Joop

PvdA-minister Bussemaker schoof BKB miljoen euro toe, overtrad EU-regels

  •  
14-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Ministerraad

© DEN HAAG - Minister Jet Bussemaker van OC&W bij aankomst op het Binnenhof voor aanvang van de Ministerraad. ANP BART MAAT

Jet Bussemaker (PvdA) heeft in 2016 als minister van Onderwijs een opdracht gegund aan het campagnebureau BKB. Dat was in strijd met Europese aanbestedingsregels, die overheden verplichten om boven een bedrag van 139.000 openbaar aan te besteden. Dat meldt Vrij Nederland.
" Het ministerie geeft toe dat er ‘een bewuste keuze voor een onrechtmatig aanbestedingstraject’ is gemaakt. Dat is opmerkelijk, want eerder kwam het door teleurgestelde PvdA-leden opgerichte BKB ook al in het nieuws wegens een onderhands gegunde opdracht, toen via PvdA-minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken."
Volgens een woordvoerder van het ministerie van OCW kwam er geen openbare aanbesteding omdat er haast gemaakt moest worden met de campagne voor gelijke kansen in het onderwijs: de minister had de campagne aan de Kamer beloofd. Bij een onderhandse aanbesteding kwam BKB vervolgens met het beste plan van de “drie tot vijf” benaderde partijen.
Kansenongelijkheid in het onderwijs was een van de speerpunten van de PvdA tijdens de verkiezingscampagne van 2017. Veel succes had de partij daarmee niet: de PvdA leed dat jaar de grootste verkiezingsnederlaag in de Nederlandse politieke geschiedenis.
In een schriftelijke reactie laat BKB weten:
“In tegenstelling tot wat er in de bewuste Vrij Nederland berichtgeving wordt gesuggereerd was er geen sprake van een direct gunning vanuit het ministerie van Oc&W aan ons en is er wel degelijk sprake geweest van een aanbesteding. De offerte-aanvraag van het ministerie van OC&W is uitgezet bij 3 tot 5 bureaus. Uit die offerte-aanvraag kwam BKB als economisch meest voordelige naar voren. Voor ons (BKB) was er geen reden om aan te nemen dat dit aanbestedingstraject onwettig was.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

TwoTone
TwoTone14 okt. 2021 - 16:28

Ach ja, PvdA leden zijn nu eenmaal wat meer gelijk dan niet PvdA leden……

Marc Marc
Marc Marc14 okt. 2021 - 14:57

Als persoon die meer dan 100 Europese aanbestedingen heeft begeleid kan ik melden dat de reactie van BKB aanbestedingsrechterlijk generlei waarde heeft. Het is een standaard leveranciersreactie die net doet alsof ze de Aanbestedingswet 2012 niet snappen en maar een eigen interpretatie geven. Is altijd hetzelfde met leveranciers die opdrachten scoren die aanbesteed hadden moeten worden. Het traject mag dan wel meervoudig onderhands aanbesteed zijn maar de opdrachtwaarde ligt ver boven de aanbestedingsgrens. Dat BKB met onderaannemers werkt is niet relevant. BKB is opdrachtnemer en de waarde van de opdracht is altijd inclusief hetgeen aan onderaannemers wordt uitbesteed. Van dwingende spoed (uitzonderingsbepaling om enkelvoudig onderhands aan te besteden) is ook geen sprake. Minocw heeft gewoon de aanbestedingswet overtreden. Geen excuus is relevant.

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 okt. 2021 - 11:14

Mensen zijn allemaal gelijk, sommige zijn meer gelijk dan anderen. PvdA en VVD maakte toen niet zoveel uit! Jet Bussemaker had evengoed onder de paraplu van de VVD gepast, zoals ook Dijsselbloem en nog wat PvdAers ook nu nog.

2 Reacties
Eid
Eid14 okt. 2021 - 17:01

@Minous Tsja, bij sommigen moet alles naar de VVD te herleiden zijn. Nou mevr Minous, dit is gewoon DE PVDA, dus ook bij links NL zijn dergelijke praktijen niet vreemd. Net als de PvdD met de Koffemannetjes en de veganindustrie.

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 okt. 2021 - 9:08

Eid Heb ik ergens gezegd dat het niet de PvdA was? Ergo, ik heb zelfs gezegd dat sommige PvdA ers niet heel veel anders zijn/waren dan VVD-ers. Dat moet jouw ego toch strelen dacht ik!

WiebeI
WiebeI14 okt. 2021 - 11:01

Op deze site wordt corruptie met name aan rechts toebedeelt. Maar er is geen onderscheid tussen rechts en links: macht corrumpeert. En zo kan Bussemaker haar vriendjes bevoordelen. Het idee dat linkse mensen deugen en rechtse mensen niet heb ik een paar jaar geleden al overboord gegooid. Toen bleek uit een onderzoek naar vrijwilligerswerk dat linkse mensen vooral in besturen zitten. Rechtse mensen doen relatief meer vrijwilligerswerk en ook meer praktisch werk. Dit ondersteunt ook de theorie die Wouter Bos jaren geleden ontvouwde: linkse mensen zijn begaan met de mensheid, rechtse mensen zijn begaan met de mens.

1 Reactie
Gerygrr
Gerygrr14 okt. 2021 - 14:28

Hmmmmm….. Vrijwilligerswerk is vaak werk gratis doen, terwijl mensen met afstand tot de arbeidsmarkt datzelfde werk prima zouden kunnen doen voor een salaris uiteraard.

Gerygrr
Gerygrr14 okt. 2021 - 10:18

Kansenongelijkheid bestrijden….. Dat was het doel! Als we nu kijken naar de alleen maar groeiende ongelijkheid en het idee, dat onderwijzers alles verkeerd aanpakken, zelfs discrimineren mag men constateren, dat de politiek zich er wel degelijk van bewust was, hoezeer kinderen in het wegbezuinigde onderwijs in de knel kwamen. Niet de onderbetaalde uitvoerders van slecht beleid zijn schuldig maar politici, die met Rutte meeregeerden!

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin14 okt. 2021 - 11:19

Grijsje63 Inderdaad, ze hebben goed meegeholpen aan de bestaande kansenongelijkheid. Jet Bussemaker behoorde daar ook bij wat mij betreft. Misschien ligt het aan mij, maar ik heb altijd een aversie tegen haar gehad. Het voelde voor mij alsof ze altijd met twee monden sprak. Alles van waarde zat in de verpakking zelf.

Paul250371
Paul25037114 okt. 2021 - 9:20

Misdadigers die bewust de wetten overtreden. Gewoon omdat ze er mee wegkomen.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin15 okt. 2021 - 9:15

De gelegenheid maakt de dief, lijkt me beter toepasbaar.