Joop

PvdA tegen overname failliete ziekenhuizen door CCN

  •    •  
05-11-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
cmp3.10.3.3Lq4 0x1e94d466

© cmp3.10.3.3Lq4 0x1e94d466

De PvdA heeft zich uitgesproken tegen de eventuele overname van de IJsselmeerziekenhuizen door Cardiologie Centra Nederland (CCN). De publiek-private organisatie heeft een doorstartplan ingediend bij de curator voor de failliete IJsselmeerziekenhuizen om onder de naam Zuiderzee Netwerk Ziekenhuis (ZNZ) verder te gaan. Op Facebook schrijft oud-minister Lilianne Ploumen:
"Dit klinkt als mooi nieuws, toch? Maar er zit een addertje onder het gras. Loek Winter heeft namelijk een flinke vinger in de pap bij de Cardiologie Centra Nederland (CCN). Inderdaad, dezelfde Loek Winter die eerder eigenaar was van de IJsselmeerziekenhuizen en het Slotervaart. Die nu dus failliet zijn gegaan. Volgens het NRC heeft Winter zelfs bijna een kwart van alle aandelen in CCN in handen. Eerst het ziekenhuis op de fles, personeel en patiënten op straat en vervolgens alsof er niets gebeurd is weer opnieuw eigenaar worden. Minister Bruins moet hier dus niet intrappen. Het is nu belangrijk om op zoek te gaan naar een betrouwbare partij waarbij de mensen in Flevoland zeker kunnen zijn van goede zorg."
Igor Tulevsk van van CCN ontkent de betrokkenheid van Loek Winter, die ‘0 aandelen’ zou hebben en ‘nergens bij betrokken’ zou zijn. Wel heeft Winter een belang in de bv Heart for Health, een werkmaatschappij die diensten levert aan CCN.
Meerdere partijen hebben belangstelling getoond voor de failliete Flevolandse ziekenhuizen. De deadline voor biedingen op het Slotervaartziekenhuis verloopt aan het begin van deze week, de curatoren verwachten eind van de week meer duidelijkheid te kunnen verschaffen over de uitkomsten.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (27)

Poezenmens
Poezenmens6 nov. 2018 - 9:13

De PvdA heeft gelijk. Loek Winter loopt rond met ogen die bol staan van dr dollartekens, dus niet goed voor het besturen van ziekenhuizen. “De inmiddels failliete IJsselmeerziekenhuizen kochten vorig jaar en dit jaar maandenlang bepaalde kankermedicijnen in Duitsland, terwijl deze niet te declareren waren bij Nederlandse zorgverzekeraars. De bestuurders van de ziekenhuizen, onder wie Loek Winter, zouden hebben geweten dat de medicijnen niet vergoed zouden worden.” “Dat schrijft Follow the Money vandaag op basis van eigen onderzoek. Volgens het journalistieke onderzoeksplatform zadelde deze praktijk de ziekenhuizen op met een verliespost van tussen de 3 miljoen en 5 miljoen euro.” https://www.ad.nl/binnenland/failliete-ziekenhuizen-kochten-onvergoed-medicijn-in~acc274f0/

Rechtse Bal
Rechtse Bal6 nov. 2018 - 8:22

alleen ervaren managers kunnen dergelijke instituten nog redden; adder onder gras van Ploumen is dat PvdA de ziekenhuizen wil nationaliseren.

3 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt6 nov. 2018 - 11:45

Nou ja, de ziekenhuizen waren ooit van ons hoor. Het lijkt mij een zeer goede zaak om het bezit van ziekenhuizen aan te pakken voor er nog eer van deze dramatische geschiedenissen komen.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde6 nov. 2018 - 14:39

Klaas, de ziekenhuizen waren nooit van ons. Alleen het Slotervaart, maar die was van de gemeente. Amsterdam wilde een ziekenhuis voor de minder bedeelden. Maar dat bleek een kostenpost die niemand meer kon opbrengen. Dus ging het in de verkoop. En nu is het weg.

Klaas Punt
Klaas Punt6 nov. 2018 - 18:58

Martin, er was geen, ik herhaal geen, instantie die in het verleden een ziekenhuis kon stichten. Dat waren gemeenten, universiteiten of maatschappelijke organisaties. Altijd met gemeenshapsgeld. Dat het Slotervaartziekenhuis in de dwaze jeren aan de man gebracht is was en is een fout, grote fout van in mijn ogen van handjeklappende bestuurders. Ik hoop dat de Kamer ooit een parlementaire enquete naar die gang van zaken verricht. In elk geval vind ik dat bestuurders van die zog. private ziekenhuizen hoofdelijk verantwoordelijk dienen te zijn voor de besteding van hun toevertrouwde gelden.

msj_meijerink
msj_meijerink6 nov. 2018 - 8:04

Meneer Winters is een soort spin in een heel vaag web, dat natuurlijk moet worden geslecht. Goed werk Liianne.

