Joop

'PvdA te lang aan de macht in Amsterdam'

  •    •  
08-01-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ageeth-telleman-ijoever.jpg
D66-lijsttrekker Ageeth Telleman opent aanval op partij die sinds mensenheugenis baas is in hoofdstad
Het is tijd om de door de Amsterdamse PvdA verdorven politieke cultuur te doorbreken. Met die boodschap opent de Amsterdamse D66-lijsttrekker Ageeth Telleman de campagne voor de raadsverkiezingen van 3 maart. Haar partij kan volgens peilingen de grote winnaar worden.
“De verkiezingen gaan om het doorbreken van de vanzelfsprekendheid van de macht van de PvdA”, zegt Telleman vrijdag in een interview in Het Parool
Veel problemen in de stad, zoals de Noord/Zuidlijn, verbouwing van musea en de uitval op vmbo’s, zijn volgens haar te herleiden tot de politieke cultuur. “De PvdA heeft te lang te veel macht. De partij wordt te weinig uitgedaagd. Er is een cultuur van ouwe jongens krentenbrood en gebrek aan transparantie.” Telleman signaleert ‘arrogantie’ en ‘zelfgenoegzaamheid’ in de PvdA.
Neem Job Cohen, die het bij Buitenhof ontzettend moeilijk vond sorry te zeggen over het Noord/Zuidlijndebacle. Of Ahmed Marcouch, die zegt: ‘De PvdA is de enige partij die het kan, deze stad besturen.’ Als Lodewijk Asscher (PvdA-lijsttrekker) kritiek krijgt, springt de halve PvdA-fractie op om hem te verdedigen. Er is te weinig tegenmacht.”
Toch sluit Telleman niet uit dat D66 na maart met de PvdA gaat besturen. ”Maar dan wel met een kleinere PvdA en een D66 die groot genoeg is om de cultuur te veranderen.”

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (24)

rgeurtsen
rgeurtsen8 jan. 2010 - 20:36

Ooooooh mevrouw Telleman, dat klinkt dapper en groot. En hoe ga je compromissen sluiten, of ga je de machtige vrouw spelen, die beslissingen neemt die niemand ondersteunt omdat ze vast zitten in de oude cultuur? Yeah, go go go go. Go for it. D'66 Ja, anders. je moet het maar geloven. Alhoewel om stemmers te krijgen is hopen genoeg. Yes, you can! Iedereen moet door de levensfase waarin ze zich willen onderscheiden om autonomie en ego te bewijzen. Sommige doen dat thuis anderen op het werk. Slordigheidje, dat uw website http://ageethtelleman.nl/home.html niet up to date is en de agenda leeg?

frankie48
frankie488 jan. 2010 - 20:36

Ja, macht voor een politieke partij is nooit goed, dat laat je niet meer nadenken over de problemen van andere. Marcel van Dam kunt u er als over vertellen, want die ging pas nadenken toen hij deze niet meer had. Als je over macht wil spreken, dan moet dat de macht zijn van het volk. Maar D66-lijsttrekker Ageeth Telleman smacht zeker naar die uitzonderingspositie die macht heet.

WillemdeGroot
WillemdeGroot8 jan. 2010 - 20:36

Ach, die Ageeth. Dat hoort er allemaal bij, bij die verkiezingsstrijd. Inhoudelijk stelt het niets voor. D66 kan trouwens beter niet in het college gaan zitten. Besturen valt de partij altijd moeilijker dan in de oppositie zitten.

superknor
superknor8 jan. 2010 - 20:36

Alleen in Amsterdam?

fjacobse
fjacobse8 jan. 2010 - 20:36

Helemaal mee eens, wat zou het mooi zijn als D'66 de kans krijgt haar visie in de praktijk te brengen. D'66, de partij van Roger van Boxtel. Wat heeft die man onvoorstelbaar veel bereikt in de 4 jaar groten steden beleid, zoals bijvoorbeeld...eh....eh. Nou ja, er wil me even niets te binnen schieten, maar als er iemand veel heeft bereikt is het van Boxtel wel. Geef D'66 4 jaar carte blanche in Amsterdam, dan kunnen ze de komende 40 jaar weer in de oppositiebankjes plaats nemen. Vraag maar aan de inwoners van Culemborg.

