Joop

PvdA presenteert kandidatenlijst

  •  
19-04-2010
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
155 keer bekeken
  •  
pvda_300.jpg
[Update 17:13] Kieslijst officieel bekend ... Albayrak 2, Plasterk 3, Marcouch 15
De Partij van de Arbeid heeft dinsdag de eigen concept-kandidatenlijst voor de Kamerverkiezingen gepresenteerd. De lijst telt zeventig kandidaten en is een mix geworden van ervaring en nieuwe gezichten. Op het congres van 25 april zal de kandidatenlijst definitief worden vastgesteld.
Vooraf werd er al druk gespeculeerd en gelekt. De eerste namen van de voorlopige kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen doken maandagavond op in de media. Nebahat Albayrak, oud-staatssecretaris van Justitie, staat net als in 2006 op 2. Volgens de Volkskrant was de hoogste nieuwe binnenkomer Ahmed Marcouch op nummer 11. Het bleek plek 15 te zijn. Andere namen die vooral al worden genoemd werden: Jacques Monasch, voorheen campagnestrateeg bij de PvdA, Henk Nijboer, econoom aan de Universiteit Leiden, Mohammed Mohandis, raadslid in Gouda en voorzitter van de Jonge Socialisten, en media-adviseur Tjeerd van Dekken uit Groningen.
De nummers vijf tot en met negen van de PvdA-lijst zouden worden bezet door Jeroen Dijsselbloem, Sharon Dijksma, Frans Timmermans, Gerdi Verbeet en Diederik Samsom. (…) Hoge plaatsen, tussen 10 en 15, zijn er voor buitenlandspecialist Martijn van Dam en oud-wethouder in Utrecht, Hans Spekman.
Update 20 april : NRC meldt dat FD-columnist Ed Groot zeventiende op de kandidatenlijst staat. Groot, enkele jaren geleden nog in de running om hoofdredacteur te worden van de krant, geldt als een liberaal georiënteerd econoom. Hij zou persoonlijk door Job Cohen en Wouter Bos over de streep zijn getrokken zich te kandideren. Hij komt uit een ondernemersmilieu en toonde zich in zijn columns voorstander van een kleinere overheid.
Update 17:13 : De officiële kandidatenlijst is bekend :
1. Job Cohen  2. Nebahat Albayrak  3. Ronald Plasterk  4. Mariëtte Hamer 5. Jeroen Dijsselbloem 6. Jetta Klijnsma 7. Diederik Samsom 8. Gerdi Verbeet 9. Frans Timmermans 10. Sharon Dijksma
11. Hans Spekman 12. Angelien Eijsink 13. Martijn van Dam 14. Attje Kuiken 15. Ahmed Marcouch 16. Roos Vermeij 17. Ed Groot 18. Sjoera Dikkers 19. Pierre Heijnen 20. Lea Bouwmeester 21. Jeroen Recourt 22. Agnes Wolbert 23. Eelke van der Veen 24. Pauline Smeets 25. Metin Çelik 26. Lutz Jacobi 27. Tjeerd van Dekken 28. Tanja Jadnanansing 29. Jacques Monasch 30. Khadija Arib 31. Jeroen de Lange 32. Myrthe Hilkens 33. John Leerdam 34. Margot Kraneveldt 35. Mohammed Mohandis 36. Lia Roefs 37. Jan Boelhouwer 38. Mei Li Vos 39. Henk Nijboer 40. Anja Timmer 41. Paul Kalma 42. Brigitte Troost 43. Jan Vos 44. Marianne Besselink 45. Wouter Neerings 46. Keklik Yücel 47. Serv Wiemers  48. Saskia Laper-ter Stege 49. Hans Spigt  50. Marije van den Berg  51. Thijs Reuten  52. Ria Oonk 53. Sander Terphuis  54. Chantal Gill’ard 55. Hans Adriani  56. Loes Ypma 57. Ard van der Tuuk  58. Patricia Linhard 59. Meint Helder  60. Grace Tanamal 61. Inge Polstra 62. Gülhan Akdemir 63. Joyce Vermue 64. Karin Hazewinkel 65. Martientje Kuitenbrouwer 66. Maarten Divendal 67. Marijke Drees 68. Jan Hamming 69. Hedy d’Ancona 70. Lodewijk de Waal
Meer informatie over de achtergrond van de kandidaten staat op PvdA.nl.
RTEmagicC_pvda2_850.jpg
Foto: PvdA

