Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

PvdA, Rood Vooruit en het plofparadigma

  •  
14-01-2025
  •  
leestijd 11 minuten
  •  
4095 keer bekeken
  •  
ANP-450271772

En ondertussen het kwaad van rechts maar analyseren, en foeteren op die rare clubs in al hun maffe gedaanten. Dom rechts! Racistisch! Fascistisch!

De groep Rood Vooruit vindt dat de rem erop zou moeten bij het proces van samengaan van Groen Links en PvdA. Meer rood, minder groen, geen fusie, maar wel mogelijk federatief. Niet meer dan dat. Geen geloof in het idee van synergie, maar eerder angst voor verdere afkalving van links. Het zou best kunnen. Maar wat is bij Rood Vooruit de vooruitgang ten opzichte van het huidige politieke en strategische denken in de beide partijen? Wat schiet de vrijwilliger ermee op die straks weer op campagne mag? Ik ben er zelf zo een en ik maak me hier druk om.

Het gaat hier om de ervaring van pakweg 125 jaar sociaaldemocratie en de lessen van het wel en wee bij verkiezingen. Wat zijn de voornaamste conclusies? En wat, toegespitst op Rood Vooruit?

Hier heb ik nog wel een bijgedachte: ik proef een sfeer als dat Rood Vooruit kniesoren zouden zijn en dat de huidige koers van de PvdA die van de vooruitgang van deze tijd zou zijn. Klopt dit ook inhoudelijk? Daar hebben we een beeld voor nodig van historische feiten en patronen.

Doorbraak en afscheid
In ons land maakte de SDAP in de eerste 3 decennia van de vorige eeuw een gestage groei door. Het droeg ertoe bij dat er algemeen kiesrecht kwam, kiesrecht voor vrouwen en een gestage ontwikkeling van sociale wetgeving en daarmee verbonden voorzieningen.

Toch wilde het niet echt vlotten met de gehoopte verdere groei naar een dominante kracht in de Nederlandse politiek. De confessionelen wisten het arbeidende deel van hun achterban goed bij zich te houden. Sterker nog, de emancipatie van de katholieken maakte dat die tot in de jaren ‘80 een bepalende factor waren in de Nederlandse politieke verhoudingen.

Pas in de jaren ‘60 en ‘70 begon er sleet te komen in de aanhang van de confessionelen. Die reageerden door het CDA als fusiepartij te vormen. De PvdA slaagde er op de golven van de culturele omwenteling van de jaren ‘60 in een progressievere richting in te slaan. Er kwam in 1973 een regering onder Joop den Uyl, het enige linkse kabinet tot nu toe. Na de val ervan in 1977 groeide de aanhang voor de PvdA in de Tweede Kamer tot boven de 50 zetels. Maar die wist men niet te verzilveren tot een regeringscoalitie. De PvdA, vol quasi-linkse overmoed, overspeelde haar hand in de onderhandelingen  met het CDA. Dit kwam mede doordat de partij er steeds meer een werd van hoger opgeleiden. Die kunnen zeer hooggestemd zijn in hun idealen. Ze beleven echter niet de realiteit van de werkende bevolking en andere groepen die langzamerhand weer meer in de verdrukking kwamen. In de jaren ‘80 en ‘90 werd door politici van deze generatie een koers ingezet van schikken naar wat de realiteit heette van die latere decennia.

Er kwam een tijd van loonmatiging en bezuinigingen en daar kwam niet iets progressiefs voor in de plaats. De ‘ideologische veren’  van weleer werden afgeworpen. Zo verwoordde Wim Kok het in 1995. Socialisme werd iets van vroeger en de fundamentele tegenstelling tussen arbeid en kapitaal kwam onder het vloerkleed terecht. PvdA politici plooiden zich naar de vermeende eisen van marktwerking, deden mee bezuinigen en afbraak van sociale voorzieningen op zowat elk terrein van overheidsbeleid. Dit was geen kwestie van zelflerend vermogen van een kritisch denkende partij. Het was slechts het vervangen van de ene politieke mode door een andere. De strekking van Koks woorden en de politieke effecten ervan zouden evenwel veel verder gaan dan hijzelf en de kring om hem heen ooit hadden kunnen bevroeden.

Kiezers reageerden in 2002 duidelijk: een verlies van 45 naar 23 zetels, dus minus 22. Dramatisch. Nadien volgden er wel weer vrij goede uitslagen in 2003 en 2012. Dat kwam mede doordat Wouter Bos en Diederik Samsom goede stemmentrekkers bleken onder een relatief gunstig electoraal gesternte.

De fatale keuze voor de samenwerking met Mark Rutte in diens 2e kabinet leidde echter regelrecht tot de afstraffing van maart 2017, van 38 naar 9, dus minus 29 zetels. Dit was ongehoord, maar wel een uitvloeisel van de funeste politieke koers van de partij in de voorafgaande 3, 4 decennia. Die dreun blijkt vooralsnog blijvend.

Als we nu, hier, even terug grijpen op die eerdere gedachte van een doorbraak: die was er inmiddels metterdaad. De beoogde serieuze aanhang onder de progressieve middengroepen: gelukt. Eindelijk, zou je op het eerste gezicht zeggen. Het had echter een onvoorziene prijs: de oorspronkelijke aanhang was weg. Het duurde alleen nog even eer dat in omvang en consequenties duidelijk werd.

Geen wezenlijk herstel
De partij heeft ervóór en erna behoorlijk veel aan zelfonderzoek gedaan. Uit 2013 dateert het rapport Van Waarde. Daarin stonden veel aanknopingspunten tot een hard nodige correctie op de koers van de partij destijds. De top van de PvdA wist dit echter goed weg te moffelen. De goede samenwerking met Mark Rutte was voor hen veel belangrijker. In juni 2017, dus snel na de verkiezingsuitslag van maart, kwam Paul Depla met zijn analyse “Op de toekomst”. De conclusies logen er bepaald niet om. Maar ook hier gebeurde niets mee.

Nadien is er in de PvdA nadrukkelijk een veel progressievere wind gaan waaien. Op tal van punten nemen politici en leden onomwonden afstand van die neoliberale periode. Uiteraard mogen we daar blij mee zijn. Maar om deze opstelling politiek vorm te geven heb je zetels nodig. Dat geldt voor alle bestuurlijke geledingen waar het om gaat. En zetels, die krijg je niet zonder stemmen. Precies daar wringt de schoen.

