Joop

PvdA-reactie op NAVO-verzoek: 'No Way'

  •    •  
08-02-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
afghan_training_300.jpg
Diverse bronnen bevestigen officieel NAVO-verzoek … 80 man voor training van Afghaanse militairen … honderden Nederlanders extra nodig voor bescherming
De NAVO heeft een officieel verzoek aan Nederland gedaan om het verblijf van Nederlandse militairen in Uruzgan te verlengen. Circa 80 Nederlanders moeten Afghanen gaan trainen maar daarnaast zijn er vijf- tot zeshonderd militairen nodig voor de beveiliging.
Parlementair verslaggever van de NOS  Ron Fresen noemt het officiële verzoek, waarvan de precieze inhoud niet bekend is, ‘heel moeilijk’ voor het kabinet. De PvdA is tegen verlenging van de missie. Het verzoek staat haaks op de afspraak dat de Nederlandse militairen eind 2010 uit Uruzgan zullen terugkeren. Volgens Fresen reageert de PvdA met ‘No way. Wij gaan daar weg. Afspraak is afspaak.’
Dinsdagochtend komt het kabinet in een speciale vergadering bijeen om verder te praten over de reactie op het rapport van de Commissie Davids. De PvdA wil die kwestie eerst afhandelen voordat er een beslissing over Uruzgan wordt genomen. Volgens Fresen lijkt het tijdstip van het officiële NAVO-verzoek nu zo gekozen dat de partij verder onder druk gezet kan worden.
Ook RTL Nieuws voorziet problemen in de coalitie met het NAVO-verzoek:
Volgens NAVO- en Defensie-kringen betreft het een verzoek om militairen en politiemensen te leren patrouilleren en om de beveiliging van mensen in het veld. Voor de PvdA is een dergelijk verzoek onaanvaardbaar.
cc-foto: isafmedia Afghaanse militairen worden getraind in het gebruik van NAVO-wapens, januari 2010.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (23)

stolat
stolat8 feb. 2010 - 23:26

'Now way', Da's een mooi bericht. Ik was al bang dat de PvdA maandag zijn doodvonnis getekend had met een 'ja'. 'Afganistan is finished', zegt de PvdA. Toch? Hoewel... eerst toch maar weer afwachten wat ze morgen zeggen.

doeidoei
doeidoei8 feb. 2010 - 23:26

Voor een land met de bevolking van een wereldstad hebben we onze bijdrage meer dan geleverd, loyaal, innovatief en een voorbeeld voor de Navo. Er is een veelvoud aan militairen nodig voor de bescherming van de instructeurs, en dat was gewoon niet meer de bedoeling. Het is nu tijd om het stokje over te dragen. Compliment aan onze militairen, die we nu zsm terug willen. Wat betekent dat voor ons imago? Laat ik het eens omdraaien. Als je na een verlenging van een missie nog zorgen moet maken over je imago, wat moeten landen dan wel niet die er de kantjes vanaf lopen? Voor de PVDA is dit het 1e dossier na het rapport Davids om te bewijzen waar de partij voor staat.

daniel565
daniel5658 feb. 2010 - 23:26

Ja, als je aan een missie begint moet je ten eerste te weinig soldaten sturen vervolgens de missie vroegtijdig afbreken zodat je de mensen die nog bereid zijn dienst te doen in het Nederlandse leger inpoeiert dat ze hun leven voor niets riskeren (en soms verliezen).

Poppel2
Poppel28 feb. 2010 - 23:26

De CIA heeft de Afghanen (oa Osama Bin laden) een tijd geleden getraind en gesteund om weerstand te bieden tegen de Russische invasie. Wat dat tot stand heeft gebracht weten we allemaal na 9/11. Trainen van een leger wat straks onder een (gematigd) Taliban bewind wordt aangevoerd is totale waanzin, leren we dan niets meer van het verleden? Ga zsm onderhandelen en maak politieke samenwerkingsafspraken met de partijen daar! Dus kappen nu daar!

HenkvdSpoele
HenkvdSpoele8 feb. 2010 - 23:26

Wel een tikkeltje tendentieus, dit artikeltje. De woorden van Hamer waren heel wat genuanceerder. De PvdA zegt nog geen volmondig NEE tegen het opleiden van afghaanse militairen met de daarbijbehordende troepenmacht (5 a 600 man). Laten we hopen dat ze zich dit keer niet voor het karretje laten spannen door de oorlogszuchtigen van het CDA. Of weet je wat, laten we hopen dat het 'debat' over cie. Davids gruwelijk uit de hand loopt en dat we vanavond geen kabinet meer hebben.

