Joop

PvdA: School mag leerling niet weigeren op religieuze gronden

  •  
11-03-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
105 keer bekeken
  •  
robot_300_01.jpg

Wetsvoorstel Mariëtte Hamer ondersteund door SP, GroenLinks en D66. VVD kan aan meerderheid helpen en is 'positief'

Nu kunnen religieuze scholen nog eisen dat leerlingen hun grondslag onderschrijven. PvdA, SP, GroenLinks en D66 willen daarvan af. Een basaal respect voor de grondslag van een school zou voldoende moeten zijn.
“Nu moet je aantonen dat je het helemaal met de grondslag eens bent, door dit wetsvoorstel moet je er respect voor hebben, maar hoef je er niet per se aan mee te doen”, verduidelijkt PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer donderdag in Trouw. Zij kwam met het initiatiefwetsvoorstel.
De PvdA diende het voorstel samen met D66, SP en GroenLinks in 2005 al in, maar kreeg er toen geen meerderheid achter. De christelijke partijen zien acceptatierecht als een afbreuk van de vrijheid van onderwijs.
Maar de linkse partijen vinden het voorstel nu harder nodig dan ooit. Nog steeds worden (allochtone) leerlingen om onduidelijke redenen niet toegelaten, wat nietbijdraagt aan het creëren van gemengde scholen.
De VVD, die de partijen aan een meerderheid kan helpen, is positief over het initiatief.
Lees hier meer

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (32)

barq1
barq111 mrt. 2010 - 8:53

Dat is het minste. Het is al erg genoeg dat kinderen hier überhaupt van jongs af mogen worden opgevoed met een religieus wereldbeeld voordat ze op een leeftijd komen dat ze die beslissing zelf objectief zouden moeten kunnen nemen zonder mythische basisbagage.

Wilbert2
Wilbert211 mrt. 2010 - 8:53

Als de VVD positief is over het initiatief, waarop is het wachten dan nog om het te steunen? Moeten er eerst virtuele zeteltjes worden geteld of willen we problemen aanpakken?

Hoogkamer2
Hoogkamer211 mrt. 2010 - 8:53

Ik hoop dat deze regeling tegen discriminatie helpt.

paulvr2
paulvr211 mrt. 2010 - 8:53

Eigenlijk ben ik het daar om een heel andere reden niet mee eens: ik werd destijds door mijn ouders gedwongen om naar protestant christelijke scholen te gaan ofschoon ik al op 11 jarige leeftijd tot de conclusie gekomen was dat godsdienst een grote poppenkast was waar ik absoluut niet in kon geloven. Uiteraard had het geen enkele zin om dat als leerling op zo'n school mee te delen, dat leidde alleen maar tot straf en benadeling dus dat deed je niet. Het resultaat was dat je elke ochtend een half uur lang naar bijbelgebazel moest luisteren in plaats van les te krijgen, om over ochtend- en andere gebeden naar een voor jou niet bestaand iemand maar te zwijgen. Ach, om nou te zeggen dat je eronder hebt geleden dan zou dat teveel gezegd zijn. Maar je kijkt wel met vreemde ogen naar leerkrachten die voor jouw gevoel nog in de sprookjes van Grimm geloven. Om nog maar niet te spreken van het feit dat niet een van die zogenaamde christenen zich aan de leer van hun geloof hielden, of het nu om "gij zult niet doden" of om "hebt Uw naasten lief als Uzelve" ging. Niet in de laatste plaats de redenen waarom ik al heel vroeg het geloof als poppenkast ervaren heb. Als het niet onderschrijven van de grondslagen van de school niet langer af zou hangen van wat de OUDERS zijn maar van wat de LEERLING zelf is dan ben ik er helemaal voor dat scholen leerlingen kunnen weigeren die de grondslag van de school niet onderschrijven. Maar beter zou zijn dat er een totale scheiding tussen onderwijs en kerk zou zijn, dat zou heel veel problemen oplossen. Temeer omdat ik als lagere school kind niet alleen naar pc onderwijs moest maar daarbovenop ook nog eens naar de zondagsschool. Door allerlei geloofsrichtings-gebaseerde scholen op te heffen creëer je een eerlijke vorm van onderwijs voor iedereen. En naar ik begrijp sturen moslim ouders hun kinderen (in elk geval hun zonen) sowieso naar imams voor apart moslim onderwijs dus ook bij hen hoeft dat geen problemen op te leveren.

