Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
- '.....Bovendien hebben de PvdA-ministers op 5 februari ingestemd met het versturen van de kennisgevingsbrief aan de Kamer. Daarin stond dat het verzoek van de NAVO zou worden onderzocht. Daarmee heeft de PvdA op twee borden geschaakt.' - 'Nu kan hij als principieel politicus de campagne in.' - 'Hij zou te boek komen te staan als de redder van de banken maar de sloper van banen. Dat ontloopt hij nu.' '.....de PvdA die tot op heden afkerig was van samenwerking met de SP. ' Dear Harry, Zo versier je geen partner. Je begint met zoete woorden en dan....... With regards, Joop
--- In de campagne zal de PvdA duidelijke keuzes moeten maken en daarmee dichter bij een linkse coalitie komen. ---- Ik denk dat de SP eerst maar eens moet zorgen dat ze straks boven de 10 zetels uitkomen. Om over een linkse coalitie met de PVDA te durven praten is een belediging voor de democratie, de kiezer en de intelligentie van iedereen die de eerste klas van de lagere school heeft afgemaakt. SP + PvdA zijn samen in de peilingen meer dan de helft van de achterban kwijtgeraakt. Ik denk dat het daarom niet het moment is om hondsbrutaal te gaan worden en over een regering met PVDA en SP te praten, maar dat het verstandiger is om eerst eens in een heisessie op een rij te zetten waarom de kiezer zo massaal wegloopt. Kortom, ik dacht dat we met Agnes Kant alles hadden meegemaakt, maar u bent helemaal van een andere planeet.
Wouter Bos plots principieel politicus? Hmm.. wel of niet naar Uruzgan gaan, lijkt mij een principiële kwestie. Weigeren een bestaande missie te verlengen - maar wel andere, minder effectieve opties openhouden.. is bij mij dogmatisch. Ik ben helemaal voor alle genoemde 'keuzes' in de laatse alinea. Ik ben niet voor het offeren van (inhoudelijke) keuzes aan de vrijheid ervan: keuzes hebben weinig waarde als je jezelf in een positie brengt waarin je er hoogstwaarschijnlijk niet naar kunt handelen. Met alle respect voor het werk van (het grootste deel van) de oppositie in de kamer, in de regering zitten biedt toch wel grote voordelen.
Ik hoop dat er een (minderheids)kabinet van PvdA, GL en SP zal komen, met mogelijk wisselende steun van D66, CU, PVV en of CDA. Dat in de veronderstelling dat er voldoende cohesie zal zijn bij links onder de druk van de buitenwacht en van de harde financiële beperkingen. Maar ik verlies die hoop weer als ik het van cynisme en kinnesinne doortrokken stukkie van Van Bommel lees. Links heeft de treurige reputatie van talentvolle zelfdestructie (al doet rechts in NL daar tegenwoordig niet voor onder).
Harry van Bommel @ "pvd a kan sp nu goed gebruiken " of jullie de pvda ,.grinn als ik strak de inhoud van je betoog lees kan ik evengoed een opkomende bep. misselijkheid nu even niet onderdrukken . heerlijk sociaal vooral solidair.
Wouter Bos ontloopt nu de verantwoordelijkheid voor de harde sociaal-economische keuzes die gemaakt moeten worden en daarbij kan hij de SP volgens Harry van Bommel goed gebruiken... Het is maar wat je als een aanbeveling ziet: hulp bij het verder marginaliseren van de PvdA tot kantlijnroepers.
Ondanks mijn eerdere kritiek op Harry's stuk ben ik altijd voor samenwerking met de PvdA geweest en geloof ik daar nog steeds in. Ik hoop dat Wouter geen al te lange tenen heeft.
Wouter en Femke zijn een veel mooier stel samen. Eerst een stembusakkoord en daarna gewoon fuseren. Dan heeft realistisch denkend links tenminste een kansrijke partij om op te stemmen.
jezuitenstreek. Mijn gedachten gaan bij deze woordkeuze onwillekeurig terug naar een bepaalde betoging een tijdje geleden op de Dam, waar van Bommel vrolijk meeliep. Erg onsmakelijk. Over de inhoud van zijn stuk kun je natuurlijk niet uitgelachen raken. Als je de huidige lijn in de peilingen doortrekt staan ze over drie maanden op twee zetels.
