Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

PvdA roept leden bij elkaar over ritueel slachten

  •  
15-06-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ploumen_300.jpg
Speciale politieke ledenraad om gistend ongenoegen te bezweren … Ook andere partijen worstelen met standpunt
De PvdA houdt zondag een speciale Politieke Ledenraad om te overleggen over het verbod op ritueel slachten. De Tweede Kamer-fractie heeft zich achter een dergelijk verbod geschaard. Joodse en islamitische partijleden zijn daartegen in opstand gekomen.
Het heikele onderwerp staat bovenaan de agenda :
1. Wetsvoorstel verbod op onverdoofd ritueel slachten  De definitieve behandeling van het wetsvoorstel van de Partij voor de Dieren vindt nog voor de zomer in de Tweede Kamer plaats. Daarom zouden we van de gelegenheid gebruik willen maken om het onderwerp ook op de Politieke Ledenraad te bespreken.
De extra ledenbijeenkomst in de Utrechtse Jaarbeurs werd door partijvoorzitter Ploumen bekendgemaakt. Zij erkende al eerder in een interview met nu.nl dat de fractie had geblunderd door de leden niet vooraf over het ingenomen standpunt te raadplegen. 
Morgen al is er een hoorzitting in de Tweede Kamer over het verbod dat is voorgesteld door de PvdD. Experts informeren de Kamerleden daarbij over het onderwerp. De stemming over het wetsvoorstel zelf wordt nog deze maand verwacht. Dat leek een gelopen race maar de verhoudingen zijn binnen PvdA en VVD aan het schuiven. Binnen de PVV zou een richtingenstrijd gaande zijn tussen ‘pro-dieren’ en ‘pro-joden’-stromingen. CDA en CU zijn tegen. D66 en GroenLinks voor.
De Volkskrant constateert dat de politieke steun voor het verbod niet meer vanzelfsprekend is, al houdt de PvdA nog wel vast aan het voorstel.
Zowel joden als moslims zijn een intensieve lobby gestart om ‘hun’ rituele slacht te behouden. Binnen voorstander PvdA is lang niet iedereen overtuigd van de noodzaak van het verbod. Een aantal PvdA’ers is zelfs luidruchtig voorstander van het ritueel slachten. ‘Iedereen houdt zijn kaarten tegen de borst’, zegt politiek verslaggever van de Volkskrant Douwe Douwes. ‘Het is interessant om te zien dat deze kwestie partijen weet te splijten. Binnen de PvdA zijn zowel moslims als joden sterk vertegenwoordigd. Ik noem de naam Cohen. Vooralsnog bezweert de partij echter voor het verbod te stemmen.’
De Politieke Ledenraad van de PvdA is een soort light versie van het partijcongres en kan snel georganiseerd worden. Ook het bestuursakkoord en de bezuinigingen worden zondag besproken.
cc-foto: Pvda  Lilianne Ploumen
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (37)

sanguei2
sanguei215 jun. 2011 - 14:55

Suggereert die verslaggever van de Volkskrant nou dat Job Cohen het belang van (orthodoxe) Joden binnen de PvdA zou behartigen ? Ik heb daar nooit aanwijzingen voor gezien in de media, en ik denk dat de heer Cohen heel nuchter kan denken, en onderwerpen goed op hun waarde kan beoordelen. Typisch iets voor de Volkskrant om mensen op hun achtergrond te gaan beoordelen, en niet op hun persoonlijke kwaliteiten en meningen. Volkomen fout om mensen op basis van hun afkomst direct te associëren met een groep. Het is niet de juiste prioriteit om je op de laatste tien seconden van een leven te concentreren, terwijl de rest ervoor nogal beroerd kan zijn. Voor het dier maakt de wet dus niet veel uit. Het dier zelf is in het algemeen niet de enige reden waarom dierenmishandeling verboden is. Dierenmishandeling draagt misschien ook bij aan een mentaliteit, en dat werkt door in de samenleving. Het slachten, daar ziet echter niemand wat van, dus dat argument is hier ook niet relevant. Anderzijds kan kosher vlees gewoon ingevoerd worden, en zijn moslims redelijk flexibel. Welke kant het op gaat, lijkt me geen halszaak. Dit is een publiciteitszaak. Ik zou deze gelegenheid dus aangrijpen voor wat partijpolitiek. Als van VVD en PvdA slechts één partij zijn steun intrekt, en de ander niet, dan moet de PVV kleur bekennen. Dat kan ze financiële steun uit het buitenland kosten.

