Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

PvdA: niet 'ik' maar 'wij' centraal

  •  
16-02-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
pvda300.jpg
Partij kiest nieuwe koers van meer saamhorigheid en minder individualisme
De PvdA moet afstand nemen van het individualisme en meer kiezen voor gemeenschapszin, lotsverbondenheid en saamhorigheid. Dat wordt de nieuwe koers van de partij. Partijvoorzitter Hans Spekman schrijft in de resolutie ‘Wat van waarde is’, waarin de politieke koers van de partij voor de komende jaren is vastgelegd dat zijn partij in het politieke denken een omslag moet maken ‘van ik naar ons’.
In Amsterdam vindt zaterdag een partijmanifestatie plaats. Spekman presenteert daar zijn resolutie. Hoewel de partij in het kabinet zit met de VVD, welke bij uitstek kiest voor individualisme, wil Spekman dat de PvdA meer aandacht richt op CDA-achtige noties als ‘gemeenschap en familie’. 
Spekman:
“We moeten een vuist maken tegen een samenleving waarin het ‘ik’ soms het ‘ons’ uit het oog dreigt te verliezen.”
Op sociaal-economisch vlak wil Spekman dat de PvdA meer richting de SP koers gaat zetten. Zo hekelt de partijvoorzitter het ‘efficiency-denken’ bij de overheid en wil hij dat er een rem komt op eenzijdige flexibilisering op de arbeidsmarkt. Werkgevers zouden bijvoorbeeld weer moeten gaan opdraaien voor de kosten van ziekte en arbeidsongeschiktheid. 
Hoewel de PvdA met deze resolutie zich juist afzet van de koers die de partij met de VVD in het kabinet heeft ingezet, meent Spekman dat de resolutie geen consequenties zal hebben voor de samenwerking met de liberalen: de PvdA heeft haar handtekening onder het regeerakkoord gezet. 
De basis van de koerswending is het ‘Van Waarde’-project van de Wiardi Beckman Stichting (WBS), het wetenschappelijk bureau van de PvdA. WBS-directeur Monika Sie Dhian Ho benoemt de vier kernwaarden voor de sociaal-democratie: bestaanszekerheid, goed werk, verheffing en binding. Daar moet de partij zich dan ook op inzetten. 
Monika Sie Dhian Ho heeft overigens flinke kritiek op het regeerakkoord en de huidige koers van haar partij. Volgens de voorzitter van het wetenschappelijk bureau, is het kabinet met een ‘pure versoberingsagenda’ bezig. Het versoberen van de WW noemt ze bijvoorbeeld heeft onverstandig. Ze vindt overigens niet dat dit betekent dat haar partij moet breken met het regeerakkoord. Wel vindt ze dat de PvdA de afgelopen jaren te veel is doorgeslagen naar een liberale koers, die alleen uitgaat van economische groei. De markt is binnen de partij te dominant geworden. Sie:
Er zal een strak sociaal vangnet moeten blijven. Niet iedereen is zelfredzaam. We moeten nu keuzes maken, want de oude en nieuwe risico’s stapelen zich op. Wat doet de staat, wat kunnen de mensen zelf? Maar als er dan gekozen moet worden dan liever op basis van bepaalde sociaal-democratische waarden dan dat het je overkomt. Vaak verzetten sociaal-democraten zich tegen bezuinigingen, totdat het niet anders kan, waarna ze het liberale recept volgen.
Op 27 april mogen de PvdA-afdelingen in het land op een partijcongres zich uitspreken over de resolutie.

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (111)

ColorHugo949
ColorHugo94916 feb. 2013 - 8:54

"De PvdA moet afstand nemen van het individualisme en meer kiezen voor gemeenschapszin, lotsverbondenheid en saamhorigheid. " ""We moeten een vuist maken tegen een samenleving waarin het 'ik' soms het 'ons' uit het oog dreigt te verliezen."" Deze PvdA politici hebben het kennelijk over zichzelf. Eigen carriëre en patijpolitiek komen op de eerste plaats. Nederland mag in de verkoop aan de EU, hoe "oncomfortalbel we dat ook mogen vinden" en "we hoeven het volk niet te raadplegen", om met Diederik Samsom te spreken....

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa16 feb. 2013 - 8:54

Politiek is gezag, ik zie bij de jonge PVDA-ers ook geen gezag meer,niets, alleen maar hahahaha.....met een zachte haaaa van de heer Zalm meer niet! Hoe de PVDA zich nu gedraagt is een makkelijke prooi voor de diverse libbyisten, met het gezag van de jaren 90 ''waren'' de lobbyisten kansloos, denk aan de heer Kok en de heer Lubbers bijvoorbeeld, want toen waren de Belgen gek nu zijn ''wij'' het.

madwim
madwim16 feb. 2013 - 8:54

Ja ja lachebekjes, lach nu maar want daar is straks nog maar heel weinig reden voor! Het begin van het eind is aangebroken. Het ledental zal in elkaar zakken en kiezers, met name de oudere, zullen afhaken. Zie de gemeenteraads verkiezingen 2014 maar als voorbode wat jullie landelijk te wachten staat. Van het etiket " verraders " komen jullie niet meer af, en dat is ook goed zo. Zelfgenoegzame gezichten uitermate tevreden met zichzelf, dat gaat wel over.

rbakels
rbakels16 feb. 2013 - 8:54

En dan zal het mij benieuwen of dat "ons" ook onze mede-Europeanen omvat. Dat zou ik toejuichen!

freaky33
freaky3316 feb. 2013 - 8:54

"Hoewel de PvdA met deze resolutie zich juist afzet van de koers die de partij met de VVD in het kabinet heeft ingezet, meent Spekman dat de resolutie geen consequenties zal hebben voor de samenwerking met de liberalen: de PvdA heeft haar handtekening onder het regeerakkoord gezet." Ehmm, Liberalen? Dat is de PVDA nu ze in de regering zitten toch ook...? En niet zo'n beetje ook.

toshiba
toshiba16 feb. 2013 - 8:54

T zal aan mij liggen maar dit is toch nagenoeg precies hetzelfde verhaal dat de PVDA voor de verkiezingen hield? Sterker, de PVDA heeft alles uit de linkse kast gehaald om de SP de pas af te snijden, maar ging vervolgens toch weer rechtsaf. Waarom zouden we moeten geloven dat na dit rapport de PVDA wel linksaf slaat?

Bakoe
Bakoe16 feb. 2013 - 8:54

Het is toch niet te geloven, zien ze nu zelf niet hoe ongeloofwaardig ze zijn. Het zal me benieuwen hoe lang het duurt voordat ook hier het drinkwater geprivatiseerd wordt.

JoopSchouten
JoopSchouten16 feb. 2013 - 8:54

'We'? Stelletje Back Stabbers. De basis van de huidige shit blijft: materiële ongelijkheid, particratie en neoliberalisme. 'Mooi weer' praatsels en zelfgenoegzaamheid.

longlivemokum
longlivemokum16 feb. 2013 - 8:54

Het wordt tijd! Toen ik naar Nederland kwam ruim twintig jaar geleden was Nederland wat warmer en veel meer gastvrij. Inmiddels is Nederland over het algemeen een kil land geworden wat mij betreft. Komt dat door die populisme die kennelijk een tweesplitsing in de Nederlandse samenleving veroorzaakt heeft? Een tijdje geleden tijdens de vorstperiode gleed ik per ongeluk af vanwege de gladheid bij een metrostation en viel met mijn hoofd tegen de leuning van die escalator die naar boven ging. Er liepen wat mensen langs. Niemand vroeg: bent u OK? Ik zei tegen mijn partner toen ik thuis kwam: als ik op een dag onbewust viel op straat zal waarschijnlijk niemand 112 namens mij bellen. Is dit de Nederlandse samenleving dat wij willen de komende twintig jaar?

Blisss
Blisss16 feb. 2013 - 8:54

De pvda is totaal ongeloofwaardig geworden, ik zal er nooit meer op stemmen !!!

basOoms
basOoms16 feb. 2013 - 8:54

Snap niet dat er mensen geweest zijn die op die partij hebben gestemd. Ze laten hun achterban elkeer keer weer vallen. Steeds meer mensen zullen dat door hebben.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman16 feb. 2013 - 8:54

De mededeling dat dit niets betekent voor het regeerakkoord en de samenwerking met de VVD laat al zien dat het een wassen neus is. Een cosmetische buitenkant. Helaas...

JongLinks
JongLinks16 feb. 2013 - 8:54

Hopelijk komt er vanuit de PvdA ook een visie op de vakbeweging, want nu neemt de SP daar de macht over (met famillie Marijnissen aan het stuur). De SP aan de macht bij de vakbeweging heeft desastreuze gevolgen voor de werknemers want ze vergeten het polderen en demonstreren alleen maar. Daarmee bereik je natuurlijk nooit een goed akkoord.

JacquesDanzig
JacquesDanzig16 feb. 2013 - 8:54

LMAO Ik vraag me zo langzamerhand echt af, of Spekman nog wel enige binding met Samsom en de rest van zijn eigen partij heeft...

tijsraman
tijsraman16 feb. 2013 - 8:54

Mooie woorden. Nu de daden nog. Van "ik" naar "wij" betekent wel, dat er niet samen met een partij als de VVD verder gegaan kan worden.

Bachstra
Bachstra16 feb. 2013 - 8:54

Verheffing: opgewonden, overspannen, ongeremde geestelijke toestand, gepaard gaande met zelfoverschatting, verhoogd optimisme, vrolijkheid en algemene versterkte activiteit. (van woorden-boek.nl) Dit zegt het wel lijkt me.

marietjejansen
marietjejansen16 feb. 2013 - 8:54

Hadden ze voor het regeerakkoord mee moeten komen. En in praktijk moeten brengen. Zo is het alleen maar retoriek.

