Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

PvdA-plan om waarschuwingstekst tegen gokverslaving te verscherpen getorpedeerd door PvdA

  •  
17-10-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1309 keer bekeken
  •  
ANP-438564763

De goklobby heeft laten zien dat het zijn klauwen stevig in het parlement heeft zitten. Een aangepaste waarschuwingstekst voor het gevaar van gokken, is met succes getorpedeerd. Dat blijkt uit stukken die de NOS heeft opgevraagd met een beroep op de Wet open overheid (Woo). Bijzonder is dat de aangepast tekst een initiatief was van PvdA-senator Mei Li Vos. De Tweede Kamerfractie van diezelfde partij besloot vervolgens om het plan samen met de VVD te verwerpen.

De NOS meldt:

“De nieuwe waarschuwingstekst - Wat kost gokken jou? Stop op tijd - werd twee jaar geleden ontwikkeld op verzoek van de Tweede Kamer. Volgens initiatiefnemer Mei Li Vos van de PvdA was de oude tekst - Speel Bewust - te licht en te aansporend om te gaan gokken. Ze vroeg om een nieuwe tekst die door experts moest worden bedacht. Gokbedrijven mochten zich er van haar nauwelijks mee bemoeien.”

De gokbranche beweerde daarna in een brandbrief aan het ministerie dat er door de nieuwe waarschuwingstekst minder gespeeld zou worden, wat ertoe zou leiden dat er dus ook minder kan worden afgedragen aan goede doelen. Waaruit blijkt dat er door een nieuwe tekst minder gegokt wordt is door de branche verder niet onderbouwd. Uit eerder onderzoek van de NOS bleek al dat de gokbedrijven zich op grote schaal bemoeien met de regelgeving rond hun branche. Lobbyist voor de VNLOK, de Vergunde Nederlandse Online Kansspelaanbieders, is Helma Lodders die in 2021 het VVD-Kamerlidmaatschap verruilde voor haar huidige functie.

Het was ook hoofdzakelijk de VVD die dwarslag bij de invoer van een nieuwe waarschuwingstekst. Hierin kreeg de partij steun uit opmerkelijke hoek, namelijk de Kamerfractie van de PvdA. Wat voor die partij de achterliggende reden was om uiteindelijk de kant van de gokbranche te kiezen, is niet duidelijk.

Meer over:

actueel, gokbranche, pvda
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (18)

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 okt. 2023 - 11:45

Vreemd!

JasDon
JasDon17 okt. 2023 - 14:50

Ik vind juist de goede doelen onzin iets wat ze ook mogen verbieden. Het gaat gokbedrijven helemaal niet om de goede doelen, maar om kansloze typjes uit te melken.

haarklover
haarklover17 okt. 2023 - 14:47

...De gokbranche beweerde daarna in een brandbrief aan het ministerie dat er door de nieuwe waarschuwingstekst minder gespeeld zou worden... Dat lijkt mij nou net de bedoeling. En dan blijft er genoeg geld over om de goede doelen te steunen. (Met zo'n argument kun je natuurlijk elk verslavend middel verdedigen: we gaan de boeren uitkopen van de accijns op roken, de voedselbanken betalen van de accijns op alcohol, en voor verbetering van het onderwijs voeren we een accijns op cocaïne in. Dan moeten we gewoon voor elk financiëel gat een nieuw verslavend middel introduceren)

3 Reacties
Martin van der Linde
Martin van der Linde17 okt. 2023 - 17:11

Haarklover, dat klopt. Hetzelfde geldt voor de frisdranken taks en de btw verlaging op groenten en fruit. Iedereen is er voor zelfs de producten maar het wordt tegengehouden door het ministerie van Financiën. Het levert geld op dus blijft de huidige situatie gehandhaafd. Bij de btw verlaging werd geschermd met een rapport van louter economen en waar geen gezondheidswetenschapper of medicus gehoord is.

Martin van der Linde
Martin van der Linde17 okt. 2023 - 18:35

Zelfs de producenten.

stokkickhuysen
stokkickhuysen18 okt. 2023 - 12:50

Dat zat ik ook te denken, en veel tweedekamerleden ook. De vraag is waarom dat een argument is dat door de gokbranche naar voren wordt gebracht. Het goededoelenverhaal is helemaal tenenkrommend. De methode om met slecht gedrag goed gedrag te financieren is een constructie die dus duidelijk nadelen heeft, en als enige voordeel 'gratis geld' voor goede doelen. Ik snap ook niet helemaal waarom de gokbranche in dezelfde emmer zit als loterijen. Wsat mij betreft zijn dat heel verschillende dingen.

Socialidos
Socialidos17 okt. 2023 - 14:37

Deze reactie is verwijderd

Gio Servas
Gio Servas17 okt. 2023 - 14:29

Dus het gebrek aan ruggegraat ligt aan de lobby?

Volrin
Volrin17 okt. 2023 - 13:56

Die nieuwe boodschap is ook niet echt overtuigend lijkt mij.

