het IMF zijn bedenkingen bij. Roemer heeft al meermalen aangegeven niet naar begrotingsevenwicht te streven. zijn opmerking in de 2e kamer was: WE zien wel. Ahum maar dan ben je de rekening naar de toekomst aan t schuiven en wordt het probleem vele malen groter. Dus de SP moet het rapport van het IMf nog maar eens lezen

WillemKorenman
WillemKorenman14 aug. 2012 - 9:43

"Er is genoeg geld, het wordt echter verkeerd verdeeld en uitgegeven." Jij bent dus ook al geindoctrineerd geraakt door deze Roemeriaanse fact-free. John Keynes zou zich omdraaien in zijn graf, als hij deze alsolute onzin zou horen. Dat is nou precies wat Roemer de kiezer mee tracht te misleiden. Er is geld zat. Laat Roemer dan ook even aangeven, waar. De economie van Roemer en de SP is gebaseerd op geldmachientjes, leven op de pof en de kont vol schuld.

toshiba
toshiba14 aug. 2012 - 9:43

Spekman begint weer heel dramatisch over de BTW verhoging en alle ellende die het mogelijk veroorzaakt. Maar ten eerste een bedrijf verrekent de BTW en ten tweede is de vraag: Gaat de PVDA die verhoging terugdraaien en welke bezuiniging komt er voor in de plaats? in de stukken van de pvda heb ik niet kunnen terug vinden dat de PVDA dit terugdraait voor 2013. Lijkt mij ook stug, want dan moet er 4 miljard aan bezuinigingen in de plaats komen.

Bachstra
Bachstra14 aug. 2012 - 9:43

Dus Rutte heeft ons in twee jaar tijd onderaan de internationale ranglijsten weten te brengen. Maar waar las ik dan laatst de volgende cijfers? "Zestiende economie van de wereld. Zevende op de lijst van buitenlandse investeerders. Zesde ontvanger van buitenlandse investeringen. Vijfde exporteur van goederen. Derde landbouwexporteur ter wereld. Het op één na hoogste inkomen per inwoner van alle eurolanden." U kunt het geloven of niet maar dit komt uit het verkiezingsprogramma van de PvdA. Voor 2012 ja.

1 Reactie
WillemKorenman
WillemKorenman14 aug. 2012 - 9:43

Bert, je moet beter leren lezen. Er staat onder aan de internationale ladder wat betreft economische groei.

[verwijderd]
[verwijderd]14 aug. 2012 - 9:43

Ik ben geen fan van de VVD, maar de economische crisis in de schoenen van Rutte schuiven, geeft wel aan dat de PvdA echt geen idee heeft hoe ze de kiezer terug moeten halen - en ook geen oplossing kan bieden. Net zo ongeloofwaardig is de brief van een "tuindersvrouw". "Hard werken, goed verdienen". Ja, die gaan de PvdA een brief sturen...

1 Reactie
SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra14 aug. 2012 - 9:43

== Net zo ongeloofwaardig is de brief van een "tuindersvrouw". "Hard werken, goed verdienen". Ja, die gaan de PvdA een brief sturen. == Er bestaan nog mensen in dit land die niet denken apekreten als: VVD, iedereen rijk, PvdA iedereen arm. Sommige mensen zien wat er werkelijk gebeurt, observeren en denken na, zitten niet de hele dag met hun snufferd op GeenStijl. Zulke mensen bestaan, echt.

nautica
nautica14 aug. 2012 - 9:43

Ik kreeg het idee dat de heren Samsom en Spekman een soort goodcop , badcop aan het uitvoeren waren om de kiezers ertoe te bewegen vooral zich tot hun standpunt te bekennen. Maar laten ze zich nu eens zelf in de kaart kijken? Gaan ze links of gaan ze rechts? Maar er tussenin is in de huidige verhoudingen een gepasseerd station.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen14 aug. 2012 - 9:43

[Gaan ze links of gaan ze rechts?] Geen van beide hopelijk.