Jensbos
Jensbos16 feb. 2013 - 8:54

Ach, ik had enige hoop op het duo Samsom/Spekman, maar dat is bar tegengevallen, inderdaad gaan ze nog steeds vooral voor de MARKT en niet voor de mens (trickle down werkt niet). Elders noteerde ik al (in het kader van weer eens een modder gooien naar "Babyboomers"..een van de vele groepen die slachtoffer worden van verdeel en heers): Quote.... Tsja, de PvdA lijkt net als het CDA een "regentenpartij" te worden, draaien om als een blad aan de boom als het pluche daar is. En wat die babyboomers betreft, "babyboomer bashing" is in de mode, die generatie, en zeker de eerste helft heeft de ruimte gehad om hun samenleving op te bouwen Die ruimte (mogelijkheid om geld te verdienen) is nu vooral "geoutsourced", maar toch een deel (van die ouderen)heeft na een viertal decennia sparen "niet te klagen" dus dat moet onmiddellijk omver gehaald worden, lange leve de negatieve nivellering. En wie verdienen overigens aan die outsourcing hun geld ?...de mensen op de Nederlandse werkvloer....of de managers (CEO's) die bij de poort staan om ze de deur te wijzen?...en daarna nog eens belasting technisch worden ontzien. Ze betekenen immers zoveel goeds voor de financiele economie (aandeelhouders). ...unquote Waarom zou ik ze nu wel geloven?

MichelReiziger
MichelReiziger16 feb. 2013 - 8:54

Veel mensen hebben nog steeds het idee dat de PvdA een sociale volkspartij is, maar dat is al jaren niet meer zo....ze hebben dhr. Spekman nog voor een soort van sociaal marketing beeld, maar dan houdt het wel op. De PvdA is een grijze middenpartij net zoals het CDA. Benieuwd of de uitgekiende marketing strategie die de PvdA de laatste verkiezingen voerde weer zal werken, denk het niet..voor mij persoonlijk geldt, ik trap er nooit meer in.

lembeck
lembeck16 feb. 2013 - 8:54

QUOTE: Op sociaal-economisch vlak wil Spekman dat de PvdA meer richting de SP koers gaat zetten. Zo hekelt de partijvoorzitter het 'efficiency-denken' bij de overheid en wil hij dat er een rem komt op eenzijdige flexibilisering op de arbeidsmarkt. Werkgevers zouden bijvoorbeeld weer moeten gaan opdraaien voor de kosten van ziekte en arbeidsongeschiktheid. UNQUOTE Jaja, de SP ziet ze aankomen. Dit was exact hetzelfde verhaal als voor de verkiezingen. Ik had er toen een klein beetje geloof in, totdat we allemaal achter kwamen dat Samsom en Spekman de PvdA al beloofd hadden aan de VVD. Niet meer uitgaan van 'IK' ?? De VVD doet niet anders dan uitgaan het eigen IK. Dat eigen IK is de meest belangrijke in het leven van een VVD-er. In Rutte I zat een VVD er in de Kamer die voorstelde om zieke, oude mensen maar dood te laten gaan, want ze kosten zo wel erg veel geld. In Rutte II zitten we met tenminste twee enorme MINKUKELS in de regering: Kamp en Blok. Maar dankzij de slappe houding van de C.U. krijgt Blok alle mogelijke medewerking voor een gedrocht van een wetgeving die uitermate beroerd uitpakt voor de huurders. ALLE huurders. De crisis moet betaald worden door de huurders, terwijl het veel te dik verdiendende deel van de huiseigenaren zich rotlachen, omdat ze er geld bij krijgen. Samsom is meegegaan met Pechthold naar de Bilderberg Groep die recent weer vergaderde. Alleen dát ene zinnetje zegt me genoeg. Conservatief, rechts, onderdrukkend, mensen laten rotten - letterlijk - dat hoort bij de VVD en bij de Bilderberg. Spekman is bezig aan 'damage control', maar het schip is zinkende. En van mij mag het helemaal ten onder gaan, zolang het die achterbakse griezels maar met zich meeneemt. Rug rechthouden en echt sociaal zijn kent de PvdA niet. De SP wel.

insignia
insignia16 feb. 2013 - 8:54

Ja als ze zo gaan praten bij de PvvdA dan lijkt mij dat een prima partij. Maar je kunt de mensen niet te vaak belazeren dus blijf ik maar bij mijn SP en voel mij daar voorlopig senang bij.

DikBrix
DikBrix16 feb. 2013 - 8:54

Ik vind de foto bij dit kopartikel wel een mooie: de hele PvdA-top vindt dit blijkbaar een goede grap. ;-))

MarjoleinS2
MarjoleinS216 feb. 2013 - 8:54

Het verhaal van de schoonmaakster Brigitte staat haaks op wat de Wiardi Beckanstichting in haar rapport van waarde te vermelden heeft, zo stelt Paul Witteman. Ze moet in 90 sec. een klaslokaal schoonmaken, en gaat terug van 40 naar 20 uur. Ze kan hier niet meer van rondkomen. Alleen al aan deze twee aspecten wordt tijdens de uitzending in rap tempo voorbijgegaan, dus laat ik er nog eens even bij stilstaan: Wie zijn woonkamer in 90 sec denkt schoon te krijgen, zou op een gegeven moment de schoonmaakpolitie op z’n dak krijgen, en ga er maar van uit dat visite al héél lang niet meer is geweest. Ik zou zeggen stuur de schoonmaakpolitie meteen even door naar de school van uw kind die urenlang in een ruimte moeten verblijven waar dagelijks, voor de duur van 90 sec, een poetslap doorheen gaat. Nou heeft een van de klasgenootjes op een ochtend in de poep getrapt, en een ander schrokt de laatste happen boterham met pindakaas naar binnen, en veegt en passant de restjes van zijn vette vingers af aan de deurknop. Een derde heeft de poepvegen op de vloer niet zien liggen en stapt er nog eens lekker door. Dan de pauze; alle trommeltjes met banaan, ontbijtkoek, liga en yogidrink, kortom alles wat lekker smeert, komt op tafel te staan en nergens een servetje te vinden. Dus huppa, alle vieze mondjes en handjes vinden hun weg langs tafels, stoelen en kasten in de haren van de andere klasgenootjes. Dan stelt de juf voor te gaan knippen en plakken. Behalve dat alle handjes van de viezigheid al voldoende plakken, roeren die vingers nog eens even flink door de potten lijm. Maar het mag de pret niet drukken, die kids zijn nog nooit zo creatief geweest; met lange halen plaksel, vermengd met verloren stukjes banaan, ontbijt en liga toveren ze de meest unieke kunststukjes op het inmiddels geel bruin gekleurde papier. En de juf knikt tevreden, ze heeft voor die dag van de nood een deugd gemaakt, en vinkt alvast een x op ieders rapport dat aangeeft hoe keurig netjes ze hun werkjes hebben gemaakt, want de meeste viezigheid staat op papier en zit niet langer op de meubels. De haren moeten thuis maar worden gewassen. Daar heb je moeders en douches voor. Maar kunnen die ouders dan niet schoonmaken op school? Bijvoorbeeld de overblijfmoeders, dan hebben ze meteen wat te doen i.p.v. tussen de middag kindertjes pesten omdat die moeders vinden dat ze na de lunch op het schoolplein moeten verblijven terwijl het buiten 10 graden vriest? En laten ze emmer en sop meenemen voor de toiletten die dan ook nog eens een schoonmaakbeurt krijgen. Nu moeten de meisjes met een speciaal haakje de bril omhoog tillen. Zelfs de lagere school kinderen weten dat de toiletten zó smerig zijn dat ze die niet met hun blote handjes willen vastpakken. Je zou je kind toch werkelijk naar school sturen met of plastic handschoentjes aan, of met heel veel antibacteriële zeep in de rugtas. Terug naar de schoonmaakster. Zij krijgt, i.p.v. een volle werkweek, nog maar 20 uur en moet elders naar werk zoeken om rond te kunnen komen. En wat is Lodewijk Asscher’s commentaar: hij is zeer geïnspireerd door haar verhaal en wil via aanbesteding mensen aan het schoonmaakwerk helpen bij de rijksoverheid. Het gaat niet over geld, het gaat over andere dingen. Stef Blok, wereldberoemd woonbeleid, gaat over personeel van het rijk, en gaat daar een plan voor bedenken. Ik moet zeggen dat hier een gerust gevoel vanuit gaat. Kampioen woonbeleid, Stef Blok, gaat deze opdracht oppakken en zijn licht laten schijnen hoe hij dit het beste kan aanpakken. Misschien voor 20 uur, in 60 seconden klaslokalen schoonmaken in loondienst van de overheid? En de andere 20 uur, 30 seconden per klas in loondienst van een schoonmaakbedrijf? Nog afgezien van de hoeveelheid scholen die ze moet bezoeken, wordt het werk er inhoudelijk niet beter op. Te vergelijken met het nieuwe woonakkoord, maar het plan komt dan waarschijnlijk ook uit de koker van de civiele diensten voor schoonmaakbedrijven, echter op papier lijkt het of de schoonmakers er daadwerkelijk op vooruit gaan. Een echte Stef Blokje!! Ouders hoeven zich geen ook zorgen te maken, die kunnen hun kinderen met een gerust hart naar school laten gaan, immers Stef Blok, nu ook wereldberoemd banenschepper voor overheidspersoneel, heeft een geweldig plan bedacht en u moet niet vergeten, in deze tijd moeten we allemaal ons steentje bijdragen. Het is wellicht niet optimaal, maar de schoonmaakster heeft weer werk. Heel fijn Lodewijk Asscher, dat u zo geïnspireerd meedenkt!! Met dank ook aan de Wiardi Beckmanstichting. Hoopvolle woorden staan er in uw rapport, maar ze klinken als holle vaten.

opmerker
opmerker16 feb. 2013 - 8:54

Dat is lachen. Gedane zaken nemen geen keer.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen16 feb. 2013 - 8:54

Gelukkig bestaat het "wij" van de PvdA uit meer dan het "ik" van de partijvoorzitter.