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (48)

paulvr2
paulvr219 apr. 2010 - 21:41

Ik vond Albayrak niet altijd even invoelend wanneer mensen door beleid in de knel kwamen te zitten. Niet genoeg om haar af te serveren maar een wat minder hoge plaatsing op de lijst ware terecht geweest.

fjacobse
fjacobse19 apr. 2010 - 21:41

De enige persoon op de lijst waar ik een warm gevoel bij krijg is Mohandis. Plasterk vind ik weliswaar een sympathieke vent, maar politiek-inhoudelijk heb ik geen hoge pat (of hoed) van hem op. De rest kan me gestolen worden.

vaclavklaus
vaclavklaus19 apr. 2010 - 21:41

Weinig verrassend, maar toch een prima top 10. Dijksma en Timmer... daar ben ik geen fan van, alhoewel ik vind dat Timmer gegroeid is in haar media optredens. Ik ben benieuwd naar de complete lijst en of er nog een aantal nieuwe talentvolle vrouwen op de lijst staan.

WatMotDat
WatMotDat19 apr. 2010 - 21:41

Toch niet belangrijk om te weten wie er op de lijsten van de politieke partijen anders dan die van de PVV en het CDA staan? Laten we deze verkiezingen tussen deze 2 partijen laten gaan. De 2 meest intolerante politieke partijen in Nederland. Hello, the Netherlands, your votes please! PVV 76 CDA 74 Kunnen we op 10 juni met recht en reden een revolutie beginnen tegen de onmacht van de Nederlands politiek en hen volledig tot op de grond afbranden.

frankie48
frankie4819 apr. 2010 - 21:41

De poppetjes doen ervoor mij niet zo toe, maar mijn vraag is hoe gaan ze om met de nieuwe koers van de PvdA. Veranderingen vragen om nieuwe inzichten, en aanpassingen in gevoel en gedachten. Want als je ziet dat Paul Kalma op een onverkiesbare plaats wordt gedeponeerd, dan is de keuze voor een ander geluid niet gewenst, dan vraag ik mij af, zullen ze weer alleen voor JA-knikkers gaan. Want dan zou wat Emile Roemer van de SP zei weleens waarheid kunnen gaan worden; "Maar we kennen de PvdA: veel beloven, weinig geven."

RyanBos
RyanBos19 apr. 2010 - 21:41

Nee he weer Sharon Dijksma

Joostweethetniet
Joostweethetniet19 apr. 2010 - 21:41

Het is voor een partij, van welke signatuur dan ook, niet makkelijk om de juiste mensen te vinden. Politiek heeft zichzelf gedegradeerd en dat zie je in de motivatie van mensen terug om deel te nemen aan dit fossiele middel voor democratie

Qlimax1991
Qlimax199119 apr. 2010 - 21:41

Marcouch in de 2e kamer? In Slotervaart loopt gelukkig alles op rolletjes, dus ben ik heel blij dat hij er bij komt

7731BK11
7731BK1119 apr. 2010 - 21:41

Ziet er goed uit, die nieuwe PVDA-club. Als men roept dat er te weinig financieel deskundigen inzitten, zullen die er zeker wel bijkomen zogauw er een kabinet met PVDA gevormd gaat worden. Zwaargewichten blijven meestal even achter de hand, willen soms niet in de 2e kamer, maar zijn wel IN voor een ministerspost.