Bouwman2
Bouwman211 mrt. 2010 - 8:53

Een goed voorstel, maar het schaadt wel het belang dat ouders kunnen hebben bij het voortduren van de huidige situatie. Wat is er immers voordeliger dan gescheiden van elkaar op sociale klasse naar school te kunnen gaan? Je wilt toch ook het beste voor je kind en wie handelt er nu tegen zijn eigen belang? Ik moet nog zien of de VVD, de partij van het eigen belang, de partij van de belastingverlaging en uitholling van een sociale samenleving inderdaad zo positief blijkt. De VVD was vroeger voor openbaar onderwijs, maar heeft die keus nu ingeslikt. Dat is toch tamelijk omineus.

vanessa2
vanessa211 mrt. 2010 - 8:53

Iets om wat dieper over na te denken. Scholen lijken allochtone kinderen buiten te willen houden via een smoes over de grondslagen. Als dat zo is, is het wegnemen van de smoes natuurlijk niet voldoende om het probleem op te lossen. Dan komt er een nieuwe manier om dat te doen. Dus, pak de zaak fundamenteel aan. Dit zou wel eens op platte symptoombestrijding kunnen uitlopen.

Hanvander Horst
Hanvander Horst11 mrt. 2010 - 8:53

Het lijkt me een erg goed idee, als bijzondere scholen leerlingen niet meer mogen weigeren omdat zij van huis uit een andere levensbeschouwing krijgen als er op die school wordt overgedragen. Maar dan mag zo'n school van alle leerlingen wél verlangen dat zij het hele onderwijspakket volgen, dus ook alles met betrekking tot godsdienst en levensbeschouwing. Sterker nog, ik zou dat zelfs als overheid verplicht stellen, want dat is de achtergrond van het feit dat in Nederland niet alleen openbaar maar ook levensbeschouwelijk onderwijs subsidieert. Wie zijn kinderen naar de school met de bijbel stuurt, de school met de koran of de school met de pauselijke zegen, die krijgt de bijbel, de koran of de pauselijke zegen erbij en mag daar nooit over zeuren. Er is tenslotte openbaar onderwijs genoeg in ons land.

Kappasnor
Kappasnor11 mrt. 2010 - 8:53

Is dit een reëel bestaand probleem of gaat de PvdA ook mee in het "bang zijn voor alles wat anders is"? Hoeveel kinderen worden er op jaarbasis geweigerd en zijn de consequenties daarvan zo ernstig dat het echt wenselijk is andersmans vrijheden te beknotten?

Yggdrasil
Yggdrasil11 mrt. 2010 - 8:53

Wanneer gaan we deze flauwekul nu eens afschaffen. Maak alle scholen gewoon openbaar, het scheelt bakken met geld, het scheelt gebouwen en honderden duurbetaalde managers kunnen een andere baan gaan zoeken. Ook niet onbelangrijk laat scholen weer doen waar ze voor bedoeld zijn, onderwijzen.

UrcodeRufter
UrcodeRufter11 mrt. 2010 - 8:53

Doordat confessionele partijen in dit land zo nodig hun eigen zuilen willen verdedigen is er in het onderwijs een segregatie ontstaan precies zoals onder het destijds wereldwijd verfoeide Zuid-Afrikaanse Apartheidssysteem.

Anthonied
Anthonied11 mrt. 2010 - 8:53

Ja prima zaak, maar ik mis hierin dat ook leraren niet geweigerd mogen worden of erger nog ontslagen worden als ze niet voldoen aan de eisen van de school (bijvoorbeeld homoseksuele leerkrachten die vanwege hun geaardheid ontslagen worden). Dus ik zou willen pleiten voor een kleine toevoeging.

JoopSchouten
JoopSchouten11 mrt. 2010 - 8:53

VVD dènk... Wedden dat ze wisselgeld gaan eisen?

Noom95
Noom9511 mrt. 2010 - 8:53

Op school begint en eindigt mijn godsdienstdocent met gebed en zingen én een gedicht; ze loopt met een soort boerka die alleen d'r hoofd niet bedekt. En ik geloof niet en moet na deze zomer van het vanlodenstein college af. En op school gelooft, dat weet ik zeker, minstens de helft niet, maar die durven het niet te zeggen.