JoopSchouten
JoopSchouten16 feb. 2013 - 8:54

Asociaal-Neoliberalisme. De Vierde Weg is een feit.

insignia
insignia16 feb. 2013 - 8:54

Beste Dik Hoek je hebt jezelf gdiskwalificeerd voor een lidmaatschap van de PvvdA met jouw "ik" denken. Eerlijk gezegd vind ik dat je zo geen volwaardig lid van de gemeenschap kunt zijn. Volgens mij dient iedereen naar vermogen bij te dragen aan de uitgaven van de gemeenschap.

Miesje3
Miesje316 feb. 2013 - 8:54

Wat kunnen die PVDA-ers toch links praten en rechts denken en doen! Ik zou het bijna gaan geloven!

neutralist
neutralist16 feb. 2013 - 8:54

'efficiency-denken' bij de overheid en wil hij dat er een rem komt op eenzijdige flexibilisering op de arbeidsmarkt. Werkgevers zouden bijvoorbeeld weer moeten gaan opdraaien voor de kosten van ziekte en arbeidsongeschiktheid. Dat is geen Wij-gevoel maar Wij en Zij-gevoel. Ouderwets denken, het conservatisme zit bij de PvdA. De wereld verandert, de PvdA blijft vasthouden aan het oude, net als de SP. Mag.

robvaniren
robvaniren16 feb. 2013 - 8:54

Ah, we gaan weer moraliseren. Is Balk daar niet op stuk gelopen? 'vuist maken tegen een samenleving' wat klinkt dat weer strijdvaardig. Maar gelukkig, "dat de resolutie geen consequenties zal hebben", ik was al bang dat er iets ging veranderen.

rikus1
rikus116 feb. 2013 - 8:54

Ze lachen nu nog, hoe lang zou het nog duren?

Bakoe
Bakoe16 feb. 2013 - 8:54

Nu is het wel weer zo dat als de PvdA op deze manier doorgaat en ze de halve Nederlandse bevolking tot dagloners heeft gedegradeerd, ze wel weer een ideaal hebben. Namelijk opkomen voor de dagloners. De PvdA kijkt vooruit, schop Nederland terug de nachtwakerstaat in, en ze hebben weer een electoraat wat ze kunnen verheffen. In ieder geval, sinds 2010 heb ik gewaarschuwd voor deze club, maar zelfs hier hebben overtuigde SPers strategisch gestemd. Je zou er moedeloos van worden. En zou dat anders zijn bij de volgende verkiezingen? Ik heb er een hard hoofd in, 2 debatjes, wat stampij bij de PO en wat demoniseren, en het volkje kleurt gewoon weer het PvdA hokje rood. Het zijn net gokverslaafden, keer op keer verliezen, maar hopen dat toch eens de jackpot valt.

longlivemokum
longlivemokum16 feb. 2013 - 8:54

Saamhorigheid moet de PvdA niet alleen zeggen maar ook doen met name de salaris van alle 38 PvdA kamerleden 10% inleveren b.v. en de salaris van alle PvdA mnisters en staatssecretarissen ook 10% inleveren als solidariteit met die binnenkort blijkbaar meer dan 600.000 werkloze Nederlanders . Dat doet kennelijk het kabinet van Hollande in Frankrijk toch al!

tomaat70
tomaat7016 feb. 2013 - 8:54

Typisch PvdA, sociale praatjes en ondertussen alles afbreken wat echt sociaal is. Wat ben ik blij dat mijn grootouders, die verknocht waren aan de PvdA toen ze nog echt sociaal waren, dit gedoe allemaal niet meer mee hoeven te maken. Spekman moet zich diep schamen voor zijn partij.

Zjenny
Zjenny16 feb. 2013 - 8:54

Hans, hoeveel uren moet je werken met een aardbeienplukloon of thuiszorgloon om een appartement met 2 slaapkamers te kunnen betalen in huur en energie en andere verplichte bijkomende lasten ( zorg) EN ook nog te eten? Reken eens uit. Let op de nieuwe huurdersrealteit die je mee geschapen hebt. Heb het lef om dat sommetje hier te plaatsen. Doe eens.

roher
roher16 feb. 2013 - 8:54

Als de gedachte van deze te volgen lijn maar niet uitmondt in abstracties waar een individu zich ongelukkig bij voelt. Zodat we op het laatst kunnen vaststellen dat 'Some are more equal than others.'

Rode druppel
Rode druppel16 feb. 2013 - 8:54

De kameleon partij laat bij praten een andere kleur zien dan bij haar daden. Maar de daden geven de echte kleur aan.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai16 feb. 2013 - 8:54

Als je de mannetjes hoort, lijkt het wel of ze bij een volledig andere partij zitten. Herken hier geen enkele verband met de PVDA in. Deze heren lijken wel sociaal bewogen mensen. Ja daden en woorden verschillen hier wel extreem. Vooral de uitspraken van de heer Spekman als: "We moeten een vuist maken tegen een samenleving waarin het 'ik' soms het 'ons' uit het oog dreigt te verliezen." Is daar wel het toppunt van. Hoe durf je deze uitspraken te doen als het beleid het totaal tegenovergestelde effect heeft.

ErnsTT2
ErnsTT216 feb. 2013 - 8:54

Clara Legêne, Schreef op zo 17 februari 2013 00:41 -- Voor de mensen die denken dat de PvdA dit ding nu even gauw uit -- electorale motieven uit de mouw tovert: er zit bijna anderhalf jaar -- voorbereiding in. Themadiscussies met leden en belangstellenden, -- forumdiscussies, tekstbijdragen uit het veld - bijvoorbeeld van -- Marcel van Dam of Hans Achterhuis - themawerkgroepen en netwerken. Het had er in ieder geval alle schijn van dat er sprake was van een propaganda initiatief. Goed dat je ons er even op wijst dat het al anderhalf jaar oud is, dat maakt voor eenieder helemaal duidelijk hoe onbetrouwbaar de PvdA binnen de Overheid opereert, want dan is het stuk immers van *voor* de verkiezingen, en zeker van voor het Regeerakkoord ! Kijken we nu naar het beleidsdocument van de Wiarda Beckman stichting en het daarop volgende Regeerakkoord zien we exact wat de waarde is van dit stuk, namelijk Windowdressing, oftewel de vlag op de .... Want zeker de Participatie Wet die met zijn verplichting voor de Sociale Dienst om bij het vermoeden van malversaties door de Client zijn uitkering 3 maanden op te schorten, staat haaks op dit propaganda pamflet van de PvdA. Dat ze het stuk nu opeens de openbaarheid inslingeren, terwijl het kennelijk onderhands allang bekend was, doet niet alleen het vermoeden rijzen dat het uit electorale motieven opeens op de voorpagina's van kranten werd gedeponeerd, nee het maakt duidelijk dat dat de *enige* reden kan zijn, anders hadden ze het al veel eerder naar buiten gebracht. Dank voor deze opheldering over de motieven van de PvdA in deze. Gezien het electorale motief dat je nu bevestigt hebt, kunnen we dus zeer spoedig nieuwe verkiezingen tegenmoet zien, chapeau, want dat is hard nodig, want de economie stort steeds verder in elkaar, van 2010 op 2011 waren de belastinginkomsten al met bijna 2,3 Miljard terug gelopen, en 2011-2012 met wederom 3,6% binnenlandse economische krimp zal nog veel meer tekort op de begroting veroorzaken. Van de geplande bezuinigingen (o.a. op de AOW) blijkt op de Balans niets terug te vinden, de staatschuld neemt alleen maar verder toe, doordat de * belasting inkomsten* jaar over jaar in elkaar zakken... http://tinyurl.com/Belasting-Verlies-2012 Let goed op de bedragen zijn in Miljoenen, dus de terugval van 3,420 naar 834 op de overdrachtsbelasting, betekent een verlies aan inkomsten van 2,6 Miljard ! Ga nu eens in WERKGELEGENHEID met een FATSOENLIJK salaris investeren, inplaats van Melkertbanen waarvan je alleen nog Witte Bonen in Tomatensaus kunt kopen... Tomatensaus...

PHJoop
PHJoop16 feb. 2013 - 8:54

Kennelijk begint de PVDA nu toch wel zenuwachtig te worden en doet nu een poging om te redden wat er nog te redden valt. Jammer dan, maar dat zal niet meer lukken. Ouderen vormen een zeer groot gedeelte van de kiezers en die ouderen zullen het gedrag van het duo Samsom en Spekman beslist niet vergeten. De uitspraak van Spekman "Nivelleren is een feest" is bij iedereen in het geheugen gegrift behalve kennelijk bij Kok en Bos.( Misschien kan Spekman, Kok en Bos nog eens op deze uitspraak wijzen.) Binnenkort komt er een andere grote groep bij welke de PVDA zal laten vallen als een baksteen. De mensen welke straks na een WW met een max duur van 1 jaar, met gekort uitkerings % in de bijstand belanden. De PVDA blijft op alle gebied de kiezers van zich vervreemden. Kijk maar even wat er nu gaat gebeuren indien iemand bij de rechter zijn gelijk probeert te halen bij een geschil. De gang naar de rechter wordt door de PVDA voor de kleine man onmogelijk gemaakt wegens de hoge onbetaalbare kosten welke deze daar voor moet maken. Bij de volgende verkiezingen is het GAME OVER voor de PVDA

2 Reacties
Blisss
Blisss16 feb. 2013 - 8:54

Heel goed gezien PH !!!

Tom Meijer
Tom Meijer16 feb. 2013 - 8:54

"De uitspraak van Spekman "Nivelleren is een feest" is bij iedereen in het geheugen gegrift" Dat U denkt dat dat zo is, zegt vooral veel over uzelf. Armetierig hoor.

Meta Foor
Meta Foor16 feb. 2013 - 8:54

was dat ook al niet beloofd voor de verkiezingen ? en stonken de mensen erin in de hoop dat nederland socialer zou worden ? en is nu het regeringsakkoord niet al getekend ?