HugoSpanje
HugoSpanje8 jan. 2010 - 20:36

Amai ..... Ageeth Telleman, een fris ogende prompte en vernieuwende Noord-Hollandse mevrouw die in stelling wordt gebracht om de zittende en onvermijdelijk falende Haagse politiek met getrokken zwaard te lijf te gaan. Wat zal het worden? Een carrièrebeestje of een heuse bevlogen volksvertegewoordigster. Een open stad, waar iedereen zich kan ontplooien. Een andere bestuurscultuur op het stadhuis. Scholen in de stad die talenten uit mensen halen. Eerst bouwputten dicht, dan pas nieuwe open!

bertprigge
bertprigge8 jan. 2010 - 20:36

aan een kant ben ik het met haar eens naar heeft de PVDA daar dan macht?? nee die trappen ook nog geen deuk in een pakje boter maar D66 ook niet en Ageeth kun je er dan ook voor zorgen dat we eens landerlijk verlost worden van het CDA? kun jezelf hier niet eens op reageren Ageeth?

Klaas2
Klaas28 jan. 2010 - 20:36

Heeft iemand ook haar programma bestudeerd, of doet dat er niet toe? Ik zie in al die positieve reacties niemand ingaan op wat zij wil doen met haar eventuele mandaat. Terwijl dat toch goed is gedocumenteerd in overzichtelijke(?) 66 programmapunten. Ik ben benieuwd wanneer de eerste inhoudelijke reactie komt.

DikBrix
DikBrix8 jan. 2010 - 20:36

Flauw verhaal en nogal goedkoop. Ik heb me niet verdiept in de politiek van Amsterdam, maar als ik moet kiezen tussen verhalen, dan lijkt me het verhaal van Rouane Rabbit toch heel wat reëler dan dit verhaal van Telleman: spelen op emoties is een zwaktebod. Zoals Rouane terecht zegt: daar beschuldigt D66 juist de PVV van. Als je dat doet, maak je er dan niet zelf schuldig aan zou ik zeggen.

UrcodeRufter
UrcodeRufter8 jan. 2010 - 20:36

Zowel PvdA als D'66 manoeuvreren zich hedentendage binnen de grenzen die ze zich door het neo-liberalisme gesteld zien....derhalve verschillen zij amper nog van elkaar. Heel opportunistisch van D'66 om te stellen dat er iets te kiezen valt.

BozeBlankeVrouw
BozeBlankeVrouw8 jan. 2010 - 20:36

Wat een vrolijk nummer die Ageeth. Humor hadden we nog niet bij D66. Voor transparantie en witbrood moeten bij haar zijn. D66 maakt zelf onderdeel uit van die arrogante, zelfgenoegzame politieke cultuur in ons land. D66 is voor mij Deconfiture 66. Nooit ja of nee zeggen, net zo lang overleggen tot anderen met een oplossing komen en dan zelf die oplossing claimen. Politiek belletje trekken en dan heel hard weglopen voordat een boze bewoner de deur opent. Kijk eens naar je vingers Ageeth. Je wijst er met eentje naar je politieke zusje en tegelijkertijd wijzen er drie naar jezelf. D66 gaat Amsterdam niet anders besturen dan de PvdA nu doet. De geest van Cohen blijft rondwaren.

1 Reactie
ThomasWagenaar
ThomasWagenaar8 jan. 2010 - 20:36

Hear Hear!

[verwijderd]
[verwijderd]8 jan. 2010 - 20:36

Eindelijk iemand die het snapt, weg met de regenten.

1 Reactie
Kappasnor
Kappasnor8 jan. 2010 - 20:36

Zo is dat, anarchie is pas hip!

johnber
johnber8 jan. 2010 - 20:36

" 'PvdA te lang aan de macht in Amsterdam'" Eindelijk eens iemand met een slimme opmerking.

1 Reactie
WillemdeGroot
WillemdeGroot8 jan. 2010 - 20:36

Waar slaat dat nou op? Het is de kiezer die bepaalt wie aan de macht is. en als die kiezer ervoor kiest om d ePvdA die macht te geven, wat zeuren wij dan?

Coropa
Coropa8 jan. 2010 - 20:36

Zelf woon ik niet in Amsterdam, maar gelukkig gaat dit voor alle steden op. Politieke partijen kunnen alleen maar denken in macht en eigenlijk is dit zorgelijk. Want de macht: die behoort het volk. Als zij het namelijk willen, dan kunnen er veranderingen plaatsvinden. Daar kan geen enkele politieke partij tegen op.

1 Reactie
BartvandeHulsbeek
BartvandeHulsbeek8 jan. 2010 - 20:36

Uhm... (toktoktok) Cor: politieke partijen dat zijn volksvertegenwoordigers met het doel een zodanige meerderheid in de vertegenwoordigende gremia te krijgen dat ze voldoende macht hebben om met de denkbeelden die ze namens het volk dat voor hun gekozen heeft, de dagelijkse gang van zaken in de maatschappij te beïnvloeden. Wat jij feitelijk constateert is dat je het belachelijk vindt dat politieke partijen hun werk willen doen.

albertob
albertob8 jan. 2010 - 20:36

@Rouane Rabbit: Wat ik wel grappig vind is dat de Noord-Zuidlijnzwartepiet naar D66'ers en VVD'ers wordt geschoven en de PvdA in uw optiek blijkbaar slecht gedwee ja heeft geknikt. Wat raar is voor een partij die al sinds de jaren twintig de dienst uitmaakt in de hoofdstad. En haar in elk geval diskwalificeert als bestuurspartij.