Wat heb je in hemelsnaam aan een partij die als winnaar uit de bus komt, maar bij de eerste de beste tegenslag tijdens informatieve onderhandelingen zich terugtrekt en dus domweg geen regeringsverantwoordelijkheid durft te nemen, zoals de SP... Nee, Harry, de PvdA zou er goed aan doen zich eerst eens even heel goed achter de oren te krabben alvorens met jouw partij in zee te gaan.
De PvdA is inderdaad op een even gladde als doorzichtige manier belazerd. Samenwerking met SP kan nuttig zijn mits SP het sektarische verleden achter zich laar.
Het probleem voor de SP is denk ik dat een stem voor de SP in principe een stem voor een rechts kabinet is, omdat een (centrum)links kabinet allen mogelijk is met de PvdA als grootste partij. Dit zou de SP veel stemmen kunnen kosten van kiezers die misschien iets linkser zijn dan de PvdA, maar toch kiezen voor de realiteit van een mogelijke regering.
Harry, Na jou stukje begrijp ik ineens heel goed waarom de PvdA geen been ziet in de SP. Ik hoop dat andere SP'ers consitenter kunnen schrijven dan jij.
Als ik de heer van Bommel zou zijn, dan had ik toch even tot na 3 maart gewacht met deze bijdrage en mijn openbaar wensdenken. Met de SP gaat het landelijk gezien namelijk maar één kant op in de voorspellingen. En dat is de kant van mevrouw Agnes Kant: neerwaarts, een enkele opsteker niet vergetend. Dat de PVDA niet direct ingaat op dit huwelijksaanzoek verbaast natuurlijk helemaal niemand buiten de SP. Heb je je net los geworsteld van 2 clubs met dogmatici, dan dient de volgende zich direct aan. De wet van behoud van dogma of zoiets. Niet doen luidt het advies. Nu de PVDA zijn vrijheid en bewegingsruimte weer hervonden heeft, is er m.i. een eenmalige kans de verloren glans weer terug te vinden. Die glans komt uit het eigen visie, het eigen programma. Daarbij zal het lezen van de passage "In de campagne zal de PvdA duidelijke keuzes moeten maken en daarmee dichter bij een linkse coalitie komen", nog menig somber gestemd persoon de noodzakelijke opfrisser gegeven hebben. Mocht die linkse coalitie er ooit komen, is het maar de vraag of het raadzaam is de heer Van Bommel daarin minister van Financiën te maken. Het goed kunnen optellen, het strategisch kunnen inschatten en timen, zijn namelijk wel functievereisten.
Ja met de heren van Bommel en van Raak zal het ook niet makkelijk regeren zijn. Ik zie daar helaas geen brood in. Ik heb meer respect voor de heer de Wit. Agenes Kant doet haar stinkende best maar is te emotioneel jammer genoeg. Zal moeilijk gaan worden voor de SP.
Bos is rechtser dan je denkt en zit niet op de SP te wachten hoor. PvdA is ook naar het midden opgeschoven. Bos is op dat punt wel realist en geen dromer meer.
Het is haast zeker dat je D66 of PVV nodig hebt om 76 zetels te halen. D66 en SP lijkt mij niet mogelijk. Uberhaupt een regering dat veel moet hervormen met daarin SP lijkt mij lastig. De aanhang gaat al snel morren. Liever PvdA, VVD, D66. (en Groen Links als dat nodig is) Droomcoalitie: PvdA, D66 en Groen Links.
Het stuk hinkt een beetje op twee gedachten. Even voor het grote publiek een sneer naar Verhagen, om vervolgens te laten zien dat de PvdA eigenlijk continue een onduidelijk beeld gaf wat ze nu eigenlijk wilde. Ik verwijs alleen maar naar de bijdrage van Agnes Kant (wellicht bekent bij dhr van Bommel) die de campagne Bos en de minister Bos wat moeilijk met elkaar kon verenigen. Als je dan ook nog vermeld in de opsomming dat de NAVO-brief op verzoek van Koenders is gestuurd door Rasmussen, blijft er weinig liefs meer over voor de PvdA. Wat betreft samenwerking ... eigenlijk is dat het ergste wat de SP kan overkomen. Een linkse regering zit er niet in ... nog geen 65 zetels volgens de peilingen ... en samenwerking tussen SP en D66 lijkt me bijvoorbeeld op het gebied van de economie wat `moeilijk' ... Kortom, samenwerking kan alleen in de oppositie .. en dat is het ergste wat de SP kan overkomen. Een `linkse' PvdA slokt weer oude kiezers op .. en die komen voornamelijk uit de SP. Dus dat worden communicerende vaten... Daarvan komt de heilstaat niet sneller nabij.
