Joop

PvdA stemt tegen politiemissie

  •  
22-04-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
afghaanse-politietraining-300px.jpg
Martijn van Dam: motie houdt deur open voor verlenging militaire missie
De PvdA zal tegen het voorstel van GroenLinks en D66 stemmen om een civiele politiemissie met eigen militaire beveiligers mogelijk te maken in Afghanistan. Dat heeft Tweede Kamerlid Martijn van Dam van de PvdA donderdag gezegd.
De motie komt donderdagavond in stemming. Het afwijzen van het voorstel heeft alleen een politieke betekenis, want met de steun van CDA, VVD, ChristenUnie en SGP haalt het een meerderheid.
Van Dam is niet tegen een civiele politiemissie, maar vindt dat de motie de deur openzet naar een verlengde militaire missie. Daar is de PvdA tegen. Het kabinet viel eind februari over een verlenging van de huidige militaire missie in Uruzgan.
Lees ook : Voldoende steun voor Afghanistan-plan GroenLinks en D66

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

marit2
marit222 apr. 2010 - 17:06

Zeer verstandig.

Pietertje2
Pietertje222 apr. 2010 - 17:06

Een ontzettend wijs besluit. Nederland moet echt weg uit dat wespenest. Nederland heeft genoeg werk verricht in Afghanistan en nu is een andere land aan de beurt. De heren Verhagen en van Middelkoop hebben ons land in de problemen gebracht en hebben hier absoluut niet de schoonheidsprijs mee gewonnen.

Koekiemonster2
Koekiemonster222 apr. 2010 - 17:06

Ik merk dat hier op Joop.nl iets te snel nee wordt geroepen tegen dit voorstel. Door politie te sturen om de lokale politie op te leiden, bereik je tenminste nog iets. Dit is iets totaal anders dan de vechtmissie. Dit is werkelijk werken aan de opbouw en de (toekomstige) zelfvoorziening van een land. En roepen dat 'een ander land' het maar moet doen is wel heel makkelijk. Het gaat hier om mensen die hulp nodig hebben. Oorlog is nooit goed, begrijp me niet verkeerd, maar dit is gewoon constructief meewerken aan een beter Afghanistan, als is het in zeer kleine mate.

JoopSchouten
JoopSchouten22 apr. 2010 - 17:06

Akkoord. Ik zie het ook als een veilig standpunt om linkse stemmen te trekken.

vanessa2
vanessa222 apr. 2010 - 17:06

Ik begrijp het probleem niet. We zijn toch geweldig bezig in Afghanistan en in Vietnam en Korea en Irak en Cuba zijn die Amerikaanse invallen ook heel fijn afgelopen. Laten we nu eens blij zijn dat we eindelijk in de roem mogen delen.

paulvr2
paulvr222 apr. 2010 - 17:06

Op Standpunt.NL en later ook op Noorderlicht Buitenland kwam Mariko Peeters (Groen Links) haar verhaal vertellen. het initiatief van Groen Links en D'66 in de Tweede Kamer. Op Standpunt kon je zien hoe de luisteraars daarover afstemden. Ongeveer 80% van alle stemmers waren tegen. Net als de overgrote meerderheid van de Britse en Duitse bevolking die wil dat hun regeringen liefst per onmiddellijk hun troepen terugtrekken. Grappig als je bedenkt dat die twee, D'66 en Groen Links, zulke voorstanders zouden zijn van referenda. Dat zou een indicatie zijn dat je geen dingen wilt doen waar de meerderheid van je eigen volk tegen is. Niet dus. Tja, en dan het voorstel zelf. Je mag dan wel heel naief zijn zoals Mariko en het presenteren als dat je "de Afghanen niet in de steek mag laten" maar ze vergeet daarbij te melden dat niet alleen het huidige bewind door en door corrupt is en de verkiezingen heeft gestolen, maar ook dat ze door de overgrote meerderheid van het Afghaanse volk als verraders worden gezien. Ongeacht wanneer de Amerikanen en overige landen vertrekken, je zult zien dat er een afrekening zal plaatsvinden tenzij Karzai en zijn handlangers maar meteen mee vertrekken en ergens in de VS asiel aanvragen net als destijds de Zuid-Vietnamese leiders. Ga je al vertrekkend die club van allerlei politioneel en oorlogsmaterieel voorzien, dan zorg je er alleen maar voor dat het bloedbad dat volgt veel groter gaat worden. Het wordt tijd dat we de slaap uit onze ogen wissen en ons realiseren dat een islamistische bevolking als de Afghaanse zich niet een of ander bewind door het Westen laat opleggen. Zelfs in 8 jaar bezetting hebben "we" het niet eens rustig kunnen krijgen, verre van dat. En zonder dat zou het dan ineens wel goed moeten gaan met Karzai en de zijnen? Kom nou, wishful thinking zonder een greintje realiteitszin. Het "de Afghanen niet in de steek laten" klinkt prachtig maar houdt alleen maar in dat je het onvermijdelijke einde veel bloediger maakt dan nodig is. Laten we daar in Godsnaam niet aan meewerken!

elaya
elaya22 apr. 2010 - 17:06

als Nederland 9 miljard aan ontwikkelingshulp verdeelt, kan daar dan niet een lousy 50 man politie-hulp bij ? kom op zeg ! dit zijn peanuts om een volk te helpen !