NicoSchouten
NicoSchouten14 aug. 2012 - 9:43

Merkwaardig dat de opmerking bij de SP ""Er is genoeg geld, het wordt echter verkeerd verdeeld" wordt uitgelegd als een oproep om de geldpers zo maar open te zetten. In werkelijkheid gaat het om de omvang van financiële en andere bezittingen, "die zeer ongelijk verdeeld zijn en zeer ver boven de omvang van de staatsbegroting ligt. De geldpers wordt niet zo maar aangezet. Het gaat steeds om leningen van de ECB die met rente terugbetaald moeten worden. En dit geld kan vervolgens weer uit de handel genomen worden. Hoeveel geld in omloop moet zijn hangt sterk af van economische omstandigheden. In een crisis, met een lage omloopsnelheid van het geld, is er meer nodig. Als de overheid gaat bezuinigen terwijl burgers en bedrijven dit al doen vererger je de crisis. Dat is geen wilde veronderstelling, maar een ervaringsfeit.

1 Reactie
MattDelahaij
MattDelahaij14 aug. 2012 - 9:43

Ik denk dat Spekman het zelf niet zo goed meer begrijpt. Hij haalt vastgeroeste beelden uit het verleden en de actuele werkelijkheid van nu door elkaar. Dan ga je dingen horen die nooit zijn gezegd,

NicoSchouten
NicoSchouten14 aug. 2012 - 9:43

Spekman stelt dat het geld eerst verdiend moet worden. Alsof de SP dat niet weet. Daar ligt het verschil van mening niet. Maar geld kan alleen verdiend worden als de bedrijvigheid voortduurt. Als die bedrijvigheid stagneert door bezuingingen bij burger, bedrijf en overheid kan er ook niet meer geld verdiend worden. Erger nog; dan daalt ook de waarde van de produktiemiddelen. En door het achterwege laten van investeringen gaan bedrijven achterop lopen.

1 Reactie
FransLenaen
FransLenaen14 aug. 2012 - 9:43

Nee, maar geld wordt ook niet verdiend door de belastingen voor bedrijven te verhogen, door het toptarief in te voeren (met als gevolg kapitaalvlucht) en door de bijstand en het minimumloon te verhogen. Dat weet de SP ook wel; pure verkiezingsretoriek.

Wilbert2
Wilbert214 aug. 2012 - 9:43

Het hele, soms moeilijke verhaal van de PvdA is, dat ze het niet goed doen in de peilingen en dat ze niet willen zien, dat dat hun eigen schuld is. We moeten de verkiezingen natuurlijk nog even afwachten, maar het lijkt er op, dat de mensen niet meer in de lippendienst van de PvdA trappen. Als je jezelf in verkiezingstijd een sociale bondgenoot van de SP noemt, moet je na de verkiezingen met de SP een sociaal Europa nastreven. Maar de PvdA wil een neoliberaal Europa en daar is niks sociaals aan. En blijkens de peilingen hebben steeds meer mensen ook door, dat ze met dat hele, soms moeilijke verhaal van het neoliberalisme tot op het bot worden uitgekleed. Dus als je de PvdA wil redden, kun je beter je neoliberalen er uit schoppen dan afgeven op de SP.

1 Reactie
WillemKorenman
WillemKorenman14 aug. 2012 - 9:43

De PvdA heeft traditioneel slechtere peilingen voor verkiezingen, daar is niets nieuw aan. Zeker als Roemer denkt, dat hij zijn zetels zo wel krijgt en de kiezers minacht door weg te duiken door samen met Rutte geen campagne te voeren. Maar in de conversie, in de debatten moet Roemer met de billen bloot. Of hij nu wil of niet. Daar mag hij gaan uitleggen, hoe hij het allemaal wil betalen, wat hij zijn kiezers beloofd. De SP moet niet te vroug juichen. Vanmiddag bij de Appie Hein gehoord: SP is Sinterklazen Partij.

bruces
bruces14 aug. 2012 - 9:43

Een kletsverhaal over de b.t.w.. -a- is dat voor de tuinder een boekhoudkundige verrekening met de belasting. -b- kost een mooi boeket in het winkelcentrum E 4,00 en dan E 4,08 Ik denk niet dat ze minder bloemen in dat winkeltje gaan verkopen met die E 0,08

1 Reactie
ColorHugo949
ColorHugo94914 aug. 2012 - 9:43

[ -b- kost een mooi boeket in het winkelcentrum E 4,00 en dan E 4,08 Ik denk niet dat ze minder bloemen in dat winkeltje gaan verkopen met die E 0,08 ] Energie, de verpakking, lintjes, kaartjes, winkelverlichting en inrichting alle inkoop wordt cumulatief 2 % duurder. Ondernemers kunnen btw wel verrekenen, maar moeten de inkoop wel voorfinancieren. De optelsom aan btw-inkoop zal veel sterker doorwerken dan 2% in verkoopprijzen. Nu valt dat bij een bloemen mee, maar bij auto's machines of in de bouw loopt de inkoop-btw cumulatie behoorlijk op aan producten en diensten van onderleveranciers. Inflatie dus.