1 Reactie
longlivemokum
longlivemokum16 feb. 2013 - 8:54

Nederland is toch in ieder geval wat socialer op dit moment met het PvdA/VVD kabinet dan toen met het CDA/VVD + PVV kabinet of NOT?

wvdstraat
wvdstraat16 feb. 2013 - 8:54

Uiteraard zijn cynische reacties begrijpelijk, maar ik geef het voordeel van de twijfel. Mits: PvdA en burger maar beseffen dat het voorlopig slechts een 'agendapunt' is, waarmee niet te 'scoren' valt voordat er concrete resultaten zijn geboekt ! Geloofwaardig wordt het pas als de PvdA het neoliberalisme onder druk zet en de bevolking weet te overtuigen van de noodzaak ervan. vvd, d66, cu, cda, sgp zijn nog steeds bezig op slopershoogte.

1 Reactie
Anonimus2
Anonimus216 feb. 2013 - 8:54

Ongeacht de concrete resultaten is deze instelling en uitspraak wat mij betreft te prijzen. De rest hier op Joop, van links tot rechts, hoort kennelijk liever een ander verhaal. Je kunt het niet gauw goed doen als je voor de PvdA werkt..

Simbro
Simbro16 feb. 2013 - 8:54

Achtereenvolgens Bos, Cohen, Spekman en Samsom hielden vóór de verkiezingen het zelfde verhaal: de PvdA moet weer linksaf, terug naar de PvdA van vóór de paarse vrijage met de VVD en mét nog enkele ideologische veren. Na de verkiezingen binnen de kortste keren met die zelfde VVD een regering gemaakt, terwijl een centrum-linkse coalitie mogelijk was geweest en een centrum-rechtse (zonder PVV) niet. Wat een hypocriet gedoe. Hiermee brengt de partij niet alleen zichzelf schade toe maar de hele linkse beweging, voor jaren. Diep triest.

1 Reactie
Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort16 feb. 2013 - 8:54

Centrum linkse coalitie? Die was er niet. SP + Pvda? Zowel CDA als D66 had het niet aan een meerderheid geholpen, zoals beide partijen gezegd hebben. Dromen zijn bedrog.

Coropa
Coropa16 feb. 2013 - 8:54

“Iedere overwinning voor de sociaaldemocratie is een nederlaag voor het socialisme.” Het verraden van mensen is bij Troelstra begonnen en duurt tot op de huidige dag voort. En dit alles voor eigen eer en glorie. Alleen een totale economische instorting kan de ik maatschappij nog de das omdoen. Niet de PvdA een partij die alles heeft verkwanseld.

1 Reactie
Jensbos
Jensbos16 feb. 2013 - 8:54

We leven in een democratie hoor!

trujac
trujac16 feb. 2013 - 8:54

De zoveelste goede voornemens van de PvdA maar helaas ook deze zullen door de neoliberale elite in de partij genegeerd worden. Het alleen maar focussen op de redding van de verzorgingstaat zal de partij niet redden. Daarvoor zal er op meer terreinen een omslag gemaakt moeten worden. Uiteindelijk zal b.v. ook de houding van de partij inzake de Europese ontwikkeling geen stand kunnen houden. Vroeg of laat zal door strubbelingen in de afzonderlijke landen de EU nopen pas op de plaats te maken en terug keren naar enkel een Economische Gemeenschap. Helaas loopt ook hier de PvdA achterop. De partij zal aan het einde van deze doodlopende weg pas merken dat de kiezer allang rechtsomkeer heeft gemaakt. De toekomst van de PvdA is als die van het CDA nu.

1 Reactie
Blisss
Blisss16 feb. 2013 - 8:54

precies Jac....hooguit 8 zetels voor de pvda de volgende verkiezingen...en terecht, maar ook dat zal ze niet wakker schudden ...krijg je datzelfde gezwalk als het cda nu....mooie woorden van de pvda, maar ze snappen er geen biet van !!!

[verwijderd]
[verwijderd]16 feb. 2013 - 8:54

In de praktijk betekent dat "oh, u heeft niets te doen, hier hebt u een bezem".

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer16 feb. 2013 - 8:54

"In de praktijk betekent dat "oh, u heeft niets te doen, hier hebt u een bezem"". O, bent U er zo een. Altijd prettig te weten welk vlees er in de kuip zit.

PHJoop
PHJoop16 feb. 2013 - 8:54

Reaktie op v/d Straat Heb je al die tijd onder een steen gewoond ? Heb je niet in de gaten dat alle sociale voorzieningen stuk voor stuk met heel veel plezier door de PVDA worden afgebroken. De PVDA moest en zou regeren met de VVD en had daar alles voor over. Samsom en Spekman zijn leerlingen van Kok en Bos en gaan lachend door met de afbraak

1 Reactie
wvdstraat
wvdstraat16 feb. 2013 - 8:54

Zeg dat tegen de PvdA, niet tegen mij ! Als ik alle hoop laat varen, kan ik op voorhand beter pvvd stemmen, nietwaar ? Dan weet ik tenminste zeker op voorhand, dat ik de enthousiast aangekondigde afbraak krijg waar ik voor stemde. Liever " "piep", zei de muis in het voorhuis" dan helemaal niks.....

meijerlahn
meijerlahn16 feb. 2013 - 8:54

'Wat van waarde is' "Saamhorigheid en minder individualisme" ------------------------------------------ Dan vraag ik mij nu af waarom de PvdA zich op cruciale onderwerpen (verdere afbraak van de verzorgingsstaat) in het regeerakkoord heeft laten inpakken door de VVD.

1 Reactie
MarjoleinS2
MarjoleinS216 feb. 2013 - 8:54

" Dan vraag ik mij nu af waarom de PvdA zich op cruciale onderwerpen (verdere afbraak van de verzorgingsstaat) in het regeerakkoord heeft laten inpakken door de VVD. "" De PVDA achter het beleid moet blijven staan, er volop aan mee moet blijven doen, en het niet ook hoeft te wijzigen. De Wiarda Beckmanstichting geeft een dubbel signaal af ....

HanvanderHorst1
HanvanderHorst116 feb. 2013 - 8:54

Ik veronderstel dat de PvdA nu op grond van deze resolutie zich distancieert van het kabinet.

2 Reacties
trujac
trujac16 feb. 2013 - 8:54

Inderdaad in hoeverre is de gewenste koers van de PvdA verenigbaar met de huidige kabinetsvoornemens? Ook blijkt dat er een levensgrote kloof is tussen de PvdA top en de achterban. Dit kabinetsbeleid valt voor de PvdA kopstukken dan ook niet vol te houden tenzij ze tegen beter weten in gokken dat dit kabinet de rit uitzit en hopen dat zich in deze periode een economisch wonder voltrekt zodat ze straks weer met opgeheven hoofd naar de kiezer kunnen gaan. Deze gok zou weleens goed verkeerd kunnen uitpakken.

ElChe
ElChe16 feb. 2013 - 8:54

Han dit zie je verkeert. Dit zijn de plannen voor 2040.

[verwijderd]
[verwijderd]16 feb. 2013 - 8:54

Ik vraag me alleen af wie de pvda nu precies met 'wij' bedoelt..

1 Reactie
JandeBoer2
JandeBoer216 feb. 2013 - 8:54

Ik vraag me af wat je nu precies met je vraag bedoelt..

[verwijderd]
[verwijderd]16 feb. 2013 - 8:54

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
JandeBoer2
JandeBoer216 feb. 2013 - 8:54

- "stem ik tegenwoordig D66" - "D66 wil [] solide overheidsfinancien, verduurzaming en duidelijk vooruit in Europa" - "Het is [] te hopen dat de PvdA opschuift richting D66" - "D66 [] streeft naar een sterk en democratisch Europa" - "D66 [heeft] meer oog voor het algemeen belang" Wow, wat een fantastische partij is D66! Dank voor deze informatieve bijdrage.

ElChe
ElChe16 feb. 2013 - 8:54

"De SP blijft een protestpartij die eerder problemen maakt dan oplost." De problemen zijn er. De SP wil die fundamenteel aanpakken. De pvda, de vvd en d66 sluiten hun ogen voor die problemen en willen die kleineren. De pvda doet af en toe tijdens een congres alsof ze de problemen ziet. Vervolgens blijkt dan uit de praktijk dat ze samen met de vvd de andere kant opkijkt. En ach, we moeten allemaal inleveren. Ja allemaal, behalve de rijken. Zij die maximaal geprofiteerd hebben van het graaien en malversaties hebben hun schaapjes wel ergens in een belastingparadijs op het droge. Schandalig en wie trapt er nog in dit boerenbedrog.

Jensbos
Jensbos16 feb. 2013 - 8:54

Helaas zijn te veel mensen neo-liberaal geconditioneerd.

politiekistuig
politiekistuig16 feb. 2013 - 8:54

Was gisteren in Hoorn bij de beste cabaretier van Nederland Hans Sibbel,hij eindigde de show met "zolang iemand die bij de Rabobank de telefoon op neemt meer verdiend dan degene die mijn vader verzorgd in het tehuis gaat het niet goedkomen" Onder de pvda gaat dit nooit veranderen.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger16 feb. 2013 - 8:54

Als je zo naar de begeleidende foto kijkt...dan lachen ze erom. Vraag is lachen ze ons uit, of lachen ze als Rutte.

Bouwman2
Bouwman216 feb. 2013 - 8:54

Twee partners die zo diametraal denken hadden nooit samen in een kabinet moeten gaan zitten want dat lijkt dan volstrekt democratisch maar het wordt helemaal niets. Die stagnatie kennen ze echt niet enkel in Rusland onder Leonid Breznjew. Democratie is mooi maar brengt om de haverklap misbaksels voort. Daarom moet je met democratie goed op je tellen passen en vooral niet mee gaan experimenteren. Gewoon een tweepartijenstelsel invoeren zodat de blokken elkaar kunnen aflossen. Dat geeft wel een zigzagkoers maar de kiezer krijgt tenminste het prettig gevoel dat hij er toe doet.