Poppel2
Poppel28 feb. 2010 - 23:26

Ik ben zeker geen pacifist maar stoppen in Afghanistan is echt noodzakelijk. Bewezen is dat -bijna- elke oorlog totale waanzin is en zeker enorm geldverslindend. (met achteraf kennis zeker!) Laten we daarom 50% van de "defensie" middelen beheerst en gecontroleerd (microcredieten) tegemoet komen aan de bevolking dan verbeter je de leefomstandigheden en bevorder je handel, wederzijdse afhankelijkheid en stabiliteit. Het allergrootste probleem is echter de mondiale wapen/defensie lobby die dit nooit zal toestaan. Er is naast een financiele hervorming een defensie/wapen hervorming nodig zodat de overheid (lees burger) weer echt greep krijgt op de wapenontwikkeling en -inzet. De Nederlandse defensie is te btw te klein om serieus te zijn en te blijven, we missen een kritische massa om onze eigen mensen voldoende te beschermen en op andere partners kun je in het heetst van de strijd niet bouwen, is helaas bewezen in Srbrenica. Ombouwen van ons defensie app. naar een permanente hulporganisatie voor rampen in de wereld is veel positiever en effectiever. De invloed van Nederland in de wereld(politiek/G20) neemt dan alleen maar toe. We kunnen ons dan bewijzen in operatie's zoals met de Tsunami enHaiti etc, een ramp is bijna jaarlijks aan de orde!! Dus.. zeker geen JSF aanschaffen!

pjansen_1
pjansen_18 feb. 2010 - 23:26

Bijna de helft van de PvdA-stemmers (48 procent) vindt het trainen van de Afghanen geen goed idee omdat de PvdA zich aan de belofte moet houden om zich terug te trekken in 2010. 'Afspraak is afspraak', aldus veel deelnemers. 44 procent van de Pvda-achterban vindt het wel een goed idee omdat ze de Afghanen nu niet in de steek willen laten. Dit laatste met dank van de Taliban die dan geheel gratis de training van haar tribale kader in de diverse regio,s aan de NAVO kan uitbesteden. Ontwikkelingshulp in het kwadraat dus.

JoopSchouten
JoopSchouten8 feb. 2010 - 23:26

Zoals Jan Mulder bij DWDD zei: inhoudelijk zijn de taken exact hetzelfde. Het is weer zo'n pro forma afspraak om geen gezichtsverlies te leiden. En 'onze' jongens en meiden zijn wederom het slachtoffer zonder dat ze het zelf in de gaten hebben.

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods8 feb. 2010 - 23:26

De PvdA had nooit moeten stellen dat Nederland uit Uruzgan/Afghanistan weg zou gaan. De PvdA had voorwaarden moeten stellen aan een verlengd verblijf, in casu dat Amerika nu eindelijk Israël eens op zou dragen zich te houden aan de betreffende VN-resoluties. Dan had je iets aan de oorzaak van het islamitische fundamentalisme gedaan. Je had het er niet weg mee gekregen, maar je had er wel iets aan gedaan. Nu doe je niets aan de oorzaak.

PeerJawel
PeerJawel8 feb. 2010 - 23:26

Andere formulering, zelfde foute instelling. Als die Afghanen zelfs nu onze instructeurs nog niet eens kunnen beschermen zegt dat genoeg. Dan moeten er een aantal nederlandse militairen mee ter bescherming. Tegen wie eigenlijk? Nee jongens, gewoon weg wezen daar. Je hebt er niks te zoeken, niks te brengen en niks te maken. Bovendien: Waar moet Amerika dan z'n heroïne en morfine vandaan halen? Wegwezen.

Deamon
Deamon8 feb. 2010 - 23:26

Laten we wel wezen, Nederland had en heeft niets te zoeken in Afghanistan. Er is dan ook helemaal geen enkele redenen om het huidige corrupte regime in Afghanistan op enige manier te ondersteunen. Met geweld heeft nog nooit een "westerse" mogendheid met succes zijn wil opgelegd aan de Afghanen, het is de Engelsen niet gelukt, de Russen niet en de VS met haar schoothondje de NAVO, zal het ook niet lukken. Men zal op zoek moeten gaan naar andere en effectievere manieren om de Afghanen de kans te geven hun eigen land van binnenuit, naar eigen inzicht te verbeteren.

wijnand2
wijnand28 feb. 2010 - 23:26

PvdA: allang niet meer de partij van de internationale solidariteit. Laat onze bondgenoten maar stikken, en de Afghanen al helemaal. Alles draait nu om de zogenaamde rechte rug van de PvdA, al het andere is ruis.