Irmaatje
Irmaatje22 apr. 2010 - 17:06

Militairen meesturen als bewaking? Wanneer we daar politiemensen gaan trainen met andere NAVO-landen samen waarom moeten er dan Nederlandse militairen mee? Is net zoiets als een vredesmissie, het was echt geen vechtmissie. Het is alleen bewaking, maar zonodig moeten ze vechten. Help Afghanistan, stop de oorlog.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman22 apr. 2010 - 17:06

De vorige missie was een "opbouwmissie", waarbij militairen alleen voor de veiligheid mee zouden gaan. De volgende missie zou dus een "opleidingsmissie" worden waarbij militairen alleen voor de bewaking meegaan. Ik kan het verschil niet ontdekken. Er werd een verhouding van 1 op 4 genoemd. En dat bleek niet 1 militair op 4 politieagenten in te houden... Dat houdt in 4 militairen op 1 politieagent.

heggenland
heggenland22 apr. 2010 - 17:06

Heeft Groen-Links nog principes: nee, ze ruiken het pluche en laten zich daarom graag een loerdraaien door de CDA gluiperd Verhagen. Dit plan beterkent niets ander dan het voortzetten van die oorlogsmissie. Ik hoop dat de kiezers het onmogelijk maken dat CDA,VVD,D66+GL-in één kabinet komen, met hen komen we nooit uit Afghanistan weg. De toekomstige WW'ers en de gepensioneerden mogen van die vier clubs de oorlog betalen.

Daivid
Daivid22 apr. 2010 - 17:06

Als ik het goed begrijp zijn ze het met de motie eens, maar stemmen ze tegen omdat ze niet willen dat het zich nog verder in de toekomst uitbreid. Wat een gezeur.

3 Reacties
Koekiemonster2
Koekiemonster222 apr. 2010 - 17:06

Precies. Symboolpolitiek noemt men dat...

mees.
mees.22 apr. 2010 - 17:06

De motie zet de deur open naar een verlengde militaire missie! Goed dat ze tegen stemmen,,,,

Alexanderr2
Alexanderr222 apr. 2010 - 17:06

Het is heel simpel, de PvdA kan niets anders dan tegen stemmen. Het CDA zou de PvdA immers compleet afmaken in de komende maanden mochten ze hier voor gestemd hebben, dan kan namelijk de kunst van 3 jaar terug zich herhalen. PvdA = draaikonten. De PvdA doet er dus goed aan om zich tegen deze motie te richten, ze hebben geen andere keus. Maar dit gaat nog wel vaker gebeuren dat de PvdA zichzelf vastzet, ik zeg het al maanden, ik ben benieuwd naar de debaten met Cohen.

ErnsTT2
ErnsTT222 apr. 2010 - 17:06

S. Kruk schreef: Ik merk dat hier op Joop.nl iets te snel nee wordt geroepen tegen dit voorstel. Door politie te sturen om de lokale politie op te leiden, bereik je tenminste nog iets." ja nieuwe politionele acties, daar hebben we immers goede ervaringen mee... http://tinyurl.com/Politionele-acties Denk toch even na, lees eens wat geschiedenisboekjes en bedenk je dan nog even *waarom* we dara oorlog voeren, het gaat echt alleen maar om de aanleg van de gaspijpleiding van Tenaris door Afghanistan. En wat een toeval dat het broertje van Balkenende bij die pijpleiding fabrikant werkt... http://www.nujij.nl/?zoek=tenaris+balkenende

1 Reactie
JanVG2
JanVG222 apr. 2010 - 17:06

Ik begrijp dat het tijd wordt dat we allemaal collectief zelfmoord plegen. Het idee dat Nederland ook maar iets goeds in de wereld heeft gedaan ... een illusie. De wereld zou zoveel beter af zijn zonder Nederland .. Geen oorlog, geen ziekte, geen corruptie ... Oh wacht .. dat geldt voor ieder land en elk volk ... allemaal hebben ze goede en slechte kanten. ... Nederland is niet uniek ... Maar omdat ze iets slechts in zich hebben mogen ze natuurlijk niets doen, wat mogelijk ergens iets zou verbeteren ... want ze hebben geheid al elders iets gedaan waar iets slechts uit voortkwam .. Eén keer slecht, altijd slecht ... echt een wilderiaanse stelling!! Het beste is gewoon een hek om het land en ons niet meer met het buitenland bemoeien ..dan zijn wij tenminste niet verantwoordelijk voor dingen die fout gaan... Dat we misschien ook dingen goed zouden kunnen doen ... ?? Nee, stel je voor dat er ook iets slechts uit voort zou komen. Slecht is slecht en heft elk goed op!! Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa ... waar is de gesel dat ik mijzelf kan straffen ... Zucht ... soms is het toch zwaar om een nederlander te zijn. De last, de last van al onze vergrijpen, onze misstappen ... Calvijn zal trots op ons zijn!!