Jaja, eerst de PvdA, bij elke gelegenheid, afbranden, en dan toenadering zoeken. De SP heeft een nieuwe leider nodig. Ik heb A. Kant gewogen en te licht bevonden. Nee, heer Bommel, uit de peilingen blijkt, dat men het "OpDeBarricadenAmbtelijkGeirriteerdeVakbondsleidersToontje" al helemaal zat is.
Ik heb een lichte voorkeur voor de Fransiscanen, maar die is persoonlijk. Niettemin: de Jezuïten zijn prima volk waar je veel van kunt leren.
Beste harry, je hebt blijkbaar de afgelopen maanden niet goed naar de peilingen gekeken. De SP vestigt week na week een nieuw dieptepunt. Van 25 zetels bij de verkiezingen. Vlak daarna nog in de peiling op 30, maar nu in een gestage lijn afgedaald naar 12[ Synovate] De SP is momenteel compleet stuurloos. De SP kiezer draait massaal de SP de rug toe. Het sprookje van de SP over en uit. In de aanloop na de 2e kamer verkiezingen zal de PVDA de SP langzaam maar zeker leegzuigen met linkse thema's. Dan is SP gemarginaliseerd tot de partij die zij altijd geweest is. Niet meer dan 5 zetels. De PVDA heeft de SP helemaal niet nodig. De SP is zodirect niet meer. Jullie hebben de kans gehad maar die verspeeld. Het sprookje is over en uit Harry.
SP logica zullen we het maar noemen. Eerst: "(...) maar omdat beide partijen niet met elkaar verder wilden." Drie zinnen verderop: "Vergelijk het maar met een slecht huwelijk waarbij één der echtelieden weg wil." Hey, heer Van Bommel, waren ze nou beiden klaar met regeren of slechts een van de twee??? Van een politicus mag je toch een helder verhaal verwachten...
CDA zegt dat het aan beide lag. En PvdA zegt dat het aan zichzelf te wijten is. of, CDA zegt feitelijk niets op directe wijze over de reden van de ontevredenheid en de PvdA voelde zich al geschofferd genoeg. Denk ik.... Harry, please help us out ! ; )
Ik denk dat het heel goed is om een paar maanden te wachten hoe dan het electoraat uitziet. Dat is nu volslagen onvoorspelbaar, dat zegt opiniepeiler de Hond ook, en hij heeft er toch wel enig verstand van.
Beste Rouane Rabbit, Om je standpunten uit te dragen, hoef je niet te weten hoe het kiezersvolk gaat stemmen. Maar juist voor socialistisch links zouden dit tijden moeten zijn om gezamenlijk op te trekken, dat is wat H.van Bommel hier betoogd. Eigenlijk ga je nu tegen je eigen belang in iets lopen verkondigen, wat is er nu sterker om als één blok tegen het rechtse vrije markt denken een ander beleid te zetten die sociaal is en waar mensen niet op afkomst of kleur in een hoek worden gedreven. Maar waar de keuze van bezuinigen eerlijk en rechtvaardig door iedereen gedragen moet gaan worden, en waar we de onrendabele van deze tijd, zullen moeten ontzien, anders worden de tegenstellingen in dit land alleen maar groter, met alle consequenties van dien. Waar moeten ze volgens jou dan op wachten, dat de partij waar je zo vreselijk op af geeft in de peilingen op 40 zetels staat, zodat we werkelijk PVV-VVD-CDA als optie moeten gaan zien? Een ander geluid zou juist jij moeten omarmen, anders zijn al je aanvallen op de PVV misschien voor niets geweest.
En wat moet je dan, als je samen nog geen 30 zetels hebt?