3 Reacties
RuudT
RuudT8 feb. 2010 - 23:26

Inetrnationale solidariteit? Zeker niet naar de inbreng gekeken van Nederland in vergelijking met de andere NAVO landen. Daarbij vind ik het vrij naief om te denken dat de gemiddelde Afghaan zit te wachten om bemoeienis uit het westen. Defensie zit er vooral voor defensie.

Visje3
Visje38 feb. 2010 - 23:26

Er is internationale solidariteit en ook een kwestie van afspraak is afspraak. Zoals de afgelopen weken / maanden duidelijk is geworden is dat wij als klein land deze missie niet goed kunnen uitvoeren i.v.m. materiaal gebrek en te weinig manschappen. De rek is er dus nu echt uit. Verder is er bij de vorige verlenging van deze missie door alle partijen een duidelijke afspraak gemaakt dat de militairen zich eind 2010 zouden terugtrekken, en deze missie zou eindigen. Het niets te maken met interne machtsstrijd of geen solidariteits gevoel van de PvdA, het is gewoon doen wat je hebt beloofd. En daar kan de PvdA nog wel een paar keer wat bewijzen dat ook zij dat kan. Verder heeft Nederland veel solidariteit getoond door als een van de eerste deze missie te houden en deze zo lang te laten duren. Er zijn voldoende landen die nog niets gedaan hebben en nu dus aan de beurt zijn. Lijkt me ook zeer solidair.... Als laatste punt: het argument dat we dan laten lopen wat er is opgebouwd getuigd voornamelijk van grootheidswaanzin en zelfoverschatting. Duisters, Fransen of andere militairen kunnen het zelfde werk net zo goed doen, en misschien wel beter. Dus dit argument is totale kul. Wat mij betreft dus: zo snel mogelijk besluiten deze missie te eindigen, geen millimeter aan die enge Verhagen toegeven en de recht rug houden.

opmerker
opmerker8 feb. 2010 - 23:26

Dit standpunt is toch nie te pruimen. We hebben manschappen verloren om onze afspraken na te komen. Nu onze taak er definitief opzit met zo'n verwijt te komen is werkelijk beneden peil.

BartvandeHulsbeek
BartvandeHulsbeek8 feb. 2010 - 23:26

Ach, de PvdA is toch al ten dode opgeschreven. Intern hopeloos verdeeld, vescheurd door stammenstrijd en machtswellust. Wat de PvdA wil, speelt geen rol meer. Het enige dat ze doen, is de ellende voor zich uitschuiven.

1 Reactie
RuudT
RuudT8 feb. 2010 - 23:26

Nu kan de PvdA een rol spelen en zich verzetten tegen het CDA beleid wat gericht is op het pleasen van Amerikanen. Ik hoop dat de PvdA dit door zet maar ik ben bang dat wanneer het CDA gaat dreigen met het laten vallen van het kabinet dat de PvdA toch weer overstag gaat. Bij de PvdA regeert de angst van het lage aantal zetels in de peilingen.

[verwijderd]
[verwijderd]8 feb. 2010 - 23:26

pootje stijf houden want als ze toegeven worden ze na de verkiezingen gewoon voor de pvv en de vvd in gewisseld en zitten we nog 8 jaar met die defensie idioten opgescheept

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen8 feb. 2010 - 23:26

We weten al lang hoe het zal gaan als de PvdA de poot stijf houdt. Kabinet valt demissionair kabinet doet met gedoogsteun van PVV/VVD precies wat Verhagen wil. Dan komen er verkiezingen, dat wordt er tijdens de formatie door de PvdA een half jaar moeilijk gedaan over Afganistan, en daarna komt er weer een kabinet waar de PvdA in zitting kan nemen (als dat nodig is voor een meerderheid tenminste).

charley2
charley28 feb. 2010 - 23:26

Laat ik nu hopen dat de PVDA zijn rug recht houdt. Wij als klein miezerig landje hebben al meer dan genoeg bijgedragen aan een deel van de wereld wat zich niet in een paar jaar laat veranderen. Iedere dode is er één te veel!!

1 Reactie
olavl
olavl8 feb. 2010 - 23:26

Jan: "Laat ik nu hopen dat de PVDA zijn rug recht houdt." Hope springs eternal in the human breast. Ik moet het nog zien. De PvdA van de laatste jaren staat niet bekend om haar rechte rug.

dooper
dooper8 feb. 2010 - 23:26

De PvdA-vertaling van "No way" zal uiteindelijk zijn "Niet weg".

1 Reactie
Hans68
Hans688 feb. 2010 - 23:26

Verhagen: "In de ministerraad kamerbrief aanvaard over het navo-verzoek voor een kleinere bijdrage aan de missie in Afghanistan, ook na augustus". Zelfde missie, ander plakkertje, iedereen blij.