1 Reactie
Klaas2
Klaas28 jan. 2010 - 20:36

Je hebt mijn inbreng verkeerd geïnterpreteerd. Het ging mij om de positie van Cohen, die door Ageeth Telleman wordt verweten dat hij "ontzettend moeilijk vond sorry te zeggen over het Noord/Zuidlijndebacle". Het initiatief van D66 tot referendum over de Noord/Zuid-lijn 1999. Een aanfluiting voor een partij die al jaren referenda tot speerpunt van hun verkiezingen maakt: Niet bindend, 65% tegenstemmers negerend. Waar blijft het "sorry" van D66? Daarmee hadden ze mijn respect kunnen winnen. En een zwak punt in het programma van D66 vind ik het volgende megalomane project (dat zonder financiële onderbouwing wordt aangekondigd). Naar mijn mening heeft Amsterdam genoeg megalomanie ondergaan, en kan het beter aan de slag met gewone grote stadsproblemen. Dat was ook een punt waar Ageeth Telleman voor mij door de mand viel. Ze zich probeert te manifesteren door kritiek op de PvdA, terwijl ik meer vertrouwen heb in politici die de nadruk leggen op hun eigen kracht, in plaats van op de zwakte van anderen. Ageeth Telleman laat zich zien als een regenteske politica die goed past in de traditie van politieke partijen die zich niets gelegen laten liggen aan wat er werkelijk belangrijk is. Ik schrijf dit allemaal niet om de PvdA te verdedigen, op die partij heb ik ook genoeg kritiek. Mijn kritiek op D66 kan ik goed formuleren zonder kracht/zwakte van andere partijen te benoemen.

Joeri2
Joeri28 jan. 2010 - 20:36

Party politiek op gemeentelijk niveau is toch zaai? Wat maakt het nou uit hoe de partij heet? Het zijn een verzameling inwoners die iets met hun stadje willen, prima toch. Ja en dan komen er meer juppen dus zal D66 groeien, daar hoef je geen tarot voor kunnen lezen. Maar als je de PvdA beu bent omdat ze te links zijn lijkt me raar, maar ik kan me ook voorstellen dat men graag geleid wordt door een pak, en dan D66 het meest linkse dat je kan vinden. Een guggenheim in A'dam zou voor mij wel een rede zijn om weer eens de trip naar A'dam met de trein te riskeren. De guggenheim in Bilbao is geweldig, door de maat verschillen van elke ruimte komt het getoonde werk maximaal tot zijn recht. Guggenheim in NY viel een beetje tegen. Het is wel geweldig om daar in dat gebouw te zijn maar dan hangt er een zielig van goghje en een klein picassootje... Dan zijn wij Nederlanders met onze meesters toch echt verwend. Maar la Guernica hangt een beetje krap, misschien wil die wel naar Guggenheim Amsterdam, ik zou er bijna D66 voor gaan stemmen... Bijna. Ik dacht dat GL en SP ook niet zo van cultuur houden dus dan blijft er niet veel over. En dat terwijl er toch echt een verband is tussen aangeboden cultuur en saamhorigheid. Van arbeid alleen wordt je geen Nederlander.

1 Reactie
Klaas2
Klaas28 jan. 2010 - 20:36

---"Guggenheim in NY viel een beetje tegen."---- Een groot museum te vullen met kunst van allure kost meer dan 1 miljard. Daarbij komt nog een gebouw van honderden miljoenen. Ik denk dat Amsterdam dat geld beter anders kan inzetten. Maar goed, dat is een persoonlijke mening. Als Amsterdam eens zou ophouden met megalomaan te zijn, en de problemen van de bewoners zou aanpakken zo dat een goede zaak zijn.

[verwijderd]
[verwijderd]8 jan. 2010 - 20:36

die pvda is inderdaad veel te lang aan de macht. het word tijd dat de sp eindelijk eens mag regeren daar. die rechtse pvda houd geen rekening met de gewone man met een pet!

1 Reactie
frankie48
frankie488 jan. 2010 - 20:36

Beste gneis schner, Heb u Job Cohen van de week niet gehoord, we moeten de marktwerking/privatesering terugdraaien, waarom dan de SP.