Arend Wortel
Arend Wortel14 aug. 2012 - 9:43

Hou toch eens op over "villasubsidie"! Dat woord is het schoolvoorbeeld van 'framing'. We doen lekker alsof alleen 'de rijken' profiteren van de hypotheekrenteaftrek, terwijl we diep in ons hart ook wel weten dat ook de gewone man met eigen huis er recht op heeft. Sterker nog, die gewone man heeft de HRA keihard nodig. Dat is net zoiets als het uitgekauwde cliché: 'de sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen'. Alsof die 'sterkste schouders' niet al lang de zwaarste lasten dragen! Maar laten we vooral de zwakkeren met leugens en halve waarheden blijven ophitsen tegen de mensen die het iets beter hebben. Want die hebben immers de crisis veroorzaakt, toch? Haat zaaien tussen arm en rijk, dat is nou net niet wat Nederland nu nodig heeft.

2 Reacties
ColorHugo949
ColorHugo94914 aug. 2012 - 9:43

"Villasubsidie"is een prima term die de lading dekt. Medeburgers in het hoogste belastingtarief profiteren dubbel, extra hoge hypotheken bij de bank door die extra hoge fiscale aftrek. In de mediacratie doen karikaturen en cartoons het goed. Beetje satire relativeert. http://politiekeprenten.blogspot.nl/2010/04/maximale-hypotheek-rente-aftrek.html

denmol
denmol14 aug. 2012 - 9:43

"Dat is net zoiets als het uitgekauwde cliché: 'de sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen'. Alsof die 'sterkste schouders' niet al lang de zwaarste lasten dragen!" Wat zit je nou te zwetsen man want als het zo zou zijn dat zij de genen zijn die de zwaarste lasten dragen dan is dat niet alleen volkomen terecht maar is dat wel zo want ze hebben ook weer de meeste aftrekposten en de hoogste HRA of niet. Dan kan je hier "out of the bleu" gaan zitten blaaskakan en schuimbekken maar dat zal niet helpen je flinter dunne argumenten kracht bij te zetten?

trujac
trujac14 aug. 2012 - 9:43

" En alleen in Europees verband kunnen we de banken aanpakken, om zo ons spaargeld veilig te stellen. " Open je ogen Spekman! Deze crisis is mede door Europa veroorzaakt en op deze economische crisis zullen nog vele politieke crisissen volgen. Vriend en vijand zijn tot de conclusie gekomen dat b.v. de invoering van de Euro een verschrikkelijke vergissing was. Deze Eurocrisis zal in de toekomst nog voor veel meer maatschappelijke onrust zorgen in de EU. Onze politici lopen gewoon te hard voor de Europese optocht uit. Kijk dus achterom man en je ziet dat je volgelingen het niet kunnen bijbenen. Het enige wat je als fatsoenlijke sociaal democratische partij kan doen is een pas op de plaats maken en op de allereerste plaats je sterk maken voor een sociaal Europa inplaats van de verzorgingsstaat af te breken ten behoeve van de Vrije Markt. Als we zo door blijven gaan als we nu doen dan zal de hele EU opgeblazen worden door de sociale onrust die er volgt. Mijn advies Spekman aan jou is; flikker eerst die neo-liberale bende uit je partij, pas dan kun je gaan denken aan een voorzichtige opbouw van één Europa.

2 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen14 aug. 2012 - 9:43

[Vriend en vijand zijn tot de conclusie gekomen dat b.v. de invoering van de Euro een verschrikkelijke vergissing was.] Dat is niet waar, vijand is tot die conclusie gekomen ja maar die conclusie had ie al eerder getrokken. Vriend is tot de conclusie gekomen dat de invoering gepaard had moeten gaan van centrale Europese controle op begrotingen van lidstaten en een bankenunie.