2 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten16 feb. 2013 - 8:54

Je hebt verschillende soorten 'democratie'. Onze is een ´Representatieve democratie´. Een representatieve democratie waarin direct-democratische besluitvorming wordt bemoeilijkt is een particratie: de politieke partijen hebben de macht. Zoals hier. Feitelijk zijn we daarom geen ´Representatieve democratie´ maar een Particratie. Directe democratie is de beste. Het grootste probleem blijft de keuze van een ideologisch/economische aanname. Ik ben voor een sociaal anarchistische directe democratie waar zuivere wetenschappen leidend zijn in beslissingen..

MichelReiziger
MichelReiziger16 feb. 2013 - 8:54

***Twee partners die zo diametraal denken hadden nooit samen in een kabinet moeten gaan zitten want dat lijkt dan volstrekt democratisch maar het wordt helemaal niets. Die stagnatie kennen ze echt niet enkel in Rusland onder Leonid Breznjew.*** Dit is een kabinet van nationale eenheid, dit kabinet was al gevormd (buiten de politiek) voordat de uitslagen goed en wel bekend waren. Dit grijze midden-polder kabinet is er om Nederland (internationaal) politiek-economisch gezien zo stabiel 'mogelijk door de crisis heen te helpen. Ik noem dit kabinet altijd het Wientjes kabinet. Een rechts kabinet had stakingsgolven en demostratiegolven gegeven zoals ik me kan herinneren als klein jongetje in de jaren '70 van de vorige eeuw. Slapeloze nachten voor het bedrijfsleven, zeker als Wilders ook weer van de partij zou zijn geweest. Een links kabinet had onze (internationale) positie ook aangetast, dan waren we Frankrijk onder zeeniveau geworden, bovendien net zo risicovol voor de Euroscisten als een kabinet met Wilders. 'Wij' als kiezer zijn voor een groot deel zelf in het marketing verhaal van de PvdA (en het 'downplayen' van de SP in de media) gestonken, een wijze les om dat nooit meer te doen. ***Democratie is mooi maar brengt om de haverklap misbaksels voort.*** Het mooie van democratie is dat je de kiezer het idee kan geven dat de keuzes die ze maakt van essentieele invloed zijn op het gevoerde politieke beleid. Het is allang bekend waar de werkelijke (politieke) macht ligt, dit 'wientjes' kabinet is sinds 1922 het duidelijkste voorbeeld daarvan.

west012
west01216 feb. 2013 - 8:54

Als de buren u in de toekomst moeten douchen en kleden hebben we natuurlijk wel een 'wij-gevoel' nodig.

2 Reacties
lancelot2
lancelot216 feb. 2013 - 8:54

Wel toen Hans Alders PVDA minister van het milieu was riep deze: je moet je wasmachine delen met de buren = beter voor het milieu.

Jensbos
Jensbos16 feb. 2013 - 8:54

Tsja, de kinderen zijn (in de meeste gevallen) ook altijd goed verzorgd.

BertF2
BertF216 feb. 2013 - 8:54

Onder Kok daalde het toptarief voor de inkomstenbelasting met 18 procent, daalde de winstbelasting voor grote ondernemingen nog meer, werd het overgrote deel van de goudvoorraad verkocht, werden door staat en ondernemers tientallen miljarden aan de pensioenkassen onttrokken, werden uitkeringen versoberd en werd de vermarkting van de publieke sector een eind op weg geholpen. Samsom is een adept van Bos, een liberaler liberaal dan Kok durfde zijn. De PvdA, waar niemand zich nog socialist durft te noemen, kan niet meer links worden.

4 Reacties
trujac
trujac16 feb. 2013 - 8:54

Helemaal gelijk. Kok heeft zo'n beetje alles wat met sociaal democratie te maken heeft verraden. Je mag gerust stellen dat deze man het gedachtengoed van zijn voorgangers heeft verkwanseld om een aantal dik betaalde commissariaten in de wacht te slepen. Van zijn opvolgers valt geen ander beleid te verwachten, hun enige drijfveer is om via de politiek zo snel mogelijk het internationale bedrijfsleven binnen te komen of bestuurder worden van een of andere woningcorporatie. Het linkse gekraai van Spekman komt hen goed uit, hij mag de PvdA een linkse smoel geven maar Samson, Asscher,Timmermans en Dijsselbloem blijven gewoon hun eigen rechtse koers varen. En de achterban van de PvdA? Och die weten na 3 decenia neoliberale politiek niet beter dan dat het altijd zo geweest is.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen16 feb. 2013 - 8:54

Allemaal waar, de randvoorwaarden voor het volgende; En ook onder Kok hadden we de enig naoorlogs kabinetsperiode waarin de nominale staatschuld daalde. Waardoor gedaalde renteverplichting zorgden voor de ruimte om geld uit te geven aan andere begrotingsonderelen met maatschappelijk nut. En ook onder Kok de einige kabinetsperiode waarin iedereen die werk wilde hebben dat daadwerkelijk had. Waardoor iedereeen, ook werkweigeraars en zieken meer besteedbaar inkomen kreeg omdat de premies voor volksverzekering konden dalen. En dan nog onder Kok een einde aan het verstikkende CDA conservatisme in de Nederlandse staatsinrichting waardoor belangrijke immateriele verworvenheden als het recht op Euthansasie, koopzondagen en homohuwelijk geregeld werden. Al met al het beste dat we ooit gehad hebben. En ja, natuurlijk, ook het beste kabinet ooit heeft hier en daar wel fouten gemaakt.

freaky33
freaky3316 feb. 2013 - 8:54

Eens. De PVDA is door de jonge garde met name liberaal geworden, met figuren als Martijn van Dam, Dijsselbloem, Asscher en mevrouwtje Bussemaker 'to name a view'. Samsom leek het goed te willen doen maar draaide 180 graden met volle tevredenheid van de VVD. Ze werden 2 handen op 1 buik en dat doen ze vandaag de dag nog steeds voorkomen...maar voor hoe lang nog...

Jensbos
Jensbos16 feb. 2013 - 8:54

Overigens die miljarden (25 bij mijn weten) gejat pensioengeld was onder Lubbers, heeft hij zelf recentelijk nog op TV zijn spijt over betuigd.....

JoopSchouten
JoopSchouten16 feb. 2013 - 8:54

De snoeiharde saneringen zijn niet goed te praten met sociale praatjes en cosmetische aanpassingen. Partijen lopen aan de leiband van de dominantie financiële wereld. 'Begrip 'sociale democratie' klinkt ook in 2013 holler dan ooit' : De dagelijkse strubbelingen in de EU-lidstaten tonen duidelijk aan in welke mate de politiek als gevolg van de jarenlange deregulering van de financiële markten afhankelijk is geworden. De financiële markten domineren niet alleen de EU, maar ook het bezuinigingsbeleid van nationale overheden (waardoor rechtse, linkse, centrumrechtse en centrumlinkse regeringen allemaal hetzelfde saneringsbeleid voeren), laten regeringen struikelen en brengen nieuwe regeringen (meestal technocratischer dan de vorige) aan de macht. Onder druk van de financiële markten en de ratingagentschappen klinkt het begrip 'sociale democratie' ook in 2013 holler dan ooit. Democratie zal opnieuw heroverd moeten worden. De financiële industrie is bij het begin van de 21ste eeuw als de hedendaagse monarchie: haar enige morele waarde is winstaccumulatie. Het invoeren van een taks op financiële transacties is een belangrijke bouwsteen om door regulering de dominantie van de financiële industrie af te bouwen (samen met o.a. harmonisering van Europese vennootschapsbelastingen, sluiten van belastingparadijzen, scheiden zakenbanken en spaarbanken, enz.) waardoor 'arbeid' opnieuw een centrale plaats krijgt en 'sociale strijd' de bepalende factor wordt voor de verdere opbouw of neergang van de sociale welvaartsstaat. Bron.: http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2013/02/06/europa-zet-stap-vooruit-met-financiele-transactietaks-maar-er-zitten-nog-adders- Ondertussen zitten we met Plasterk opgescheept. Een amateur op financieel-economisch die neoliberale influisteraars als Van der Ploeg, Vermeend en Bos om zich heen heeft staan.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten16 feb. 2013 - 8:54

Corr.: 'Ondertussen zitten we met Plasterk opgescheept. Een amateur op financieel-economisch gebied die neoliberale influisteraars als Van der Ploeg, Vermeend en Bos om zich heen heeft staan.'

lancelot2
lancelot216 feb. 2013 - 8:54

Zijn die WIJ, die vier op de foto???

2 Reacties
ErnsTT2
ErnsTT216 feb. 2013 - 8:54

Ja natuurlijk, je dacht toch niet dat die sjoemelaars aan het gewone volk, ook wel Plebs genoemd binnenskamers, dachten ? Dit soort sprookjes zijn net zo betrouwbaar als Samson zelf... http://www.rodereus.nl/pics/Wet-Werk...eh...Participeren-Naar-Vermogen-.jpg Kijk vooral even op de verkiezingsposter op de muur van de flat, en wat er van die beloftes terecht komt, de PvdA is helaas met de komst van Kok de weg tussen alle schuivende panelen kwijtgeraakt. Daar is Bos zo draaierig van geworden toen ie onder Zalm financieel gehersenspoeld werd met "Derivata speciaal voor het Witter dan WIt wassen van zwart geld" dat heel het bestuur 180° wegedraaid is van de Sociaal Democratie... En nu ze nog maar 11 zetels in de peilingen hebben, komen ze opeens weer met het gestolen SP programma aanzetten, sorry PvdA propagandisten, maar "Heel de Mens" is copyright van de SP. Verzin zelf maar een doel voor de PvdA maar stop met het jatten avn andermans idealen, gestolen goed gedijt niet op verzuurde bodem ui de Volgermeerpolderaars koker...

adriek
adriek16 feb. 2013 - 8:54

Goed opgemerkt geweten. Gaan we nu van 'ik' vindt 170 euro inleveren best veel naar 'wij' vinden 170 euro inleveren best veel? Wij is weinig meer dan een uitbreiding van het egocentrisme. Ik, mijn gezin, mijn netwerk, mijn straat, mijn bedrijf, mijn familie... Alles draait bij 'wij' nog steeds rond IK. De denkomslag moet een flinke stap verder dan het 'wij' denken. Niet wij (lees: mijn) is belangrijk, maar zij (de anderen dus, in de breedste zin van het woord). We blijven overigens wel in het _ik_ denken en gaan niet afschuiven: wat kan *ik* doen zodat *zij* (of eventueel jullie) er een beetje beter op worden. Dat is niet-egocentrisch denken. Voelt een beetje als socialisme zoals het bedoeld was, of heb ik nu iets verkeerds gezegd?