Gewoon doogaan. Ondubbelzinnig duidelijke afspraken maken op basis van gelijkwaardigheid. Consequent en redelijk blijven. Geestverwanten zoeken. Alles wetenschappelijk blijven onderbouwen. Net zo lang tot dat een meerderheid van Nederlanders en Medelanders in de gaten krijgen dat een eventuele coalitie met deze partijen aan het roer zo gek nog niet is. Er zijn wel een paar keihard afspraken te maken. Een van de belangrijkste afspraken moet zijn dat de voedselbanken binnen een jaar niet meer nodig zijn. Beloning van arbeid mag nooit lager zijn dan een redelijk minimumloon, gebaseerd op geld wat nodig is om in je levensonderhoud te kunnen voorzien naar omstandigheden. Dit zelfde moet gelden voor uitkeringsgerechtigden. Scholing en vervolgopleidingen zijn gratis en vrijwillig. Er wordt solidariteit verwacht van allen naar draagkracht. Alle burgersn hebben te allen tijde het recht ambtenaren op het matje te roepen om nadere uitleg te vragen over de regelgeving. Zelfs als ze dom zijn. Ik noem maar wat op. ; ) Nog een kater gehad?
"Jezuietenstreek" Goh Harry... Zou je het over een Moslimstreek hebben gehad als Verhagen geen Limburger maar van Marokkaanse of Turkse afkomst was geweest? Ik denk het niet. Lang leve de weg-met-ons mentaliteit
Verdiep je in de betekenis van het woord in deze context en kijk naar de achtergrond van Verhagen. Dan had je niet zo gerageerd.
Voor iedereen die opkijkt van de term 'Jezuietenstreek': Dit slaat op beleidsconstructie door (politieke) manipulatie wat ook wel 'de Jezuietenmethode' wordt genoemd. O.a. door Arend Geul gebruikt in zijn boek Beleidsconstructie, coproductie en communicatie. Je zou het dus een wetenschappelijke term kunnen noemen die inderdaad bijzonder goed van toepassing is op de werkwijze van Maxime Verhagen.
Mooi geschreven. Maar Harry van Bommel kan beter verkoper van tweedehands auto's worden.
Meneer Dick toch. Op zondagochtend en dan zulke heldere praat over eerbare collega's. Ik liep gisteren over het Waterlooplein - tja daar hebben ze ergere dingen gezegd. Oftewel... U heeft gelijk, maar het is wat cru om zo te lezen.
Ook al zijn Kant en Van Bommel een stelletje klaplopers, de SP is nog de enige linkse partij die duidelijk voor zijn standpunten uitkomt en niet kontedraait zoals de PvdA en geen stoicijnse knuffelpolitiek beoefent zoals GroenLinks.
Agnes Kant een klaploper ? Of ik het altijd met haar eens ben is wat anders doch ze voert anders als fractievoorzitter op een bevlogen, geagiteerde, verhitte én gepassioneerde wijze oppositie waar respect voor op te brengen valt, dat doe je niet lui achterover zittend in de blauwe stoelen van de Tweede Kamer.
Ai meneer Van Bommel, U denkt dat politieke samenwerking zo gemakkelijk ligt. Luister nog eens goed naar de argumentatie van Bos (onlangs in NOVA) waarom VVD en PvdA in Paars wel goed hebben kunnen samenwerken. Er zijn tegenstellingen, die ken je, die erken je, en om daarover conflicten te voorkomen maak je harde afspraken waar je je blindelings aan kan/wil houden. De overeenkomsten met CDA zijn veel groter, vooral ook in kiezerspotentiaal. Met de SP is de overeenkomst in kiezerspotentiaal nog groter. Dus is er een nog groter risico op conflicten. Dat risico wordt nog eens vergroot door het gebrek aan bestuurservaring en de grote ego's in de SP. Daarnaast is de SP een dogmatische partij met een heldere partijfilosofie en wekt maatschappelijk niet de indruk 'inclusief' te zijn. Nee meneer Van Bommel, samenwerking met SP klinkt leuk, maar de PvdA heeft de SP niet nodig voor beleidsrealisatie. U heeft partijen nodig die met u willen regeren en die kunnen tegen de SP-manier van reageren. We zullen zien.