Robbie2
Robbie219 apr. 2010 - 21:41

Het is jammer voor alle mensen die het speciaal onderwijs een warm hart toedragen dat Sharon Dijksma zo hoog op de lijst staat. Zij kon als staatssecretaris geen inzicht geven in hoe het geld voor zorg leerlingen besteed werd. Miljoenen gingen onder haar leiding in de zakken van onderwijs bestuurders. Ook wilde zij zonder pardon en zonder visie bezuinigen op het speciaal onderwijs en leerlingen met een handicap of gedragsproblemen zomaar het regulier onderwijs injagen. Dit zou de druk op docenten, reguliere leerlingen maar zeker ook op de kwetsbare leerlingen verhogen. Verder zou de bezuiniging hebben geleid tot het verdampen van veel kennis in het speciaal onderwijs. Als iemand als staatssecretaris een wanprestatie heeft geleverd, dan is het Sharon Dijksma wel.

cassirer
cassirer19 apr. 2010 - 21:41

Deze lijst lijkt in deze samenstelling en volgorde slechts voor één doel bedoeld: Wilders te verslaan. Een achterhoedegevecht dus uit de vorige oorlog, want het pleit is al beslecht. Het zal bij de komende verkiezingen niet gaan om hoofddoekjes en minaretten en integratie, maar om de hypo-aftrek, de inkomensafhankelijkheid van allerlei regelingen, duur van de ww, de wajong, aow op 65 etc. Wilders zal voor luidruchtige maar onmachtige keytelmuziek zorgen. Wat hebben Cohen, Albayrak en Plasterk over sociaal-economische dilemma's te melden in het debat? Noch qua opleiding noch qua ervaring hebben ze er ooit mee te maken gehad. Alles is hun rijkelijk in de schoot geworpen. Alle drie slim en beminnelijk, maar zonder enige scherpte. Alle drie grossieren in stichtelijke clichés die langzamerhand hun uitwerking missen. Cohen en Plasterk hebben dan nog een zeker profiel, resp. de secundair reagerende wijze oudere man en de jolige ad-remme wetenschapper. Maar Albayrak heeft vooral uitgeblonken in onzichtbaarheid, nietszeggendheid en bureaucratische quasi-efficiëntie. En dat terwijl ze bijna 4 jaar geleden ook al nr. 2 achter Bos was! Het is me een raadsel waarom Hamer of Kleinsma niet naast Cohen geplaatst is - zij heeft bovengenoemde ervaring in ieder geval wel. Of moet ik aannemen dat ze helaas te wit is om de allochtone achterban te bedienen? We deden toch niet aan clientelisme? En hoe is de provincie vertegenwoordigd? Laten we die over aan CDA, CU en PVV? Toch wonen daar ook nog enkele kiezers (al is Amsterdam natuurlijk wel de navel van de PvdA-wereld). Nee, mijn stem heeft de PvdA in deze opstelling niet meer.

geejeehaa
geejeehaa19 apr. 2010 - 21:41

Oh oh, nr. 2 Albayrak vliegt uit de bocht http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Politiek/263543/PvdAer-Albayrak-Ambtenaar-mag-homohuwelijk-weigeren.htm Nu ben ik erg benieuwd wat de PvdA gaat doen. Op de strepen gaan staan en erop wijzen dat de tekst m.b.t. 'weigerambtenaren' niet zomaar in het programma staat en niet onderhandelbaar is? Of toch kleur bekennen en toegeven dat de PvdA herhaaldelijk zwicht voor religieuze gevoeligheden?

Anthonied
Anthonied19 apr. 2010 - 21:41

Stuitend om de nummer 2 van de PvdA, mevrouw Albayrak, in het programma Moraalridders te zien verklaren dat ambtenaren best homo's mogen weigeren te trouwen. Geheel tegen de lijn van het partijprogramma, want daar staat compleet wat anders. Maar ja we zijn het wel gewend van de Pvda, als ze eenmaal in de regering zitten trekken ze zich sowieso weinig aan van hun eigen programma zo heeft de geschiedenis geleerd.

Rondeboer
Rondeboer19 apr. 2010 - 21:41

Hoezo: dit is Nedeland? Er staat niet één kandidaat bij die gewoon bij een bedrijf werkt zoals miljoenen Nederlanders. Allemaal ambtenaren, beleidsmedewerkers, adviesbureaus voor bureaucraten en politici, journalisten etc.

HenryH
HenryH19 apr. 2010 - 21:41

De hele top 10 hebben hun hele leven in de collectieve sector gewerkt, met hun hoofd in de Haagse droom gezeten. Geboren politici die niets anders nastreven dan een politieke carriere. Geen enkele kandidaat met relevante ervaring in de private sector (m.u.v. Plasterk die in de USA kort voor een privaat bedrijf heeft gewerkt). Nee, zoals op deze site eerder al gequote is; ik zou liever de regeringsverantwoordelijkheid overdragen aan de eerste 10 in een willekeurig telefoonboek, dan aan dit stelletje.