Sonic2
Sonic25 nov. 2018 - 23:46

Een goed punt van de PvdA weer. Die in de oppositie louter verstandige taal uitslaat. En die ook oppositie voert met veel aansprekende jonge namen. Zoals Gijs van Dijk, John Kerstens( al is die niet heel jong meer) en Henk Nijboer. Ook Kirsten van den Hul trouwens. Alles is verpest door Samsom. Die een draak van een regeerakkoord in elkaar heeft gezet. Die alle fouten beslissingen genomen heeft die je maar kan nemen. Die ook nog eens geen profiel weet te bewaken. Al moet ik eerlijk bekennen dat ook Kok, Melkert, Bos en Cohen al de PvdA schrammen en krassen heeft gegeven. Voor de enorme nederlaag in 2017 hou ik 100 procent Samsom verantwoordelijk. Dat is het enige punt. Het bedrog van Rutte 2 is te groot. Alleen ben ik het ook met dit punt eens.

Frans_Cobben_Halsteren
Frans_Cobben_Halsteren5 nov. 2018 - 19:11

Regenten van de Partij van de Arbeid deden niets met de moeilijkheden in het IJsselmeer Ziekenhuis, daarom heeft de Partij v/d Arbeid weinig recht van spreken hierover.

3 Reacties
madbako
madbako6 nov. 2018 - 7:48

Wat hadden ze moeten doen dan?

Realist4
Realist46 nov. 2018 - 12:54

@madbako Ach misschien bedoelt Frans, dat mevrouw ploumen wel (vanaf de zijlijn) weet te vertellen hoe het niet moet, maar de PVDA jarenlang op het pluche in Amsterdam, niets heeft gedaan om de situatie van bv het Slotervaart te keren?

Mag
Mag6 nov. 2018 - 13:10

Ze willen redden wat nog te redden valt. Dat vind ik ontzettend goed van Ploumen. Deze situatie is ontstaan door haar partijgenoot Wouter Bos. Een ziekenhuis is nooit geprivatiseerd mogen worden.

Meta  Foor
Meta Foor5 nov. 2018 - 19:01

- de bad guys zijn gewaarschuwd !! PvdA is watching them …. nooit gehoord van katvangers ? de Chinezen in ieder geval wel … en die zijn hogelijk geinteresseerd ivm hun medicijnen export en nieuwe types scanners.

JanBakker2
JanBakker25 nov. 2018 - 16:34

Als het een feit is dat Winter belangrijke banden heeft met CCN dat heeft PvdA gelijk. In belang van kwaliteit en continuïteit het ziekenhuis in Lelystad verdelen onder Hardewijk en Sneek.

Klaas Punt
Klaas Punt5 nov. 2018 - 16:15

Waarom zouden we een betrouwbare partij moeten zoeken? Die betroeuwbare partij zijn wij, de gemeenschap, en als die rechtse club die nu aan het bewind is dat niet doet dan zou het zomaar mogelijk zijn dat de Staten van Friesland of Flevoland die failliete boedel opkopen. Een ziekenhuis is er voor de gemeenschap en niet voor de business.

ton14024
ton140245 nov. 2018 - 15:55

Maar het mag geen systeemziekenhuis meer zijn van CCN. Verdacht?

1 Reactie
ton14024
ton140245 nov. 2018 - 15:58

Probeer maar eens ergens een nieuwe stapel stenen neer te zetten.

Hans Idem
Hans Idem5 nov. 2018 - 15:03

Ik ben geen zakelijk type. Daarom zal het wel zijn dat ik nooit iets begrijp van het doorstartgebeuren. Of het nou een ziekenhuis betreft, of een failliete winkelketen, iemand koopt het op na afbraak en kan er wel wat mee? Zoals winst maken?

1 Reactie
adriek
adriek5 nov. 2018 - 17:51

Je koopt bij voorkeur opstallen en boedel ver onder de normale prijs, maar net iets duurder dan de afbraak/veilingprijs. Alle schulden zijn als sneeuw voor de zon verdwenen. Flink de bezem door het personeel. In een normaliter winstgevende handel zijn dat prima startcondities.

Sanaya Khan
Sanaya Khan5 nov. 2018 - 15:01

Maar wat is het nu, wordt Loek Winter "opnieuw eigenaar" indien de overname slaagt of niet? Zo ja, dan lijkt mij dat zijn zakken goed geleegd worden om de schulden en kosten door het faillissement te betalen. Zo niet, dan verspreidt Ploumen ironisch genoeg nepnieuws op Facebook.

8 Reacties
adriek
adriek5 nov. 2018 - 17:55

Op papier wordt hij vast geen eigenaar. Ik gok dat hij via allerlei juridische constructies 'dikke vinger in de pap' wordt en via interessante omwegen een billijke (lees: riante) vergoeding voor zijn rol als adviseur, bestuurslid of ander erebaantje in een of meer van de aan elkaar gelieerde ondernemingen krijgt. Allemaal heel legaal uiteraard. Misschien gaat hij zelfs wat belasting betalen.