OmeGerrit56
OmeGerrit5616 feb. 2013 - 8:54

PvdA'er Jan Schaefer zei ooit: 'In gelul kun je niet wonen.' Wat hebben we sinds Wim 'Exorbitantie Zelfverrijking' Kok vooral van de PvdA gezien? Een hoop gelul om vervolgens naar hartelust te helpen alles wat sociaal is weer een stukje verder af te breken. Ene staatssecretaris Van Rijn die onderzoek doet naar de graaicultuur en voor dat onderzoek bijna een half miljoen in zijn zak steekt. En heeft het geholpen, dat onderzoek? Ene minister Dijsselbloem die ruim 5 ton een heel normaal salaris vindt voor een directeur van een bank die door de belastingbetaler à raison van 3,7 miljard moest worden gered. Dezelfde minister die vindt dat er in de onderste salarisschalen bij die banken best wat ingeleverd mag worden. Contra-nivelleren, noem je dat, de grote woorden van Spekman ten spijt. De inkomensafhankelijke zorgpremie moest snel worden geschrapt omdat de VVD-achterban boos werd. Intussen moeten wel de huren omhoog en wordt de sociale woningbouw afgebroken. Dames en heren van de PvdA, er komt een tijd dat uw gezwets over een linksere koers echt door niemand meer wordt geloofd.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten16 feb. 2013 - 8:54

Duidelijke ondubbelzinnige voorbeelden. Tnx. : )

Winston2
Winston216 feb. 2013 - 8:54

"Niet iedereen is zelfredzaam." Arme Monika Sie Dhian Ho, die snapt er ook niets van... NIEMAND is zelfredzaam. Zelfredzaamheid is één van de vele illusies waarmee het kapitalisme zichzelf in stand houdt. Iedereen is altijd afhankelijk, niemand is ooit onafhankelijk, of vrij wat dat aangaat. Alleen als je genoeg geld hebt, dan kan je al je afhankelijkheden afkopen; als je de dokter kunt betalen, als je een huis kunt betalen, als je een auto kunt betalen, als je een vakantie kunt betalen, dan kan je jezelf vrij en onafhankelijk wanen. Afhankelijkheid en onafhankelijkheid , vrijheid en onvrijheid, zelfstandigheid en onzelfstandigheid worden, zoals bijna alles, afgemeten aan rijkdom. "Vrijheid", "zelfstandigheid" en "zelfredzaamheid" zijn in een kapitalistische samenleving dus _per definitie_ niet voor iedereen weggelegd: de markt, het spel van vraag en aanbod, draagt zorg voor de verdeling van deze primair geachte levensbehoeften. Een markt die geen moraal of rechtvaardigheid kent. Iedereen in een rijtjeshuis met een auto voor de deur heeft al veel meer dan die ooit zelfstandig in zijn hele leven zou kunnen opbouwen. Iedereen die meer heeft dan een hutje op de hei is een profiteur; dat zijn we dus ALLEMAAL! Iedereen profiteert van het werk van talloze handen en hoofden, nu en in het verleden. NIEMAND in onze samenleving verdient wat hij of zij heeft. Alles wat je meer hebt dan dat hutje op de hei, heb je te danken aan (de arbeid van) andere mensen. Realistisch gezien zijn rijkelui, hoe hard ze zelf ook vinden dat ze werken, de allergrootste profiteurs en bloedzuigers van de samenleving. Niet zo heel erg lang geleden wisten we dat ook nog. In de vijftiger en zestiger jaren was een belasting van boven de 90% in de hoogste schijf de normaalste zaak van de wereld, gewoon vanuit het nuchtere feit (ja, FEIT) dat helemaal niemand in zijn eentje zo belachelijk veel geld KAN verdienen. Dus de nuchtere realisering dat iedereen die WEL belachelijk veel geld verdient, dat ALLEEN te danken kan hebben aan grote groepen ANDERE mensen. Pas eind jaren zeventig, begin jaren tachtig werd onder Reagan en Thatcher wereldwijd de hoogste belastingschijf drastisch verlaagd. "Vaak verzetten sociaal-democraten zich tegen bezuinigingen..." En dat is dus een schijngevecht. Een gevecht tegen regeringsuitgaven is alleen nodig omdat je het gevecht voor de regeringsinkomsten (belastingen) hebt opgegeven. Bovendien vecht je niet principiëel, maar pragmatisch en pragmatisme in een kapitalistische omgeving komt neer op zwichten voor de eisen van de markt. Dat bedoel je met "...totdat het niet anders kan, waarna ze het liberale recept volgen." In de strijd tussen arbeid en kapitaal heeft de PvdA gekozen voor het kapitaal en voor de illusies van een gebroken economisch model. Vrijheid, zelfstandigheid en zelfredzaamheid zijn begrippen die pas invulling krijgen in de gemeenschap van mensen, in de samenleving. Strijden voor individuele vrijheid kan alleen invulling krijgen door de onvrijheid van anderen. Zelfs de universele mensenrechten zijn niet compatibel met kapitalisme en zijn daarom gratuit. Het is hol en zinloos om te beweren dat iedereen recht heeft op voedsel als je vervolgens het hebben van voedsel afhankelijk maakt van het hebben van geld. Zinvol zou dan zijn om te zeggen dat iedereen recht heeft op (genoeg) geld, maar dat is dan weer onmogelijk in een recht van de sterkste winsteconomie... De PvdA is volledig van het pad af. De gewone arbeider ziet zichzelf door nog maar één partij vertegenwoordigd en dat is de SP. Daar kan geen twijfel meer over bestaan.

6 Reacties
MarjoleinS2
MarjoleinS216 feb. 2013 - 8:54

Zo is het maar net Winston, mooi geschreven. Zo denken mensen die hun geld verdient hebben dat ze er mee over de grens mogen om de belastingen te ontduiken. want het is 'hun' geld, maar ze vergeten dat het ze het geld hebben 'kunnen' verdienen dankzij anderen. " Er is genoeg voor ieders behoefte maar niet voor ieders hebzucht " Mahatma Gandhi

clara51
clara5116 feb. 2013 - 8:54

"Want het besef moet terug dat iedere CEO ooit een juf Engels had, dat iedere aandeelhouder geld verdient dank zij het harde werk van duizenden werknemers, dat iedere publieke instelling er is voor de mensen." Citaat uit de conceptresolutie 'Over wat van waarde is'. De gedachte wordt in de resolutie uitgewerkt en volgt ook in de uitwerking in grote lijnen jouw gedachtegang. http://www.pvda.nl/data/sitemanagement/media/2013/02/PvdA_Congresstukken_Congres%2027%20april%20Leeuwarden.pdf blz. 23 e.v. Voor de mensen die denken dat de PvdA dit ding nu even gauw uit electorale motieven uit de mouw tovert: er zit bijna anderhalf jaar voorbereiding in. Themadiscussies met leden en belangstellenden, forumdiscussies, tekstbijdragen uit het veld - bijvoorbeeld van Marcel van Dam of Hans Achterhuis - themawerkgroepen en netwerken. Op dit moment wordt het stuk in de afdelingen besproken, komen er regionale bijeenkomsten en uiteindelijk wordt het ter amendering en vaststelling voorgelegd aan het congres. Bekijk hier de laatste debatten: http://www.wbs.nl/platform/activiteiten/1804 Bekijk hier de lange reeks opiniebijdragen: http://www.wbs.nl/platform/activiteiten/1804/opinie

longlivemokum
longlivemokum16 feb. 2013 - 8:54

De SP? Die wil kennelijk zelfs nog meer geld aan ontwikkelingshulp van 0,07 % van ons BBP naar 0,08 %. De SP? Die wil kennelijk zelfs de uitkering omhoogen om maar slechts twee voorbeelden uit haar verkiezingsprogramma van 2012 te noemen. Maar het geld bij onze staatskist is kennelijk min of meer op. Waar zal de SP het geld vandaan halen?

JandeBoer2
JandeBoer216 feb. 2013 - 8:54

Knap geschreven Winston. Bewaar ik.

