Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

PvdA: lockdown voor niet-essentiële winkels en horeca

  •  
16-11-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
68 keer bekeken
  •  
attjekuiken

© DEN HAAG - Demissionair premier Mark Rutte en demissionair Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) tijdens het debat in de Tweede Kamer over de ontwikkelingen rondo

In plaats van de maatregelen die Mark Rutte en Hugo de Jonge afgelopen vrijdag hebben genomen, moet er een daadkrachtige korte lockdown komen. Niet-essentiële winkels en horeca moeten dicht. Dat bepleit PvdA-Kamerlid Attje Kuiken, schrijft het AD.
Kuiken staat niet alleen in haar pleidooi voor hardere maatregelen om de virusverspreiding een halt toe te roepen. Zo schrijft coronadataverzamelaar Stephan Okhuijsen op Twitter dat een “echte, totale lockdown” van zeker drie weken nodig is om te voorkomen dat de zorg de komende weken compleet bezwijkt. “Het loopt nu al volledig uit de hand. En zonder hard ingrijpen zal het verder uit de hand lopen.”
Hoe snel het virus rondgaat, is onder meer te zien bij de GGD’s die voor de zoveelste keer overvallen lijken door de exponentiële groei van het aantal besmettingen. Nu.nl meldt dat de GGD’s hun maximale testcapaciteit hebben bereikt.
" De maximale capaciteit van de GGD is op papier 90.000 coronatests per dag. Volgens de organisatie wordt nu naar een maximum van 120.000 tests per dag toegewerkt."
Er werken nu bijna 4.000 mensen in het callcenter van de GGD. “Veel mensen roepen dat we meer mensen moeten inzetten. Een logische reactie, maar daar is de arbeidsmarkt op dit moment helaas niet naar”, zegt GGD GHOR-directeur Jaap Eikelboom tegen Nu.nl
Opmerkelijk genoeg heeft Denemarken (5,8 miljoen inwoners) een veel grotere testcapaciteit dan Nederland (17,4 miljoen inwoners). Als gevolg daarvan kunnen de Denen, die ook een hogere vaccinatiegraad hebben, zeven keer zoveel testen als Nederland.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (25)

Break on through
Break on through17 nov. 2021 - 10:07

Heel goed voorstel maar ik vraag me af of drie weken afdoende zijn. Ga maar uit van een veelvoud ervan.

Norsemen
Norsemen17 nov. 2021 - 8:31

Zolang de scholen maar openblijven.

pahan
pahan17 nov. 2021 - 6:55

Nu de lockdown onvermijdelijk is en de discussie dezelfde is als die van de afgelopen keren, lijkt het me goed om maar weer te gaan kijken naar het weer loslaten van de maatregelen. Dat is de laatste keer niet heel succesvol geweest. Wat mij betreft 3G in de vitale sectoren, en 1G in de rest. En dan volhouden.

2 Reacties
Thuru
Thuru17 nov. 2021 - 18:42

Doe inplaats van 1G maar 2G.

pahan
pahan18 nov. 2021 - 6:15

@Thuru, Ik begon al met 'wat mij betreft'. Dus meer dan een mening is het niet natuurlijk. Maar als ik in praktijk breng wat mijn oude meet- en regeltechniek docent me destijds geleerd heeft is 2G zinloos om het proces te beheersen.

FredD2
FredD217 nov. 2021 - 5:31

Tja, dat er iets gedaan moet worden, maar om dan met de rug naar de oorzaken te gaan staan en de oplossingen elders te zoeken is toch best wel aardig dom. De grootste oorzaken zijn, zoals ook al op Joop.nl geschreven, de scholen en kinderen omdat wij vorig jaar hier geen aandacht aan wilden besteden en eerlijk gezegd heeft een kroeg sluiten niet veel invloed hierop. Misschien dat mensen maar niet meer met hun kinderen naar de winkels moeten gaan en dat scholen die gelukkig 1,5 jaar de tijd hebben gehad online onderwijs te perfectioneren gewoon online de kinderen van scholing moeten voorzien. Dan heb je meteen geen problemen meer met de sterk verouderde of ontbrekendeluchtcirculatie. Ik geef zelf al jaren online scholing en dat gaat prima, het is idd even wennen, maar aanpassingsvermogen is 1 van de primaire overlevingsmethoden voor elk levend wezen.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin17 nov. 2021 - 10:06

De grootste oorzaken? Dat is helemaal niet gezegd. Dat maak jij ervan.

Paul Spijkers
Paul Spijkers16 nov. 2021 - 22:16

Zorg voor fatsoenlijke vaccinatie graad. Gebruik familie dokters. Die zijn vertrouwd en bereikbaar om de hoek. Verder Apotheken, pop-ups bij evenementen, en scholen. Maar ze zijn te lui en polderen maar wat heen en weer.

1 Reactie
Norsemen
Norsemen17 nov. 2021 - 10:00

Het ligt niet aan Rutte dat de Engels van de samenleving zich niet laten vaccineren.

EenMening
EenMening16 nov. 2021 - 20:59

Strengere maatregelen kunnen niet langer uitblijven. Het begint steeds meer op vorig jaar te lijken. Toen ging de horeca al in oktober dicht, gelijk met de niet essentiële winkels. De horeca bleef dicht tot 28 april (!).

