Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Verkleumde kinderen in de regen bij Ter Apel

Tinkebell over het drama waar ondanks alle beloftes maar geen einde aan komt
Joop

PvdA-senator alsnog weg bij falende onderwijskoepel

  •  
26-11-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
83 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2018-11-26 om 14.13.03
André Postema, de voorzitter van het College van Bestuur van de Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO), is opgestapt in navolg van de problemen rond de examens op het VMBO Maastricht. Postema legt zijn functie neer op verzoek van de Raad van Toezicht. Zijn positie stond al tijden onder druk.
De afgelopen maanden heeft de Onderwijsinspectie onderzoek gedaan naar de scholen die onder het LVO vallen, waaronder het VMBO Maastricht. In juni van dit jaar werden daar alle 353 examens ongeldig verklaard omdat in aanloop naar die examens er van alles mis was gegaan. Postema, ook lid van de PvdA-fractie in de Eerste Kamer was tot juni van dit jaar ook fractievoorzitter. Daar kwam een eind aan nadat een Whatsapp-bericht van PvdA-Kamerlid Ploumen aan Lodewijk Asscher “ per ongeluk ” openbaar werd waarin stond dat Postema door de partij niet de hand boven het hoofd gehouden kon worden en dat hij bij de LVO moest vertrekken. Dat deed hij niet, maar legde destijds wel zijn functie als fractievoorzitter neer. Postema streek voor zijn functie bij de LVO jaarlijks een bedrag van 178.999 euro op, precies één euro onder de Balkenende-norm. Hoewel verder het hele LVO-bestuur na de wanprestaties opstapten, bleef Postema stug vasthouden aan zijn positie.
Dat Postema nu alsnog opstapt, is dus niet uit eigen keuze maar op verzoek van de Raad van Toezicht, wier voorzitter Jan Schrijen ook aftreedt. In een bericht op Facebook heeft Postema uitgehaald naar de Onderwijsinspectie. Volgens Postema was het besluit de diploma’s ongeldig te verklaren onrechtmatig:
"In enkele weken was meer dan 90 procent van de eindexamenleerlingen geslaagd. Dat steekt schril af tegen de mededeling van de inspectie en de minister dat er sprake was van duizenden tekortkomingen."
Ook schrijft Postema dat de Onderwijsinspectie een ‘strafexpeditie’ tegen de LVO-scholen voert, aangezien volgens hem de LVO geen als zwak geclassificeerde scholen kende tot aan het debacle op het VMBO Maastricht: ‘Nu zijn zelfs scholen die als excellent werden aangemerkt in de wacht gezet.’
Ouders van de getroffen VMBO Maastricht-leerlingen zijn blij dat Postema nu eindelijk is opgestapt. Ingeborg Dijksta, consulent van de ouders, laat weten: H’et voelt alsof ze nu een hoofdstuk kunnen afsluiten. De meeste leerlingen zijn inmiddels begonnen aan hun vervolgopleiding, maar het besluit van Postema voelt als een laatste hoofdstuk om het boek te kunnen sluiten.’
Bron: Nu.nl 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

Hiltermann
Hiltermann26 nov. 2018 - 19:45

De kwaliteit van de plaat beton die Postema voor zijn kop heeft is zeer hoogstaand. Wat een arrogantie om als verantwoordelijke voor dit geknoei aan te blijven en te beweren een oplossing te zoeken voor de puinhoop. Het vertrek van het complete College van bestuur is noodzakelijk om het VMBO in Limburg uit de crisis te halen. De rest was al weg nu is Postema ook vertrokken.

Rechtse Bal
Rechtse Bal26 nov. 2018 - 18:37

deze PvdA senator heeft dus een half jaar zitten twijfelen of hij wel zijn biezen zou pakken na het debacel onder zijn verantwoording ? Tekenend voor Opleidingen , PvdA of Limburgers ? Of gewoon dat hij aasde op de functie die Mei Li Vos nu heeft ?

Bert Jansen2
Bert Jansen226 nov. 2018 - 16:02

Hè hè!