Hio Rob. Naar mijn idee is de SP niet dognmatisch. Ik zou geen voorbeelden kunnen opnoemen. Misschien wil je deze eens op een rijtje zetten. Misschien vind je=ij iets op sp.nl ? Ik kan het niet vinden. SP is geen religie.
Rob, Hier kan ik wat mee. Het is net als met een goed huwelijk, opposites attract, mijn ideale kabinet zou PvdA, VVD en D66 zijn. VVD voor de economie, PvdA voor het sociale en D66 als hoeksteen, zou zo maar iets moois kunnen worden.
Eens hoor Harry. Het lijkt me belangrijk te focussen op wat de partijen ter linkerzijde van de streep te bieden hebben, en te varen op hun eigen kracht. Dus blijven vertellen waar je zèlf voor staat, en dan de samenwerking zoeken. Alvast met GL en PvdA aan de koffie na de lokale verkiezingen, opnieuw een poging doen samen tot een leuk beginselprogramma te komen zodat de kiezer weet wat te verwachten bij een stem op één van hen. Wel zo eerlijk, en ieder kan dan zijn eigen 'smaakje' links kiezen maar wel met een redelijke garantie op DIE drie. Het zou een unicum zijn in de geschiedenis: PvdA-SP-GL-D66: Het meest linkse kabinet ooit, *juist* nu in een kapitalistische crisis! Wat mij betreft ga je alvast oriënterend in gesprek met de PvdD en de CU zelfs. de PvdD mag een one issuepartij zijn en erg klein, maar je kan met hen door één deur, de SP is ook ooit met 2 zetels begonnen, met de CU heb je veel overeenkomsten met name op economisch vlak en zèlfs ideologisch gezien. (anti-fascistisch) Probeer D66 te vriend te houden en drijf ze niet in de armen van rechts aub. We hebben ze nodig om te regeren, en ik ben het feit dat jullie niet regeren, hartgrondig zat. En de meeste SP-kiezers met mij. CDA-VVD-D66 (toch al het meest waarschijnlijk) en we krijgen vier jaar economisch afbraakbeleid in een crisis notabene (koopkrachtdaling die de nekslag zal zijn voor de kleine winkelier). Je kan nog beter hopen op CDA-VVD-PVV, dat is tenminste binnen 3 maanden weer ter ziele, intussen hebben we D66 dan voldoende aan onze kant, en dan kan links intussen op kracht komen. Over Kant gesproken, haar opmerking over "not likely met d66" omdat ze veel te rechts zouden zijn, is ronduit onverstandig en onnodig. Ga nu JUIST niet benadrukken wat de "gebreken" zijn bij de ander en ga NIET mee in moddergooien richting partijen waar je straks echt mee zal móeten samenwerken om te regeren. Focus op wat je wèl wil en draag DAT uit als SP, inderdaad, laat zien waar *wij* het geld vandaan halen en hoe wij het beter willen verdelen, en wees ook een supporter van ronduit goede ideeën als het implementeren van een SmartGrid systeem door heel Europa (GL). "Wie met modder gooit, verliest grond", was het toch? Zie Clinton vs Obama: Degene die géén smerige spelletjes speelde en de ander *niet* zwart maakte, maar louter vertrouwde op eigen kracht, won. Hou het positief, SP !!! *Zeker* nu!
Kom op zeg, een beginsleprogramma. Het idee alleen al. Hoeveel stemmers wil je bij de PvdA wegjagen? Overeenstemmende aspecten in de verkiezingsprogramma's van zogenaamd links zijn ook argument om een keer niet PvdA te keizen. De sociaal economische paragraaf van D'66 staat haaks op GL en PvdA. En SP is sociaal economisch nog een paar kilometer van deze twee verwijderd. Laat SP zich maar bewijzen dat ze compromissen kunnen sluiten en van de eigens tandpunten kan afzien. Overeenkomsten zoeken klinkt toch echt een beetje kinderachtig. Politiek is volwassen met verschillen om kunnen gaan. Voor mij als kiezer zijn de overeenkomsten minder relevant dan de verschillen. In een stemwijzer of kieskompas scoor ik regelmatig GL of SP, maar geen haar op mijn hoofd om op het anit-tomaat tegengeluid van SP te stemmen. Liever krachtig bestuurlijke invloed van een partij in de buurt van mijn standpunt dan lekker geilen op mijn eigen standpunt en geen enkele invloed hebben. Wees nou redelijk en kijk naar de afgelopen drie jaar. SP was leading oppositiepartij. Ik heb er niets van gemerkt. Niet in manoeuvres op de achtergrond en ook niet in gezaghebbende opinies. Nee beste Sp-ers, ga maar lekker aan de slag en toon je politieke relevantie in macht en opinie. Alvast met GL en PvdA aan de koffie na de lokale verkiezingen, opnieuw een poging doen samen tot een leuk beginselprogramma te komen zodat de kiezer weet wat te verwachten bij een stem op één van hen.