Jensbos
Jensbos14 aug. 2012 - 9:43

Sorry, de crisis ligt in oorsprong en gevolg in de VS en daar probeert men nog steeds - met succes- ons ( degenen met nog wat geld in pensioenen e.d.)te laten bloeden voor hun windhandel (future, bull/bear, hause/ baisse) van de afgelopen 10 jaar.

boswachter2
boswachter214 aug. 2012 - 9:43

De PvdA vertelt veel maar wat te zeggen van onderstaand over Roemer: Feit 1: Emile Roemer was van april 2002 tot november 2006 wethouder in zijn hometown Boxmeer. Feit 2: De gemeente Boxmeer stond tussen 2004 en 2007 onder curatele van de provincie Noord-Brabant omdat de gemeentelijke financiën niet op orde waren. Feit 3: Verantwoordelijke voor die cashflowfaal was Emile Roemer, wethouder van Financiën.

4 Reacties
denmol
denmol14 aug. 2012 - 9:43

"Emile Roemer, wethouder van Financiën." Ik dacht toch niet dat hij nu opteert voor de functie van minister van financien, of heb ik iets gemist?

bruces
bruces14 aug. 2012 - 9:43

Of dit juist is dat weet ik niet. Ik heb ook gehoord dat Roemer de gemeente uit de rode cijfers heeft gehaald.

bruces
bruces14 aug. 2012 - 9:43

Lees eens de begrotingen van toen van de Gemeente Boxmeer. Kom daarna met een reactie. Tenminste als je een begroting kunt bevatten. Ik heb het net gelezen en Roemer heeft goed werk geleverd in Boxmeer. De problemen kwamen al uit een periode van voor Roemer.

bruces
bruces14 aug. 2012 - 9:43

De erfenis voor ROEMER. Bijna de gehele oppositie, inclusief de SP fractie in de gemeenteraad van Boxmeer heeft tegen de begroting 2002 gestemd. Het gebeurt niet vaak dat een begroting door een zo groot gedeelte van een Raad wordt weggestemd. Er was ook alle reden toe om tegen te stemmen, aldus Emile Roemer fractievoorzitter voor de SP in de Raad : "de begroting zit vol met financiële risico's". Alleen al bij het WVG beleid komt een volgend college in 2002 volgens de SP handenvol geld tekort. In haar algemene beschouwing noemt de SP zo'n 12-tal onderwerpen waar dit college financiële risico's neemt.

WillemKorenman
WillemKorenman14 aug. 2012 - 9:43

De feiten van Louis: Feit 1: Emile Roemer was van april 2002 tot november 2006 wethouder in zijn hometown Boxmeer. Feit 2: De gemeente Boxmeer stond tussen 2004 en 2007 onder curatele van de provincie Noord-Brabant omdat de gemeentelijke financiën niet op orde waren. Feit 3: Verantwoordelijke voor die cashflowfaal was Emile Roemer, wethouder van Financiën. Er zijn nog meer feiten: Feit 4: Dankzij het “kleine kernenbeleid” van Kok II en miljoenenreserves van het grondbedrijf in Boxmeer trof Roemer bij zijn aantreden een zeer gezonde en voor een gemeente als Boxmeer zeer ruim bovengemiddelde reservepotten aan. In het najaar van 2004 waren deze als sneeuw voor de zon verdwenen. Feit 5.: Wethouder Roemer heeft miljoenenreserves van het grondbedrijf gebruikt om tekorten op de gewone dienst in 2003 en 2004 te financieren. Dat is volgens de comptabiliteitswet niet eens toegestaan. Dergelijke bestemmingsreserves zijn bedoeld om tegenvallers (in dit geval) bij het grondbedrijf op te kunnen vangen. Feit 6: De tekorten op de gewone dienst in 2003 en 2004 waren mede het gevolg van een ruimhartig subsidiebeleid en een falen van Roemer als Wethouder, die “alles wel goed vond”. Feit 7:Hij hakte daarmee de geldboom bij de wortel om en zodoende stond Boxmeer vanaf 2004 tot en met 2007 onder curatele van het Rijk (Provincie). Een dergelijke curatelestelling is in feite een faillissement van een gemeente.