Ooit rode bastions hebben de PvdA massaal aju gezegd. Er zijn mensen naar de PVV gegaan en er zijn er die helemaal niet meer stemmen. En als ze dat inmiddels weer wel doen: niet op links. Voor een deel is het ‘afgehaakte’ Nederland nu weer wèl aangehaakt, maar dan bij de verkeerde trein.

De kernvraag van nu is hoe we deze mensen weer terug kunnen krijgen. Er zijn, zeker ook bij de PvdA, mensen die zeggen dat hieraan denken niet meer van deze tijd zou zijn. Bij mij wil dit er niet in. Er leven hier een klein miljoen mensen in armoede. Dat staat los van de verschillende definities van wat arm is of niet. Verder zijn er nog een miljoen of acht die in precaire omstandigheden leven van onderbetaling, flexbaantjes, te zware werkdruk, slechte huisvesting en vervoers- en energiearmoede. Kortom: dan is daar je electoraat voor 40, 50 of meer zetels. Niet van deze tijd? Als dit niet van deze tijd is, wat is het dan ooit wel?

Plofpolitiek
Groen Links en PvdA gaan de laatste jaren dermate gelijk op in denkbeelden en stemmingen over van alles – je was wel gek als je dan niet meer en intensiever zou gaan samenwerken. Dat dit op zoveel plaatsen wèl gebeurt is dus vrij logisch. Dat die trend groeit is eigenlijk net zo logisch.

We moeten alleen iets in de gaten houden. Zo lang de manier van mensen organiseren en mobiliseren bij ons is zoals nu, zal die hele samenwerking het fundamentele probleem waar we mee zitten niet oplossen.

Waar zit hem dat in? Dat komt doordat onze grotere politieke partijen geen hechte vaste achterban meer hebben. Ze richten zich als reactie daarop nog slechts op koortsachtig aanhang werven tijdens verkiezingscampagnes. Dat leidt op zijn best tot opgepompte verkiezingsuitslagen - als het al meevalt. In de Verenigde Staten is in dit verband het begrip “junk politics” opgekomen. Naar analogie van ons begrip ‘plofkippen’ mogen we hier gerust spreken van plofpolitiek. Want zodra die verkiezingskoorts over is, kakt die aanhang vaak weer grotendeels in. Mensen zijn dan weer vatbaar voor elke publicitaire schijnbeweging. Voor je het weet ben je ze ook weer kwijt. Het is het structurele gegeven van deze tijd.

De echte uitdaging is niet zozeer om bij verkiezingen te scoren, maar om in de periode tussen verkiezingen te bouwen aan een aanhang waar je bij verkiezingen min of meer op kunt rekenen. Werk daartoe vooral samen met actiegroepen, vakbonden en zo. Samen sta je immers sterker. Kun je dat, dan ben je politiek spekkoper. Succes is echter niet verzekerd. Dat was het nooit en wordt het nooit. Maar je kan het altijd proberen.

Dit is het antwoord op die vloek van de plofpolitiek. Dit moeten we aangaan en hoe eerder hoe beter. Zoals er in de wetenschap paradigma’s opschuiven, is iets dergelijks ook hier nodig. Ooit geloofden we dat de aarde plat was en het middelpunt van ons zonnestelsel. Het heeft ons heel veel verder geholpen toen we daar eindelijk van afstapten. Zulke oogkleppen moeten we ook nu weer afwerpen. Nu moeten we er oog voor krijgen dat we ons samen veel beter kunnen organiseren.

Kun je dat niet, of wil je dat niet, dan mag je lekker door blijven tobben. Je mag je dan telkens verbijten over wat je nu hier, en dan weer daar hebt laten liggen aan kansen. En ondertussen het kwaad van rechts maar analyseren, en foeteren op die rare clubs in al hun maffe gedaanten. Dom rechts! Racistisch! Fascistisch! Als je het hebt over verdienmodellen, in de publiciteit en de opinievorming, nou, dit zijn ze. Maar de linkse beweging schiet hier geen bal mee op.

In deze drassig zuigende bodem van verlies van aanhang en kortstondig stemmen werven vallen dus de kritische kanttekeningen vanuit de kring van Rood Vooruit. Wat hebben ze daarop te melden? Hebben ze een goed alternatief voor die plofpolitiek?

Rood Vooruit
Er zijn een stel serieuze politieke redenen af te leiden uit de verschillende artikelen op de website van Rood Vooruit. De voornaamste bespreek ik hier.

1. Analyseer het gebrek aan groei
De Rood Vooruit-groep beklaagt zich erover dat er geen georganiseerde analyse vanuit de partijleiding is over het wezenlijke gebrek aan eigen groei van aanhang. Belangrijk aspect hierbij is dat links in ons land nog nooit zo klein is geweest als nu. Dit is inderdaad voor veel commentatoren een voornaam gegeven om analyses mee te beginnen. Het komt in de visie van degenen die zo voor het fusieproces zijn niet eens voor. Rood Vooruit dringt aan op een gedegen analyse.

Mij lijkt dit logisch. Zo’n analyse hoeft niet eens heel veel tijd te kosten. Depla kwam er in 2017 ook in een paar maanden mee. Wat hij toen kon, kunnen we nu weer. Waar wachten we dus op? Elke aarzeling is hier een zwaktebod dat ten koste gaat van onszelf als beweging.

2. Hoezo synergie?
Met het eerste punt hangt het idee samen dat de vooronderstelde synergie tussen Groen Links en PvdA volgens Rood Vooruit niet vanzelfsprekend is. In termen van electorale rekenkunde: 1+1 hoeft niet per se uit te monden 3. Het kan heel goed uitkomen op minder dan 2. Rood Vooruit benadrukt dat de partij er nu een is van hoogopgeleiden, en Groen Links ook. Daarmee zijn ze beide een gemakkelijk mikpunt van de kritiek vanuit rechts die zich hierop richt. En die kritiek werkt nog ook. Interessant is in dit verband de opmerking van Harry Leunessen, langdurig actief voor de PvdA in zuidelijk Limburg, die neerkomt op “fuseer, en doe rechts het cadeau van de eeuw!”