Winterdepressie
Winterdepressie16 nov. 2021 - 20:05

Op dit moment is elk stukje winkel of horeca voor ten minste 1 persoon vrij essentieel. De overheid doet nu ook helemaal geen fluit meer om deze bedrijven te ondersteunen. Ik geef iedere ondernemen groot gelijk om burgerlijk ongehoorzaam te wezen. Die toekomstige shell lobbyisten in Den Haag kunnen helemaal niets en maken het alleen maar erger.

Ivan61
Ivan6116 nov. 2021 - 19:36

Volgens zeer betrouwbare bronnen zijn de kinderen nu verspreiders. Als je cijfers bekijkt dan doen zij dat heel goed. Verspreiden bedoel ik. Of alles dichtgooien en dat betekent letterlijk alles of stoppen met zulke onzin. De regering kan niks maar Tweede Kamer nog minder. Wat een stomme voorstel van Kuiken.

1 Reactie
Daniel Blank
Daniel Blank17 nov. 2021 - 7:59

Die kinderen overbelasten de zorg niet.

Sonic2
Sonic216 nov. 2021 - 18:41

Het gaat een totale lockdown worden. De regering zal zwichten voor het "tweedeling argument" . En dus zitten we gebroederlijk in de lockdown. Samen corona bestrijden. Geen open horeca, maar dichte horeca. Maar gelukkig geen "tweedeling". Iedereen even gefrustreerd en teleurgesteld in de lockdown. Als de zak geld uit Rusland op tijd arriveert kunnen de anti vaccin trollen weer helemaal los. En lekker cijfers "vergelijken" van 2 miljoen jonge ongevaccineerden met 12 miljoen gevaccineerden. En maar hun "gelijk" claimen. En vertrouwen op Vitamine D en Zink. En versoepelen zal waarschijnlijk in traag tempo gebeuren. Want dat melden alle virologen. Zal weer langer duren als goed voor iedereen is. Ik kan werkelijk niets positiefs bedenken. Behalve het aantal positieve testen. En de naleving zal ruk zijn. Dat zullen al die mensen die zo aandringen op maatregelen de komende tijd gaan merken.

1 Reactie
Frans Kwakman
Frans Kwakman17 nov. 2021 - 9:32

Hoi, sonic, wat bedoel je met "zak geld uit Rusland"? En wat heeft dit met vaccineren te maken? Wat ik hoop is dat het gas uit Rusland arriveert, voor dat er weer een zware kou uit het Oosten komt want ik verzeker je dat er veel doden zullen vallen als de huisverwarming wegvalt. Maar dat zal jou waarschijnlijk worst zijn.

Joop den Uil
Joop den Uil16 nov. 2021 - 18:15

Dat de PvdA met zulk rigoreuze maatregel wil komen zou ik in nog geen honderd jaar kunnen dromen. Nu nog straatverbod tussen 20:00 en 05:00 , dan si de knoet compleet.

1 Reactie
Thuru
Thuru17 nov. 2021 - 4:58

Afgelopen avond weer naar damclub gegaan. En dan drink je ook nog wel is wat. Naar verwachting gaat dit gewoon door, ook wat mij betreft en de leden van de vereniging. Je moet tenslotte wat. Dit uiteraard avonds.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 nov. 2021 - 17:54

en wat zijn dan niet essentiële winkels? vorige keer was dat namelijk alle winkels behalve supermarkten - en daar zat me een koude winter bij en ik zat zonder genoeg warme kleding omdat alle tweedehands winkels dichtwaren --- Die zijn voor mij nogal essentieel anders kom ik namelijk niet rond . Schiphol trouwens, die importeur van virussen en mutaties, die mag zeker openblijven van de PvdAso's ?

7 Reacties
vdbemt
vdbemt16 nov. 2021 - 18:45

Tjongejonge, wat een reactie weer. Het aso-schiphol-ontzien is nog altijd de gehele pandemie-periode onze grote vriend Rutte, die daarvoor zorgt.

Thuiszitter
Thuiszitter16 nov. 2021 - 21:31

Flikker je elk voorjaar je winterkleding weg ?

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 nov. 2021 - 21:33

ach kom zeg we weten inmiddels dat er geen verschil is tussen pvda en vvd dat is waarom niemand nog op ze wil stemmen

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 nov. 2021 - 23:01

Mag ik aub 1x per jaar naar mijn naaste familie in het buitenland? Ik heb geen auto.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland17 nov. 2021 - 7:40

Nee thuiszitter maar kinderen groeien

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine17 nov. 2021 - 8:41

@griezel, mijn kids kopen/verkopen kleding op Vindet, ook op marktplaats kun je voldoende tweedehands kleding vinden.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland17 nov. 2021 - 12:19

Dat was uiteindelijk wel het gevolg - maar toch duurder en minder keus - en flinke stukken door de kou fietsen . Maar uiteindelijk gelukt een nieuwe winterjas en broek te scoren - maar het is maar een voorbeeldje Daarbij vind ik het zeer lastig dingen van een foto te beoordelen. Is zo'n jas wel warm genoeg? Is het wel een goede jas ? Je kunt niet meerdere jassen vergelijken die naast elkaar hangen . Maar goed - arm zijn is iets waar ze ook bij de PvdA niks van begrijpen - sinds ze VVD zijn geworden zeg maar.