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort15 jun. 2011 - 14:55

Kunnen we asje asje asje asjeblieft een live feed krijgen van deze vergadering? Kan IEMAND stiekum gaan livebloggen?

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort15 jun. 2011 - 14:55

Geurtsen, ben jij hier aanwezig? Ga je de achter de mic staan? Wat ga je vragen?!?!?!? Spannond!

pindsvine
pindsvine15 jun. 2011 - 14:55

Hoorde Robert Baruch vandaag in DIDD van de EO over de geneugten van onverdoofd slachten ten opzichte van de reguliere slacht. Uiteraard deugden de wetenschappelijk rapporten niet en godsdienst vrijheid is nu eenmaal belangrijker dan dieren welzijn. Waaruit men zou kunnen concluderen dat orthodoxe joden en moslims hun eigen argument onder uit halen wat betreft het diervriendelijke gehalte van kosher of halal slachten. Als vegetarier vind ik so wie so dat er veel te veel dieren worden gedood en op gegeten, maar dat terzijde. Al die Robert Baruchjes vinden het blijkbaar geen probleem dat het door hun te consumeren vlees bij leven een treife of haram bestaan hebben geleid in de bio industrie. Dan is het wel een gotspe om Thieme te verwijten dat ze niet eerst die perfide bio industrie aanpakt. Waar waren jullie zelf, orthodox- religieuze politici?? Natuurlijk, aan het einde van de uitzending trok Baruch nog even de antisemitische kaart: bij vervolging van joden ging het altijd eerst om de rituele slacht! Kwam de Shoah toch weer om de hoek kijken. Beste Baruch, het gaat niet om het verbieden van de rituele slacht, maar om de onverdoofde slacht.

ErnsTT2
ErnsTT215 jun. 2011 - 14:55

Ik las eerst PvbA roept leden op elkaar rititueel te slachten. Maar goed wat een onzin, daar hoeft toch helemaal niet over gediscussieerd te worden, of is de PvdA ook al geindoctrineerd door die continue indoctrinatie met joods chistlike propaganda ?

Ginerted
Ginerted15 jun. 2011 - 14:55

"PvdA roept leden bij elkaar over ritueel slachten Speciale politieke ledenraad om gistend ongenoegen te bezweren …" Dacht ik toch echt heel even dat het over Cohen ging.

objectivist
objectivist15 jun. 2011 - 14:55

Gaat ze veel stemmen opleveren als ze toch de PvdD motie tegenhouden. Zou wel een lachertje zijn.

TheoJ2
TheoJ215 jun. 2011 - 14:55

Wat ben ik blij dat we politici hebben om over dit soort ondergeschikte onderwerpen een standpunt in te nemen.

Gelijkhebber
Gelijkhebber15 jun. 2011 - 14:55

Pleegden ze ook overleg met de achterban toen abortus werd gelegaliseerd. Idem voor euthanasie en homohuwelijk. Of was de PvdA toen nog een seculiere partij?

TulayM
TulayM15 jun. 2011 - 14:55

Het is jammer dat het kosjer slachten niet, althans nog niet, op de http://www.unesco.org/culture/ich/index.php?lg=en&pg=00011 staat. De UNESCO lijst van immaterieel cultureel erfgoed. Ik zou het voor onze Joodse medemensen spijtig vinden als deze eeuwen oude traditie uit NL moet verdwijnen.