Pjotrs
Pjotrs11 mrt. 2010 - 8:53

Je kunt reguleren tot je een ons weegt maar dat lost het echte probleem niet op: het bestaan van scholen op religieuze grondslag. Als de partijen dat nu eens aanpakken dan zijn we eindelijk van dat inefficiënte en veel te dure systeem af. Dan kunnen we dat geld besteden aan de kwaliteit van het onderwijs, in plaats van aan het subsidiëren van religieuze indoctrinatie. Geloof hoort achter de voordeur, dus niet in het onderwijs.

2 Reacties
Kappasnor
Kappasnor11 mrt. 2010 - 8:53

"dat inefficiënte en veel te dure systeem" Bijzonder scholen worden van rijskwege hetzelfde gefinancierd als openbare scholen en presteren gemiddeld aanzienlijk beter. Wat is er dan precies inefficiënt??

Klaas2
Klaas211 mrt. 2010 - 8:53

-[Geloof hoort achter de voordeur, dus niet in het onderwijs. ]- Snel gezegd, maar niet zo eenvoudig. Want bijvoorbeeld, - de Big bang is een theorie die het ontstaan van het heelal verklaart. - een andere theorie is het scheppingsverhaal - sommige mensen geloven dat Willem van Oranje een held was - sommigen geloven dat hij leiding gaf aan ongeregelde moordenaars en beeldenstormers Zo zijn er veel controversiële onderwerpen. Moeten we dan er van uit gaan dat wat de staat zegt waarheid is, of gaan we toestaan dat scholen het scheppingsverhaal gaan onderwijzen? In dat laatste geval is religieus onderwijs een feit. Zo moeilijk is het om religieus onderwijs te verbieden in een democratisch land.

Heinz2
Heinz211 mrt. 2010 - 8:53

Helemaal mee eens, maar ik vind als groen linkser wel dat op Islamitische scholen leerlingen geweigerd mogen worden als ze geen hoofddoek dragen en weigeren dat jongens en meisjes apart zitten. Ook ongelovige en homosexuele medewerkers hebben natuurlijk niets te zoeken op deze scholen. Kwestie van respect.

3 Reacties
FrankS2
FrankS211 mrt. 2010 - 8:53

Hoofddoek wordt toch vrijwillig gedragen? Het is juist een gebrek aan respect.

RPoort
RPoort11 mrt. 2010 - 8:53

beetje doorzichtig, ik zou haast om een kopie van je lidmaatschapskaart vragen.

Klaas2
Klaas211 mrt. 2010 - 8:53

-[maar ik vind als groen linkser]- Jij bent geen groen-links-aanhanger. Ik snap niet waarom je daarover liegt. Ik zou het wel interessant vinden om te vernemen. -[ wel dat op Islamitische scholen leerlingen geweigerd mogen worden als ze geen hoofddoek dragen-] Hoofddoekjes zijn dan niet verplicht, want kinderen die worden aangenomen zijn niet verplicht om alle religieuze regels te volgen. -[ en weigeren dat jongens en meisjes apart zitten. ]- Dit kan ook niet religieuze redenen hebben, kan dus geen punt zijn als een school dat doet. -[Ook ongelovige en homosexuele medewerkers hebben natuurlijk niets te zoeken op deze scholen.]- Het gaat om de leerlingen in dit voorstel. Een school mag discrimineren op levensovertuiging bij aannemen van personeel, dat staat niet ter discussie. Helaas gebruiken Christelijke en Islamitische scholen dit om actieve homoseksuelen te weren. Homo-docent niet welkom op School met de Bijbel (http://www.coc.nl/dopage.pl?thema=any&pagina=viewartikel&artikel_id=2946) http://www.google.nl/search?q=homoseksueel+school

TheGreenMachine
TheGreenMachine11 mrt. 2010 - 8:53

"Nog steeds worden (allochtone) leerlingen om onduidelijke redenen niet toegelaten, wat niet bijdraagt aan het creëren van gemengde scholen." Ik ben benieuwd hoe het dan af gaat lopen als autochtone kinderen bij de islamitische school om de hoek gaan: die zijn dan vrij van koranles en krijgen ook geen tikken met de lineaal?

1 Reactie
RPoort
RPoort11 mrt. 2010 - 8:53

Waar baseer je je op dat dit wetsvoorstel niet op islamitische scholen van toepassing zou zijn? Ik kan deze opmerking niet anders interpreteren dan een Pavlov-reactie: stukje over religie + ontbreken van 1000 woorden dat islamitische scholen het ergste van allemaal zijn = direct de islam er bij slepen. Slaapt u 's nachts nog wel?