De PvdA heeft de SP nodig? Ik verbaas me de hele avond al over dergelijke praat. Waarom zou die Van Bommel dat schrijven. Zo stom kan íe niet zijn. Maar de peilingen wijzen anders uit, Van Bommel is in paniek. Hier een stukkie van Maurice de Hond die zaterdag een peiling deed: http://www.joop.nl/politiek/detail/artikel/pvda_wint_vier_zetels_na_val_kabinet/ De SP verloor 2 zetels, met name direct aan de PvdA. Bij het NOS-debat van maandag wees 31% van de SP-kiezers Bos als winnaar aan en 3% Kant, hetgeen ook al een voorbode was voor het feit dat sinds donderdag meer dan 10% van de SP-kiezers zeggen PvdA te stemmen terwijl dat zes weken geleden nog maar 2% was.
Doe mij maar Synovate's Politieke Barometer, die peilen tenminste niet zo "paniekerig" als De Hond met niets dan de waan van de dag om op te varen. En daar staat de SP al een hele tijd stabiel op 12. Lijkt me reëel voor dit moment. Onze "proteststemmers" van weleer zitten nu (gelukkig) bij Wilders, waar ze blijkbaar thuishoren. Verder Rob, ik weet even niet wat jouw bloedgroep is, maar Links is er niet bij gebaat elkáár af te maken. Ik mag hopen dat we het als linkse partijen daar toch samen over eens zullen zijn. Moddergooien is een typisch "rechts ding" (in Amerika is dat niet anders, kijk naar Fox), en daar moet links Nederland zich niet toe verlagen.
Denk ook dat de SP in paniek is en dat ze bang zijn voor zowel verlies op 3 maart als 9 juni. Ik vind dit niet erg aangezien ik hoop op een progressieve regering met PvdA als grootste partij en zonder de SP. Nog steeds ben ik geschokt wanneer ik de SP (en ook de FNV) zie flyeren voor de AOW leeftijd op 65. Dit is zo asociaal naar de jongere generatie toe dat dit voor mij niet te verenigen valt met het woord sociaal. De jongeren van nu krijgen namelijk al te maken met veel moeilijkere economische tijden en de vergrijzing. Voor mij mede de reden dat de SP al haar zetels mag verliezen aan partijen als Groen Links en de PvdA die wel in 2010 leven met een goed oog op de toekomst. Ook wordt ik moe van het gehak op de PvdA uit SP kringen. De PvdA heeft terecht het CDA aan haar afspraken gehouden. Harry stop met het schrijven over de PvdA en schrijf over de eigen partij.