ErikDoes
ErikDoes15 jun. 2011 - 14:55

Ik ben het eens met degenen die stellen dat de PvdA dit weer eens niet handig heeft aangepakt. Maar ik vind het onzin om te beweren dat de PvdA zijn leden niet zou mogen raadplegen omdat het dit keer om een religie gaat. Ik dacht niet dat deze religiegroeperingen anderen buiten hun geloof willen opleggen onverdoofd ritueel geslacht vlees te eten. Ze vragen alleen ruimte om zelf een belangrijke traditie binnen hun geloof te kunnen blijven voortzetten. Ik zie niet wat daar mis mee is en waarom er nu ineens spastisch gedaan moet worden over een ledenraadpleging.

Nog1web
Nog1web15 jun. 2011 - 14:55

Waanzinnig dat een handvol religieuze PvdA-ers de partij proberen te gijzelen.

Vincent914
Vincent91415 jun. 2011 - 14:55

Ik denk dat het goed is om ritueel slachten te verbieden. Als je bij de tandarts bent ga je ook geen wortelkanaalbehandeling doen zonder verdoving. Laat staan dat je dieren met een mes zonder enige verdoving in de hals steekt en laat dood bloeden. Toch is er ook een nog veel groter probleem, de bio industrie, miljoenen dieren worden op vrij beestachtige wijze gehouden en daarna omgebracht. Ik heb niets tegen een konijntje schieten in het veld maar de holecaust bio-industrie moet gewoon afgeschaft worden in Nederland. Het is beter voor de dieren, beter voor de gezondheid van de mens en beter voor de natuur. Dat zou de volgende stap voor de partij voor de dieren moeten zijn, inzetten op terug naar zeer kleinschalige biologische veeteelt, laten zien dat vlees, melk- en melkproducten zeer matig genuttigd dient te worden omdat het gewoon ook ongezonde producten zijn. In Nederland drinkt men bijna meer melk dan water en hoe komt het toch dat wij zo goed scoren op het gebied van allerlei soorten kanker. Het is de overmaat aan dierlijke eiwitten in welke vorm dan ook, ons export product waar wij veel mensen stapje voor stapje ziek maken. Het afschaffen van ritueel slachten is de eerste stap voor nog grotere stappen om te nemen.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa15 jun. 2011 - 14:55

Een joods-christelijk traditie waar joden geen vrijheid hebben om zelf te bepalen hoe zij vlees mogen eten? Joden en moslims kiezen voor vlees zonder bloed en dat mag niet? Ik hoorde ooit een dikke Hollandse slager tegen zijn vriend in een kroeg zeggen:'' ja, wat een klote stier! hij was zo sterk dat ik 5 keer in zijn kop moet schieten voor dat hij neervalt''. Over dierenpijn gesproken!

Freedom4TheWorld
Freedom4TheWorld15 jun. 2011 - 14:55

De mens staat boven het dier en met alle respect voor het welzijn voor het dier, de godsdienstige beleving bij een mens, dit is ook een vorm van welzijn staat boven het dier. De Grondwet beschermd de gelovige in zijn uitvoering van het geloof, de rituelen die bij het geloof horen en beleving van het geloof, deze zekerheid moet ten alle tijden gewaarborgd blijven, om niet tot speelbal te worden van de maatschappelijke opinie. De Grondwet geeft de gelovige het recht zonder in menging van buiten af zijn geloof te belijden.en waakt over het geloofswelzijn van het individu. De gelovige geniet een bescherming om religie te kunnen uitoefenen enz, zonder inmenging van buiten af. De niet-gelovige en gelovige zijn allemaal mensen, dus iemand die geloofd, verheft zich niet boven de wet. Het culturele erfgoed van een religie geniet dus deze bescherming van de Grondwet, om te voorkomen dat dit erfgoed verstoord wordt door anderen. Wordt dit niet meer beschermd door de Grondwet ben je bezig een godsdienst uit te doven.

WillHank
WillHank15 jun. 2011 - 14:55

Naar mijn mening heeft de opperrabbijn uit Groot-Brittanië groot gelijk (NOS Journaal om 8 uur op donderdag 16 juni 2011).