[verwijderd]
[verwijderd]11 mrt. 2010 - 8:53

Religie moet buiten elk algemeen vormend en gesubsidieerd onderwijs blijven. Verbod op godsdienstlessen, religieuze rituelen en elke verwijzing naar een religie op deze scholen.

1 Reactie
RPoort
RPoort11 mrt. 2010 - 8:53

idd, soms doen zelfs de Fransen wel eens dingen waar wij een voorbeeld aan kunnen nemen.

damrov
damrov11 mrt. 2010 - 8:53

het wordt hoog tijd dat het bijzonder onderwijs in NL wordt afgeschaft, althans niet meer wordt gesubsidieerd. belachelijk dat ouders hun kinderen van 5/6 jaar kunnen laten hersenspoelen met hun religie op kosten van een seculiere overheid.

1 Reactie
Krooneman
Krooneman11 mrt. 2010 - 8:53

Jij noemt het hersenspoelen, een beetje respectloos vind je niet? Ik vind het prachtig dat kinderen juist vanaf die jonge leeftijd al wordt verteld over de liefde van God, en het offer dat Jezus Christus bracht voor ons allemaal. We leven toch in een vrij land? Ouders moeten toch zelf kunnen beslissen op wat voor een school ze hun kind doen? Openbare scholen zat, daar is geen gebrek aan. Waarom niet ook die paar christelijke, joodse, boeddhistische, hindoestaanse en islamitische (enz, enz) scholen? Wie heeft daar nu last van. We moeten met z'n allen stimuleren dat de segregatie zich niet verder doorzet, eens. Dat is wat anders dan mensen het recht ontnemen een bijzondere school voor hun kind(eren) te kiezen. Overigens is het niet zo dat kinderen met een bepaalde religie worden geïndoctrineerd.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen11 mrt. 2010 - 8:53

Wat een krankzinnig voorstel. Ik ben pertinent tegen het bestaan van bijzonder onderwijs omdat ik vind dat religieuze indoctrinatie pas vanaf een leeftijd dat mensen volwassen zijn, en wat weerstand tegen onzinnige ideeen hebben opgebouwd, mag worden toegestaan. Echter, zolang we onderscheid maken tussen openbaar en bijzonder onderwijs, en bijzonder onderwijs bestaat, is het niet meer dan logisch dat openbaar onderwijs niet, en bijzonder onderwijs wel mag selecteren wie wordt toegelaten. Wat zou er anders bijzonder zijn aan dat onderwijs? Kortom, de enige twee zinnige varianten van dit voorstel zouden zijn het compleet afschaffen van bijzonder onderwijs, of het afschaffen van de publieke financiering van bijzonder onderwijs.

2 Reacties
Pollux2
Pollux211 mrt. 2010 - 8:53

Het helemaal afschaffen van religieuze scholen in 1 keer zal toch nooit lukken.Zelfs toen het CDA niet in de regering zat(Paars I & II) kwam er geen enkel initiatief hiervoor.Maar door nu de toelatingseis wat te versoepelen zullen er meer kritische leerlingen zijn.De zekerheden en waarheden die ze hun leerlingen opleggen gaan onder druk komen te staan,als niet meer uitsluitend hun natuurlijke achterban erop zit.Op termijn zullen deze scholen van binnenuit worden ondermijnd.Eigenlijk dus een slim voorstel.

Xavio
Xavio11 mrt. 2010 - 8:53

Waar zou het openbaar onderwijs op moeten selecteren. Het is dus geen kwestie van niet mogen, maar eerder een zaak van niet kunnen.

[verwijderd]
[verwijderd]11 mrt. 2010 - 8:53

Gewoon doorzetten een keer! En stop met financieren van mijn belastinggeld aan "bijzonder" (achterlijk) onderwijs.

2 Reacties
loezzzz
loezzzz11 mrt. 2010 - 8:53

Speciaal onderwijs is er niet voor niets! Er zitten een hele hoop kinderen op die het op het regulier onderwijs niet zouden redden. Het is daarom erg goed dat dit er is en ik denk dat het zeker zeer goed is als dit blijft!

loezzzz
loezzzz11 mrt. 2010 - 8:53

Speciaal onderwijs is er niet voor niets! Er zitten een hele hoop kinderen op die het op het regulier onderwijs niet zouden redden. Het is daarom erg goed dat dit er is en ik denk dat het zeker zeer goed is als dit blijft!