3. Win die arbeidersaanhang terug.
Hoe?
De economische belangenstrijd moet weer voorop komen te staan.

4. Zet alleen bewezen stemmentrekkers op bestuursposten
In de organisatie van de partij en in vertegenwoordigingen in gemeenteraden et cetera zitten vrijwel geen mensen meer die arbeider zijn of die een duidelijke relatie hebben met dat deel van de bevolking waar het om te doen is. Harry Leunessen beklaagt zich over deze partijcultuur. Zijn boodschap is dat je niet zozeer bestuurder moet zijn, maar vooral politicus onder de mensen. Je moet bekend zijn, zichtbaar en aanspreekbaar. Je telkens laten zien bij grote en kleine gelegenheden van zangkoren, buurthuizen, postduivenverenigingen, sportclubs, en er vooral ook weer terugkomen en nog eens, en nog eens. Pas toen hij dat ging doen, ging hij in Limburg serieus stemmen trekken. Kernpunt van hem: pas dan word je volksvertegenwoordiger in plaats van vertegenwoordiger van bestuur en beleid, namens die ‘Partij van de Afwezigheid’.

5. Pak het leiderschap terug in de belangrijke politieke discussies
De partij moet weer toonaangevend worden in de maatschappelijke en politieke discussies over over al die belangen die zozeer de portemonnee raken. Kiezers moeten bij die onderwerpen weer vanzelf gaan denken aan de PvdA als de club die daar het beste voor kan zorgen.

6. Versterk het politieke midden
Het is het klassieke argument van de middenkoers die de oplossing biedt, de “versterking van het politieke midden”, en niet die uitgesproken linkse opstelling. Dit klinkt op het eerste gezicht aannemelijk voor wie denkt in termen van gematigdheid en redelijkheid.

Middenkoers en zo
Er zitten echter bedenkelijke kanten aan mikken op dat midden. Het heeft onder andere als consequentie dat je je als partij in het publicitaire krachtenveld permanent op de gok uitlevert aan willekeurig geprojecteerde middengroepen in de samenleving. Want wie weet nu werkelijk wat zelfs maar de progressief neigende mensen van die middengroepen beweegt om PvdA te stemmen? Daar krijg je pas achteraf enig idee over. De thema’s die je daarbij kiest zijn vaak al even willekeurig. Het moet immers goed klinken in de campagne, dus je gaat die beoogde groepen eindeloos naar de mond praten om maar hun stem te krijgen. Telkens gaat dit ten koste van wat je echt te brengen hebt. Met serieus mensen organiseren heeft dit weinig te maken. Plofpolitiek, en dan ook nog eens averechts. Je holt achter een denkbeeldig midden aan als een hond die in zijn eigen staart probeert te bijten. In de laatste 40-50 jaar is dat afdoende gebleken. Voor sommigen misschien vermakelijk, maar diep treurig in zijn politieke gevolgen.

Laten nou juist een stel kopstukken van die funeste middenkoers nu weer aanjagers zijn bij Rood Vooruit …. Dan heb je geen goede papieren voor een serieus wervende toekomst. Je kunt wel veel klagen over teveel groen en te weinig rood, maar deze mensen hebben in het verleden zelf teveel van dat rode om zeep geholpen.

Uiteraard kun je hier tegenover stellen dat een zeer links getoonzette koers op een zelfde manier kan mislukken. Er zijn inderdaad genoeg van die pogingen geweest die in sektarisme sneefden. Dit is een serieus punt.

Plofkont
Vanuit een oogpunt van het gezonde verstand maakt Rood Vooruit zonder meer zinvolle kanttekeningen bij de huidige gang van zaken. Het punt van Harry Leunessen over de Partij van de Afwezigheid springt er wat mij betreft uit. Het meeste behoort tot verder het normale discours van de partij.

Is Rood Vooruit dan een mopperende oprisping tegenover de veel meer eigentijdse koers van de huidige partijtop? Naar mijn smaak: een beetje wel. Eerder sprak ik over een spruitjesgeur. Maar dit is vooral sfeer, en niet de inhoud. Er is genoeg waar je niet zomaar aan voorbij kunt gaan. Of de partijtop moet hele bijzondere wonderwapens voor verkiezingen achter de hand hebben.

Maar hoe krijg je die verloren aanhang terug? Hoe pak je dit aan in het huidige geweld van massa- en sociale media? Hoe werf je mensen en hoe houd je ze nadien ook bij je? Hoe zorg je dat ze actief worden, al was het alleen maar voor hun eigen belangen? Wat Rood Vooruit voorstaat wijkt op dit kardinale punt niet af van de PvdA als geheel. Het voegt er ook niet echt wat aan toe.

Je kunt dus kiezen voor wat gematigder, of voor dat tikkeltje radicaler. Als we daar echter op dit niveau over blijven praten mondt het slechts uit in een discussie van welles-nietes tussen politiek doven. Het is dan een discussie tussen politieke temperamenten en niet over werven en organiseren.

Het was plofpolitiek en het komt daar maar niet voorbij. Die vrijwilliger schiet er dus niet mee op als die op campagne mag met als bagage het gedachtegoed over werving en agitatie van Rood Vooruit. Je bent dan geen bofkont maar een plofkont. Maar dat was je al. Het zou derhalve teveel eer zijn voor de partijtop en de campagneleiding in de PvdA om dit tegengeluid zo maar te kunnen negeren. Daar is, spijtig genoeg, geen reden toe.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (18)

wvlith
wvlith
15 jan. 2025 - 10:08

"Maar om deze opstelling politiek vorm te geven heb je zetels nodig."

Rare uitspraak. De reden waarom je je kiezers bent kwijtgeraakt is een beleid dat slecht is voor je kiezers. Zie de neo-liberale agenda. Dat wordt met Groen-Links niet beter, die richten zich niet op mensen met lagere inkomens. Dus wat gaat de PvdA daar aandoen?

android1984
android1984
15 jan. 2025 - 9:34

zolang ik nog zie dat de doelstelling GROEI van PvdA het handvat is van nieuwe plannen, dan denk ik dat het kansloos is. De burger wil dat partijen concreet beleid en plannen ventileren. (zelfs als het luchtballonnen zijn). Niet dat ze telkens eindeloze verhalen lezen over de baanzekerheid van partijbonzen. Stop met dingens als "Analyseer het gebrek aan groei", "Zet alleen bewezen stemmentrekkers op bestuursposten", "hoe krijg je die verloren aanhang terug?". En start met de regel alleen nog maar te communiceren over , soundbyte, alternatieven. praat alleen over de inhoud van die andere keuze die de kiezer in het stemhokje heeft.