2 Reacties
bruces
bruces14 aug. 2012 - 9:43

Ga terug naar Boxmeer 2002. Daar zat al het probleem en wel voor 2002, in 2000 en 2001. Om dit soort broodje aap verhalen van PVDA-ers, verhuizen personen naar de SP. Als de SP in een regering komt zal Roemer niet de Minister van Financiën worden en zich omgeven met goede adviseurs. Wat heeft die Samsom dan gepresteerd ? door als actievoerder op een rails te gaan liggen.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen14 aug. 2012 - 9:43

In verkiezingstijd zou ik denken dat dit hoort bij de relevante informatie, en dus bij het "complete verhaal". Waarom horen dit verhaal niet van Spekman? Mischien wil ie toch niet zo heel graag het "complete verhaal" vertellen, bang dat ie te lang aan het woord is?

neutralist
neutralist14 aug. 2012 - 9:43

Het verschil tussen PvdA en SP zit inderdaad in de Europese houding. Daarom staat de SP op winst en de PvdA op verlies. Want de kiezer is niet helemaal gek. De oorzaak van de ellende ligt deels in Europa, de oplossing niet. Althans, niet in een gemeenschappelijke muntunie. Als elk land met rechte rug de crisis bestrijdt, komt Europa er prima uit. Maar ongegeneerd geld overpompen naar landen met een dubieuze belastingmoraal is zeker geen oplossing. Maar goed, ga vooral zo door PvdA.

3 Reacties
WillemKorenman
WillemKorenman14 aug. 2012 - 9:43

De SP staat vooral hoog doordat zij de kiezers op het verkeerde been zet. Met een stem op de SP krijg je Roemer in het Torentje, aldus de SP. Aantrekkelijk voor veel voormalige PvdA-kiezers, die dat geloven. Als in de komende weken de SP programmatisch wordt uitgesloten, dan wordt de SP weer een populistische protestpartij. Goed voor 10 á 15 zetels.

trujac
trujac14 aug. 2012 - 9:43

Lees ook het artikel van die Wageningse professor vandaag in de Volkskrant over de voedselcrisis in de wereld. Daarin geeft hij Frans Timmermans (PvdA) een veeg uit de pan. Timmermans had eerder een bewogen artikel geschreven over de voedselcrisis in de derde wereld. Volgens de Wageningse professor waren dat krokodillentranen van de PvdA. De PvdA heeft volgens hem het neo-liberale beleid van harte ondersteund. Dit beleid heeft er toe geleid dat de buffer voedsel voorraden in de wereld zijn afgebouwd en de ontwikkelingshulp aan de kleine boeren is verminderd. De kleine boeren hebben daardoor amper geld om hun gronden te bemesten. Het is dan ook hypocriet van de PvdA om nu anderen de schuld te geven. Deze neo-liberale PvdA heeft dus zwaar boter op haar hoofd.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen14 aug. 2012 - 9:43

[Want de kiezer is niet helemaal gek.] Gezien de goede huidige peilingen van de SPVV, en de goede uitslagen in het verleden van Boerenpartij, LPF, SP, PVV, Ouderenpartijen, PvdD is de kiezer wel degelijk helemaal gek.

Sternenstaub
Sternenstaub14 aug. 2012 - 9:43

Laten ideologisch verdwaalden en hypocrietelingen inderdaad maar op de PvdA stemmen, want soort zoekt soort. Laat trouwens alles wat neoliberaal stinkt elkaar maar lekker gaan vlooien, ieder in zijn eigen groepje, ieder op zijn eigen apenrots. Laten we er helemaal maar een apenland van maken, waarin de leepste, gemeenste apen de sleutels van alle deuren krijgen... Of laten we er weer een mensenland van maken, waarin menselijke normen en waarden, zoals intelligentie en morele integriteit, de menselijke maat terugbrengen in de verwilderde beestenboel, de jungle waartoe het is verworden, wat is wat de SP wil doen. "[...] want dit volk wil geen sociaal-economische achteruitgang tot aan een meester-slaafschap, wat is wat de neoliberalen=neofeodalen willen, maar niet zeggen"

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten14 aug. 2012 - 9:43

http://www.trouw.nl/tr/nl/4500/Politiek/article/detail/3301203/2012/08/15/Uitersten-in-politiek-landschap-winnen-terrein.dhtml