Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

PvdA-senator alsnog weg bij falende onderwijskoepel

  •  
26-11-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
108 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2018-11-26 om 14.13.03
André Postema, de voorzitter van het College van Bestuur van de Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO), is opgestapt in navolg van de problemen rond de examens op het VMBO Maastricht. Postema legt zijn functie neer op verzoek van de Raad van Toezicht. Zijn positie stond al tijden onder druk.
De afgelopen maanden heeft de Onderwijsinspectie onderzoek gedaan naar de scholen die onder het LVO vallen, waaronder het VMBO Maastricht. In juni van dit jaar werden daar alle 353 examens ongeldig verklaard omdat in aanloop naar die examens er van alles mis was gegaan. Postema, ook lid van de PvdA-fractie in de Eerste Kamer was tot juni van dit jaar ook fractievoorzitter. Daar kwam een eind aan nadat een Whatsapp-bericht van PvdA-Kamerlid Ploumen aan Lodewijk Asscher “ per ongeluk ” openbaar werd waarin stond dat Postema door de partij niet de hand boven het hoofd gehouden kon worden en dat hij bij de LVO moest vertrekken. Dat deed hij niet, maar legde destijds wel zijn functie als fractievoorzitter neer. Postema streek voor zijn functie bij de LVO jaarlijks een bedrag van 178.999 euro op, precies één euro onder de Balkenende-norm. Hoewel verder het hele LVO-bestuur na de wanprestaties opstapten, bleef Postema stug vasthouden aan zijn positie.
Dat Postema nu alsnog opstapt, is dus niet uit eigen keuze maar op verzoek van de Raad van Toezicht, wier voorzitter Jan Schrijen ook aftreedt. In een bericht op Facebook heeft Postema uitgehaald naar de Onderwijsinspectie. Volgens Postema was het besluit de diploma’s ongeldig te verklaren onrechtmatig:
"In enkele weken was meer dan 90 procent van de eindexamenleerlingen geslaagd. Dat steekt schril af tegen de mededeling van de inspectie en de minister dat er sprake was van duizenden tekortkomingen."
Ook schrijft Postema dat de Onderwijsinspectie een ‘strafexpeditie’ tegen de LVO-scholen voert, aangezien volgens hem de LVO geen als zwak geclassificeerde scholen kende tot aan het debacle op het VMBO Maastricht: ‘Nu zijn zelfs scholen die als excellent werden aangemerkt in de wacht gezet.’
Ouders van de getroffen VMBO Maastricht-leerlingen zijn blij dat Postema nu eindelijk is opgestapt. Ingeborg Dijksta, consulent van de ouders, laat weten: H’et voelt alsof ze nu een hoofdstuk kunnen afsluiten. De meeste leerlingen zijn inmiddels begonnen aan hun vervolgopleiding, maar het besluit van Postema voelt als een laatste hoofdstuk om het boek te kunnen sluiten.’
Bron: Nu.nl 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.