M7
M75 nov. 2018 - 18:24

Ik vrees dat je gelijk hebt : nepnieuws verspreid door Mevr Ploumen ! Het is voor de hand liggend dat elk voorstel voor doorstart waar Dhr Winter bij betrokken zou zijn , geen schijn van kans maakt . Begint met Paulianeus handelen , waar de curator allergisch voor is, en anders wordt het wel de publieke opinie en de gevoeligheid daarvoor bij de Overheid / Ministerie / Zieketekostenverzekraars.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19475 nov. 2018 - 19:19

U ontgaat kennelijk het verschil tussen een natuurlijk persoon en een rechtspersoon. Ik denk niet dat die Winter als natuurlijk persoon ergens eigenaar van is. Als u iemand onterecht van het verspreiden van nepnieuws beschuldigt is dat wel een vorm van smaad.

M7
M75 nov. 2018 - 21:14

@ Frans Akkermans : het verschil tussen een natuurlijk persoon en een rechtspersoon is voor een ieder toch wel duidelijk .Maar u gelooft toch niet dat Dhr Winter nu in prive aandeelhouder is van de failliete ziekenhuizen ? Dat is zonder meer geregeld via een holding en diverse werkmijen. Maar ook deelname van Winter als UBO ( ultimate beneficiary owner ) in een doorstart , is echt een no go voor de curatoren , het bestuur en de politiek.

Hiltermann
Hiltermann5 nov. 2018 - 21:29

@ Sanaya Khan, De nieuwe eigenaar betaalt natuurlijk de schulden van het oude ziekenhuis niet, die blijven hangen in de failliete rechtspersoon. Misschien eerst iets lezen over de faillissementswetgeving voor je commentaar geeft? Loek de Winter mag een bod doen met een nieuwe rechtspersoon op de IJsselmeerziekenhuizen. De rechter commissaris moet akkoord gaan met de verkoop, hij volgt in de meeste gevallen het voorstel van de curator. Bij flits faillissementen volgt een snelle doorstart met dezelfde eigenaren waarbij schulden achterblijven in de oude rechtspersoon. Ongewenst personeel gaat niet mee naar de nieuwe rechtspersoon. Medewerkers die wel mee kunnen krijgen een arbeidsovereenkomst aangeboden met slechtere voorwaarden. Flits faillissementen hebben tot doel zoveel mogelijk arbeidsplaatsen te behouden.

Sanaya Khan
Sanaya Khan5 nov. 2018 - 21:44

@ AdrieK Goed mogelijk. Ik weet ook helemaal niet of dat goed of slecht zou zijn. Mijn commentaar gaat over de twee dimensies die gepresenteerd worden, met als gevolg dat ook jij gaat gissen, vanuit één van die dimensies. Dat lijkt mij meer de bedoeling van dit soort berichten, dan feiten verkondigen. En misschien is dat ook wel het beste volgens mensen die het weten, want ik denk niet dat hij hierna nog een vinger in de pap krijgt. @ M Dat men er een slecht gevoel bij krijgt kan ik goed voorstellen, alleen worden we hier niets wijzer van. Als Winter geen eigenaar wordt kan dat niet als reden worden opgegeven, een Tweede Kamer-lid dient precies te zijn. Als hij dat wel wordt, dient de uitspraak van Tulevsk gefactchecked te worden, wat vast niet moeilijk is en niet mijn verantwoordelijkheid. De term Paulianeus handelen kende ik niet, dank daarvoor, en ik wil verder geen suggestie wekken behalve wat het nieuwsbericht mij geeft. Noch mogelijkheden uitsluiten. @FransAkkermans1947 Ik ben inderdaad onvoldoende op de hoogte van de betrokkenheid van Winter, en mij ontgaat verder niets wat niet duidelijk wordt gemaakt in dit nieuwsbericht. Ik had een beschuldiging kunnen uiten inderdaad, maar ik stelde een vraag wat u kennelijk is ontgaan. Wat u denkt interesseert me niet zolang u het niet weet.

LaBou
LaBou 6 nov. 2018 - 11:13

"Flits faillissementen hebben tot doel zoveel mogelijk arbeidsplaatsen te behouden" Dat waag ik te betwijfelen. Verder ben ik het wel met je eens hier. Overigens is een prepack oftewel flitsfaillisement sinds 2017 niet meer toegestaan.

Sanaya Khan
Sanaya Khan6 nov. 2018 - 16:59

@Hiltermann Dat had ik kunnen doen, maar daar ging mijn vraag niet over. Toch bedankt dat je antwoord geeft op je eigen vraag, en een uitleg verstrekt. En geldt dit dan ook voor deze case, of doet Winter geen bod met een nieuw rechtspersoon zoals Tulevsk beweert?