Jensbos
Jensbos16 feb. 2013 - 8:54

“Reagan en Thatcher” De kampioenen van “small government” en “supply side economy” en vooral niet te vergeten liberalisering van de financiele markten (de concurrentie strijd tussen Wall Street en “The City” Alles onderbouwd door de antieke econonoom Adam Smith en opgepoetst door Milton Friedmann. Helaas zijn ze daar toen mee weg kunnen komen omdat in die tijd (midden jaren ’80) het Westen en het inmiddels economisch volwassen geworden Japan met totaal zo’n 3/4 miljard het “power house” van de hele wereld waren. Dank (ja toch!) zij de val van het communisme in Oost Europa en de –economische- koerswijziging in China (Staatskapitalisme) zijn de omstandigheden sinds de aanvang van de jaren ’90 drastisch gewijzigd. NU is het Westen inclusief Oost Europa en japan een kleine miljard, de huidige “power houses” zo’n 2,5 miljard..de communicerende vaten zijn omgekeerd. Mijn grootste verwijt aan ONZE (Westerse) politiek is dat men die ijsberg nooit heeft zien aankomen en steeds gezegd heeft “recht zo die gaat” (laat de markt zijn werk doen, mijn vraag,……. is dat ons vertegenwoordigen?) men heeft onze belangen (onze maatschappij) m.i. niet gediend door tijdig correcties op de markt toe te passen, we verdelen nog steeds de armoede in plaats van de rijkdom. De dikke en de dunne bodem in die communicerende vaten; Voordat het vat met de dunne bodem –tot een lager niveau- gevuld is, is dat met de dikke bodem leeg Midden jaren ’90 kreeg ik voor het eerst te maken met bedrijfsverplaatsingen eerst nog van Noord, via Zuid naar Oost Europa, daarna (2e. helft nineties) naar het verre Oosten (van dezelfde fabriek), sindsdien is mijn aversie tegen die neo liberale politiek alleen maar toegenomen (zie de huidige sociaal economische crisis en haar maatschappelijke gevolgen). Dit, uit een stuk in de NRC van 30 maart 1994, zegt volgens mij boekdelen en is mij altijd bijgebleven: “De wereld vaart als een schip in de nacht naar zijn (JB: economische en dus sociale-) ondergang. Op alle dekken woedt een feest zonder onderbreking, dat de onbestemde geluiden uit het ruim overstemt. Maar wie zich op de gangboorden waagt ziet dat de reddingsboten (JB: intelligente economische politiek, sturing) verdwenen zijn. Alle alternatieven voor het neoliberale kapitalisme zijn vernietigd (JB: tenzij we ze weer opbouwen) Wat is dan nog de betekenis van stemmen? Ja, mooi op de foto gaan voor de verkiezingen, dat kan! Maar het feest op de bovendekken stoppen (JB: beinvloeden), de mensen in de ruimen lucht geven, het schip keren- wie kan dat?” Dat schip, dat is als de Titanic, waarvan we nog steeds bezig zijn de dekstoelen te verschuiven, in plaats van de koers te wijzigen opdat het niet op de ijsberg loopt (er vanaf gehaald wordt).

Jaap Breekpunt
Jaap Breekpunt16 feb. 2013 - 8:54

[De PvdA is volledig van het pad af. De gewone arbeider ziet zichzelf door nog maar één partij vertegenwoordigd en dat is de SP.] Dus jij gaat bepalen door wie 'gewone arbeiders' zichzelf vertegenwoordigd zien? Zou je dat niet aan de 'gewone arbeider' overlaten door wie zij zichzelf graag vertegenwoordigd zien? Aangezien ik ook maandelijks loonstrookjes ontvang val ik ook in de categorie arbeiders. Ik zie mezelf echter niet graag vertegenwoordigd door de SP. Of ga je onderscheid maken in de echte arbeiders (degenen die het met je eens zijn) en zijn alle andere arbeiders valse arbeiders die zich in dienst stellen van het kapitaal?

ErnsTT2
ErnsTT216 feb. 2013 - 8:54

Daar heb ik afgelopen donderdag helemaal niets van gemerkt bij de comissievergadering van de Voortouwcommissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid in de Thorbeckezaal... De bijna-AOWers werden nog steeds weggezet als veel te rijke klagers... Die toch geakkelijk in een paar jaar de 24.000€ die Jetta Klijnsma van ze steelt van die 1750€ per maand bij elkaar moeten kunnen sparen in 3 jaar... Pure Propaganda, net zoals ze voor de verkiezingen gouden bergen beloofden en als breekpunt de verhoging van de BTW aangaven, die zou er niet komen bij een kabinet met de PvdA of ze zouden niet aan zo'n Kabinet deelnemen. En tijdens de Manifestatie Armoede Werkt niet zei Samson nog het volgende, ja dat is dezelfde PvdAdie nu vind dat ouderen maar via de Participatiewet moeten "solliciteren" naar hun oude baan... Citaat van de PvdA wethouder te Rotterdam tegen ontslagen Thuiszorg medewerkers die aangaven het niet alleen voor het geld te doen maar vooral om ouderen en zwakkeren te helpen: "Nou dan soliciteert u toch op uw oude baan?" http://brievenactie.65plusgat.nl/

1 Reactie
Jensbos
Jensbos16 feb. 2013 - 8:54

Voor minder geld en daarmee "de markt" verziekend!

JoopSchouten
JoopSchouten16 feb. 2013 - 8:54

Achterafkritiek.: De directeur van het wetenschappelijk bureau De Wiardi Beckmanstichting van de PvdA, Monika Sie Dhian Ho heeft zware kritiek op het regeerakkoord met de VVD. Omdat de grenzen zijn bereikt is volgens haar tijd het liberalisme vaarwel te zeggen. 'De politiek wordt verweten zich van de noden van mensen te hebben vervreemd waardoor steeds meer mensen zich beperken tot hun eigen, kleine wereld en raakt de burgervan de politiek vervreemd.' De Derde Weg: Het oude beleid was om de verzorgingsstaat betaalbaar te houden door de economische groei hoog te houden via een liberaal beleid. 'Ze volgden de agenda van het kapitaal: grenzen open, liberalisering van de markt, vervolmaking van de Europese Unie. De extra groei die dat genereerde, konden ze mooi gebruiken om hun sociale doelen overeind te houden. Achteraf gezien was dat uitstel van executie.' 'De prijs wordt nu betaald. De baten waren groot, maar de financiële markten werden zo vrij dat we in een nog grotere crisis terecht zijn gekomen. Als het om de verzorgingsstaat gaat is de keuzevrijheid dramatisch afgenomen. Die prijs is onvoldoende voorzien.' 'Vaak verzetten sociaal-democraten zich tegen bezuinigingen, totdat het niet anders kan, waarna ze het liberale recept volgen.' Deze analyse en kritiek en analyses zijn al decennia bekend. De SP heeft gelijkwaardige onderzoeken op de plank liggen. Het is niet voor niets dat ik Samsom persoonlijk vroeg beide partijen en wetenschappelijke bureaus te laten samenwerken. Nee, zij hij, de ideologie verschilt. Het is duidelijk wat hij daarmee bedoelde. Hand in hand met neoliberalen doorglibberen. Het financieel systeem en roofkapitalisme wordt niet aangevallen en de materiële ongelijkheid wordt niet ter sprake gebracht. Het blijven daarom cosmetische aanpassingen en praatsels voor de bhüne. Back stabbers. ... Bron: http://www.trouw.nl/tr/nl/4500/Politiek/article/detail/3395007/2013/02/16/Kritiek-binnen-PvdA-op-Diederik-Samsom.dhtml

2 Reacties
MarjoleinS2
MarjoleinS216 feb. 2013 - 8:54

Inderdaad Joop, achteraf kritiek die ze alleen nog kunnen oplossen door er 'daadwerkelijk' afstand van te nemen. Ze kunnen niet met met twee tongen praten, dat maakt ze nog ongeloofwaardiger!!

JoopSchouten
JoopSchouten16 feb. 2013 - 8:54

'bühne'

PHJoop
PHJoop16 feb. 2013 - 8:54

Reaktie op Tom Meijer Hoop voor jou dat je binnenkort als de WW duur teruggebracht is naar 1 jaar met gekort uitkerings% niet werkloos wordt. Dan zit je dus binnen een jaar in de bijstand dat is pas Armetierig hoor

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer16 feb. 2013 - 8:54

"Hoop voor jou dat je binnenkort als de WW duur teruggebracht is naar 1 jaar met gekort uitkerings% niet werkloos wordt. Dan zit je dus binnen een jaar in de bijstand dat is pas Armetierig hoor" Nivelleren heeft daar niets mee te maken dus ik vind je reactie een beetje vreemd. Nivelleren zou betekenen dat de ww omhoog zou moeten en zeker niet in tijd teruggebracht. Dat maakt Uw reactie nog vreemder. Ik prijs mijzelf gelukkig dat ik niet meer in de WW terecht kan komen. Aan de andere kant voel ik de bezuinigingen al behoorlijk. Dus maakt U zich om mij geen zorgen, ik (wij) krijg mijn deel wel. Het probleem is volgens mij dat Spekman dit wel roept maar de consequenties niet trekt: niet alleen de veelverdieners zouden minder op hun bankrekening bijgeschreven moeten zien maar de minder en minst betaalden zouden meer moeten krijgen. Tenslotte is dat nivelleren. Ik ben nog steeds van mening dat het helemaal niet zo vanzelfsprekend is dat de verschillen in 'beloning' (dus niet alleen loon en salaris) nog steeds zo groot zijn als nu het geval is. Het verschil zal zonder meer veel kleiner moeten worden.