PauI_Spijkers
PauI_Spijkers
15 jan. 2025 - 2:53

Klopt ongeveer overeen met wat ik hier vaak verkondig. Het voldoet niet om stemmers de schuld te geven, terwijl het de partij is geweest die de stemmers is verlaten

. .

"De echte uitdaging is niet zozeer om bij verkiezingen te scoren, maar om in de periode tussen verkiezingen te bouwen aan een aanhang waar je bij verkiezingen min of meer op kunt rekenen."

. .

Ja, dat zeg ik ook steeds. Het maaktte van de PvdA vroeger die brede sociale volkspartij. Die dus inderdaad voor arbeid en tegen kapitaal programmas had. Een stel technocraten voor parlement voldoet niet. Maar je kan niet EN op het liberale EU vrije markt midden mikken EN een partij zijn die op de nodige brede linkse / sociale beweging kan steunen.

2 Reacties
Minstens5
Minstens515 jan. 2025 - 10:09

@Paul

.

"Klopt ongeveer overeen met wat ik hier vaak verkondig. Het voldoet niet om stemmers de schuld te geven, terwijl het de partij is geweest die de stemmers is verlaten"

.

Jij krijgt niet de schuld van het verlaten van links omdat je je meer thuis voelt bij rechts of extreem rechts. Als dat zo is moet je vooral daar op stemmen.

.

Het is niet de taak van een partij om zoveel mogelijk zeteltjes te veroveren door de populaire opinie achterna te rennen maar om een eigen contentieus wereldbeeld neer te zetten en dat uit te dragen. Mensen die zich daartoe aangetrokken voelen stemmen op die partij. Anderen niet.

.

Het is niet de schuld van de PvdA noch dat van jou dat jij en anderen zich daarin niet herkennen en niet op de PvdA stemmen. Wat wel heel dom is dat jij vind dat een politieke partij jou te volgen heeft en niet de achterliggende principes voortvloeiend uit het wereldbeeld van die partij.

.

In kort: in de tijd waarnaar jij verwijst moest de ruimte aan de onderkant bevochten worden op de middenklasse die zich zelf centraal stelde. Dat is nu niet niet anders. Jij (en een nogal groot deel van die andere 'ontevreden' pvda mensen) zijn niet meer die onderkant maar de middenklasse. De middenklasse die grote mate roept dat het wel wat 'minderminderminder' kan aan de onderkant, bij de daadwerkelijk kwetsbaren.

.

Dat jij een ander belang hebt en vanuit dat andere belang redeneert is niet jou schuld. Maar je bent wel niet meer die natuurlijke doelgroep van de PvdA. Integendeel.

PauI_Spijkers
PauI_Spijkers17 jan. 2025 - 3:47

Minstens, je hebt het artiekel niet gelezen. En je fantaseert wat weg over mij uit je eigen bolletje en met vooroordelen uit je duim verwijder jezelf daarmee van een duidelijk beeld van het onderwerp

.

Het belang is een betere maatschappij in Nederland. Daarvan heeft de PvdA zich verwijdert, zowel in de zin dat ze de aanhang heeft verlaten die ze nodig hebben om dat ook te kunnen doen (democratie dus), als het programma die dat zou kunnen doen. Die 'princiepes' zijn nu niets anders dan vrije markt liberaal kapitalisme kleinst mogenlijke overheid overhevelen van democratisch capaitiet en macht naar technocraten behalve wat zachtigheid in de marge zodat je anders lijkt voor de kiezer. Dan blijven de mensen aan de onderkant en word die groep steeds groter en ongelukkiger. Wat je ook verkondigt als 'wereldbeeld'.

Roffa Sam
Roffa Sam
14 jan. 2025 - 22:19

Een groot deel van de PVV stemmer begrijpt niets van klimaatadaptie, maar dat is ook huizen isoleren, energietransitie ( goedkopere energie ), gewassen kiezen die betaalbaar blijven, etc, maar ook verzekeringsgaranties, want wij gaan meer en meer te maken krijgen met natuurgeweld, en dan wilt men toch graag een verzekering voor een weggedreven huis. Dan kun je uiteraard wel weer naar vroeger willen, arbeider en meer loon in het zakje , maar de arbeider zoals wij die nog kennen gaat verdwijnen, en de arbeidsmigrant gaat dat overpakken met de robot. Klimaat zal steeds meer en meer een onderwerp worden wat politiek gaat domineren.

- Is GL-PvdA voor de intellectuele elite, ja gedeeltelijk wel want men moet zich wel actief blijven inlezen, op de hoogte blijven, ook wat er is gebeurd in Valencia en nu LA, en daar ook conclusies aan verbinden. Want wat er met die gasten is gebeurd die nu uit de verzekering zijn gedonderd én on the wrong side of the tracks zijn geboren, die mensen blijven dus compleet berooid achter.

- Hoe maken we energietransitie meer lonend en hoe brengen we die naar de lagere inkomens ?

- Hoe herverdelen we de arbeidsmigrant, want hebben we 10 miljoen en nog wat ondernemers nodig, die allemaal personeel wegtrekken van publieke sectoren ?

- Dus welke industrie hebben we nodig en wat kan opzouten ?

- Wat moet terug in eigen beheer, dus middels belastingen onderhouden worden ?

-

Zomaar wat vragen die heel anders zijn als de vragen in dit artikel.

Stem PvdD ;)

1 Reactie
Jaap Waling
Jaap Waling15 jan. 2025 - 14:33

Ik denk dat die punten van jou in het verlengde liggen van wat ik schreef. Geef mij de ruimte van 5 bladzijden meer, en jouw punten zouden er zomaar in terecht kunnen komen.