[verwijderd]
[verwijderd]15 jun. 2011 - 14:55

Och guttegut, de fractie is radeloos? Hoe zit dat nu, heeft de fractie het mandaat van de kiezer gekregen of niet? Welk een deconfiture, welk een deconfiture... Zwichten voor lobbyisten.

1 Reactie
Zomaareenmening
Zomaareenmening15 jun. 2011 - 14:55

Allereerst zwicht de PvdA helemaal niet voor lobbyisten. Ze laten zich informeren door hun achterban. Dat daar, zoals door vele rechtsdenkenden islam gelovigen bijzitten mag duidelijk zijn. Jouw opmerking geeft duidelijk aan dat je je ogen sluit voor het partijdenken van de VVD die zwicht voor een partij met zeer dubieuze en abjecte ideeen onder het mom van vrijheid van meningsuiting.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen15 jun. 2011 - 14:55

Typisch nieuwe politiek, geen standpunt in durven nemen, bang dat dat leden weg jaagt, maar vergeten dat het gebrek aan ideen wel kiezers weg jaagt. Kom op zeg toch gewoon hoe het zit, namelijk, dat de manier waarop mensen slachten geen zaak voor de overheid is, daar heb je echt geen ledenraadpleging voor nodig.

1 Reactie
geejeehaa
geejeehaa15 jun. 2011 - 14:55

"dat de manier waarop mensen slachten geen zaak voor de overheid is" Hoezo niet? De overheid grijpt toch ook in als een boer z'n veestapel verwaarloost? Stel dat een bepaalde manier van slachten meer leed voor de dieren oplevert dan strikt noodzakelijk, dan lijkt het me logisch dat de overheid ook dáár ingrijpt. Maar de vraag of ritueel slachten wel of niet voor onnodig leed zorgt, is helemaal niet de oorzaak van het gerommel hierover binnen de PvdA. Dat is de dreiging van de islamitische achterban om de partij de rug toe te keren als de PvdA instemt met een verbod op ritueel slachten. En daarom wordt dit een zeer interessante zaak: als de PvdA straks tégen een verbod op ritueel slachten stemt, dan is dat waarschijnlijk gebaseerd op religieuze argumenten. Voor een seculiere sociaal-democratische partij een bizarre situatie.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai15 jun. 2011 - 14:55

Het moge duidelijk zijn uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt duidelijk dat de dieren stres en pijn ervaren tijdens ritueel slachten. Dus normaal humaan gesproken doe je dat niet. Maar omdat de PVDA nogal aan de weg timmert in moslim kringen zijn er grote twijfels om reden van stemmen verlies. Dus dat is pech hebben voor de arme diertjes. De PVV heeft nogal wat vriendjes in joodse kringen maar is duidelijk tegen. Zo zie je maar waar de PVDA ons brengt. In een wereld van geen keuzes en lafheid. Jammer een sterk links blok zou in deze tijd niet misstaan.

2 Reacties
JandeBoer2
JandeBoer215 jun. 2011 - 14:55

"'Het moge duidelijk zijn uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt duidelijk dat de dieren stres en pijn ervaren tijdens ritueel slachten. " Het moge tevens duidelijk zijn uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt duidelijk dat de dieren stress en pijn ervaren tijdens het NIET-ritueel slachten (kippen worden geëlectrocuteerd, vee krijgt een pin door het hoofd geschoten).

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman15 jun. 2011 - 14:55

"Twee onderzoeken van de Wageningen Universiteit naar het leed van ritueel geslachte dieren zijn van onvoldoende wetenschappelijke kwaliteit. Dat concludeert onderzoeksinstituut TNO, dat de onderzoeken tegen het licht heeft gehouden in opdracht van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK)." Vandaag in de NRC. Dat zijn dus die "talloze onderzoeken" waar je het over hebt.

JanB2
JanB215 jun. 2011 - 14:55

Alsof er niets beters te doen is. Aan dit soort geneuzel gaat de PvdA dus kapot. Dat er aandacht voor het thema is ok maar een ledenraad is werkelijk van de dollen.