Mende
Mende19 apr. 2010 - 21:41

verwachten ze nu werkelijk kans te maken op 70 zetels???

CoWiersma
CoWiersma19 apr. 2010 - 21:41

Marcouch is toch net voor het eerst in de gemeenteraad van Amsterdam gekozen ? Waarom doettie dat niet gewoon een tijdje ?

2 Reacties
rgeurtsen
rgeurtsen19 apr. 2010 - 21:41

Omdat zijn eer is aangetast. Ik ben helemaal geen voorstander van zijn dynamiek en opvattingen, maar de Marcouch, Dijsselbloem en Dijksma clan is dominant aanwezig in de top. Het is jammer maar waar. Desondanks mijn support voor deze partij, het gaat tenslotte om het idee en minder om de poppetjes.

fjacobse
fjacobse19 apr. 2010 - 21:41

--- Marcouch is toch net voor het eerst in de gemeenteraad van Amsterdam gekozen ?--- Dat is op dit forum alleen een issue indien het PVV-leden betreft. Van PvdA'ers wordt het geaccepteerd want het is "voor de goede zaak".

Gustav2
Gustav219 apr. 2010 - 21:41

Ik ben benieuwd hoe Mei Li Vos (op deze site) zal reageren op opnieuw een erg lage plek op de lijst. Toch maar weer het vakbonds leven in?

1 Reactie
fjacobse
fjacobse19 apr. 2010 - 21:41

De lage plek van Mei Li Vos verbaast mij niet. Het ontgaat me volkomen wat dit "politieke talent" nu de afgelopen jaren in Den Haag eigenlijk heeft uitgespookt.

[verwijderd]
[verwijderd]19 apr. 2010 - 21:41

Van Albayrak had ik niet anders verwacht.

1 Reactie
fjacobse
fjacobse19 apr. 2010 - 21:41

Een cyniscus zou zeggen dat het een blijk van waardering is voor de honderdduizend+ nieuwe Nederlanders (lees PvdA-stemmers) die zij heeft toegelaten in Nederland als staatssecretaris.

[verwijderd]
[verwijderd]19 apr. 2010 - 21:41

Jammer dat Samsom nog steeds op die lijst staat. Ik vind dat een drammer die altijd gelijk wil krijgen, en arrogant neerbuigend doet wanneer hem dat niet lukt. Maar voor de rest, ach, wat zeur ik, ik stem toch niet op de PvdA!!

1 Reactie
vaclavklaus
vaclavklaus19 apr. 2010 - 21:41

Drammer? Volgens mij heeft hij ruiterlijk toegegeven dat er grote fouten zijn gemaakt in de klimaat rapporten! Ik vind hem juist een gepassioneerd politicus met echt hart voor de zaak. En enthousiasmerend voor een nieuwe groene economie!

rvanlaar
rvanlaar19 apr. 2010 - 21:41

Ik hoop dat er naast Marcouch nog een aantal nieuwe, aansprekende namen op de lijst voorkomen. Ik was positief verrast door de conceptlijst van GroenLinks, dat moet 'mijn' partij toch beter kunnen. Zeker nu het GL-congres die aansprekende namen heel laag op de lijst heeft gezet.

1 Reactie
vaclavklaus
vaclavklaus19 apr. 2010 - 21:41

Ja, dat was het nadeel van de inspraak van de leden... Ineke van Gent had gewoon tussen de 10 en 15 moeten staan... en Dibi op 3 lijkt mij ook overdreven... Al Fassed en Voortman hadden mijn top 10 ook niet gehaald. Wat de PvdA betreft, daarvan komen er meer in de kamer, dus een top 10 notering is niet noodzakelijk... ik ben benieuwd!

[verwijderd]
[verwijderd]19 apr. 2010 - 21:41

Ik vraag me af hoe Karin Spaink denkt over de plaats van Van Dekken.