DaanOuwens
DaanOuwens
14 jan. 2025 - 21:29

Ik heb dit soort teksten wel gezien. Levert niets op, is achterhaald. Een zin ontkracht al het hele verhaal. Deze: Verder zijn er nog een miljoen of acht die in precaire omstandigheden leven van onderbetaling, flexbaantjes, te zware werkdruk, slechte huisvesting en vervoers- en energiearmoede. Kortom: dan is daar je electoraat voor 40, 50 of meer zetels. Niet van deze tijd?

Daar gaat de analyse helemaal mis. Er zijn in Rotterdam een aantal aardige analyses gemaakt van stem gedrag en sociaal economische positie. Die kiezers die de schrijver hier noemt zijn gekleurd, arm en laagopgeleid. Die wonen bijvoorbeeld in de Rotterdamse wijk Carnisse. Opkomst tijdens laatste gemeenteraadsverkiezingen 20% als er al werd gestemd was het Denk. De PVV-kiezer woont in Hoek van Holland. Een grotendeels witte wijk, nauwelijks werkloosheid veel koopwoningen en een modaal of hoger inkomen. Kortom de groep waarvan de schrijver denkt dat die klassiek links moet stemmen bestaat helemaal niet meer. Die PVV-kiezers kunnen wellicht ouders hebben die vroeger PvdA stemden maar die willen nu hun wijk gewoon wit houden. Dus PVV of Leefbaar lokaal. De genoemde wijken naast elkaar demonstreren mijn verhaal perfect. De onderzoeken staan gewoon op de ibabs-site van Rotterdam. In andere wijken is hetzelfde beeld zichtbaar soms wat meer grijstinten tussen zwart/wit maar dit is de werkelijkheid. Ik begrijp dat de schrijver veel weet van het linkse verleden, maar van het heden heeft hij minder kennis.

10 Reacties
PauI_Spijkers
PauI_Spijkers15 jan. 2025 - 9:27

Je verwart de stemmer met het doel van het programma.

DaanOuwens
DaanOuwens15 jan. 2025 - 12:53

@ PauI_Spijkers

Jij schrijft: Je verwart de stemmer met het doel van het programma.

Dat jij vindt dat mensen eigenlijk te stom zijn om te stemmen is niet mijn mening. Ik ga er van uit dat mensen weten waar ze op stemmen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 jan. 2025 - 14:32

De demografie van de grotere provinciesteden te beginnen met Utrecht wijkt af van Rotterdam. Ook in de Noordelijke provincies hebben veel kiezers de PvdA de rug toegekeerd. Stemmers op DENK zijn daar niet.

Uit onderzoek van NRC blijkt ook dat in stedelijke gebieden fusie van PvaA-GL aanhangers wint, maar niet op het platteland.

Jaap Waling
Jaap Waling15 jan. 2025 - 14:36

Nou, ik lees de krant en volg ik nieuws en actualiteiten best goed.

Alleen trek ik andere conclusies uit de feiten die je aandraagt.

DaanOuwens
DaanOuwens15 jan. 2025 - 14:48

@ Jaap Waling

Jij schrijft: Alleen trek ik andere conclusies uit de feiten die je aandraagt.

De feiten zijn correct en de conclusies ook. Dus dan zijn jouw conclusies dus niet correct. Echter dat valt alleen vast te stellen als jij duidelijk maakt waarop jij je conclusies baseert. En dat wordt niet door jou vermeld. Dus daar kan ik niks mee.

DaanOuwens
DaanOuwens15 jan. 2025 - 14:58

DanielleDefoe

Er zijn twee zaken. Demografie inclusief etniciteit en sociaal economische situatie en politieke keuze. De sociaal economische laagste groep is grotendeels gekleurd zoals ik schreef. Daar is de periferie en het noorden niet wezenlijk anders dan Rotterdam. Als dat de zogenaamde arbeiders moeten zijn dan stemmen die vaak helemaal niet. Op opkomst in Rotterdam was in de raadsverkiezingen 38%. De PVV-stemmers behoren, ook elders, niet tot die laagste klasse. En die stemmen ook niet op basis van hun sociaal economische situatie. Die ook niet slecht is. Op basis van de verkiezingen landelijk/P-staten/GM de laatste 10 jaar dan komen de meeste PVV-stemmers van rechts. VVD en CDA. Hoewel leefbaar in Rotterdam bij veel mensen lokaal "aanvoelt" is het een extreem rechtse club met innige banden met JA21. Dus ik zie niet waar ik het volgens jou mis zou hebben.

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 jan. 2025 - 18:09

DaanOuwens

Het % niet-westerse allochtonen is in het Noorden nog steeds heel laag. Armoede is er wel.

DaanOuwens
DaanOuwens15 jan. 2025 - 19:15

@ DanielleDefoe

Ik betwijfel of we het over dezelfde armoede hebben. Als ik kijk naar de data 2022 dan zie ik Friesland gemiddeld 27.000 p/j. Charlois Rotterdam Zuid en dat is ook een mix van arm en rijk 23.000. Daarmee is het noorden niet rijk maar daarmee zijn mensen in een aantal Rotterdamse wijken nog armer.

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 jan. 2025 - 22:14

Verrassend genoeg: De wijk Immerloo II in Arnhem was dit jaar de armste wijk van Nederland.

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 jan. 2025 - 22:22

Statushouders, mensen met sociale of psychische problemen en mensen met financiële problemen. Geen gelukkige combinatie. Gelegen aan de andere kant van de Rijn. Zelf nog een tijdje in Arnhem gewoond maar dat is al weer geruime tijd geleden.

Olav Meijer
Olav Meijer
14 jan. 2025 - 20:24

[De echte uitdaging is niet zozeer om bij verkiezingen te scoren, maar om in de periode tussen verkiezingen te bouwen aan een aanhang waar je bij verkiezingen min of meer op kunt rekenen. Werk daartoe vooral samen met actiegroepen, vakbonden en zo. Samen sta je immers sterker.]

Een waarheid als een koe. Dit vergt wel veel inzet en dus ook tijd van vrijwilligers, en dat is onder invloed van het neoliberale tij in de steeds verder geïndividualiseerde en "geatomiseerde" samenleving een groot probleem.