Sinister betoog Sinister, ontleend aan het Latijnse woord sinistra dat, afhankelijk van de context van de zin, zwart of links kan betekenen is in het Nederlands een uitdrukking voor "geheimzinnig en tegelijk bedreigend". http://nl.wikipedia.org/wiki/Sinister Wat Wikipedia niet vertelt is dat in de Middeleeuwen men geloofde dat linkshandige mensen door de Duivel bezeten waren; linkshandige mensen waren dus slechte mensen. Ook staat er niet dat de exacte vertaling van het Latijnse woord "aan de linkerkant" of "van de linkerkant" is. Het mag duidelijk zijn dat "links" vanuit historisch perspectief altijd een slechte, kwaadaardige connotatie heeft gehad. Mensen zijn bang voor verandering. Verandering roept altijd weerstand op, zeker als het een niet zelf gekozen verandering betreft. Wanneer op het werk reorganisaties worden aangekondigd, waarbij werkzaamheden veranderen, roept dat weerstand op. Linkshandige mensen zijn "anders" en riepen daarom weerstand op. Het is dus niet zo raar dat progressieve politiek, die nu eenmaal verandering met zich meebrengt, "linkse" politiek is geworden. Zeker als je bedenkt dat de gepropageerde veranderingen zwaarder zullen ingrijpen bij de "gevestigde orde," de "elite," die dan weer door "rechtse" of "conservatieve" politiek bediend wordt. Dat de elite geen verandering wil in de huidige stand van zaken mag duidelijk zijn: zij varen er immers wel bij. Dat de economische onderlaag van de bevolking wel verandering wil is duidelijk om dezelfde redenen: de onderlaag stemt traditioneel dan ook "links" en de bovenlaag "rechts." Dat de onderlaag een enorme achterstand heeft qua opleiding en politiek besef laat ik verder buiten beschouwing, maar merk wel op dat daardoor niet altijd de verstandigste politieke keuzes worden gemaakt; zij zijn het meest vatbaar voor "de populist." Welnu, de tijd is in mijn ogen aangebroken dat verandering niet meer tegen te houden is, en als wat ik hierboven enigszins de waarheid raakt, komt die verandering binnenkort van "links" of van "de populist." De conservatieve, "rechts" stemmende elite wordt electoraal van steeds minder belang; met deze economische crisis mag duidelijk zijn geworden dat we in ras tempo *allemaal* gaan behoren tot de economische onderlaag. Rijkdom is voor een steeds kleinere groep weggelegd, terwijl de rijkdom van dat groepje steeds groter wordt, terwijl "het gepeupel" collectief de broekriem aantrekt. De onderlaag wordt groter, de onderlaag wordt mondiger, maar wordt de onderlaag ook verstandiger? Ons rest de keuze: gaan we met de populisten mee, of nemen we de weg naar links? De verstandige keuze is de weg naar links, in mijn ogen. Alle tekenen wijzen erop dat we op een scharnierpunt in de geschiedenis zijn aangekomen, niet alleen van Nederland, maar van de kapitalistische wereld. Gaan we verder zoals gewoonlijk? De elite wel: ook Philips sluit zich aan bij de banken en verhoogt de bonussen tegen alle maatschappelijke tekenen en wensen in. Ik weet niet hoe het u vergaat, maar mij bekruipt steeds meer het gevoel dat de roofbaronnen met alle macht een laatste greep uit de ruif doen alvorens de boel definitief ineen stort. Zij zullen daarbij worden geholpen door "de populist," mocht zijn greep naar de macht slagen. Als sinister betekent "geheimzinnig en tegelijk bedreigend," dan slaat sinister in dit betoog niet op politiek "links," maar op "de populist" en de "rechtse" krachten die het systeem van de roofbaronnen overeind willen houden. Ik zou zeggen: maak de verstandige keuze en stem links, kies SP.
Beste Winston V., Je vergeet volgens mij in je betoog een belangrijke groep te vermelden. De constatering door de middeninkomens dat zij zich niet hebben kunnen ontworstelen uit de groep waar hun vader en moeder deel van uitgemaakt hebben, namelijk de arbeidersklasse. Want veel mensen begrijpen niet dat ze gewoon nog de arbeider zijn. Daar waar hun ouders merendeel laag geschoold waren en in een huurhuis woonde, denken zij dat door hun opleiding en eigen woning bezit, een andere status te hebben verworven, namelijk van geslaagd, en die denkt niet meer tot deze arbeidersklasse te behoren. Daarom voelen vele zich niet aangetrokken tot het linkse gedachtegoed, en denken ze dat het rechtse vrije denken over de markt hun vooruit heeft geholpen. Juist nu bij economisch slecht weer zullen ze gaan ondervinden dat zij de rekening gepresenteerd zullen krijgen, net zoals vroeger hun ouders die altijd moesten opbrengen. Daarom zou je nu bij alle bezuinigingen die er aan gaan komen, deze groep weer aan je moeten kunnen binden door te laten zien dat ze niks meer of minder zijn dan waar ze uit voortgekomen zijn, gewone hardwerkende arbeiders die door het grote geld misbruikt worden.