1 Reactie
Peter502
Peter50219 apr. 2010 - 21:41

Interessant. Ik ben altijd nogal een fan van Spaink, nu weet ik weer iets meer over van Dekken's levenswandel, het lijkt me geen beste zet. Ook komt meneer van Jole nog even voorbij...Dus nog bedankt voor de tip !

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort19 apr. 2010 - 21:41

Mooi dat Mohandis een plek is gegund. Ben benieuwd wat hij er mee gaat doen. Kerel heeft duidelijk wel een intelligente visie op sommige onderdelen.

1 Reactie
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods19 apr. 2010 - 21:41

Zijn inborst is goed - hij vertoont geen conflictvermijdend gedrag wat PvdA'ers nog wel eens doen - en dat zeer belangrijk. Maar ik vind dat het intelligenter kan en moet, wat hij voorstelt aan beleidsmaatregelen inzake de jeugdcriminaliteit. Zie verder mijn reactie op http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/weg_met_de_vrijblijvendheid/

trujac
trujac19 apr. 2010 - 21:41

Met Cohen en Albayrak op plaats een en twee ben ik zeer content. Wat betreft de overigen die in de top tien staan ben ik in de meeste zeer teleurgesteld. Op een enkele uitzondering na zijn het verstokte neo-liberalen en drammers die ze wat mij betreft naar plaats veertig tot vijftig mogen terug zetten. Van de voornemens die Cohen heeft zoals minder marktwerking in de zorg en het terug dringen van het neo-liberalisme zal met deze club weinig van terecht komen. Deze lijst is perfect toegesneden op een coalitie met de VVD. Dus weer terug naar het onideologische tijdperk van Kok met ruimte voor de graaiers. Amper zijn de ideologische veren er weer opgeplakt of ze waaien er al weer vanaf. Dag Cohen.

1 Reactie
vaclavklaus
vaclavklaus19 apr. 2010 - 21:41

Neoliberalen?

Pjotrs
Pjotrs19 apr. 2010 - 21:41

Het meest opmerkelijke uit de Volkskrant heb ik nog niemand over gehoord: de eerste met een beetje economisch profiel (Jetta Klijnsma) staat pas op nummer 6. Dat zegt veel over de prioriteiten van de PvdA.

1 Reactie
BengaBenga
BengaBenga19 apr. 2010 - 21:41

Met het vertrek (niet geheel vrijwillig volgens Syb Winia) van Bos heeft de PvdA afscheid genomen van de (imo) economisch meest capabele politicus die er op dit moment is. Economie is ingewisseld voor integratie vooral als tegenwicht tegen Wilders. Met Bos is eigenlijk de hele "rechter" vleugel van de PvdA afgeserveerd. (Waar is Tang bijvoorbeeld?) Slechte timing. Integratie en Wilders gaan maar een bijrol spelen in de verkiezingen. De portomonnee gaat op 9 juni beslissen en deze PvdA lijst lijkt daar niet op gemaakt. Bos had ik zeker toegejuicht, maar Cohen lijkt me gewoon niet geschikt als bezuinigings premier.

[verwijderd]
[verwijderd]19 apr. 2010 - 21:41

Een mooie doorsnede van een gedeelte van de samenleving.

1 Reactie
vaclavklaus
vaclavklaus19 apr. 2010 - 21:41

:-) ja de iets slimmere helft ;-) Ik ben blij met Myrthe Hilkens, ze had alleen iets hoger op de lijst mogen staan. Maar ze staat hoog genoeg voor een plek in de Kamer!

fjacobse
fjacobse19 apr. 2010 - 21:41

Het ideale team om de problemen van gisteren te lijf te gaan, maar het compleet verkeerde team om de verkiezingen mee in te gaan. Op het moment dat alles draait om money, money, money heeft de PvdA op de 17e plaats een columnist van het Financieel Dagblad staan. En mijn persoonlijke held hebben ze op een onverkiesbare 35e plek gezet. Sorry, maar dit is niet de winnende elftalfoto.