“Versterking van het politieke midden”, en niet die uitgesproken linkse opstelling, is een risicovol idee. Het leidt snel tot onduidelijkheid, verwatering, een "lood-om-oud-ijzer"-gevoel, enz. Een duidelijk links geluid hoeft helemaal niet sektarisch te zijn. Het vraagt wel om nieuwe woorden, originele gedachten, e.d., en dat is wat bij links sowieso broodnodig is.

hgroen2
hgroen2
14 jan. 2025 - 20:18

[Werk daartoe vooral samen met actiegroepen, vakbonden en zo. Samen sta je immers sterker. Kun je dat, dan ben je politiek spekkoper]

dat is problematisch. Vakbonden en andere ngo's zijn huiverig om zich te verbinden aan een politieke partij. zeker op de linkerflank. pvda/ gl voeren doorlopend campagne om kiezers aan zich te binden, dus wat jij voorstelt wordt al gedaan. maar biedt amper soelaas

[n termen van electorale rekenkunde: 1+1 hoeft niet per se uit te monden 3. Het kan heel goed uitkomen op minder dan 2]

dat klopt dus niet. als je kijkt naar de individuele potentiele score van de 2 partijen en die van de samenwerking die op 25 zetels kwam, was 1+1 wel degelijk 3

[De economische belangenstrijd moet weer voorop komen te staan. ]

heb je het debat over minimumloon etc gemist. of over timmermans verhaal bij verschillende media?

[Zet alleen bewezen stemmentrekkers op bestuursposten] makkelijk gezegd. waar vind je die? er zijn steeds minder mensen geinteresseerd in een dergelijk positie.

[5. Pak het leiderschap terug in de belangrijke politieke discussies] zoveelste holle statement. Hoe dan ???

[6. Versterk het politieke midden] pvda/ gl zitten al in het midden.

wederom het zoveelste stuk waar Links van alles aan schuld op zijn bordje krijgt geschoven. het zoveelste navelstaar stukje. Misschien moeten met de zogenaamde critici op links eens eens een realiteitscheck plaatsvinden. Kijk eens om je heen in wat voor wereld we nu leven. Maar stop met dit navelstaren.

Anna R. Chist
Anna R. Chist
14 jan. 2025 - 19:35

Sorry maar u hebt daar Timmermans de ultrarechtse neoliberaal, die ook al met het fatale Rutte twee mee zat te feesten als opperbaas.

Zo lang die er nog zit dan heeft u gewoon een partij die niet met GL moet fuseren maar met de VVD.

Ook heeft de PvdA na Rutte II meermaals met akelige neoliberale standpunten meegestemd. De PvdA heeft niets maar dan ook niets geleerd noch veranderd.

2 Reacties
HabenundSein
HabenundSein15 jan. 2025 - 6:41

ok eens tijdens Rutte 2 heb ik het keiharde beleid van schippers aan den lijve ondervonden met sessies met hulpverleners die in tranen waren na bezuinigingen op jeugdzorg. En de PvdA die deed er niets aan alleen maar een schepje er bovenop met een vreselijke aanval van de staatssecretaris op verpleeghuis medewerkers. Hetzelfde geldt voor vele sectoren in NL. Dus ja daarmee eens. Echter het is tijd om een bladzijde om te slaan en het progressieve geluid sterker te gaan maken. Het zou helpen als de leiders van toen hun excuses zouden aanbieden maar daarna stoppen met terugkijken en blik vooruit. Misschien een beetje van de vvd leren die in de campagne na 13 jaar Ruttiaanse schade aan de samenleving geen verantwoordlijkheid neemt en doet alsof ze er niet bij waren. En nu zit het politieke vvd rot weer in de regering, en hoe? Zij zorgen ervoor dat alle linkse punten binnen de pvv bbb worden getorpedeerd en de herverdeling is wederom ten gunste van de allerrijksten.

Dus wat nodig is is een sterk aanspreekbaar verhaal op links met mensen die aansprekend zijn en misschien wel iets minder schuldbesef en iets meer gewetenloosheid. Bestrijd rechts met rechtse middelen. Uit naam van menselijkheid en waarde voor de natuur.

Gajes
Gajes15 jan. 2025 - 11:35

HabenundSein

Ik denk ook dat een mea culpa vd PvdA én een openlijke, eerlijke zelfreflectie vanuit deze partij naar de kiezer toe, bv in een interview of ingezonden stuk in zowel de Volkskrant en de Telegraaf , ook vertrouwen zou kunnen geven.

Dat zou ook meer als nieuwe politiek voelen, meer verantwoording willen afleggen aan de kiezer, voelt meer als een garantie voor toekomstige verkiezingsbelofte.

Ik heb sws een meer democratisch bestel voor ogen , waar er meer garanties zijn voor de kiezer, waar sws meer transparantie moet komen in het politieke proces, waar commerciële lobby moet verdwijnen, waar het referendum terugkomt, waar ook een burgerpartij plaats neemt, een zakenkabinet idee zie ik nog steeds zitten, dus meer specifieke deskundigheid etc .

Ed Verbeek
Ed Verbeek
14 jan. 2025 - 18:14

"Win die arbeidersaanhang terug."

Het probleem is dat niemand zich meer arbeider noemt.

Ik zou daarom zeggen: "Win de laag opgeleiden terug"

En wat voor mening hebben de laagopgeleiden over bijv Europa, energietransitie en stikstofbeleid?

1 Reactie
JohnVKR
JohnVKR14 jan. 2025 - 23:31

@Ed Verbeek

"Win die arbeidersaanhang terug. Het probleem is dat niemand zich meer arbeider noemt."

Klopt. Het steeds maar weer praten over "arbeiders" is ouderwets denken, daar kom je geen stap verder mee. Niemand noemt zich meer arbeider en niemand ambieert het om arbeider te zijn.

"De echte uitdaging is niet zozeer om bij verkiezingen te scoren, maar om in de periode tussen verkiezingen te bouwen aan een aanhang waar je bij verkiezingen min of meer op kunt rekenen."

Dit is een goede constatering in het artikel maar het is niet genoeg. Heeft de SP dat niet decennialang gedaan? En hoeveel zetels levert dat vandaag nog op?

Het grote probleem is dat we in een social media tijdperk leven waarin simpele oneliners en het aanwijzen van zondebokken de belangrijkste stemmentrekkende strategieën zijn. Als je daar niet in mee gaat, hoe ga je er dan doorheen breken?