Scheef ehh ninger
Scheef ehh ninger17 okt. 2023 - 13:48

Ik ben geen gokker. Is zo’n tekst zinvol? We zien bij films op tv of bij het openen van een willekeurige website alle soorten van waarschuwingen. Totaal zinloos! Is er werkelijk iemand te vinden die bij zo’n waarschuwing zich daar iets van aantrekt? Kijk naar al die vreselijke teksten als je een pakje sigaretten koopt. Heeft het zin om daarop te zetten dat je heel lelijk dood kan gaan als je dat pakje koopt? Ik ben geen gokker. Ik ben geen roker. Mij boeit het niet of een film bepaald taalgebruik heeft of zo. Al die teksten of plaatjes of waarschuwingen zijn totaal zinloos! Mei Li Vos had de beste bedoelingen bij haar voorstel, maar de fractie heeft het gezonde verstand laten prevaleren. Dit soort waarschuwingen hebben geen enkel effect.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen18 okt. 2023 - 13:45

Als die waarschuwingen geen effect hebben, waar is die gokbranche dan zo bang voor?

EricDonkaew
EricDonkaew17 okt. 2023 - 13:31

Ik ga liever nog een stapje verder. Wat mij betreft wordt gokken verboden, zowel analoog als via internet. Ik heb het dan niet over een staatslootje of zo, dat moet kunnen. Ik zag het in Nederland, en ik zie het in Thailand. Gokken levert voor 90% verliezers op. 10% wint en niet zo'n beetje ook. Een kennis speelt fulltime poker op internet. Hij verdient zo'n 10.000 euro per maand. Hij is geen gokker, maar gewoon iemand die precies weet hoe het werkt, met name de statistieken. Poker is, in tegenstelling tot wat sommige mensen denken, geen gokspel, maar een behendigheidsspel. Sommige mensen denken dat ze voor het geluk geboren zijn en gaan een beetje zitten pokeren op internet. Om vervolgens al hun geld te verliezen aan de 10% van de deelnemers die wel weet hoe het werkt. En ik ben niet Roomser dan de paus hoor, ik heb op mijn veelbezochte themawebsite advertenties toegelaten uit de pokerwereld die mij een aardig zakcentje opleverden, maar ik had er geen goed gevoel bij. Kennissen verloren veel geld en ook mijn Thaise ex zat steeds aan de verkeerde kant. Wat mij betreft worden casino's opgeheven en pokerwebsites verboden. Ik ben er klaar mee, ik zie alleen maar ellende. Inkomensherverdeling: leuk, maar niet op deze manier.

4 Reacties
Scheef ehh ninger
Scheef ehh ninger17 okt. 2023 - 13:56

@Eric: Als je gokken als overheid niet wil dan is een verbod of beprijzing een veel betere methode dan zo’n zinloze irritante waarschuwing waar geen gokker zich iets van zal aantrekken.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine17 okt. 2023 - 14:16

@Eric, als de overheid dingen gaat verbieden, zou ze juist als eerste moeten stoppen met zaken gefaciliteerd door de overheid zoals de staatsloterij. En ook de postcode loterij, stel je voor dat de buren wel iets winnen, aub zo snel mogelijk verbieden. Verder geen voorstander van verbieden overigens, met mate zal het voor sommige mensen best een leuk vermaak zijn. Er zijn zo veel (onnodige) hobby's waar mensen veel te veel geld aan uitgeven, die kun je niet allemaal gaan verbieden.

EricDonkaew
EricDonkaew18 okt. 2023 - 3:16

@Sunshine --------------------- Het grote verschil is natuurlijk, dat een staatslootje of een postcodelootje mensen niet kapot maakt. Dat gebeurt wel met het echte gokken. En het maakt me dan niet uit of het van de overheid uit gaat, of van particulieren.

D K
D K18 okt. 2023 - 7:33

@ErikDonkaew: juist omdat poker een behendigheidsspel is, zou je het niet moeten willen verbieden in mijn mening. Iedereen heeft de gelegenheid om het spel goed te leren spelen. Dit is een scherp contrast met andere kansspelen, waarbij het huis per definite altijd wint. Er valt wat te zeggen voor het feit dat poker verslavend is en dat je er geld mee kunt verliezen, maar ik zou zelf niet voor een verbod willen gaan, vanwege het hellende vlak. Als je pokeren wil verbieden, waarom dan niet ook beleggen? Dure merkkleding? Ongezond eten? Je moet mensen ook wel een beetje eigen verantwoordelijkheid gunnen.

Martin van der Linde
Martin van der Linde17 okt. 2023 - 13:30

Raar. En wat is de reden van dit stemgedrag? Dat is dan de meest voor de hand liggende vraag.

1 Reactie
Scheef ehh ninger
Scheef ehh ninger17 okt. 2023 - 13:58

@Martin: Gezond verstand boven zinloze tekstjes? Beter gewoon verbieden of beprijzen in plaats van suffe tekstjes die niemand leest.

tinekea2
tinekea217 okt. 2023 - 13:30

Ga wetgeving maken om gokverslaving tegen te gaan in plaats van tekstjes verzinnen die toch niet helpen.