1 Reactie
geejeehaa
geejeehaa15 jun. 2011 - 14:55

Ik ben het met je eens dat het een kul-onderwerp is (zoals de meeste dingen die uit de koker van de PvdD komen). Maar de reden dat het zo is opgeblazen, is dat de islamitische achterban zich zo hard roert op dit gebied en er een halszaak van maakt: 'als jullie ermee instemmen, ben je ons kwijt.'

[verwijderd]
[verwijderd]15 jun. 2011 - 14:55

Als Joden en moslims zo nodig willen slachten alsof we nog in de woestijn wonen: ga dat lekker doen in je eigen land. Nederland is geen theocratie -- dat had je je mogen bedenken voordat je hierheen kwam. Zo snel mogelijk het "halal" slachten verbieden wat mij betreft!

1 Reactie
Turksnl
Turksnl15 jun. 2011 - 14:55

"Als Joden en moslims zo nodig willen slachten alsof we nog in de woestijn wonen: ga dat lekker doen in je eigen land. Nederland is geen theocratie -- dat had je je mogen bedenken voordat je hierheen kwam." Misschien is Nederland wel hun land en zijn ze niet hierheen gekomen maar hier geboren. Ook al waren ze hierheen gekomen, ritueel slachten is toegestaan en is het altijd al geweest. "Zo snel mogelijk het "halal" slachten verbieden wat mij betreft!" Het gaat hier niet over halal slachten maar over onverdoofd slachten. Verdoofd slachten kan namelijk ook halal zijn, mits de verdoving ongedaan gemaakt kan worden. Dus niet met een pin door de kop schieten of elektrocuteren.

Michiel Online
Michiel Online15 jun. 2011 - 14:55

Als Cohen slim is laat ie zich nou niet gek maken en komt ie met een goeie oplossing. :-)

1 Reactie
contra
contra15 jun. 2011 - 14:55

een soort compensabele neutraliteit voor reli-slachters

Tealc2
Tealc215 jun. 2011 - 14:55

Ben echt wel blij dat joodse gemeenschap aan ritueel slachten doet. Anders zou het allang verboden worden.

1 Reactie
Dromertje2
Dromertje215 jun. 2011 - 14:55

Als je nu eerst eens goed leest!! Het gaat niet om ritueel slachten, maar op het verbod van "onverdoofd" ritueel slachten.

hannogroen
hannogroen15 jun. 2011 - 14:55

De PvdA etaleert haar gebrek aan visie en leiderschap wel erg duidelijk met dit geneuzel.

1 Reactie
trujac
trujac15 jun. 2011 - 14:55

Dit is geen geneuzel, het gaat er hier om wie bepaalt de samenleving een religie of de politiek gekozenen. Bedenk wel dat minder dan tien procent van de Nederlanders in dit soort rituelen gelooft. een overgrote meerderheid wil zoveel mogelijk dierenleed vermijden.

knast
knast15 jun. 2011 - 14:55

Het lijkt wel of de PvdA zichzelf ritueel slacht. Ongelooflijk, wat een stuurloze partij is het geworden. Het zwalkt alle kanten op.

1 Reactie
ErnsTT2
ErnsTT215 jun. 2011 - 14:55

Ze raken waarschijnlijk geinspireerd door het getol van de VVD, want die is nu al 3 keer van standpunt veranderd :-)

Donna2
Donna215 jun. 2011 - 14:55

Als Islamisten en joden er dan zo van overtuigd zijn dat het slachten van dieren onder verdoving ONREIN is -waarom kiezen ze er dan niet voor om Vegetarieèr te worden.? Dat is pas Christelijk en ik denk zo maar Gode welgevallig. En kan de pv/d A nou eens een keer staan en ook blijven staan voor hun eerder gedane uitspraken en verkondigingen,??

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen15 jun. 2011 - 14:55

Als god gewild had dat we geen dieren aten had ie ze echt niet van vlees gemaakt.