Om er zonder zondebokpolitiek toch doorheen te breken is ten minste een jongere energieke leider nodig. Timmermans is dat dus niet, hoe goed hij inhoudelijk misschien ook is. Habtamu de Hoop zou dat wel kunnen zijn/worden in de wetenschap dat hij nu misschien nog steeds te jong is. Maar Habtamu de Hoop heeft een gunfactor die Timmermans niet heeft.

JaapBo
JaapBo
14 jan. 2025 - 17:21

Goede analyse. De PvdA moet niet met GL het hoog-opgeleide (milieu-)moeras in, maar weer de economische belangen en zorgen van laag-opgeleiden vertegenwoordigen.

Momenteel is het meer een partij van hoog opgeleide linkse carrière-makers

5 Reacties
WillemdeGroot
WillemdeGroot14 jan. 2025 - 19:19

Mag ik vragen, Jaap, waarop je concreet (dus geen 'mening') baseert dat de partij 'een partij van hoog opgeleide linkse carrièremakers' is? Dank!

JaapBo
JaapBo14 jan. 2025 - 22:54

@Willem: de parlementsleden van de PvdA hebben allemaal een hogere opleiding, HBO of WO gevolgd ….

WillemdeGroot
WillemdeGroot15 jan. 2025 - 7:57

Jaap. Stel dat dat zo is (carrièremakers, hoe weet je dat?), geldt dat dan niet ook voor al die andere partijen in de Kamer, wellicht PVV uitgezonderd? Dus???

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 jan. 2025 - 12:09

Praktisch alle kamerleden zijn al sinds de jaren 80 hoogopgeleid (meer dan 90% in 2020). Onder de nieuwkomers van oa. de PVV zijn er wat meer "praktisch opgeleiden" maar het zijn er maar weinig. Veel PPV-ers blinken bovendien vooral uit door hun afwezigheid.

https://www.parlement.com/id/vk6bd3xy9nl2/opleidingsniveau_tweede_kamerleden

Leman
Leman15 jan. 2025 - 13:33

"Momenteel is het meer een partij van hoog opgeleide linkse carrière-makers"

Klopt. Interessant doen en hippe onderwerpen bespreken die in hun partijblad de Volkskrant staan. Arbeiders? Daar willen ze helemaal niets mee te maken hebben.

pahan
pahan
14 jan. 2025 - 17:13

Goed stuk, en een aantal uitstekende punten. Toch een bedenking:

3. Win die arbeidersaanhang terug.

Hoe?

De economische belangenstrijd moet weer voorop komen te staan.

-

Het is de grootste groep, en de groep die het meest lijkt te dwarrelen. Dan zou ik daar juist benieuwd naar zijn, en ik weet niet goed wat ik met economische belangenstrijd moet?

1 Reactie
Jaap Waling
Jaap Waling14 jan. 2025 - 20:09

De FNV wint weer flink aan leden sinds ze zich meer activistisch zijn gaan opstellen. Daar zijn ze nog lang niet klaar mee. Ze hebben een hele brede maatschappelijke / politieke agenda, bekijk hun site maar eens.

Wanneer zij en de partijen, GL en PvdA, meer zouden samenwerken: dat zou nog een synergie geven. Daar is echter nog veel werk voor nodig. Maar het is wel de moeite waard!

Zo speelt dat op veel meer fronten. Kijk eens naar de woningnood aan de ene kant en de talloze actiegroepen van het woonprotest aan de andere kant. En ga zo maar door.

Telkens weer die uitdaging. Ga die aan!

H.Witte
H.Witte
14 jan. 2025 - 17:12

De PvdA moet terug naar de tijden van de SDAP (met een modern sausje), naar die strijdbaarheid, en moet zorgen dat ze meer straatvechters binnen de gelederen krijgt, minder vergaderdieren. Verbale kwaliteiten in burgertaal boven opleiding. Ledenvergaderingen blijven te veel hangen in woorden en goede bedoelingen en resulteren eerder in meer onduidelijkheid dan andersom. Wees dus duidelijker en krachtiger in de boodschap. Gebruik dezelfde stevige taal als de populisten, maar dan feitelijk en beschaafder. Toon oprechte woede over misstanden, geef daar schrijnende voorbeelden van, kruip naar de kiezer. Mij dunkt dat er genoeg mis gaat om flink te keer te gaan. Als GroenLinks daar moeite mee heeft en op de rem wil gaan staan, dan maar geen samenwerking.

3 Reacties
H.Witte
H.Witte14 jan. 2025 - 17:19

Ik wil nog toevoegen dat de PvdA haar zendtijd voor politieke partijen (bla bla bla) moet gebruiken om verantwoording af te leggen voor stemgedrag bij ingediende moties.

Jaap Waling
Jaap Waling14 jan. 2025 - 20:11

Niks mis met Groen Links. Die zijn heus activistisch genoeg.

Jaap Waling
Jaap Waling15 jan. 2025 - 14:59

Ik ben het best met je eens. Wat heel leuk is: Volg de podcast 'De Linkse Revolte' maar eens. Daar hebben de laatste paar afleveringen mensen gesproken die zich uitlieten over veel agressiever verbaal tekeer gaan. Juist door ook de gesprekstactieken te gebruiken waar rechts zo mee scoort. En meer daarvan.

Ook zijn er mensen aan het woord geweest over nieuwe manieren van mensen organiseren. Dan komen begrippen als "organizing" en "deep canvassing" ter sprake. Daar zit best potentie in. Struin dus maar eens door hun oudere afleveringen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe
14 jan. 2025 - 17:10

Iedere (mannelijke) arbeider achter het stuur van een volkswagen. Wat een stom idee was dat toch.

4 Reacties
Anna R. Chist
Anna R. Chist14 jan. 2025 - 19:37

Dat was erg dom, maar in de context van die tijd wel ergens te begrijpen.

Al deden ze het in Groningen toen juist anders.

Jaap Waling
Jaap Waling14 jan. 2025 - 20:13

Hoezo?

Was het openbaar vervoer toen zo goed geregeld?

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 jan. 2025 - 12:19

De auto werd in de jaren 50 e.v. een geduchte concurrent van het OV dat er niet beter op werd. Vooral de autolozen hebben het nakijken.

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 jan. 2025 - 12:30

Als pa met de auto naar zijn werk gaat zit de rest van het gezin zonder en een aanzienlijk deel van de gezinnen heeft geen auto.