[verwijderd]
[verwijderd]16 feb. 2013 - 8:54

Topambtenaren hebben het technocratisch kader gesteld waarbinnen de regering zich mag bewegen, de kiesverenigingen zijn daar vol ingestonken, een beginselloze en gemakzuchtige regering wordt een snoepdoos voorgehouden. Deze omdraaiing van de bestuurlijke aansturing is het gevolg van een opeenvolging van kort durende, politiek zwakke coalitieregeringen, waardoor technocratisch ingestelde topambtenaren van hun ministers sluipenderwijs veel ruimte kregen. En die dus ook grepen. Wie staat er aan het roer? De kongsi van CDA/VVD (Van Agt / Wiegel) die eindigde in 1981 met een tekort van meer dan 10% van het bbp op de staatsbegroting, een enorme staatsschuld dus. Ook politiek verwante ondernemers hadden er een potje van gemaakt. Enkele grote bedrijven waren failliet gegaan: OGEM, Scholten-Honig, Bruynzeel; CLN, de voormalige Slavenburg Bank, stond op springen; RSV was al eerder door ingrijpen van de staat in een niet te dempen subsidieput veranderd; aanhoudend gebrek aan strategische oriëntatie bij de staatsdeelnemingen Fokker en Hoogovens. Wie nam toen het politieke roer over? De nieuwe machthebbers waren de secretarissen-generaal van de ministeries, verenigd binnen de CEC. Deze lieden dwongen loonsverlaging van 4% af voor het aan hen overgeleverd overheidspersoneel Aansluitend werd in de marktsector een overeenkomst tot loonstagnatie afgesloten tussen ondernemers en de latere commissaris bij Koninklijke Olie, de heer Kok, toen nog voorzitter van de FNV centrale. Een solidariteitsoffer heette die operatie. Dat was toen, ruim twintig jaar verder, was alles anders. Mis. Nog eind april 2002 eisten 13 secretarissen-generaal een nieuw platform voor politieke strategie. Direct onder de premier als dekmantel, zullen vijf van hen het beleid in handen krijgen. Ook deze bestuurlijke technocraten waren de compromisvolle zoethouderij van Paars-2 beu. Maar zoals dat gaat bij bureaucraten: ze voeren vooral een stammenstrijd vanuit hun eigen burchten. Dus kunnen niet-verkokerde Nederlanders er geen heil van verwachten. Toch, het zijn deze lieden die het staatsapparaat draaiend houden. Daardoor bepalen zij bij politieke zwakte van de parlementaire organen de nationale gang van zaken op hun deelterreinen. Die mogelijkheid deed zich al binnen een halfjaar voor, toen de regering van CDA/VVD -aangevuld met enkele uitzendkrachten als minister- zichzelf verstrikte in onbenulligheden. En weer, begin december 2004, grijpt de CEC in. Met een ongevraagd advies dringt ze bij de regering aan op een hardere lijn om de resten van de verzorgingsstaat op te ruimen. De centralistische CEC gruwt van de ruimte die SER en Stichting van de Arbeid is gelaten om de arbeidsvrede te redden. Niemand mag denken dat de economie de komende 40 jaar een ongestuurde ontwikkeling heeft. Een recente CPB studie kon zo uitgelegd worden. Nee, er moeten snel offers gebracht worden. Hoe dan ook. De gangmakers van de CEC zijn de secretarissen-generaal van EZ, Financiën en Soc.Z, de president van DNB en de directeur van het CPB. Wie trekt aan de touwtjes Opmerkelijk is dat ook de parlementaire partijen zelf zich toenemend afhankelijk maakten van financieel-economische hobbyisten. Om er een paar te noemen: Zalm, ex-directeur CPB en ex-minister van financiën onder Kok. Bos was als ex-staatssecretaris financiën een leerling van Zalm, onder auspiciën van Kok en belasting hobbyist Vermeend. Financiële technocraten hebben alle ruimte gekregen om de grenzen van het mogelijke te bepalen. En de georganiseerde ondernemers. Want wie coördineerde bij het CDA bijvoorbeeld het partijprogram 2002? Jan Michiel Hessels, in zijn overige tijd bezoldigd netwerker voor het Rijksmuseum, ziekenhuis Haaglanden en natuurlijk ook voor KBB/Vendex, Barnes&Noble, Fortis, Philips, Laurus, Euronext, Heineken, Schiphol en het vroegere Vopak. Wie doet de politieke strategie en selectie voor het CDA? Herman Wijffels, in een vorig leven nog voorzitter van de Rabo Bank, inmiddels al jaren voorzitter van de SER, dus spin in het web van de staatsdienst tot gladstrijken van de tegenstelling tussen kapitaal en arbeid. Het partijprogram voor 2003 van de VVD werd gecoördineerd door Piet Korteweg, ooit 10 jaar lang Thesaurier bij Financiën, tot voor kort voorzitter van de beleggingsgroep Robeco, huidig toezichthouder bij Pensioen- en Verzekeringskamer, Centraal Bureau Statistiek en De Nederlandse Bank. Bij de informatie duikt zowaar een vooraanstaand lid van de CEC als vertrouwenspersoon van het CDA op. De gehechtheid van Rein Jan Hoekstra aan de bestaande overheidsinstellingen is spreekwoordelijk. Groot geworden met verbeten Koude Oorlog propaganda gelooft hij hartstochtelijk in de Geleide Democratie, inclusief het op voorhand uitsluiten van politiek andersdenkenden. Als voorstander van werkkampen voor de opvoeding van probleem jongeren, beschouwt hij zichzelf als maatschappelijk vooruitstrevend. gebrek aan maatschappelijke oriëntatie Het totaalbeeld is dat relatieve buitenstaanders met heel beperkte belangen en een zeer beperkt wereldbeeld, alle ruimte krijgen om de raadsels van de parlementaire democratie aan te sturen. Inhoudelijk en personeel. Onvermijdelijk dat de Haagse compromissen tussen regenteske bureaucraten, macro-economische hobbyisten en ondernemersnetwerken steeds verder afdrijven van de maatschappelijke realiteit. Het zijn werelden apart. Het resultaat is een overheid zonder maatschappelijke oriëntatie. PvdA buigt door Begin april 2003 werd gestopt met het in elkaar flansen van een regering CDA / PvdA. Het waarom werd verdoezeld. Toch hadden de partijen bijna alle eisen van de secretarissen-generaal binnen het Centraal Economisch Comité CEC, CPB, de Nederlandse Bank, werkgroepen van het Ministerie van Financiën, VVD en OESO naadloos overgenomen. Dus: loonmatiging, €15 miljard bezuinigen en sluitende staatsbegroting in de toekomst. O ja. En de ontkoppeling die niet zo mocht heten. Ontkoppeling van uitkeringen en lonen. Grote Truc: Uitkeringen mogen niet meer dan 1% per jaar stijgen, ook al kan het koopkrachtverlies best hoger uitvallen. Als de lonen nou ook maximaal 1% zouden stijgen per jaar, dan bleef de koppeling in stand. Maar zouden de lonen harder stijgen, dan werd er vanzelf ontkoppeld, omdat de uitkeringen hoe dan ook maar 1% vooruit mogen gaan. PvdA akkoord. CDA niet. Van CDA mochten de markt cao’s wel 1,5% of zelfs 2% vooruit, vanwege de bijbehorende belasting inkomsten voor de staatsbegroting van €1 miljard. En voor 2007 kwam de CEC op haar rekenkladje op een sluitende begroting uit. De ambtenaren en trendvolgers? Ja, hun lonen werden wel op 1% gehouden, want dat zijn onkosten in de staatsbegroting. En dus koppelde CDA de uitkeringen aan de overheidssector. De PvdA had liever de gevolgen van de 1% regeling voor zich uit geschoven. Moest nu wel openlijk aan de marktsector koppelen. En verloor zo zijn onderhandelingspositie. Een raar verhaal? Nee hoor, op een onbewaakt moment in juni verklaart minister De Geus van SZ dat de ontkoppeling van de uitkeringen niet zijn zaak is. Wel die van de vakbonden en ondernemers: als de markt cao’s bij of onder de +1% blijven, is er niets aan de hand. Komen ze hoger uit , dan zijn zij ook verantwoordelijk voor de ontkoppeling. PvdA eruit, Zalm erin Omdat de PvdA alle wensen al geslikt had, kon ze ook geen bedreiging meer vormen voor eenzelfde verbond van CDA / VVD met nagenoeg hetzelfde akkoord. Dus loonmatiging, €15 miljard bezuinigen, sluitende staatsbegroting op termijn en de ontkoppeling. Eind maart drong VNO-NCW nadrukkelijk aan op ‘meer economie, minder sociale zekerheid’, en ‘minder rechtspositie’ voor het werkvolk. Daar overheen riep de OESO -zoals gewoonlijk- op tot loonmatiging. Is er dan na 57 jaar geen behoefte meer aan een PvdA in de regering, die in ruil daarvoor de vakbeweging in toom houdt? Nee, niet nodig. http://www.1meikomitee.net/51.htm

5 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten16 feb. 2013 - 8:54

Wow... Tnx Anja. Deze concrete info bewaar ik. We leven een een schijndemocratie. Een ieder die dit tegenspreekt liegt.

Winston2
Winston216 feb. 2013 - 8:54

Bedankt Anja; een duidelijke opsomming van feiten en verstrengelingen en het falen van de PvdA.

kijkeensverder
kijkeensverder16 feb. 2013 - 8:54

wat een fantastisch artikel, van vroeg naar laat oftewel Verleden>> Heden.

JandeBoer2
JandeBoer216 feb. 2013 - 8:54

Dank voor de info en voor het linkje!

MarjoleinS2
MarjoleinS216 feb. 2013 - 8:54

Poeh Anja, Dit biedt een goed inzicht hoe de politiek werkelijk gevoerd wordt. Wat ik zojuist heb geschreven bij een andere topic, het hoeft niet democratischer, maar er dient transparantie plaats te vinden. Als de kiezer weet 'hoe' en 'waarom' een wet tot stand komt, weet het ook wie wel of niet zich een echte Volksvertegenwoordiger kan noemen. En uiteraard is dat van invloed op de keuze van de kiezer.

PHJoop
PHJoop16 feb. 2013 - 8:54

Reaktie op Tom Meijer Nivelleren zou inderdaad moeten betekenen dat de minder daadkrachtigen er meer bij zouden moeten krijgen. Als dat de bedoeling van nivelleren van de PVDA is dan heb ik daar geen moeite mee. Maar helaas is dat niet het geval nivelleren in optiek van de PVDA betekent dat mensen die al weing hebben nog meer in moeten leveren en de grote vissen buiten schot blijven. Er is aan geld geen gebrek, de hypotheek aftrek per direct begrenzen op zeg 400000 en de hoogste belastingschijf ophogen met 10 % maar dat gebeurt uiteraard niet. Samsom en Spekman willen zich in de toekomst ook aansluiten bij de grote vissen.

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer16 feb. 2013 - 8:54

"Nivelleren zou inderdaad moeten betekenen dat .." Ik denk niet dat we het oneens zijn. Een grens voor hypotheekrenteaftrek boven 400 k€ mag wat mij betreft nog wel wat lager getrokken trouwens.

[verwijderd]
[verwijderd]16 feb. 2013 - 8:54

De saamhorigheid zal zich helaas beperken tot de eigen stam. Tot voor kort was dat geen probleem, nu zijn er meerdere, met dank aan de PVDA

1 Reactie
Winston2
Winston216 feb. 2013 - 8:54

Hmmmm... Het gaat misschien iets te ver om de ontzuiling geheel, of zelfs gedeeltelijk in de schoenen van de PvdA te schuiven...