2 Reacties
Klaas2
Klaas219 apr. 2010 - 21:41

Ik ben het niet met je eens, ik verheug me op een kenniskanon als Samson als minister. En Cohen in de ministerraad lijkt mij ook een aanwinst, zeker als hij geflankeerd zou worden door Mohandis, of Marcouch. Als die rotzooi in de stadswijken maar ophoudt. Ik ben het dus met je eens dat Mohandis omhoog moet. Gelukkig hebben we nog een congres dat erover heen moet pissen. Er zijn nog kansen. Ik vind milieu en integratie de belangrijkste onderwerpen. Financieel is het plaatje duidelijk. De HRA afknabbelen en de AOW naar 67, en eigen risico op de zorg, en nog wat linkse en rechtse hobby's, ze zoeken/vechten het maar uit. Ik leef al jaren zelfstandig, mij zal inkomens politiek niet boeien, zolang iedereen te eten heeft en kansen op al het mogelijke onderwijs, en goede gezondheidszorg. Ik zou het vreselijk vinden indien briljante jonge mensen niet studeren omdat hun ouders arm waren. Dus ook daar moet zorg voor gedragen worden, maar wel terug betalen die studie, daar heb ik geen probleem mee. Ik vind dat niet meer dan logisch.

Zibarmaa
Zibarmaa19 apr. 2010 - 21:41

"onverkiesbare plek" Dat wordt dus voorkeursstemmen ronselen :) Om de politiek dichter bij de mensen te brengen zou je eigenlijk behalve een voorkeursstem ook een afkeurstem moeten kunnen uitbrengen.

JoopSchouten
JoopSchouten19 apr. 2010 - 21:41

10. Sharon Dijksma ? Wij kunnen door haar 'nieuwe regeling' geen gezinsopvang meer vinden... Onvergefelijk dom. Zo denken vele anderen ook zo over: http://www.gastouderpetitie.nl/berichten?page=26 Ik vond de kritiek van Prem Radhakishun vanavond bij DWDD wel een goede nieuwe insteek geven. Wat steekt er (ook alweer) precies achter 'die poppetjes' (eigen woorden) en 'waarom' staan ze op 'die' plek?

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten19 apr. 2010 - 21:41

Jezus, wat een kromme zinnen. Sorry.

Joop den Uil
Joop den Uil19 apr. 2010 - 21:41

En waar is Bussemaker, Van der Laan, Bos, Cramer, Wolfsen, Koenders, Ter Horst, Vogelaar, Heemskerk .... allemaal fulltime op kinderen passen?

1 Reactie
Jeroen Mirck
Jeroen Mirck19 apr. 2010 - 21:41

Zoals ook gewone burgers gaan deze mensen iets anders doen. Zie ook: http://tinyurl.com/zeteldans

Rondeboer
Rondeboer19 apr. 2010 - 21:41

Nr 27 op de lijst: http://www.hpdetijd.nl/2010-04-21/pvda-kandidaat-blijkt-terroriserende-stalker Hopen dat de PvdA onder de 27 zetels blijft.

1 Reactie
Klaas2
Klaas219 apr. 2010 - 21:41

Het gaat over iemand die 16 jaar geleden een vriendinnetje drie maanden lang telefonisch heeft gestalkt. Tja, niet mooi, vreselijk zelfs. Dat ben ik helemaal met je eens. Wel degelijk een kanjer van schoonheidsfout op de lijst, maar toch, ondanks dat, hoop ik dat de PvdA meer dan 27 zetels haalt. Er is immers geen strafrechtelijke vervolging ingesteld, de zaak is in den minne geschikt. Wat moet je als partij doen? Het gaat om een persoon die een ander persoon beschuldigt. Je creëert wel een gevaarlijk precedent als je een buitenstaander gaat toestaan om invloed uit te oefenen op de lijst. Dat is iets wat je als partijbestuur ook moet wegen.

Pietertje2
Pietertje219 apr. 2010 - 21:41

Ontzettend mooie lijst van de PvdA. Heb er erg veel vertrouwen in.

1 Reactie
Gelijkhebber
Gelijkhebber19 apr. 2010 - 21:41

Ik ben benieuwd waar je vertrouwen op gebaseerd is. De lijst voldoet aan alle vooroordelen die er over de PvdA bestaan. Elitair, Amsterdam, Publieke sector en geen sikkepit ervaring in het bedrijfsleven. Eigen baantjes najagen en het volk met wat snoepgoed van zich afschudden.