Dan hebben we het nog niet eens over het ruimtebeslag mbt rijden & parkeren, de vernietiging van het landschap door het dichte autowegennet, de vervuiling, het lawaai en de ongelukken.

Ook de sloopkosten van al dat blik blijven nog wel eens buiten beeld.

WillemdeGroot
WillemdeGroot
14 jan. 2025 - 16:08

--- en zelfs dat hier bejubelde kabinet Den Uyl was niet 'links'...

3 Reacties
Adrienne van Diepen
Adrienne van Diepen14 jan. 2025 - 17:58

Wat toch maar weer bewijst dat de huidige noch de vorige problemen links te verwijten zijn. Moet je nagáán!

WillemdeGroot
WillemdeGroot14 jan. 2025 - 19:33

Adrienne.

Al zo vaak heb ik hier gesteld dat al die negatieve stempels die door (extreem)rechts met veel poeha op 'links' gedrukt worden, je reinste onzin is.

Links krijgt overal de schuld van wat er mis zou gaan.

Het is zo duidelijk als wat. De basis van al die ellende (de marktwerking, de privatiseringen, de op afstand zetten van nutsvoorzieningen o.a.) ligt in de politieke ruimte die het neoliberalisme binnen politiek Nederland heeft gekregen. En, ja, ook soms met behulp van de PvdA, denk aan de kabinetten Kok I en II, en Rutte II. De politieke drijfveer in Nederland ligt, grotendeel,s met name bij de VVD, dat zal duidelijk zijn. Uitgangspunt: voldoen aan de slokop-reflexen van grote bedrijven en aandeelhouders. Geld, vermogen, winst maken en materie, daar draait het om...

Jaap Waling
Jaap Waling14 jan. 2025 - 20:17

.... maar rechts was maar wat blij toen dat kabinet viel ....

Het kapitalisme heeft heus niet op omvallen gestaan, maar met die leuze toen van spreiding van kennis, macht en inkomen waren ze best met hele serieuze dingen bezig. Dat doe je niet simpelweg af met te stellen dart ze niet 'links' waren.

Bert Analbers
Bert Analbers
14 jan. 2025 - 15:41

Dit gezeur dat weten we al ik weet niet hoe lang. Steeds maar weer de herhalingen en analyses en dit en dat. Maar binnen in de top hebben we steeds weer onenigheden ed. geneuzel. Steeds maar weer zeuren en nooit doorpakken met de heel gewone sociaal democratie. De keuzes die je moet maken zijn niet zo moeilijk, maar vertel ze zoals ze verteld moeten worden. Spijker hard vertellen, er niet omheen draaien, gewoon staan voor het sociale, Partij van de Arbeid en die Arbeid begint niet bij de top van de inkomens, want die hebben de Arbeiders nodig en daar ligt de sociale democratie. Verkondig de menselijkheid, verkondig gewoon eerlijkheid voor ieder mens en niet op een toontje, nee spijkerhard, schreeuw het van de daken, dat je er bent voor de mensen.

Gerygrr
Gerygrr
14 jan. 2025 - 15:36

Er kwam in 1973 een regering onder Joop den Uyl, het enige linkse kabinet tot nu toe. Na de val ervan in 1977 groeide de aanhang voor de PvdA in de Tweede Kamer tot boven de 50 zetels. Maar die wist men niet te verzilveren tot een regeringscoalitie. De PvdA, vol quasi-linkse overmoed, overspeelde haar hand in de onderhandelingen met het CDA.

Exact dat wordt niet begrepen.

De toen opgebouwde vooruitstrevende verzorgingsstaat is afgebroken.

Waarom?

We konden anders de grenzen niet openstellen.

Te veel aantrekkende werking in het nieuwe samenwerkende Europa.

We moesten het zuiden helpen.

En toen sprak Jeroen Dijsselbloem zijn veracting uit voor de Zuid-Europeanen, toen het mis was gegaan.

Wie weet het nog?

Zij verkwisten hun geld aan drank en vrouwen…..

Discriminerend en onjuist.

Mavaro
Mavaro
14 jan. 2025 - 15:04

Ja - hoe zorg je ervoor dat je leden niet achter de eerste de beste rattenvanger van Hamelen aanlopen? Misschien moeten we leren van de complotdenkers. Er gebruik van maken... Een elite creëren... Kijk naar de vrijmetselaars. Daar lopen niet veel leden weg. Dus: maak Rood Vooruit een exclusieve club waar je maar moeilijk lid van kunt worden. En als je lid wilt worden (alleen op uitnodiging!), dan moet je een examen staatsinrichting afleggen. En aantonen dat je de visie en de implicaties van die visie van Rood Vooruit begrijpt en zult uitdragen. En dan is er natuurlijk de geheime Rood-Vooruit-Handdruk. Succes (stabiel en loyaal ledenbestand) verzekerd!

badgast
badgast
14 jan. 2025 - 14:38

Zorg nou eerst eens dat we kabinetten zoals het huidige kabinet Wilders kunnen voorkomen. Pas als je een beetje in de buurt van een centrum links kabinet komt kan je je druk gaan maken over de vraag of het wel "rood" genoeg is. Maar voorlopig lachen rechts en ultrarechts zich een kriek terwijl links en centrum zich druk maken met kritiek op elkaar wegens niet links genoeg of te links.

Neem een voorbeeld aan de Britse kiezer en initiatieven als stopthetories.vote

Eerst de hufters eruit, daarna druk maken over hoe links de koers mag worden.

2 Reacties
Gerygrr
Gerygrr14 jan. 2025 - 15:42

Er is vergeten, dat de ouderen de jongeren zijn voorgegaan.

Overal, ongeacht herkomst of overtuiging is de oude wijsheid vervangen door jeugdige overmoed.

Jongeren vinden, dat zij aan de beurt zijn.

Jongeren wijzen af, wat ouders en grootouders aan levenswijsheid hebben opgedaan.

Door hen “boomers” te noemen zijn de kaarten geschud.

De oudjes zijn slecht….

Gerygrr
Gerygrr14 jan. 2025 - 15:44

In Frankrijk eerst een protestfront tegen Front National, Macron zegt dankuwel en luistert toch niet naar de kiezers.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor